Mano sesuo tuoj gimdys, bet ji labai bijo pasirasyti tuos lapus kad "del gydytoju padarytu klaidu pretenziju netures". Neseniai 2 klinikinej lligonineje gimde musu pusesere ir papasakojo nekokia istorija: pries gimdyma jei taip pat teko pasirasyti tuos "lapukus", gimdymas buvo sunkus bet gydytojai reagavo labai vangiai. Tik kai kudikio sirdeles tonas pradejo silpnet pradejo kazko imtis. Pradejo leist skatinamuosius ir t.t. Toj ligoninej gimdziau ir as, ir mano sesuo pirmaji vaika, ir dar daug draugiu. Daugumas skundesi tos ligonines daktaru vangumu (ir man teko ne karta tuo isitikint begulint su gresenciu persileidimu), bet dabar jie visiskai "isnaglejo". Tad noriu paklausti, ar teisiskai galima ka nors padaryti, kad gydytojai jaustu kazkokia atsakomybe?? Gal vaziuot su notaru ar advokatu?? Gydytojam duot kysi ?? Bet juk jie prisieke gydyt ir gelbet gyvybes?? Jiem juk uz tai moka algas!
Gydytojai negali taip formuluoti ir duoti pasirašyti tokių dokumentų kuruose būtų
"dėl gydytojų padarytų klaidų pretenzijų neturėsiu". Vienintelis atvejis kai gali būti "imamas parašas" ligos ar gydymo istorijoje(ambulatorinėje kortelėje) yra šis, kad gydytojas ar gydytojų komisija supažindina Jus (ligonį ar jo artimąjį kuris gali pasirašyti už Jus, Jums pačiam negalint, dėl didelių skausmų ar esant be samonės) su numatytu gydymo būdu ir forma. (jie turi smulkiai paaiškinti kaip atliks vieną ar kitą procedūrą, kokius skirs vaistus, koks laukiamas poveikis, kokį gydymą jam skirs toliau ir kokių rezultatų bei šalutinių efektų gali sukelti toks gydymo metodas.) Pvz. ligoniui skiriami stiprūs vaistai norint paveikti jo organizme esantį auglį. Gydytojas turi išaiškinti, kokį poveikį šie vaistai gali sukelti kitiems organams, ar yra alternartyva šiems vaistams. Taip pat išaiškinti, kad šiems vaistams nesuveikus bus panaudoti kiti ar atlikta chirurginnė intervencija (operacija). Tik išaiškimus visą numatomą gydymą ir galimas komplikacijas ligonis gali sutikti ir parašyti "SU GYDYMO FORMA IR(AR) METODU SUTINKU". Tik tokio parašo gali reikalauti gydytojai. Konkrečiai Jūsų atveju gydytojas apžiūrėjęs gimdyvę turi jai išaiškinti kokia numatoma gimdymo eiga (ar bus ar yra tikimybė, kad kils kokios nors komplikacijos) ir kokios numatomos medicininės priemonės galimų komplikacijų atveju (cezario pjūvis) ar gimdyvė pageidauja nuskausminamųjų, skatimamųjų ar kitokių medikamentų gimdymo metu ar prieš jį ar sutinka, kad galimai atsitikus tam ir tam, jie darys tą ir tą. Ir tik žinant žią informaciją liogonis ar gimdyvė gali pasirašyti, kad "sutinku su operacija, jei vaisius dėl savo padėties negalės pats gimti ar kils grėsmė mano ar vaiko gyvybei" Manau taip ir tik taip turi skambėti "sutikimai" su medikų atliekamomis procedūromis. |