Šiandien startuoju su auklių paieškom - pirmas pokalbis. Vienas dalykas - dauguma kalba su lietuviškai akcentu. Neapsisprendžiu, gerai ar blogai, kad ta auklė kitos tautybės ir kokie trūkumai ar privalumai.
Šiandien startuoju su auklių paieškom - pirmas pokalbis. Vienas dalykas - dauguma kalba su lietuviškai akcentu. Neapsisprendžiu, gerai ar blogai, kad ta auklė kitos tautybės ir kokie trūkumai ar privalumai.
Man svarbu, kad aukle apskritai kalbetu su mano vaiku lietuviskai... O tautybe ... Siaip nesu labai tolerantiska tautybem... Nemegstu lenkiu, nepasitikiu rusemis...
As lenke! Na ir ka?
QUOTE(Kaira @ 2005 04 05, 14:53) As lenke! Na ir ka? Ne taip supratai klausimą. Neina kalba apie jokį nemėgimą, bent jau iš mano pusės. Problemą įtariu štai kur. Tarkim Jūs esate lenkų šeima ir ateityje planuojate vaiką leisti į lenkišką darželį bei mokyklą. Bijau, kad turėdama auklę lietuvę ar rusę, kuri mėgins netaisyklingai kalbėti su tavo vaiku lenkiškai, gali negrįžtamai sugadindi vaiko lenkų kalbos pagrindus.
na o kaip musu merginos uzsieniuose dirba auklemis? juk irgi vos kalba mokedamos?
QUOTE(vvandene @ 2005 04 05, 19:55) Gal ir taip. Bet užsienyje matyt kaip svarus argumentas yra užsienietės auklės palyginti mažas darbo užmokestis. O temą užvedžiau dėl to,kad mano padružkė yra lenkaitė, o jos vaikus augino bobtė rusė. Pasekmė - vaikai nemoka taisyklingai nei lenkiškai, nei rusiškai. Klausimas būtų - ar tai svarbu?
Aš esu rusė,tai yra mokausi net rusų kalbos mokykloje ir kai ieškojau darbo mane tik gyrė,kad taip gerai kalbu lietuviškai nežiūrint į tai,kad tai ne mano gimta kalba.
QUOTE(mamairute @ 2005 04 06, 08:45) Gal ir taip. Bet užsienyje matyt kaip svarus argumentas yra užsienietės auklės palyginti mažas darbo užmokestis. O temą užvedžiau dėl to,kad mano padružkė yra lenkaitė, o jos vaikus augino bobtė rusė. Pasekmė - vaikai nemoka taisyklingai nei lenkiškai, nei rusiškai. Klausimas būtų - ar tai svarbu? QUOTE(MajaLi @ 2005 04 06, 13:35) Aš esu rusė,tai yra mokausi net rusų kalbos mokykloje ir kai ieškojau darbo mane tik gyrė,kad taip gerai kalbu lietuviškai nežiūrint į tai,kad tai ne mano gimta kalba. Visada sveikinu žmones, kurie sugeba išmokti kuo daugiau kalbų.
mano brolis sūnui nuo metų samdė auklę lenkę - labai miela moteris, kalba su akcentu. Sūnui jau 5 metai. Jokių problemų dėl kalbos nėra - vaikis kalba kuo puikiausiai lietuviškai
Mano sūnaus auklė buvo rusė. Super nuostabus žmogus
Manau, labai daug priklauso ir nuo paties vaiko. O akcentas iš viso čia ne prie ko. Įsivaizduokit, jei auklė šneka su žemaitišku ar šiaurės aukštaitijos akcentu (čia tikrai nieko nenoriu įžeisti, o tik pateikiau pvz., kad yra įvairiausių akcentų)! Aš daugiau dėmesio kreipčiau į patį žmogų.
Mano nuomone auklės šnekėjimo būdas ir akcentas turi didelę reikšmę mažam vaikui, kuris klausydamas ir girdėdamas kaip šneka artimi žmonės(juk su jais praleidžia didžią laiko dalį)pats mokosi šnekėti.Manau, kad kiekvienas nori ,kad jų vaikas šnekėtų taisyklinga kalba ( nesvarbu ar lenkų, ar rusų, ar lietuvių, priklausomai nuo vaiko gimtosios kalbos) tardamas visus žodžiu su galūnėmis ir taisyklingai juos kirčiuodamas. Ir aš savo vaikui ieškau tik lietuvės auklės, kuri šneka aiškiai ir raiškiai.
Pritariu 100 proc. aš irgi ieškau tik lietuvės,bet tai apsunkina paieškas,nes tokia auklė kur man patiko buvo būtent lenkė,na čia jos vienintelis minusas buvo..
QUOTE(anna @ 2005 04 08, 15:06) Pritariu 100 proc. aš irgi ieškau tik lietuvės,bet tai apsunkina paieškas,nes tokia auklė kur man patiko buvo būtent lenkė,na čia jos vienintelis minusas buvo.. Jeigu tai vienintelis minusas ir daugiau Tau niekas nekliūna, aš Tavo vietoj to minuso nematyčiau, bet aišku Tau spręst.
Aš nemanau, kad kitos tautybės auklė yra didžiulis minusas. Mano vyresnėlio auklė buvo rusė, tai jis po mėnesio jau suprato šią kalbą, o dar vėliau pradėjo ir pats kalbėti rusiškai. Kai pradėjo lankyti darželį, ten dar papildomai mokėsi anglų kalbos, ir tai jam buvo tik į naudą. Aišku ir pradžių buvo tokie bajeriai, kaip: kakoj tavo name, bet dabar puikiausiai atskiria kokia kalba kalbama su juo ir tokia kalba jis bendrauja
Mano nuomone siais laikai labai svarbu koks zmogus o ne tautybe, buna gi kiekvienoj tautybei ir blogu ir geru zmoniu
Aš vis tik ieškodama auklės nurodžiau, kad pageidaujame lietuvės, bet vis tiek buvo daug su akcentu "laba dziena". Sutinku, kad yra daug kitos tautybės žmonių, puikiai mokančių lietuvių kalbą, taigi pasrinkimas priklauso nuo konkretaus žmogaus. Man svarbu ne tik pati lietuvių kalba, bet ir mūsų kultūrinis paveldas, norėtųsi, kad vaikas išmoktų mūsų lietuviškų dainelių, mįslių, žaidimų
Taip atsitiko, kad ilgai ieskota "lietuviska" aukle teko skubiai keisti. Ir bendradarbe man rekomendavo rusakalbe moteri. Kadangi laiko paieskoms mes neturejome - teko ja priimti tiesiog ta pacia diena. Ir ka? Ogi nuostabesnes aukles as isivaizduoti negaliu! Ji turi tiek privalumu, kad cia ju nevardysiu, bet del kalbos - as dabar tik dziaugiuosi! Mano mazajai 1m.7men., o ji ziuredama rusu kalba igarsintus filmukus nejaucia jokio skirtumo negu ziuredama lietuviskus
Mano dukros auklė- rusė. Esu labai patenkinta.
Mes esam sutarę, kad auklė su dukra kalbės tik rusiškai. Jeigu netoli būtų rusų darželis, mielai į jį leisčiau savo dukrą. Mokėti kitą kalbą, tuo labiau- išmokti ją be pastangų, yra puiku.
Musu vyresnelio aukle buvo ruse, ir dabar labai rimtai svarstau, ar nepasamdyti jos ir mazei
Kalba nera taip labai svarbu, vaikas ismoks taisyklingai kalbeti is tevu, draugu, pagaliau, nuejes i darzeli. Man zymiai svarbiau, kad galesiu ramiai iseiti i darba, neabejodama del vaiko saugumo, sotumo ir kitu esminiu dalyku. Man juokingai atrodo mamu reikalavimai auklems- visapusiskai lavinti vaika. Tuomet reiktu kalbeti apie guvernantes arba samdyti aukle is agenturos, su tam tikru issilavinimu
Jei jau auklė rusakalbė, tegu ji su vaiku šneka savo gimtaja kalba. Vaikas pramoks naujos kalbos, o ir žalos gimtajai kalbai nepadarys. Labai svarbu, kad tas pats žmogus nekalbėtų su vaiku keliom kalbom. Mūsų šeimoj buvo trys kalbos, dukra prabilo vėlokai, būdama trejų, bet visom kalbom.
Pati užvedžiau temą grynai teorine prasme, o dabar pasakysiu kaip atsitiko gyvenime. Buvau iš tų mamelių, kurios klejoja apie kultūrinį paveldą, daineles lietuviškas ir panašiai. Susiradau auklę dzūkę, viskas buvo kaip norėjau, tik kad ji gyvatė pasirodė besanti pijokė ir kaip dabar suprantu, stengdamasi man įtikti, viską tvarkė, plovė, o vaiką nelabai žiūrėjo. Dabar turiu auklę žydę. Ir dzyn, kad jinai sako - pažurėk ant manias, kad namų netvarko ir pan.. Bet grįžusi namo randu linksmą prižiūrėtą vaiką ir gaunu pilną raportą, ką mano lelius veikė, ką sakė, kiek kakojo, valgė, ar liūdnas buvo nuo 10 iki 11 ir panašiai. Karočė, ant savo grėblio pati užlipau.
Mamairute, ner to blogo, kas neiseitu i gera.... tik geriau savo aukles neprasyk, kad su vaikeliuku visa diena kalbetu hebrajiskai
as amensikai nesamdyciau aukliu lenku ir rusiu nepasitikiu as tomis tautybemis.
O as labai noreciau zydes aukles savo mazajai,tik kur ja rasti?!
Per savo 30 metu isitikinau,kad zydai pedagogai,ir auklytes,aisku, yra kazkas nuostabaus,savo kailiu patyriau!
Vyresniajai samdėm auklę, kai išėjau į dekretą jos paslaugų teko atsisakyt, o dabar ji ir vėl su mumis
Svarbu, kad aukle patiktu vaikams ir tevams. Visa kita - smulkmenos. Is pradziu as irgi visomis keturiomis balsavau uz aukle lietuve. Is pradziu turejom lietuvaite, bet kai jai teko isvaziuoti namo ir lietuvaites susirasti nepavyko (gyvenam uzsienyje), pasisamdem ukrainiete. Ji snekasi su vaiku rusiskai, na ir puiku. Svarbiausia, vaikui gerai ir mums gerai -aukle maloni, linksma, jau kuri laika dirba su vaikaiss salyje, kurioje mes gyvename, todel nesitiki nerealaus atlyginimo ir super turtingos seimos. Pasikalbejau su draugemis lietuvaitemis, kurios bet kokia kaina stengesi gauti aukle is Lietuvos. Deja, dauguma nera patenkintos. Taip, lietuvaites aukles darbscios ir del kalbos gerai, bet dazna i uzsieni isvaziuoja turedama nerealius lukescius ir, pamaciusi, kad neteks gyventi pilyje, ir kad cia niekas "pauksciu pieno negeria", gana stipriai susiraukia. O kas gali buti blogiau uz nelaiminga aukle.
Be to, as 100% sutinku, kad ismokti antra kalba (ypac tokia kaip rusu) yra labai gerai.
pati dirbau pries menesi aukle, su sia seima isbuvau 1,5 metu, mazaji auginau nuo 0,4 menesiu, dabar jau ji leido i darza. Esu lenke, bet puikiai sneku lietuviskai, ir nemanau , tai kad esu lenke pakenke vaikuciui. Svarbiausiai kaip bendrauju,o ne kokia kartais tarties klaida padarau. Taigi mano manymu, nera labai svarbu tautybe, bet zinoma kalbet turi moket lietuviskai.
Dėl auklės žydės.... Kai dar buvau netekėjusi, moksliniais tikslais nukeliavau į hebrajų kalbos mokyklą hebrajų kalbos mokytis. Kažkaip susidraugavau ir su keletu žydžių. Ir žinote- nesigailiu. Tiesa, ir mano dukras Mariją(kurią kartais erzinu, vadindama Mirjam), ir Rūtą(yra, pasirodo, ir žydiškas vardas- Ruth) žydai netyčia yra palaikę žydaitėmis. Na, čia visai netyčia gavosi, tiesiog nugirdo mūsų pokalbį. Tai va, buvau mokinama, kaip turi elgtis žydiška mamytė. Rezultatas- dukra į pirmą klasę ėjo, jau perskaičiusi ne vieną kelių šimtų lapų knygą, pati kūrė tiek muziką, tiek poezijos kūrinius.Sesę, pati pradėjusi pažinti raides lopšeliniame amžiuje, (slapta nuo manęs-žaidimo pagalba) išmokė skaityti. Mėgsta kurti spektaklių scenarijus ir t.t., ir pan. Žodžiu, visai neforsuojant reikalų- žymiai lenkė bendraamžius intelektu. Gaila, kad kitiems dviems vaikams neturėjau tiek laiko, kiek buvo skiriama Marijai. Tačiau ir jie- nuolat pastebimi ir giriami aplinkinių. Išvada- žydiška mamytė- ne toks jau blogas variantas, auginant ir (svarbiausia) ugdant vaikus.
Tačiau yra vienas "bet". Ar auklė žydė norės aukotis vardan ne žydų tautybės auklėtinio ir auginti vaiką, taikant žydiškus auklėjimo ir ugdymo principus?
As esu zydu kilmes lietuve,todel labai ieskau tokios auklytes,man paciai buvo keistoka,kad zyde auklyte uzsiima su ne zydais,na,bet juk visko buna,gal ji nepragyvena viena is buvusio pedagogo pensijos,gal dar kas,siaip,jau uzrasiau dukre i zydu darzeli ir bandau rasti jai auklyte.Noriu bent iki 3 metu ja palaikyti namie,ir mokeciau daugiau,ir jokiu man paslavimu,dulkiu valymu,patarnavimu nereiktu,tik kad su vaikuciu butu ir jai maisteli darytu.Tik va-nera,ir bendruomeneje nieko neranda.Todel man mamairute butu kaip svyturys juroje,ale neatsako i mano AZ.
Musu aukle bus rusakalbe. Kai dar ieskojau aukles, turejau pokalbiu su 5 lietuvem ir 1 ruse. I "finala" isejo lietuve ir ruse. Issirinkau ruse del jos asmeniniu savybiu ir akivaizdaus isprusimo. Kaip ten bus toliau, paziuresim.
Siek tiek neramu, nes dukra namie girdes 3 kalbas, kazin kaip jai seksis ismokti kalbet... QUOTE(linuke @ 2007 08 26, 10:09) Musu mazyle (21 men) taip pat girdi tris kalbas. Nematau jokiu problemu! Na, pavadina shuni "doggy", tai as sakau, kad cia shuo vardu "doggy". Dar ji turi meshka vardu "Misha"it t.t. Ateis laikas atrinks tas kalbas. O siuo metu mazyle supranta visus nurodymus, ka ir turetu jos amziaus mergaite suprasti. Visom trim kalbon: lietuviskai, rusiskai ir angliskai (maziausiai - pastaraja kalba, nes sia kalba maziausiai su ja bendraujama).
Sveikos,
norejau paklausti mamu, kuriu vaikus Lietuvoje augino aukles ne lietuves, ir vaikas kaip tik mokesi kalbeti - ar nebuvo problemu su tarimu, nes visgi pirmieji zodziai, ir jei jie tariami *nibaisiai lituviskai* gal siek tiek iskreipe vaiko kalbejimo igudzius? As asmeniskai nemanau, kad aukles tautybe svarbu, bet man siek tiek idomu pasidare del tokiu maziuku vaiku prieziuros - gal visgi turi neigiamos itakos kalbejimui
Mano teta yra nusipelniusi logopede,dirba Vaiko raidos centre,taigi,ji yra kategoriska -kol mazasis neismoksta kaityti linksniu,linksniuociu,asmenuociu,t.y. iki 5-6 metu mokyti kitos kalbos ne tik nereikia,bet ir zalinga,nes vaikutis GERAI nemokes ne vienos,ir cia mitas,kad dvikalbiu seimose vaikuciai gerai kalba abiem,kalba buitiniame lygmenyje,taciau atlikus tu paciu 5-6 metu vaikuciu kalbos testus,dvikalbiukai gerokai atsilieka,nes ju smegenelem reikia sugeneruoti dvigubai daugiau info ir atrinki,kokia kalba cia snekama,o kad vaikuciai kaip papugiukai ir bezdzioniukai kartoja visokius uzsieninius girdimus zodzius,tai norma,taciau,neapsirikit,tai -kartojimas,o ne zinojimas.
Todel kitakalbe aukle,mano manymu,tik nesant kito pasirinkimo,as pati raminuosi,kad vaikuciai,anot psichologu,save atsimena tik nuo 3-4 metu,ir jokio skirtumo,kokia kalba su jais bendraus,kur kas svarbiau saugumo ir laimes jausmas,kuris formuoja ju psichika,taciau aukles noreciau lietuviskai,tegu ir netaisyklingai, snekancios.Ir jokiu budu neleisiu dukros i anglu kalbos pamokas jau darzelyje,as ne snobe,o mano vaikas- ne masina,kad tenkintu nesveika tevu nora pasipuokuoti atzalos daugkalbyste.
nu va, ir zinok dabar, kaip daryti... Teko kazkada bendrauti su vienos bendradarbes dukra, beveik mano metu. Ir buvau nustebusi, kad mergina snekejo gerai lietuviskai, bet visa laika tarsi su rusisku akcentu. Tevai abu gryni lietuviai. Uzklausiau jos motinos (savo bendradarbes), o toji pasake, kad mergaite gana ilgai (apie 4-5 metus) ziurejo rusiskai kalbanti aukle.
Siuo metu mano surasta aukle pas mus dirbtu tik 7-8 menesius maksimum, ir tai ne kiekviena diena. Siaip ji labai padori moteriske pasirode, radau ja per pazystamus, bet nenoriu ir vaikui zalos pridaryti. Siuo metu musu aukle (lietuve) yra tikrai fantastiska, ir labai daug daineliu, zodziu mergaite mokina. Ir moko, kad linksnius reikia jungti teisingai, ir kad yra moteriska ir vyriska lytis ir kiekviena karta pataiso, jei dukra kazka neteisingai susako. Gal todel ji jau pasako nemazai sakiniu su visais linksniais, ir budvardzius naudoja suderindama gimine... Is kitos puses, sakau, kad kiti vaikai iki 3 is viso nesneka, tai gal nieko nenutiks, jei as pati vakarais taisyklingai su dukra snekesiu, jei aukle siaip puikiai pasirupins kitomis jos reikmemis...
na pas mus prades dirbti aukle, kurios tautybe nelietuve, taciau ji is karto pasake kad su vaiku kalbes tik lietuviskai, nors ir neliteraturine kalba, kazkaip net minciu nekilo kad kitaip gali buti
na man tikrai atrodo, kad nelietuve aukle butu siek tiek problema. jeigu ji puikiai moketu lietuviu kalba, tada galbut, bet kitu atveju tikrai neimciau. na nes vaikuciui, kuris dar gerai nemoka kalbeti, yra itin svarbu girdeti taisyklingus zodzius. juk lietuviu kalba yra pakankamai sudetinga, todel as esu tik uz lietuves aukles
Taigi vaikui mokantis kalbėti labai svarbu, kad jis girdėtų aiškiai tariamus žodžius, o jeigu auklė gerai nekalba lietuviškai, kaip tada. Aš sakyčiau reikia pasitart su logopedu, kad ateityje nebūtų problemos
manau,kad aukle geriau bendrautu su vaikuciu ta kalba,kuria pati puikiai moka.Vaikai labai imlus kalboms,mano dukrele savarankiskai pramoko rusu kalbos beziuredama rusiskus multikus.Jeigu aukle kalbes su akcentu,,vaikas taip pat ypras taip kalbeti.
Mūsų rusakalbė auklė pas mus jau 4 mėnesiai. Dukrai 1 metai ir 4 mėn., namie girdi 3 kalbas. Iš auklės mokosi rusiškų žodžių, iš manęs - lietuviškų, iš tėčio - angliškų. Mes namie sutarėm, kad kalbų nemaišom, t.y. kiekvienas kalbam savo gimtąja kalba, kad mažulei būtų aišku.
Kol kas viskas sekasi gerai, mergytė moka daug žodžių, angliškų mažiausiai, nes su tėčiu matosi rečiau negu su aukle ir manim. Nurodymus ir prašymus supranta visom 3 kalbom, kartoja viską kaip papūgėlė. Žiūrėsim, kaip seksis toliau.
Aš už auklę, kuri kalba rišlia, taisyklinga vaiko gimtąja kalba. Tuomet tautybė nesvarbi.
Bet visgi yra tautosaka: įvairios dainelės, eilėraštukai, žaidimukai ir t.t., kurių kitų tautybių žmonės nelabai žino. Nenorėčiau, kad mano vaikui auklė dainuotų ar pasakas sektų kita kalba.
manau jog auklės tautybė galutiniam vaiko kalbos mokėjimui neturi reikšmės, o reikšminga visai kas kitą,
pavyzdžiui, viena pažistama šeima, kur tėvas rusas, motina lenkė, turi dvi dukras (jos jau pilnametes). Viena dukra lankė rusiška mokykla, kita lenkiška. Pirmoji kalba rusiškai puikiai, lenkiškai supranta, bet blogai kalba. Antroji puikiai kalba lenkiškai, bei rusiškai. Abi puikiai kalba lietuviškai, be akcento. Argi svarbu kokia kalba su jomis buvo kalbama vaikystėje? Svarbu kokioj aplinkoj užaugo, ir manau , kad daug ką lemia mokykla, kokioj mokosi, šiais laikais manau visi vaikai paugę puikiai kalbės lietuviškai ( jei jie ne lietuvių tautybės), o ką jau kalbėt apie apie lietuvių šeimos vaikus. Bijot, kad auklė rusė ar lenkė , kurios kalba lietuviškai su akcentu pagadins Jūsų vaiko kalba, absurdiška, nes juk jo gyvenimas tai ne tik bendravimas su akle, bet taip pat ir su Jūmis, jo tėvais, bendravimas su kitais, tv žiūrėjimas, itt. aš pati lenkė, šeimoj visi bendraujam lenkiškai, tėvai lietuviškai kalba su akcentu, bet aš juk ne, o dėl to ačiū mokyklai, draugams, aplinkai, tv
Karta buvau nusamdzius aukle aborigene tai vaikui i daikta aukskaru is medzio privere ir puse plauku nupese, tai dabar samdau tik lenkes, jos visa diena miega, bet bent vaiko nemusa.
QUOTE(Pieniaus saugykla @ 2008 01 05, 14:45) Karta buvau nusamdzius aukle aborigene tai vaikui i daikta aukskaru is medzio privere ir puse plauku nupese, tai dabar samdau tik lenkes, jos visa diena miega, bet bent vaiko nemusa. Jo jo, as buvau nusamdzius negre tai ta pasirodo buvo zanos dark fane ir rasiste, kai gryzau radau 5 sudegusius vaikus ir tik du buvo gyvi jonas ir petras laimeje jie nudege tik 87% viso kuno tai dabar komoje guli ir netrugdo, nereiia jokios aukles
Man svarbu, kad su vaiku butu bendraujama lietuviskai...
Mes jau daugiau nei metus turime nuostabia aukle, ji - rusakalbe, bet su vaiku kalba tik lietuviskai. Ir nematau cia jokios problemos. O jei ir isgirsta viena kita rusiska zodi - tai argi cia problema
Man svarbiausia, kad mano maziuka myli, labai gerai priziuri, rupinasi kaip savo vaiku. Ir esu be galo laiminga, kad pavyko rasti toki gera zmogu. |