Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Medžiagų apykaita
Supermamų klubas > Grožis ir sveikata > Sportas ir dietos
Pages: 1, 2
Kveli
Šiame forume neradau bendros temos, kur būtų surašyta visa, kas skatina medžiagų apykaitą.
Žinau, kad sportuojant medžiagų apykaitą pagreitėja, o laikantis dietos - sulėtėja.
Kokiomis priemonėmis ją galima suaktyvinti?

Internete radau tokius apykaitos "skatintojus":
1. Citrinų, šaltalankio, vynuogių, agrastų sultys, beržų sula.
2. Vaistažolės: Varnalėša, jazmino žiedai, Ybiškė.
3. Įvairios vandesn procedūros.
4. Geriamas vanduo (bet geriamas šaltas vanduo kaip tik stabdo, geriau gerti kambario temperatūros).
5. Vitaminai -Askorbo rūgštis (vit. C), B2.
6. Akmuo -Malachitas.
7. Juokas biggrin.gif

Kas jums padėjo pagreitinti medžiagų apykaitą?
Night
Valgymas daznai mazomis porcijomis..
lepune
vit C padeda, pataiso nuotaiką, taigi balsuoju už jį.. taip pat juokas ir vandens procedūros.. bet daugiausiai turbūt dietų nesilaikymas biggrin.gif thumbup.gif vos tik laikausi, iš kart sulėtėja..
siii
o jus pasakykit man kaip jauciat kada suleteja ta medziagu apykaita???
-Justina-
man irgi idomu kaip zinoti kada ji suleteja ax.gif. dietinuos du menesius, bet paskutiniu metu svoris nustojo krites, cia gal todel, kad suletejo medziagu apykaita?
Salomeja
ka apytaka suleteja, tai maisto taip greit nevirskina organizmas, i tulika reciau vaiksciojam ir tt.
*Violeta*
Ilgiau būnu soti, nekrenta svoris sad.gif
-Justina-
QUOTE(Vio @ 2005 04 06, 21:14)
Ilgiau būnu soti, nekrenta svoris sad.gif
*

man tai svoris nekrenta, bet soti tikrai nesu...pastoviai alkana vaikstau. tai kaip tada zinoti ar ji suletejo? ax.gif
lepune
medžiagų apykaitos sulėtėjimas yra maisto lėtas įsisavinimas, tada labai reati žmogas vaikšto pas nykštukus, be to visą maistą organizmas kaupia kaip atsargas, tai atsitinka kai žmogas valgo retai.. o kai dažnai, tai organizmas apgaunamas, mano kad gaus ir gaus ir gaus to maisto, tai ir nekaupia, nes pastoviai turi ką veikti. labai greitina apykaitą sportas...todėl reikia judėti žmogams kurie retai valgo, nors ir nesilaiko dietos..
Almantaitė
kazkur girdejau kad kasdien reikia daryti "zvake" po 5 minutes bet ne is karto o pradet nuo 1 minutes o po to kasdien vis po viena minutes prideti. bet reik daryti taisyklingai, istempu, ir jei gerai darysit pastebesit kad gali raumenis skaudet;)
mamulia
Man labai padeda sėlenos, jas maisau į košes ar kitus patiekalus, geriu sidro kapsules.
flawless
as taip pat valgau selenas su "magija" jogurtu... ir skanu, ir naudinga thumbup.gif
Dazhyta
šiaip virškinimą gerina kmynų, pipirmėčių arbatos, džiovintos slyvos smile.gif
mamyciukas
skaiciau kad is vaisiu medziagu apykaita gerina ananasai,bananai ir papaju vaisiai g.gif o labiausiai tai sportas thumbup.gif
janna
Grynas oras ž fizinis darbas, beabejo gryname ore. biggrin.gif
JolePole
Kibiras stiprios žaliosios arbatos per dieną..Tik inkstų gerų reikia.
super
medziagu apykaita labai spartina alijosiaus sultys: jokiu problemu su viduriais + jose yra labai daug vitaminu, mineralu ir amino rugsciu. Man bent jau jos labai tiko, nors skonis tai slyyyyyyyyyykstus ..., bet energijos tiek gyvenime neturejau !!!!
akiniukė
super, o iš kur gauni alijošiaus sulčių ax.gif ? Perki ar namie augaliuką turi? Ir kiek jų per dieną išgeri? Kažkaip man energijos pritrūko tongue.gif .
Arinva
g.gif aha man irgi įdomu pasidarė. ar tu namie spaudi ar iš vaistinės perki (lyg tai yra kažkos preparatas)
Romeo
QUOTE(flawless @ 2005 06 18, 15:31)
as taip pat valgau selenas su "magija" jogurtu... ir skanu, ir naudinga thumbup.gif
*

O kur tu selenu galima nusipirkti?
jadzka
QUOTE(Romeo @ 2005 06 22, 16:16)
O kur tu selenu galima nusipirkti?
*

Kiekvienam prekybos centre ir vaistinėse smile.gif
flawless
aga, prekybos centre. dazniausiai buna prie miltu ar kruopu padetos... kaina nedidele, nesiekia lito...200g. tai maisiukas nemazas...
vedeja
Kiek į jogurtą dedate selenų mišinio?
flawless
pripilu puse puodelio jogurto ir tada selenas sudedu... mazdaug 4 saukstus...tokia tirsta mase iseina...
vedeja
As dedu apie du šaukštus. Reiks daugiau pridėt, nes man nuo selenų jokio poveikio į gerą pusę.
flawless
na, selenos lieknint ir neturi. selenos uzkemsa skrandi,ir tada jau apetitas sumazeja... tada maziau valgai... o jei kemsi dafiga kiek lenda, nu tai jokio poveikio ir nebus...
rainbow
nesenai skaiciau viename zurnale, kad medziagu apykaita gerina braskes. tai reik dziaugtis , dabar pats laikotarpis smile.gif thumbup.gif
Romeo
QUOTE(rainbow @ 2005 06 26, 11:59)
nesenai skaiciau viename zurnale, kad medziagu apykaita gerina braskes. tai reik dziaugtis , dabar pats laikotarpis smile.gif thumbup.gif
*

taip taip. Jos puikiai isvalo organizma (bent jau man) tongue.gif
Tarškutė
Aš tai irgi sėlenas vertinu, dar mirra liukso cinką geriu, jaučiu, kad pas nykštukus dažniau einu, o tai padeda ir svoriui ir lengvesnė jaučiuosi smile.gif
swea
QUOTE(Dazhyta @ 2005 06 18, 21:21)
šiaip virškinimą gerina kmynų, pipirmėčių arbatos, džiovintos slyvos  smile.gif
*

bet jos tokiosbjaurios,kad nuo jų pyyyyykina blink.gif
Puikute
QUOTE(Kveli @ 2005 02 11, 02:50)
Šiame forume neradau bendros temos, kur būtų surašyta visa, kas skatina medžiagų apykaitą.
Žinau, kad sportuojant medžiagų apykaitą pagreitėja, o laikantis dietos - sulėtėja.
Kokiomis priemonėmis ją galima suaktyvinti?

Internete radau tokius apykaitos "skatintojus":
1. Citrinų, šaltalankio, vynuogių, agrastų sultys, beržų sula.
2. Vaistažolės: Varnalėša, jazmino žiedai, Ybiškė.
3. Įvairios vandesn procedūros.
4. Geriamas vanduo (bet geriamas šaltas vanduo kaip tik stabdo, geriau gerti kambario temperatūros).
5. Vitaminai -Askorbo rūgštis (vit. C), B2.
6. Akmuo -Malachitas.
7. Juokas  biggrin.gif 

Kas jums padėjo pagreitinti medžiagų apykaitą?
*

Sveikutes as paskaitinejau jusu sitame skyrelije kazkaip ne idomu pasidare g.gif kadangi pati kankinuosi su keliais nenorimai kilogramais ir bandau ju atsikratyti...Bet pastabele norejau duoti del citrinos rugsties ir vitamino c...jie gal ir skatina medziagu apykaita bet labai pakelia apetita...
Sako jai dietu laikotes reikia labai mazais kiekiais iki 100 gr per 1 karta bet kas 3 valandas valgyti tada medziagu apykaita padideja...taip Laima Vaikule maitinasi vat 4u.gif
Anastacia
KAIP PAGREITINTI MEDŽIAGŲ APYKAITĄ
Straipsnio autorius: Deividas Grinskis

METABOLIZMAS (MEDŽIAGŲ APYKAITA)
Visų cheminių reakcijų visuma žmogaus organizme vadinama medžiagų apykaita arba metabolizmu. Metabolizmą sudaro 2 vienu metu vykstantys procesai: 1. Anabolizmas - tai medžiagų įsisavinimas organizmui augti, atsinaujinti ir vystytis. 2. Katabolizmas - tai tarpinė fazė, kurios metu sudėtingos medžiaga skyla iki elementarių, o atpalaiduota energija kaupiama ląstelėse adezintrifosfato pavidalu ( ATF ).
Katabolizmas nėra vien tik raumeninio audinio ardymas, kaip kad įprasta buvo manyti. Kai deginate riebalus – esate katabolinės būsenos. Tada katabolizmas vyksta norime linkme. O ir anabolizmas nereiškia vien tik raumeninio audinio augimo. Kai kaupiate riebalus – esate taip pat anabolinės būsenos.
Taigi, norint turėti gražią figurą, reikia kad vyktų raumeninio audinio metabolizmas bei riebalinio audinio katabolizmas.
Vienas iš greitos medžiagų apykaitos privalumų yra tas, kad galite suvalgyti daugiau maisto bei mažiau sportuoti, kad pasiektumėte tuos pačius rezultatus. Greitesnis metabolizmas organizmą įtakoja sudeginti daugiau energijos. Todėl, jūs galite suvartoti daugiau energijos, kurios gaunate su maistu bei išlaikyti savo kūno linijas ar net deginti riebalus.
Žemiau išvardinti keli metabolizmą greitinantys būdai. Nors vienas iš jų gali ir mažai įtakoti medžiagų apykaitos greitį, tačiau visuma gali labai daug!

1.Treniruokitės su svoriais
Treniruotės su svoriais metabolizmą pagreitina keleta būdų. Tokios treniruotės metu, raumenų susitraukimui reikalinga energija gaminama anaerobiniu (be deguonies) būdu. Raumenyse tuo metu kaupiasi pieno rūgštis, kuri oksiduojasi tik darbui pasibaigus. Tai vadinama deguonies skola. Kitais žodžiais tariant, keletą valandų ar netgi dienų po treniruotės bus pagreitėjęs metabolizmas.
Treniruotės su svoriais taip pat yra pagrindinis būdas stimuliuoti raumeninio audinio augimą. Raumuo yra metaboliškai aktyvus ir reikalauja daugiau kalorijų poilsio metu. Tai reiškia, kad net žiūrėdami televizorių, jūs sudegintumėte daugiau kalorijų nei tas, kurio raumeninė masė yra mažesnė. Be to, raumeninis audinys padidina riebalus deginančių enzimų skaičių organizme.

2.Vartokite geruosius riebalus
Sveikieji riebalai dalyvauja hormonų gamybai bei ląstelės membranų atstatymui. Tinkamą riebalų rūšį organizmas naudoja anaboliškai. Šiems procesams reikalinga energija, taigi gerieji riebalai gali pagreitinti medžiagų apykaitą nepaisant papildomų kalorijų. Paprasčiausiai jūs galite suvalgyti daugiau sveikųjų riebalų, sumažinę angliavandenių ar baltymų kiekį.

3.Nebijokite angliavandenių
Angliavandeniai nėra priešas. Kaip yra blogi ir geri riebalai, lygiai taip pat yra geri ir blogi angliavandeniai. Tinkamų angliavandenių pasirinkimas yra puikus įrankis metabolizmui kontroliuoti. Pavyzdžiui, jūs išeikvosite daugiau energijos suvalgę 20 gramų angliavandenių iš juodos duonos, nei kad suvalgę 20 gramų angliavandenių iš cukraus. Balti miltai, balta duona, balti ryžiai- visa tai organizmas apdoroja labai greitai. Neperdirbtų kruopų, grūdų produktai-tokių grūdų duona, rudi ryžiai arba avižų dribsniai (tik ne 1 minutės ir ne tirpstantys) įsisavinami žymiai lėčiau. Rinkitės daug ląstelienos bei žemą glikeminį indeksą turinčius angliavandenius.

4.Kalorijų kaitaliojimus
Kalorijų kaitaliojimas yra vienas iš efektyviausių metabolizmą greitinančių būdų. Homeostazė apibūdina įvairių organizmo biocheminių bei fiziologinių konstantų tam tikrą dinaminį pastovumą. Kitais žodžiais kalbant, jei sumažinsite gaunamų kalorijų kiekį, organizmas tam prisitaikys, bei „taupiau“ jas eikvos.
Kaitaliodami suvartojamų kalorijų skaičių, jūs sutrukdysite šio „mechanizmo“ veikimą. Sakykim jūsų paros energijos poreikis yra 2000 kcal. Vieną diena suvartokite 1800 kcal, o kitą dieną 2200 kcal. Kitas variantas, vieną ar dvi savaites suvartokite mažiau kalorijų, o kitą – daugiau.

5.Padidinkite baltymų suvartojimą
Pats virškinimo procesas taip pat reikalauja energijos. Energijos kiekis, reikalingas bet kurios maistinės medžiagos (baltymų, riebalų, angliavandenių) skaidymui, vadinamas termogeniniu efektu. Termogeninis efektas yra rodiklis, parodantis, kiek kalorijų organizmas turi sudeginti perdirbdamas suvalgytą maistą.

Termogeninis maisto poveikis
Kilokalorijos, sudeginamos kiekvienam šimtui suvartotų kilokalorijų
Baltymai 25-40
Angliavandeniai 6-8
Riebalai 3

Kad baltymai būtų panaudojami energijos gamybai, reikia labai daug sudėtingų cheminių reakcijų. Tai sudaro 25-40% suvartotų baltymo kalorijų, kad baltymas būtų naudojamas energijos gamybai. Todėl padidinus baltymų kiekį maisto racione, pagreitiname metabolizmą.

6.Atlikite aukšto intensyvumo aerobines treniruotes
Aukšo intensyvumo kardio treniruotės, kaip kad ir treniruotė su svoriais vyksta anaerobinėje energijos gamybos zonoje. Kaip jau žinome, tai sudaro deguonies įsiskolinimą. Taigi, net ir tada, kai baigėte savo treniruotę, organizmas šalina susidariusius šlakus ir atsistato po krūvio – tai pagreitina medžiagų apykaitą.

7.Dažniau valgykite
Didžioji dalis kultūristų vadovaujasi šia technika. Maisto vartojimas sužadina įsisavinimo procesus. O įsisavinimui reikalingos kalorijos. Dažniau valgydami mažesnėmis porcijomis nuolatos aprūpiname organizmą maisto medžiagomis priversdami jį įsisavinti maistą. To pasekmė – pagreitjusi medžiagų apykaita.

8. Valgykite neperdirbtą maistą
Virškinimas tai biologinis procesas per kurį mechaniškai susmulkintas maistas chemiškai suskaidomas iki paprastesnių junginių. Baltymas suskaidomas iki amino rūgščių , angliavandeniai iki gliukozės, riebalai iki glicerino ir riebiųjų rūgščių. Maistingosios medžiagos iš maisto absorbuojamos tiesiai į kraują ir paskirstomos ląstelėms visame kūne. Ląstelės gliukozę ir riebiąsias rūgštis panaudoja kaip kurą sudėtingoje cheminių reakcijų sekoje, reikalingoje energijai išgauti. Ši energija saugoma ATP (adenozintrifosfato) molekulėmis.
Kai valgote perdirbtą maistą, dauguma šio darbo jau yra padaryta už jus.
swea
o kas yra gerieji riebalai ? unsure.gif
Anastacia
Riebalai yra sudaryti iš glicerolio ir riebalų rūgščių, Riebalų rūgštys yra sočiosios, mononesočiosios, polinesočiosios riebalų rūgštys. Jų savybės ir funkcijos organizme yra skirtingos. Sočiosios riebalų rūgštys - palmitino, stearino r.r. Mononbesočiosios - oleino, polinesočiosios - linolo, linoleno, arachido r.r.

Sočiosios riebalų rūgštys dalyvauja cholesterolio apykaitoje, gaunant su maistu jų didesnį kiekį, kraujyje padidėja cholesterolio koncentracija. Daug sočiųjų rūgščių yra pieno ir mėsos produktuose. Mononesočios rūgštys nedidina cholesterolio koncentracijos, jos mažina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentraciją ir didina cholesterolio koncentracija didelio tankio lipoproteinų, kurie stabdo aterosklerozės progresavimą. Sočiųjų riebalų rūgščių yra rapsų ir alyvų aliejuose, margarine. Polinesočios riebalų rūgštys yra būtinos organizmui. Linolo ir linoleno rūgštys organizme nėra sintezuojamos. Šių rūgščių yra saulėgrąžų, kukurūzų, sojos aliejuose, žaliuose augaluose. Šios rūgštys mažina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentraciją, gerina antioksidantų pasisavinimą, mažina kraujo krešumą ir trombocitų agregaciją.
Estrella...
QUOTE(swea @ 2006 02 28, 22:50)
bet jos tokiosbjaurios,kad nuo jų pyyyyykina blink.gif
*

Aš pirkau pipirmėčių arbatos,tai man labai skani bigsmile.gif
Puikute
QUOTE(estrella @ 2006 03 01, 09:49)
Aš pirkau pipirmėčių arbatos,tai man labai skani  bigsmile.gif
*

thumbup.gif Man sese is lietuvos atsiunte pipirmeciu arbatos tai dabar kiekviena diena geriu..Tas kvapas ir skonis mane is proto varo...Liabai Skanu flirt.gif
Ancė
QUOTE(estrella @ 2006 03 01, 19:49)
Aš pirkau pipirmėčių arbatos,tai man labai skani 

QUOTE(Puikute @ 2006 03 02, 19:48)
Man sese is lietuvos atsiunte pipirmeciu arbatos tai dabar kiekviena diena geriu..Tas kvapas ir skonis mane is proto varo...Liabai Skanu

bigsmile.gif Ir man visai patinka pipirmėčių arbata thumbup.gif Bandysiu skatint medžiagų apykaitą biggrin.gif
Puikute
QUOTE(Cezarija @ 2006 03 03, 12:26)
bigsmile.gif Ir man visai patinka pipirmėčių arbata thumbup.gif Bandysiu skatint medžiagų apykaitą biggrin.gif
*

Sveika...norejau pasakyti kad as ja geriu vakarais kazkur po sesiu , nes bandau nevalgyti ir laikausi dietos fitness3.gif ...Tai po jos man visiskai valgyti nesinori g.gif (bet gal daugiau cia mano isitikinimas g.gif ) Kaip jums ten sekasi su pipirmeciu arbatomis labai man idomu blush2.gif ar man vienai cia tokius stebuklus ji daro g.gif
lepune
Taip , mėta mažina apetitą, bet daugiausiai padeda įsitikinimas.. aš ją mėgstu ir šiaip išgeriu.. bet kadangi nesu nusistačiusi nevalgyt, tai man ji nieko ir nemažina;) nebent apykaitą pagreitina ir todėl nestorėju ax.gif tongue.gif kas jau čia supras biggrin.gif
Matea
kefiriukas rytais selenos pipirmeciu arbatyte thumbup.gif
July
Zalia arbata skatina medziagu apykaita ir bent jau man mazina apetita, taigi geriu jos daug thumbup.gif
manu
QUOTE(flawless @ 2005 06 24, 11:47)
pripilu puse puodelio jogurto ir tada selenas sudedu... mazdaug 4 saukstus...tokia tirsta mase iseina...
*

oho kiek daug selenu. as idedu vos vos ziupsneli, nes jeigu jauciu maiste selenas, ryjant jos man dirgina gerkle blink.gif
pupux
Sveikos, nesuprantu, kas man darosi! Svoris auga juodai. HELP.Tikrai nevalgau daugiau nei pries tai, o svoris kaip ant mieliu.Atrodytu pavasaris, atsilo,tai ir riebaliukai turetu tirpti, bet ne- man atvirksciai.Depresija tikraja to zodzio prasme ima. Per dvi dienas po 1 kg priaugu. HELP. Gal dar kam nors ta pati problema yra?! verysad.gif
-Linda-
Endokrininė sistema tvarkoj? Nėštumas?
chikita69
QUOTE(pupux @ 2006 05 08, 19:26)
Sveikos, nesuprantu, kas man darosi! Svoris auga juodai. HELP.Tikrai nevalgau daugiau nei pries tai, o svoris kaip ant mieliu.Atrodytu pavasaris, atsilo,tai ir riebaliukai turetu tirpti, bet ne- man atvirksciai.Depresija tikraja to zodzio prasme ima. Per dvi dienas po 1 kg priaugu. HELP. Gal dar kam nors ta pati problema yra?! verysad.gif
*

siap kartais pries mensines padideja kuno svoris, del organizme susikaupianciu skysciu, nepergyvenk gal tai del to?man irgi buna viena diena +1kg, kita jau -2. smile.gif
Anastacia
verysad.gif storėjama nuo liūdnų minčių g.gif
Kai bandai "suvalgyti" problemas, nepastebi, ką-kiek-kada žiaumoji... O garderobas "traukiasi"... schmoll.gif
Toli
Siulyciau issitirti skydliauke ir hormonus, nes kiek zinau, be nestumo, tai gali buti vienintele "stebuklinga" svorio augimo priezastis. Ai, dar po ekstremaliu dietu ziauriai sugrizta kilai. Jo, nuo liudnu minciu irgi ziauriai auga, ypac kai pradedi krimstis del svorio ir nusiraminimo maiste ieskoti. Visgi siulyciau kaloriju lenteles persiziureti, jei nelabai orientuojiesi, nes mano viena padruske irgi nieko tai nevalgo, o auga kaip ant mieliu. Paskui as jai pasakiau, kad kolos butelyje, kuri ji lengvai patvarko yra apie 900 kaloriju, o cepelinu porcijoje gerokai maziau, tai labai nustebo mergina. Sekmes. 4u.gif
Neringučia 777
QUOTE(toli @ 2006 05 08, 21:31)
Siulyciau issitirti skydliauke ir hormonus, nes kiek zinau, be nestumo, tai gali buti vienintele "stebuklinga" svorio augimo priezastis. Ai, dar po ekstremaliu dietu ziauriai sugrizta kilai. Jo, nuo liudnu minciu irgi ziauriai auga, ypac kai pradedi krimstis del svorio ir nusiraminimo maiste ieskoti. Visgi siulyciau kaloriju lenteles persiziureti, jei nelabai orientuojiesi, nes mano viena padruske irgi nieko tai nevalgo, o auga kaip ant mieliu. Paskui as jai pasakiau, kad kolos butelyje, kuri ji lengvai patvarko yra apie 900 kaloriju, o cepelinu porcijoje gerokai maziau, tai labai nustebo mergina. Sekmes.  4u.gif
*

man pradejo svoris augt kai meciau rukyt pe 3 savaites 5kg. doh.gif
Toli
QUOTE(gelala @ 2006 05 08, 21:17)
man pradejo svoris augt kai meciau rukyt pe 3 savaites 5kg. doh.gif
*

Man per dvi savaites 7 kg, bet edziau kaip seriama kiaule, ir praktiskai vien saldumynus. blush2.gif
Neringučia 777
QUOTE(toli @ 2006 05 08, 22:23)
Man per dvi savaites 7 kg, bet edziau kaip seriama kiaule, ir praktiskai vien saldumynus.  blush2.gif
*

drinks_cheers.gif ,dar svoris pradejo augt kai baigiau maitint 2.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.