Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Pirmokas: kaip sekasi?
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 7 metų ir vyresni
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Ramunėlė*
manoji irgi šiandien neatsinešė vienos pamokos, tai gavom 0 blush2.gif smile.gif ....niu bet jie tik pirmokiukai Gi
ir batus mes perkam su lipdukais biggrin.gif blush2.gif biggrin.gif
janna
ir mes vargstam su raisteliais. del to stengiames nepirkti tokos avalynes.

maniske snd prisimine, kad uzduota ka nors paskaityti, mums tai jau didelis pasiekimas biggrin.gif

o paklausus, kokios ryt pamokos, gavau atsakyma: as gi ne mokytoja doh.gif . tai koks skirtumas jei viskas mokykloje yra bigsmile.gif
Bekasė
QUOTE(zivvilte @ 2010 09 29, 15:10)
O visos puole rasyti,kaip ju vaikai sauniai neiko nepamirsta.
*

Neradau parasyta, kad vaikai nieko nepamirsta. Itariu pamirsta ir kiti, tam ir yra tikrinimas. Paprasciausiai taip yra ugdoma vaiko atsakomybe. Ta ir abieju vaiku mokytojos rekomendavo.

QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 29, 17:06)
Mano dukra, pvz., dar nemoka batų raištelių užsirišti ir visai nesuku dėl to galvos.
*

tai ne vienintele. Maniske daugiau pritingi, nes patogiau yra brolio paprasyti, kad uzristu arba iseiti su batais, kurie yra su lipdukais. Nors klaseje sake yra ir daugiau tokiu vaiku - jie vienas kito papraso pagalbos.

O jeigu girtis, tai galiu pasigirti - maniske vakar pati viena isejo i mokykla ( taip su broliu keliauja). Jie i spektakli vaziavo, tai i mokykla reikejo 9.30 ateiti. Paklause manes ant laikrodzio kaip atrodo 9.10 ( nes tada sakeme, kad butu daug maz laikas iseiti) ir isejo pati. O grizti, tai nuo pat pirmos dienos grizta viena - brolis dazniausiai veliau.
O dabar niuresne tos istorijos puse - diena pries tai buvo numetusi telefona ir jisai issijunge. Pati isijungti nemoka, o kitu paprasyti pamirso arba nenorejo velniu gauti, kad daiktu nesaugo, todel kai mes bandeme vaikui skambinti, kad laikas eiti, prisiskambinti neisejo. Teko mesti darbus ir vaziuoti.
Sirvita
QUOTE(Aimeja @ 2010 09 29, 14:19)

tai čia dar ne viskas,. Pupa turi , jei nesuklysiu 3 dalis, dar yra testai , riešutas irgi testai, ir 3 dalys, taip kad dar papurtysit piniginę. biggrin.gif

*

va va apie testus kalbejo smile.gif

kas del valdorfo mokykloje priespieciu, tai kai eile ateis daryti valgyti visai klasei (26 vaikai) , tai gerokai reiktu ne tik galva pasukti, bet ir pinigyne pakratyti, o jeigu 2 dienos iki algos kaip tycia unsure.gif mane tai gazdintu, nes mes nuo algos iki algos gyvenam blush2.gif nemokam taupyti

siandien manasis viena ceske tik parsinese doh.gif tikriausiai pamete pakeliui namo, nes aprangai skirto krepsio gi nenaudoja, i paprasta maisiuka susidejo doh.gif

Manasis begalo be krasto didziuojasi kad savarankiskai nueina i mokykla ir pareina (dvi judrias gatves be sviesoforo reikia pereiti ) seniau net i lauka neidavo be manes, nes zmoniu bijodavo
vaižgantė
QUOTE(Bekasė @ 2010 09 29, 20:39)

O dabar niuresne tos istorijos puse - diena pries tai buvo numetusi telefona ir jisai issijunge. Pati isijungti nemoka, o kitu paprasyti pamirso arba nenorejo velniu gauti, kad daiktu nesaugo, todel kai mes bandeme vaikui skambinti, kad laikas eiti, prisiskambinti neisejo. Teko mesti darbus ir vaziuoti.
*

Išties nesuprantu, kam tie telefonai mažiukams reikalingi- paaiškinkit man, tundrai smile.gif Mano paaugliai ir tie mobiliukus namie palieka, pasiima nebent kai į kokią ekskursiją važiuoja. Dukra dar telefono neturi, nes nematau reikalo.

Dukra neturi galimybės į mokyklą eiti viena, nes negi eis visi trys vienas paskui kitą tuo pačiu keliu biggrin.gif Kai lyja, vyriausiojo brolio darbas yra jai skėtį išskleisti, prie mokyklos suskleisti ir juo pasirūpinti.
Papildyta:
QUOTE(Sirvita @ 2010 09 29, 20:45)
va va apie testus kalbejo smile.gif

kas del valdorfo mokykloje priespieciu, tai kai eile ateis daryti valgyti visai klasei (26 vaikai) , tai gerokai reiktu ne tik galva pasukti, bet ir pinigyne pakratyti, o jeigu 2 dienos iki algos kaip tycia unsure.gif mane tai gazdintu, nes mes nuo algos iki algos gyvenam  blush2.gif nemokam taupyti

*

Na, šitas dalykas nepritaikomas didelėse klasėse. Sūnaus klasėje buvo 16 vaikų, dukros klasėje yra 18 vaikų. Jei daugiau, vienai mokytojai būtų per sunku, o ten gi dvi. Bet ir mokslas mokamas smile.gif
Sirvita
QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 29, 21:47)
Išties nesuprantu, kam tie telefonai mažiukams reikalingi- paaiškinkit man, tundrai smile.gif Mano paaugliai ir tie mobiliukus namie palieka, pasiima nebent kai į kokią ekskursiją važiuoja. Dukra dar telefono neturi, nes nematau reikalo.

Dukra neturi galimybės į mokyklą eiti viena, nes negi eis visi trys vienas paskui kitą tuo pačiu keliu biggrin.gif Kai lyja, vyriausiojo brolio darbas yra jai skėtį išskleisti, prie mokyklos suskleisti ir juo pasirūpinti.
Papildyta:
*

*telefonas reikalingas vaiko kontrolei ir mano nervu ramybei. Savo sena lauza daviau ax.gif

**Tai vat jei manasis turetu su kuo kartu nueiti ir pareiti, nereiktu ir telefono.
vaižgantė
QUOTE(Sirvita @ 2010 09 29, 20:52)
*telefonas reikalingas vaiko kontrolei ir mano nervu ramybei. Savo sena lauza daviau  ax.gif

**Tai vat jei manasis turetu su kuo kartu nueiti ir pareiti, nereiktu ir telefono.
*

Toli į mokyklą?
Dukra pareina su bendraklase, gyvenančia gretimame name. Patariau pasidomėti, kuri mergaitė gyvena arčiausiai jos.
Bekasė
Išties nesuprantu, kam tie telefonai mažiukams reikalingi- paaiškinkit man, tundrai smile.gif
*

tam kad galetu patys paskambinti arba kad galeciau as su jais susisiekti.
Laidinio telefono namuose neturime ( nesuprantu, kam taip pinigus i bala svaistyti), tai vaikai grize namo po pamoku prisiduoda, kad grizo, as primenu ka reikia pasiimti valgyti, kad dukra atsigultu pamiegoti, jie pasako ( bent jau as stengiuosi idiegti, kad reikia pasakyti), jeigu yra kazkos specifinis reikalavimas i mokykla kita diena - na buvo, kad reikejo virbalus atsinesti, o pas mane tik vieni ir tokie, kuriu gaila, ar kad namuose pabaige pienas...
Taip pat yra veziojami i bureli kitame miesto gale. Pries vaziuodama pasiimi paskambinu, jie apsirengia ir manes laukia ateje iki pagrindines gatves ( kiek veliau pratinsiu dali kelio atvaziuoti autobusu patiems).
Taip pat pvz sunui visa pirma klase du kartus per savaite reikejo eiti i antra pamoka ( lietuviu skirste klase i pogrupius), tai telefonu is darbo primindavau, kad laikas i mokykla..

Ir aisku ivairus nenumatyti atvejai, kurie jau buvo ( ir manau dar gali buti) - yra sunus raktus pamirses pasiimti ( jeigu eina i pirma pamoka, iseina anksciau nei mes), tai teko vezti. Buvo karta elektra dingusi, o pas mus laiptines duru spyna valdoma elektra ir atsidaro su kodu arba spec zetonu - tai vaziavau pasiimti i darba ir skambinau i nama administruojancia bendrove, kad sutvarkytu ir namo butu galima grizti ( kitaip butu reikeja sedeti ir laukti, kol kas is kaimynu teiksis iseiti i lauka arba bandyti savo balso stipruma rekaujant po langais ir tikintis, kad kas nors atkreips demesi).
vaižgantė
Bekase, o kaip mes gyvenom be tų mobiliukų, kai vaikais buvom? smile.gif
Bėda ta, kad vaikams telefonai mokykloje trukdo...Tiksliau sakant ne tiek jiems, kiek mokytojams smile.gif (Turiu galvoje ne pradinukų mokytojus.)
Aimeja
QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 29, 17:06)
Mano dukra, pvz., dar nemoka batų raištelių užsirišti ir visai nesuku dėl to galvos.
*

Mano moka. Aš iki šios vasaros galvojau, kad ji tikrai nemokės, kad sudėtinga, tiesiog užrišdavau pati, bet vieną dieną sakau žiūrėk va kaip reikia, du kartus parodžiau ir ji puikiai užsirišo pati, paskui kokią savaitę visi be išimties kurie pas mus atvažiuodavo žmonės turėjo pažiūrėti kaip ji moka užsirišti biggrin.gif , paskui pagalvojau tai ko aš anksčiau jai neparodžiau. Dabar užsiriša pati ir žinau, kad ir kitiems užriša klasėje.
Išties nesuprantu, kam tie telefonai mažiukams reikalingi- paaiškinkit man, tundrai smile.gif
*

Šiaip tikrai manau, kad nereikia. Bet. Priverčia aplinkybės. Čia nuo gyvenamosios vietos, lankomų būrelių ir tėvų darbo priklauso.

QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 30, 08:12)
*

Bet mes anksčiau gyvenom net durų nerakonom,kai pas kaimyną išlėkdavom, mes drąsiai vaikščiojom vakarais, mes nevarojom narkotikų ir tikrai taip negėrėm, mes draugavom su kaimynais, vieni kitus pažinojom, ir buvom atsakingesni .
vaižgantė
QUOTE(Aimeja @ 2010 09 30, 07:29)

Bet mes anksčiau gyvenom net durų nerakonom,kai pas kaimyną išlėkdavom, mes drąsiai vaikščiojom vakarais, mes nevarojom narkotikų ir tikrai taip negėrėm, mes draugavom su kaimynais, vieni kitus pažinojom, ir buvom atsakingesni .
*

Vadinasi, negerai, kad prisijungėm prie vakarų kanalizacijos? mirksiukas.gif
Visgi aš manau, kad tėvai per daug lepina savo vaikus. Aš buvau "bjauri" mama ir nevežiojau niekur savo vaikų. Nori lankyti būrelį- malonėk nuvažiuoti į jį pats. Mano abu sūnūs pradines klases baigė toli nuo namų. Porą kartų važiavom kartu autobusu pirmyn ir atgal, o paskui patys turėjo susigaudyti...Kai vaikai visur pristatomi mašina nuo durų iki durų, jie ir neišmoksta būti atsakingi. Tokia mano nuomonė. Mergaites reikia ilgiau palepinti, nes jų laukia sunkesnis gyvenimas ax.gif
Aimeja
QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 30, 08:35)
Vadinasi, negerai, kad prisijungėm prie vakarų kanalizacijos?  mirksiukas.gif
Visgi aš manau, kad tėvai per daug lepina savo vaikus. Aš buvau "bjauri" mama ir nevežiojau niekur savo vaikų. Nori lankyti būrelį- malonėk nuvažiuoti į jį pats. Mano abu sūnūs pradines klases baigė toli nuo namų. Porą kartų važiavom kartu autobusu pirmyn ir atgal, o paskui patys turėjo susigaudyti...Kai vaikai visur pristatomi mašina nuo durų iki durų, jie ir neišmoksta būti atsakingi. Tokia mano nuomonė. Mergaites reikia ilgiau palepinti, nes jų laukia sunkesnis gyvenimas  ax.gif
*

Jei mes gyventume mieste, aš irgi nevežiočiau, o ką daryti kai gyveni priemiestyje. Kai nėra kuo nuvažiuoti, arba važiuoja ne tuo laiku kokiu reikia.
Mano dukra neturi telefono,nes abu būreliai pačioje mokykloje, o kaip toliau bus nežinau.
Pavyzdžiui pernai sūnaus būrelis kai ruošdavo pasirodymus užtrukdavo, baigdavosi vėlai kartasi, tai ką jam daryti, kaip man žinoti kada jį pasiimti. Ar tiesiog nusispjauti ir palikti vaiką vieną su savo problemom, daryk kaip nori. g.gif
Patrika
man tai visu pirma PACIAI reikejo persilauzt,kad vaika viena paleist vazinet. Perlipt per savo baimes ir nerima. Todel pirmoj klasej vedziojau uz rankutes nuo duru prie duru ir visur ....Antroj neturejau pasirinkimo,del darbo ir teko "paleist". Ir ka-rezultatas,kad pamaciau,koks mano vaikas savarankiskas,kaip puikiai tvarkosi ir man jokiu problemu. O svarbiausia-kaip ji pati savim didziavosi,kad po pamoku savarankiskai nueina i valgykla pavalgo,tada pati su autobusu vaziuoja is mokyklos i muzikos mokykla,poto is ten-namo.. Ji buvo antroke,bet,kadangi pradejus lankyt mokykla 6 metu,tai 7-mete kaip ir...

Zodziu,ka norejau pasakyt,daznu atveju pats vaikas kaip ir sugebetu daug ka padaryt pats,bet mes,mamos,per savo baimes,to jiems neleidziam... Atrodo,ai dar per anksti,dar per mazas,nesupras,nepamatys,pasiklys..i laikrodi nepaziures...uzpuls kas, nuskriaus....

beje tie mobiliakai tai geras "jaukas" blogieciams...Kad atims,nuskriaus. As irgi dukrai duodu,mokykloj butinai turi but isjungtas (tokios taisykles),po pamoku susiskambinam,kad zinociau ,kad ji sekmingai is tasko "A" nukeliavo i taska "B". Tik grieztai neleidziu jai trauktis telefono ir kalbet gatvej. Sakau,jei kas uzpultu ir pareikalautu,tai atiduok nesipriesindama,nes tai tik daiktas,zymiai svarbiau ,kad neisgasdintu ir pan. Bet esme kame.... -tas mobiliakas is tikro gi reikalingas daugiau MAN,kad buciau ramesne,o ne jai...
Upokšnis
QUOTE(Bekasė @ 2010 09 29, 14:44)
tai jau vien pupos pratybos apie 30 Lt gaunasi, o kur dar matematika, pasaulio pazinimas, muzika... Grubiai pratybos ir iseina apie 100 Lt, tada dar pasiekimu knygeles kai kurios mokyklos uzsako su mokyklos logo ir jau likutis i klases fonda.
*

Mokėjom tik už pratybas ir pasiekimų knygeles apie 85 lt. Plius 5 lt rinkom kopijavimui.

QUOTE(Ingėnas @ 2010 09 29, 17:17)
Mano irgi nemoka blush2.gif  Bet čia man akmuo į daržą blush2.gif  Šiaip batukų su raišteliais  niekad ir neperku, su lidpukais žymiai patogiau.
*

Maniškis tik šiemet išmoko ir tai po ilgų ginčų bei ašarų doh.gif Jo dydžio batai jau be lipuškių biggrin.gif O mažasis žiūrėdamas į brolį išmoko, nors jam iki mokyklos dar labai toli biggrin.gif
Ernesta
QUOTE(janna @ 2010 09 29, 21:00)
ir mes vargstam su raisteliais. del to stengiames nepirkti tokos avalynes.

Mes irgi su raišteliais vargstam, nors kai pasistengia tai užsiriša pats, aš pati prisimenu iki kokios antros klasės tėtė rišdavo blush2.gif

Nori lankyti būrelį- malonėk nuvažiuoti į jį pats.

Šituo klausimu nesutinku su Jumis, mes pvz. gyvename užmiestyje ir vaikas vienas pats niekaip nenuvažiuos į jokį būrelį vienas na didesnis su dviarčiu tikrai gali, dukra reikalui esant važinėja. Bet primokas tikrai ne, o nori lankyti ir vežiojam ir nieko čia blogo nematau. g.gif
vaižgantė
QUOTE(Ernesta @ 2010 09 30, 09:26)

Šituo klausimu nesutinku su Jumis, mes pvz. gyvename užmiestyje ir vaikas vienas pats niekaip nenuvažiuos į jokį būrelį vienas  na didesnis su dviarčiu tikrai gali, dukra reikalui esant važinėja. Bet  primokas tikrai ne, o nori lankyti ir vežiojam ir nieko čia blogo nematau. g.gif
*

Pirmoką- galbūt, bet vėliau visur galima nuvažiuoti dviračiu...Ypač berniukas...Nes paskui stebimės, kokie tie vyrai išlepinti...Berniukams augant sunkumai būtini...
Etra

*

Nuo situacijos priklauso... Mano pirmokė nuo pirmos dienos turi telefoną... Aš dirbu 13km. nuo miesto, per pietų pertrauką negrįžtu. Dukra po pamokų eina viena pati į Dienos centrą, kuris nuo mokyklos apie 2km. Nori nenori, vaikas priverstas būti savarankiškas, tai neduodama mobilaus, nežinočiau, ar ji nuėjo į tą dienos centrą ir išvis, ką ji veikia... Gal ir blogis tie mobiliakai, bet aš labai džiaugiuosi, kad jie yra biggrin.gif
janna
Kadangi esu is "labai besirupinanciu mamu" biggrin.gif tai vis dar ir nuvedu ir parsivedu savo pirmoke is mokyklos (ypas po to ivykio, kai musu mieste pesciuju perejoje partrenke pirmoke ir mergaite palaidojo), tai atejus anksciau i mokykla ir laukiant koridoriuje teko stebeti ir ne syki, kai vaikai pamokos metu iseina i koridoriu pasikalbeti telefonu. is pokalbio suprantu, kad kalba su tevais.

tai vat niekaip negaliu suprasti, kokiu reikalu tevai gali skambinti pamoku metu? (ir ar tai normalu?). kalba eina apie pirmokus, antrokus, ir treciokus.

nelabai man patinka tie mobilieji g.gif . maniske pamaciusi, kad klaseje kas antras su telefonu vis zyzia kad ir jai jo reikia. bandom tartis. ir aiskinu, kad jei jau labai labai prireiks, visada gali paprasyti mokytojos kad ji man paskambintu, o as perskambinsiu.
Etra
QUOTE(janna @ 2010 09 30, 10:56)
tai vat niekaip negaliu suprasti, kokiu reikalu tevai gali skambinti pamoku metu? (ir ar tai normalu?). kalba eina apie pirmokus, antrokus, ir treciokus.

nelabai man patinka tie mobilieji  g.gif . maniske pamaciusi, kad klaseje kas antras su telefonu vis zyzia kad ir jai jo reikia. bandom tartis. ir aiskinu, kad jei jau labai labai  prireiks, visada gali paprasyti mokytojos kad ji man paskambintu, o as perskambinsiu.
*

Mokykloj tikrai mobilaus nereikia - jei galėčiau vaiką bent truputį kontroliuot po pamokų, jei nereikėtų vienai jai žygiuot per pusę miesto, tai mobiliaką matytų kaip savo ausis.
Beje, dėl skambinimo per pamokas, - mano panelė skambina čia man kažkada pamokų metu, pakalbėjom. Paskui susigriebiau, kad tuo metu vyko pamoka (kalbėdama maniau, kad pertrauka )blink.gif Namie atrašiau velnių, kad tai nesikartotų, tai ji pareiškė, kad aš pasiprašiau mokytojos, ar galiu paskambint ir man mokytoja leido. Taip, kad būna, jog ne tėvai skambinėja, o vaikai, - su mokytojos leidimu. Reiks kažkaip parišt šitą reikalą - eisiu su mokytoja pasikalbėt biggrin.gif .
vaižgantė
QUOTE(Brasa @ 2010 09 30, 10:04)
Mokykloj  tikrai mobilaus nereikia - jei galėčiau vaiką bent truputį kontroliuot po pamokų, jei nereikėtų vienai jai žygiuot per pusę miesto, tai mobiliaką matytų kaip savo ausis.
Beje, dėl skambinimo per pamokas, - mano panelė skambina čia man kažkada pamokų metu, pakalbėjom. Paskui susigriebiau, kad tuo metu vyko pamoka (kalbėdama maniau, kad pertrauka )blink.gif  Namie atrašiau velnių, kad tai nesikartotų, tai ji pareiškė, kad aš pasiprašiau mokytojos, ar galiu paskambint ir man mokytoja leido. Taip, kad būna, jog ne tėvai skambinėja, o vaikai, - su mokytojos leidimu. Reiks kažkaip parišt šitą reikalą - eisiu su mokytoja pasikalbėt biggrin.gif .
*

Žiūriu, svarbią temą užkabinau smile.gif
Nesu prieš mobiliuosius, nes kiekvienos šeimos variantas kitoks. Bet jeigu vaikas, gyvenantis šalia mokyklos (o mūsų rajone dauguma tokie ir yra) nešasi į mokyklą telefoną, o paskui sms-us per pamokas draugams siuntinėja ir žaidimus žaidžia,- čia jau nieko gero...Juk ir mobiliuko spinduliavimo nereikėtų užmiršti...Mažiukų galvytės tam dar labai jautrios...
Sirvita
QUOTE(Patrika @ 2010 09 30, 09:30)
man tai visu pirma PACIAI reikejo persilauzt,kad vaika viena paleist vazinet. Perlipt per savo baimes ir nerima. Todel pirmoj klasej vedziojau uz rankutes nuo duru prie duru ir visur .........
Zodziu,ka norejau pasakyt,daznu atveju pats vaikas kaip ir sugebetu daug ka padaryt pats,bet mes,mamos,per savo baimes,to jiems neleidziam... Atrodo,ai dar per anksti,dar per mazas,nesupras,nepamatys,pasiklys..i laikrodi nepaziures...uzpuls kas, nuskriaus....
..........Bet esme kame.... -tas mobiliakas is tikro gi reikalingas daugiau MAN,kad buciau ramesne,o ne jai...
*

drinks_cheers.gif pritariu, as is tu bailiuju ax.gif perdaug mamiciukas vaikas, dar kartais ir i burna reikia su saukstu sriuba kisti kad jis pavalgytu blush2.gif kudena jis pas mane.
Tai vat vaikas todel ir didziuojasi savo savarankismumu, kad pagaliau "nutruko" nuo mamos.

Maniskis dar laikrodzio nepazysta, ax.gif galvoju, kad reiktu kambaryje pakabinti su rodyklemis, kad orentuotusi, nes visi kiti namie elektroniniai g.gif
Vat reikia siandien ir nupirkti, dar galvoju visai gerai ir ant rankos kad butu laikrodukas. is savo vaikystes pamenu, kad manasisi buvo elektroninis.
O jusu vaikai nesioja kokius- su rodyklem ar elektroninius?
Etra
QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 30, 11:15)
Žiūriu, svarbią temą užkabinau smile.gif
Nesu prieš mobiliuosius, nes kiekvienos šeimos variantas kitoks. Bet jeigu vaikas, gyvenantis šalia mokyklos (o mūsų rajone dauguma tokie ir yra) nešasi į mokyklą telefoną, o paskui sms-us per pamokas draugams siuntinėja ir žaidimus žaidžia,- čia jau nieko gero...Juk ir mobiliuko spinduliavimo nereikėtų užmiršti...Mažiukų galvytės tam dar labai jautrios...
*

Aš problemą spendžiu taip - neišmokiau rašyti SMS (žinau, kad kada nors visvien išmoks, bet kai ji tik viena klasėj turi mobilų, tai tikiuosi, kad negreit). Ir jokių draugų ir draugių numerių jos telefone, tik svarbiausi - mano, vyro, senelių. Šiaip aš būčiau už tai, kad dukra į mokyklą telefono nesineštų, kad turėtų jį namie, jei kas. Bet kad maniškė namo po pamokų negrįžta, pasiimu ją tik vakare, tai kol kas nematau kitos išeities....
janna
QUOTE(Sirvita @ 2010 09 30, 11:22)
drinks_cheers.gif  pritariu, as is tu bailiuju ax.gif perdaug mamiciukas vaikas, dar kartais ir i burna reikia su saukstu sriuba kisti kad jis pavalgytu blush2.gif kudena jis pas mane.
Tai vat vaikas todel ir didziuojasi savo savarankismumu, kad pagaliau "nutruko" nuo mamos.

Maniskis dar laikrodzio nepazysta, ax.gif  galvoju, kad reiktu kambaryje pakabinti su rodyklemis, kad orentuotusi, nes visi kiti namie elektroniniai g.gif
Vat reikia siandien ir nupirkti, dar galvoju visai gerai ir ant rankos kad butu laikrodukas. is savo vaikystes pamenu, kad manasisi buvo elektroninis.
*

Mociute padvanojo pirmokei laikroduka 9uzsegamas ant rankytes) su rodyklelem. Bandom iveikti si moksla ir pradeti oriejentuotis laike.

Kol kas sunkiai sekasi, ypac besiruosint ryte i mokykla. Panelei atrodo, kad laikas guminis doh.gif ir esant reikalui jis sustos ir palauks kol ji issikrapstys doh.gif
vaižgantė

Maniskis dar laikrodzio nepazysta, ax.gif galvoju, kad reiktu kambaryje pakabinti su rodyklemis, kad orentuotusi, nes visi kiti namie elektroniniai g.gif
*

[/quote]

Mano dukra dar nepažįsta laikrodžio ir kol kas nemokau. Viskas su laiku. Sūnūs, kadangi į mokyklą ir iš jos važinėjo miesto transportu, su laikrodžiu susipažino pakankamai anksti, kad suprastų autobusų grafiką stotelėse. Džiaugiuosi, kad dukra pradėjo kalendoriuje gaudytis. Vakar muzikos mokykloje mokytoja paklausė, kuri diena, ir kai Emilija pasakė, labai nustebo. Mūsų namuose kabo kalendorius, kuriame kasdien langiuką perstumiam, ir dukra įprato pasižiūrėti, koks langiukas šiandien.
Sūnums pirkau pigius rodyklinius laikrodukus, kad nebūtų gaila, jei pamestų ar sudužtų.
Etra
Maniškė irgi laike sunkiai orientuojasi, - laikrodį nešioti atsisako, nes jai "nepatogu". Batų užsirišt irgi nemoka. Su pinigais irgi vargas - duodu išsipirkt savaitei pietums, bet jai visada pritrūksta gėrimo, nes valgo daug, o atsigert gauna tik stiklinę, tai visada perka paildomai, -tai visiškai nesiorientuoja, kiek paduoti tų pinigėlių, apie grąžą net nekalbu doh.gif . Atrodo, mokykloj labai gerai sekasi , yra savarankiška, bet tiek "nepritaikoma buityje" , kad baisu biggrin.gif
vaižgantė
QUOTE(Brasa @ 2010 09 30, 10:45)
Maniškė irgi laike sunkiai orientuojasi, - laikrodį nešioti atsisako, nes jai "nepatogu". Batų užsirišt irgi nemoka. Su pinigais irgi vargas - duodu išsipirkt savaitei pietums, bet jai visada pritrūksta gėrimo, nes valgo daug, o atsigert gauna tik stiklinę, tai visada perka paildomai, -tai visiškai nesiorientuoja, kiek paduoti tų pinigėlių, apie grąžą net nekalbu  doh.gif  . Atrodo, mokykloj labai gerai sekasi , yra savarankiška, bet tiek "nepritaikoma buityje" , kad baisu biggrin.gif
*

Mano akimis žiūrint, toks nesigaudymas yra normalu...
Etra
QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 30, 11:49)
Mano akimis žiūrint, toks nesigaudymas yra normalu...
*

Aš irgi galvoju, kad normalu, bet aplinkinių reakcija tai stebina. Mandra ta mano pana, tai visi tikisi, kad ji "mandra" visose srityse - "Kaip, nepažįsti laikrodžio, gal juokauji ?", "Nežinai, kiek grąžos turi gauti iš 2lt. , jei saldainis kainavo 1,10lt.? Nu, tu duodi..." Gerai, kad vaikas tų reakcijų neima į galvą, čia aš daugiau erzinuosi biggrin.gif
vaižgantė
QUOTE(Brasa @ 2010 09 30, 10:55)
Aš irgi galvoju, kad normalu, bet aplinkinių reakcija tai stebina. Mandra ta mano pana, tai visi tikisi, kad ji "mandra" visose srityse - "Kaip, nepažįsti laikrodžio, gal juokauji ?", "Nežinai, kiek grąžos turi gauti iš 2lt. , jei saldainis kainavo 1,10lt.? Nu, tu duodi..." Gerai, kad vaikas tų reakcijų neima į galvą, čia aš daugiau erzinuosi biggrin.gif
*

Mes su dukra tik vakar mokėmės centus skaičiuoti...O vidurinėlis 5 m būdamas vienas į parduotuvę nueidavo, jis išvis yra labai apsukrus...Vaikai nėra vienodi...
Etra
QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 30, 11:58)
Mes su dukra tik vakar mokėmės centus skaičiuoti...O vidurinėlis 5 m būdamas vienas į parduotuvę nueidavo, jis išvis yra labai apsukrus...Vaikai nėra vienodi...
*

aš jau visas mėnuo kas vakarą paberiu kūvelę centų (ir baltais ir rudai, ir litais) ir skaičiuojam bendrom jėgom. Užtrunka ji ilgokai, bet suskaičiuoja.Bet kai reikia realiai pasinaudot tuo skaičiavimu, tai net nebando... Žinoma, kad išmoks, bet dabar tai vargas, kai nesuvokia pinigų vertės (vieną dieną "paskolino" draugei, o kiek "paskolino" nė viena nežino....)
janna
Musu mociute praktikuodavo zaidima parduotuvem.
Laukiam kol pas mus atvaziuos.... ir pazais biggrin.gif
klaara
QUOTE(Brasa @ 2010 09 30, 12:04)
aš jau visas mėnuo kas vakarą paberiu kūvelę centų (ir baltais ir rudai, ir litais) ir skaičiuojam bendrom jėgom. Užtrunka ji ilgokai, bet suskaičiuoja.Bet kai reikia realiai pasinaudot tuo skaičiavimu, tai net nebando... Žinoma, kad išmoks, bet dabar tai vargas, kai nesuvokia pinigų vertės (vieną dieną "paskolino" draugei, o kiek "paskolino" nė viena nežino....)
*

Nuo vaiko priklauso-ateis laikas ir išmoks.Mano pirmokė labai susidomėjus pinigais-turi 4 pinigines ,kuriose po kažkiek pinigiukų,tai po kelis kartus per dieną išverčia tų piniginių turinį ir skaičiuoja,skiačiuoja,skaičiuoja..ir jai nenusibosta-matos,kad kaifuoja nuo to ir kad beskaičiuojant vis didėja jos turtai lotuliukas.gif
Ir parduotuvėj mėgsta ką nors už savo pinigėlius nusipirkti,mielai eitų ir pati į parduotuvę jau,bet nelabai dar noris leisti.Plius susirenka visus mano čekius iš parduotuvės ir įdėmiai apžiūri-kiek mokėjau,kiek man atidavė grąžos ir pan.

O antra dukra-trečiokė jau,bet nelabai domis pinigais-kiek turi,tiek ir gerai smile.gif
Ramunėlė*
Tekefoną turi,bet ,kol kas nesinešioja. Stebiu ,aš savo vaiką,kaip jin eina per gatvę- nelabai jin ten ką žiūri. pamato,kad žalia ir varo į priekį nesižvalgydama, nes jiems taip įsisuko į galvelę, o kad vis tiek apsižiūrėt reikia-tai nelabai .Arba tos kiemų gatvelės, ten irgi mašinos važinėjas-sakau -atidžiai žiūrėk, -irgi nelabai. vaikai teoriją žino,bet praktika rodo visai ką kitą. g.gif
Aš džiaugiuos ,kad mamos yra drąsios ir vaikai jų drąsūs-jau pareina patys per gatves ir šviesoforus. tačiau ne visi tokie yra.
Pietus aš užsakinėju-pinigų nesinešioja. cool.gif
Etra
QUOTE(Ramunėlė* @ 2010 09 30, 12:24)
*

O ką daryt, kai tų užsakytų pietų neužtenka? Maniškei, kaip sakiau, nuolat pritrūksta gėrimo - įdėt iš namų nesinori, nes ir taip kuprinė nėra iš lengvųjų, o jei dar išsilies...
bambuziuke
Dukra turi mobilu , bet pries pamokas isjungia , ir tik po pamoku jis ijungiamas, mokytoja griezta siuo atzvilgiu ir as labai del to dziaugiuosi , jokiu ten sms mms ir t.t per pamokas nebus smile.gif
laikrodi pazysta ,rodyklemis ir elektronini , na aisku kartais susipainioja , bet is esmes jinai zino kiek yra valandu:)
Batus risames pacios nuo 4 metu , brolio nuopelnas cia smile.gif)) viena syki parode ir isimine ( sakem kad kilputes tai kiskio ausytes)
i parduotuve esancia uz keliolikos metru eina viena , skaiciuoja laisvai ,ir kiek paduoti ir kiek grazos turetu gaut (pardaveja bande apmulkinti ,tai mazoji atrase velniu ,kad teta nemokat skaiciuot , ir kur mano 5 litai grazos biggrin.gif )
As tai niekada nesistebiu ,kad kazkieno ar mano pacios kazko nemoka , nu ne visi gi vienodi .Ateis laikas ismoks , ne vienas negimem mokytas bigsmile.gif <maniske spalvinti nesugeba graziai vis pro sali vis su tarpais , na ir kas.. mokomes ir ismoksim smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Brasa @ 2010 09 30, 12:32)
O ką daryt, kai tų užsakytų pietų neužtenka? Maniškei, kaip sakiau, nuolat pritrūksta gėrimo - įdėt iš namų nesinori, nes ir taip kuprinė nėra iš lengvųjų, o jei dar išsilies...
*

Mes dedam atsigert , ar i tara nuo mineralinio maziuko ,kokios arbatos ipilu ,ar siaip nuperkam kokio nesaldaus gerimuko
Etra
QUOTE(bambuziuke @ 2010 09 30, 12:42)
Papildyta:
Mes dedam atsigert , ar i tara nuo mineralinio maziuko ,kokios arbatos ipilu  ,ar siaip nuperkam kokio nesaldaus gerimuko
*

Nenoriu aš jos papildomu svoriu apkraut - niekur nevežiojam, pati savo kojelėm visur vaikšto, niekas kuprinės nepadeda nešt, o vaikas tikrai ne iš stambiųjų doh.gif Be to, galvoju, tokiu būdu ir išmoks su pinigais elgtis - jei neduosi, taigi ir nesuvoks kas , kaip ir prie ko g.gif
Bekasė
QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 30, 08:12)
Bėda ta, kad vaikams telefonai mokykloje trukdo...Tiksliau sakant ne tiek jiems, kiek mokytojams smile.gif (Turiu galvoje ne pradinukų mokytojus.)
*

bent pas mus seimoje dar prie man iseinant i mokykla buvo laidinis telefonas, o dabar man tai pakeite mobilus ( pinigine prasme pigiau)
o del to kaip gyvenom, tai:
yra teke laiptineje tris ar ketures valandas laukti, kol gris tetis is darbo, nes pamirsau raktus.
Yra teke vaziuoti pas mama i darba paimti raktu - mama vos infarkto negavo mane pamaciusi pas save, nes tada dar viena visuomeniniu transportu nelabai naudojausi.
Yra teke is devinto auksto gaisrinemis per balkonus kopeciomis leistis i astumta auksta ( velgi tuos pacius raktus pamirsau).
Tu noretumei, kad tavo vaikas taip elgtis butu priverstas? As ne, todel turedama tam salygas, stengiuosi uzkirsti kelia tokioms situacijoms

Aš buvau "bjauri" mama ir nevežiojau niekur savo vaikų. Nori lankyti būrelį- malonėk nuvažiuoti į jį pats.
*

1. o jeigu as noriu, kad jie butu uzimti ir tobuletu? ( o ir nauda palankius metus matau akivaizdzia - rinktasi buvo pagal konkrecius reikalavimus)

2. mes gyvename tokioje miesto dalyje, kur visuomeninis transportas yra visiskas s ( ir dar kazkas stebisi, kodel zmones nenori juo naudotis). Pvz sestadieni po paskaitu bandziau grizti namo visuomeniniu transportu ( masina vyras paemes buvo), tai vienas autobusas buvo 18.00 ( as stoteleje buvau 18.15), o kitas 19.52, t.y. po dvieju valandu. Gyvenu ne kur kitur, o VILNIUJE.
Tai kada vaikai grize po pamoku spes pavalgyti, pamokas paruosti, pailseti, apsitvarkyti, jeigu kelione is/i bureli ir pats burelis uztruks maziausiai 4.5 valandos.
laikas skaiciuotas pagal marsrutai.lt siuloma marsruto planavima - ir visose siulomose marsrutuose yra sudeta vaziuoti i viena puse 3 skirtingais autobusais/troleibusais + paeiti dar pesciomis + laukimai tarp persedimu ir atvykus i norima vieta.

QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 30, 10:35)
bet vėliau visur galima nuvažiuoti dviračiu...
*

ir kiek laiko truksi vaziuoti grubiai paemus ( nematavau kiek tiksliai - zinau tik kiek iki darbo ir toliau jau primetu) 20 km i viena puse, 20 km i kita puse? Ir ar tikrai vaikas ( antrokas, treciokas, ketvirtokas) yra fiziskai pajegus tokius atstumus vazineti?
Cia jau nekalbant apie tai, kad anyta suzinojusi, kad vyras pradejo i darba vazineti dviraciu, iskart ji apdraude. O cia tu siulai vaikui tarp masinu tokius atstumus manevruoti blink.gif
na vazinejames mes dviraciais, bet arba pievomis takeliais, arba misko takeliais arba dviraciu takais daugiausiai. Gatve tarp masinu man ir paciai nera jauku/malonu manevruoti.

o laikrodziai bent jau sunui labiau pasiteisino elektroniniai - mobiliajame telefone. Ant rankos, kiek buvo pirkta neprilipo ( siaip as ir pati po kokiu 5 metu pertraukos isigijau rankini laikrodi, ir tai daugiau jau aksesuaras). Rodyklinius pazista, bet sunkiau - laike jau gaudosi. Dukra kol kas mokymosi kelyje. Dienas skiria, menesiuose ir metu laikuose gaudosi.

*

pas mus kol kas tokios galimybes nera.
Pernai buvo viskas aisku sriuba+antras patiekalas+atsigerti=6lt ir savaitei isperki, o toliau jau vaikas talonelius atiduoda virtuveje.
O siemet, kai sriuba panaikino is valgiarascio, tai dabar laukiame ar negrazins ( tevai rase nuo klases pareiskimus del tokios nesamones), o ir pirkti galima jau tik karsta patieka, gerti gali neimti jeigu nenori.
Mokytojos buvau prasiusi pirmom dienom padeti - jinai vistiek vesdavo gaunancius nemokama maitinima. Parode, kam reikia atsiskaityti, paaiskino kokia tvarka ir dabar tvarkosi daug maz savarankiskai. Pirmadieni gauna visai savaite, o penktadieni atsiskaito kiek liko ( ne visada gerti perka). Kazkiek pinigus pazista, skaiciuoti bando ir zino paduodama turi gauti grazos ar ne ( kiek dar nepaskaiciuoja)

Ir siaip atrodo i mus atsigime ir sitas vaikas - pirmas matematikos testas ir maksimalus ivertinimas, o va lietuviu slubuoja. + dar problema yra ta, kad jinai turi logopediniu problemu. Palyginus su tuo kas buvo tai jau yra pakankamai nesunkios, bet kai nesugeba isgirsti zodzio teisingai ( garsu), tai ir uzrasyti teisingai nelabai imanoma.
Sirvita
.........Aš džiaugiuos ,kad mamos yra drąsios ir vaikai jų drąsūs-jau pareina patys per gatves ir šviesoforus. tačiau ne visi tokie yra.

*

aha drasios, as tai drasus zuikis labiau ax.gif bijau bet reikia, nes leliukas tuoj ant dienu bus, tai negi ryte su naujagymiu lyjant vesi i mokykla ar vakare per kokia lijundra eisi pasiimti unsure.gif Tai vat ir pratinam, sekmingai per menesi perprato kur ir kaip eiti thumbup.gif Be abejo bus graziu popieciu kai tikrai su mazeliu eisim pasitikti brolio is mokyklos wub.gif
vaižgantė
QUOTE(Bekasė @ 2010 09 30, 13:53)
bent pas mus seimoje dar prie man iseinant i mokykla buvo laidinis telefonas, o dabar man tai pakeite mobilus ( pinigine prasme pigiau)

Vadinasi, tu už mane stipriai jaunesnė, nes kol mokiausi mokykloje, telefono mes neturėjom ir koks įvykis buvo, kai pagaliau jį įvedė smile.gif Mano pusė klasės buvo iš kaimo, atvažiuodavo autobusu, per visą miestą iki mokyklos eidavo pėsčiomis, po pamokų grįždavo atgal, laukdavo autobuso, ir niekas nedarė iš to problemos smile.gif (Na, nepradėsim prisiminti tuos laikus, kai mano mama į studijas Vilniuje važinėjo prekiniais traukiniais smile.gif )
Pripažinkit, mielos mamos, esam labai išlepę smile.gif
Etra
QUOTE(Sirvita @ 2010 09 30, 15:05)
aha drasios, as tai drasus zuikis labiau  ax.gif  bijau bet reikia, nes leliukas tuoj ant dienu bus, tai negi ryte su naujagymiu lyjant vesi i mokykla ar vakare per kokia lijundra eisi pasiimti  unsure.gif Tai vat ir pratinam, sekmingai per menesi perprato kur ir kaip eiti  thumbup.gif  Be abejo bus graziu popieciu kai tikrai su mazeliu eisim pasitikti brolio is mokyklos  wub.gif
*

Man, rodos, kad čia mamoms baimės didelės akys neretai būna biggrin.gif . Juk vaikus darželiuose jau apmoko, kaip elgtis gatvėse, be to, juk ne užrakinti namie gyvena, gi kartu vaikštot - mato ir šviesoforus, ir ženklus... Aš irgi galvojau, kad maniškė dar visiškai žiopliukė, nieko neišmano, kai ji man, būdama 5 metų, perėjo visą miestą su n šviesoforų, nereguliuojamų sankryžų. Streso buvo pilnos kelnės, jau policijai skambinom, jos ieškodami, bet patys radom kitam miesto gale ramiausiai žingsniuojančią ir net neišsigandusią.... Žinoma, atvejis tikrai ne pavyzdinis, kokią laisvę vaikams suteikt - viskam yra ribos, ir čia jas vaikas tikrai peržengė. Tik turiu omeny, kad neretai mes neįvertinam, ką realiai sugeba tie mūsų žiopliukai. Bent jau maniškė visai ramiai reaguoja netikėtose situacijose - buvo, kad išsijungė mobilus, raktus buvo pamiršus, tai ramiausiai nuėjo po pamokų pas senelius į darbą ir iš ten paskambino...
otema
QUOTE(Brasa @ 2010 09 30, 13:04)
*

pas mus ta pati situacija. Mano kolkas dar šešiametė pirmokėlė irgi nelabai susiskaičiuoja.., na bet mokinamės. Dėl to kasdien vis įdedam ~ 5 Lt., po pamokų visada nueina pavalgyti, o tada pati grįžta namo (tenka pereiti per keleta perėjų) nerimo yra, bet niek nepadarysi. Į mokyklą visada nešasi telefoną, bet jį laiko išjungtą, grįžus namo ar tiesiog po pamokų (kaip išeina) paskambina.
O šiandien tėtis davė 10Lt., kad nuneštų ir atiduotų mokytojai (nes renka tėvų komitetas, bendroms reikmėms) ir dar plius pietums 5lt. Grįžo iš mokyklos, klausiu, ar atidavė mokytojai 10lt? sako: taip, atidaviau, o piniginėj matau, kad 10Lt. popieriniai..klausiu ar valgei, sako: taip valgiau, čia man virėja grąžą atidavė.
Likau nesupratus,grįš vyras reiks išsiaiškint, mažum jis 20Lt. davė g.gif
san
QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 30, 14:12)

Pripažinkit, mielos mamos, esam labai išlepę smile.gif
*

keista "poza" unsure.gif
o šiltas vanduo iš čiaupo prausimuisi? o tualetas troboje? čia irgi išlepimas? užaugo gi tėvai ir be vandens, ir be elektros, ir su išviete lauke... ir nieko... mokslus išėjo...

yra technikos pažanga, tai kodėl gi ja nepasinaudoti tam ,kad gyvenimas patogesnis būtų g.gif

kai aš pradėjau lankyti mokyklą, irgi telefono namie neturėjome. bet eidama po pamokų visada mamai į darbą skambindavau iš automato.
janna
Manau, kad Vaizgante tiesiog pajuokavo ir tiek....

Mano mociute irgi sakydavo, kad mes islepe... i tualeta ir ta jei galetumem su masina vaziuotumem biggrin.gif

Daug geru dalyku atsirado, be ko dabar net neisivaizduotumem savo gyvenymo, bet atsirado ir tokiu, kas daro "meskos paslauga".

Na, man, tarkim nepatinka pratybos. Ne konkrecios, bet apskritai, ju praktikavimas. Pinigus kainuoja nemazus, bet emes ju taip ir nesupratau...ir nesuprantu g.gif
vaižgantė
QUOTE(san @ 2010 09 30, 20:38)
keista "poza" unsure.gif
o šiltas vanduo iš čiaupo prausimuisi? o tualetas troboje? čia irgi išlepimas? užaugo gi tėvai ir be vandens, ir be elektros, ir su išviete lauke... ir nieko... mokslus išėjo...

yra technikos pažanga, tai kodėl gi ja nepasinaudoti tam ,kad gyvenimas patogesnis būtų g.gif

kai aš pradėjau lankyti mokyklą, irgi telefono namie neturėjome. bet eidama po pamokų visada mamai į darbą skambindavau iš automato.
*

Taip, technikos pažanga yra, bet ir vaikai vis silpnesni gimsta, labiau serga... Ir kaip padaugėję cezario pjūvių... Ta pažanga turi dvi puses... mirksiukas.gif O kad vaikai dabar labai lepūs- plika akimi matosi...
janna
Matyt garbe uzbaigti tema si kart atiteks mano personai biggrin.gif 4u.gif
Bekasė
QUOTE(vaižgantė @ 2010 09 30, 22:04)
Taip, technikos pažanga yra, bet ir vaikai vis silpnesni gimsta, labiau serga... Ir kaip padaugėję cezario pjūvių... Ta pažanga turi dvi puses... mirksiukas.gif  O kad vaikai dabar labai lepūs- plika akimi matosi...
*

arba isgyvena tie, kurie nebutu anksciau isgyvene - tai, kad ir ta antra puse nera bloga ( ypac, kai jos deka antra vaika turi gyva)

QUOTE(janna @ 2010 09 30, 22:09)
Matyt garbe uzbaigti tema si kart atiteks mano personai  biggrin.gif  4u.gif
*

neatspejai tongue.gif
janna
Kazin biggrin.gif blush2.gif tongue.gif

O taip tikejausi, taip tikejausi....
san
QUOTE(Bekasė @ 2010 09 30, 21:38)
arba isgyvena tie, kurie nebutu anksciau isgyvene
*

drinks_cheers.gif
kaip tik norėjau ir aš tai atrašyti
admin*1
Tema uždaryta pasiekus maksimalų leidžiamą puslapių skaičių.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.