Nu bandau pati. Čia ta prasme yra didelės raidės, o tuose lapuose vat pavyzdžiui kur žuvis nupiešta, iš tų mažyčių kortelių reikia atrinkti visas kokias tik randi žuvis. O toje lentelėje kur yra skruzdė ir bitė, tai reikia atrinkti atitinkamą paveiksliuką kur gyvena. Ten tų lentelių ir kortelių yra daugiau aš čia tik nupaveikslavau kad vaizdą susidarytum. O prie karvės dedi raidę K, prie Drugelio D, ir t.t... Tokio pobūdžio žaidimų yra visokių ir didesnis pasirinkimas. Aš pirkau savo vaikinui patį papraščiausią
![]()
QUOTE(butvydiene @ 2007 10 20, 20:38) mano nuotaika ta.tik atsakiau i tavo komentarus gi aiskiai ir lietuviskai rasau-MES JAU EINAM I PARUOSIAMAJA.ten mokina raidziu,skaiciu. kad tu matytum kiek lapu parsinese atostogoms su kuriais reikai nors susipazinti taigi ar turi kokiu pasiulymu kaip vaika reik sudominti mokintis?ir visai as cia ne apie prievarta kalbu.gi visada galima su zaidimais. ar tik ne per anksti jūs į tą paruošiamąją išsiruošėt Gal vaikas paprasčiausiai tam dar nepasiruošęs
Nu kuo toliau, tuo smagiau man šitam forume
Įdomu, kaip sekasi temos autorei? Ar naudingi patarimai? Kokios gudrybės labiausiai pritaikomos?
o sekasi mums gerai.namie dar nelabai sudominau mokintis,bet mokinames lauke.nusipirkom kreideliu ir rasom ir paisom ant zemes(plyteliu).jau ismokom parasyt raide M ir A.jau zinom,kad M A M A yra mama
prisipirkom nauju knygu(senos jau atsibodusios.jau bando pazint pavadnimu pirmas raides pamego spalvoti knygeles. aciu uz pasiulymus Papildyta: QUOTE(Sheshkiux @ 2007 10 21, 19:03) ar tik ne per anksti jūs į tą paruošiamąją išsiruošėt Gal vaikas paprasčiausiai tam dar nepasiruošęs na nieko nepadarysi.mes esame anglijoj,o cia vaikai nuo 4 metu jau eina i mokiklele.ir gana daug uzduociu gauna.
Smagu dėl jūsų
QUOTE(butvydiene @ 2007 10 22, 13:31) o sekasi mums gerai.namie dar nelabai sudominau mokintis,bet mokinames lauke.nusipirkom kreideliu ir rasom ir paisom ant zemes(plyteliu).jau ismokom parasyt raide M ir A.jau zinom,kad M A M A yra mama prisipirkom nauju knygu(senos jau atsibodusios.jau bando pazint pavadnimu pirmas raides pamego spalvoti knygeles. aciu uz pasiulymus Papildyta: na nieko nepadarysi.mes esame anglijoj,o cia vaikai nuo 4 metu jau eina i mokiklele.ir gana daug uzduociu gauna. sunku kai jau tokius vaikus i mokykla isgruda...kai kurie tokio amziau dar kalbeti mokosi su logopedo pagalba QUOTE(mama_gulbe @ 2007 10 22, 12:32) sunku kai jau tokius vaikus i mokykla isgruda...kai kurie tokio amziau dar kalbeti mokosi su logopedo pagalba tai kaikurie musu vaikas sneka gerai,tik r raides neistaria,bet cia ne beda. mokomes ne tik rasybos,bet ir anglu kalbos ir ji sekasi geriau nei lietuviskai rasyt Papildyta: QUOTE(Odeta-@ @ 2007 10 22, 10:42) aciu aciu. nusipirkom kliju,zirkluciu bandysim ka nors daryt iterpe ir rasyma p.s.ziuriu musu vaikai panasaus amziaus,o ka jus mokat? aciu aciu. nusipirkom kliju,zirkluciu bandysim ka nors daryt iterpe ir rasyma p.s.ziuriu musu vaikai panasaus amziaus,o ka jus mokat? [/quote] O tikrai abu kovinukai
[quote=Odeta-@,2007 10 22, 15:28]
[/quote] O tikrai abu kovinukai [/quote] oi kiek jus daug mokat neisivaizduoja kada maniskis tiek mokes maniskis yra kairiarankis,gal sakau jam delt o sunkiau sekasi,nors esu girdejusi,kad kairiarankiai protingi pasneket su juo galima apie viska(kaip senas diedukas aisku,kad galim bendrauti
Visi vaikai skirtingi,ir neverta jiems kisti to,kas tuo metu dar neidomu.Musu berniukui 3,5m.,skaiciuot iki 10m.jau nuo2m.(kai tik eme normaliau kalbet),o raidziu ir dabar dar nepazista.Tik dabar susidomejo pasakomis,anksciau nenoredavo ju klausytis,tai ir neskaiciau.Bet uztat graziai piesia,lipdo,klijuoja(kiti tokio amziaus taip nemoka),o jau koks gudruolis deliojant LEGO kaladeles,konstruktorius.Pvz.draugu tokiopat amziaus mergaite jau moka raideles,o is kaladeliu visai nieko nesugeba pastatyt
Taigi as manau,kad tokio amziaus vaiku dar nederetu raginti mokytis raideles ar kazka kita kas ju dar nedomina.
Sorry,dar paskaitinejau ir pamaciau,kad jus ne Liet.ir jau einat i paruosiama grupe.Turbut reikejo temos pradzioj tai parasyti,nes ne visos mamos tai supranta,o visu komentaru tikrai neskaito.
Manau,kad berniuka sunkoka paskatint mokytis,oi kaip as ji suprantu QUOTE(Odeta-@ @ 2007 10 22, 17:28) O dėl sudominimo: tai pas mus darželyje dabar mačiau iš laikraščio vaikai darė tūteles ir klijavo raides. Dar galima parašyti raidę ir duot kokį žurnalą, kad surastų ir iškirptų daiktų iš tos raidės, ar žodžių, kurie prasideda ta raide. Skaičius pažinti labai gerai padeda žaidimas: skaičių loto, arba bingo. Bingo tai ypatingai, kur yra su skaičių ridenimo mašina. Labai vyriškas reikalas yra sukti pvz tos mašinos rankenėlę ir pažinti skaičius. QUOTE(Mylimukas @ 2007 10 26, 11:28) O kas čia taip juokingo Moksliškai įrodyta, kad daltonikų vyrų yra žymiai didesnis procentas nei moterų. Ar tai turėtų reikšt, kad mažų berniukų neverta supažindint ir mokyt pažint ir skirt spalvas, kol nebus patvirtinta, kad jis ne daltonikas QUOTE(Kuzia @ 2007 10 26, 14:01) O kas čia taip juokingo Moksliškai įrodyta, kad daltonikų vyrų yra žymiai didesnis procentas nei moterų. Ar tai turėtų reikšt, kad mažų berniukų neverta supažindint ir mokyt pažint ir skirt spalvas, kol nebus patvirtinta, kad jis ne daltonikas Man ne dėl spalvų juokinga, o dėl atspalvių. Žinoma, kad spalvas reikia mokinti. O va su atspalviais jau sunkiau O dar atsiminiau vieną superinį sudominimo būdą temos autorei. Tinka jai vaikas domisi kompiuteriu. Reikia uždėti slaptažodį ir kai vaikas nori kompą įsijungt, turi suvesti slaptažodį. Ir aišku, kad gerai suvestų pradžioj turi jį užsirašyti ant lapo. Pas mus šitas būdas tai labai pasiteisino. Nes ant lapo kol sudėlioja, tai pribrauko, tada tenka kelis kartus dar perrašyt, nes į kompą galima vesti tik kai būna parašyta tvarkingai ir be klaidų QUOTE(Mylimukas @ 2007 10 26, 21:39) Na, daltonizmas ir yra spalvinės regos sutrikimas, o ne vienareikšmiškai neskyrimas spalvų, pvz. žalios nuo mėlynos Ir prie kompiuterio dar tokio žiogo neskatinčiau sėstis
Mano zuikis labai mėgsta piešti, bet nelabai mėgsta visą laiką pasakoti, ką nupiešė, todėl pasakau, kad reikia užrašyti kas piešė ir ką piešė
Aišku pirmiausiai parašau aš jam parodydama, tada jis kopijuoja, o po kažkiek laiko jau pats tą žodį parašo Kol kas mums tai smagus žaidimas ir geros pamokėlės
Mane tėtis išmokė skaityti kai buvau 5-rių. Ir skaičiuoti. Tai I-oje klasėje pusmetį neturėjau ką veikti.
mano 5metis raides pažysta, bet mokyti jį pavyksta tik seneliui. Aš tiesiog neturiu kantrybės, o jis tą jaučia ir sako"Man neįdomu". Darželyje mokosi po truputuką, bet pažanga matosi. oi kiek jus daug mokat neisivaizduoja kada maniskis tiek mokes maniskis yra kairiarankis,gal sakau jam delt o sunkiau sekasi,nors esu girdejusi,kad kairiarankiai protingi pasneket su juo galima apie viska(kaip senas diedukas aisku,kad galim bendrauti [/quote] Pas mane ir tokia pati problema su vaiku.Iki tiek pat skaiciuoja, ir pasaku neisklauso(nesutelkia demesio) ir su kaire ranka piesia,raso,del to daznai raides uzsisuka i kita puse QUOTE(ARUAL @ 2007 10 27, 09:06) Mano zuikis labai mėgsta piešti, bet nelabai mėgsta visą laiką pasakoti, ką nupiešė, todėl pasakau, kad reikia užrašyti kas piešė ir ką piešė Aišku pirmiausiai parašau aš jam parodydama, tada jis kopijuoja, o po kažkiek laiko jau pats tą žodį parašo Kol kas mums tai smagus žaidimas ir geros pamokėlės taktika QUOTE(noanoa @ 2007 10 23, 20:29) Visi vaikai skirtingi,ir neverta jiems kisti to,kas tuo metu dar neidomu.Musu berniukui 3,5m.,skaiciuot iki 10m.jau nuo2m.(kai tik eme normaliau kalbet),o raidziu ir dabar dar nepazista.Tik dabar susidomejo pasakomis,anksciau nenoredavo ju klausytis,tai ir neskaiciau.Bet uztat graziai piesia,lipdo,klijuoja(kiti tokio amziaus taip nemoka),o jau koks gudruolis deliojant LEGO kaladeles,konstruktorius.Pvz.draugu tokiopat amziaus mergaite jau moka raideles,o is kaladeliu visai nieko nesugeba pastatyt Taigi as manau,kad tokio amziaus vaiku dar nederetu raginti mokytis raideles ar kazka kita kas ju dar nedomina. Aš taip pat manau visi vaikai skirtingi ir kiekvienam laikas savas.Maniškis būdamas trijų nesidomėjo raidelėmis,o dabar paklausia ir parašo savo vardą.
Iš praktikos galiu pasakyti, kad darželinio amžiaus vaikui dažniausiai tingisi skaityti, tad jam užtenka tik pažinti savo vardo raides ir apskritai nepainioti skaičių su raidėm. Jei jis fantazuoja, pasakoja ne tik vientisiniais sakiniais, mėgsta piešti, tai pirmoje klasėje ir skaityt, ir skaičiuot be vargo išmoks. Tada nereiks nuobodžiauti, o tėvų noras, kad kuo greičiau viską išmoktų suprantamas, tik neperspauskim, kad židgeidumo ir noro mokytis neatmuštume.
Taip pat visiškai sutinku su prieš tai rašiuse, kad kiekvienam savas laikas
Sveikos mamulės. Aš irgi savo mergaitę mokinu skaityti, tačiau matau, kad ji neturi kantrybės, ji pradeda, ir bėga kito užsiėmimo ieškotis. Aišku, gal dar per anksti?
labas, mano suns puikiai moka skaičiuoti iki tūkstančio, ir daugiau, supranta kie yra 10 tūkstančių, ar 125, bet tai yra vien dėl to, kad būdamas visai mažas labai domėjosi skaičiais, visi žaidimai būdavo paremti skaičiavimais - viena mašina, 10 kaladėlių it t.t. o pavyzdziui raides pažįsta tik kelias, t.. savo vardo ir dar kelias, nes jam tai neįdomu. Visada reik mokymą paverst žadimu, neverskit vaikų nieko daryt per prievartą, kol maži, nebent labai pats domisi.
o maniškis dėl tokių skaičiavimų sakau gal matematikas bus
Nežinau mano panelei ne už kalnų 5 metai bet ji nerodo noro mokytis raidžių
Maniškis noriau raideles mokosi darželyje. Namie mes užsiimame pratybomis, taip nebrukdama jam vis parodau kokią naują raidę, pamokinu skaičiuoti. Bandėm skaityti su jau išmoktomis raidėmis- bet dar nepavyksta jungti garsų- tai atidėjau, tiesiog manau per anksti. Ir nenoriu išgąsdinti, parodyti kad skaitymas sunkus, nemalonus užsiėmimas.
[QUOTE]Nežinau mano panelei ne už kalnų 5 metai bet ji nerodo noro mokytis raidžių ,o jei ja mėginu pamokyti ir jai kas neišeina ji tuoj pat susinervina ,kad jai nesigauna kaip man.Nors bandau aiškint kad reikia daugiau mokytis ji pradeda verkt ir raidės atidedamos kitai dienai.
Laba, ka tik uzsiregistravau ir netycia uzkliuvau uz sios temos. Pats imliausias periodas , kai ikimokyklinio amziaus vaikai susidomi raidemis ir skaiciais yra 3 - 4 metai. Veliau jau reikia palaukti mazdaug iki 6-7m., ypac jei vaikas nenori. siulau palaukti, kelis menesius ir tada vel bandyti sudominti. ne mokyti, bet zaisti. Papildyta: kazkaip labai rimtas pasisakymas gavosi. tiesiog dirbau susijusi darba ir zinau, kas buna, kai tevai perspaudzia. aisku, noredami gero. Kad vaikas skaiciuoja, dar nereiskia, kad jis suvokia skaicius, gal mokosi mintinai. dazniausiai. viskam savas laikas. kai jis ateina (kiekvienam vaikui savaip), labai greitai viska ismoksta.
Teisingai,nereikia spausti vaiko nes paskui isvis nebenores mokintis...
o siaip reikia sudominti kaip nors kitaip,ka nors sugalvot kad jam patiktu mokintis,zaidimo forma ir pan.
Sveikos,
manau, kad per prievartą vaikų tikrai nereikėtų nei raidžių, nei skaičių, nei atspalvių
as irgi uz tai ,kad nereikia versti.tam gi yra mokykla.kada vaikai zais jei dabar jau mokinsis?
QUOTE(ufonaute @ 2008 03 07, 13:01) Pats imliausias periodas , kai ikimokyklinio amziaus vaikai susidomi raidemis ir skaiciais yra 3 - 4 metai. Veliau jau reikia palaukti mazdaug iki 6-7m., ypac jei vaikas nenori. Kiekvienam yra individualus tas laikas yra, kada imliausias vaikas būna. Nereikia nei svetimų - tarp savų vaikų tai pastebiu QUOTE(butvydiene @ 2007 10 11, 13:26) geras patarimas. na as to vaikelio taip nespausciau,bet mane mokykla spaudzia.ant savo nupiesto paveiksliuko turi pasirasyt savo varda QUOTE(butvydiene @ 2007 10 11, 14:07) Labai atsiprasau, bet rasote neteisybe. Anglijoje taip nera. Nuo 4-iu metu mokyklose viskas vyksta zaidimo forma, iki 7-eriu metu. Butent taip, kaip merginos cia jums ir patare. O be to, jei pasiguostumete mokyklai, kad jusiskiams sunku, tikrai sulauksite demesio. Nereikes ne per prievarta vaiko mokyti. QUOTE(Limcamca @ 2008 03 08, 02:48) Labai atsiprasau, bet rasote neteisybe. Anglijoje taip nera. Nuo 4-iu metu mokyklose viskas vyksta zaidimo forma, iki 7-eriu metu. Butent taip, kaip merginos cia jums ir patare. O be to, jei pasiguostumete mokyklai, kad jusiskiams sunku, tikrai sulauksite demesio. Nereikes ne per prievarta vaiko mokyti. Visiskai sutinku
mano panele irgi nenori mokytis
QUOTE(marlen @ 2008 03 10, 19:37) mano panele irgi nenori mokytis
Maniskis irgi per daug netroksta mokytis, bet mes nespaudziam, tai kartais pats atsinesa raideles ir sako, pasimokom
Mano panelytei būna dienų kad pati prašo, kad pamokintume raides, domisi jų rašymu, rašo kiakiuras raides, jei nepavyksta prašo padėti parašyti (laikant jos ranką), klausia žodių iš vienos ar kitos raidės raidės. O taip specialiai ir nemokiname. Skaičiais mažiau domisi.
Skaicių ir raidžių pažinimą mokintis per žaidimą - labai geras būdas, o svarbiausia tai vaikui idomu. Turim ir kalėlių ir kortelių ir knygelių su skaičiais ir raidemis. Gal mamytės žino kiokių priemonių sudominti vaiką raidelių ir skaičių pažinimui???
aš tai nieko neverčiu daryti per prievartą. kai paklausia, visada parodau, paaiškinu. raides pažįsta, nors kartai užmiršta. o taip mėgsta galvosūkius ir užduotėles -- manau pilnai to užtenka tokiam amžiuje.
mano neklauzada taippat kartais tingedavo spresti uzduoteles
laba diena... noreciau paprasyti pagalbos... jei turite mazameti kuriam yra nuo 3 iki 6 metuku ir nevedate jo i ikimokykline ugdumo istaiga gal sutiktumete atsakyti i kelis anketos klausimus. jei taip, prasau parasykite man siuo adresu kornelija.sarliokaite@gmail.com, buciau be galo dekinga
sveikutės,
žiūriu visos kalbat apie vaiko "ugdymą", bet nepagalvojat, kad po to slypi tam tikros teorijos ir požiūriai į vaiko raidą.l jei mama pergyvena kad 4metis nesidomi realiais skaičias, vadinas tikrai pritariat tradiciniam požiūriui (pvz, "Vėrinėlis") kad vaiko protą galima žadinti iki 7metų. šiaip aš esu daugiau intuityviosios ar net truputį štainerio pažiūrų (gal labiau švediškos intuityviosios) kad proto nelaužt iki 7-8metų. aišku, tokiam tech. amžiuj gal ir neįmanoma visiškai. nes žinote; skaičiuot visad išmoks, o kaip su kuryba? todėl vaidinimai, pasakos, dūkimai, įsivaizdavimai, fantazijos...va ką veikiam su vaiku...na ir aišku, turiu užduotėlių...nesu gryna 'valdorfinė'. bet tos užduotėlės labai turi būti paslėptos po žaidimais.turiu stalo žaidimų ir galvosūkių...beje, ir anglų (esu anglų mokyt. ir dėstytoja) jau kūno dalis ir šiaip įv. žodžių mokinamės...pvz, idėja!!! memory žaidimas. jau mano vaikis 5metų mokėjo daug tų pačių žodžių (verčiant korteles su paveiksliukais) atspėti ne lietuv. kalba, bet angliškai. taip ir žaidžiam. šiaip man patinka tos "kitos" teorijos, nors jos daugelio ir skeptiškai vertinamos. pvz, štaineris teigia, kad vaizduotę ir fantaziją reik vystyt iki 7metų, intelekto (gryno rašymo ir skaitymo MA-MA. LIA-LIA) NELIESTI. po 7metų - eilė intelektui. o fantazija žingsniuoja greta 'nenulaužta." prie ko gali privesti ankstyvas sodinimas prie pratybų? : matau iš savo giminės. dalis mano brolių/sesių (mes esam 5iese šeimoj) kūrybingi, bet kiti...įskaitant ir gimnazistus mokinius , kuriems anglų dėsčiau ...pastebiu...dar šeštokai turi fantazijos...po to ji smunka pašėlusiu greičiu žemyn. ir kas iš to. vaikai moka skaityt, skaičiuot. bet vidinio kūrybos ir fantazijų pasaulis būna sėkmingai "nulūžęs' jau 12 metų sulaukus. pas 2/3 iš jų. taip pat dar blogesnis dalykas. motyvazcija. pas dalį mokinių motyvacijos šiaip mokslui ir žinioms apskritai nebelieka 9arba vėl smukusi), mokosi dėl "pažymio". ypač gimnazijose. viskas virsta konkurencija, prestižo dalimi, o ne mokymusi dėl malonumo ir paties žinojimo.
Oi, žiūriu kiek kiti vaikučiai visko moka. Maniškiui (4,8 mėn. ) tos raidės ir skaičiai visai neįdomūs. Moka suskaičiuot iki 10 ir viskas. Kartais užeina noras pasimokinti, susineša knygutes, bet laaabai greit nusibosta viskas. Na, bet puikiai skiria spalvas, žino visų pravažiuojančių mašinų pavadinimus, ir markes geriau nei aš su vyru. Su dideliu susidomėjimu žiūri laidas apie gyvūnus ir gamtą, kartais net žabtai atvimpa kai pradeda dėstyti apie krokodilų dauginimosi ypatumus
Papildyta: zuzu, man patiko jūsų pasisakymas.
na mūsų kinderis tai labai nori mokytis
jau vasarą labai prašė kad pamokytume skaityti, bet su vyru manėme kad per anksti, tai sakydavom kad kai sueis 5, tada ir mokisimės. ir visai neseniai buvo jo gimtadienis, tai jis net darželyje pasigyrė kad jis jau mokysis skaityti iš pradžių pasakydavau bet kokį žodį ir klausdavau iš kokios raidės jis prasideda tada pasiimam kaladėles su raidėm ir padedu dvi pvz M ir A, jis pasako ir paskui jungia sako MA ir labai labai puiki priemonė ugdyti vaikus yra Danilavičiaus knygutės taip pat įvairios kaladėlės
o aš griežtai esu prieš tokius mokymus, juk jie vaikučiai, tiesiog mamytės, neatimkim vaikam vaikystės, neapkraukim jų galvyčių mokymais, ateis laikas ir išmoks, tam yra mokykla
QUOTE(dinokis @ 2009 09 19, 20:00) o aš griežtai esu prieš tokius mokymus, juk jie vaikučiai, tiesiog mamytės, neatimkim vaikam vaikystės, neapkraukim jų galvyčių mokymais, ateis laikas ir išmoks, tam yra mokykla Ar skaitet temos pradzia Ka jus veikiat sitoj temoj jeigu neturit ka patart? QUOTE(dinokis @ 2009 09 19, 21:00) o aš griežtai esu prieš tokius mokymus, juk jie vaikučiai, tiesiog mamytės, neatimkim vaikam vaikystės, neapkraukim jų galvyčių mokymais, ateis laikas ir išmoks, tam yra mokykla Aha... Pvz. is gyvenimo. Rugsejo 2, pirma klase, keturios pamokos: matematika, anglu, rusu ir vietine (estu) kalba. Tai tikrai laikas raides mokintis ar ne? QUOTE(pelkių Monas @ 2009 09 19, 22:35) Aha... Pvz. is gyvenimo. Rugsejo 2, pirma klase, keturios pamokos: matematika, anglu, rusu ir vietine (estu) kalba. Tai tikrai laikas raides mokintis ar ne? As irgi uz supazindinima su raidemis-skaiciais zaidimo forma. Man neprireike specialiai mokyti, nes vyresnieji patys smalsus buvo. Bet jei mazoji visai nesidometu, tai jau 4,5 m. tikrai imciausi mokslu per zaidimus. Galvojantiems kitaip siulyciau pavartyti pirmos klases knygas ir pratybas- soka gausit, itariu. |