Prietarai - tai folkloro dalis, vieni tiesiog juokingi, o kiti gali būti ir liaudies išminties perlais. Pavyzdžiui, česnakas, pasižymintis kovoje su bakterijomis ir virusais, atseit atbaido piktąsias dvasias (o kažkada ligos ir buvo laikomos jų veiklos padariniu). Taigi, kokių su gėlėmis susijusių prietarų žinote jūs? Ką "žino" jūsų mamos, močiutės? Kurios gėlės yra "gerietės", kurios "blogietės", kurios "burtininkės"? Koks kurio augalo poveikis? Ką daryti, kad gėlės geriau augtų? Pavyzdžiui, mano mama žino prietarą, kad siūloma sodinant į vazonėlį įdėti monetą - o iš dalies, gal tai savotiškas mineralų šaltinis?
Kvailas tas mano girdėtas prietaras, bet parašysiu - man mama vis sakydavo, kad kaktusai senmergių gėlės
Girdėjau,jei glostai gėles ir su jomis kalbiesi,tai jos geriau auga. Taip pat jų augimui įtakoja klasikinė muzika
Mano anyta savo palmei įkasdavo giliau į vazoną žemėj žalią kiaušinį. Ir nereikia bijoti, kad jisai pasmirs! Po kiek laiko lieka tik jo griaučiai! Palmei labai patikdavo!
Labas! Girdejau toki prietara, kad zydincios fuksijos nesa nelaime, fuksija dar kitaip vadinama marteles(marcios) asarelem.
QUOTE(Rimute T @ 2005 02 08, 09:46) Labas! Girdejau toki prietara, kad zydincios fuksijos nesa nelaime, fuksija dar kitaip vadinama marteles(marcios) asarelem. O man jos tokios gražios! Ir dar prisiminiau: sansevjerą (atrodo, teisingai užrašiau) vadina uošvės liežuviais! O gebenė (tokia svyranti, mažais klevo lapukais), atseit, vėžį sukelia...
Auginu as tas fuksijas ir netikiu prietarais.Argi gali tokia graziais ziedais apsipilusi gele nesti nelaime? cia ko gero pavydus zmones galejo sugalvoti toki prietara.
As savo geles persodinu atsizvelgdama i menulio fazes.Sodinu ,kai jaunas menulis pradeda augti.Tresiu irgi per gerasias dienas, pagal menuli.Kiti i tai nekreipia demesio.
Gerai čia su tais kiaušiniais ir palmėmis
QUOTE(Selena @ 2005 02 08, 10:52) As savo geles persodinu atsizvelgdama i menulio fazes.Sodinu ,kai jaunas menulis pradeda augti.Tresiu irgi per gerasias dienas, pagal menuli.Kiti i tai nekreipia demesio. Aš pas savo giminaitę mačiau tokią mažą knygelę su mėnulio fazėm, tik neatsimenu gerai pavadinimo.
dėl mėnulio kalendoriaus,tai aš vis pasižiūriu į tokį psl: geles.nkkm.lt
ten prašyta savaitei į priekį kada tręšt,kada genėt ir pan.
oi,jau senokai ten žiūrėjau
šiaip aš tą psl kai atradau,tai buvo mano pirmos žinios apie gėles išvis
Reikės pastoviai pasitikrinti...
Aha,tas kiaušinis palmės žemėje super variantas
O mano pats pirmasis katinas,tai nuolat "tręšdavo" mano palmę.... Deje,po kurio laiko jinai nudžiūvo. Dabar auginu kitą.
Čia ne prietaras, bet prisiminiau, tai parašysiu: storalapio sultimis labai gerai yra įtrinti nuospaudas.
O aš žinau tik vieną prietarą : vogtos gėlės geriau auga
Geles labai jaucia zmogu.Vienintelis prietaras,kad kartais geles labai jaucia nelaime.Buna,kad per pusmeti ar greiciau,ima ir numirsta visos(viena paskui kita).Buna,kad zmogui mirus,augalas ima gelst,dziut ir mirsta.Su abiem atvejais esu susidurusi(ne pati,is aplinkiniu,kuriuos ir ju geles kasdien stebejau).Ziuri ir savom akim netiki..Vakar dracena buvo grazi,siandien-sakom zemyn.Per 3 val nuo padovanotos geles ziedas subliusko(echmejai)-akivaizdu,bet neitiketina.Rozes ziedui-suprantu,bet kad echmejai...
Buvo kaimyne gavusi zydincia glioksinija.Tamsiai violetine spalva zydejo.Svaigau,kaip norejau tokios.Tais metais nesidalino..Kitais isstypo.Ziedus sukrove-supuvo.Tada atidave man palaikyt,nes ji i ligonine isvaziavo.Po nepilno men ji jau zydejo.Atidaviau.Po nepilnu 2sav sako,ziedai puna.Atidave.Atstaciau-zydejo.Atidaviau.Po 2 sav vel tas pats..Supyko ir atidave.Tada as jai prizadejau,kad jau gana-neatiduosiu jau taves..Ilgokai stiprejo,kol galiausiai padovanojo 42ziedus.Tada atsivedziau kaimyne,kad paziuretu,bet pasakiau,kad neatiduosiu..Ar cia geliu kaprizai ar "kazkokie zababonai"?
Joooo, tos gėlytės - su charakteriais!
Girdejau,kad jei turi pinigu medi,tai negalima jo ugliuku niekam duoti,nes savo pinigus atiduodi
Man visi sako kad as turiu lengva ranka. teta net praso geles persodint, kad geriau augtu.namie irgi dziungles. bijau kad tom pagyrom neuzkalbetu ir viskas neapsiverstu.juk sako ir taip buna.
Prietaras-geles nuziurejo,nudyvino.Kita diena randi gele numirusia,daigus nulinkusius.O kai labai kazkas giria,po savaites matai,kad jau "nudyvino"..
Jooo, patiko man kiaušinis palmės vazone
Su vogtomis gėlėmis irgi geras, aš ir pati pastebėjau: jeigu nusilauši atžalą, tai mažai šansų, kad ji neprigis, o tuo tarpu jeigu paprašysi ir tau atlauš - visko gali būti. Gal taip yra todėl, kad pats renkiesi, kuri atžala tau atrodo tinkama, stipri? O su nužiūrėjimu - a biesas žino, šiaip jau kvailoka būtų tikėt, bet... Man visai neseniai taip buvo. Vienas draugas, kai tik ateidavo į svečius, nuolat varvindavo seilę į vieną mano kaktusioką. Sakė, kad labai norėtų tokio savo mamai, kuri irgi juos kolekcionuoja. Aš, aišku, nieko prieš dalintis, suruošiau visą siuntinuką kitų rūšių atžalų, bet tas mažylis - kur jau ten, ir taip jau buvo įtartinas, neaugo. O paskui labai staigiai pradėjo nykti. Dabar tas draugas dar nežino, kad vargu ar kada nors sulauks to kaktusėlio atžalų, nes jis pats jau perdžiūvęs ir reanimuojama nupjauta jo viršutinioji dalis... Tikriausiai čia sutapimas. Kaip sakoma, gera prekė pati save giria, galbūt tas vadinamas "nužiūrėtojas", nenuoširdžiai giriantis tavo augalą, intuityviai, pasąmoningai pastebi tam tikrus trūkumus, kurie netrukus ir išryškėja. Kodėl mums atrodo labiau reikalinga sakyti "O tu visai gerai atrodai" ligoniams, senukams, o tiems, kurie visada žydintys - atrodo, kad taip ir turi būti? Va, dar prisiminiau: vaškuolė - gėlė blogietė. Tiksliai nežinau, ar ji ligas, ar mirtį turėtų nešti. Gal sakau nuodinga kokia? Mes jau seniai ją auginame, dailus besiriečiantis augalas blizgančiais lapais, ir tiek.
o as girdejau, kad kinrozes zydi tada, kai yra kazkas blogai...
ir dar, kaktusu negalima dovanoti, nes susipyksi ar atitolsi nuo dovanotojo QUOTE(Erszebeth @ 2005 02 09, 12:51) Jooo, patiko man kiaušinis palmės vazone Na, bent jau pas mano anytą tai tikrai neužsiveisė toj palmėj ir tikrai niekas nesmirdėdavo! Tik... paskui aš pati tą palmę nupūdžiau... QUOTE(corvette @ 2005 02 09, 13:01) Nežinau, kas ten blogai, kai kinrožės žydi, bet kai pas mane dabar ne tik pumpurai, bet ir visi lapai nukrito, tik stagarai stovi, tai irgi nieko gero! QUOTE(Regila @ 2005 02 08, 16:07) Geles labai jaucia zmogu.Vienintelis prietaras,kad kartais geles labai jaucia nelaime.Buna,kad per pusmeti ar greiciau,ima ir numirsta visos(viena paskui kita).Buna,kad zmogui mirus,augalas ima gelst,dziut ir mirsta.Su abiem atvejais esu susidurusi(ne pati,is aplinkiniu,kuriuos ir ju geles kasdien stebejau).Ziuri ir savom akim netiki.. Turiu aš tokia "klasikinę" (paprastą, raudoną) pelargoniją. Dabar jau amžinatilsį bobulės palikimas. Paliko man prižiūret. Nusibodus iki "negaliu" : nuo vaikystės prisimenu, net tam pačiam vazone. Priežiūros galima sakyt beveik jokios, nei persodint varginus, nei patręšt, ką ten tręšt jei net palaistyt pamiršdavau... Nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens balkone mėtėsi...
Dee Dee, šitoj istorijoj Tavo pačios parašiukas labai vietoj!
QUOTE(Susiena @ 2005 02 09, 13:45) Aišku, kad blogai! Ar čia irgi dar kažką reiškia? Nu kinrožei tai tikrai laaabai blogai O šiaip pabandyk tokį fintą: kelis kartus sukiodamasi palei tą kinrožę padejuok , kad kaip bebutų gaila, ale vienok išmest teks....
Turiu tokia pazystama,kai jos seimos nari uzklupo sveikatos problemos,pradejo nykti geles.Siaip pas ja daug geliu ir visos labai sauniai augo.O dabar dracena liko beveik be lapu,as daviau tokia gelyte(vardo nezinau),tai pas mane augo kuo puikiausiai,o pas ja sustojo ir nors tu ka.
Corvette, taigi parašyk, kas ten tokio blogo?
eik tu, nieko cia blogo, blogai tau, kad geles neturi
QUOTE(Susiena @ 2005 02 08, 08:16) Jeigu gebene pradeda nykti, dziuti tai sako, kad tuose namuose ivyks nelaime. Kai gele susiruosia nunykti, reikia jai pagrasinti, kad ismesi. Jos issigasta ir atsigauna
Mano mama tai nelaisto gėlių kai serga mmm atsei nudžiūt gali, ji tai iš močiutės girdėjo.
Na aš jas laistau nežiūrint ar sergu ar ne ir dar nei viena nenydžiuvo.
Neskaitau šio skyrelio ir kitoms nepatariu
QUOTE(Vegas @ 2005 02 14, 16:53) Mano mama tai nelaisto gėlių kai serga mmm atsei nudžiūt gali, ji tai iš močiutės girdėjo. Na aš jas laistau nežiūrint ar sergu ar ne ir dar nei viena nenydžiuvo. Cia panasiai kaip ir pyragai neiskyla, jei tomis dienomis kepi. Nu man 100 proc. pasitvirtina. Ir ne man vienai.
Ir as prisiminiau,kad mano mociute sakydavo:negalima kopustu ziemai deti,dar ten kazko daryti "tomis dienomis"
|