Sveikos mamos,
Gal kas darote namie sushi. Na zuvi as kaip nors susipjaustysiu pati, o vat ryziai nesigauna nors pasiusk. Gal kas galit patart kaip juos virti, kad gautusi purus ir gerai formuotusi ir kada gi ta nelemta acta deti ir kiek.
Sveikos mamos,
Gal kas darote namie sushi. Na zuvi as kaip nors susipjaustysiu pati, o vat ryziai nesigauna nors pasiusk. Gal kas galit patart kaip juos virti, kad gautusi purus ir gerai formuotusi ir kada gi ta nelemta acta deti ir kiek.
Aš esu bandžiusi daryt tuos suši, turėjau pamokėlę pas tikrą sushi chef'ą (Itamae). pirmiausia ryžius reikia nuplauti , palikti nuvarvėti apie 30 min. , tada virti 10 min. uždengtus ir neatidarinėti dangtčio, išjungti ugnį , uždengti su virtuviniu rankšluosčiu ir palikti 10min. kad atvėstų. Tada pasiruoši actą : truputį pakaitinti ryžių actą , įdėti cukrų ,druską , maišyti kol ištirps. Paruoštą actą atvėsinti , ryžius atsargiai išskleisti medine mentele, didesniam inde( neminkyti) , po truputį šlakstyti actą ir maišyti , tai turėtų trukti apie 10 min.
Ingredientai : 3/4 puodelio ryžių , apvalių , spec. tinkančių suši ; 1 puod. vandens. Actas : 1 1/2 did. šaukšto ryžių acto , 1did. šaukštas cukraus , 1/2 arbatinio šaukštelio druskos. Tie ryžiai gaunasi nei birūs ,nei purūs gal labiau lipnūs ,bet ne košė. Ir dar svarbu kaip tu juos susuksi į tą lapą.Aš pati savarankiškai nebandžiau daryt , bet su meistrelio pagalba pasisekė neblogai.Dabar kaip tik nebloga proga išbandyt savarankiškai. SĖKMĖS
o is kur jus gaunat tu juros kopustu fioletiniu
Tu juros kopustu yra Maximose, kur japonu virtuves prieskoniai ir t.t. As ten nusipirkau ir specialius ryziu sushiui. Bet pirma karta girdziu, kad reikia dar kazkokio acto. Parasykit, gal galima ir be acto. Kur gauti to ryziu acto? As ruosiuosi kuciom daryt sushi, man atrode, kad ten labai paprasta, tik susuki ir viskas. Bet kaip pasiskaiciau, tai gal net neiseis. Dar nezinau ka su tais lakstais daryt, i kuriuos sukti reikia. Kaip juos suvilgyt, kad jie lankstus butu? Ka dar galima i vidu det, be lasisos ir kreveciu?
Dar noreciau suzinoti ar tuos sushi reikia is anksto paruosti? Ar jie turi kiek nors laiko pastoveti, persigerti? Ar tik susuki, supjaustai ir valgai?
Gal kas zino ir internetiniu puslapiu, kur raso apie sushi gaminima.
man skaniausi suhi, kai viena japone bobute juos padaro
siaip yra specialus irankiai sushi gaminimui. su tais irankiais patogu suvynioti
Butu labai malonu jeigu kuri mamyte viska smulkiai aprasytu ka kaip ir su kuom daro
nu blyn Taure, is kur tiek visko zinai?
Tikrai, pasidalinkit savo ziniom apie sushi gaminima. Nes produktus jau nusipirkau, sventes arteja, reikia butinai gaminti. O dar nelabai zinau kaip.
Smulkiai aprašyti kaip gaminti suši neimanoma.Tie rytiečiai žino tiek subtilybių tam procese , kad mums kažin ar gali kada pavykti idealiai, mes tik beždžionaujam . Šiaip tai TauRe teisi , mes tyčiojamės iš produktų, bet kodėl nepažaidus švenčių proga. čia yra Delfi puslapiukas , kur rasite šiek tiek informacijos. Galima per Google pasieškoti arba nusipirkti knygą, aš tokią vieną turiu , gana nebloga , daug paaiškinimų , nuotraukos , paveiksliukai. Aš pirkau Latvijoje ,bet manau jų yra ir pas mūsų rusiškų knygų pardavėjus.
Нобуко Цуда " Суши - это просто! (секреты традиционной японской кухни) " Bambukinių padėkliukų suši susukimui , ryžių acto, yra parduotuvėse prie rytietiškų produktų . Dar verta prie suši nusipirkti vasabi pastos(tokia žalia )būna jau paruošta valgymui arba milteliai ir marinuoto imbiero , sojos padažo. O į suši vidų galima įvynioti beveik viską daržoves(agurkai ,morkos, avokado , špinatai ir t.t.), žuvį marinuotą, parūkytą, žalią , tinka ir skumbrė ne tik lašiša , ikrai, kalmarai.
Na, as ne rytiete, bet pagal tai, ka anakart nusipirkau maximoj pavadinimu - susi, tai nelabai sudetinga ji pagamint.
Receptura: isverdi savo vaikui ryziu kose. Paimi ryziu, kiek reikia kudikiui, kad susmulkint, o kitus palieki puode iki rytdienos. Ant rytojaus imi tuos vakarykscius ryzius be jokio prieskonio, susuki i kazka, gali ir nesukt, ikisi mazyyyti gabaliuka zalios lasisos ir viskas:) Serviruojant patiekti su sojos padazu. 8 gabaliukai - 9,99 Lt Taigi i klausima kaip gamint, atsakymas aiskus, o kas atsakys i klausima - kodel gamint?
Tai, kad jus cia chebra snekat apie rolikus, o ne apie sushi (kas ner esminis dalykas, bo rolikus as irgi megstu ;-))), bet vat ryziu receptas skamba labai itikinamai, juolab, kad sakai jog ryziai gaunasi lipnus (ko ir reikia, kad tas kamuoliukas normaliai pasiimtu su lazdelemis neprarades savo formos), bo maniskiai arba subyredavo vos uzdejus zuvyte, arba gaudavosi toks "kovinis riesutelis", kuriuo aki ismusti gali, bet valgyt nepatartina ;-))))) . Tikrai isbandysiu. As cia mat kucioms susiruosiau susi pridaryti: padarai po dvylika skirtingu Sushi/roliku zmogui ir nereik sukti galvos del dvylikos skirtingu patiekalu... Gudru ane?
O kas link komentaro kuriu galu zmones nori darytis sushi - pasakysiu tik viena: kol as nebuvau paragavusi TIKRO sushi daryto japonu virejo man irgi tai buvo gili paslaptis... Lygiai tas pats del "mazheeeechio" zuvies gabaliuko... Normaliai ten tos mesos dedasi, kone lygiom dalim su ryziais...
O kur Lietuvoj ta tikra japona gaut? Itariu, maximoj tokiu ne fontanai...
Vat tame ir beda, kad tik kai nuvaziavom i Toronta ir draugai nusivede i "tikra" japonu sushi bara (nu as aisku neatskiriu kiniecio nuo japono, bet bent jau visas personalas buvo grieztai azietiskos isvaizdos) skirtumas tarp lietuvisko ir japonisko (?) labai pasijuto. Nuo to laiko ir kliedziu sushiais.
as siaip tik rolus labai megstu, o tuos kur buna didelis gabalas zalios zuvies udzetas tai fui. o rolai man patinka su krevetem, su rukyta lasisa, su zalia tuna su krabu mesyte. i juos kartu buna ikista kokio agurkelio, avokado, dar kazkokiu neatpazintu objektu. taip pat labai megstu su kiekvienu galabliuku grybstelt to zalio astraus daikto. niam niam
Mano vyras daro pacius skaniausius sushi pasaulyje! Tik jis labiausiai megsta juos gaminti su juros gerybem, o man gydytojas uzdraude valgyti bet kokia zuvi...
Mums truputi su fantazija nelabai pasiseke, tai gal kas gali patarti kokiu nors vegetarisku sushi receptuku... QUOTE(Foxenas @ 2003 12 22, 19:47) Tai, kad jus cia chebra snekat apie rolikus, o ne apie sushi (kas ner esminis dalykas, bo rolikus as irgi megstu ;-))), bet vat ryziu receptas skamba labai itikinamai, juolab, kad sakai jog ryziai gaunasi lipnus (ko ir reikia, kad tas kamuoliukas normaliai pasiimtu su lazdelemis neprarades savo formos), bo maniskiai arba subyredavo vos uzdejus zuvyte, arba gaudavosi toks "kovinis riesutelis", kuriuo aki ismusti gali, bet valgyt nepatartina ;-))))) . Tikrai isbandysiu. As cia mat kucioms susiruosiau susi pridaryti: padarai po dvylika skirtingu Sushi/roliku zmogui ir nereik sukti galvos del dvylikos skirtingu patiekalu... Gudru ane? O pas mane siais metais ant kuciu stalo buvo sushi roliku Siaip as dariau jau ne viena karta, nes labai megstu. O jau tokie priedai kaip vasabi krienai ir marinuoti imbierai tai niam niam, kaifas....... Daugiausiai eksperimentu ir nervu kainavo ryziu paruosimas. Suvynioti paprasta su bambukiniais padekliukais. Visu ingridijentu lietuvoj galima rasti Iki parduotuvej. Beje maximiniai sushiai man nepatinka, o jau imbieras, kuri ten prideda tai isvis fui. Dar tiesa, reikia labai gero ir astraus peilio, nes lygiai ir graziai supjaustyti sushio rolikus irgi menas Vegetariskiems sushiu rolikams turetu labai tikti avokadas, agurkas, nes ir restoranuose su jais daroma. Gal visai idomiai butu isbandyti pritaikyti kiausini... Skanaus visoms
mane sushi moke daryti toks vienas korejietis, jis padare a le sushi vakareli, kuriame patys gaminome. Buvo isvirtas bliudas ryziu (su actu+cukrum+druska) i dubenelius papjaustyti siaudeliais agurkai, avokadai, paskui i kitus dubenelius sudeta lasisa, krabai, raudona ikra (tokia labai smulki) ir tas zalias lapas padalintas i 4 dalis. tada visi emem po lapa, dejomes ryziu ir viso kito, kas ko norejo pilem ant virsau soja sumaisyta su vasabi ir ant virsaus gabaleli marinuoto imbiero ir taip valgem besidrabstydami..buvo skanu ir smagu
Manau, sushiui tereikia ryziu, dumbliu lapu, bambukinio kilimelio - ir daug daug fantazijos!
Na nezinau, kaip pademonstruoti..bandziau prikabinti pora nuotraukelui, nesigavo.. Dvi, po 100 Kb..
QUOTE(Virdzinija @ 2005 03 08, 02:30) manyciau, siek tiek is sio japonisko patiekalo pasityciojau neišsityčiojai, jie patys kiaušinienę deda
Iš specialių ryžių pagaminti tai jokių prblemų - ant pakuotės recptas - mikrkyt per naktį, tada ant garų išvirti, tada actas...
O vat kaip iš paprastų ryžių??? kaip juos lipniais padaryti? Ar gaunasi kam nors? O šiaip daug infi (terminai, receptai, istorija,..) rusiškai galima paskaityti čia Sushi
Radau tik angliškai. Neversiu, nes galiu ne tiksliai išversti, be to paveiskliukai labai aiškūs.
Tai va: ![]() 1. Lay 1 nori sheet on a rolling mat and put 3/4 cup (4 oz/125g) sushi rice on it. Spread rice over nori sheet, leaving 3/4 inch (2cm) of bare nori at far side and making a small ledge of rice in front of this bare strip. ![]() 2. Spoon 2 teaspoons roe along center of rice, using back of a spoon to spread. Add lettuce if desired. ![]() 3. Lay 2 shrimp along center, with one-quarter of cucumber strips ![]() 4. Lay one-quarter of avocado slices along center. Add one-quarter of lettuce. ![]() 5. Roll mat over once, away from you, pressing ingredients in to keep roll firm, leaving the 3/4-inch (2-cm) strip of nori rice-free ![]() 6. Covering roll (but not rice-free strip of nori), hold rolling mat in position and press all around to make roll firm. ![]() 7. Lift up top of rolling mat and turn roll over a little more so that strip of nori on far side joins other edge of nori to seal roll. Use your fingers to make sure roll is properly closed ![]() 8. Roll entire roll once more, and use finger pressure to shape roll in a circle, an oval, or a square. Using a sharp knife, cut each roll in half, then cut each half in half again. Then cut each quarter in half crosswise to make a total of 8 equal-size pieces. Cut gently to maintain shape.
Na iš paveikslėlių atrodo viskas paprasta. Reiks pamėginti, žiūrėsim kaip seksis
O KAS TAS GELTONAS 2 PAV? NELABAI IKIRTAU.
angl. roe - ikrai
Xenzy gal kad korejietis mokino tai taip ir gavosi, bet man atrodo , kad Imbieras nevalgomas su susiu, o kaip tik valgomas tada kai susis jau sudorotas, kad uzmust " pries tai buvusio susio skoni ir paruost burna naujam skoniui
Įdėsiu ir aš savo sušių ar makų nuotraukas (čia su lašiša, salotos lapu ir agurku)
[attachmentid=44454]
Nu va, radau pagaliau temą apie suši
dariau ir aš šį savaitgalį - visai paprastą, tik jie man kaip pirmą kartą labai mažiukai gavosi, tokie kąsneliai Ateinantį savaitgalį vėl žadu daryti, tik šįkart daržovių dėsiu, nes vien tik su lašiša man nelabai kažkaip pasirodė O šeimynai tai patiko - kirto tolko tak, matyt, kiniečiais praeitam gyvenime buvo
Va mūsų vakarienė
[attachmentid=48730] QUOTE(westa @ 2006 02 18, 20:40) Westa, labai skaniai atrodo O kaip tas wasabi padažas (kiek suprantu, tai jis tas žalias Dariau penktadienį, tai prie lašišos dar marinuotas šparagines pupeles dėjau - labai liuks QUOTE(Papooga @ 2005 04 29, 12:16) Iš specialių ryžių pagaminti tai jokių prblemų - ant pakuotės recptas - mikrkyt per naktį, tada ant garų išvirti, tada actas... O vat kaip iš paprastų ryžių??? kaip juos lipniais padaryti? Ar gaunasi kam nors? O šiaip daug infi (terminai, receptai, istorija,..) rusiškai galima paskaityti čia Sushi Aš gaminu iš paprastų ryžių tik įlašinu kelis lašus ryžių acto, kuris sulipdo. Papildyta: QUOTE(Vilione @ 2006 02 20, 15:21) Westa, labai skaniai atrodo O kaip tas wasabi padažas (kiek suprantu, tai jis tas žalias Dariau penktadienį, tai prie lašišos dar marinuotas šparagines pupeles dėjau - labai liuks Labai skaniai atrodo
Na, merginos, uzsukau cia manydama, kad ka nors vertingo rasiu apie sushi, bet kaip supratau nei viena normaliai negalejot paaiskinti ka ir kaip daryti. Labai noriu nustebinti savo vyra tokiu netradiciniu patiekalu, taciau teks paciai galva sukti ir kazkur kitur informacijos ieskoti. Tikiuosi man pavyks ir tuomet galesiu savo patyrimais su jumis pasidalinti. Sunkiausia issiaiskinti kaip tuos lapus tinkamai paruosti. Na bet nera padeties be iseities. Taigi, laukit mano komentaru artimiausiomis dienomis,
oi, kaip megstu suhi
o wasabi yra super, tik labai astrus, jo visai mazai reikia. mes sumaisom su sojos padazu - labai skanu
Nagi atlikau eksperimenta
Kaip pagerinti skoni? QUOTE(vilnelė @ 2006 03 09, 17:36) Na, merginos, uzsukau cia manydama, kad ka nors vertingo rasiu apie sushi, bet kaip supratau nei viena normaliai negalejot paaiskinti ka ir kaip daryti. Taigi, laukit mano komentaru artimiausiomis dienomis, Tai tu i koki japonu foruma uzsuk, tai ten tau tikrai viska issamiai isaiskins. Labai laukiam komentaru Papildyta: As irgi jau seniai minti audziau daryt sushi maki vakareli, bet kad maniskis vos tik iskirdes zodi sushi pradeda blogai jaustis. Lashisos jis nemegsta, apie zalia zuvi isvis patyliu.. O tai va pasirodo krabu lazdele visai nebloga iseitis. dar virtos krevetes.. o kaip su ta kepta zuvim, ar daret kuri?
As kai gyvenau Singapure pas viena japone ismokau sushi daryti. Prisimenu is pradziu kai ten supermarkete nusipirkome paragauti, tai as suvalgiau gal 1,2, o kitus ismeteme
QUOTE(Pasaka @ 2006 03 13, 19:53) Ryzius pirma karta irgi specialius japoniskus pirkau, bet dabar tai paprastus apvalius, pieniskus, t.y. kurie gerai limpa. Ryzius pirkau paprastus kosem daryti, ir gerai isejo. O kaip jums tu lapu skonis? Dar syki pabandysiu su koncervuotu tunu, jei nepavyks tai atsisakysiu sushi visam
Vienam rusiškam puslapyje radau visai įdomų receptą:
"SUŠI" IŠ AGURKŲ - 100 ml ryžių - 1/ 2 a. š. cukraus - 1 a. š. ryžių acto (galima laisvai pakeisti paprastu 5% actu) - 1 ilgas agurkas - 1 nedidelis saldus svogūnas - 1/2 a. š. vasabi (galima vietoj jo dėti garstyčių, krienų, čili padažo ir t. t.) - 1 v. š. majonezo - 100 g sūdytos lašišos - Išvirti ryžius, dėti cukrų ir actą. Atsargiai išmaišyti ir pridengti. - Specialiu peiliu iš agurko išimti viduriuką, supjaustyti vienodo dydžio cilindrais, kuriuos dar perpjauti išilgai pusiau. - Smulkiai supjaustyti svogūną, agurko minkštimą ir sumaišyti su ryžiais, dėti majonezą ir vasabi. - Dėti ryžius į agurką, palyginti ir ant viršaus uždėti lašišos gabaliuką. ![]()
Vakar pirmą kartą gaminau suši... Na ir nežinau net, ar patiko, ar ne... Gal tie be nori lapų skaniau
Kreivi, bet kaip pirmam kartui, tai visai pakenčiama
Labai skaniai atrodo Aš šiandien norėjau pabandyt pasidaryt, bet akropolio maksimoj neradau nei jūros kopūstų, nei bambukinio padėkliuko, nei wasabi p.s. ieškojau japonų skyriuj, gal ne ten reikėjo |