Šiemet ir aš bandau daryti visokias užpiltines, vynus. Tik va iškilo klausimas darant vyną:jei sultis išverdi per jam skirtą sulčių vyrimo katilą- ar toks vynas begali gyventi? Juk kaitinant žūva rūgimo bakterijos prie +25 C temp. Taip radau parašyta viename straipsnyje. O man močiutė aiškino, kad galima iškaitint tas sultis
.Taigi išvariau sultis per katilą, įdėjau cukraus, įpyliau truputį vandens ir ką...po 3 ar 4 dienų mano sultyse (viršuje) pradėjo nusistovėti pelėsis, o sultys visiškai negyveno. Tai va...atrodo prireikė mielių. Kadangi specialių vynui neturėjom mielių- tai įdėjom paprastas (nedaug). Tai kai pradėjo vynelis ,,gyventi '':oh
. Bet Kažin ar bebus ir skanu, kai naminės mielės ten bus
.Taigi dalį sulčių tikrai reikia košti rankomis, nes taip išliks rūgimo bakterijos skystyje ir taip vynas ,,gyvens'' be jokių papildomų mielių.
Išgirdau dar vieną dalyką iš vyndarės: sako , kad vynas gaminamas išvis ne iš uogų sulčių, o iš jas apipylus karštu vandeniu. Po to palaikoma 3, 4 paras ir išsunkiama per drobę. Supilama į butelį, įdedamas cukrus (pagal skonį), įpilama truputį vandens ir leidžiama gyventi. Tada reikia stebėti, kai mažai beburbuliuja- vėl nukošti, įpilti cukrau (jei reikia) ir leisti vėl ,,gyventi''. Kai baigiasi visas rūgimo procesas- supilstyti į butelius.