Labai mėgstu gaminti itališkus patiekalus, bet dažniausiai fantazijos užtenka tik makaronams. Pasidalinam receptais? Papildyta:Savaitgalio pusryčiams mėgstam frittata - itališkas omletas. Frittata su cukinijomis Pora jaunu cukiniju susmulkiname ir apkepame alyvų aliejuje (galima su čili, česnakais ir svogūnais), kai suminkštėja, supilame išplaktus kiaušinius. Kai apkepa viena pusė, su lėkšte apverčiame omletą keptuvėje ir kepame toliau. Galima į kiaušinius įtarkuoti šiek tiek parmezano sūrio. Gaivūs ir lengvi pusryčiai
Vilmoshka
2007 10 03, 13:24
Man irgi labai patinka itališka virtuvė, tačiau pasigaminu tik makaronus ir picą (aišku, visa tai sulietuvinta)
alter ego
2007 10 03, 13:32
Gal žinot kaip daryt itališkas salotas?
Vilmoshka
2007 10 03, 15:25
Aš gaminu tokias: ITALIŠKOS SALOTOSraudonas pipiras virtos morkos fermentinis sūris Panevėžio filė konservuoti kukurūzai 1-2 skiltelės česnako 1-2 šaukštai aliejaus pipirai, druska citrinos sultys Skanaus
Egle 22
2007 10 03, 19:01
Tokias salotas galima nusipirkti italu picerijose, Vokietijoje (tik pacioj Italijoj ju neteko ragaut  ): salotos Iceberg (tokios, susuktos kaip kopustas, labai sultingos) pomidorai stambiai tarkuotos morkos kokuruzai svogunas ir zalios alyvuoges(nebutina) virto kumpio ir surio suktinukai (plonom riekelem supjaustyta fermentini suri ir virta kumpi uzdet vienas ant kito, suvyniot, ir palaikyt kuri laika paslegus,kad nesugalvotu vel atsivyniot, tada supjaustyt mazom riekelem skersai) Dresingas daromas arba is acto ir aliejaus, arba is: ananaso sulciu(sakykim indelo konservuoto ananaso), majonezo, ketsupo.Majonezas dedama, kad skysti truputi sutirstetu, o ketsupas tik del spalvos (rozinis atspalvis) Su salotom patiekiamos ir picos bandeles su prieskoniniu sviestu. Jos daromas is picos teslos, tokios visai mazuteles. Sviestas su prieskoniais: petrazoles, cesnakas,druksa, jei yra-bazilikas. Neturint zalumynu, uztenka pilnai cesnako.
QUOTE(alter ego @ 2007 10 03, 14:32) Gal žinot kaip daryt itališkas salotas? Italijoje salotos buna labai paprastos - ivairiu salotu lapai ir uzpilas su geru alyvu aliejumi ir nemazai acto (gali buti paprastas vyno actas arba balzaminis modenos - man sitas labai patinka)
Sveikos virejos ir megejos! Atkeliauju pas jus pasidalinti receptais! Siandienai papasakosiu Pasta a carbonara.Reikia (2 porcijoms): 250gr makaronu spaghetti, arba linguine(ploksti spageciai); 3 kiausiniu; Cesnako skilteles; Raudono svoguno pusele; Rukytos sonines, bet ne per riebios. ; raudono sauso vyno gal 50ml; Parmezano surio; Juoduju pipiru; Uzdeti virti makaronams vandeni. Druska patariu deti tik uzvirus vandeniu, nes kitaip labai ilgai reikes laukt, kol uzvirs. Ir makaronus virt minute trumpiau, nei parasyta ant pakelio. Jie turi buti nepervire. Siaip, as visada ragauju. Italai sako, kad pasta turi buti al dente. Jokiu budu neistizusi. Kol verda vanduo, keptuveje, ant alyvu aliejaus paket cesnaka ir svoguna. labai svarbu, kad jie nesudegtu. Tada det kumpeli, apkept ji, ir paskrudus ipilt vyna. Kept kol isgaruos skystis. Kitoje leksteje isplakam viena visa kiausini, ir du trynius.Baltymus galima palikt kokiem pyragams, ar sausainiams. Itarkuojam parmezano (as megstu, kai jo buna nemazai), ir nemazai juoduju pipiru maltu. Italai megsta astru maista, todel visur naudoja cili pipira. Sitoj pastoj cili nera, tad patariama negaileti juoduju, kad jaustusi nors kiek astrumo. Nors as asmeniskai per astriai nemegstu. Visa misini gerai isplakam. Kai isverda makaronai, juos reikia deti i keptuve- svoguno, cesnako, ir sonines misini. Ir maisant supilti kiausiniu misini. Gerai butu, kad kas padetu, nes reikia po truputi pilti kiausiniu misini, kol kitas viska 2 sakutem maiso.Kiausinis nuo karstu makaronu "iskeps". Jokiu budu negalima maisyti visko ant ugnies. Gausis atskirai makaronai, atskirai kausiniene. Ant virsaus dar siek tiek juduju pipiru, parmezano, ir a tavolo! Buon apetito! Turiu pasakyti, kad tai labiau ziemiska pasta. Nes vis tik kiausiniai, sonine. Bet labai skanu!
QUOTE(Deidra @ 2007 10 30, 23:18) Raudono svoguno pusele; raudono sauso vyno gal 50ml; o kodel raudonas svogunas ir kodel raudonas vynas? ar nesigauna keista spalva?
QUOTE(BElge @ 2007 10 31, 00:12) o kodel raudonas svogunas ir kodel raudonas vynas? ar nesigauna keista spalva? Raudonas svogunas supjaustytas smulkiai spalvos neduoda. O raudonas vynas spalva duos tik soninei, ir svoguniukui, nes reikia kepti tol, kol isgaruos  O keista spalva tikrai nesigaus. Nu nebent neisgarinsi iki galo.
QUOTE(Deidra @ 2007 10 31, 00:16) Raudonas svogunas supjaustytas smulkiai spalvos neduoda. O raudonas vynas spalva duos tik soninei, ir svoguniukui, nes reikia kepti tol, kol isgaruos  O keista spalva tikrai nesigaus. Nu nebent neisgarinsi iki galo. gerai, reiks taip bandyti. man atrodo, kai mes darom, tai nededam svoguno ir tik kiausiniu trynius. bet paskutinius kartus valgem kiausiniene su makaronais, tad tikrai isbandysim sita recepta
QUOTE(BElge @ 2007 10 31, 00:17) gerai, reiks taip bandyti. man atrodo, kai mes darom, tai nededam svoguno ir tik kiausiniu trynius. bet paskutinius kartus valgem kiausiniene su makaronais, tad tikrai isbandysim sita recepta  Pabandyk, tikiuosi, kad viskas gerai gausis  O kaip cia kiausiniene su makaronais?  Ar nebus picos su ananasu variantas?
QUOTE(Deidra @ 2007 10 31, 00:19) Pabandyk, tikiuosi, kad viskas gerai gausis  O kaip cia kiausiniene su makaronais?  Ar nebus picos su ananasu variantas?  nesikeik taip! tikekimes, kad italai cia neskaito  kiausiniene gavos, nes kiausiniai sukepe, o ne i padaza pavirto... reikia gerai ivaldyti, kaip gaminti sita patiekala, kad jis gerai gautusi. Kai lauke taip salta, neuzilgo ir isbandysim
QUOTE(BElge @ 2007 10 31, 00:21)  nesikeik taip! tikekimes, kad italai cia neskaito  kiausiniene gavos, nes kiausiniai sukepe, o ne i padaza pavirto... reikia gerai ivaldyti, kaip gaminti sita patiekala, kad jis gerai gautusi. Kai lauke taip salta, neuzilgo ir isbandysim O jei patiks, as dar ir nauju receptu idesiu!  mano vyras mane moko visu gudrybiu, kad uosvienei itikciau
QUOTE(Deidra @ 2007 10 31, 00:23) O jei patiks, as dar ir nauju receptu idesiu!  mano vyras mane moko visu gudrybiu, kad uosvienei itikciau  ilgai nelauk ir imesk ka nors tuoj pat! as su uosviene net nesirengiu konkuruoti... tik kopijuoti stengiuosi  jei nepatingesiu, imesiu pasta e ceci (pasta su avinzirniais) recepta - irgi labai zieminis
QUOTE(BElge @ 2007 10 31, 00:24) ilgai nelauk ir imesk ka nors tuoj pat! as su uosviene net nesirengiu konkuruoti... tik kopijuoti stengiuosi  jei nepatingesiu, imesiu pasta e ceci (pasta su avinzirniais) recepta - irgi labai zieminis Nu kad jau taip prasai Pasta fagioliFagioli italiskai reiskia - pupeles. Reikes (2 procijos): Indelio raudunuju pupeliu(man geriausiai patinka bonduel) raudonojo svoguno(raudonas svogunas turi geresni skoni, uztai as ji dazniausiai ir naudoju); cesnako skilteles; cili pipiro pagal skoni (mes dedam mazdaug puse; seklyciu nevalyti, nes jose visas astrumas); raudono vyno 50ml; sonines, ne per riebios; vieno pomidoro didesnio; 250gr makaronu- geriausiai tnka orecchiette- tokie kaip ausytes, arba gal tiks kaspineliai. Svarbu, kad butu nedideli makaronai. Zodziu, pradedam Keptuveje alyvu aliejuje apkepam cesnaka pjaustyta smulkiai ir cili pjaustyta, jokiu budu negalima sudeginti. Tada deti svoguna, negalima leisti, kad apkeptu. turputi pasildzius reikia ipilti truputi vandens, kad jie issitroskintu. kai skystis isgaruoja, deti sonine pjaustyta. Apkepinti, ir tada supilti vyna raudona. Kai vynas isgaruoja, ideti pjaustyta kubeliais sviezia pomidora. Kai pomidoras patyzta, ipilti 3 nedideles stiklines vandens(geriau dapilti, jei truks). Viska ismaisyt, ir kai prades burbuliuoti, supilti makaronus. Ir virti vis paragaujant, kol suminkstes makaronai. Patiekt su slakeliu alyvu aliejaus, ir parmezano suriu. Jei kas zino, labai tinka ir pecorino romano suris. Pasta gaunasi kaip tirsta tirsta sriuba. Duona su ja nebutina. Bet butinai turekite galiuka, kad galetumet padaryti scarpetta  Tai reiskia batelis isvertus pazodziui, bet istiesu tuo duonos gabaliuku- bateliu italai isvalo leksteje likusi padaza
QUOTE(Deidra @ 2007 10 31, 01:47) Kai pomidoras patyzta, ipilti 3 nedideles stiklines vandens(geriau dapilti, jei truks). Viska ismaisyt, ir kai prades burbuliuoti, supilti makaronus. Ir virti vis paragaujant, kol suminkstes makaronai. makaronus nevirtus, ane? beje, aciu uz recepta ir atgaivinta tema
QUOTE(BElge @ 2007 10 31, 01:49) makaronus nevirtus, ane? beje, aciu uz recepta ir atgaivinta tema  Makaronus det nevirtus. Tam ir dapilamas vanduo. O jie bevirdami visam tam misini igauna labai skanu skoni! O del temos atgaivinimo, malonu, kad kazkam patinka. Bet siaip tai dabar ramybes neduosiu  Vis ka nors nauja idesiu  O jus gausit gamint viska
Pasta e ceci (pasta/sriuba su avinzirniais) - pasta e fagioli pussesere Recepta pasiskolinau is Jamie Oliver knygos Jamie's Italy  Reikes: svoguno saliero stiebo cesnako skilteles alyvu aliejaus rozmarino sakeles 2 skardiniu (po 400g) avinzirniu - geriausia, jei yra laiko issivirti juos paciam, skonis zymiai geresnis 0.5l vistienos sultinio (as darau is kubeliu) 100g nedideliu makaronu, tinkanciu sriubai (maccheroni, ditalini ar pan) druskos ir svieziai maltu juoduju pipiru Susmulkinam svoguna, saliera, cesnaka, rozmarino lapelius, viska leta apkepame nedideliame kiekyje alyvu aliejaus. Kepti/troskinti uzdengus dangti apie 15-20 min, kol darzoves suminkstes. Ziureti, kad nekeistu spalvos - t.y. nepridegtu Jei naudojam avinzirnius is skardines, juos nuplauti ir suversti i keptuve su darzovemis (as paprastai naudoju didele gilia keptuve, kad viskas tilptu), uzpilti sultiniu ir virti ant nedideles ugnies apie puse valandos. Is keptuves atideti apie puse avinzirniu, o kas ten liko, susmulkinti blenderiu. Tada suberti atidetus avinzirnius, pasta, pasudyti, papipirinti ir ant nedideles ugnies virti, kol isvirs makaronai. Jei per tirsta, praskiesti vandeniu. Skanaus Pastabos: Cia gaunasi pusiau sriuba, pusiau troskinys. Avinzirniai angliskai vadinasi chickpeas, jei kam pades. Patiekalas labai megstamas Romoje. Man atrodo, cia labai svarbu sviezias rozmarinas... Be jo gaunasi ne tas skonis. Aisku, tinka ir dziovintas. Dar galima savo nuoziura ideti pancetta (italiski lasinukai, dar vis neissiaiskinau, kuri tiksliai kiaules dalis. Speju, kad sonine)
QUOTE(Deidra @ 2007 10 31, 01:47) Nu kad jau taip prasai Pasta fagioliDeidra, aciu uz recepta. Isgelbejo jis mane siandien. Namuose nieko valgyti, parduotuves uzdarytos. Abu valgem apsilaizydami, MB pagyre ir kokius tris kartus pakartoti ejo Tik pamirsai recepte pamineti, kada pupeles sudeti. As dejau po pomidoru, kad kazkiek skonio nuo padazo igautu. O suris man cia nelabai reikalingas... Skanu ir be jo. Tik pupeles pamaigiau, kad padaziukas sutirstetu
Smauglius
2007 11 05, 10:05
Laba diena, kadangi diskusija vyksta bemaž tarp jūsų dviejų  Tai noriu patikinti, kad bent jau mano asmenyje turėsite abi bandytoją-valgytoją Žiauriai mėgstu itališką virtuvę, užsienyje visada stengiuosi pas italus valgyt, pati esu gaminus (aišku neskaitant salotų variacijų) tik tradiciną lazaniją. Man labai skanu, o šeimyna šiek tiek vaipėsi  Tai kadangi toks patiekalas reikalauja nemažų laiko investicijų ir nesusilaukiau didelių ovacijų, kol kas "imsiu" paprastesnius receptus. O vat pasta fagioli atrodo pats tas. Minu parduotuvėn
QUOTE(Smauglius @ 2007 11 05, 11:05) Laba diena, kadangi diskusija vyksta bemaž tarp jūsų dviejų  Tai noriu patikinti, kad bent jau mano asmenyje turėsite abi bandytoją-valgytoją Žiauriai mėgstu itališką virtuvę, užsienyje visada stengiuosi pas italus valgyt, pati esu gaminus (aišku neskaitant salotų variacijų) tik tradiciną lazaniją. Man labai skanu, o šeimyna šiek tiek vaipėsi  Tai kadangi toks patiekalas reikalauja nemažų laiko investicijų ir nesusilaukiau didelių ovacijų, kol kas "imsiu" paprastesnius receptus. O vat pasta fagioli atrodo pats tas. Minu parduotuvėn  Smaugliau  teisingai pastebeta  Gerai, kad bent viena bandytoja turesim  Lazanijos recepta galiu ideti. Pora kartu gaminau, visai nieko gavosi Man kartais susidaro ispudis, kad lietuviams italiski patiekalai is tiesu nelabai patinka  Jei tik jie nesulietuvinti. Skundziasi zmones, kad skonio (t.y. kecupo, majonezo) truksta ir pan. Man atrodo, kad svarbiausia yra ingredientu kokybe. Geras alyvu aliejus, aitrokas cili pipiriukas, cesnakas, svogunas, pancetta (sonine), pomidorai (skardinese ar sviezi), nepamainomi yra sviezi prieskoniai - bazilikas, rozmarinas, salavijas. Ir butinai svieziai malti juodieji pipirai! Tiesa sakant, pas savo uosviene daugiau prieskoniu ir nesu macius  Galiu dar pasidalinti vienu pastebejimu - daznai cesnako skiltele metama i keptuve nesmulkinta. Kai suteikia reikiama skoni, labai lengva isgriebti  Tas pats galima ir su ciliuku ar rozmarino sakele. Na va, dabar galvoju, ka siandien pietums pagaminus... Deidra, kur tu?
alter ego
2007 11 05, 12:37
QUOTE(BElge @ 2007 11 05, 12:32) Smaugliau  teisingai pastebeta  Gerai, kad bent viena bandytoja turesim  Lazanijos recepta galiu ideti. Pora kartu gaminau, visai nieko gavosi Turėsit 2 bandytojas Labai mėgstu itališkus valgius  Bet man svarbu kad būtų galima greit ir paprasta pagaminti Bandysiu Pasta fagioli. Tik neparašyta kada pupeles sudėti? Prieš pabaigą?
QUOTE(alter ego @ 2007 11 05, 13:37) Turėsit 2 bandytojas Labai mėgstu itališkus valgius  Bet man svarbu kad būtų galima greit ir paprasta pagaminti Bandysiu Pasta fagioli. Tik neparašyta kada pupeles sudėti? Prieš pabaigą?  2 bandytojos ir vyras valgytojas, o kodel gi ne  Jei vyras nevalgys, cia recepto nedesiu  O jei valgys, vadinasi patiekalas nebutinai skanus, bet bent jau italiskas As vakar gaminau pasta fagioli, dejau jas po pomidoru ir leidau perkaisti tame padaze, kad skonio igautu. Vandens pyliau dvi stiklines, paskui papildydavau, nes nenorejau sriubos. Buvo astroka, nes viena ciliuka dejau. Gal tik sonines pagailejau, ji patiekalui labai gera skoni priduoda. Visumoje buvo laaaabai skanu
Smauglius
2007 11 05, 13:02
[quote=BElge,2007 11 05, 13:32] Lazanijos recepta galiu ideti. Pora kartu gaminau, visai nieko gavosi [QUOTE] Labai būtų įdomu lazanijos receptą gauti "tikrą, patikrintą", nes aš aišku iš žurnalo lietuviško tą reikalą dariau ir šiaip būtų visai OK (šeiminykščiai beje padarė išvadą, kad kitą dieną pašildyta lazanija jiems skanesnė), tik nesusitvarkiau aš su lakštais. Pirkau specialiai dėžutę itališkų puikių, ant kurių juoda ant balto parašyta nevirti, ir balto padažo pakankamai pasidariau, susluoksniavau wiską, bet apatiniai lakštai kieti buvo nors tu ką. Ir taip visus kartus. Nesuprantu, kokio "cviako" aš nepagaunu Ai, tiesas, būsiu apsimelavus.... Dar dariau risotto... Išsitraukiau iš interneto tiesiogine to žodžio prasme KRŪVĄ smulkiausių instrukcijų, netgi išsiviriau tikrą vištienos sultinį, nusipirkau specialiai rizotui skirtus itališkus ryžius, išsidėliojau viską preciziškai... Nu ir gavosi man .... kaip čia tiksliau pasakius.... košė vulgarioji, netgi sakyčiau marmalas kokis tai baisuokliškas  Gerai, kad vynui pinigų nepagailėjau, ten jo nedaug reikėjo, tai bent nuoskaudą buvo kuom nuplaut  Po to pamaniau, kad gal tiesiog taip ir turėjo būt, o aš kažko labai tikėjausi. Tai vat, norėčiau iš judviejų išgirst pasakojimų šita tema
Zinok, kad viska ir as taip darau, kaip tu aprasei... Vyras mano nei lazanijos, nei risotto nedaro, tad as viska is receptu. Lazanijos lakstu neverdu, nes tingiu  kartais idedu i kostuva ir apipilu karstu vandeniu. Puode as ju nesugebu isgaudyti  Uosviene visada apverda, kiek maciau. Net ir tuos, kur ant pakelio parasyta, kad nereikia virti. Risotto darau pagal grieztas instrukcijas su nuolatiniais maisymais (su sultiniu tik sukciauju - is kubeliu dedu), atrodo valgomas... Darau su kriausemis ir gorgonzola, zirneliais ir sparagais, karta bandziau su moliugu, vyras daro su krevetemis ir grietinele. Va tas tai laaabai skanus gaunas, bet ryzius as jam turiu isvirti, nes nemoka Veliau parasysiu lazanijos recepta is Giorgio Locatelli knygos 'Made in Italy'. Ten mano enciklopedija, gal kokiu 500psl knyga su pasakojimais apie maista ir receptais  (a tasai Giorgio Londone turi restorana, kuriame Madonna megsta lankytis)
Kazkada zurnale Good Food radau risotto gaminimo instrukcija. Nukopijuoju, ka esu nusirasiusi. Sitas receptas pavasarinis, dabar tiktu labiau su kriausem ar baravykais. Na, svarbiausia, kad principas aiskus - maisyti, maisyti ir maisyti  ) Risotto su zirneliais ir sparagais4 porcijoms 3 svoguniukai su laiskais 1 nedidele cesnako skiltele 250 g sparagu 1.3 litro vistienos arba darzoviu sultinio saukstas alyvu aliejaus 85 g sviesto 350 g ryziu (Carnaroli, arba Arborio, arba Vialone nano) 100 ml sauso balto vyno 140 g zaliu zirneliu (nevirtu, gali buti saldyti) 100 g tarkuoto parmezano o cia dar tai, ko neturejau ir nedejau, o turejo buti recepte: 200 g pupeliu (shelled broad beans) 4 vidutiniai shallots 1. Issiverdam sultini. Geriausiai naminis, bet as dariau is kubeliu. Sultini paliekam ant silpnos ugnies, kad butu karstas. 2. I didele, sunkia, storadugne keptuve (arba tokia, kokia turime) pilam alieju ir puse sviesto. Pakaitinam susmulkintus cesnakus ir svoguniukus 3-4 minutes, kol bus permatomi, bet dar ne rusvi. Nuolat maisom mediniu saukstu  Suberiam ryzius ir vel tuo mediniu saukstu nuolat maisom, kol ryziai ikaista, bet neleidziam paruduoti. Kai pradeda cirsketi ir spirgeti, supilam vyna. Maisom, kol vynas isgaruoja. 3. Pasiziurim i laikrodi - nusistatom 20 minuciu (mazdaug tiek uztrunka supilti sultini i ryzius). Ipilam pusantro samcio sultinio i ryzius, maisom tol, kol skystis absorbuojamas. Neleisti virti, tiesiog kaitinti ant nedideles ugnies. Nuolat maisyti, nes nuo maisymo priklauso, ar ryziai bus pakankamai creamy. Vienu metu negalima supilti per daug sultinio, nes risotto vel gi nesigaus toks creamy. Ryziai patys pasako, kada vel reikia sultinio - girdesite juos dejuojant (cia vertimas  ), o braukiant saukstu per keptuves dugna turi likti aiski linija. Taip ir zaidziat su sultiniu ir ryziais, kiekvienu pasirupinant, nepaliekant ant keptuves krastu  4. Po 14 minuciu i ryzius sudedam pupeles ir zirnelius. Tuo pat metu i sultini suberiam susmulkintus sparagus ir paliekam 4 minutem (sultinys turi buti pastoviai ant labai mazos ugnies), po to isgriebiam ir sudedam i ryzius. Dabar jau galima pradeti ragauti ryzius. Kai gatava, ryziai turi buti suminksteje, paciam vidury siek tiek kietoki, o pats risotto - creamy. Nepervirti, nes gausis kose. Toliau pilstom sultini, nuolat maisom. Siek tiek sultinio gali likti. Man uztruko daugiau nei 20 minuciu. 5. Kai gatava, nuimti keptuve nuo ugnies, imaisyti puse parmezano, likusi sviesta, siek tiek sultinio (cia is akies). Net ir baigus virti, ryziai reikalauja demesio - sviestas ir parmezanas suteikia tirstumo. Kol dengiat stala, palikti ryzius pailseti 3 minutem, taip jie bus dar tirstesni. Patiekti uzbarscius likusi parmezana. Pradedantiesiems siulo nenaudoti ryziu Arborio, nes jie greit perverda. Geriausiai - Carnaroli ryziai (as tiesiog italu parduotuvej paprasiau risotto ryziu pradedantiesiems:) Apie vyna sakoma taip: niekada maisto gaminimui nenaudoti tokio vyno, kurio negertum pats. Risotto gaminimo procesas aprasomas kaip ryziu erzinimas ir glamonejimas, o apie pati pagaminta risotto issireiskiama taip: "sex on the plate", "like the waves in the sea". Skanaus!
labas vakaras!  Oi, kaip faina, kad bandytoju italsku receptuku atsirado BElge, teisingai ir dejai pupeles pasta fagioli. Pupeles dedasi pabaigoj, po pomidoru, ir tada dar patroskint viska keptuvej, kol isgaruoja sultys pupeliu. Tada pasidaro labai skanus padaziukas  Galima ir vienas taip paruostas pupeles valgyti. Labai skanu. Tiesiog nedapilt vandens ir nedet makaronu. Sandien parasysiu labai paprasta pastos receptuka, kuri pati labai daznai gaminu, nes greita ir skanu, ir nelabai riebu. Reikes: Cesnako skilteles; Svoguniuko; Cili pipiro; Pomidoro; Keptuvej pakepinti alyvuogiu aliejuje cesnakiuka su cili pipru is svogunu, ir tada ideti pjaustyta pomidora. Kept tol, kol pomidoras pasidaro nebe gabaliukais, bet pasilydo. Galima visa tai kepti ir ant sviestuko. Ir viskas! Sitas padaziukas daugiau tinka svieziai pastai- pasta fresca. Nes siaip makaronai labai slidus, ai nelabai "griebia" pasta. O sviezia pasta labai gerai sukimba su padaziuku. Sitas padaziukas labai tink ir su ravioli, ir su tortellini. Tikrai labai paprasta ir skanu...  Tik ant visko dr butinai uztarkuokite parmezano surio, ir jei turite, pecorino romano surio. Pasta con pesto Reikes krumelio sviezio baziliko(mazdaug nemaza stikline suspaustu baziliko lapeliu); Kedro riesutu; Cesnako nedideles, arba dideles puse skilteles; Druskos; Parmezano surio; Alyvu aliejaus; Siam patiekaliuku pasigaminti reiketu tokios piesteles su mustuku. Ju buna pirkti ir akmeniniu, ir is granito, ir metaliniu. Tiesiog toks dubenelis, su mustuku, kur viskas labai gerai susitrina. Mes kartais naudojam tiesiog cesnaku spaustuva. Per ji pertrinti pirmiausiai baziliko lapelius. Neissigaskit, kai gali baziliko sultys nuo tirsciu atsiskirti, viskas issimaisys, ir bus kaip turi buti. Tada tap pat susmulkinat cesnaka, kedro riesutus. Ju reiketu nedideles saujeles. Ir per ta pacia trintuve sutrinti ir druskyte. Viska sumaisyti, itarkuoti surio, kad sutirstinti konsistencja, ir ipilti alyvu aliejaus, kad viska apsemtu. Turetu gautis mases mazdaug daugiau nei trecdalis stiklines. Sita padaziuka deti tiesiog ant isvirtu makaronu, itarkuoti dar parmezano surio, ir uzpilti slakeli aliejaus. Tinkamas patiekalas vasara, kai karsta. Arba pietums, pirmasis patiekalas. Sitas padaziukas, kuris vadinasi Pesto (kiles is Genujos), tinkamas naudoti ir ruosiant salotas. Labai skanu supjaustyti tiesiog pomidora, mozzarellos, isdelioti viska, ir ant pomidoru uzdeti po truputuka pesto. Arba tinka ir mesytei marinuoti, ir kepti. Tiesiog, mesyte istrinat pesto, ir kept orkaitej. Veliau dar parasysiu ypatinga silkes recepta
alter ego
2007 11 06, 09:16
QUOTE(alter ego @ 2007 11 06, 10:16) Labai dziaugiuosi, kad judviem su vyru patiko  Ir pasakysu, kad darant vis daugiau kartu, vis geriau gaunasi. Tiesiog pradedi vos ne pajaust, kiek laiko pakept, kiek pavirt, ir t.t.. O tas tikrai padeda, kad skonis pageretu.
Deidra, papasakok, kaip darai pasta all'amatriciana. Siandien ziurineju receptus ir supratau, kad begamindama nukrypau nuo normos. T.y. nebegaminu taip, kaip ja daro gimtojoje veitoje - Amatrice  Sita pasta labai megstama Romoje, nors ir ne ten atsiradusi, skaitoma kaip romietiskas patiekalas  Paprastai as darau taip: Aliejuje pakepinu cesnako, svoguno, chilli, pancetta, uzpilu turimo alkoholio (maniskis labai vertina Trejas Devynerias, sake uzpatentuos isradima), kai isgaruoja, suverciu skardine pomidoru ir kaitinu, kol sutirsteja. Pagardinu pipirais ir druska. I padaza suverciam isvirtus bucatini, spaghetti, rigatoni ar kokius kitus makaronus, ismaisom su pecorino romano suriu (tinka ir parmezanas) ir valgom. Greita ir skanu... Ale ziuriu, kad originaliame recepte nereikia nei svoguno, nei cesnako. Ir svarbu naudoti net ne pancetta, o guanciale, kuri mano supratimu verciasi kaip pazande
QUOTE(BElge @ 2007 11 06, 21:24) Deidra, papasakok, kaip darai pasta all'amatriciana. Siandien ziurineju receptus ir supratau, kad begamindama nukrypau nuo normos. T.y. nebegaminu taip, kaip ja daro gimtojoje veitoje - Amatrice  Sita pasta labai megstama Romoje, nors ir ne ten atsiradusi, skaitoma kaip romietiskas patiekalas  Paprastai as darau taip: Aliejuje pakepinu cesnako, svoguno, chilli, pancetta, uzpilu turimo alkoholio (maniskis labai vertina Trejas Devynerias, sake uzpatentuos isradima), kai isgaruoja, suverciu skardine pomidoru ir kaitinu, kol sutirsteja. Pagardinu pipirais ir druska. I padaza suverciam isvirtus bucatini, spaghetti, rigatoni ar kokius kitus makaronus, ismaisom su pecorino romano suriu (tinka ir parmezanas) ir valgom. Greita ir skanu... Ale ziuriu, kad originaliame recepte nereikia nei svoguno, nei cesnako. Ir svarbu naudoti net ne pancetta, o guanciale, kuri mano supratimu verciasi kaip pazande  Mes all'amatriciana darom panasiai kaip jus. Guanciale, kaip ir manai, yra pazande. Bet man ji nepatinka- per riebi. Ir siaip tokia skoni turi, kuris man Tik as tau galiu smulkmenas pasakyt, kas padaro skanesni padaza. 1. Alyvu aliejuje apkepi pirma tik cesnaka su cili pipiru. 2. Idedi raudona svoguna pjaustyta(kaip minejau, jo skonis geresnis), ir neleidi jam sudegt. Del to reikia ipilti siek tiek vandens, ir istroskinti viska. 3. Kai vandens nebelieka, dedi pancetta, ir ja apskrudini, o tada mes pilam siek tiek raudono vyno. 4. Kai vynas isgaruoja, dedi pjaustyta zalia pomidora. 5. Kai pomidoras suminksteja, ipili ne pomidorus skardinese, bet passata all pomodoro. Tai yra pomidoru tyre (jokiu budu ne kecupas). Mes dazniausiai naudojam Barilla (stikliniuose buteliuose). Tik svarbu, kad nebutu jokiu "pasaliniu" prieskoniu. Tik pomidoru tyre. 6. Ir truputi pakepus viska ant dideles ugnies, butina sumazinti ugni per puse. Turetu troskintis vsas tas padazas ilgokai- apie 20-25 minutes. Paragavus, padazas neturi buti rugstus. Ir spalva nebe raudona, o tamsesne pasidaro. Vat tada gaunasi tikrai nerealus skonis. Ir mes dazniausiai naudojam Linguine pasta- tokie kaip ploksti spageciai. Labai gerai "sugauna" padaza...Ir tada zinoma, butinai parmezanas, pecorino, ir slakelis alyvu aliejaus...
QUOTE(Deidra @ 2007 11 06, 22:13) Mes all'amatriciana darom panasiai kaip jus. Guanciale, kaip ir manai, yra pazande. Bet man ji nepatinka- per riebi. Ir siaip tokia skoni turi, kuris man aisku, vadinasi mes darome savo variantus. cia originalus receptasMatai, mes dazniau is skardiniu pomidorus darom. Jei passata perkam, mums daznai ji supelija nenaudojama ir vis metu lauk po puse butelio. O sviezi pomidorai turi buti skanus ir saldus, kad gera skoni priduotu. Vasara taip, o ziema man jie beskoniai parduotuvese buna... Siandien gaminsiu pasta su dziovintais baravykais ir pomidorais  Pirma karta, neisivaizduoju, kas gausis
Parasysi paskui recepta? MB nevalgo grybu, bet sake, kad jei kas nors labai skaniai pagamins, gal ir neatsispirs Ai, as dar pasiulysiu labai paprasta salotu uzpila. Man labiausiai patinka tiesiog ant Iceberg salotu suplesytu uzpilt. Nieko daugiau nededu. Lekstelej sutrini cesnako puse galvutes, ir idedi anciuvius(nu kokias 3 zuvytes) pjaustytus. Viska sutrini sakute. Tada uzpili acto obuoliu(dideli valgomaji sauksta). Jis istripdys anciuviu riebaliukus. Turetu pasidaryti beveik kremine skysta mase. Ir dar pamaisius uzpili alyvu aliejaus. Salotas uzpylus siuo padazu reikia labai atidziai ismaisyti...Siaip, as zuvies nevalgau, o tuo labiau anciuviu, bet sitas uzpilas man labai patinka. Nes anciuviu skonio beveik nesjaucia, bet jie duoda labai skanu surimiuka. Tik MB visada cesnako padaugina  karta 3 mazas skilteles kai sudejo, savaite paskui bezdejo cesnakais O kas nors zino, kaip artisokus alla romana pasigamint?
QUOTE(Deidra @ 2007 11 06, 22:35) Parasysi paskui recepta? MB nevalgo grybu, bet sake, kad jei kas nors labai skaniai pagamins, gal ir neatsispirs O kas nors zino, kaip artisokus alla romana pasigamint?  Nezinau, ar rasysiu recepta, kazkaip neskaniai atrodo... Artisoku nemoku  Vis ziuriu, kaip uosviene daro, bet pati taip nesugebu. Visu pirma, as nemoku ju nupirkti, kad butu kieti ir geri. Antra, nezinau, kaip nudarineti. Visada atrodo, kad per daug nurengsiu ir paskui kramtom kaip plastmase. Trecia, kad ir kaip gaminciau, uosviene vis tiek skaniau juos padaro. Nepagaili cesnako, aliejaus ir citrinos. Jau kaip skanu su bulvem... mmmmm
Egle 22
2007 11 07, 12:18
Belge, o kaip tavo uosviene daro artisokus su bulvem? Artisokai alla romana, tai butu idaryti tik su petrazolem ir meta, ir verdami, arba kepami orkaiteje. Mums patinka su tokiu idaru: dziuveseliai, truputis aliejaus, cesnakas, grana suris, petrazoles (nebutina), virtas kumpis supjaustytas kubeliais, arba salsiccia (zalia desra). Paskui istatoma viskas i puoda, ipilama truputis vandens, truputis aliejaus, truputi citrinos sulciu ir verdama apie 20 minuciu uzdarame puode.
QUOTE(Egle 22 @ 2007 11 07, 13:18) Belge, o kaip tavo uosviene daro artisokus su bulvem? Artisokai alla romana, tai butu idaryti tik su petrazolem ir meta, ir verdami, arba kepami orkaiteje. Mums patinka su tokiu idaru: dziuveseliai, truputis aliejaus, cesnakas, grana suris, petrazoles (nebutina), virtas kumpis supjaustytas kubeliais, arba salsiccia (zalia desra). Paskui istatoma viskas i puoda, ipilama truputis vandens, truputis aliejaus, truputi citrinos sulciu ir verdama apie 20 minuciu uzdarame puode. Vadinasi, jie ne alla romana daro  Bet vis tiek labai skaniai ir Romoje  Kai nuziuresiu, papasakosiu, kaip ji daro. Aciu uz recepta  Mums vieno neuzteks
Egle 22
2007 11 07, 12:38
QUOTE(BElge @ 2007 11 07, 11:23) Aciu uz recepta  Mums vieno neuzteks  Kai isivaziuosiu, nebeuzteks sios temeles Siandien virsiu makaronus su tunu ir darzovem: kubiukais supjaustomos 2 nedidels cukinijos, 2morkas, 1 paprika ir apkepamas. Smulkiai supjaustomos petrazoles, cesnakas ir imaisomas tarp darzoviu. Isvirti makaronai (labiausiai tinka tokie spirales formos) sumaisomi su darzovem ir dedamas tunas (imu konservuota aliejuje). Viskas ant stiprios ugnies truputi pakaitinama. Uzbarstoma grana suriu.
QUOTE(Egle 22 @ 2007 11 07, 13:38) Kai isivaziuosiu, nebeuzteks sios temeles Ne problema - darysim antra Taigi vakar valgem pasta su dziovintu baravyku ir pomidoru padazu2 zmonem emiau (mes labai valgus, pagal recepta cia 4 zmonem iseina  ) 20g dziovintu baravyku smulkinto svoguno ir cesnako skiltele, savo nuoziura dar chilli idejau skardine pomidoru savo sultyse parmezano 250g spaghetti Grybus pamirkyti karstame vandenyje apie pusvalandi, susmulkinti. Keptuveje ant alyvu aliejaus pakepti cesnaka su cili + svogunas, kai pakepa (niekada negali apkepti!) pomidoru skardine ir smulkinti grybai, druska + pipirai. Visa sita apie 10-15 minuciu pamaisant kaitinti, kol sutirstes. Galima ipilti skyscio, kuriame mirko grybai. Isvirtus spagecius verciam i sita padaza, gerai ismaisom, barstom suriu ir valgom
Egle 22
2007 11 07, 13:25
Kazkodel manes netraukia derinys: dziovinti baravykai ir pomidoru padazas. O kaip tau pasirode skonis? Bet va, risotto su baravykais labai skanu. Noreciau isbandyti ir polenta (kukuruzu miltai) su grybais.
alter ego
2007 11 07, 13:26
Turiu tokius itališkus prieskonius Peperoncino. Kokiems patiekalams juos labiausiai tinka naudot?
QUOTE(Egle 22 @ 2007 11 07, 14:25) Kazkodel manes netraukia derinys: dziovinti baravykai ir pomidoru padazas. O kaip tau pasirode skonis? va del to vakar ir sakiau, kad tikriausiai nerasysiu recepto. gavosi visai nieko, kai kita karta namuose nieko nebus valgyti ir vel gaminsiu. bet siaip tai tikriausiai ne... QUOTE(alter ego @ 2007 11 07, 14:26) Turiu tokius itališkus prieskonius Peperoncino. Kokiems patiekalams juos labiausiai tinka naudot? mano supratimu tai yra chilli pipiras. Naudoti visur, kur tik imanoma  Tikriausiai tinka su visais padazais makaronams, jei tik megstate astriau. Mes ji naudojam visur. Anakart padariau ragu, tai maniskis pasiskunde, jog peperoncino truksta, kai jis gamina, deda i visus patiekalus
Egle 22
2007 11 07, 13:46
AlterEgo, pietu Italijoje, peperoncino, kaip kad Lietuvoje juodieji pipirai,dedamas visur: ir ant mesos, ir ant makaronu, ir net ant kiausinienes. T.y.skonio ir pripratimo reikalas. Tiesa, kiausiniene, labai skanu pomidoru padaze Su peperoncino galetum padaryt labai paprasta recepta: aglio, oglio ir peperoncino (cesnakas, aliejus, paprika). T.y. visus ingridientus sumaisai, gali smulkiai pjaustytu petrazoliu ideti ir ant spageciu puikus padazas
alter ego
2007 11 07, 13:48
Ačiū, pabandysiu
QUOTE(Egle 22 @ 2007 11 07, 14:46) AlterEgo, pietu Italijoje, peperoncino, kaip kad Lietuvoje juodieji pipirai,dedamas visur: ir ant mesos, ir ant makaronu, ir net ant kiausinienes. T.y.skonio ir pripratimo reikalas. Tiesa, kiausiniene, labai skanu pomidoru padaze Su peperoncino galetum padaryt labai paprasta recepta: aglio, oglio ir peperoncino (cesnakas, aliejus, paprika). T.y. visus ingridientus sumaisai, gali smulkiai pjaustytu petrazoliu ideti ir ant spageciu puikus padazas  Egle, negi peperoncino yra paprika? Gal but aitrioji... Cia graziai aprasyta, kad peperoncino turi daug gydomuju savybiu, ypatingai naudingas rukoriams. Stai del ko MB ji taip megsta
O gal kas gali papasakoti, kaip gaminat melanzane alla parmigiana? (baklazanai sluoksniuoti su parmezanu) Siandien zadu gaminti  Visas kilogramas baklazanu saldytuve laukia
Egle 22
2007 11 07, 15:02
Belge, nezinau kaip kitaip isversti peperoncino Kazkur SM, maciau Bea labai gerai aprase parmigianos recepta. Nenoreciau kartotis, bet niekaip jo nerandu. Trumpai: originalus receptas, butu tik baklazanas sloksniuotas su pomidoru padazu ir suriu. As ji darau pagerinta - lygiai taip pat kaip ir lazanija: su mocarela, virtu kumpiu, virtu kiausiniu. Taip gaunasi ne "contorno", o labai sotus patiekalas.
QUOTE(Egle 22 @ 2007 11 07, 16:02) Belge, nezinau kaip kitaip isversti peperoncino Kazkur SM, maciau Bea labai gerai aprase parmigianos recepta. Nenoreciau kartotis, bet niekaip jo nerandu. Trumpai: originalus receptas, butu tik baklazanas sloksniuotas su pomidoru padazu ir suriu. As ji darau pagerinta - lygiai taip pat kaip ir lazanija: su mocarela, virtu kumpiu, virtu kiausiniu. Taip gaunasi ne "contorno", o labai sotus patiekalas. as irgi tiksliai nezinau  bet paprika yra didele ir saldi, o peperoncino mazas ir dazniausiai astrus. darysiu pagal sita recepta, tik reikia surio nusipirkti
Egle 22
2007 11 07, 15:13
Belge, matau zaviesi italiska virtuve  Man patinka ir receptai is zurnalu: kaip kad pvz "Cucina facile". Ten suskirstyta pagal menesius . Tiksliau menesiu i prieki ir patiekalai siulomi su dabar aktualiom darzovem, zuvim ir t.t.
QUOTE(Egle 22 @ 2007 11 07, 16:13) Belge, matau zaviesi italiska virtuve  Man patinka ir receptai is zurnalu: kaip kad pvz "Cucina facile". Ten suskirstyta pagal menesius . Tiksliau menesiu i prieki ir patiekalai siulomi su dabar aktualiom darzovem, zuvim ir t.t. Tenka zavetis  Man patinka, ypatingai del to, kad nera sunku ir patiekalu gaminimas neuzima daug laiko. Tik va, pastaruoju metu nebeturiu ideju. Anksciau gamindavome pakaitom su vyru, uzteko man moketi kelis patiekalus. O dabar situacija pasikeite, as tik viena gaminu, labai sunku sugalvoti kazka naujo... Aciu uz patarima, reiks pasizvalgyti sito zurnalo, kai busime Italijoje. O gal net ir cia ji rasiu
Italiskas morku pyragas (nuo Umbrios)Sviesto formai istepti 5 kiausiniai (trynius atskirti nuo baltymu) 200g smulkaus cukraus 300g burokine tarka tarkuotu morku 250g maltu lazdyno riesutu (as keiciu migdolais) 2 a.s. vanilijos ekstrakto arba vanilinio cukraus 85g dziuveseliu puse saukstelio kepimo milteliu citrinos zievele 1 s. romo (dedu bet koki kvapnesni gerima) puse saukstelio cinamono cukraus pudros pabarstymui 1. Orkaite ikaitinti iki 180C. 25cm skersmens apvalia kepimo forma istepti sviestu. Trynius istrinti su cukrumi, inda laikant virs garu. Maisytiapie 10-15 min., kol mase sutirstes. Nuimti, sudeti morkas, riesutus, vanile, dziuvesius, kepimo miltelius, tarkuota citrinos zievele, roma (dedu trejas devynerias), cinamona ir ziupsneli druskos. 2. Baltymus isplakti ir atsargiai imaisyti i tesla. Kepti apie valanda. Kai iskepa, isversti ant padekliuko ir palikti atausti. Pabarstyti cukraus pudra. Man labai patinka sis pyragas, nes visiskai nera miltu. Gaunasi kvapnus ir minkstas. Ne visi ir supranta, kad cia morku pyragas  O dar toks sveikuoliskas!
|
|