Erszebeth
2005 02 03, 23:55
Galvojau, kurioje forumo dalyje atidaryti šią temą... Viena vertus, tai psichologinė problema, tad gal vertėtų apie tai kalbėti prie klausimų vaikų psichologui... Kita vertus, gal prie vaikų mitybos... O gal prie šeimos sveikatos, sporto ir dietų... Visgi nusprendžiau užklausti prie atitinkamos amžiaus grupės... Matyt, ateina laikas, kai vaikas pradeda KRITIŠKAI vertinti savo išvaizdą. Net nežinau, ar noriu patarimų mitybos reguliavimo klausimais, ar sporto, ar a la psichologinių "mylėk save tokį, koks esi". Greičiausiai norisi pamąstymų iš tų mamų, kurios su šia problema jau susidūrė. Kada jūsų dukra, o gal sūnus, pradėjo pergyventi dėl savo išvaizdos, susirūpino, ar yra graži (gražus)?
Mano dukrai 8. Na, nėra ji tokia jau stora. Bet šalia šakaliukų bendraamžių, kurių rankos ir kojos kaip degtukai, atrodo apvaloka. Vis dar "nepamestos" žandukų pagalvėlės, atsikišęs pilvukas... Šiaip tai simpatiška mergytė, bet... Ji pati laukia nesulaukia, kada "išaugs" tuos vaikiškumo atributus. Klausinėja manęs, ar aš irgi pradinėse klasėse buvau "su žandais". Na taip, "pamečiau" juos gal tik vienuolikos... Po to, kai jau kiti ėjo "pilnyn", tapau "šakaliuku", kuriuo ir nepalioviau būti (pvz. dabar esu 172/57). O mano dukra nenusiteikusi tiek laukti. Stresas, jeigu kelnių į ilgį neišaugo, bet per pilvą nebesueina... Į arbatą nesideda cukraus, nors visa šeima dedasi, bet vietoj to suryja keletą šokoladinių saldainių... Ir šiaip valgo nemažai. Nenorėčiau nuo vaikystės pradėti dietų, siūlau geriau sportuoti. O sportuoti nemėgsta. Kai kartu padarėm atsilenkimus, po to visą dieną vaikščiojo už šono susiėmus. Gal ir juokinga, gal ir ne. Mažo žmogaus didelės problemos. Aš pati pagalvoju: tikriausiai išaugs... O jeigu ne? Jeigu dabar neužkirtus kelio, po to bus rimtos problemos su antsvoriu, kurio niekaip neišeis atsikratyti? Tiesiog sakykit, ką manot... Kaip jums yra ar buvo... Kaip paguosti vaiką ar padėti? Ar iš viso reikia kažką daryti?
labutis, pries pora metu gyvenau vienoj seimoj jav , na ir priziurejau ju 4 vaikus. vyriausiai mergaitei buvo 7 m . ji labai grazi , aktyvi, super talentinga, na ir pan. ji siek tiek linkusi pilnet. as to is karto net neakcentavau, kol ji pati nepradejo to akcentuoti. na man tai ne neuzkliuvo niekada. o ji i savo svori labai jautriai regavo, nes klasei mergaites kartais saipydavos. na siaip tai jai darugiu ir darugu manyciau niekad netruko, bet vistiek tos skaliukes megdavo palaidyti juokelius. tai kai ji pradejo kalbet kad nenori but tokia, kad nemegsta savo kuno ir pan.jos mama, su aj daug kalbejos, na ir nusprende, kad bandys kuo sveikaiu matintis ir kuo daugiau sportuoti, o i tuos juokelius stengsis nekereipti demesio. na man siek tiek nepatiko, kad tokio amziaus ji save smarkiai ribodavo su maistu, na bent jau stengdavosi visa diena, o vakare patyliukais bandydavo isliukint i virtuve , nesaisku budavo beprotiskai alkana. na tai po truputi, kai lankydavo daugiau sportiniu uzsiemimu svoris sumazedavo, apskui per atostogas vel siek tiek priaugdavo, na taip isr svyruodavo. na o praejusia vasara ji sedo ant akzkokios dietos, na jos mama aiskina kad tai ne dieta o sveikas maitinimasis, tipo skaiciavo kalorijas ar pan. na bet numete nemazai svorio, per trumpa laika, buvo beprotiskai patenkina, bet po to kazkur isvaziavo savaitei atostogu ir viskas sugrizo plius dar manyciau su kaupu. na tada vel vaikiska depresija, ir pan na siuo metu vel lankosi pas kazkokia dietologe ir pan. na gerai kad uzsiima su vaiku , bet man kartais atrodi, kad biski perziangiamos ribos, ypac kai vaiaks dar tik tokio amziaus, na dabar jai 9 m. na ir siaip as sakyciau, kad ji visai normaliai atrodo, gal siek tiek reiketu daugiau pasportuoti, nes siaip taip pat labai tingi uzsimiti kokiu sportu ilgesni laika. bet va baseina megsta, ir manyciau, kad kasdien lankant koki baseina, gimnastika, krepsini ar pan. butu tikrai uztenkama kaip tokio amziaus vaikui. na aisku gerai kai maitinasi sveikai, nekisa bet ko i burna, bet kai 7 metu amziaus vaikas atsistoja prie sladytuvo ir skaiciuoja kiek cia kaloriju, ir pan(o paskui po tokiu dietinimusi nutruksta nuo grandines ir prisisveicia kiek sirdis leidzia) nu man siek tiek gaila. manyciau, kad pakaktu zino kokie produktai yra sveiki, kokie yra labai nesveiki ir pan. na ir po ilgos istorijos, galeciau patarti su aj apie tai kalbeti, bet nesureiksmint , akd tai yra kazkokia baisi problema , sutarti kad tu gali jai padeti daryti sveikesnius pasirinkimus valgant, bet tik tada kai ji to nori pati, o svarbiausia tai uzrasyt ja i kokia nors sportine veikla, na kuri jai patiktu- baseinas, gimnastika, sokiai ar pan. na ir abi galit vakarais ar rytais iseit apsivaiksciot, pavazynet dviraciais ar rieduciais savaitgaliais. na ir nereikia jai sakyti, kad va dabar einam pasportuot, nes jai tai atrodys kaip kokia kancia. o paprasciausiai sugalvot, kad savitgali tu taip nori praleist laika kartu su ja ar pan. na o kad ji apie tai pradejo kalbet, tai manyciau, kad cia taip pat gali butu klasiokiu itaka, gal jos kudenos taip pat palaido kokius juokelius. nu nezianu ar kokios naudos is tu mano rasymu, bet kazkaip paskaiciau kad tokia labai jau pazystama problemike. tai sekmes jumi, ir linkejimai nuosirdziausi dukrytei, kad taip nepergyventu.
Rigedora
2005 02 04, 12:34
oi kaip tai pažįstama...  mano vyresnėliui irgi 8, 5 metų... o jau dėl savo svorio jis kompleksuoja kelis metus... na nėra jis storas, tik šiek tiek minkštesnis, bet polinkį turi-tėvas ir jo giminė turi polinkį į viršsvorį  nieks iš jo dar nesišaipo, tik kartais jis pats per daug jautriai sureaguoja į kai kuriuos žodžius, nes aplmai labai jautrus yra... vat atrodo ir baseiną lanko tris kart savaitėj ir su draugais duodasi, bet svoris nekrinta... ką daryt su tais vaikais??? nugi nelaikysi badu... tik kažkaip stengiuosi, kad maistas nebūtų kaloringas labai... saldumynų namuose beveik nebūna...dar labai sunku su juo, nes pvz daržovių nemėgsta... duok mėsos, bulvių, makaronų ir blynų...  o apetitą turi...  vieną karbonadą surijęs-antro prašo-tiesiog nebeduodu... o ir man kartais neviltis apima, kai žiūrėk, ką tik pirktos kelnės, jau per liemenį nesutenka...
*Vaiva*
2005 02 04, 21:24
Taip kazka reikia daryti, ne del to kad vaikas apvalesnis, bet gali issivysti napilnavertiskumo kompeksas  Kol vaikais dar kalbasi su tevais tol reikia stengtis nenuleiti ranku. Kiek supratau is tavo anksciau rasytu postu tavo mergaite letoka? Atsiprasau jei klystu  uz tad tokiem vaikai kuriem labiau domisi knygom..nesiseka sportas, nera noro begioti,zaisti judzius zaidimus. bet gal tavo panelei patinka sokti tai butu viena is iseiciu leisti i sokiu bureli ar tiesiog namie pusei valandos pasidaryti diskoteka  Pries dietas esu greiztai ne , bet subalansuoti mityba galima  . Vietoje saldziu saldainiu, bulkuciu...valgykite dziovintus vaisius...jei apetitas geras pasistenk prie maisto ideti daugiau mesos negu koloringo maisto  Dek maista i maza lekstute taip porcija atrodys didesne  Iseikite daugiau pasivaikscioti, ypac neleisk kiurksoti namie...ideali vieta kaimas ,o jei dar bendraamziu yra Nu zinoma lengva man cia sneketi kaip sakaliukus auginu
Jūs gal pasakykit, apie kokius ūgius-svorius kalbat, nes taip tai nieko nesuprast. Mano pana yra 129/ 25 (beveik 8 m.). Ir karts nuo karto išgirstu, jog mokykloje gauna pastabų dėl žandukų. Ji labai kremtasi.  Na ką mes padarysim- vaikai- tėčio kopija, turi jie tuos žandukus ir turės, net jei abu šakaliniai bus. Svoris, mano galva, geras. Bet neleidžiam kirsti vakarais, maistą prižiūrim, šiaip maitinamės liesu maistu, sveikai. Gal svarbiausia, kad vaikas šeimoje išsiugdytų sveikus valgymo įgudžius. Nereikia taikyti vaikui dietų, bet reikia su vaiku veikti vienoj komandoj, tiesiog visai šeimai gal atsisakyti riebesnio maisto, bulves, saldumynus apriboti ir saikingai maitintis. Viseims bus tik geriau. O dėl sporto- tai nemanau, jog tokiems pyplikams jis daug lemia. Paprastai tokio amžiaus vaikai yra judrūs kaip gyvsidabriai, nesėdi kaip tetos ant suoliukų gi, išsidegina tos kalorijos. Ir mokykloj pasportuoja, ir per pertraukas palaksto. O dar užsiėmimai visokie iki kuriu reikia autobusais pavažinėti, sunkią kuprinę pasitampyti. DuokDie mums kasdien bent puse tiek pajudėt.
*Vaiva*
2005 02 04, 22:57
norge, tavo paneles svoris labai geras  Ne taip kaip mano 125/18 (5 metai)
Erszebeth
2005 02 04, 23:38
Ačiū visoms... Dienos bėgyje vis užmesdavau akį į šią temą, bet atrašyti nesiryžau, kai aplink makalavosi šios temos kaltininkė. Nenorėčiau, kad ji perskaitytų. Iš tikrųjų, visos esate teisios. Vaikas iš tiesų lėtas, juda per mažai. Iki "gyvsidabrių" jai oi kaip toli... Mėgstamiausia veikla - knygų skaitymas. Dar - TV, kompas. Dar - piešimas. Kažkiek - žaidimai su katinu. Pagrindinis "sportas", kaip norge sakė, sunkios kuprinės tampymas. Kūno kultūros pamokų nemėgsta, netgi nusimuilint progų ieško. Nors ir sakoma nuolat, kad svarbu ne laimėti, o dalyvauti, kad tu išloši vien todėl, kad pajudini subinę  Klasėje yra net keli kur kas stambesni vaikai, su ryškiu antsvoriu, bet jie, kaip man atrodo, judresni. Saviškę seniai besvėriau, nors namie ir turim svarstykles. Rytoj pabandysim pasisverti ir pasimatuoti ūgį. Su mityba reikėtų kažką galvoti, maitinamės išties ne per sveikiausiai. Tik štai man kažkodėl visi tie saldainiai lašinių neaugina, nors pati kemšu juos be saiko, o vaikui... Jau įsivaizduoju, kokia išduota pasijustų, jeigu pamatytų, jog nuo jos buvo slepiami saldainiai, kuriuos paslapčia rijo tėvai ir jai nepasiūlė. O ledai... Koks džiaugsmas iš vaikystės, jeigu jau dabar, tokių metų, pradėti tokią griežtą kontrolę? Ji pati labiausiai kompleksuoja būtent dėl žandukų. Dėl jų jaučiasi stora. O aš matau atsikišusį pilvą, nesutelpantį į dar gana naujas kelnes. Gal ir pati kažkiek įvariau kompleksų sakydama, kad nevalgytų prie televizoriaus, nes tai viena iš nutukimo priežasčių. Ir vaikai mokykloje daro užuominas - galbūt susieja tuos žandukus su įgimtu lėtumu, nerangumu. Beje, šokius ji lankė, ir metė kaip tik dėl tos priežasties - nenoriu kolektyvui daryt gėdos, aš šoku blogiau už kitus
*Vaiva*
2005 02 05, 11:48
Va va taip ir galvojau kad nuo kunkes nori nusimuilinti  Bet gal is jos tyciojasi kaip mergaites persirengineje? Ar dar 8meciai kartu su berniukais rengiasi i kuno kultura? Kiek supratau tau patinka saldainiai , tai kaip vaikui nepatiks? Reikia tau paciai pasistenkti svaikiau maitintis, padeti vaikui. stenkis normuoti maista vakarais, nusiusk pacia tolimiausiai parduotue pesciomis ka nors nupirkti...neleisk sedeti namie, mars i lauka! Gal ji ji labai tyli, savimi nepasitikinti todel ir nenori zaisti su bandraamziais? O jai nepatinka ant ledo ciuozineti tiesiog siaip kaip pramoga kiekviena savaitgali? O vaiku erobika? O nera isvaziuoti galimybiu kur i gamta, tada nori nenori tures uzijimti fizine veikla. O del sokiu tai gi visko imanoma ismokti, pasikalbek su kokia vadove kad ja dazniau pagirtu, paziuretu kad kitos mergiates nesityciotu  Tai gi nebutinai iskart ta pati menesi jaiu lipti ant scenos  Butinai lankykite koki bureli nes nerangumas dar labiau isvystisite  Sededami namie
Rigedora
2005 02 05, 11:51
na dėl to kad slėpti saldainius-nereikia tada jų ir tėvams pirktis ir ryti, juk vaiko vardan galima be jų išgyventi?  galima  dėl ledų... ledus valgyti sveika, ir nėra jie tokie jau kaloringi-galima ir pasirinkti ne riebiausią plombyrą, o kitokius..  tiesiog gal pati pasidomėk kalorijų kiekiu tam tikruose produktuose... pvz aš labai nustebau, kai pamačiau kiek jų turi saulėgražos ir riešutai...  o atrodo tai taip nekaltai... sunku labai sureguliuoti tą mitybą, ypač kai tie vaikai išrankūs... bet galima kažkiek tai pakeisti... dar daug įtakos turbūt turi ir genai...  nes vat mano du bernai-vienas vyresnėlis tėvo kopija-ir su svoriu kaip tėvui problema, o mažius mano abrozdėlis (avatare su peruku maivosi  ) tai kūdas kaip šakaliukas, tik kad žandai pūpso ... kažkada man sakė, oi kaip gerai, antras irgi berniukas, nuo pirmo viskas liks-pirkt mažiau reikės....  aha... gerai būtų... pirmojo rūbai ant mažiaus kaip ant pagalio kabo, o kelnės ir užsegtos nukrenta  su vienu buvo bėda, kad reikėjo ieškoti platesnių, o su kitu-standartas per platus beje, vyresnėlio ūgis apie 145 -tiksliai nežinau, o svoris 40kg... 8,5m
milabra
2005 02 05, 12:05
Nu va, mano mergaitei irgi ta pati bėda. 7 metai, ūgis 118, svoris apie 22 kg. Man aišku ji normali, nu burbulas minkštas ir tiek. Klasėje labai nesiskiria nuo klasiokų. Bet va lanko meninę gimnastiką, ją pati trenerė atsirinko, nes labai lanksti. Va ten tai jau problemos. Visos šakaliukės, plonytės, tai ji ten labai išsiskiria. Atsisakėm jau gimnastikos kostiumėlio, šortukų, sportuoja su ilgom kelnėm, nes pasirodo yra kelios dičkės, kurios teikėsi pasišaipyti. Kai buvo 5 metai, iš viso maniau, kad jau kompleksas prasidėjo. Pasirodo, mano sesuo teikėsi jai paaiškinti, kad jei ji daug valgys tai ir liks labai stora  Maniau, kad priplosiu tetulę. Dukra beveik nieko nevalgydavo ir visiems aiškindavo, kad ji per stora. O tie sveiki maitinimaisi.... Aš pati mėgstu saldainius, negalvoju jų atsisakyti, nes man nuo nervinės įtampos ir dar atsisakius saldumyno visai stogas nuvažiuotų. Turiu per daug rūpesčių gyvenime kad dar pradėti dietintis. Parodžiau gimnastikoje dukrai keletą labai gabių mergaičių, kurios kaip matau yra tiesiog išsportavusios savo apvalumus. Ir pasakiau, jei tikrai sportuosi, ir tu būsi tokia. Tai kažkaip paskutiniu metu nustojo apie storumą sielvartauti. Tik vis šlaunis man rodo ir klausia ar jos jau plonesnės  Sakau, kad už mano 100 kartų plonesnės
Maniske 8m. tai 126/29, bet kazkaip per daug neakcentuoja svorio, buvo keli pokalbiai ( svarbiausiai anyta uzsimine, kad reiktu svoriu susirupinti, bet daugiau nesnekes  ), bet issiaiskinom, kad pries brendima mergaites visada pradeda pilneti ir kad tai po keliu metu praeis, o kad kazkas dar liko sakaliukas tai reiskia, kad ji leciau suaugs ir t.t. Gal man lengviau nes pas juos puse klases druckiai, bet ji is tikro pries kokius metus ir sustorejo.
Erszebeth
2005 02 05, 16:17
Na štai, pasisvėrėm ir pasimatavom: 129/33 Gražus oras, buvo šiandien lauke su rogėm. Patampė, patampė... Paskui tik žiū pro langą - su draugėm susėdę kiekviena ant savų rogučių ir lipdo kažką
jurgeliuke
2005 02 07, 09:12
Maniskis tai 129/34,pergyvena del savo svorio,bet ,kad noras saldumynams nugali  Gerai dar,kad mokykloje neuzgaulioja,nors gal nesisako?  Bet jis moka uz save pakovoti  Nezinau bandau ir taip ,ir taip aiskint apie sveikesni maista,grazesni kuna,bet kol kas nieko...  Visas i teveli,ir gal nieko cia nepadarysi,svarbiausia,kad nebutu tai kompleksas
Erszebeth
2005 02 07, 11:30
Taigi, kad tas aiškinimas apie sveikesnį maistą ir gražesnį kūną taip pat, nori nenori, tampa vaiko kompleksavimu... O ką daryti, kaip paaiškinti? Štai vakar manoji - jau varom ją miegot, tai ji šlep šlep į virtuvę, ir jau žiūriu - sumuštinį tepasi  Čia jau nebe tas amžius, kai gali lengvai kontroliuoti mitybą, nes vaikas pajėgus pasiimti maistą pats. Ir nusipirkti. Ir kaip paaiškinti, kodėl tu atimi iš vaiko sumuštinį? Neprisišveisk prieš miegą, ir taip jau pakankamai stora?  Vaikas nuskaustas, mama valgyt neduoda. Vietoj to pasiūliau suvalgyti mandariną. Suvalgė du. Bet liko nepatenkinta.
Turėjom tokių problemų, bet sekmingai iš jų išaugom. Svoris pats nukrito tik dabar, kai dukrai 13. Mažoji irgi pergyvena dėl svorio, bet aš jai aiškinu: sesė išaugo, ir tau taip bus. Dėl ankstyvo brendimo - vyresniai dukrai mėnėsinės prasidėjo klasėje ( 10 m). Dabar ji valgo gan daug, labiausiai mėgsta picą, ir nieko, jau nestorėja. Na o tepti prieš miegą sumuštinių tikrai nereikia - gali atsirasti skrandžio skausmai, maniškei taip buvo
astajan
2005 02 07, 13:16
Maniškiui 10 metų. Svoris pradėjo didėt gal nuo kokių 5 metų. Vis putėsi, pūtėsi...Aš tik sagas kelnių ir švarkų mokyklinių keliu lig šiol. Buvom pas endokrinologą III-čio laipsnio nutukimas. Ūgis 139cm. ,svoris 50kg. Nera l. storas tik pilvas didelis. Tai gydytojas liepė per 3 mėn. numesti 4 kg. ir pasirodyt. Ką mes tik nedarėm - visa šeima nevalgom bulvių, bulkos, pyragaičių ir pan. Aiškinam ir jam apie viršsvorio žalą, bet vaikui tai nesuvokiama. Vistiek paslapčiom mokykloj nusiperka bulkučių, čipsų. Dar blogiau pradėjo kombinuotis pinigų- tai iš močiutės, tai mums kokios gražos neparneša. Žodžiu ko nebėra namie, jis gali ir pats nusipirkt. O vakarais tragedija  , vaisiais nepasisotina, neleidžiam valgyt - ašarų pakalnė. Ir juda nemažai, lanko baseiną, gyvenam soduose, vasarą ištisom dieno laksto, o svoris nekrinta. Problema rimta ir sunkiai sprendžiama. Manau tai užkoduota genuose (senelis buvo pilvotas), vargu ar galėsim ką pakeiti...
Rigedora
2005 02 07, 14:46
astajan, o pačiam vaikui dėl to nė motaias, kad jis su antsvoriu? nieks nesišaipo? nes mano vaikas tai labai jautriai priima bet kokias užuominas ir tiesiog pats dažnai paklausia ar čia kaloringa?  aišku skamba klaikiai, kai taip klausia 8m berniukas, bet jam pvz užtenka pasakyti, kad taip, tai kaloringa ir visai nenaudinga organizmui... o jam dar skauda kaulus nuo augimo, tai dabar dar ėmė postringaut, kad reik mažiau valgyt, kad kaulam lengvesnis svoris būtų ir neskaudėtų  o naktinius valgymus tai ribojam tuo, kad nesveika-skrandis supyks ir bus bloga...
astajan
2005 02 07, 16:17
Mokykloj pradžioj šaipėsi. Kada jis galingesnis tai gal kiek jo prisibijo vaikai, gal apsiprato,dabar jau negirdėt, kad šaipytųsi. Šiaip jis jautrus, bet nuo maisto pašaipos nesustabdo.
svajoklis
2005 04 08, 20:16
Maniskei 11m. Niekada nebuvo apkuni.Bet problema didziule.Maista slepia.Nors kasdiena begioja,lanko sokius,teatro studija.Zodziu uzsiemusi pilnai.Tad kaip ir turetu isalkti. Ir mokykloj niekas nesijuokia.Bet rekia ,kad storos slaunys. Seimoj aiskinam visaip,net anoreksija serganciu merginu nuotraukas studijavom. Pries 3 metus lietuvoje lankemes pas psihologa,bet be ypatingu rezultatu.Tai tik trumpam padeda. Gaila tiesiog i vaika ziureti.Baisu ,kad daugiau neuzsiciklintu.
game over
2005 04 09, 19:19
Mano dukters klasėje yra dvi stambokos mergaitės. Sudėjimo panašaus, o charakteriai kaip - ugnis ir vanduo. Viena meniškos sielos, lėtoka ir kompleksuota. Kartais jai tikrai nudrebiamas koks negeras žodelis. Aišku tada pergyvenimai ir visa kita. Kita mergaitė ir šoka ir dainuoja, mokyklos tarybos narė, aktyvistė. Kartą pastebėjau, kad ir pašvepluoja, o jokių kompleksų. Ir kas svarbiausia jos niekas neužkabinėja. Visa esmė psichologijoje, o ne kolorijose. Sveikai maitintis ir sportuoti aišku reikia, bet dietos augančiam organizmui tai tikrai blogai. Tokiu atveju reikia psichologiškai stiprinti vaiką. Surasti mėgstamus aktorius, ar filmukų herojus kurie yra panašūs į vaiką, rodyti juos pavyzdžiu. Bendrai paieškoti informacijos, kaip tam asmeniui sekėsi siekti savo tikslų ir panašiai. Čia ir anorekcijos atveju tinka. Mano mergaitė neturi problemų dėl svorio, bet dėl viso kito vienos problemos. Paklausius jos, tai pas ją nėra nė vienos gražios kūno dalies. Jei aš dar bent kartelį pritarčiau, kad kažkas iš tiesų negerai, tai turbūt iš namų kojos nekeltų.
Isaugs,toks amzius - dar nieko nereiskia.Va,vienos pazistamos dukra iki 10 metu vos uz sluotos koto matesi, o paskui pradejo stambeti  Mano vyresnele ir stambi,bet jos labai stambus kaulai.O mazute buvo tokia minkstute,bet negirdejau,kad ji skustusi,kad is jos saiposi.Darzelyje daug tokiu buvo  .Lanke gimnastika,bet greitai mete,nes ten visos kudenos  O mazoji kudute,lieknute,nors valgo tai kaip suauges vyras. Pastaruoju metu ji pasidare labai isranki maistui. O ir as pati vaikysteje buvau smulkute,tai visi gimines tik ir aikciojo - valgyk daugiau,paziurek,kokia kuda esi.Tai as visai tada nebevalgydavau ir po siai dienai turiu kompleksa - niekaip negaliu vilketi trumpo sijono
prieskonine
2005 04 23, 15:45
Dukrai 14... Jau visa panelė, rūpinas savim ir t.t... Anksciau sakydavo, kad saipos mokykloj, tai nekreipdavau demesio per daug. Sakydavau, kad kitos mergaites nevalgo, tai ir kudos nesveikai, o ji kaip zmogus atrodo, isaugs. Keli metai praejo, bet neisaugo.  ugis - 160, svoris - 63 Bando laikytis visokiu dietu, nevalgyt vakare ir t.t. Bet neiskencia, ilgiausiai savaite buvo taip. Paskui vel vakarais sumustinius valgo. Ka daryti??
Gal vertėtu pasikalbėti Jums su savo dukra.Vardan ko ji norėtų sulieknėti?Ar,kad patiktų sau,ar kad patiktų kitiems?Jei sulieknės pasikeis jos savijautą?Reikia paaiškinti,kad ir liekni žmonės gali nepatikti.Bet tiesiog jos dabar toks amžius,kad jos nuomonę įtakoja draugai ir viskas kas aplinkui visur yra propaguojamas lieknas kūnas,dar ir pati sakėte,kad draugės jos yra kūdos tikriausiai ji žiūrėdama į jas nusprendė,kad ir jai reikia lieknėti.Jūs turite jai padėti mano manymu,kad nebūtu skausmingu pasiekmiu ir kad nesulieknėtu "per daug".Gal vertėtų peržiūrėti jos gyvenimo būda?Tegul sportuoja,gaminkite jai maistą nekaloringa,tegul valgo mažai,bet daugiau.Galima rasti labai daug iformacijos apie sveiką gyvenimo būda.Ir jai dar tik 14,o kūnas formuojasi iki 21 metų net .Kai mergaitėms prasideda mėnesinės irgi ivyksta pokyčiai organizme tai gi tai,kad ji dabar yra tokia dar nereiškia,kad visa gyvenima tokia bus.Tiesiog reikėtų pasikalbėti ir paaiškinti jai tai QUOTE(prieskonine @ 2005 04 23, 15:45) Dukrai 14... Jau visa panelė, rūpinas savim ir t.t... Anksciau sakydavo, kad saipos mokykloj, tai nekreipdavau demesio per daug. Sakydavau, kad kitos mergaites nevalgo, tai ir kudos nesveikai, o ji kaip zmogus atrodo, isaugs. Keli metai praejo, bet neisaugo.  ugis - 160, svoris - 63 Bando laikytis visokiu dietu, nevalgyt vakare ir t.t. Bet neiskencia, ilgiausiai savaite buvo taip. Paskui vel vakarais sumustinius valgo. Ka daryti??
...pasiulyk savo dukrytei palankyt sokiu pamokas ar aerobika,butu gerai,kad ir daugiau apvalesniu mergaiciu butu,tada ir nuotaika gera bus,o ir isstyps nepastebimai.o kas del cukraus,tai manau,kad ji teisi,tik sokoladinius saldainius reiktu pakeist medum.ir dar,pasakyk jai,kad grazus apvalumas kur kas geriau nei perkudimas,kad ja myli tokia kokia ji yra.sekmes!
manau 6 metu krize( nereik uzsicikliniti ties skaiciumi) kuri testis gali kelis metus. kai norima jau isaugti is savo vaiiskumo ir pereiti i kita amziau tarpsni-ramiuoju vadinama,per kuri ra pasiruosiama paauglystes laikotarpiui. "maniskiui" 8. irgi panasiai viskas: ziurek koks as storas, ziurek koks pas mane pivas" , "as negaliu valgyti ir t.t." pirma kai tk isgirdau tai pamaniau, jog kazkas ne taip, net nesupratau kodel taip. Taciau poto, kai tik jis pradedavo panasiai kalbeti,tuomet sakydavau: " nu ka tu cia kalbi, tu toks grazus berniukas, tai jeigu tu busi kudas,tai kaip tu apginsi sese, kaip mokykloje pabegsi,juk jegu neturesi, sportuoti turi tada busi stiprus ir nebus matyt pilvo ir t.t." padedavo. Nors momentai matau kad jis maziau valgo,taciau zinodavau kad delto kompas kaltas,tai kol visos porcijos nesuvalgydavo prie kompo nesedavo. Ir siaip pradejo daugiau begioti, o kai i kelione su teciu isvaziuoja ir miega labai daug-po savaites vaiko veido atpazinti negalima,toks pailsejes buna. taiva, manau visi cia buve isvardinti budai yra labia naudingi ir geri. gal ir mes kalbejome panasiai apie save savo mamoms,taciau tuo met juk kompu nebuvo ir telika nelabai ka rode,todel ir begiodavom dienu dienas lauke. dabar manau svarbiausia, kad vaikai kuo maziau sedetu, ir kuo daugiau ivairiausiais budais judetu:)
Ramunita
2005 06 19, 22:06
o mama! pasiskaičiau, kad vaikai vos ne nuo 6 metų ima drovėtis savo svorio...siaubas na,gal užsiaugins storą odą...kai buvau maža iš manęs juokdavos dėl akinių ir t.t., bet visad apsigindavau(p.s. nalaunkiau jokių darželių-gunybines funkcijas išsiugdžiau pati)  kažkur 8 klasėj buvau spuoguota ir ne tokia jau plona...žinoma,susilaukdavau komentarų,bet kaip sakiau, mokėjau apsiginti  kažkur 11 klasėj svoris ėmė kristi geriant žalią arbatą- jokių dietų nesilaikiau ir nesportavau!  tik i diskotekas eidavau  o valgydavau viską be jokių apribojimų....beje,daug laiko praleisdavau skaitydama knygas taip kad, net nežinau ką pasakyti toms mergytėms, tiksliau jų mamoms...manau,kad joms kažkas svetimas turėtų pasakyti, kad jos yra nepakartojamos, šaunuolės ir t.t. o kaip su berniukais-nežinau net...į draugus visad rinkdavausi stambesnius...tik vyrą liekną išsirinkau...
Maniškei 12-ka. Būdama 11-os ji buvo 142/30. Šiemet nesisvėrė. Kartais skundžiasi, kad viena klasiokė vis primena apie jos plonas kojas ir rankas. O ta klasiokė pati tokia putli, bet, mano akim, nenutukusi. Taigi, tiek pilnesni, tiek liesesni vaikai išgyvena dėl svorio. Draugų nuomonė jiems labai svarbi.
Mano merginai kai buvo 8 irgi buvo pradejusi nevalgyti As saviskei taip pasakiau: jei nuspresi, kad tu per stora ir nori laikytis dietos - pasakyk man. Nueisim pas dietologa, sustatys dieta, pradesi sportuoti ir galesi kudintis. Dar pasakiau, kad ji mano nuomone yra normali ir siuo metu kudintis jai nereikia. Jos "gabaritai" 130/28. Kaip ir padejo
Jei kazkas neaisku del vaiku svorio galite uzeiti cia http://www.kmi.lt/content_4.html ir suzinosite koks vaiko kuno mases indeksas t.y. ar jo svoris tinkamas  O cia galite paskaiciuoti kalorijas http://www.kmi.lt/content_5.htmlSaunus adresai
nneringa
2005 08 06, 16:34
o pas mus kita problema- dukrai 7 m,-128 cm (jei ne daugiau) ir tik 20 kg. visi šakaliuku vadina-tik ji tai nesinervuoja,tik kartais sako-reiktų pastorėti truputuką... man ji tokia liesutė
QUOTE(Kelsey @ 2005 06 21, 14:48) Jei kazkas neaisku del vaiku svorio galite uzeiti cia http://www.kmi.lt/content_4.html ir suzinosite koks vaiko kuno mases indeksas t.y. ar jo svoris tinkamas  Nemėgstu konsultuoti virtualiai, bet-labai rimta tema, todėl pasisakysiu iš dietologės pusės Skaičiuoti vaikams kūno masės indeksą pagal suaugusiųjų formulę NEGALIMA Suprantu, kad norėjote gero, nurodydama adresą, bet vaikams iki 16 metų ši formulė netaikoma. Skiriasi tiek medžiagų apykaitos greitis, tiek paties organizmo poreikiai-mūsų vaikai juk auga O kas link padidėjusios kūno masės vaikams-taip, tai didelė problema, kaip banaliai neskambėtų. Vaikai išties mieliau renkasi kompiuterį ir TV, nei judrius žaidimus kieme. Patarimai yra tik du-fizinis krūvis ir maisto kontrolė. Stebuklingų vaistų, deja, nėra Nesiplėsiu, jei kas turit klausimų, klauskit-atsakysiu konkrečiai
Juk yra lentelės, pagal kurias medikai lygina vaiko ūgį ir svorį. Kokios tai procentilės, nelabai aiškios
QUOTE(rosa @ 2005 08 08, 23:16) Juk yra lentelės, pagal kurias medikai lygina vaiko ūgį ir svorį. Kokios tai procentilės, nelabai aiškios  Tai ne tas pats, kas Benedikto (arba KMI skaičiavimo) formulė  Ji pritaikyta suaugusiųjų kūno masei
Gal galima plačiau apie tas vaikiškas lenteles
filifjonka
2005 08 23, 08:54
manyčiau labai sveika vaiką atiduot į baseiną.  intensyvios treniruotės turėtų padėt vaikui psichologiškai ir fiziškai. ir šiek tiek ribot maistą, bei saldumynus. gal daugiau paaiškint kas sveika, o kas ne. mano mamelė turėjo tokį cveką galvoj, kad gink dieve vaikas per daug sadumynų nevalgytų. mums vaikystėje labai griežtai taikė dviejų saldainių per dieną politiką. ir visai sėkmingai. kažkaip mes daugiau ir nevalgėm. buvo paaiškinta, kad per daug yra nesveika.
QUOTE(filifjonka @ 2005 08 23, 09:54) mano mamelė turėjo tokį cveką galvoj, kad gink dieve vaikas per daug sadumynų nevalgytų. mums vaikystėje labai griežtai taikė dviejų saldainių per dieną politiką. O išėjus į svečius ar nenutrūkdavai nuo grandinės ir neprisiėsdavai saldainių? Mes taikom saldumynų kartą per savaitę politiką, bet man baisu ir pagalvot, kas vyksta draugų gimtadieniuose
Pangasija
2005 08 23, 14:38
QUOTE(rosa @ 2005 08 23, 12:03) O išėjus į svečius ar nenutrūkdavai nuo grandinės ir neprisiėsdavai saldainių? Mes taikom saldumynų kartą per savaitę politiką, bet man baisu ir pagalvot, kas vyksta draugų gimtadieniuose kazin, ar tai baisu. juk draugu gimtadieniai ne kas savaite vyksta. o kartais pasilepines saldumynais vaikas perdaug nenukentes (nebent sirgtu kokia nors liga) daug baisiau tokios sventes kaip Kaledos/Nauji metai. Nes pagal lietuviskas tradicijas tai apsirijimas iki pykinimo diena is dienos.
filifjonka
2005 08 24, 07:21
QUOTE(rosa @ 2005 08 23, 12:03) O išėjus į svečius ar nenutrūkdavai nuo grandinės ir neprisiėsdavai saldainių? Mes taikom saldumynų kartą per savaitę politiką, bet man baisu ir pagalvot, kas vyksta draugų gimtadieniuose nu žinok, nea. aišku gimtadieniai būdavo griešni  bet už tai paprastom dienom nekildavo noras slapčia uogienės prisikabliuot tiesiog manau, kad vaikas paragavęs saldumo viena ar kita forma jo vis tiek prisigaudys. mum tais nepritekliaus laikais buvo laaaabai gerai šokoladiniai saldainiai.
Gijuneta
2006 01 13, 18:31
Mano drauges mergaite siuo metu kaip tik skaudziai isgyvena del savo svorio.mamai niekaip nesiseka jos nuraminti, nes problema gan gili.O esme yra ta, kad pati mergaite tai kaip ir visai nepergyveno del savo svorio, kol mokytoja neuzakcentavo to jos svorio per kuno kulturos pamokas.Mergaite antroke ir siek tiek uz kitas savo bendraamzes stambesne, bet tikrai ne kazkokia storule. o ja dabar visi vaikai taip ir vadina. Mokytojos deka! Tai vaikas net i mokykla nebenori eiti, verkia istisai. Na net nezinau ka jai patarti..
Indijaa
2006 01 15, 18:14
QUOTE(Gijuneta @ 2006 01 13, 18:31) Mano drauges mergaite siuo metu kaip tik skaudziai isgyvena del savo svorio.mamai niekaip nesiseka jos nuraminti, nes problema gan gili.O esme yra ta, kad pati mergaite tai kaip ir visai nepergyveno del savo svorio, kol mokytoja neuzakcentavo to jos svorio per kuno kulturos pamokas.Mergaite antroke ir siek tiek uz kitas savo bendraamzes stambesne, bet tikrai ne kazkokia storule. o ja dabar visi vaikai taip ir vadina. Mokytojos deka! Tai vaikas net i mokykla nebenori eiti, verkia istisai. Na net nezinau ka jai patarti.. gal pakeisti mokyklą? o mokytoja tai visai,karvė kažkodia...ot nekenčiu kaip suaugę žmonės taip daro..dar pedagogai skaitosi
*Samanė*
2006 01 16, 10:52
QUOTE(Indijaa @ 2006 01 15, 16:14) gal pakeisti mokyklą? o mokytoja tai visai,karvė kažkodia...ot nekenčiu kaip suaugę žmonės taip daro..dar pedagogai skaitosi Tikrai nuo mokyktojos daug ,kas priklauso ,bet dar daugiau nuo vaiko -jos būdavo labai linksmos , be to labai stiprios, net berniukai cypdavo pakliuvę į nagelius, svoris bendravimui ne problema, svarbu savigarba ir pasitikėjimas savim , mokyklos keitimas nepadės,reikia ,kad mergaitė mylėtų save,o padėti gali tėtis-mergaitei didelę įtaką daro ir gal su psichologe pasitarti  , nepalikit taip.Besąlygiška tėvų meilė daro stebuklus, kasdien sakyti ,kas jos yra tobula, tik nemeluoti, viską surasit -akys, plaukai, putlios lūpos, ilgos blakstienos.Nenusiminkit , gal nueikit kartu pasportuoti
Kootwella
2006 01 16, 11:33
 Jooooo.... Baisu. Pati savo vaikų dar neturiu, o ir tokio amžiaus mažylių nepažįstu, tad net nebuvo šovę į galvą, kad tokiame amžiuje gali rūpėti šitokios problemos. Pati aš savo svoriu susirūpinau kokiame pirmame kurse... Sėkmės sprendžiant šias situacijas, mamytės.
QUOTE(Indijaa @ 2006 01 15, 17:14) gal pakeisti mokyklą? o mokytoja tai visai,karvė kažkodia...ot nekenčiu kaip suaugę žmonės taip daro..dar pedagogai skaitosi Pritariu Tau, kad mokytoja karve. Apskusti ja del vaiko psichikos zalojimo, o ne mokykla keisti, nes tas nelabai padetu - vaiko sirdeleje vistiek liktu nuosedos, kad nevykeliu apsauktas. Vietoj to, kad vaikui pasitikejima savimi stiprintu, uz koki kad ir menkiausia pasiekima pagirtu, kas tikrai motyvuoja. Negaliu, kaip uzsiutau. Gal i mokyklos direktoriu kreiptis ar net svietimo skyriu, jei galimybiu yra. Tokiam zmogui ne vieta dirbti su vaikais.
nairobi
2006 01 18, 13:57
Kategoriškai drausti vaikui kažką valgyti- nederėtų  (kad ir tų saldumynų)! Neduos jokių teigiamų rezultatų. Laikui einant svoris pats normalizuosis, išaugs iš putlių žandukų fazės. Nors mitybos įpročius reiktų performuoti taip, kad sveikata dukrytės nenukentėtų. Pati maža būdama labai mėgau saldumynus, galvojau išaugsiu, surimtėsiu, nebereiks ir saldumynų  - kur tau! Taip kad nesistenkit pakeisti vaiką visiškai, genai lemia savo (gal vyras yra smaližius, tai ir vaikas turės potraukį cukrui?  ).
Na,o ka daryti tiems kurie ne "storuliai", o "sakaliukai"? Ir ka daryti, jeigu ir daug valgo, bet niekas "neina i kuna"?
Opi cia problema siais laikais, kai valgyt gali iki soties ko nori  . Turiu ir as toki pavyzdi salia saves. Drauges berniukas, kuriam dabar trylika, sveria, turbut, per simta kg  . Is pradziu mociutes maitino ir dziaugesi, kad vaikelis labai graziais zandais  . Pradejus eiti i mokykla ir sportuoti, visi atsiduso, kad dabar tai jau nuo kruvio issilakstys. Nieko panasaus  . Noras valgyti tik auga, joks kruvis nepadeda. Tai dabar visa seima sedo ant grieztos dietos, jaunuolis per savaite keturis kg numete. Jo mama irgi yra sverusi virs simto(del tu paciu mitybos iprociu), tai jau dabar kokiu trisdesimt kg numetusi ir puikiai atrodo. Manau, ta seimos mityba reikia keisti, kol ne per velu  . Vaiko nereikia traumuoti, uztenka i ji paziureti kritiskai is salies, kad suprastum, kad jau reikia kazka daryti. Vietoj saujos saldainiu - du, vietoj cipsu - dziovinti vaisiai, vietoj riebaus karbonado - vistienos krutinele. Ir pacios geriau jausimes. Is tikro tie apvalumai tik patiems vaiko tevams grazu, kitiems net suaugusiems jie uzkliuva.
Mano sese labai kompleksuoja del savo svorio. Jai 15, ugis apie 170, svoris 60. nera ji tokia stambi, bet ziauriai nepasitiki savim, nemegsta bendraut, lb uzdara. Ji sako, kad jai butina numest 10kg. Mane jau pradeda gasdint. Sportuot nenori, nes tai kompanija bloga, tai jai toli iki stadiono vazinet. Jos klasej yra ir storesniu panu. Kaip padet jai? Manau, kad tokiam amziuj dietu laikytis dar per anksti. O su ja sportuoti as niekaip nerandu laiko. Gal padovanot koki treniruokli, kad namie uzsiimtu? Net nezinau...
Padangėje
2006 02 18, 17:10
Aš maža buvau smarkiai apvaloka, jeigu taip galima pasakyti.. Dabar išaugau, tačiau ne iki "šakalių". Esu vidutinio svorio sudėjimo, galima sakyti neturiu nei viršsvorio, nei sveriu per mažai. Vidurys. Iš manęs niekas nesišaipydavo, nes buvo kur kas storesnių už mane.. Gal būt tai, kad aš save laikiau apkūnoka buvo sesės užkalbėjimas - ji buvo grynas šakalys ir niekada "nepamiršdavo" man paminėti apie mano "storą pilvą, kaip arbūzas". Tačiau man tai nebuvo skaudu, tad gal todėl visiškai neužsisklendžiau  .. Aš manau, kad jeigu iš jūsų vaiko tyčiojąsi, jūs turėtumėte paklausti jo nuomonės - "kas svarbiau: saldainiai ar draugai? ", jeigu to nepavyksta suderinti. Jeigu saldainiai - tai tegu toliau juos valgo ir iš jo .. tyčiojąsi, o jeigu draugai - tegu mažina saldainių kiekius ... Beje, nemanote, kad pagrindinis pilvuko "darymas" yra valgymas prie TV, kompo ir so on? Valgyti galima tik prie stalo  .. Papildyta:QUOTE(xlr @ 2006 02 17, 18:59) Mano sese labai kompleksuoja del savo svorio. Jai 15, ugis apie 170, svoris 60. nera ji tokia stambi, bet ziauriai nepasitiki savim, nemegsta bendraut, lb uzdara. Ji sako, kad jai butina numest 10kg. Mane jau pradeda gasdint. Sportuot nenori, nes tai kompanija bloga, tai jai toli iki stadiono vazinet. Jos klasej yra ir storesniu panu. Kaip padet jai? Manau, kad tokiam amziuj dietu laikytis dar per anksti. O su ja sportuoti as niekaip nerandu laiko. Gal padovanot koki treniruokli, kad namie uzsiimtu? Net nezinau... Padovanojus treniruoklį tu gali ją įžeisti. Esi tikra, kad ji nepamanys "aš tokia stora, kad net žmonės su manimi nenori bendrauti ir dovanoja treniruoklius, kad numesčiau savo pilvą"? Šeip teisybę pasakius, tai mano svoris 55 kg, o ūgis 1,71 m. ir sau esu labai normali. Nemanai, kad ją reikėtų tiesiog įtikint, kad ji yra graži?
QUOTE Mano sese labai kompleksuoja del savo svorio. Jai 15, ugis apie 170, svoris 60. nera ji tokia stambi, bet ziauriai nepasitiki savim, nemegsta bendraut, lb uzdara. Ji sako, kad jai butina numest 10kg. Mane jau pradeda gasdint. Sportuot nenori, nes tai kompanija bloga, tai jai toli iki stadiono vazinet. Jos klasej yra ir storesniu panu. Kaip padet jai? Manau, kad tokiam amziuj dietu laikytis dar per anksti. O su ja sportuoti as niekaip nerandu laiko. Gal padovanot koki treniruokli, kad namie uzsiimtu? Net nezinau... Jos svoris labai normalus. Pavydžiu jai. Tikrai, jei ji svertų keliais kilais mažiau, jau būtų per liesa. Aš jos ūgio ir tesveriu 48kg ir vistiek nepasitikiu savimi, tad nuo svorio nelabai tai priklauso. Esmė požiūris į gyvenimą, grožį, aplinka. Padėti galima parodant, kad ne svoris viską lemia. Gali pamėginti jai padėti susirasti draugų, kuriems nerūpės jos išvaizda, kurie patys neidelūs. Kai visi lygūs, bendravimas nuoširdesnis. O ji tada neturės laiko mąstyti apie išvaizdą ir svorį. Treniruoklio nereikia. Įžeisi. Geriau padėk jai susikurti stilių, pasijusti gražia, susirasti naują užsiėmimą
Norėčiau paklausti. Mergaitės ūgis-157 cm. o svoris-40 kg. (12,5 metų),ar svoris ne per mažas?  (nes labai pregyvena, kad labai liekna...kad mazai sveria ir t.t.).
|
|