Daržovių košelė buvo mūsų pirmoji, bet dabar jau beveik 3 mėn. ją pietums valgome (nuo 5 mėnesio) ir nesugalvoju į ką galėčiau pakeisti bulves. Dabar darau taip: buvės su morkomis (arba su žiediniais kopūstais arba su brokoliais) ir mėsyte (triušiena, kalakutiena ar vištiena) ir aliejumi. Gal kas patartų?
Aš jau dedu į košelę šviežius burokėlių lapelius, kitą kartą šv. špinatų lapelius. Jau atsiranda šviežių daržovių. Įmetu krapa, petržolę. Vis kitokia jau košė, o be to ir jau kažkas šviežia.
LOCKETS
2004 06 03, 20:51
Siaip maniskiui tai visai patinka cukinija... Verdu bulvyte, morkyte ir cukinijos siek tiek. Bandziau kalafiorus, bet kazkaip nepatiko vaikui - man net paciai neskanu buvo O alijaus pilat i darzoviu koses ar tik i darzoviu - mesos? As kol kas aliejaus nenaudoju, o teko girdeti, kad geriausiai tinka nerafinuotas alyvuogiu berods aliejus...
mamulia
2004 06 03, 20:55
skanu brokoliai,cukinija,spinatai. kopustai jau sviezi.
| QUOTE (Zanetux @ 2004 06 03, 20:51) | O alijaus pilat i darzoviu koses ar tik i darzoviu - mesos? |
Žanetukui: Visada dedu į daržovių košę mėsytės, o taip pat ir aliejaus truputį arba kartais šaukštelį sviesto. Bet dažniau aliejaus. Aš taip pat girdėjau, kad alyvuogių gerai, bet aš pilu saulėgražų. Tiesa vieną kartą per savaitę vietoje mėsos dedu virto kiaušinio trynį ir sviestuko. Ačiū už patarimus  .
mamulia
2004 06 03, 22:31
as pildavau tik alyvu alieju
O man su sviestuku kažkaip skaniau, ir vaikučiui labiau patinka
LOCKETS
2004 06 04, 11:14
Manau, kad tas sviestukas dabar tooks neaiskus, kad gal geriau aliejus Maniskis tai dar mesytes nevalgo - jam 6 menesiukai... Kai bus 7 - tyai jau bandysim ir mesiukes ragaut
mamulia
2004 06 04, 11:17
sviestas nerekomenduojamas del galimos alergijos pieno baltymui
Gyvatuke
2004 06 04, 11:18
As kazkur skaiciau kad morka reikia virt isemus serdi.. Ar cia yra tiesos? Ar verdat "su viskuo" ?
| QUOTE (Gyvatuke @ 2004 06 04, 11:18) | As kazkur skaiciau kad morka reikia virt isemus serdi.. Ar cia yra tiesos? Ar verdat "su viskuo" ? |
Visa laika viriau su serdimi...ir nieko.... i kosyte ir darzoviu, ir darzoviu su mesyte dedu aliejaus....kartais idedu i darzoves net svoguno ir gerai visai jai
mamulia
2004 06 04, 11:59
| QUOTE (VaidaI @ 2004 06 04, 11:42) | Visa laika viriau su serdimi...ir nieko....
i kosyte ir darzoviu, ir darzoviu su mesyte dedu aliejaus....kartais idedu i darzoves net svoguno ir gerai visai jai |
as irgi dedavau del skonio,nedaug,bet daug skanesne kosyte buna  dar krapuku,petrazoliu po lapeli mesdavau, dar maniskei patiko ir pomidoras,bet ji viriau be odeles  ech,nostalgija tiems laikams kai sedejau namie pati savo lelytei koses viriau
| QUOTE (mamulia @ 2004 06 04, 11:17) | sviestas nerekomenduojamas del galimos alergijos pieno baltymui |
o man alergologe patare deti sviesto. As irgi buvau apakus, sakau: man pieno negalima vartoti, o jau vaikui sviesta galima?? tai ji pasake, kad ne vieno vaiko nuo riebalu neberia, beria nuo baltymu  o sviestas juk yra riebalai  tik reikia pirkti ne tepu misini, kaip buna parasyta, o butent SVIESTA.
nuobodi
2004 06 04, 20:08
| QUOTE (mamulia @ 2004 06 04, 11:59) | [ ech,nostalgija tiems laikams kai sedejau namie pati savo lelytei koses viriau |
o man peilis
Aš dedu tik sviesto, ne aliejaus. o daržoves tokias: bulvė, morka, kalafioras, brokolis, burokėliai, kopūstai,cukinija,svogūno.
O as naudoju augalini alieju
vilmuke
2004 06 07, 10:10
merginos, o kai kose verdate su cukinija, tai dedate ta is parduotuves ispaniska  ? cia lyg ir zanetux rase, kad deda
LOCKETS
2004 06 07, 14:24
| QUOTE (vilmuke @ 2004 06 07, 08:10) | merginos, o kai kose verdate su cukinija, tai dedate ta is parduotuves ispaniska ? cia lyg ir zanetux rase, kad deda |
Taip, tris kartus viriau, dejau ispaniska zalia cukinija (kazkas anksciau rase kad geltona neskani). Vaiko nebere
o mano sūnus virtinių kočių nevalgo, tinka tik iš Hipp bulvių-moliūgų.Mėnesį kankinausi, viriau ir niekaip nepriprato, pastoviai scenos namuose būdavo. Tai nustojau ir save ir jį kankinti. Dabar neužilgo reiks mėsą įvesti, tai gal prasiplės racionas.
Kažkada dar pievagrybių buvom įdėję, bet didesnio įspūdžio jie mažiui nepaliko
Aš suprantu dėl kitų daržovių asortimento  , bet mane domina toks dalykas dėl bulvių: kai darote daržovių košeles ar visada dedate bulves  ar į ką nors jas keičiate, nes aš dabar verdu tik su bulvėmis. T.y. buves su brokoliais, bulvės su kalafijorais, bulvės su morkom ir t.t. Sakau gal per daug dažnai tų bulvių gauna? Ačiū labai.
LOCKETS
2004 06 09, 18:06
| QUOTE (Rika @ 2004 06 08, 17:45) | Aš suprantu dėl kitų daržovių asortimento , bet mane domina toks dalykas dėl bulvių: kai darote daržovių košeles ar visada dedate bulves ar į ką nors jas keičiate, nes aš dabar verdu tik su bulvėmis. T.y. buves su brokoliais, bulvės su kalafijorais, bulvės su morkom ir t.t. Sakau gal per daug dažnai tų bulvių gauna? Ačiū labai. |
Na, as kol kas visada verdu su bulvyte
Girdejau, kad nelabai gerai duoti jaunas bulves!  Jus ka nors zinot? Dabar net nezinau kokias virt: senos jau "nekokios", jaunu lyg negalima
na bulve pas mus pagrindinis ingredienats  nes visko kito maze nelabai toleruoja - jei morku daugiau tai rekia paskui (dedu pora grezineliu), kelias ziedinio kopusto sakeles ir viskas.... dar kartais burokelio.... Hippo isvis nevalgo, po vieno karto tokias serenadas kele vakare kad ojojoj  tuoj pradesim mesa... aliejaus dar nededu, balinu savo pienu... Tiesa, girdejau kad geriau saldytos darzoves, nei "sviezios" is parduotuves, nes tos sviezios buna su laaabai daug visokio sh... O del atveztiniu tai visai abejociau... baisu kazkaip...juk jas zalias skina! O kaip su atsigerimu jus darot? kiek ko duodat? maniske nelabai geria Hippa, pasiraukydama 60ml per diena sugeria.... dabar pradejo jau grudu koses, tai kisa kartas nuo karto nes vistiek skrandukui sunku./..
as irgi visada verdu su bulve, kitaip nevalgo
| QUOTE (lika @ 2004 06 09, 19:47) | | Girdejau, kad nelabai gerai duoti jaunas bulves! : |
Dabar tos "jaunos"bulvės dar nelietuviškos. Mano vyras labai nusistates prieš visus įvežtinius vaisius ir daržoves, bet aš jo neklausau. Paskutinį kartą pirkau šviežias bulves iš Maroko atvežtas, nes jau širdis neleidžia tų guminukių lietuvaičių duoti. Taip pat ir mano perkami brokoliai, kalafijorai net obuoliai (ką jau kalbėti apie bananus) ne lietuviški būna. O ką padarysi, kad toje mūsų Lietuvėlėje sunku savų produktų gauti ištisus metus  . Žinoma nejauku kai duodi nežinia ką, bet kai imi žiūrėti, kad labai sveika būtų žiūri, kad ir visai nebėra ką vaikui valgyti  .
| QUOTE (Zhiema @ 2004 06 11, 10:42) | O kaip su atsigerimu jus darot? kiek ko duodat? maniske nelabai geria Hippa, pasiraukydama 60ml per diena sugeria.... dabar pradejo jau grudu koses, tai kisa kartas nuo karto nes vistiek skrandukui sunku./.. |
Su atsigėrimu mums taip pat šiokia tokia bėda. Apetitas žmogelio didelis, o gerti negali įpiršti. Ypač buvau sunerimusi kai užkietėjo viduriai. Dabar kai viskas gerai su viduriukais vėl mažiau apie tai galvoju. Arbatos ar sulčių visai negeria (nebent per stebūklą), pieną duodu rytais, pavakarėje ir prieš miegą kartais (po 240 ml). Košes valgom 3 kartus dienoje 11, 15 ir 21 val. gan dideles porcijas. Tai va - ir nežinau. Per prievartą juk nesupilsi...
O maniske jokioms koselems nepasirase: nei naminems, nei parduotuvinems. Tik sriuba valge nuo 6 men: iprasta sriuba su mesa arba zuvimi (kartais pieniska) ir visais sriubiniais ingridientais: bulves ir/ar morkos, svogunas, arba cukinija, arba pomidoras, arba zirneliai, arba pupeles, arba kalafioras, arba makaronai, arba ryziai, arba blyneliai, arba frikadeles. Plus krapai ar petrazoles, jei reikia. Pagardinta sviestu. Isvirinta turi buti taip, kad ir man butu skanu. Tada pertrindavau tirscius, atskiesdavau sultiniu iki norimos konsistencijos. Tai tokio dalyko kaip mesos ivedimas ar palaipsnis ivedinejimas kokios darzoves ir nebuvo is viso  Miau
mano pana labai noriai valgo darzovienes su mesa. bet jei joje nera bulves, tada neikisciau niekaip. tai vat ir verdu bulve, mesa, o tada jau pagal situacija. brokolis, kalafijoras, ansktines pupos, kukuruzai, zirniai,morkos, spinatai. va is ju ka nors vis idedu i bulve/mesa  pilu truputuka alyvu aliejaus. labai ji megsta. man ir paciai skanu
gydytojos gastroenterologes straipsnis Supjaustytos darzoves verdamos:
bulves- 15-20min. kopustai- 10-15 ziediniai- 8-15 cukinija, moliugas- 5-12 brokoliai- 15-20 morkos- 10-20 buroleliu saknys- 30-45 burokeliu lapai- 5-15 mazi svogunai- 15-30 pastarnokai- 8-15 Zirneliai (nedziovinti)- 8-15 Dziovinti, mirkyti zirneliai- 60min. Sparagines pupeles- 15-30min.Negaminama is kukuruzu, spinatu, rabarbaru, rugstyniu, nes jie turi oksalatu rugsties.Darzoves pjaustomos pries pat verdant.
Lupamos kuo ploniau- kuo arciau odeles tuo daugiau vitaminu.
Vanduo turi apsemti 1 cm virs darzoviu, ,puoda uzdengti.
Koses kokybe pagerina 1min, kaitintas pomidoras.
Vanduo kuriame vire ispilamas, kose ruosiama su MP arma misinuku. Jei vaikas turi virsvori su svariu virintu vandenuku.
Ipilama 0,5-1 saukstelis nerafinuoto alyvuogiu aliejaus.
Veliau koses skaninamos krapais, petrazolemis ir t.t.
Darzovienes ir tyreles gaminamos vienam kartui.
Skaniu kosyciu!
Kokio amziaus vaikui cia tos koses?
| QUOTE (ikis @ 2004 09 23, 09:10) | morkos- 10-20 buroleliu saknys- 30-45 burokeliu lapai- 5-15 |
ale tai paaiskinkite man, kokia nauda is tokiu patarimu: tipo, virk tiek arba dvigubai (trigubai) ilgiau?
o gal kas pasidalintu patirtimi tokiais klausimais:
- gal galima darzoves virti garuose, o ne vandenyje - daugiau vitaminu isliktu?
- o gal tokias bulves, morkas galima virti neluptas ir paskui nulupti - vel gi daugiau vitaminu liktu?
san, garuose virti galima. Virti geriau nuluptas, nes taip neįdėsi į puodą visokių nereikalingų priedų, maža gal nelabai švariai nuplausi ir pan., O dėl virimo trukmės, tai priklauso nuo daržovių "senumo". Na pvz, kai tik atsiranda šviežios morkytės, tai jas virti reikia trumpai, o senas morkas jau žymiai ilgiau.
| QUOTE (san @ 2004 09 29, 21:10) | | QUOTE (ikis @ 2004 09 23, 09:10) | morkos- 10-20 buroleliu saknys- 30-45 burokeliu lapai- 5-15 |
ale tai paaiskinkite man, kokia nauda is tokiu patarimu: tipo, virk tiek arba dvigubai (trigubai) ilgiau?
o gal kas pasidalintu patirtimi tokiais klausimais:
- gal galima darzoves virti garuose, o ne vandenyje - daugiau vitaminu isliktu?
- o gal tokias bulves, morkas galima virti neluptas ir paskui nulupti - vel gi daugiau vitaminu liktu?
|
Priklauso nuo darzoves senumo ir nuo gabaleliu dydzio Aisku , verdant garuose - isliks daugiau vit.
Ash darzhoves virdavau ~15 min. Visas. Pakoreguodavau gabaliuku dydi  Tiesiog zhiuriu, kad butu jau minkshtokos. Pervirt gi nesinori, kad vitaminu daug nezhutu. Tachiau mikseryje vis tiek gi puikiai susimala, tai gali ir mazhiau minkshtos but  O garuose tai idealiausias variantas
O ka dedat i kosytes savo maziams? Mes valgom koses, pagamintas ir buviu, morku, kopustu, kalafijoru, brokokiu, dedam moliugo, cukinijos, paskaninam petrazolem  . Na, dar sviestuko truputeli.  Zinau, kad kai kurios mamos deda burokelius bei ju lapus... Ka dar galima ideti???
Pupeles, zhirniukus, shpinatus... Ka tik fantazija nesha
Spinatu grieztai negalima. Burokeliu lapus pries 3 dienas pradejom valgyti. Mesyte pries 1.5 me. Pas mus hemoglobinas zemas, mes viska anksciau pradedam valgyti dar ir del pilvo. Tai viskas susitvarke Dedu sparaginiu pupeliu, krapu, poru, petrazoliu,... nusipirkau saldytu zirneliu. Pasidariau garpuodi is emaliuoto kiaurasamcio nulauzta rankena  Daug skaniau  +vit. Verdu garuose ilgiau nei iprastai
Mums dar tik 5 men, tai as kosyte ruosiu is morkos, kalafijoro, bulves ir cukinijos. Kartais viena komponenta praleidziu. Gal zinot, ka tokio amziaus vaikuciui dar galima dadeti? Kiek suprantu sparaginiu pupeliu ir zirniu negalima. Petrazoles, krapai irgi nevisai susismulkins. Kaip dar galima paivairinti mazyliui kosyte?
| QUOTE (Vaela @ 2004 10 16, 16:57) | O ar gali plačiau paaiškint? Kaip pasidarei? Ačiū |
Labai paprastai  Kiaurasamti be rankenos dedu i/ant puodo, jo plotis beveik kaip puodo, tik krastai pasikabina ant sonu ir uzdengiu dangciu  dar aisku ipilu puse puodo vandens Dar prisiminiau , kad i darzoviene dedu liet. kukuruzu.
| QUOTE (Monet @ 2004 10 16, 19:31) | | Mums dar tik 5 men, tai as kosyte ruosiu is morkos, kalafijoro, bulves ir cukinijos. Kartais viena komponenta praleidziu. Gal zinot, ka tokio amziaus vaikuciui dar galima dadeti? Kiek suprantu sparaginiu pupeliu ir zirniu negalima. Petrazoles, krapai irgi nevisai susismulkins. Kaip dar galima paivairinti mazyliui kosyte? |
Kolkas tiek tikrai pakanka. Po men. gali po biski kitu deti. Mes pradejom nuo 4.5men, nes gyd. liepe del pilvo ir kraujuko. Siaip buciau pradejus nuo 6 men.
| QUOTE (ikis @ 2004 10 16, 12:32) | | Spinatu grieztai negalima. |
Pilnos lentynos vaikishko maistelio: 'creamed spinach'... ...kaip beje ir shparaginiu pupeliu bei zhirniuku...
Vienintele priezhastis, del ko kai kas nerekomenduoja duoti shpinatu yra tai, kad jie yra vienos ish darzhoviu, kurios gali tureti per daug nitratu. Tachiau i tokiu darzhoviu sarasha ieina ir burokeliai, ir kopustai, ir morkos. Taigi, viskas priklauso nuo to, kur ir kaip darzhove ishauginta.
As mociutes augintu spinatu prisisaldziau ziemai, bet gastroenterologe (pamirsau pavarde) draudzia del to kad turi okslatu rugsties  nezinau kas cia per daiktas. Bet as apsidraudziu
| QUOTE (ikis @ 2004 10 17, 13:13) | As mociutes augintu spinatu prisisaldziau ziemai, bet gastroenterologe (pamirsau pavarde) draudzia del to kad turi okslatu rugsties nezinau kas cia per daiktas. Bet as apsidraudziu |
del oksalo rugsties nerekomenduojami ir kukuruzai. Kiek suprantu jie apkrauna inkstus
sirduze
2004 10 18, 15:41
O kaip del prieskoniuku kokiu ar druskytes. Ar dedat ka nors? As tai jau nebezinau ka ir beduoti maniskiui. Kose su morkom kai isverdu tai dar po trupuciuka valgo,bet neatskalbiu drabuziu nuo tu morku (seilinukas negelbsti), o ir siaip kazkaip jis man nustojo valgyt tas koses, dabar valgo tik is dribsniuku, kur pirkt buna. Kruopu jokiu jau nuo pat pirmo karto nebeisiulinu, tai po trecio ar ketvirto ir nebesiulau, o su darzovem irgi pasidare problema  Jei nuotaika yra ir jei dar kas soka ir kraiposi pries akis, tai valgo, o jau jei ne, tai tikrai ne. Kazin, gal ir neduot tokiu atveju, kai praalks tai ir pavalgys... Tiesiog nezinau ka ir bedaryti. Viska pamirsau, kaip buvo su didziaja, nors ji tai irgi valgydavo kaip jaunas menulis
As pradejau deti druskos PAN SALT (vaistinese pard.) sumazintu natrio kiekiu, su Mg ir K. O kad valgytu per galva verciames  nes del gelezies stokos apetitas sumazejes. Ir saukstus duodu i rankyes ir zaislu, kalbinam, valgom salia, duodu jam makaluotis lekstej - tyrineja maista , ... Po kiekvieno valgymo jauciuos kaip po bulviakasio  Bet mano gamintas tyreles greit suslamscia P.S. susimaisiau  , kukuruzu neduodu
Mano curka neragavo nei druskos, nei cukraus, nei kitokiu prieskoniu iki metu. Mano isitikinimu, kai tik vaikas paragauja paskaninto maisto, labai greitai prie to pripranta. Taigi, kadangi manishke puikiai rijo viska ir taip, man net mintis nekilo maisto sudyt ar kitaip prieskonint. Gal del to ir dabar, dvimete, ji neretai renkasi garuose virtas darzhoves, o ne keptas bulvytes ar pica, kaip dazhnas amerikoniukas?..
| QUOTE (Monet @ 2004 10 17, 17:00) | | del oksalo rugsties nerekomenduojami ir kukuruzai. Kiek suprantu jie apkrauna inkstus |
 geras niekur apie tai neskaiciau o kaip tik buvau susiruosus savo mazajam kukuruzu i kosytes deti tai gal visdelto neverta dekui uz informacija
DABAR MAN PASAKYKIT "TUPAI MAMYTEI"KAIP VERDATE DARZOVIENE TARP VANDENUKO?o PASKUI TA VIRTA VANDENI ISPILTI IR IPYLTI MISINUKA???nES IKI SIOL DUODAVAU hIPP DABAR NUTARIAU PATI VIRT TIKSLAIUSIANDIEN PIETUM ACIU UZ ATSAKYMA
|
|