Turim problemą - vaikas tingi valgyti. nevalgo nei darželyje, nei namuose. Darželyje, kad dukra neliktų alkana, ją pamaitina tai dar kažkiek pavalgo. bet jei nemaitina, tai taip ir sėdi nieko neparagavus. namuose tas pats - "pamaitink". kartais pati pavalgo, bet tai pavieniai atvejai. o šiaip net nebežinau ką daryti va šiandieną: pusryčiams 1,5 sūrelio (pati suvalgė. žinoma, kas skanu tą pati valgo. o kas skanu, tai visokie sūreliai, saldainiai, čipsai). per pietus buvom svečiuose, tai grįžom tik pavakariams. pagaminau - sedėjo pusvalandį ir nevalgė. praėjo 1,5 val. ir prašo sūrelio. žinoma aš jo neduosiu. bet ar teisinga? kaip man elgtis? ar nuvarius nuo stalo būti toliau gerai ir kaip nieko niekur myluoti? ar būti piktai? esu pikta šiuo metu, tai dukra tą 1,5 val. nuo nuvarymo nuo stalo verkia ir verkia, vis prašo pasimyluoti, kažką kartu nuveikti. o aš laikausi principo "tu manęs negirdėjai ir aš tavęs negirdėsiu". labai noriu sužinoti ar aš teisingai elgiuosi?
QUOTE(krika @ 2007 10 16, 18:55) Turim problemą - vaikas tingi valgyti. nevalgo nei darželyje, nei namuose. Darželyje, kad dukra neliktų alkana, ją pamaitina tai dar kažkiek pavalgo. bet jei nemaitina, tai taip ir sėdi nieko neparagavus. namuose tas pats - "pamaitink". kartais pati pavalgo, bet tai pavieniai atvejai. o šiaip net nebežinau ką daryti va šiandieną: pusryčiams 1,5 sūrelio (pati suvalgė. žinoma, kas skanu tą pati valgo. o kas skanu, tai visokie sūreliai, saldainiai, čipsai). per pietus buvom svečiuose, tai grįžom tik pavakariams. pagaminau - sedėjo pusvalandį ir nevalgė. praėjo 1,5 val. ir prašo sūrelio. žinoma aš jo neduosiu. bet ar teisinga? kaip man elgtis? ar nuvarius nuo stalo būti toliau gerai ir kaip nieko niekur myluoti? ar būti piktai? esu pikta šiuo metu, tai dukra tą 1,5 val. nuo nuvarymo nuo stalo verkia ir verkia, vis prašo pasimyluoti, kažką kartu nuveikti. o aš laikausi principo "tu manęs negirdėjai ir aš tavęs negirdėsiu". labai noriu sužinoti ar aš teisingai elgiuosi? Krika, o jei tu maitini ar valgo? ar nevalgo, nes paciai reikia? as manau tai su laiku praeis... maniskis pvz pats nevalgo, reikia maitinti. zinau, kad blogai darau, bet as geriau pati pamaitinsiu, negu jis alkanas bus  vaikas jeigu alkanas visada ka nors uzkas, tikrai, mirtu, jeigu nieko nevalgytu  todel as nesuku galvos, nores pavalgys, nenori, tegul nevalgo...
kai maitinu tai valgo. bet, VIkulija, yra tokia problema, kad darželyje jei jos nemaitina, tai ir nevalgo. aš tai galiu ją maitinti - man nesunku. bet noriu kad pati valgytų, nes taip reikia. aš ir auklėtojom sakiau, kad jei nevalgo pati pusryčius, suvalgys tada pietus. tai auklėtoja sakė, kad mano dukra ne tas vaikas o šiandien tai taip, pusryčių suvalgė 1,5 sūrelio ir viskas. aišku saldainius sušlamštė. o kai nuvariau nuo stalo, tai po kurio laiko "duok sūrelį, duok obuoliuką ir t.t." nieko nedaviau pati save pamenu, aišku gal man daugiau metų buvo. kai aš taip su maistu išsidirbinėjau. tai irgi buvau nuvaryta nuo stalo. tai paskui prašiau kad nors duonytės duotų. užteko vieno karto.... o čia  nu niekaip nesuprantu aš jos
Daniella
2007 10 16, 20:31
Maniskis (3,5) lygiai toks pat.  Cipsus, saldainius, aisku, valgo be problemu. Kas jam neskanu - nevalgo visai. Gauna iprasto maisto - "mamyte, paserk". Pats valgo, kai mato, kad pykstu, arba kai nori pasirodyti (pvz. sveciuose, ar kai yra kitu vaiku). Kol kas nedarau bedos, i darzeli jis neina, pats valgyti moka, kai nori. Po truputi mazinu "serimu" skaiciu, vis ikalbu nors dali patiekalo suvalgyti. Dar paaugs - ismoks, visi sveiki suauge patys pavalgo.  O krikos merginai gera proga ismokti paciai valgyti, tik reiktu aukletojoms pasistengti. Vaikas svetimu klauso labiau,be to - pries kitus vaikus nesmagu buti "neissilavinusiai". Tik reik tinkamai pateik situacija. Mano didzioji (5 m.), baisingai isranki maistui. Pradejo lankyti mokyklele su papamokine veikla, pradzioj nevalgydavo valgykloj: sriuba neskanu, jei ant patiekalo yra padazo ar grietines - tai beveik nuodas. Per menesi iprato,pavalgo kaip reikiant. Is ryto apspangusi nenori daug valgyti, isalksta, per pietus mokytoja salia pasisodina salia, pakalbina, paragina, paziuri, kad patektu kuo maziau padazo ar grietines  , ir pavalgo mergina.
QUOTE(krika @ 2007 10 16, 15:55) Turim problemą - vaikas tingi valgyti. nevalgo nei darželyje, nei namuose. Darželyje, kad dukra neliktų alkana, ją pamaitina tai dar kažkiek pavalgo. bet jei nemaitina, tai taip ir sėdi nieko neparagavus. namuose tas pats - "pamaitink". kartais pati pavalgo, bet tai pavieniai atvejai. o šiaip net nebežinau ką daryti va šiandieną: pusryčiams 1,5 sūrelio (pati suvalgė. žinoma, kas skanu tą pati valgo. o kas skanu, tai visokie sūreliai, saldainiai, čipsai). per pietus buvom svečiuose, tai grįžom tik pavakariams. pagaminau - sedėjo pusvalandį ir nevalgė. praėjo 1,5 val. ir prašo sūrelio. žinoma aš jo neduosiu. bet ar teisinga? kaip man elgtis? ar nuvarius nuo stalo būti toliau gerai ir kaip nieko niekur myluoti? ar būti piktai? esu pikta šiuo metu, tai dukra tą 1,5 val. nuo nuvarymo nuo stalo verkia ir verkia, vis prašo pasimyluoti, kažką kartu nuveikti. o aš laikausi principo "tu manęs negirdėjai ir aš tavęs negirdėsiu". labai noriu sužinoti ar aš teisingai elgiuosi? Krika, tavo parase labai gera mintis parasyta - pakeisk poziuri  Maniskis pavyzdziui normaliai valgo tik kelis kartus per savaite - visos kitos dienos yra nevalgiadieniai. Ir as visiskai del to nepergyvenu - patikrinau krauja, viskas normos ribose, jokios mazakraujystes. Daznai pastebiu, kad dazniausiai tas issidirbinejimas su maistu yra tam, kad daugiau demesio gauti. Na tai as ir nebesijaudinu - nenori valgyti? Nereikia. Viska surenku ir nunesu nuo stalo. Jokiu uzkandziu (sureliu, cipsu ar dribsniu) iki kito valgymo pas mane nera  Paprasciausiai neperku tokiu dalyku ir namuose ju nera, tad labai lengva pasiteisinti - neturim, nėra  Per sekanti valgyma suvalgo pora kasniu ir vel tipo nenoriu. OK, viska nunesu ir viskas - iki kito valgymo tik nebent atsigerti gauna. Ir taip, kol isalksta, tada jau normaliai visko pavalgo - ir mesos, ir duonos, ir vaisiu, ir pieno atsigeria - be jokiu problemu As tik galvoju, kad tu negerai darai, kad nesimyluoji - turi is viso neparodyti, kad tau tai rupi. Padaryk viska taip, kad valgymas butu pacios mazyles reikalas, ne tavo. O dabar tu issiduodi, kad visgi tau tai labai svarbu, tu jaudinies del to. Taigi, mazyle tuo ir naudojas. Elkis visiskai taip pat kaip visada kai ji nepavalgo. Nebausk jos, o leisk pajusti naturalias pasekmes - nevalge, tad iki kito valgymo nieko daugiau negaus ir gales pabuti alkana, ir jei ji verkslens del to, primink, kad tai ji pati taip nusprende, ne tu del to kalta ar atsakinga uz tai, o ji pati taip padare  Ir svarbiausia - niekad nenusileisk. Kazkur pora menesiu tai tikrai, kol ipras prie tvarkos
ačiū, SiDo. namuose tai tvarkoj, aš taip ir galėčiau padaryti. o kaip su darželiu? auklėtojom irgi griežtai uždrausti maitinti?
Krika, šiais laikais savo noru iš bado nė vienas vaikas nenumirė dar  . Tegul nemaitina ir darželyje - vakrienę jau pati suvalgys. jei ne vakarienę darželyje, tai vakarienę namie tikrai. O maitinimas darželyje anksčiau arvėliau turės baigtis, nes ateis tas laikas, kai vaikai pradės iš jos juoktis (o tai tikrai ne per toliausiai). Ir, žinoma, namie jokių čipsų - nevaikiškas tai valgis. O sūreliai tegul atsiranda tada, kai pradės pati valgyt. Tu sakai, kad gali jč namie maitinti. Pagalvok, tuoj turėsi dar vieną, kurį tikrai tik tu turėsi maitinti, o kaip tada Liepa? Tegu pratinasi ir nekreipk dėmesio. Kaip jau sakiau, badu nemirs, tik užkandžius paslėpk. O peitų lėkštė nors ir atšalusi, tegu stovi ant stalo - išalks ir suvalgys  . Pas mus su Paulium kažkada seniai seniai (gal prieš kokius 5 m) buvo panašus atvejis - neneoriu, nevalgysiu, pamaitink. Tai vėliau ėjo pats ieškotis į šaldytuvą, ką suvalgyt  . Daugiau cirkų nebebuvo
QUOTE(Dilma @ 2007 10 17, 13:08) Tu sakai, kad gali jč namie maitinti. turėjau omeny, kad galiu nemaitinti ir t.t. va dabar pietus padariau - prisėdo ir "pamaitink" ir dar bliauna prie to pačio. dar norėjau paklausti, jei nevalgo pati, tai neduodu ir užkandžių iki sekančio valgio. o ar bausti tokiais kaip multikai. ar bausmė tik ta, kad dings užkandžiai
QUOTE(krika @ 2007 10 17, 13:19) turėjau omeny, kad galiu nemaitinti ir t.t. va dabar pietus padariau - prisėdo ir "pamaitink" ir dar bliauna prie to pačio. dar norėjau paklausti, jei nevalgo pati, tai neduodu ir užkandžių iki sekančio valgio. o ar bausti tokiais kaip multikai. ar bausmė tik ta, kad dings užkandžiai  O kam bausti? nevalgo, sėdės alkana - tegul supranta tiesiogines pasekmes. O prie ko čia multikai? Aš tokių dalykų nedrausčiau, negautų tik užkandžių. Ir, be abejo, jokių valgymų prie televizoriaus  .
ačiū vakar buvau pikta, pykau kad nevalgo. vaikui buvo sunku, nes norėjo ir pasimyluoti ir multikų žiūrėti ir t.t. nieko neleidau, nes nevalgė. dabar rami kaip ir patarė SiDo. susakiau visą litaniją, kad negaus jokių užkandžių (išvardinau jos mėgstamus. beje, čipsai retas maistas mūsų namuose), kad vaikai darželyje juoksis iš jos. o ji "tai kad čia vaikų nėra - pamaitink"  jau aiškinti pradėjau, kad namie reikia mokintis valgyti, dideli vaikai patys valgo (ji labai nori būti didelė - auskariukų nori, nagučius nusilakuoti) ir t.t. o ji man "multiką galėsiu žiūrėti?"
Tegul žiūri tą multiką - nereikia vaikui viso gyvenimo susieti su maistu. Nevalgo pati - negauna jokių skanumynų. O multikai tegul būna kita gyvenimo sritis - nesusitvarkė žaislų - jokių multikų.
QUOTE(krika @ 2007 10 17, 09:47) ačiū, SiDo. namuose tai tvarkoj, aš taip ir galėčiau padaryti. o kaip su darželiu? auklėtojom irgi griežtai uždrausti maitinti? Aš taip ir padariau - vienas pirmuju mano pageidavimu darzelyje buvo tas, kad jokiu budu nekistu jam maisto per prievarta, nemaitintu ir jei jis pasako, kad ne, vadinasi ta ir reiskia - kad jis nevalgys  Aukletojos labai normaliai i tai paziurejo. Beje, jis darzelyje taip ir valgo - viena diena nieko i burna neima, o kita diena lekstes islaizo, matyt toks jo bioritmas QUOTE(krika @ 2007 10 17, 10:19) dar norėjau paklausti, jei nevalgo pati, tai neduodu ir užkandžių iki sekančio valgio. o ar bausti tokiais kaip multikai. ar bausmė tik ta, kad dings užkandžiai  Ne, nebausk jokiom bausmem. Sudaryk toki ispudi, kad valgymas - tik jos pacios reikalas ir tu del to visiskai nesijaudini, tad ir jokiu bausmiu buti negali. O kai baudi, tai ji tada supranta, kad tau tai svarbu ir tokiu budu (nesamoningai) bando vis patikrinti tavo kantrybe. O kai pasijus alkana - tai cia nebausmė, čia tiesioginės jos pačios elgesio pasekmės. Tiesiog reikia jai tą suprasti, paaiškink tai su šypsena, laimingu veidu, visiškai neparodyk savo susirupinimo ar jaudinimosi. Turėtų suprasti, jau didelė panienka
mano irgi pati tingi valgyt, nors metais vyresnė...tiksliau- ne tingi, bet neturi laiko...maistas jai nėra kažkuom svarbus- įdomiau tuo metu pažaisti... pagaunu, sodinu ir šeriu... jei valgo... nedarau iš to problemos, kad pati nevalgo... džiaugiuos jei apskritai valgo, nes klaikiai neėdri merga...jokių užkandžių, jokių čipsų, jokių sausainių negauna, bet neėda vistiek... nepritariu Dilmai, kad iš bado dar nei vienas vaikas nenumirė... Yra tokių vaikų, kuriuos tenka šerti, penėti, nes jie nejaučia alkio jausmo. mano mama tokia buvo, aš pati tokia, nu ir nesistebiu, kad mano dukra tokia. Paveldimumas...  Seneliai su mano mama beaugindami atvargo, mano tėvai atvargo su manim, man kažkaip sekmingiau sekasi su šita bėda tvarkytis... bent jau kiek aš save vaikystėj pamenu, nuolat leisdavo vitaminus šiknon, bet vistiek būdavo tokių periodų kai iš nusilpimo paeit negalėdavau ir tik lovoj gulėdavau...buvo ir man su dukra tokių momentų, kai per savaitę suvalgydavo du arbatinius šaukštelius maisto  ir viskas ( jokių užkandžių, tik pienas , vanduo ir sultys)...kartais kildavo klausimas kaip apskritai ji gyva...taigi dabar stengiuosi pagauti tą momentą kai galiu ką nors burnon įsūdyt, nesvarbu net jei tenka maitinti...
QUOTE(vobla @ 2007 10 17, 13:03) mano irgi pati tingi valgyt, nors metais vyresnė...tiksliau- ne tingi, bet neturi laiko...maistas jai nėra kažkuom svarbus- įdomiau tuo metu pažaisti... pagaunu, sodinu ir šeriu... jei valgo... nedarau iš to problemos, kad pati nevalgo... džiaugiuos jei apskritai valgo, nes klaikiai neėdri merga...jokių užkandžių, jokių čipsų, jokių sausainių negauna, bet neėda vistiek... nepritariu Dilmai, kad iš bado dar nei vienas vaikas nenumirė... Yra tokių vaikų, kuriuos tenka šerti, penėti, nes jie nejaučia alkio jausmo. mano mama tokia buvo, aš pati tokia, nu ir nesistebiu, kad mano dukra tokia. Paveldimumas...  Seneliai su mano mama beaugindami atvargo, mano tėvai atvargo su manim, man kažkaip sekmingiau sekasi su šita bėda tvarkytis... bent jau kiek aš save vaikystėj pamenu, nuolat leisdavo vitaminus šiknon, bet vistiek būdavo tokių periodų kai iš nusilpimo paeit negalėdavau ir tik lovoj gulėdavau...buvo ir man su dukra tokių momentų, kai per savaitę suvalgydavo du arbatinius šaukštelius maisto  ir viskas ( jokių užkandžių, tik pienas , vanduo ir sultys)...kartais kildavo klausimas kaip apskritai ji gyva...taigi dabar stengiuosi pagauti tą momentą kai galiu ką nors burnon įsūdyt, nesvarbu net jei tenka maitinti... Nu cia aisku jau patologija, kai alkio jausmo nera, tikiuosi krikos atveju to nebus
dėkui už išsakytas mintis, patarimus. šiandien dukra valgė pati pusryčius (žinoma pasistumdydama, vis kažko nevalgomo atrasdama lėkštėj  ) ir vėlyvą vakarienę. netgi po jos dar ir sūrelio paprašė žiūrėsim kaip rytoj bus
|
|