Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ar mokinate savo darželinuką eilėraštukų?
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Vaikų darželiai
Pages: 1, 2, 3
Ele
Ir kodel taip manote?

Padiskutuokime smile.gif
Snega
As dirbu vaiku darzely Amerikoj(lietuviskame) ir mes mokom vaikus eilerastuku atmintinai.Siaip tikrai idomia tema pasiulei, nes pvz.kaimyniniame darzely eilerasciu ir nieko kito atmintinai "nekala"...(amerikoniskame, beje...).As neabejoju, kad mokymasis atmintinai lavina vaiku atminti, vaikai susikaupia.....o kas dar?.....O kaip tu pati manai, ar to reikia ir kodel?
Laisvė
O mano pusšeštų metų mergučė patinkančius eilėraštukus jau mokosi pati. Taip ji išmoko eilėraštuką Kalėdų Seneliui (aš didelėmis raidėmis jį iš SM atspausdinau). Turi labai patinkančią A. Matučio eilių knygelę, kurioje trumpi vaikiški eilėraštukai. Kai būna nuotaika ir noras, pati juos ir mokinasi, o mums atėjusi padeklamuoja.
ulija
Savo sūnaitėlį mokinu ,nes jis darželyje su kitais vaikais nesusikaupia ir neišmoksta.Manau kad tai gerina atmintį, juk visi kalba kad kartojimas mokslų motina, tai puiki pradžia,nors maniškis nelabai mėgsta ir visaip išsisukinėja.Tačiau rezultatas toks kad moka tik tuos eilėraštukus ir daineles kurias pati išmokinau. rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif Labai tikiuosi kad su laiku pradės ir pats mokytis. ax.gif
kaguelo
O aš nemokinu ax.gif Kažkiek jų išmoksta darželyje, daugiau ir neverčiu "kalti". Nepatinka mano vaikui tai, kodėl turėčiau kaip šunytį dresiruoti? Atminčiai lavinti yra ir kitų būdų- turim tam ir specialią knygutę. Man atrodo, kad daug geresnių rezultatų duoda veikla, miela ir vaikui ir mamai. O mokinti, kad galėtų svečiams padeklamuoti (matot koks mano vaikas supermama.gif ) tai iš vis apsurdas...
Ele
Mokyti vaikus eilerasciu buvo labai populiaru mano vaikysteje, t.y tarybiniais laikais, nors as, kiek atsimetu save, tai tik kelis mokejau.... g.gif

Savo vyresniojo eil. nemokiau, nes jis tuo visai nesidomejo, o jega versti "kalti" nenorejau. Buvau isitikinus, kad jei vaikas pats nenori, tai ir nereikia. Jis iki mokyklos nemokejo isvis jokiu eil. mintinai, o dabar kratosi bet kokio "kalimo". Bet kai reikia- ismoksta. smile.gif
Dabar susimasciau, ar gerai tada dariau, ir ar uzsiimti eilerastuku mokymusi su dukra... g.gif
Mytė
Perskaičius klausimus, neradau sau tinkamo, į kurį galėčiau atsakyti. Aš savo vaiko nemokau specialiai eilėraščių, tiesiog dažnai skaitau įvairias eilėraščių knygeles, ir dukrelė savaime išmoksta mintinai jai patinkančius, žinoma, prašydama juos perskaityti po šimtą kartų.
svetima
Niekad specialiai nemokinau jokio eilerascio-bet moka ju visa kruva atmintinai-pora kart perskaitai, ir jau ziurek isimena..
Darze tai visada ismoksta ne tik savo "partija", bet ir visu kitu vaiku blink.gif biggrin.gif
Ele
Puiku, kai vaikas turi gera atminti, jam eilerasciai yra idomus ir jis ju pats, savo iniciatyva, be ypatingu pastangu, be kalimo, ismoksta. To galima tik pavydeti. Taciau, ka daryti jei savaime nieko neiseina? Mokyti specialiai? Ar nemokyti is viso?
O gal svarbu rasti tokiu eil. knygute, kuri vaika "uzkabintu", sujaudintu ir sudomintu g.gif
Mytė

O gal svarbu rasti tokiu eil. knygute, kuri vaika "uzkabintu", sujaudintu ir sudomintu g.gif
*

[/quote]

Čia labai gera mintis!
1111
O maniski tai labiau "uzkabina" eilerastukai daineliu forma thumbup.gif Du gaidelius pats ismoko, net nezinau kaip doh.gif Tik pradzioje vis dainuodavau ir dainuodavau, kol viena diena pats eme ir uzdainavo blink.gif biggrin.gif
Dabar dainuoja bare ponas katineli, tupi zvirblis kamine, muse is telebimbam ir greitu laiku jauciu uzdainuos pilna repertuara is Mango disko Raskila doh.gif biggrin.gif

Supratau tik viena-kai nemokai per prievarta, o visa tai paverti zaidimu su vaidybos elementais, tai vaikuciai geranoriskai patys ismoksta mirksiukas.gif
Mytė

Supratau tik viena-kai nemokai per prievarta, o visa tai paverti zaidimu su vaidybos elementais, tai vaikuciai geranoriskai patys ismoksta mirksiukas.gif
*

[/quote]

[COLOR=red]Tai aišku![COLOR=red]
edvina
Kol buvo mažesnis mokindavau, o ir jam tai patiko. O kai pradėjo lankyti darželį tų eilėraščių išmoksta daugybę. Pavyzdžiui kai mokosi kalėdom ar kitai kokiai šventei, jis išmoksta ne tik savo, bet ir visų vaikų grupėje.
Ryžulia
Mano sunus irgi nuo pra kudikyses megsta eilerascius. As jam ir pati skaitydavau pries miega. Drze mokinasi ju labai daug, kai ruosiasi kokiai nors sventei. Tai maniskis ismoksta visu vaiku partijas biggrin.gif Bet as mokinu ir namie. Nes manau, kad tai reikalinga. Gyvu pavyzdziu, kai vaikas nenorejo mokytis ir jo niekas nemoke-pilna. uztat po to mokykoj-amba voveraite:(
Elina
Mano dvynukai jau nuo 3 metuku pazysta visas raideles,nuo 4 skaiciuoja iki 100. Dabar jau ir skaito ir raso. Bet va perskaiciau apie eilerastukus ir pagalvojau, kad ju nemokau g.gif , nes pati nemoku eilerastuku schmoll.gif ...Ar neparasytumet keleto nesudetingu, jusu vaikuciu megstamiausiu? mirksiukas.gif
edvina
Straksi žiogas per pievelę
Griežia smuikeliu dainelę
Apie bitę kaimynėlę,
Apie margą plaštakėlę.
Apie spindulius saulytės
Apie rasą ant žolytės.
Ar lietutis ar kaitra
Skamba pievoj ši daina.

Ū ūū žvarbus šiaurys,
Beldžia, klibina duris
Nebijau tavęs šiaury
Ar matai aš kambary.
Šilta man jauku ir gera
Seka pasaką senelė
Prie senelės tuoj priglusiu
Ir saldžiai saldžiai užsnūsiu.
edvina
Kažkur turėjau sąsiuvinį, kuriame prisirašius eilėraščių, bet dabar nerandu, gal vaikis jau suskaitė. Todėl parašysiu iš atminties.

Kartą zuikis ir zuikienė
Krūmuos kepė kiaušinienę.
Skrido pempė viršum krūmo
Ir pamatė -rūksta dūmai.
Kad įdūko kuodotoji,
Visos plunksnos piestu stojo.
Visas laukas buvo pilnas
Pempių klyksmo, zuikių vilnos.
Nuo to sykio, nuo to karto
Kopūstienę zuikiai kerta.
Jei kas mini kiaušinienę
Rausta zuikis ir zuikienė.
Elina
nu tu duodi blink.gif , dekui labai biggrin.gif Va, mamos rasykit eilerastukus, bus linksmesne temele. biggrin.gif
kaguelo
QUOTE(Ryžulia @ 2005 02 28, 16:01)
Mano sunus irgi nuo pra kudikyses megsta eilerascius. As jam ir pati skaitydavau pries miega. Drze mokinasi ju labai daug, kai ruosiasi kokiai nors sventei. Tai maniskis ismoksta visu vaiku partijas biggrin.gif Bet as mokinu ir namie. Nes manau, kad tai reikalinga. Gyvu pavyzdziu, kai vaikas nenorejo mokytis ir jo niekas nemoke-pilna. uztat po to mokykoj-amba voveraite:(
*

Drįsčiau suabejot. Jei jau vaikas nenori mokytis tų eilėraščių, tai tu versk nevertęs, susidomėjimo per prievartą neįgrūsi. Žinoma, eilėraščių mokėjimas rodo vaiko gabumus tam tikroje srityje, bet jei jie su ašarom iškalti...
Gal mano dukrai ir sunkiau seksis mokytis ko nors mokykloje atmintinai (tėtis vaikystėje to irgi nemėgo, bet protiniais sugebėjimais ir pasiekimais tikrai nesiskundė), bet yra n būdų pasireikšti kitiems gabumams mirksiukas.gif
Ryžulia
Mamleta, pasakyk, ka daryti su tokiu vaiku, kuris visai nenori nieko mokytis?
kaguelo
Geriausias būdas pasiekti kažkokių rezultatų- užsiimti meila vaikui veikla. Juk žaisti tai tikrai patinka. Esu mačiusi kaip mama išmokino sūnų skaičių, nupiešusi ant seno tapeto didelius skaičius-kelius. Paskui vaikas mažyte mašinyte važinėjosi ir nusprendė, kad sunkiausi trasa penketuko, o įdomiausia aštuonetuko. Mane pačią kažkada dainelę mama mokino gana neįprastu, bet man patikusiu būdu: į kasetinį magnetofoną mama įdainavo dainą, paskui po mažą atkarpėlę leido pasiklausyt ir liepė atspėt kokie toliau žodžiai. Už kiekvieną teisingą atspėjimą gavau premiją viena minute vėliau eiti miegoti, o už visą sudainuotą dainelę galėjau eiti pusvalandžiu vėliau miegoti, taip per vakarą išmokau gana ilgą ir man negražią dainelę.
Žinoma daug geriau, kai vaikas pats visko mielai mokosi, bet bent darželyje esu nenusiteikus vaiko drastiškai dresiruoti- tokia dresūra tikrai nesukels vaikui noro ko nors išmokti. Užteks, kad mokykloje niekas nesicackins.
Stirnaitė
sveikos,
mano vaikeliams 10.5 ir6m. Vyresnis iki mokyklos neismoko nieko- kiek bebandydavau, atpasakodavo "proza", savo zodziais, tartum santrauka padarydavo. Jau maniau, kad taip ir neivaldys sito meno... Jam visai neidomu buvo. Taciau pirmoje klaseje, kai reikejo (mokytoja- tai jau autoritetas!)- ismoko be problemu...
O mazasis- siemet kaledoms visa "Zuikiu mokykla" ispyskino. Jis atsinesa knygele, liepia paskaityti, paskui nusprendia, kuri nori ismokti, o kuris "per daug vaikiskas"...
Paprasciausiai, jie visiskai skirtingi, tad ir ju pomegiai skirtingi, ir zaidimus renkasi kitokius (lyginu vis mazaji su didesniu, kai sis buvo to amziaus)
Tad nesirupinkit, jei kurios vaikutis nenori tu eilerasciu! Viskam savo laikas...
inguska-voveruska
mane irgi kazkaip erzina, kai kuri drauge pradeda girtis: ,,va. manoji darzelyje ten per šventę krūvą eilėraščių visiems išpyškino. Visi jai plojo, aš taip ja didžiuojuosi " ir t.t.
O mano dukrytė prie svetimų net kalbėt nedrįsta, ką jau čia eilėraštis. Tai ką dabar, mano vaikas kažkoks prastesnis blink.gif Aš tai taip nemanau schmoll.gif
Gal ji turės kokių kitų neeilinių sugebėjimų. Aš savo vaiko nedresuoju ir ko nenori, neverčiu daryt.
O, beje, namie ji ir pati žiūrėk ima ir padeklamuoja savo lėlytei kokį eilėraštuką thumbup.gif Ir visai aš jos nemokau, tiesiog dažnai girdi sakant iš manęs ar iš senelio (tas žino be galo daug wub.gif ). Arba patinkančią dainą kai leidžiu, tai žiūriu, ji bando atkartot žodžius, ar net į priekį atspėt thumbup.gif wub.gif
oksė
Mano žvirblis mielai mokinasi, kartais taip pristoja, kad aš net pradedu bijoti, kad tik neperdegtu, o tai po to reikės, o noro nebus. Nors kiekvieną išmoktą eilėraštuką kartoja iki sekančio, o vėliau prisimena tik paskutinius išmoktus. smile.gif
Motina
QUOTE(Ryžulia @ 2005 03 02, 12:14)
Mamleta, pasakyk, ka daryti su tokiu vaiku, kuris visai nenori nieko mokytis?
*

Tokių vaikų nėra mirksiukas.gif

Visi vaikai gimsta su didžiuliu didžiuliu mokymosi potencialu thumbup.gif . Ir mūsų, suaugusiųjų pareiga jų nesugadinti tongue.gif

O specialiai mokyti eilėraščių g.gif Nežinau ar verta g.gif Juos juk vaikai išmoksta savaime, išgirdę vos porą kartų. Tai kam eikvoti savo ir vaiko jėgas g.gif
Jų gyvenime dar tiek neišmoktų, nepažintų dalykų rolleyes.gif O atminčiai lavinti yra daug kitų būdų (ir tikrai įdomesnių mirksiukas.gif )
dziulka
zinoma,kad mokau savo panelyte eilerastuku,todel,kad jai tai patinka,ji manes pati praso pamokyti tongue.gif pvz.verdu vakariene,ji ateina ir sako:nu mama sakom zuikis juokes,arba koki kita eilerastuka ir turiu kartu su ja deklamuoti doh.gif ir darzely aukletojos pamokina.manu,tai labai svarbu vaiko ugdymui.
ulija
Viskas nebemokinu .Daržely pats išmoko žaidimą dainelę ,baigia ausis išūžti.O išmokytų eilėraštukų taip nekartoja nors kai prašau pasako, vadinasi atsimena.Ir visai nesigailiu , kad išmokinau gal kada prireiks ax.gif
inra
Sveikos. Mano vaikinas reikalauja skaityti knygutes, kai kurias perskaitai ir vėl reikalauja nuo pradžių. Rezultatas - 2,5 metų eiliuotą knygutę "Dešimt ačiū" Kalėdoms pasakė atmintinai. 25 stulpelius... Ir nieko mes jo prievarta nemokinom, žodžių nekalėlėm, tiesiog nuolatos ją skitėm Vaikų atmintis stulbinanti smile.gif
lialka
Nemokinu. Ta daro darzelyje aukletojos. Kol nelankem darzelio irgi nemokinau, bet mylimiausias knygeles ismokdavo mintinai (zodis zodin) tiesiog beklausydamas (net ir proza). O puikuotis pries kitus, kad mano vaikas moka eilerastuka ir verst ta vaika pasakyt kitiems suaugusiesiems man yra zema ir slykstu. As pati atsimenu kaip manes, kai buvau maza prasydavo padeklamuot ir ka tuo laiku jauciau sirdy... Jei vaikas pats nori, lai deklamuoja, bet jei nera to noro pasirodyt- net neprasau.
inra
O aš manau, kad vaiku būtina didžiuotis ir patį vaiką skatinti tai, ką išmano, drąsiai rodyti kitiems. Nes vaikui neturi būti gėda dėl savo pasiekimų. Tavo vaikystės nuoskaudos nebūtinai turi būti tavo vaiko nuoskaudos, juk ir vaikai šias laikais auga kitokioje aplinkoje nei augome mes, ane? smile.gif Protingi tėvai jau seniai neverčia daryti vaikų tai, kas jiems nepatinka, bet kiekvienoj situacijoj išlenda tėvų, deja, kompleksai, t.y. aš to nemėgau, tai ir mano vaikas to nedarys. O kodėl??Galbūt tavo vaikas puikus oratorius, tik tu nepadedi jam to suprasti? Oi, Lialka, užsiundysi tu mane pelėmis, kad ginčijuosi su tavimi biggrin.gif
lialka
QUOTE(inra @ 2005 07 20, 23:10)
O aš manau, kad  vaiku būtina didžiuotis ir patį vaiką skatinti   tai, ką išmano, drąsiai rodyti kitiems. Nes vaikui neturi būti gėda dėl savo pasiekimų. Tavo vaikystės nuoskaudos nebūtinai turi būti tavo vaiko nuoskaudos, juk ir vaikai šias laikais auga kitokioje aplinkoje nei augome mes, ane? smile.gif  Protingi tėvai jau seniai neverčia daryti vaikų tai, kas jiems nepatinka, bet kiekvienoj situacijoj išlenda tėvų, deja, kompleksai, t.y. aš to nemėgau, tai ir mano vaikas to nedarys. O kodėl??Galbūt tavo vaikas puikus oratorius, tik tu nepadedi jam to suprasti? Oi, Lialka, užsiundysi tu mane pelėmis, kad ginčijuosi su tavimi  biggrin.gif
*

biggrin.gif Ech, gera minti apie peles pakisai! thumbup.gif Ir kaip pati nesugalvojau ? g.gif biggrin.gif wink.gif
O jei rimtai, tai savo vaika pazistu, todel nereikalauju is jo deklamuot visems. Bet ir nedraudziu, jei pats dukdamas uzsimano ka uzdainuot ar padeklamuot uzmirses, kad vis klauso... biggrin.gif
janna
Mums dveji metukai su truputuku ir mes taip pat mokomes visokiausiu eilerastuku ir daineliu, tik viskas vyksta zaidimo formoje. Arba gaminant pietus ar valgant apie kokia nors darzove, einant pasivaikscioti apie gyvunelius ar masinas, apie gamta. deklamuojame juos garsiai nepriklausomai nuo to kur esame ar lauke, ar parke, ar miske, ar gatveje. Manau , kad tai lavina vaiko artminti. Mes ir sokame, ir vartomes po zole. o eilerascius ar daineles dainuojame dvejomis kalbomis.
Incė
mano dukryte mokinasi darzely,kai pareina namo ir mane ismokina biggrin.gif thumbup.gif
An@*di
As ir balsuociau ,bet neina.Nesuprantu kodel.Mano vaikas ketveriu ir jis labai megsta ka nors mokytis.Jis jau moka visus skaicius,raides.Dabar jau baigia ismokt kelio zenklus.As jo visai nespaudziu ,jis ka sugalvoja ta ir mokosi.Kiek pasaku skaitom pries miega tai jis moka mintinai.Nesistengiu jo mokyti jis pats mane spaudzia. Kaip prilimpa su savo klausymais ,tai kartais ir atsibosta.Speju jei ka noreciau ismokyti savo nuoziura, tai reiktu gerai pasistenkti,nes yra labai isdykes ir prigalvotu visokiu nesamoniu.
Jurgytė
QUOTE(Incė @ 2005 10 18, 08:52)
mano dukryte mokinasi darzely,kai pareina namo ir mane ismokina biggrin.gif  thumbup.gif
*

Pas mus taip pat! Visus darželio eilėraščius iš Smiltės išmokau thumbup.gif
renolda
Aš taip pat mokinuosi iš savo dukrytės, nes jei ji jau išmoksta, tai ir kartoja po kelias dešimt kartų, o mūsų su vyru prašo, kad jai tik plotume tongue.gif
murzinyte
Negaliu balsuoti, nes nėra man tinkamo atsakymo g.gif Nemokau, nes labai daug jų išmoksta darželyje ir kitose veiklose. Kokias daineles anksčiau siūlydavau bandyt kartu padainuot - išmokdavo - tindiriuškas ten visas biggrin.gif Dabar pakanka darželinio ugdymo būtent šiuo klausimu smile.gif
delamorte
Ne blush2.gif , eilėraščių ir dainelių moko darželyje, 2 močiutės ir prosenelė
renolda
Maniškiai labai gražiai deklamuoti išmoksta darželyje thumbup.gif
oaze
Laukiant Kalėdų senelio mėginau mokint kokio įdomesnio eilėraštuko - nieko nesigavo . blink.gif Arba aš prasta mokytoja , arba tik darže įpratus mokytis - atrodo, kad specialiai painioja nesupainiojamu žodžiu. Neišmokiau doh.gif
Ledas
Kadangi mano dukryte labai trumpai lanke darzeli, tai as pati pamokinu eilerastuku thumbup.gif Ir labiausiai jai patinka eilerastis mama, mano mama
dangiuk
mano dukra darežlyje išmoktus eilėraščius namuose ne tik deklamuoja, bet ir mums dar primena, kad pasikartoti reikia. šiaip namie eilėraščių nemokau, bet sekam ir skaitom pasakas, tai vėliau ji pati seka mums vakare. o dainelės... biggrin.gif vaikų balso dainas išmoko beklausydama ir šokdama, tai dabar kartu ir šoka, ir dainuoja. smile.gif
renolda
Na maniškė taip pat nuo to skaitymo kelias pasakas jau mintinai moka ir užtenka tik man atverst knygą ji sekt pradeda mirksiukas.gif
dangiuk
QUOTE(renolda @ 2007 01 03, 13:52)
Na maniškė taip pat nuo to skaitymo kelias pasakas jau mintinai moka ir užtenka tik man atverst knygą ji sekt pradeda mirksiukas.gif
*

pastebėjimas iš kitos varpinės: vaikai, kuriems vaikystėje buvo skaitoma ar matydavo skatainčius tėvus, noriau skaito mokykloje privalomus kūrinius ir su knyga leidžia laisvalaikį.
Dianule
Maniskei labai patinka, kai skaitom knygutes. Ji ir pati ismoksta savaime eilerastukus. Tik deklamuoja juos ne visiems, gal gedinasi? blush2.gif blush2.gif
Alnė
Maniškė daržely išmoksta ir savo ir kitų partijas smile.gif Bet namie aš jos nemokinu,gal kantrybes neturiu, nežinau. Ji tuoj savo žodžių prikuria, čia ,atseit ,jos visai kitas eilėraštis, o tu ,mama, jei nori pati mokykis iš tų knygučių g.gif
Aniukes mama
Anyte taip pat mokosi darželyje ir grįžusi mus moko, tačiau jai to neužtenka. Ji visada praso vakare vietoj pasakos pasimokyti kartu kokį eilėraštėlį ir dar sukomanduoja apie ką ji nori mokytis, o man tenka tada duotis po visas eilėraščių knygeles, kad surasčiau tinkama doh.gif . patikėkit, tenka pasukti galvą blink.gif
Martynos mama
Musu Martyna labai megsta knygutes skaityti. O darzelyje ne tik savo, bet ir kitu eilerastukus ismoksta. Dazniausiai musu "kulturinimasis" vyksta, kol parvaziuojame namo is darzelio. Dainos liejasi laisvai... O dabar jau ir mazoji vis traukia: "Pamate tevelis peleda, pamate motinele peleda..." Paskutinis su tuo susijes anekdotas - padainavo Agitele pirma posmeli, kaip seimyna pamate peleda. Antraji sudainavo taip: "Nusove motinele peleda. Cha cha cha. Ach...."
Zodziu, mes moterys - medziotojos tongue.gif
LIUXX
Eilerastuku nemokinu, nes darzelyje daug ismoksta. O vat daineliu pasimokinam abi koki diska isijungusios biggrin.gif
austra
Mano dukryte darzeli nemazai dainu ir eilerasciu ismoksta ir ne tik lietuvisku ( mokosi misrios grupej, tai kelis eilerascius moka rusiskai), namuose irgi mokome, kai ko net mokyti nereikia, nes turi labai gera atminti
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.