gal galit ka pasiulyt?
O kokia geriausia knygele butu abecelei mokytis - as vis ieskau kokios su didelem raidem ir piesinukais, ir niekaip nerandu tokios kokia isivaziduoju jauciu paciai teks gamint ir pesinuku ieskot
gal galit ka pasiulyt?
Savo vyresniaja abecele ismokiau su R.Skucaites "Raidziu namuciai", gal kas sakys, kad nedidelio formato knyga ir raides tik didziosios, bet man jau labai eilerastukai patiko. Pasakydavau raidele K, tada perskaitydavau apie kirmelaite, kuri katileli susiraite.... ir vel pasakydavau k, rodydama i raidele, o kitame puslapelyje mazoji surasdavo pasislepusia raidele, ten issigandes katinelis bando atversti stala, kuris apvirtes ir K raide pavirtes. Ai zodziu sita man patiko labiausiai. Tiesa knygyne dar turejau toki raidyna su paveiksleliais nusipirkusi, tai buvau jai pakabinusi ir kai ji klausinedavo, tai as vis pasakydavau kokia tai raide.
O mes abeceles be knyguciu mokemes, pasidarem pacios domino su raidem, kiekviena raide buvo skirtingos spalvos ir dar gyvuneli koki salia pripaisem. O kadangi raidziu daug tai ir darem kelius abeceliu domino rinkinius , po nedaug raidziu kiekvienoje, labai smagu buvo ir zaist ir mokytis ;D
siaip tai as irgi galvojau pati padaryt, bet kol kaas padariau tik raides be piesinuku nes tingiu piesinuku ieskot beto maketavimo programos neturiu..
Springlet o ta Skucaites knygele dabar pirkot? kazkaip niekur tokios nemaciau
Juk galima is kokios nors vaikiskos knygutes iskirpt gyvuneli ir priklijuot [img]http://www.mainzelahr.de/smile/tiere/horse047.gif[/img].
[quote]siaip tai as irgi galvojau pati padaryt, bet kol kaas padariau tik raides be piesinuku nes tingiu piesinuku ieskot beto maketavimo programos neturiu..
taigi daug smagiau ne kompu daryt, o patiems, vaikui gi daug linksmiau kai pats tuos piesinukus nupaiso, arba kaip sake Viksrelis iskirpti, arba lipdukai juk visokie buna ;D
Mamos-pupos, ne abėcėlės reikia pirmiausia mokytis, o kairę-dešinę skirti (nuo 1.5 metų, auklė parsitysė konspektus), kraną atsukti, suprasti vėjas iš kurios pusės pučia ir t.t. Abėcėlės net prasčiausioj daržo grupėj išmoks. Jei jau labai labai norisi, užrašykit lapelį didžiosiomis ir priklijuokit prie kiekvieno daikto - STALAS, DURYS ir t.t.
Ne per daug aš čia emocingai? Tyliu :-X
Sutinku 100 %. Kam vaikui i galva kalti tai, ko jis dar nesupranta ??? Man keista, kai 2 metu vaikas dar nekalba, bet uztai kelias raides pazista, na, cia jau mamos pasididziavimas. Arba kai tik pamokusi kalbeti vaika ismoko "skaiciuot" iki 10, nors jis net nesupranta, ka tie skaiciai reiskia. Na, cia jau skaiciau, kad nuo 6 men. reikia mokyti anglu kalbos :o Viskam savo laikas. Mes mokomes paprastesniu dalyku: didelis-mazas, saltas- karstas, sausas-slapias ir t.t. Bandome mokytis spalvu, na, cia dar toli nepazengem ;) Suskaiciuojam 2 daiktus, na, cia padejo eilerastis apie 2 batukus ;) Deklamuojam eilerastukus. Mokam nusirengti, apsirengti, pavalgyti, nusiprausti. Na, kaip 1.6 m. vaikui lyg ir nemazai. O abeceles mokysimes tikrai ne anksciau 3 m., iki to juk dar reikia nemazai nuveikti ;D Cia truputeli ne i knyguciu tema nukrypau :
MEYA: raides mokomes ne tam kad galetum pasakyt kad vaikas jas moka, tiesiog tai vienas is budu atminties lavinimui, ir visai nesvarbu ar raides ar kaire-desine ar spalvas mokytis - o raides mes pradejom todel kad is raidziu mokymosi galima daug zaidimu sugalvot
Na tai galima ir nuo raideliu rasymo pradeti, tarkim prie stalo -S, prie duru - D, prie grindu - G, o zodzius rasyti tada, kai noresim ismokyti skaityti
Kiek žiūrėjau tų visų metodikų, tai raidės paskutinėj vietoj. Atminties lavinimui didesniems naudojama kažkas panašaus į figūras IQ patikrinti, spalviniai visokie žaidimai, pažįstami daiktai (kas buvo ir ko nebeliko, pvz.). Rusai ypač genijų ugdyme pasižymi (gal net persistengia kai kurie) - kartais skaitau ir galvoju - iš kur tiek entuziazmo...
Mes tai "kieta" ir "karšta" gerai įvaldėme... Man knygutės labiausiai patinka, kur tam pačiam puslapy (ar šalia, bet tik ne atvertus) yra ir tekstas, ir iliustracija. Ir kai vaikas mažas, kuo tiksliau - jei verkia, tai ir su ašarėle, jei paminėtas peliukas, tai tegul būna nepamirštas.
Man tiesiog idomu suzinoti, kada vaikas eme skaityti, parasykit kaip tai sekesi, ar vaikes pradejo skaityti savo noru.
Maniske pradejo pati klausineti kur kokia raidele virs 6m jai buvo, 6,5m pradejo skaityti
Maniskei truputi virs 5 metuku,jau skaito
Aš pati skaityti pradėjau penkerių..
Mano dukrai dabar 1 metukai ir 9 mėnesiai, taigi beveik dveji.. Pažįsta ir labai džiaugiasi radusi knygoje raideles A, O, I, R, D, P. Rodo tas raideles ir vitrinose, ir plakatuose..Niekas jos specialiai nemokina, ji tik pirštuku dažniausiai rodo ir turi pasakyti, o ji vis rodo ir rodo nesustodama..Sukaupiu kantrybę ir daug kartų jai tariu įvairias raideles..Ji labai mėgsta šį užsiėmimą, dievina bet kokias knygas..Galvoju, kad turbūt ir ji ankstokai ims skaityti, jei ir toliau taip domėsis.
As pradejau skaityti vos sulaukusi penkeriu,o dukra-tik nuejusi i mokykla,t.y. beveik septyneriu.Raides pazinojo nuo penkeriu,bet nesiskaite jai kazkaip,gal tiesiog nebuvo atejes laikas
maniškei 6,5m., eina į nulinę klasę, ten jau ir išmoko skaityt.
aš irgi labai stebėjausi , jog vaikui tik apie du metus, o jau beveik visas raideles atpažindavo
išmoko skaityti 5 erių pati, aišku, paaiškinau kaip raideles jungti. manau, kad vaikas turi pats norėti, per prievarta nereikia tų raidžių brukti, ateis laikas ir išmoks
Mano dukra išmoko skaityti tik nuėjus į mokyklą t.y. maždaug 8 metų.
mes irgi jau seniai raides pazistam nu bet niekaip neikerta kaip jas jungti....rasydamas nenaudoja balsiu...pvz atei pakiša raidziu rinkini ir turiu skaityti ka parase DŠR, as aisku nezinau kas cia per darinys ir gaunu pylos
Pas mus panašiai - rudenį eis į mokyklą (tuoj bus 7 metai), o normaliau jungti raides į žodį išmoko gal prieš keletą mėnesių. Dabar baisiai susidomėjo visokiom vaikiškom enciklopedijom, tai gal greitai patobulins savo įgūdžius
maniskis labai anksti ismoko skaityti, 4 metu is leto jau perstaitydavo trumpesnius zodeliu, o 5 skaite normaliai, dabar jam 7.5 ir ka tik baige skaityti jau 4 Harrio Potterio toma (ar matet kokios storumo ta knyga
Svarbiausia, kad mes niekada specialiai nemokinom skaityti - jo paties noras buvo labai didelis, reikalaudavo ivairiu uzduoteliu su raidem ir pats prisigalvodavo, jam tai buvo idomiau nei zaisti su masinom. Dar ir aukletojos darzelyje ji pamokindavo, ateidavom pasiimti - visi vaikai zaidzia, o maniskis su aukletoja raides spalvina
Hris Poteris pas mus irgi einamiausia knyga. Galvojom, akys ant kaktos išlips, kai vaikas vieną dieną pareiškė, kad jis "mėgino skaityti Harį Poterį, bet jam dar nelabai gavosi". Mat iki tol apie savarankišką skaitymą net kalbos nebuvo. Dabar reiks stengtis to jo noro nenuslopinti
Maniskis pradejo raidelemis dometis nuo 1.5 metuku. Tai nupirkom jam Jakubeno "abecele". Per 3 -4 men ismoko beveik visas raideles. Kol kas š, į, ė ir kt net nemokinom... Vyras bande ir po kelias raideles delioti, pvz "ma-ma", "te-te". Tai is pacios pirmos raides bando speti
As skaityti pradejau ketveriu, o mano sunus tik ipusejes 1 klase
Na štai, per savaičiukę dukrytė jau 4 raideles išmoko
kaip gerai, kad jai patiko
Kai man buvo ketveri, brolis pradėjo eiti į pirmą klasę. Tad skaityti mokėmės kartu. Pamenu, kaip sunkiai su raidelėmis susidorojančiam broliui nesisekė, o mama man liepdavo nepasakinėti raidžių ir neperskaityti už brolį žodžio... Rudenį dukrai bus penkeri. Visas raides pažįsta gal jau kokie treji metai, tačiau pati dar neskaito. Labai retai sudeda kokį trumpą dviskiemenį žodelį (upė, mama ar pan.). Tačiau aš pati jos neskubinu ir nesistengiu brukti tų raidžių, kol dar pačiai neįdomu. Be to, laiko iki mokyklos dar daug, o ir į mokyklą eis juk mokytis. Pati, atėjusi į mokyklą jau gerai skaitydama, pirmoje klasėje neturėjau ką veikti (į antrą tuomet taip paprastai nekeldavo), išmokau tinginiauti, turėjau didelių drausmės problemų.
Dukryte pradejo skaityti dar budama 4m ( jei tiksliau 4mir 9men). O po triju men jau pati skaitydama mintinai ismoko skaiciuokles. Nupirkau tokia skaiciuokliu knygele, kur parasyta tik didziosiom raidem ir tarp skiemenu detas bruksnelis . LAU-ME RA-GA-NA VAI-KU NE-DA-BO-JA, AT-SI-SE-DUS ANT TVO-ROS PI-NI-GUS SKAI-CIUO-JA
O sunus (4m) perskaito tik dviskiemenius lengvus zodzius. Beje dukryte pirmiau ne skaityti pradejo, o rasyti. Zinoma spausdintinem raidem. Va ir dabar "po nosim" guli jos rastas "VITAMINUS GERTI TRISKARTUS I DIENA" Rasydama daro labai mazai klaidu.
Maniškiui tuoj 5-eri. Gal jau gerą pusmetį skaito. Bet jis greičiau išmoko rašyti nei skaityti
Todėl nusprendėm nuo rugsėjo 1d. leisti į priešmokyklinę darželio grupę. Kol turi noro mokytis- tegul mokosi (kad tik tas noras nepraeitų)
Aš pati, tai pradėjau skaityti maždaug penkerių. Gerai neprisimenu, bet mama pasakojo, kad labai prašiau, kad mane į mokyklą vestų, nes daržely visas knygas perskaičiau.
Maniškis raides jau beveik visas pažįsta, bet iš tų kaladėlių, kur su raidelėm, tai tik bokštus stato O ta Jakubėno abėcėlė kas per daiktas? Na, neteko man apie tokią girdėti Rašo mano kavalierius tik kompiuteriu, pieštuką į rankas tingi imti, labai prastai jam visokie rankdarbiai sekasi Tas pats ir su skaitymu. 2 atskiras raides pažįsta, o sudėti į krūvą nemoka. Man keista ir pikta, bet dar labai nesijaud
musu ir viena ir kita mergaite pradejo skaityti 3,5 metuku (niekas nemoke tik daug knygu joms skaitydavo kasdien)
dabar jaunesnioji dar nelabai nori pati "darbuotis" praso suaugusiuju jai paskaityti, o vyresnioji pasiima knyga ir pirmyn. ant kai kuriu pasiziuriu - nurodyta vid.mokykliniam amziui
As pats ismokau 3-ju, mano dukros - panasiai.. Vyresnioji pradejo rinktis pakankamai sudetingas knygas.. Ir nesuprantu - ka ten tokio idomaus galejo rasti? Kazkokios vaistazoles, kazkokie liutai.. Eitu laukan geriau - pabegiotu..
Mano pirmoji dukra labai anksti pradejo kalbeti na 1,5 m jau visi laisvai su ja susikalbedavo ir skaityti ismoko 3,5 m . Darzelyje aukletojos vadindavo desiniaja ranka nes vaikams knygutes skaitydavo ji.
Sunus jau ir kalbet pradejo veliau ir skaityt ismoko tik pries mokykla. Trecias vaikas irgi viska pradejo daryt veliau palyginus su pirmaja. Na ketvirtas atrodo irgi nebus toks kaip pirma dukra gabi .Jau 2 m , bet susikalbet sunku nes savo pauksciu kalba varo ir baigta.
Mamytes, gal zinote, kaip 3,5 metu vaikiuka mokinti skaityti? Manoji raidelemis domisi, bet raidziu nagrinejimas labai greit nusibosta ir galveleje mazai lieka. Gal dar anksti, bet noriu pamegint, jei neiseis, atidesim velesniam laikui.
Gal zinot kokiu patarimu, kaip tai daryti, kaip sudominti vaika? O gal yra kokiu straipsniu ar metodiku internete? Linkiu, kad tavo vaikas visuomet turėtų po ranka pieštukų bei popieriaus, o taip pat domėtųsi asmenine vaikiškų knygų bibliotekėle namuose.
O kam to reikia?
Visikai sutinku su Myte, kad "nereikia anksčiau laiko iš vaiko daryt moksliuko".
Na, nesu baisiai tikra, kad to reikia, bet kiek zinau nemazai tokio amziaus vaiku jau pazista raideles, o mes tai ne - taigi atsiliekam
O siaip man mano maze atrodo gan protinga, todel jei jai tik patiktu, manau, bet kokios zinios i nauda. Aisku, tai musu nevienintelis uzsiemimas Kol kas mes susipazistam su raidelemis, bet labai pamazu ir labai viska pamirstam Jei ir toliau taip seksis, atidesim ta reikala.
Saulutele, patikek manim ir neskubek nieko mokyti, ji pati ismoks, pati paklaus kada ateis tam laikas. As butent taip ir dariau, neskubejau, nors aplinkui atrode jau visi skaito ir viska pazysta, budama 6 paklause kaip kokia raide vadinasi, 6.5 jau skaite pati, tiesiog tam atejo laikas ir ji ismoko, vaikai vystosi labai skirtingai, yra kas ir 3.5m paklaus kas ir kur ir 4 skaityt ismoks, bet tie vaikas tikrai nera geresni ar gabesni uz kitus. ir ta zinau, neseniai IQ testa jai dare ir kelis jau priklausancius jam testus, tai rezultatai superiniai
Tiesa spalvas ji visas mokejo gal nuo 2 metuku ( jai buvo idomu piesti) o skaiciais susidomejo gal 4 metu. Vienintelis dalykas kuri mes su vyru darem del lavinimo - tai skaitem kurva knygu jai pries miega, po miego, ir .t.t
nesutinku, kad nelaikas - mano 3,5 eme skaityti ir dabar 6 m. skaito sau storiausias knygas kurios jai patinka.. nematau nieko blogo PS skaityti nemokiau - pati savaime pradejo, o tam pasitarnavo kasdieninis knygu skaitymas vaikui nuo 1 m. daug knyguciu, po daug kartu
Mirtishe tai gi taviskei matyt buvo jau laikas, o mano tokiam amziuje vienodai sviete
Mano vyresniajam irgi 3.5m. Nuo mažens irgi daug skaitėm, bet iki savarankiško skaitymo jam dar labai toli. Tiesa, raidės labai domina, keletą paprastesnių jau moka, tokias kaip A, I, U, E, J, O, M, H, K. Viena mėgstamiausių knygų yra A. Matučio "Abėcėlė". Dažnai klausia, kokie žodžiai yra iš kurios nors raidės, prašo rašyti raides, pats bando jas piešti. Va toks ir visas mokslas
Mano sunus irgi 3,5 buvo kai susidomejo raidelem,bet jis jas per savaite ir ismoko,beveik visas.Tada matesi,kad tikrai tam atejo laikas,nes jis kaip koks "raidziu isalkes vaikas"buvo.Tik duok duok ir dar duok. Dukrytei 4,2metu ir tik pries menesi pradejo raidem dometis.Irgi per svaite beveik visas isimine.Ir nepamirsta.Manau ir jai buvo dabar laikas.O sunus kol pradejo dar skaityti ,tai dar beveik 3 metai praejo
Pareis, turiu as tu knygeliu...
Bet vis gi pradedu isitikint, gal mums reikia dar palaukt. Dabar labai pradejom pasakomis dometis (pagaliau ji demesingai klauso - anksciau tai buvo retenybe). Jus is tikruju visos, mamytes, teisios, kad reikia vaikui duoti tai, kas jam siuo metu idomiausia, o ne kist kazko per prievarta.
Jūs gal mamytės išprotėjote- vaiką mokint skaityt nuo 3 metukų... Kenkiate tik vaikui... Labai dažnas atvejis mokykloje, kai vaikas atėjęs į ją jau moka skaičiuoti, skaityti, mamytės giriasi...Tik bėda ta, kad vaikui nebeįdomu mokykloje, nes jis viską moka... Tokie "moksliukai" paprastai labai greit nusivažiuoja vyresnėse klasėse. Ateis į priešmokyklinę klasę ir išmoks skaityt... Viskam savas laikas. Geriau pažaiskite:))
Ajai kokias negražias knygas skaitėt
negrazias irgi skaitem
Specialiai mokyti iš tiesų neverta, bet jeigu vaikas pats domisi, kam gi nuo jo slėpti, kad tas kringelis yra raidė A
Jei jis pats domisi...Bet čia klausimas- kaip mokyti skaityti...
Na, siaip skaitymas ir prasideda nuo raideliu pazinimo. Man tai jau butu gerai, jei maze ismoktu visas raideles (juk vis vien nuo to reiketu pradeti).
Na, aisku, dar fainiau butu, jei pradetu skaityti skiemenimis. Beje, siandien parduotuveje maciau nebloga daikta - korteles su raidemis, mazdaug 10 sm ant 10 sm. dydzio. Raide - o po ja paveiksliukas. Ir tame paciame rinkiny - siaip raides be paveiksliuku. Gal tai bus geriau, nei paprasta abecele. Ir didesnis dydis, ir galima kur nors ant sienos ar saldytuvo uzklijuoti. Dar kilo mintis is pradziu rodyti raides su paveiksliukais, paskui vien raides - ir tegu prisimena paveiksliuka, na ir atvirksciai. Ka manote? |