Mūsų kruopščiai sulanuotas kūdikėlis turėjo gimti 2005 metų gruodžio 1 diena. Darbus ketinau pabaigti lapkričio 30, vyrui labai atsakingas projektas turejo baigtis gruodžio 1 dieną. Buvau rami kaip švedė, nes mūsų giminej niekas anksčiau nei numatytą gimdymo dieną į pasaulį dar nebuvo atejės. Stai keletas prisiminimu is jau 20 menesių senumo istorijos.
Lapkričio 23 dieną susitinku su gydytoja Christine, nes manasis gydytojas yra užsivertęs darbais ir studentais. Gydytoja palieka geros mamytės įspūdį: be paguodžiančių žodžių, kad mano nėštumas yra tiesiog vadovėlinis ir viskas einasi kaip iš pypkės, ji dar pagiria mano gražų mažą (???) pilvuka, paklausia apie mano darbą, pataria darbus perduoti kolegoms ir palinki gero Padėkos savaigalio.
Christine patarimai nuskamba labai įtikinamai: pajuntu pasitikėjimą šia gydytoja iš pirmo žvilgsnio ir nusprendžiu lėtinti tempus. Susidariau labai paprastą ir lengvai įgyvendinamą planą . Trečiadienį (lapkričio 24 dieną) ištaisau studentų darbus, ketvirtadienį, Padėkos diena, su šeima ir draugais valgom kalakutą. Savaitgalį susikraunu lagaminą į ligoninę, kapitaliai susitvarkau namus ir pabaigiu ruošti kūdikio kraitelį. Pirmadienį (lapkričio 28 dieną) atiduodu studentams jų darbus, atsakau į visus klausimus apie artejanti egzamina, prizadu, kad busiu savo ofise iki pat gimdymo dienos, o, gimus kūdikėliui, kruopščiai atsakinėsiu į visas ju žinutes .
Visą šestadienį miegu, nes labai tingisi. Nieko keisto. Padekos savaitgalis JAV yra didžiausias apsirijimo metas, po kurio ne tik ką nors veikti, bet ir gulėti tingisi. Taisyklė negalioja mano vyrui jis kruopščiai užbaiginėja savo projektą. Trečią valandą nakties labai užsimanau į tualetą. Mano vyrelis vis dar dirba. Ignoruoju. Po dviejų minučių vel noriu į tualetą. Padarau išvadą, kad kalakutiena dideliais kiekiais yra labai nesveika inkstams ir šlapimo pūslei. Kai dar po dviejų minučių užsimanau ten pat, nuprendžiu padaryti to šlapimo testą. Spalva: lygtai siek tiek rausva. pH: tikrai ne šlapimo. Važiuojam į ligoninę, - sakau vyrui, o pati puolu krautis lagamino. Ant viršaus įkraunu nebaigtus taisyti studentų darbus. Taip, esu prokastinatorė.
Ligoninėj mums pareiškia, kad viskas tvarkoj. Tikimės, kad man tuoj prasidės sąrėmiai. Liepiu vyrui nusnūsti ant sudedamos lovelės, jis paklūsta, o as jį kruopščiai apkloju. Tuo metu pasirodo gydytoja ir švelniai nusistebi: A, tai Tu vyru tokiu metu rūpinies? Stiprios mes moterys!. Priimu tai kaip komplimentą ir nuoširdžiai noriu, kad vyras nors valandėlę nusnūstų, juk darbas laukia mūsų abiejų.
Apie 7:00 pagaliau prasideda sarėmiai. 8:00 pasirodo geroji mieloji gydytoja Christine, apžiūrejusi mane per paskutinį apsilankymą. Nežinojau, kad ji dirbs šį sekmadienį ir toki sutapimą palaikau geru ženklu. Pasikeičia ir seselės. Naujoji atrodo kaip dvylikos metų mergaitė, bet tingiu nervintis. 9:15 kartu su dvylikamete išprašom mano vyrą nueiti pavalgyti pusryčių, nes gimdymas - dalykas rimtas, gali užsitęsti kelioka valandų ir pareikaulauti jėgų is visų mūsų.
Išėjus vyrui, sąrėmiai sustiprėja. Seselė atitempia gimdymo kamuolį ir pamoko visokių triukų. As nuoširdžiai užsiiminėju gimdymo gimnastika - skauda, bet gyventi galima. 9:40 pakimbu 15 kg už mane lengvesnei seselei ant kaklo: Labai labai skauda. Seselė nepraranda pusiausvyrios ir įnirtingai masažuoja man strėnas. Stiprios mes moterys- pagalvoju, paleidusi jai kaklą. Dar po keliu minučiu rėkte išrėkiu: Nebegaliu daugiau!. Mano gimdymo plane aiškiai parašyta Prašau nesiūlyti man jokių nuskausminimų. Jei aš pati paprašysiu epidūro, dar kartą paklauskite po penkiolikos minučių, ar tikrai man jo reikia. Žodžio epidūras neištariu, bet vis tiek įsiteibelėju į laikrodį. Seselė sąžiningai laikosi gimdymo plano ir epidūro net nesiūlo. Tuoj mirsiu!!!!! Seselė pakviečia gydytoją. Tarp sąrėmių as kažkokiu būdu pataikau paskambinti į vyro mobilų ir išlemenu: Grišk- labai labai ilgas sąrėmis- dabar., - daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar ilgesnis sąrėmis- Nebegaliu. Mano vyras išdygsta kaip is po žemių, skausmas tik dar padidėja. Taciau yra yra kam pratęsti masažą stiprios vyriškos rankos veikia dar geriau, bet vis tiek Nebegaliuuuuuuuuuuu!.
10:00 pasirodo gydytoja ir praktikantė ir, apžiūrėjusios mane, ramiai pareiškia, kad as galiu stumti. Nera laiko nei epidūrui nei mintims apie jį. Kažkokiu būdu visa komanda padeda man įsitaisyti ant nugaros. Patarimų is visų šonų netrūksta, bet klausau tik dvylikametės. Stumiu is visos širdies, plaučių, kepenų ir t.t., bet vis tiek sulaukiu kritikos kad nestumčiau žandais (????) . Labai labai stengiuosi. Labai labai skauda, bet tuoj viskas pasibaigs.
10:48 išgirstu sveikinimus. Žvilgteliu į savo kūdikelį. Pirmiausia pamatau akis, žingeidžiai besižvalgančias aplink. Po to žvilgsnis užkliūna uz virkštelės ir jau žiojuosi sakyti berniukas. Lemiamą akimirką mane is gėdingos situacijos išgelbėja vyras pašnabždėdamas į ausį lietuviškai: mergaitė. As nusišypsau ir ištariu: Labas, Rita. Apima palaima ir nurieda pirmoji ašara.
Kol seselė ir vyras džiaugiasi MANO darbo vaisium, as išstumiu placentą. Praktikantė džiaugsmingai praneša, kad beveik visai nesuplyšau ir lopyti nereikia. Man tai visai nesvarbu: ištiesusi kaklą ir rankas laukiu kūdikio. Mūsų Rita, 3, 7 kg ir 53 cm panelė, nesiliauja žvalgytis . Vyras nesiliauja filmuoti. Kam tas filmukas, duokit greičiau man mano stebuklą! Pagaliau! Priglaudžiu Ritą prie krūtinės ir apipilu džiaugsmo ašaromis. Prie mano ašarų upelio prisijungia vyro ašaros. Seselė padaro pora nuotraukyčių, ir mes iškeliaujam į pogimdyvinę palatą.
Pasidomėjusi pasauliu šiapus, Ritulė saldžiai užmiega. As palieku telefoninę žinutę kolegei, kad man pirmadienį reikės pagalbos, ir taip pat užmiegu išgyvens mano studentai ir be manes.
P.S. Po triju savaičių pas mus susirinkusiems draugams mano vyras kokis penkis kartus pakartojo, kad as gimdžiau be nuskausminamųjų nesugebėjau jo užkimšti. Ta patį vakarą išrinkau pačią gražiausią gėlių puokštę seselei dvylikametei ir nusiunčiau į ligoninę. Vyrui tiesiog žodžiu padėkojau uz puikų komandinį darbą lapkričio 27 dieną. Taip, aš buvau projekto ašis, bet gera komanda ne mažiau svarbu.