Įkraunama...
Įkraunama...

Plovas

QUOTE(adele3 @ 2005 10 27, 15:33)
Uzbekiškas plovas



O kiek laiko užtrunka tokio plovo gaminimas? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(M_T @ 2005 10 27, 17:15)
O kiek laiko užtrunka tokio plovo gaminimas? ax.gif

Na turiu pripažinti, netrumpai, apie 2 valandas, tiek, kad padarius kokį etapą, prie jo stovėt nereikia, gali užsiimti kitais darbais.
Atsakyti
Labai labai skanaus ir greito plovo receptas:

* Keptuveje iskepti gerai ismarinuotos mesos gabaliukus (dedu daug cesnako)

* iskepti daug daug daug plaustytu svogunu ir sutarkuotu morku

* isvirti ryzius

* Viska suversti i didele keptuve ir dar siek tiek pakepti ;o)

Skanaus smile.gif
Atsakyti
Plovą gaminu kaip ir mama gamindavo, labai paprastai.
Pirmiausia sutarkuoju 2-3 morkas per burokinę tarką, sudedu į špižinį puodą (irgi iš mamos gautas), pridedu druskos ir pipirų tiek, kad užtektų visam plovui, nepagailiu:). Užpilu vandeniu, kad apsemtų morkas, paverdu 10 minučių. Tuo metu susipjaustau puskilį mėsos (aviena, kiauliena, vištiena - ką turiu) nedideliais gabaliukais, ir kepu aliejuje be jokių prieskonių. Ant morkų supilu 10 saujų ryžių (dabar naudoju plikytus, anksčiau, kai tokių nebuvo, imdavau paprastus, bet juos reikia paruošti, kad išvirę būtų birūs), užpilu verdančiu vandeniu, kad apsemtų ryžius, verdu 30 min. nemaišydama. Kai mėsytė apkepa, prilaužua į ją lauro lapų, po to sudedu supjaustytą svogūno galvute, apkepinu. Mėsytę sudedu į išvirusius ryžius, viską gerai išmaišau, ir - skanaus!
Gamyba užtrunka apie valandą, po to jau tik verda ryžiai.
Atsakyti
O ka daryti, kad plovas igautu spalva, kad taptu rusvas?Nes visuose uzbekiskuose receptuose raso, kad kategoriskai negalima deti jokio kecupo.Gal tiktu pomidoru pasta ar pipiru milteliai? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Shalimar @ 2005 11 06, 09:09)
O ka daryti, kad plovas igautu spalva, kad taptu rusvas?Nes visuose uzbekiskuose receptuose raso, kad kategoriskai negalima deti jokio kecupo.Gal tiktu pomidoru pasta ar pipiru milteliai? g.gif

Uzbekisko as nezinau, gaminu turkiskai ar korejietiskai. Morkos, patroskintos aliejuje, paleidzia spalva. As naudoju curry ir kurkuma (ta tik dazo), bet geltonai. Manau, kad ruda i tai mesa kiek paskrudusi nudazo. Kiek pamenu, jie verda dideliam puode, mesa apacioj, viska deda sluoksniais, nemaiso, apacioj liepsna. Gal todel paruduoja. Mano plovas buna geltonas...Beje, turkai i plova deda razinu, ö jos irgi rudai dazo...Tu tikra, kad jie jokiu dazanciu zoliu nededa?
Atsakyti
QUOTE(Amalia @ 2005 11 06, 11:42)
Uzbekisko as nezinau, gaminu turkiskai ar korejietiskai. Morkos, patroskintos aliejuje, paleidzia spalva. As naudoju curry ir kurkuma (ta tik dazo), bet geltonai. Manau, kad ruda i tai mesa kiek paskrudusi nudazo. Kiek pamenu, jie verda dideliam puode, mesa apacioj, viska deda sluoksniais, nemaiso, apacioj liepsna. Gal todel paruduoja. Mano plovas buna geltonas...Beje, turkai  i plova deda razinu, ö jos irgi rudai dazo...Tu tikra, kad jie jokiu dazanciu zoliu nededa?

Na kaip as suprantu, tai uzbekiskas yra pats originaliausias smile.gif Kai kuriuose receptuose parasyta, kad reikia paprika pulver deti, kituose ne, dar reikia barbarisu, bet as net nezinau, kaip jie atrodo g.gif Dariau vakar, gavosi labai skaniai, bet baltas, tai sakau sekanti kart turbut reiks tu milteliu ideti smile.gif
O kiek kartu esu ragavus turkisku plovu(kelis metus vien turkisku maistu maitinausi biggrin.gif ), niekas razinu nedejo, nors receptuose maciau, kad raso.
Atsakyti
QUOTE(Shalimar @ 2005 11 06, 10:09)
O ka daryti, kad plovas igautu spalva, kad taptu rusvas?Nes visuose uzbekiskuose receptuose raso, kad kategoriskai negalima deti jokio kecupo.Gal tiktu pomidoru pasta ar pipiru milteliai? g.gif


Man tai su pomidorų pasta nepatinka... O šiaip morkos gerai spalvytę duoda, o ir pakepinta mėsytė su svogūnais taip pat thumbup.gif
Atsakyti
Na man uzbekiškas nuo morkų gaunasi toks gelsvas.
Atsakyti
QUOTE(Lašelis @ 2004 01 08, 10:48)
Oi koki skanu as darau ! Tai va ,
mesyte- gb kiaulienos mente  ,arba vistiena
1-3 galvos svogunu,supjaustytu smulkiais siaudeliais(as dedu tris, nes jie vistiek "pranyksta kazkur tai  biggrin.gif  biggrin.gif )
2-3 morkos, tarkuotos smulkiai
800g "aukselio" ryziu(nes darau 2-3 dienom laugh.gif )
50g sviesto
aliejaus, prieskoniu

Pirmiausia ijungiu orkaite 200 laipsniu ir uzkaiciu pilna arbatini vandens.
Mesyte ir vista  supjaustau ,"pripravinu" su visokiais prieskoniais, daznai astrokais. Apkepinu kol sukepa is mesos issiskyrusios sultys , vistyte kol graziai apskrunda. Dedu i puoda , atsparu karsciui. Po to kepinu svogunus, irgi kol pasidaro skaidrus ir lengvai paskrude. I juos idedu druskos ir  1/2 saukstelio cukraus. Juos ant mesos. Po to pakepinu morkas , bet jas tik iki minkstumo.Irgi dedu druskos, ir jei morkos neskanios , truputi cukraus , ir sviestuko. Jas ant svogunu. Po to ant viso to uzpilu kokia 100-150g kecupo(bet tb skanus) , sausus ryzius ,pabarstau 2sauksteliais druskos ,  ir uzpilu verdanciu vandeniu is arbatinuko , mazdaug per keturis pirstus nuo ryziu. Imetu 50g sviesto, uzdengiu dangti  ir i orkaite ant apatines lentynos.Po valandos gerai permaisai viska ir i lekstes! Dievuliukau kai prisimenu kaip skanu, net skrandi sutrauke!

Pastaba, jei turite tris keptuves, po 1.5 valandos plovas ant stalo! biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif
Dar PS orkaiteje nei isbega niekas , nei temperaturos reguliuoti, svarbu puodas butu tas senoviskas, na ne emaliuotas , o toks nezinau, gal aliuminis?Turiu toki "plovini"  biggrin.gif Arba naujoviskas, kur nelimpa.



As irgi visada darau pagal si recepta. Labai skanu! biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos. Aš tai neseniai atradau KOTANYI plovo prieskonius, jie duoda gerą spalvą ir skonį. Gaminu, kaip ant prieskonių pokelio parašyta: morkas ne tarkuoju, pjaustau plonais šiaudeliais, nededu ketčupo...
Atsakyti
[quote=Shalimar,2005 11 06, 13:20]
Na kaip as suprantu, tai uzbekiskas yra pats originaliausias smile.gif Kai kuriuose receptuose parasyta, kad reikia paprika pulver deti, kituose ne, dar reikia barbarisu, bet as net nezinau, kaip jie atrodo g.gif

Barbarisai - tai tokios rūgščios raudonos pailgos uogytės su kauliuku (auga nedideli krūmeliai dažno daugiabučio kieme). Lietuviškai vadinasi berods raugerškis (būna ledinukai "Barbarisas", ten ant maišelio paveiksliukas).
Būtinas uzbekiško plovo komponentas. Dar privalomas prieskonis "zyra"(panašu į kmynus) ir būtinai česnakas. Uzbekai deda neluptas, tik švariai nuplautas galvutes (ne skilteles), tiesiog ant ryžių ir tiek vnt., kiek žada būti valgytojų. Labai skanu, kai išsitroškina.
Atsakyti