Labai norėtųsi išgirsti jūsų nuomonę apie mokyklų reorganizaciją. Kokie šios reformos pliusai, o kokie minusai? Kas iš jūsų jau susidūrėte su šia reforma? Pas mus dar tik žada reorganizuoti... Bet sugriauti daug paprasčiau nei paskui pastatyti. Ar aš neteisi?
Pangasija
2007 12 04, 22:43
nesąmonės. dešimt auklių, vaikas be galvos. ministerijos klerkai drabstosi skambiais tarptautiniais žodžiais, o mokyklos su vis sistema su kiekvienais metais vis labiau "bardakėja".
tai ir yra baisiausia, kad kentės vaikai. Man ši reforma- taupymas vaikų sąskaita  kažkam gal ir labai naudingas, bet tik ne vaikams...
Juozelija
2007 12 16, 20:31
Nepritariu. Kaip pažiūriu į reorganizacijos planus, lyg ir logiškai išeina. Gražu: tuos sujungti, tuos panaikinti, tuos iš -inės pakeisti į -inę. Bet pažvelgus į vaikus, jų poreikius, į tėvus... Nervuoja požiūris, kad vaikas=mokinio krepšelis (pinigai). Ir rikiuoja tuos vaikučius-vienetukus pagal gyvenamą vietą. Nusprendė, kad visi 7 - mečiai turi eiti į pirmą klasę, nesvarbu, kaip vaikas jaučiasi. Pradinis ugdymas mokykloje ir darželyje skiriasi, bet nemanau, kad reikia uždrausti ugdyti paruošiamukus darželyje, nes tik ten jie gauna pilnavertę priežiūrą (du pedagogai, dienos miegas, maistas, žaislai). Yra populiarios mokytojos, kurių klasės pilnos, bet per etatų mažinimą į tai niekas nekreipia dėmesio, nes darbo kodeksas to nenumato. Galima rašyti ir rašyti, bet gaila laiko.
Pritariu ir aš Jums  reforma dėl reformos... Kam reikia ir kas gali, visas reformas apeina. Pvz., mokyklą turime nktis pagal mikrorajoną, o tie patys valdininkai leidžia vaikus ten, kur nori...
Na del to pagal mikrorajona tai as pritariu...... kazkoks vajus visus apsedes buvo, ta mokykla prestizine kur eiles didziausios, papulti sunku, kysiai didziausi, o vaikas beveik kieme gyvenantis nepapuola.... yra vis tik specializuotos mokyklos kur yra sokiu, muzikos klases, piesimas ir pan, kur yra egzaminai ir papuola vaikai ne pagal gyvenama vieta, o gabus, o visi kiti eina ten kur priklauso, kur arciausia ir patogiausia..... beje piktinuosi sia reforma del vieno. Mano mergina eina i pradine mokyla kas keisciausia visos aplinkines mokyklos pasidare tik vyresniu klasiu ir ju ne viena..... o tai kur penktokus deti?  na biski cia nelogiska man yra pradine ir yra vyresnes klases, kodel negalejo truputi surusiuoti kad siame rajone jau yra tokia mokykla, kita reorgnizuoti kitaip.....
QUOTE(Saga @ 2007 12 19, 08:59) Mano mergina eina i pradine mokyla kas keisciausia visos aplinkines mokyklos pasidare tik vyresniu klasiu ir ju ne viena..... o tai kur penktokus deti?  na biski cia nelogiska man yra pradine ir yra vyresnes klases, kodel negalejo truputi surusiuoti kad siame rajone jau yra tokia mokykla, kita reorgnizuoti kitaip.....  turbūt visos mokyklos nori tapti gimnazijomis... Įdomu, kuo maišė vidurinės mokyklos, kur vaikai mokėsi nuo 1 iki 12 klasės? Kam prireikė šios mokyklų reorganizavimo reformos???
Miledi.N
2008 01 13, 15:01
Sakykit apie kokią reformą kalbate, gal ko nežinau. Kas per reformą?
agniusha
2008 01 16, 12:52
Mokyklas reorganizavo. Paliko tik kelias desimtmetes. Kitas paskirste: pradine 1-4 klase, nepilna vidurine 5-8 klases, ir vidurine - gimnazija 09-12 klases. Tarkim Lazdynuose: Azuolyno mokykloje vaikai mokosi jau 3 metai iki 8 klases. Po 8 klases iseina i Minties gimnazija. Pliusas tame, kad vaikai be konkurso papuola i gimnazija. Minusas - kadangi abi sios mokyklos konkuravo visuomet, vaikus atejusius is Azuolyno pastoviai uja patys pedagogai. Man tik visada kildavo klausimas: jei ten gimnazija ir ruosia stiprius mokinius, kur detis vaikams, kuriu pasiekimia silpnesni ir reikia uzbaigti nors 10 klasiu?  Aisku Lazdynuose tokia bus - sausio 13-osios mokykla, bet kiek zinau, ten labai pavojinga aplinka (nezinau kiek tame tiesos). Tai ka tuomet daryti tiems vaikams? kur jiems detis? QUOTE(Juozelija @ 2007 12 16, 20:31) Nervuoja požiūris, kad vaikas=mokinio krepšelis (pinigai). As pries 3 metus, per susitikima su svietimo atstovais uzdaviau ta pati klausima: mes kalbam apie mokinio krepseli ar apie vaikus?! O jie mato tik savo tiesa. Mano nuomone reikejo kazka padaryti, kad parodyti jog dirba, tai ir PADARE! o plana kure, tikriausiai, tie kurie savo vaiku dar neturi arba jiems ju sukurtos taisykles netaikomos...
QUOTE(agniusha @ 2008 01 16, 13:52) O jie mato tik savo tiesa. Mano nuomone reikejo kazka padaryti, kad parodyti jog dirba, tai ir PADARE! o plana kure, tikriausiai, tie kurie savo vaiku dar neturi arba jiems ju sukurtos taisykles netaikomos... Tu teisi, bet keisti kažką gal jau per vėlu? Nors taip norėtųsi... Kažin, kiek liko nereorganizuotų mokyklų? O prieš reorganizaciją ar tarėsi su jumis kas nors iš švietimo skyrių? Ar tik informavo?
vaižgantė
2008 01 24, 22:00
Žirmūnuose liko, nes nėra kur mokinių dėti: namų pristatė galybę, o mokyklos trūksta.
egmilia
2008 03 01, 11:15
Mūsų provincijos miesto mokyklų reorganizavimo reforma stipriai palies paprastus žmonelius, netgi mane pačios vaikus- mat, m-kla, kur mano duktė mokinasi, žada tapti gimnazija... Joje pagr. m-klos nebus. Mokykla prie pat namų, o jei perkels, turės vaikiukai per visą miestą važiuoti į m-klą. Dabar yra 4 m-klos, kurios mokina pradinukus, o po to liks tik 2... Jos gi ne "guminės"  ... ir mokytojai už galvų susiėmę... Viskas vos tyliai ramiai vyksta, kad tik paprasti žmogeliai neišgirstų... Juodas bardakas... Sako, kad čia dar negreitai, tik kokiais 2010m... Bet aš gi dar auginu beveik 4m. vaikiuką... Viena gimnazija jau yra, bet ją žada naikinti ir perkelti į kitą... Taip ir švaistomi biudžeto pinigai
QUOTE(egmilia @ 2008 03 01, 12:15) Mes kovojame. Nesiseka tai daryti, nes viskas jau nuspręsta, bet viltis miršta paskutinė. Laukiam seimo rinkimų.
zhibuokle
2008 04 04, 21:19
klaipedoje mokyklos reorganizuojamos jau kokie penkti metai.tiksliai nepamenu, bet taip manau nes aukure dabar maziausi penktokai, o pati mokykla rengesi buti gimnazija.ten kur as gyvenu zinau kad liko minimum 2 pagrindines mokyklos(arciausiai esancios namu,kur iki ju nueit neuztrunka 10min.). pati kaip mokine as pries reorganizacija, nes dabartiniai pradinukai netures galimimes patirti ka reiskia mokytis 12-ka metu toje pacioje mokykloje, zinoti kaip keitesi mokykla, mokytis su tais paciais zmonemis dvylika metu, tureti bendru prisiminimu jungenciu visa tavo laika praleista mokykloje ir eksursijose.todel as pari dziaugiusi kad toje pacioje mokykloje mokaus jau 11-us metus.
Pangasija
2008 04 05, 12:23
QUOTE(zhibuokle @ 2008 04 04, 21:19) pati kaip mokine as pries reorganizacija, nes dabartiniai pradinukai netures galimimes patirti ka reiskia mokytis 12-ka metu toje pacioje mokykloje, zinoti kaip keitesi mokykla, mokytis su tais paciais zmonemis dvylika metu, tureti bendru prisiminimu jungenciu visa tavo laika praleista mokykloje ir eksursijose.todel as pari dziaugiusi kad toje pacioje mokykloje mokaus jau 11-us metus. kažkada bendravau su amerikiečiais, tai jie taip nusistebėjo, kad Lietuvoj galima dvylika metų eit į tą pačią klasę. sakė, ten specialiai keičia mokyklas dažniau, kad vaikai pamatytų daugiau žmonių, ir kad neužknistų visad tie patys snukiai.
QUOTE(Princi @ 2008 03 31, 21:06) Mes kovojame. Nesiseka tai daryti, nes viskas jau nuspręsta, bet viltis miršta paskutinė. Laukiam seimo rinkimų. O kuo gi čia Seimas gali padėti? Mokyklų steigėjas-savivaldybė, ne Seimas ir ne ministerija
Juozelija
2008 04 05, 21:02
QUOTE(Dios @ 2008 04 05, 13:23) kažkada bendravau su amerikiečiais, tai jie taip nusistebėjo, kad Lietuvoj galima dvylika metų eit į tą pačią klasę. sakė, ten specialiai keičia mokyklas dažniau, kad vaikai pamatytų daugiau žmonių, ir kad neužknistų visad tie patys snukiai. Na matyt blogai paaiškinai. Juk ir pas mus ne į tą pačią klasę , o į tą pačią mokyklą eina (Pabaigus reformą, bus panašiai kaip JAV ir pas mus). Be to, tokiu būdu amerikiečiai bando spręsti rasines, tautines problemas, kurios Lietuvoje nėra tokios aštrios. Įsivaizduok JAV kinų kvartalo vidurinę (12 klasių) mokyklą. Kaip ją baigusius reikės integruoti į šalies gyvenimą, jei jau dabar tame kvartale gali gyventi nemokėdamas amerikiečių-anglų kalbos? Todėl ir maišo mokykas su įvairių rasių ir tautybių mokiniais. QUOTE(Nome @ 2008 04 05, 18:47) O kuo gi čia Seimas gali padėti? Mokyklų steigėjas-savivaldybė, ne Seimas ir ne ministerija Seimas leidžia įstatymus, o savivaldybė, jais vadovaudamasi, vykdo švietimo reformą. Todėl ir rinkimai į Seimą svarbūs.
QUOTE(Juozelija @ 2008 04 05, 22:02) Seimas leidžia įstatymus, o savivaldybė, jais vadovaudamasi, vykdo švietimo reformą. Todėl ir rinkimai į Seimą svarbūs.  gal galėtumėt pasakyt, kokiu čia įstatymu vadovaujasi?
Pangasija
2008 04 07, 10:06
QUOTE(Juozelija @ 2008 04 05, 21:02) Na matyt blogai paaiškinai. Juk ir pas mus ne į tą pačią klasę , o į tą pačią mokyklą eina (Pabaigus reformą, bus panašiai kaip JAV ir pas mus). tame ir reikalas, kad daugmaž į tą pačią klasę. pvz. pakliūni į klasę A arba B, ir gali joje pasilikt vos ne iki dvyliktos klasės, jeigu niekur nesikraustai ar nekeiti mokyklos dėl savų priežasčių. dabar jau nebe, bet biški anksčiau taip buvo.
Juozelija
2008 04 07, 18:44
QUOTE(Nome @ 2008 04 05, 22:11)  gal galėtumėt pasakyt, kokiu čia įstatymu vadovaujasi? Ir kas čia juokingo? Lietuvos Respublikos Seimas patvirtino "Valstybinės švietimo strategijos 2003-2012 metų" nuostatas, kurias įgyvendindama Kauno miesto savivaldybė parengė strateginį švietimo planą 2004-2012 metams. Kas vyko toliau, paieškokite per google - rasit.
Juozelija
2008 04 07, 19:03
QUOTE(Dios @ 2008 04 07, 11:06) tame ir reikalas, kad daugmaž į tą pačią klasę. pvz. pakliūni į klasę A arba B, ir gali joje pasilikt vos ne iki dvyliktos klasės, jeigu niekur nesikraustai ar nekeiti mokyklos dėl savų priežasčių. dabar jau nebe, bet biški anksčiau taip buvo. Sutinku. " daugmaž į tą pačią klasę" "biški anksčiau buvo". Nors nemanau, kad yra blogai su klasiokais praleisti 12 metų. Vis tiek keičiasi mokytojai (-os), auklėtojai (-os), dalis klasiokų. Nors pastatas tas pats lieka. Taip kuriama bendruomenė, kurios dalis yra mokykla. Vaikas turi jausti, kad čia - jo šaknys. Didžiuotis, kad tai jo mokykla. Turi jaustis atsakingas už mokyklos garbę. To nepasieksim, jei kas kelis metus reikės keisti mokyklą.
Pangasija
2008 04 07, 19:55
QUOTE(Juozelija @ 2008 04 07, 19:03) Nors nemanau, kad yra blogai su klasiokais praleisti 12 metų. Vis tiek keičiasi mokytojai (-os), auklėtojai (-os), dalis klasiokų. Nors pastatas tas pats lieka. Taip kuriama bendruomenė, kurios dalis yra mokykla. Vaikas turi jausti, kad čia - jo šaknys. Didžiuotis, kad tai jo mokykla. Turi jaustis atsakingas už mokyklos garbę. To nepasieksim, jei kas kelis metus reikės keisti mokyklą. jūs teisi, bet tik iš dalies. pati mokiausi toj pačioj klasėj nuo pirmos iki devintos klasės. taip, atrodo buvo draugai, buvo bendruomenė, bet atmosfera buvo gana slogi. kontingentas buvo toks chuliganiškas. gerai mokytis, kažką žinoti, kažką pamatyti -- labai nekieta. kai nuo devintos klasės pakliuvau į sustiprintą klasę, kur buvo šiokia tokia atranka -- susirinko gabesni, visokie chamiukai banditukai atsisijojo. tai visiškai pasikeitė atmosfera. iš vienos pusės -- taip, gerai kai yra tos "šaknys" ir bendruomenės jausmas. bet jei vaikas ilgiems metams įstringa pakankamai uždaram kolektyve, kuris gal nelabai sveikas, tai gali paveikt tikrai ne į gerą pusę ant žmogiuko mokslų ir psichikos.
QUOTE(Juozelija @ 2008 04 07, 19:44) Ir kas čia juokingo? Lietuvos Respublikos Seimas patvirtino "Valstybinės švietimo strategijos 2003-2012 metų" nuostatas, kurias įgyvendindama Kauno miesto savivaldybė parengė strateginį švietimo planą 2004-2012 metams. Kas vyko toliau, paieškokite per google - rasit. Tai gal galima konkrečią nuostatą įvardint, kuri nurodo, kad reik reorganizuot mokyklas? google man nereik naudotis
QUOTE(Dios @ 2008 04 07, 20:55) iš vienos pusės -- taip, gerai kai yra tos "šaknys" ir bendruomenės jausmas. bet jei vaikas ilgiems metams įstringa pakankamai uždaram kolektyve, kuris gal nelabai sveikas, tai gali paveikt tikrai ne į gerą pusę ant žmogiuko mokslų ir psichikos. Man labai gaila, kad tamstos tokia patirtis, bet gal tu bent rinktis galėjai? Keisti mokyklą, pvz.. O mūsų vaikai rinktis negalės. Miestely turėsim tik vieną 10-metę ir vieną gimnaziją. O kas padarė kokius nors tyrimus, ar ši reforma pasitvirtins? Juk jau yra mokyklų, kurios nuo pat pradžių įgyvendino šią reformą. Kodėl nedaroma tyrimai, ar ten pasitvirtino nauja tvarka??? Švietimo skyriuj buvo aiškiai pasakyta- tokia politika. Gal ji ir pasiteisina didmiesty, bet provincijoje tikrai ne. Bet kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, kad visa ši mokyklų reorganizacijos reforma yra didelis š... ar ji vyktų mieste, ar miestely... Ir niekam nesvarbu, kaip jaučiasi bendruomenė, kaip jaučiasi vaikai, tėvai ir mokytojai Papildyta:QUOTE(Nome @ 2008 04 07, 21:49) Tai gal galima konkrečią nuostatą įvardint, kuri nurodo, kad reik reorganizuot mokyklas? google man nereik naudotis  Nome, aš nesuprantu, kokia tavo pozicija šiuo klausimu. Nuorodų reikalauji, bet duodi suprast, kad viską žinai. Tai gal gali plačiau išdėstyti?
QUOTE(Princi @ 2008 04 12, 08:45) Nome, aš nesuprantu, kokia tavo pozicija šiuo klausimu. Nuorodų reikalauji, bet duodi suprast, kad viską žinai. Tai gal gali plačiau išdėstyti? Kokia mano pozicija-nesvarbu. Bet man keistas toks noras kovoti su vėjo malūnais-laukti Seimo rinkimų, lyg tai kažką galėtų pakeisti. Gerai, kad dar nepradeda rašyti (kaip pas mus LT labai įprasta), kad kreipsis į Starsbūrą. Papildyta:Ir beje, nuorodų nereikalauju, o tik paparšiau-gal galimą konkrečią nuorodą?
QUOTE(Nome @ 2008 04 12, 13:34) Kokia mano pozicija-nesvarbu. Bet man keistas toks noras kovoti su vėjo malūnais-laukti Seimo rinkimų, lyg tai kažką galėtų pakeisti. Gerai, kad dar nepradeda rašyti (kaip pas mus LT labai įprasta), kad kreipsis į Starsbūrą. Papildyta:Ir beje, nuorodų nereikalauju, o tik paparšiau-gal galimą konkrečią nuorodą? ne tarybiniai laikai gi...Niekas nesiruošia sėdėti rankas sudėjus ir laukti rinkimų. Kova su tais vėjo malūnais vyksta ir toliau. Žinoma, daug lengviau būtų nieko daryti, ką gal dauguma ir daro, nes tai jų kaip ir neliečia Šiandien labai geras straipsnis Lietuvos žiniose ta tema. Gaila, kad internetinio varianto (bent pas mane) nėra. Jei kas turi adobe reader programą, tai paskaitykit www.lzinios.lt pdf formate 21psl Kaip gaila, kad dažnai Strasbūras kai kam būna paskutinė instancija...
QUOTE(Princi @ 2008 04 12, 16:49) paskaitykit www.lzinios.lt pdf formate 21psl Man neatidaro. Bet kaip ten bebuvę, linkiu jums sėkmės jūsų kovose
QUOTE(Nome @ 2008 04 12, 17:26) Man neatidaro. Bet kaip ten bebuvę, linkiu jums sėkmės jūsų kovose  Ačiū  Manau, kad visa Lietuva laukia permainų, nes niekas nenori reorganizacijos, bet vis sakoma, kad viskas gerai, problemų nėra  Laikas būtų visiems išgirsti, ausis praplauti
QUOTE(Princi @ 2008 01 13, 15:40) turbūt visos mokyklos nori tapti gimnazijomis... Įdomu, kuo maišė vidurinės mokyklos, kur vaikai mokėsi nuo 1 iki 12 klasės? Kam prireikė šios mokyklų reorganizavimo reformos??? Pritariu  Senai dirbu toje sistemoje ir labiausiai aiski ir nusustovejusi buvo (nepykit) mokykla iki visu reformu.Zinoma,trukumu ten buvo apstu,bet uztat neekperimentavo su musu vaikais,kaip su triusiais.Mano vaikui tikrai butu mazesnis stresas,jei vis susitiktu savo pirmaja mokytoja koridoriuje,o ne su visom saknim issirautu i pagr.mokykla. O kas nesusidure tiesiogiai,tikrai nepatikes,kad vien tik ministro pasikeitimas LABAI daug ka keicia.Na ypac "pasizymejo" visi zinom kas.Tai aukstasis bus mokamas,tai mokytoju kvalifikaciniu kategoriju tvirtinimo tvarka visiskai pasikeite,net baigimo pazymejimu formos kitokios,lygtai senosios staiga tapo netinkamos.Kiek tam issvaistoma lesu!Kai koleges eme piktintis nauja tvarka-iskart sakiau-ramiai ministre netrukus pasikeis-vel viskas bus kitaip(dabar jau Kasandra mane mokykloj pramine  ). Man jau susidare ispudis,kad nauji zmones(o keiciasi jie kazkaip daznokai) zutbut siekia sudaryti viesuliskos veiklos vaizda ir puola keisti viska is pagrindu ir tai-vienintele priezastis tu visu reformu,pertvarkymu,reorganizavimu.Niekam nerupi nei vaikai,nei tevai,nei mokytojai,kurie tikrai daug laiko "uzmusa" vien tam,kad susipazinti su nauja tvarka(tiksliau-betvarke)-svarbiausia-veiklos VAIZDAS. Aciu,kas turejot kantrybes  Tiesiog "pritryne nuospauda"...
saulytek
2008 05 13, 13:43
Girdejau, kad ruosiamas svietimo istatymo pakeitimas. Norima ivesti progimnazijas dar Ir gali buti, kad patvirtins, kad lenkiskos, rusisko ir kitos kitatauciu mokyklos mokys tik gimtaja kalba Keista.... Bet ar tai nera zingsnio atgals reformoje? Beje, ar zinote dar kuria nors sali, kur butu tiem mokyklu tipu: pradines, pagrindines, vidurines, gimnazijos, profesines, progimnazijos......  Hm....
QUOTE(saulytek @ 2008 05 13, 14:43) Girdejau, kad ruosiamas svietimo istatymo pakeitimas. Norima ivesti progimnazijas dar Ir gali buti, kad patvirtins, kad lenkiskos, rusisko ir kitos kitatauciu mokyklos mokys tik gimtaja kalba Keista.... Bet ar tai nera zingsnio atgals reformoje? Beje, ar zinote dar kuria nors sali, kur butu tiem mokyklu tipu: pradines, pagrindines, vidurines, gimnazijos, profesines, progimnazijos......  Hm.... Italijoje panaši sistema, berods. Skaudžiausia tai, jog, darydami reformą, ją daro tik tam, kad darytų... Nesvarbu, kad to nenori tėvai, vaikai, mokytojai. Reikia ir viskas. Kartais atrodo, kad ten, aukštai, sėdi vieni dundukai  . Atsiprašau už išsireiškimą Nė viena švietimo reforma dar nieko labai gero neatnešė, o būta jų ne viena ir ne dvi
Jei manes paklaustu,palikciau apie puse mokyklu tokiu,kokios jos buvo,tik atitinkmai pavadinciau klases pradinemis,pagrindinemis ir gimnazija,jei taip svarbu tie pavadinimai.Kita puse galetu reformuotis i atskiras mokyklas.Taip savaime paklausa parodytu,kas geriau zmonems,o ir tevams ir vaikams butu pasirinkimas suteiktas. Kazi kiek Lenkijoj ir Rusijoj lietuvisku mokyklu?Suprantu,atskiros klases,sekmadienines mokyklos,bendruomeniu mokykleles,bet normaliu valstybiniu mokyklu abejoju kad yra.
|
|