Kokie privalumai ir galimos problemos, jei gimimo liudijime yra nurodyta tėvo pavardė (nesam susituokę, o ir tėvelis gyvena ne Lietuvoje)?
Ar prašant įvairių pašalpų vėliau neteks nuolat ieškoti kažinkur besiblaškančio tėčio?...
Kokie privalumai ir galimos problemos, jei gimimo liudijime yra nurodyta tėvo pavardė (nesam susituokę, o ir tėvelis gyvena ne Lietuvoje)?
Ar prašant įvairių pašalpų vėliau neteks nuolat ieškoti kažinkur besiblaškančio tėčio?...
As ir savo vaiko gymimo liudyjime nurodziau teva.. tai yra mes pas notara oficialiai tai padarem. Dabar gailiuosi, nes nuolat esu priversta su juo bendrauti. O noreciau niekad gyvenime nebeatyti.
Is kitos puses jei jis gyvena ne lietuvoje ir Tu zinai kur, Tu gali paduoti ji i teisma del vaiko islaikymo..Tegul sau gyvena kur nori ir moka Tau alimentus
mamuliulia, o dėl kokių reikalų esi priversta dabar su juo bendrauti?
Būtent tai mane šiuo metu labiausiai ir domina - kada ir kokias problemas sprendžiant neužteks vien mano pačios sprendimų, bet reiks ir kreiptis į tėtį...
As savo sunu auginau pacioje pradzioje viena jo tetis nenorejo net matyti tiksliau is viso nenorejo tai uzrasiau as savo pavarde ir labai dziaugiuosi
zuika12, tai aš vaikui irgi savo pavardę duosiu - dėl to jau susitarėme.
Bet klausiu apie tą atvejį. kai gimimo liudijime įrašomas tėvo vardas-pavardė, nors mes nesusituokę. Ar nebus taip, kad dėl kokių nors priežasčių patogiau, jei gimimo liudijime tėvo pavardės nebūtų išvis?
Na anksčiau pagrindinis minusas buvo tas, kad negali vaiko išsivežt į užsienį be tėvo leidimo, o dabar panaikino tai.
O dėl kitų niuansų gal galės kas nusimanantis geriau pakomentuot Na bet aš manau , jei spermos donorui ( sorry už pavadinimą, bet kuo toliau tuo labiau norisi juos taip vadinti ) vaikas nerūpi , tai velniop ta jo pavardė
Tada dar vienas klausimas: o įrašius tėvą į gimimo liudijimą, ar vistiek būsiu laikoma vieniša motina? Ar vienišomis laikomos tik tos, kurių vaikų tėvai oficialiai niekur nenurodomi?
Nezinau kurios laikomos vienisos kurios ne...manau cia tik nuo pacios mamos priklauso.. musu tetis daznai pasirodo dukters aplankyti (bent 2-3, kartais 4 kartus per savaite) bet man to nepakanka, nes ja reikia rupintis visa para ir visa savaite o ne kelis kartus per savaite, todel as save laikau vienisa.
O minusas tame, kad jis dabar man tais dokumentais mojoja ir teismais grasina jei neleisiu su vaiku matytis. Del pasimatymu su dukra nepriestarauju, bet gaunasi, kad jis cia pas ms sedi, o jau sitas tai mane siutina.. QUOTE(Eglynas9 @ 2007 06 24, 13:49) Ar prašant įvairių pašalpų vėliau neteks nuolat ieškoti kažinkur besiblaškančio tėčio?... Prašant įvairių pašalpų svarbu yra jūsų pajamos, o ne tai ar vaiko gim. liudyjime yra kažkas įrašyta ar ne. Beje, jei tėvas ne Lietuvoje ir jūs nesate susituokę, tai jūs ir neįrašysite jo niekur. Vaiką registruoti reikia kiek įmanoma greičiau, net tėvystės nustatymui jūs negalite kreiptis kol jis nėra registruotas. Todėl jei tėvelis nežada greitu laiku gryžti pamatyti vaiko, tai jūsų pasirinkimas nedidelis.
Nors to ir neklausėte, bet daugiau problemų, kai vaiko gimimo liudijime tėvas nenurodytas - tuomet reikės po kažkurio laiko duoti į teisimą tėvystės nustatymui. Papildomos išlaidos ir galvos skausmas.
QUOTE(Medinis @ 2007 06 26, 10:03) Nors to ir neklausėte, bet daugiau problemų, kai vaiko gimimo liudijime tėvas nenurodytas - tuomet reikės po kažkurio laiko duoti į teisimą tėvystės nustatymui. Papildomos išlaidos ir galvos skausmas. Nieko panašaus. Į teismą eiti niekas neverčia, o oficialiai nurodytas tėvas - neišsenkantis problemų šaltinis. Geriau jau nenurodyti. QUOTE(panelė Prym @ 2007 06 26, 10:12) Nieko panašaus. Į teismą eiti niekas neverčia, o oficialiai nurodytas tėvas - neišsenkantis problemų šaltinis. Geriau jau nenurodyti. Na jei norima vaikui įrodyti, kad jis iš šventosios dvasios gimęs, plius ta pačia dvasia ir maitintis turi - tuomet nereikia. QUOTE(Medinis @ 2007 06 26, 08:05) Beje, jei tėvas ne Lietuvoje ir jūs nesate susituokę, tai jūs ir neįrašysite jo niekur. Vaiką registruoti reikia kiek įmanoma greičiau, net tėvystės nustatymui jūs negalite kreiptis kol jis nėra registruotas. Todėl jei tėvelis nežada greitu laiku gryžti pamatyti vaiko, tai jūsų pasirinkimas nedidelis. Medini, ačiū už perspėjimus, bet mūsų atveju tokių problemų lyg ir neturėtų kilti. Tėvelis išties gyvena ne LT, bet dabar yra čia, tėvystę pripažįsta ir pats nori būti įrašytas į vaiko gimimo liudijimą. Tik kilo klausimas, ar tikrai verta tai daryti, nes ateityje gyvent Lietuvoje jis neplanuoja, o jei man staiga prireiktų kokių nors jo parašų ar leidimų, gali būti keblu... QUOTE(panelė Prym @ 2007 06 26, 10:12) Nieko panašaus. Į teismą eiti niekas neverčia, o oficialiai nurodytas tėvas - neišsenkantis problemų šaltinis. Geriau jau nenurodyti. O tai kokios tos problemos konkrečiai? QUOTE(Eglynas9 @ 2007 06 26, 10:50) 1. Tik kilo klausimas, ar tikrai verta tai daryti, nes ateityje gyvent Lietuvoje jis neplanuoja, o jei man staiga prireiktų kokių nors jo parašų ar leidimų, gali būti keblu... 2. O tai kokios tos problemos konkrečiai? 1. Nelabai įsivaizduoju kokių leidimų ir parašų galėtų prireikti... Rimtai... 2. Čia <panelė_Prym> asmeninio - psichologinio pobūdžio problemos, kurios jums kol kas nėra aktualios. Šiaip jei dar vaiko neužregistravote, tai turėtumėte paskubėti. Šiaip bauda yra už delsimą. Dėl parašų ir leidimų galite būti rami - savo vaiką užauginau, bet neprisimenu, kad būtų reikėję kažkokio parašo... Galbūt vienišos mamos galėtų pakonsultuoti dėl socialinių pašalpų - kokie dokumentai reikalingi ir taip toliau (jei ruošiatės kreiptis į soc rūpybą). QUOTE(Medinis @ 2007 06 26, 10:22) Na jei norima vaikui įrodyti, kad jis iš šventosios dvasios gimęs, plius ta pačia dvasia ir maitintis turi - tuomet nereikia. Tėvystės nustatymas ir vaiko materialinė padėtis yra du visiškai nesusiję ir vienas kito neįtakojantis dalykai. QUOTE(Eglynas9 @ 2007 06 26, 10:50) Viena pagrindinė, kai tėvas, naudodamasis vaiku, bando keršyti už nežinia ką. Yra netgi atskira tema forume apie tai. QUOTE(Medinis @ 2007 06 26, 11:03) Galbūt vienišos mamos galėtų pakonsultuoti dėl socialinių pašalpų - kokie dokumentai reikalingi ir taip toliau (jei ruošiatės kreiptis į soc rūpybą). Visi dokumentai tokie patys, kokie ir esant abiems tėvams. Nebent ruošiatės prašyti paramos dėl sunkios materialinės padėties. Bet tuo atveju reikės ne tik tėvystės, bet ir priteistų alimentų. O jei alimentai priteisti, tai nebeliks sunkios materialinės padėtis. Medini, jau ir psichiatru-diagnostiku dirbate? Visų galų meistras... QUOTE(panelė Prym @ 2007 06 26, 11:20) 1. Tėvystės nustatymas ir vaiko materialinė padėtis yra du visiškai nesusiję ir vienas kito neįtakojantis dalykai. 2. Visi dokumentai tokie patys, kokie ir esant abiems tėvams. Nebent ruošiatės prašyti paramos dėl sunkios materialinės padėties. Bet tuo atveju reikės ne tik tėvystės, bet ir priteistų alimentų. O jei alimentai priteisti, tai nebeliks sunkios materialinės padėtis. 3. Medini, jau ir psichiatru-diagnostiku dirbate? Visų galų meistras... 1. Na nebūčiau toks tikras... Pirmiausia kalba eina ne apie tėvystės nustatymą, o tėvystės pripažinimą. Pripažinus tėvystę (kartu nukeliavus ir įregistravus vaiką) vaiko išlaikymas nėra nustatomas. Jei eiti per teismą (kas bus būtina, jei vaikas bus registruotas kaip betėvis) išlaikymo klausimas bus privalomas. 2. Vat čia labai įdomus dalykas. Jei tėvystė yra, o alimentai nenustatyti (kas visiškai normalu), kaip tuomet su pažymomis apie pajamas? Ar reikalingos abiejų tėvų (jei taip, tai kokiu pagrindu) ar užtenka tik to, kuris prašo soc pašalpos... 3. Ai, praktikuojuosi, kas čia žino kaip gyvenimėlis pasisuks, o kažkokią praktiką jau turėsiu QUOTE(Medinis @ 2007 06 26, 11:37) 1. Na nebūčiau toks tikras... Pirmiausia kalba eina ne apie tėvystės nustatymą, o tėvystės pripažinimą. Pripažinus tėvystę (kartu nukeliavus ir įregistravus vaiką) vaiko išlaikymas nėra nustatomas. Jei eiti per teismą (kas bus būtina, jei vaikas bus registruotas kaip betėvis) išlaikymo klausimas bus privalomas. Vat būtent. Jei pripažins geranoriškai tėvystę, bet nesutiks mokėt alimentų, tai tada ir prasidės teismų vajus dė alimentų. Taigi, geriau būt vieniša motina ir nesukt sau galvos. QUOTE(panelė Prym @ 2007 06 26, 11:41) Taigi, geriau būt vieniša motina ir nesukt sau galvos. Atmetus dorovines - moralines nuostatas, ko gero jūs teisi. Čia tuo atveju, kai tėvelis laimingas, nori išlaikyti vaiką ir šeimą, jei meilė ir laimė liepsnoja. Klausimas kiek svarbios tos nuostatos... QUOTE(Medinis @ 2007 06 26, 12:11) Atmetus dorovines - moralines nuostatas, ko gero jūs teisi. Čia tuo atveju, kai tėvelis laimingas, nori išlaikyti vaiką ir šeimą, jei meilė ir laimė liepsnoja. Klausimas kiek svarbios tos nuostatos... Nesupratau, ką norite tuo pasakyti. Tuo atveju, kai tėvelis laimingas ir nori išlaikyti vaiką, kaip tik verta pripažinti tėvystę. Tik tokie atvejai vienetiniai. O dorovinės-moralinės nuostatos - sunkiai apčiuopiami dalykai. QUOTE(panelė Prym @ 2007 06 26, 12:19) Nesupratau, ką norite tuo pasakyti. Tuo atveju, kai tėvelis laimingas ir nori išlaikyti vaiką, kaip tik verta pripažinti tėvystę. Tik tokie atvejai vienetiniai. Na temos autorei kiek suprantu būtent tokia situacija. O pripažinti tėvystės tokiu atveju nėra prasmės ir taip viskas tvarkoj. Galų gale kada nors galima vesti mamą ir įsivaikinti savo vaiką, taip net pavardės klausimas man rodos spręstųsi... QUOTE(Medinis @ 2007 06 26, 12:24) O pripažinti tėvystės tokiu atveju nėra prasmės ir taip viskas tvarkoj. Medini, nesupratau... kodėl nėra prasmės? Ta prasme, siūlai nieko dėl tos tėvystės nedaryt ir gimimo liudijime palikt tuščią vietą? Kodėl? Nes jei norėsim tėvą ten įrašyt, tada teks keliaut kartu pas notarą ir pasirašyt, kad pripažįstu, jog jis yra mano vaiko tėvas. p.s. beje, vaiką užregostruoti galima per 3 mėnesius nuo gimimo - taip kad dar toli mums iki baudų QUOTE(Eglynas9 @ 2007 06 26, 13:55) Ta prasme, siūlai nieko dėl tos tėvystės nedaryt ir gimimo liudijime palikt tuščią vietą? Kodėl? Nes jei norėsim tėvą ten įrašyt, tada teks keliaut kartu pas notarą ir pasirašyt, kad pripažįstu, jog jis yra mano vaiko tėvas. Tiesiog jei viskas tarp jūsų gerai, tai kam tas įrašas? Tik moralinis ir psichologinis pasitenkinimas... Tiesiog prasmės nematau ir tiek. Plius nežinau kaip skaičiuojamos pajamos socialinei pašalpai gauti, galbūt tai turi įtakos. Nors kažkada buvo problemos būtent toms, kurios nuo šventos dvasios gimdė, kažkokių išmokų joms neskyrė. Geriausia jums būtų nueiti į savo savivaldybę ir ten jums turėtų paaiškinti. QUOTE(Eglynas9 @ 2007 06 24, 19:52) zuika12, tai aš vaikui irgi savo pavardę duosiu - dėl to jau susitarėme. Bet klausiu apie tą atvejį. kai gimimo liudijime įrašomas tėvo vardas-pavardė, nors mes nesusituokę. Ar nebus taip, kad dėl kokių nors priežasčių patogiau, jei gimimo liudijime tėvo pavardės nebūtų išvis? Pas mano sunu neirasyta pavarde tevo QUOTE(zuika12 @ 2007 07 02, 15:46) Pas mano sunu neirasyta pavarde tevo Kadangi tuomet sexo vis dar nebuvo, tai nekaltas vaiko prasidėjimas buvo valstybės remiamas. Dabar viskas kitaip.
Prasau pagalbos.Esu
QUOTE(sayonara2 @ 2007 07 08, 00:02) Vaikuti uzregistruoti reikia per 3 men. nuo jo gimimo. Teva i gimimo liudijima irasyti galesi tuo atveju, jei jis pats atvyks i metrikacijos biura kartu su tavimi ir pripazins tevyste. Kitu atveju - tevas vaikucio gimimo liudijime nebus nurodytas. O jei nebus nurodytas tevas, tai pavarde galesi suteikti tik savo.
sayonara2, vaiko pavardės pasirinkimas - tėvų susitarimo reikalas (gali būti ir tėvo, ir mamos), o jei tėčio registruojant nebus, tada vaikui automatiškai teks tavo pavardė
O šiaip viskas bus taip, kaip parašė mikke. Tik tiek, kad jei norėsite, jog gimimo liudijime būtų įrašyta, kas yra tėvas, tada neužteks vien abiems atvykti į metrikacijos skyrių. Dar reiks prieš tai keliauti pas notarą (su vertėju!) ir patvirtinti tėvystę. Kadangi pati neseniai tai dariau, tai galiu pasakyti, kad procedūra trumpa, paprasta ir pigi (kainavo 5 Lt). Vienintelė problemėlė buvo susirasti vertėją ir suderinti su juo laiką...
mes tai pas notara mokejom 20litu,kad jis patvirtintu tevyste
1) jei jus neesate susituoke, tai norint vaiko gimimo liudijime irasyti tevo pavarde reikes pirmiausia kreiptis pas notara. 2) kiek man teko aiskinti, oficialiai vienisos mamos statusas nera kazkaip apibudintas, tad kiekvienas klerkas traktuoja taip kaip nori. tarkim neesant vaiko gimimo liudijime tevo pavardes tai dar nereiskia, kad sodra jums skaiciuos kaip vienisai mamai ismokas. savo vienisuma reikes irodyti. beje, lygiai taip pat, kaip ir su tecio pavarde, bet be santuokos. 3) anksciau buvo problema su isvykymu i uzsieni. dabar to nera. 4) jei vis tik tetis suteiks vaikui pavarde, o jus busite nesusituoke, tai pasalpoms gauti reikes dar pazymu, kad tetis uz vaika nieko negauna. (sitoje vietoje as nekalbu apie vaiko pinigus). kita vertus norint ateityje isvengti rupesciu, kurie nezinai is kur gali uzgriuti pasikeitus jusu asmeniniams santykiams su teciu (ypatingai uzsenieciu), as duociau tik savo pavarde. o spresti jums pacioms.
Pries 10 metu vaiko liudijime buvo irasytas tevo vardas, bet kadangi su dukra pakeliaudavom po uzsieni, gimimo liudijima pasikeiciau su tuscia vieta ties tevo pavarde. Na kitaip tikrai buciau turejus problemu su vaiko isvezimu, kadangi "tevelis" tikrai irode, kad yra sventoji dvasia
Dabar su keliavimu kitaip. Taip pat kai kraustemes is vieno buto i kita, reikejo "tevo" sutikimo, nesvarbu, kad jis nezinia kur esantis
Sveikos
QUOTE(tuliaa @ 2007 08 02, 12:01) .... ir pasake jam kad kol nebus sutikimo, bus sulaikytas isvykimas is LT, Dieve Dieve... nebaugintų idiotų šalis...
Sveiki,ir as turiu viena klausima.Gimimo liudijime tetis irasytas,bet mes nesusituoke.Vaikui pasa galiu daryti viena ar ne
QUOTE(berniukai @ 2007 08 06, 23:13) Sveiki,ir as turiu viena klausima.Gimimo liudijime tetis irasytas,bet mes nesusituoke.Vaikui pasa galiu daryti viena ar ne Turbut priklauso nuo pasu poskyrio. Buvau uzejus i viena poskyri siaip pasiteiraut, tai sake, kad tevo reikia. Kitam, kur dariau pasa, pasake, kad tevas reikalingas, bet jei nera galimybes ji atsivest, tai apsieis ir be jo ar pan. Zodziu, pas mane ta pati situacija buvo ir padariau pasa viena. QUOTE(berniukai @ 2007 08 06, 23:13) Sveiki,ir as turiu viena klausima.Gimimo liudijime tetis irasytas,bet mes nesusituoke.Vaikui pasa galiu daryti viena ar ne Aš susituokus, pasą vaikui dariau pati viena, tačiau vis dėlto reikėjo į pasų poskyrį pristyti tėvo asmens tapatybės kortelę. O šiaip tai nueik į pasų poskyrį ir paklausk, ten dažnai kiekviena moteriškė vis ką nors kita pasakoja QUOTE(Shater @ 2007 08 02, 12:56) tiksliai neprisimenu...mat gimimo liudijime buvo irasytas tevo vardas ir netiksli pavarde (jam nesutikus ir neapsireiskus), o keiciant liudijima rasiau atrodo, kad neistekejus, gyvenu viena ir toks zmogus, koks cia irasytas neegzistuoja
as uzsiregistrinau vaika viena. ir nematau nieko cia nei gero nei blogo. vienisos mamos statuso nera, pasalpu neimanoma gauti, nes nebent reik dantis pakabinus sedet, ir tai gausi, kad net pusei menesio neuzteks. privalumas darzelio mokescio nuolaida. issiiminejimas vaiko atk palengveja. ir norint, kad taikytu npd 370, reikia tikrai irodyt, kad jokiu budu joks svetimas vyras negyvena tuo paciu adresu
QUOTE(Campariuke @ 2007 08 07, 19:36) as uzsiregistrinau vaika viena. ir nematau nieko cia nei gero nei blogo. vienisos mamos statuso nera, pasalpu neimanoma gauti, nes nebent reik dantis pakabinus sedet, ir tai gausi, kad net pusei menesio neuzteks. privalumas darzelio mokescio nuolaida. issiiminejimas vaiko atk palengveja. ir norint, kad taikytu npd 370, reikia tikrai irodyt, kad jokiu budu joks svetimas vyras negyvena tuo paciu adresu man nieko nerteikejo irodinet QUOTE(Aila @ 2007 08 07, 10:44) Turbut priklauso nuo pasu poskyrio. Buvau uzejus i viena poskyri siaip pasiteiraut, tai sake, kad tevo reikia. Kitam, kur dariau pasa, pasake, kad tevas reikalingas, bet jei nera galimybes ji atsivest, tai apsieis ir be jo ar pan. Zodziu, pas mane ta pati situacija buvo ir padariau pasa viena. Kad man taip pasisektu QUOTE(mikke @ 2007 08 07, 13:45) Aš susituokus, pasą vaikui dariau pati viena, tačiau vis dėlto reikėjo į pasų poskyrį pristyti tėvo asmens tapatybės kortelę. O šiaip tai nueik į pasų poskyrį ir paklausk, ten dažnai kiekviena moteriškė vis ką nors kita pasakoja Pikciausia ir yra,kad nuejus isgirsti kazka naujo QUOTE(mikke @ 2007 08 08, 09:06) Zinok, man netiko. Paaiskino, kad pasas - tai dokumentas, skirtas isvykimui i uzsieni, o LR galioja TIK asmens tapatybes kortele, ir visos istaigos turi pilna teise paso nepriimti tai čia tikriausia tie nauji- tipo užsieniniai pasai mano išduotas 1993 tai visiems tinka
Pas mus irgi dar seni pasai
QUOTE(berniukai @ 2007 08 07, 05:43) Sveiki,ir as turiu viena klausima.Gimimo liudijime tetis irasytas,bet mes nesusituoke.Vaikui pasa galiu daryti viena ar ne Dariau maziau nei pries menesi,nereikejo tecio,o is kur as ta jo pasa paimciau,jei pati Joniskyje, o jis Vilniuje,be to buvo ne itin patenkintas tuo mano ketinimu,tik leliuka pristatyti paprase |