QUOTE(Tarena @ 2005 02 28, 18:29)
Esu valstybes tarnautoja, siuo metu esanti vaiko prieziuros atostogose iki 1 metu. Vaika auginu viena. Noreciau suzinoti, kiek man priklausys kasmetiniu atostogu, kai sugrisiu i darba: ar 28 d. kaip valstybes tarnautojai, ar 35 d. kaip vienai auginanciai vaika?
gerbiamas Gedminai,
Jus issakete nuomone, kad valstybes tarnautojai, vienai auginanciai vaika, taikomos Darbo kodekso nuostatos ir priklauso 35, bet ne 28 d. atostogu. Saunu butu, jeigu taip butu praktikoje. As pati esu valstybes tarnautoja ir vienisa mama. Sia vasara man buvo aktualus atostogu klausimas, prasiau tu 35 dienu. Darbe man ju nesuteike. Taciau atsiradus diskusijai, musu Personalo skyriaus vedeja nutare kreiptis i VRM valstybes tarnybos departamenta. Personalo skyrius gavo kelis atsakymus, kuriu esme buvo vieninga ir trumpa: Valstybes tarnybos departamentas laikosi grieztos nuostatos, kad siuo atveju priklauso tik 28 d. atostogu. Motyvai buvo tokie: darbo kodekso nuostatos valstybes tarnautojams taikomos tik tada, kai Valstybes tarnybos istatymas visai nereglamentuoja tam tikro klausimo. Kadangi valstybes tarnautoju atostogu klausimas aiskiai reglamentuotas minetam istatyme, jokiu isimciu negali buti. Anot departamento, istatyme pasakyta, kad gali buti arba 28 d. arba daugiau - bet tik vieninteliu atveju (esant 5 m stazui uz kiekvienus paskesnius 3 m po 3 dienas dasideda).
Mano vadovybe pabijojo VRM arba audito patikrinimu, nepriestaravo departamentui ir 35 d. atostogu nesuteike
Ka Jus patartumet tokiu atveju? Negi i teisma kreiptis reiketu?
Dabar susimasciau, ir is tikruju VRM pozicija atrodo nelogiska - kodel valstybes tarnautojui gali buti suteikiamos mokymosi atostogos, kai jis mokosi savo noru ir tuomet vadovaujamasi Darbo kodeksu, bet kai pagal ta pati kodeksa nori gaut didesniu atostogu, atsakoma, jog tai neteiseta