Nežinau,gal ne taip išsireiškiau,bet rūpi paklausti,kas sudaro sriubos pagrindą?dedame įvairių produktų - daržovių,mėsos.Bet ką pilate ar dedate į patį skystalą,jei norite,kad nebūtų grynas ,,vandenėlis",kad šiek tiek riebaliuko jaustųsi?Gal aliejaus kiek įpilt?Nes jei darau su mėsos kukuliais,mažai tų riebalų,vos vos.Nenoriu aišku ,kad vien taukai plaukiotų,bet kažkokio riebumo trūksta.Ir tas Maggi ar Galina blanca kubelis duoda kažkokį nusibodusį sintetinį skonį...gal Vegeta geriau?O gal yra kokių specialių prieskonių sriuboms?
Į sriubą visada dedu kelis lauro lapelius, juodųjų pipirų žirneliais, kartais įpjaustau saliero ar petražolės šaknies (apie porą šaukštų). Ir į visas sriubas beriu Santa Marijos Rasos Banzienės prieskonių sriuboms ir padažams. Nu jau šitie prieskoniai man niekuo nepakeičiami
O dėl riebaliukų - kuo mažiau, tuo man geriau. Žinau, kitos deda keptuvėj aliejuj pakepintų morkų ar svogūniukų.
As visada i sriubas dedu gabaliuka sviesto - kokiu 30g. Ir - jokiu misiniu su druska, kvapu ssustiprintojais, tik - dziovintas zoleles, pipiriukus ir saldytus krapus.
Niekad niekad nenaudoju sintetinių sultinių. Visad sriubai verdu natūralų mėsos sultinį: vištienos šlauneles arba sparnelius, kiaulienos šonkaulius arba smulkiai pjaustytą jautieną. Sultinį paskaninu pipirais, lauro lapais, kartais saliero šaknim, svogūnu. Visi kiti ingrediantai priklauso nuo to, kokio sriubą verdu. O baigiant virti visada įmetu žalių petražolių, krapų, trinto česnako.
Visada dedu po 2 ar 3 buljono kubelius ir pipiru, ir prieskoniu beriu,kurie yra saslyku, kepsniu,kiaulienos.dar vegetos iberiu, nes verdu dideli puoda tai turi buti skonis. Kuo daugiau prieskoniu tui skaniau. Beje visada pries tai ir mesa isverda tai dar nuo jos sultinukas lieka. O daugiau dedasi darzoves pagal sriuba.
I burokeliu sriuba butinai dedu rugsteles, be jos man visai neskanu.
As tai pakepinu svoguna ir tada tik dedu i sriuba
QUOTE(vija @ 2005 02 24, 16:17) Niekad niekad nenaudoju sintetinių sultinių. Visad sriubai verdu natūralų mėsos sultinį: vištienos šlauneles arba sparnelius, kiaulienos šonkaulius arba smulkiai pjaustytą jautieną. Sultinį paskaninu pipirais, lauro lapais, kartais saliero šaknim, svogūnu. Visi kiti ingrediantai priklauso nuo to, kokio sriubą verdu. O baigiant virti visada įmetu žalių petražolių, krapų, trinto česnako. Vija
Ir aš verdu mėsytę, kokius kauliukus pvz ir tada ištraukus mėsą, dedu daržoves. Čia vieną dieną dariau be mėsos, tai kažkaip grynas vandenėlis su prieskoniais ga
vosi QUOTE(frezija @ 2005 02 24, 17:54) Gal kas galit pasiulyti ko reiketu deti (aisku, isskyrus tuos sintetinius kubelius), kad skonis gautusi panasus i sriubos, o ne i vandenelio? Tai va,dabar apibendrinus jūsų patarimus,pamėginsiu : nenaudoti tų sintetinių kubelių, dėti minėtų Santa Marijos Rasos Banzienės prieskonių sriuboms ir padažams, saliero šaknies, lauro lapas+pipirai+petražolės+krapai (trintas česnakas) o jei maža riebalo - dėti pakepintą svogūną. Turėtų visai kitoks skonis nei paprastai gautis,nes nei vieno iš išvardintų ingridientų nenaudodavai iki šiol. Kai išsivirsiu,parašysiu,kaip gavosi !
Amazing >>> Na, pakepink ne tik svogunus, bet ir morkytes
QUOTE(frezija @ 2005 02 24, 19:54) Vija tai tada nuvirk mesa ir nedek jos i sriuba, ir nereiks tu buljonu, as tai visad taip verdu.
Zelionuska>>>O kiek laiko ta mesyte nuverdi?
QUOTE(frezija @ 2005 02 25, 09:41) Va, o tu Rasos Banzienes prieskonius ir as eisiu nusipirkti. Tik nepadauginkit Rasos Bandzienės prieskonių berdamos į sriubą QUOTE(Aušrinė @ 2005 02 25, 11:56) Tik nepadauginkit Rasos Bandzienės prieskonių berdamos į sriubą O svarbiausia - nėra DRUSKOS!
Aš verdu "vandenines" sriubas, retai tik mėsines. O darau taip : puode pakaitinu šaukštą kitą aliejaus, tada jame pakepinu (truputį) morką, salierą, pertažolę ar pastarnoką, svogūną, po to dedu burokėlius/kopūstus/bulves ( čia priklausomai nuo to, kokia sriuba), min. dvi patroškinu, pilu verdantį vandenį iš arbatinio, dedu kitus priedus, kurių virimo laikas trumpas- pvz. kalafiorai, brokoliai,špinatai, rūgštynės, dar po trijų-penkių minučių prieskonius, žoles, pomidorų padažą, česnaką, uždengiu, išjungiu. Viryklė elektrinė, baigia virt per maždaug dešimt minučių. Vienžo, sriubos liuks, paruošiu per max. 15 min., riebalų galima pridėt grietinės pavidale, jei norisi. Patarimas skubančioms- morkas, salierus,burokėlius tarkuokite, išvirs žymiai greičiau. Į barščius dedu truputį smulkiai pjaustytų raugintų kopūstų ir pilu jų skysčio, bet tai jau išjungus viryklę, kad max. liktų vitamino c.
O man sriuba be mesos
Zelionuska>>> Bet kad po 45min. virimo, tai ta mesa jau beveik ir isvirusi
Labas
Ir jokio skonio ! Norint sriuba virti su mesos nuoviru, reikai naudoti antraji nuovira. Pirmaji ispilti lauk. O as irgi, kaip ir dauguma cia rasiusiuju - mesos virtos siurboms nenaudoju. Mano mesa - tik karstai rukyta sonine (gabaliukai stambesni) i raugintu kopustu ir burokeliu sriubas. Nieko special, bet mano sriubas labai megsta...
Prisiskaičiau vakar apie R.Banzienės prieskonius ir išbandžiau šiandien. Viriau sriubą , tiksliau žuvienę - su jūros lydekos file gabaliukais, bulvės, morkos, ir smulkūs makaronai žvaigždutės, baigiant virti dar įdėjau ~2 šaukštus sviesto
QUOTE(Giedruciukas @ 2005 02 26, 09:57) pirmas mesos nuoviras - pats didziausias nuodas organizmui !!! Mano mesa - tik karstai rukyta sonine (gabaliukai stambesni) i raugintu kopustu ir burokeliu sriubas. Nieko special, bet mano sriubas labai megsta... Tai Giedruciuk,pasidalink tikslesniu savo special sriubos receptu. O kaip suprast - pirmas nuoviras,antras?....Pra6om paai6kint detaliau,kada tą pirmąjį reik išpilt.Ir ką,išpylus vėl naują vandenį ant tos išvirtos mėsos? O beje kodėl nuodas tas pirmas mėsos nuoviras? QUOTE(Amazing @ 2005 02 26, 14:10) Tai Giedruciuk,pasidalink tikslesniu savo special sriubos receptu. O kaip suprast - pirmas nuoviras,antras?....Pra6om paai6kint detaliau,kada tą pirmąjį reik išpilt.Ir ką,išpylus vėl naują vandenį ant tos išvirtos mėsos? O beje kodėl nuodas tas pirmas mėsos nuoviras? Taip, as irgi taip darau, uzvirus vandeni nupilt, uzpilti svariu ir virti toliau
tai gal pakanka tas putas nugraibyt?
Aš sriubai paprastai naudoju šoninę, nes paskui labai mėgstu ją suvalgyti su krienasi
O užvirus ir pradėjus kilti visokioms putoms reikia būtinai nupilti tą vandenį ir dar pačią mėsą išplauti. Riebalų tikrai užteks, nebijokite O kad sriuba būtų sriuba, o ne vanduo su daržovėm, mane dar mama su močiute išmokino - baigiant virti sriubą įpilti šaukštą manų kruopų. Manai "sukabina" viską sriuboje. Tai aš juos naudoju beveik visose sriubose, išskyrus pienišką makaronų ir raugintų kopūstų (beje, pastarąją verdu tik "ant" rūkytų dešrelių nuoviro).
Viriau šiandien pagal jūsų rekomendacijas.Tie Rasos banzienės prieskoniai - liuks,taip gražaiai pagelto ir skonis visai kitas.dabar visada naudosiu.ir kaip Milabra patarė,viriau kopūstienę ant rūkytų dešrelių pagrindo laaaabai skanu.
Sriuba ne pats mėgstamiausias mano valgis, bet jeigu verdu, tai mano "pagrindas" dažniausiai - jautiena. Tuomet sriubos skonis super.
Rasos Bandzienės prieskonius turiu, bet naudoju labai retai, kadangi labiau patinka mano pačios "variacijos prieskonių tema".
Rudenį Kalvarijų turguje vienas daržovininkas pasakė superinį jautienos sriubos receptą, sako, iš senos Vilniaus lenkės gavęs, kuri geruose namuose virėjavo. Elementaru, bet skonis ir aromatas nuostabūs. Reikia jautienos su kauliuku sultiniui, bulvių, griežčių, svogūno ir poros pipiriukų. druskos. Negalima dėt morkų, čia griežtai buvau perspėta.
Tiesa- dėl "pirmo" ir "antro" nuoviro. Mano bobutė, smetoninės namų šeimininkių mokyklos absolventė, mane mokė nupilt pirmą nuovirą dėl švaros ir sultinio skaidrumo. Dabartiniai "kepenistai" ir kiti sveiko gyvenimo būdo "sektantai" aiškina, kad pirmame nuovire lieka didžioji dalis sveikatai kenksmingų gyvulio mirties metu susidariusių medžiagų, koaguliuotų baltymų, kurie yra sunkiai virškinami ir dar visko.
todėl ir sakau jums- virkit vegetariškai, su aliejum. Bus ir dietiška, ir vargšai gyvūnai galės būt patiekti antram.
Niekad mesos nenuvirineju, nes man smirda ir neskani sriuba pasidaro. Be to daug terliones su tais nupylinejimais, o nenupilta - tikrai nuodas.
Jei nenorit skystaliuko - tai bebaiginodamos kepinti svogunus ir morkas idekit pora saukstu miltu- jie riebaluose su darzovemis labai gerai issimaiso ir sriubai tirstumo, skalsumo suteikia.
Na, kadangi esu mesininke, tai vandeniniu sriubyciu nemegstu
As tik nesuprantu del to antrojo nuoviro Beje, kai verdu sultini, pridedu ivairiausiu zalumynu, svoguno galva, cesnako pora skilteliu, prieskoniu, o po to viska nukosiu QUOTE(Amazing @ 2005 02 26, 13:32) tai gal pakanka tas putas nugraibyt? Ir mano mama putas tik nugriebdavo, ir aš pati taip verdu, ir niekas dar nenusinuodijo... Beje, nupylimo šalininkės, jei verdat kukulių sriubą, jūs ir kukulius išgaudot ir pirmą vandenį nupilat? Čia iš smalsumo klausiu...
tiesa sakant, net nemaniau, jog yra šeimininkių, kurios nenupila pirmo mėsos nuoviro
Dėl sriubos tirštumo...niekada nededu nei miltų, nei manų QUOTE(Pirma @ 2005 08 17, 10:38) tiesa sakant, net nemaniau, jog yra šeimininkių, kurios nenupila pirmo mėsos nuoviro Aš šiaip nieko prieš nupylimą, bet gerai, kai mėsos vienas ar keli dideli gabalai, išgriebei ir baigta. O jeigu pilnas puodas kukulių? QUOTE(Pirma @ 2005 08 17, 12:38) Na aš nupilu, bet kaip rašiau kažkur tiesiog iš tingumo Bet kai mane mokino virti sultinį (nesvarbu kam, padažam ar sriubai), tai nebuvo nupylimo. Kauliukai ar mėsa yra nuplaunami, dedami į puodą ir verdama. Virimo metu reikia nuolat graibyti atsirandančius riebalus ir nešvarumus. Tai yra graibyti reikia taip, kad ant puodo kraštų nieko neatsirastų (neprivirtų tų putų). Nu darbelis sakyčiau Sakau gal nupilant protingiau būtų mėsą plikyti, tai yra mesti trumpam į verdantį vandenį ir po to perplauti. Bet aš tai jau aptingau ekperimentuti, o ir abejoju ar pajusčiauskirtumą
Putos nekyla ištisai. Jos kyla tik kelias minutes po užvirimo. Ir niekad problemų nekilo dėl jų nugriebimo
kadangi esu jaunute uogute, ir nelabai moku gaminti
QUOTE(kasiopeja @ 2005 08 18, 12:45) Putos nekyla ištisai. Jos kyla tik kelias minutes po užvirimo. Ir niekad problemų nekilo dėl jų nugriebimo
Mes, kaip sakant - be sriubos nė dienos
As putas irgi tik nugraibau ir nuoviro nenupilu, nu iki siol dar to nebuvau girdejus gal reiks pamegint
Aš kai verdu tipo "mėsiškas" sriubas, tai man riebaliuko užtenka nuo ten įmestos kokios mėsytės gabaliuko, o kai vegetarišką(pvz. su dilgynėm ir špinatais, tai, kad nebūtų visai jau vandenėlis, tai morkas ir svogūnus pakepinu ant šeimininkės sviesto(su prieskoniais)-iškart pagerina skonį
man teko matyti per kazkokia uzsenietiska tv kaip pasiruosti skanu sultini, kurio pasigaminus daugiau galima saldytuve uzsaldyti ir naudoti kada prireiks. tai svarbiausia taisykle buvo nupilti pirma vandenuka ir sultinys turi virti apie 1,5 val. ant silpnos ugnies .tik tada gaunasi skanus skaidrios spalvos ;pagrindas;!
siap niekada neverdu taip ilgai , bet stengiuos kuo ilgiau ! !
kad nebūtų kokia vandeninga, pakepinu svogūnus keptuvėj ir įdedu 1 valg. šaukštą miltų , greitai išmaišau ir gautą masę sudedu į verdančią sriubą prieš pabaigą
niekad sriuboms nenaudojau naturalaus sultinio..o turbut ir nenaudosiu...ypac dabar teko skaityt, kad labai nesveika naturalus sultiniai-labai kenkia sanariams ir sveikatai, nes verdant is mesos iseina visos negeroves i vandeni,o jei ta sultinuka suvalgom, nu tai viska i save.....
as tuos kubelisu sultinio irgi nedaznai vartoju...dazniausiai tai trupuciuka sviesto idedu-ir ksoni pagerina, ir to riebaliuko buna...o po to aisku lauro lapeliai, visokios zoleles,prieskoniukai.... labai neturedama laiko,tai tiesiog i verdanti vandeni pilu saldytu darzoviu misini ir koki kubeli imetu-nes vistiek darzoviu sriubas grietine baltinu,tai man tinka ir grynas vandenelis |