Alambra
2005 04 05, 10:35
Na temos pavadinimą gal ir nelabai aiškiai suformulavau, bet esmė tame, kad: pvz. mano vyresnėlis gimęs metų gale. Bet į darželį jis papuolė su tais metais gimusiais, ir natūralu, kad jis su jais palyginus, ypač pradžioje, nebuvo labai vienodų gebėjimų. Dabar lyg ir susilygino, bet skirtumas šiek tiek jaučiasi. Nerimauju, ar tai neatsilieps mokykloje, kur irgi bus visi vienų metų gimimo  O kitu atveju - negi dabar praleisi dar vienus metus ir neisi į mokyklą, kai visi draugai darželio jau bus nuėję O dukra gimusi metų pradžioje, o dar brolį turi vyresnį kaip pavyzdį, tai ji tikrai lyginant su bendraamžiais pranašesnė. Dėl to, leidau ją į vyresnių grupę - metais anskčiau gimusių. Taigi, ji ten kaip ir mažiausia, bet tik pagal ūgį  Bet vėlgi nerimauju dėl mokyklos. Tai iš savo patirties pasakykit, kaip jums atrodo geriau, kai vaikas kolektyve vyriausias ar jauniausias?
saulytuke
2005 04 05, 11:28
...galiu pasakyti tik iš savo patirties...Klasėje buvau beveik visada jauniausia....bet viena iš protingiausių, t.y. geriausių mokinių...tiesiog buvau tokia stropuolė...už mane keliom savaitėm jaunesnė klasiokė - taip pat buvo super gabi mergina...viena iš klasės lyderių...manau, kad metų kitų skirtumas nieko nereiškia mokykloje...jis gal ryškesnis tik daželyje...
P.S. Į mokyklą pradėjau eiti 5 metų...nes greit suėjo 6 (gimus į metų pabaigą)..ir mama nenorėjo dar metų užtesti...
Kurį laiką mano mergučė buvo grupėje jauniausia (dabar šalia penkerių šešerių metų vaikučių yra priimti trys trejų metų vaikai ir viena, ką tik atšventusi penkmetį). Nemanau, kad tai kaip nors atsispindi vaiko gabumuose, lavinimęsi ir t.t. Maniškė jau laisvai su intonacija skaito, o vyresni grupės berniukai dar raidžių nepažįsta, ji puikiai atpasakoja tekstą arba pati jį kuria, moka sudėti-atimti dešimties ribose ir t.t., kas daugeliui sekasi gana sunkiai. Tačiau nelabai mėgsta piešti ar dirbti kitus darbelius (karpyti, klijuoti...), kuriuos žymiai gražiau ir dailiau atlieka kitos mergaitės ir net kai kurie berniukai. Į mokyklą dar neleisiu, nes į pensiją vis viena anksčiau neišleis (rugsėjį jai bus be mėnesio šešeri). Aš pati gimusi metų pabaigoje, jau po Kalėdų. Į mokyklą išėjau beveik aštuonerių, nes nesulaukusios septynerių nepriėmė, nors irgi puikiai skaičiau ir rašiau. Klasėje buvau visur kur lyderė ir visokių nesąmonių pramanytoja, nes pradinėje mokykloje neturėjau ką veikti.Tad sėkmingai tempiau pastabas ir dvejetus už drausmę...
Maniškis gimęs metų pradžioj. Bet manau, kad esmė čia ne datoje, o vaiko gabumuose, ir tame ar nors kiek su tuo vaiku užsiimama. Maniškis ilgą laiką buvo jauniausias, nes lankė kartu su vyresniais, šiemet visi išėjo į paruošiamą, o maniškis liko. Dabar jau jis vienas iš vyresnių, bet ir anksčiau ir šiais metais jis vienas iš gudriausių. Tikrai galėčiau leisti į mokyklą nuo šešerių, bet to nedarysiu. Sakyčiau visada suspės. Tuo labiau, kad yra smulkutis, o metų ant kaktos neparašyta, tai kas kad bus vienas iš vyriausių, o gal pats vyriausias klasėje.
Aš irgi dar nežinau, ką darysim. Dar vaikui 5 metukai, bet pateko į parengiamą grupę (kitur nebuvo vietų). Pats jauniausias, bet dar prieš metus užsispyrė ir išmoko užsirišti batų raištelius. Rugsėjo mėnesį pradėjo skaityti. Na bet piešti ar spalvinti... nenori, nes "man taip gražiai kaip tau neišeina". Sausio mėn. bus šeši. Tikriausiai šešių ir žingsniuos mokyklon, negi tris metus parengiamoj grupėj sėdės.
As tai visada zinojau ,kad sueis dukrai 7 o tada taip ,jau galim eiti i mokykla.Ji gimus geguze ,bet tai nekeicia reikalo palyginus pvz su sausiu.Ne moksluose ir gebejimuose esme .Yra ir socialinis subrendimas ,kur 6 ir 7 metai tikrai skiriasi.O kad kazka moka labai gerai tik nereikia perlenkti lazdos su tais mokymais.
Pritariu. Na ir kas, kad kažką moka daugiau nei kiti. Pamanyk, skaito, rašo... O fizinė, socialinė, psichinė branda? Pagaliau, koks man skirtumas, kokie tie kiti vaikai ir kiek jie (ne)moka. Žiūriu į savo vaiką ir mąstau, kas JAM geriau.
mano dvyniai gimę metų pradžioj, daržely visi grupiokai 2000m, tik jaunesni, mes vyriausi grupėje, tai po tokių draugų ir šveplina abu nors moka gražiai kalbėti ir žaidžia durnus žaidimus kaip mažiukai, bet kadangi žadam mokyklon leisti 6,8m, tai šį rudenį eis jau į parengiamąją grupę ,o kita dalis pasiliks, tą grupę paliks tik gal 4-5 vaikai.
mangirda
2006 03 14, 01:01
Man si tema taip pat aktuali mano vyresneliui truksta tik 21 dienos ir jis jau butu 2003 metu vaikas. Grupeje jis yra jauniausias, nors ugiu, judrumu ir neatsilieka, taciau jau aukletoja is jo reikalauja tokio savarankiskumo: pats nusirengtu, apsirengtu, sisiotu i klozeta, puodas darzelyje tokio amziaus joms nesuprantamas dalykas... Beto mes turim problemeliu su kalba (vaikstom pas logopede). Lygindama jo sugebejimus su praeitais metais matau didele pazanga, juk tie jo kiti grupes vaikai taip pat pries metus viso to nemokejo... Jau pradejau jaust aukletojos neigiama nuostata i ji... Manau tam didele itaka turi jo amzius. Svarstau galimybe ji jau rudeni perkelt i kita grupe, nes jei ir toliau taip tesis mano vyresnelis gali likti nuskriaustas.
Jurgytė
2006 03 14, 10:33
Maniškė gimusi sausio 14 d. Darželio grupėje ji ir dar viena mergytė yra trimetukės, o kiti jau beveik keturmečiai. Bet nejaučiu didelio skirtumo. Maniškė visiškai jau aiškiai šneka, dėsto mintis ir tuo lenkia beveik pusę grupės draugų. Jau anksčiau pastebėjau, kad jai įdomiau su vyresniais, tad leidau iš karto į darželį. O dėl mokyklos juk bus pats tas: sausį sueina 7 m., o rugsėjį į pirmą klasę. O gal metais ankčiau? Beje, man kažkodėl gaila tų mažuliukų, nuo 6 m. einančių į mokyklą, bet žiūrėsim, kai mums bus
ausmare
2006 03 14, 12:32
Mano mazius gimes grruodzio 12. Dabar jam dveji metai ir trys menesiai ir Lopselio grupeje jis pats jauniausias. bet aukletoja atsistebet negali - savarankiskas, pats valgo, nuo naujuju metu be pampo vaiksto. vienu zodziu viskas ok.is kitos puses as pati skatinu jo savarankiskuma. tiesa kalba mazius ne visai aiskiai. todel namuose daugiau demesio skiriu smulkiosios motorikos lavinimui... apie mokykla dar negalvoju......
mangirda
2006 03 14, 19:03
Gal gali apie smulkiaja motorika parsyt placiau. Manau ji mum labai praverstu.
*mamyte*
2006 03 14, 21:21
Mano dukra gimusi gruodzio 7 d.Gyvenam uzsienyje , tai cia be jokiu kalbu vaikai pradeda eiti i mokykla pagal gimimo metus.Si rudeni prades i mokykla eiti eiti visi 2000 - kai , nesvarbu ar sausi ar gruodi gime.Siaip tai dideliu skirtumu tarp vaiku darzelyje nepastebejau  .O va sunui i mokykla teks eiti 6,5 m nes gimes sausio 15 d. , kaip berniukui , tai gal visai ir i nauda  .
Mano sunus irgi gimes metu gale,jei matysiu,kad jis dar nepasiruoses eiti i mokykla,vesiu metais veliau
Maniškė gimus visai prieš pat Naujuosius 12 mėn. 29 d., bet man nesijaučia jokio skirtumo darželyje. Viskas pas mus liux. O į mokyklą esu kategoriška, ji eis nuo 7 metų.
jurgixe
2008 01 14, 20:47
maniškė irgi gimus gruodžio 28 d.ir eina į mokyklą nuo 6 metų.na bet pakankamai gabi yra ir dabar nesijaudinu, kaip iš pradžių galvojau kaip čia jai seksis.na gal smulkoka yra,kitos mergaitės kažkaip stambesnės, bet čia ne problema.
Mazoji gimusi 2005 sausio 1d. (dabar 3m), tai realiai dar siemet neturejom eiti i darzeli, bet po ilgu apmastymu ir sudetingos kovos mus galu gale perkele. Kodel? Esam dideles tiek ugiu, tiek ir protu  , palyginus su kitais vaikais tai kai kuriem dar toli iki jos Tikrai nesigailiu tai pasielgus, nes vaikas jauciasi gerai, aukletojos giria kaip gabu vaika, o i mokykla manau leisiu su visa grupe, nebent matysiu, kad vaikui per anksti.
LLLilėėė
2008 05 20, 20:00
Mano mažute irgi gymusi metų pradžioje kovo 5 dieną, darželio grupejė jį jauniausią ir nežinau ką toliau daryti ar perkelti jį jauniausią ar kartų su vyresnę ir toliau tegu einą. Jos sugėbejimai nelabai geri, šeip jinai savarankiška, bet kalbeti sekasi sunkiai, o piešti,klijuoti, renktis gerai,tai uš tai ir dvejoju ir nežinau ką daryti.
QUOTE(Lilija84 @ 2008 05 20, 21:00) Mano mažute irgi gymusi metų pradžioje kovo 5 dieną, darželio grupejė jį jauniausią ir nežinau ką toliau daryti ar perkelti jį jauniausią ar kartų su vyresnę ir toliau tegu einą. Jos sugėbejimai nelabai geri, šeip jinai savarankiška, bet kalbeti sekasi sunkiai, o piešti,klijuoti, renktis gerai,tai uš tai ir dvejoju ir nežinau ką daryti.  Yra keli variantai: arba nuo rudens pervesti į jaunesnių vaikų grupę, su kuriais ji ir pabaigtų darželį, arba kai jos grupiokai eis į priešmokyklinę, ji tuomet pereis pas jaunesnius. O jei matysit, kad viskas sekasi puikiai, gal ir su vyresniais žygiuos mokyklon. Maniškė nei tai metų pradžioj, nei gale gimusi, balandžio vidury, nu bet nenorėjau jokiais būdais aš jos į lopšelį vesti, šustra, protinga mergina, aiškiai kalbanti, savarankiška, na ir įsipaišėm į šiek tiek vyresnių gretas (tarp kurių ir nekalbančių kokie 5 buvo, ir su sauskelnėm dar keli). Pradėjom lankyti trimečių grupę, kai maniškei buvo 2,4 m. Na ir ką - nemačiau jokio skirtumo - kuo puikiausiai pritapo prie tų vyresnių vaikų, per pasirodymus visada gauna vienus iš pagrindinių vaidmenų, viskas gerai sekasi. Tačiau kaip bus, kai ateis metas eiti į priešmokyklinę grupę dar nežinau. Kai ateis tas laikas, tada ir spręsiu.
ifigenija
2009 06 04, 13:56
Šioje temoje kviečiu pasikalbėti tėvus turinčius metų gale gimusius vaikus. Ypatingai, jei jūsų vaikas yra mažiausias darželio grupėje, jam nesikeičia dantukai, jis nemoka skaityti (nors jūs visaip jį lavinate namuose, jis lanko būrelius ir pan.). Mūsų šeimos situacija yra identiška aprašytai straipsnyje delfi Turime lapkričio gale gimusį vaiką, jam pagal dabartinius įstatymus reiktų eiti į mokyklą 6 metų ir 9 mėnesių. Jis mažiausias darželio grupėje, neatsiranda motyvacijos mokytis, šiaip ne taip išmoko sudėti ir atimti dešimties ribose, suskaičiuoja (kartais su klaidomis) iki 20, raidžių užtikrintai pažįsta gal nepilnai pusę, kitas painioja (tai prisimena tai ne). Dviejų raidžių tarpusavyje nejungia. Šiap yra labai vaikiškas -- vien žmogaus voro ir pan. žaidimai galvoje  Apie naujus metus iškrito du apatiniai dantukai -- daugiau nekliba nė vienas. Darželio parengiamąją grupę lankė, be to porą metų lankė keramikos, dailės būrelius, yra lankęs 2 metus (ankščiau) muzikos mokyklėlę, pastaruosius 3 mėnesius lankė rytų kovų menų būrelį. Namie ne kasdien, bet dažnai imamės šio bei to pasimokyti, bendraujam su vaiku tikrai daug, knygos skaitomos kas vakarą ir pan. NENORIME JO ŠIAIS METAIS LEISTI Į MOKYKLĄ NES: -- manome, kad mūsų vaikas tiesiog dar nėra pribrendęs mokyklai. Vieni bręsta greičiau, kiti lėčiau (manau niekas nesiginčys, kad berniukai vidutiniškai bręsta lėčiau nei mergaitės), ir pusė metų tokiame amžiuje yra tikrai daug. -- nenorime, kad patektų į užburtą ratą: nesiseka mokytis--nepatinka mokytis--dar labiau nesiseka mokytis--ir t.t. -- nenorime, kad jam mokykloje tektų konkuruoti su puse metų ir daugiau vyresniais, visa galva fiziškai už jį aukštesniais, emociškai brandžiais, skaitančiais ir rašančiais vaikais (deja tenka pripažinti, kad vaikai linkę konkuruoti, nustatinėti kiekvienam jo statusą ir pan. ir nevisada tokie tolerantiški ir geranoriški kitokiems kaip kad norėtume mes). Labai kviečiu tėvelius su panašiomis problemomis bendrauti čia, šioje temoje, arba rašyti mums asmeniškai matildabarysa@gmail.com Pabandysime pakviesti bendrauti šia tema ne tik tėvelius, bet ir pradinių klasių mokytojus, psichologus
http://www.alfa.lt/straipsnis/10275597/?Mo...009-06-03_07-23straipsnis, kurio nuorodą radau temoje "vaikas nekalba" Manau, kad Jūsų situacija yra na tokia daugiau "emocinė", tėvų požiūrio situacija. Ir tai, ką Jūs nurodėte kaip "problemas", tai man norėtųsi turėti tokių "problemų". Daugiau tėvų sutiksit aukščiau minėtoje temoje... kur vaikai turi vienokių ar kitokių raidos problemų, ligos padarinių, o va į mokyklą vistiek turės eiti pagal kalendorių. O Jūsų vaikas sveikas. Su kuo labai sveikinu. Ir aišku, linkiu, kad viskas įvyktų taip, kaip Jūs norite.
Sirvita
2009 06 04, 14:32
Laba, mums gresia panasiai tokia situacija kitamet Yra panasiu temu ir pasvarstymu ta tema http://www.supermama.lt/forumas/http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=430550
ifigenija
2009 06 04, 14:45
QUOTE(Sirvita @ 2009 06 04, 14:32) Laba, mums gresia panasiai tokia situacija kitamet Yra panasiu temu ir pasvarstymu ta tema  Na, kad nerandu tokios temos  -- randu tik besikalbančius tėvus kurių vaikai skaito, skaičiuoja vos ne nuo vystyklų ir kurie sprendžia problemą kaip kuo anksčiau savo gabų vaiką leisti į mokyklą O mums kyla konkreti problema -- nepriima antrus metus į parengiamąją grupę darželyje. Sakome -- susimokėsime, atsako -- nėra galimybės  Ir šiaip labai sunku atlaikyti aplinkinių spaudimą -- toks jausmas, kad su šia problema susiduria tik vienetai ir visi susigėdę susigūžę tyli. O pati matau dar sudėtingesnį variantą kaiminystėje -- berniukas gimęs gruodžio mėn., labai vaikiškas, be to auga dvikalbėj šeimoj ir labai blogai kalba abiem kalbomis. Ir mūsų darželyje man atrodo yra dar bent jau vienas toks atvejis -- kai vaikas atrodo gerokai jaunesnis už kitus savo grupės vaikus.
Upokšnis
2009 06 04, 14:59
QUOTE(ifigenija @ 2009 06 04, 15:45) Na, kad nerandu tokios temos  -- randu tik besikalbančius tėvus kurių vaikai skaito, skaičiuoja vos ne nuo vystyklų ir kurie sprendžia problemą kaip kuo anksčiau savo gabų vaiką leisti į mokyklą O mums kyla konkreti problema -- nepriima antrus metus į parengiamąją grupę darželyje. Sakome -- susimokėsime, atsako -- nėra galimybės  Ir šiaip labai sunku atlaikyti aplinkinių spaudimą -- toks jausmas, kad su šia problema susiduria tik vienetai ir visi susigėdę susigūžę tyli. O pati matau dar sudėtingesnį variantą kaiminystėje -- berniukas gimęs gruodžio mėn., labai vaikiškas, be to auga dvikalbėj šeimoj ir labai blogai kalba abiem kalbomis. Ir mūsų darželyje man atrodo yra dar bent jau vienas toks atvejis -- kai vaikas atrodo gerokai jaunesnis už kitus savo grupės vaikus. Jums aktuali temaBet kokiu atveju neturit pasirinkimo - vaikas, kuriam kalendoriniais metais sukanka 7, privalo pradėti lankyti mokyklą  Kad ir kaip tėvai nenorėtų O Jūs bandėt atlikti brandumo testą  Gal tik tėvams atrodo, kad vaikas nesubrendęs
ifigenija
2009 06 04, 15:08
QUOTE(Upokšnis @ 2009 06 04, 14:59) Jums aktuali temaBet kokiu atveju neturit pasirinkimo - vaikas, kuriam kalendoriniais metais sukanka 7, privalo pradėti lankyti mokyklą  Kad ir kaip tėvai nenorėtų O Jūs bandėt atlikti brandumo testą  Gal tik tėvams atrodo, kad vaikas nesubrendęs  Labai prašau palikti šią temą mums -- tėvams kurie NENORI LEISTI NETURINČIO 7 METŲ VAIKO Į MOKYKLĄ. Nesvarbu ką sako dabartiniai įstatymai -- įstatymus galima keisti -- tam reikia diskutuoti, burtis, veikti. Ir nenukirskite kaip kirviu. Anoje temoje turbūt tik Shantal palaikė tokius kaip mes ir greitai vėl užgriuvo besivaržančių kieno vaikas gudresnis tėvų banga. Prašau čia to nedaryti
Kriiste
2009 06 04, 15:50
as pries 4 metus susiduriau su ta problema, mano sunui irgi tik zaidimai buvo galvoje (ir tebera), nors jau skaite, rase, skaiciavo neblogai - bet akivaizdziai matesi kad nera subrendes mokyklai, kreipiausi pas pediatra - pasiule komisija pereit, bet kazkaip lyg pagasdino kad vos ne invalida, protiskai atsilikusi padarys, tai kazkaip ir neisdrysau  , dabar gailiuosi, manau pasiektumem su juo geresniu rezultatu jei jis butu metais vyresnis  (neskaitant fizinio pasirengimo problemu - jo klasiokai, bent dauguma vos ne metais vyresni - jie ir bega greiciau, ir soka auksciau ir apskritai daro viska geriau). Nesu patenkinta kad isleidau kaip priklauso - dabar ko gero daryciau viska ir nebeleisciau, o kas gali priversti?
ifigenija
2009 06 04, 17:39
QUOTE(naitas @ 2009 06 04, 14:24) Manau, kad Jūsų situacija yra na tokia daugiau "emocinė", tėvų požiūrio situacija. ... Ir aišku, linkiu, kad viskas įvyktų taip, kaip Jūs norite.  Labai dėkui už palinkėjimus  Šiek tiek peržiūrėjau temą "vaikas nekalba" -- iš tiesų ten narpliojamos problemos daug sudėtingesnės už mūsų. Tačiau kiekvienas tėvas linki savo vaikui paties geriausio ir pažįsta savo vaiką geriausiai, ir mūsų nuojauta sako, kad mūsų vaikas geriau jaustųsi mokykloje, geriau mokytųsi ir labiau gerbtų save, jei dar pribręstų mokyklai, neskubėtų palikti darželio. Tiesiog nenorime patys pagaminti "perestukiną" -- o tokiu jis gali tapti jei užsidarys į mano minėtą nesiseka-nepatinka-nesiseka-nepatinka ratą. Papildyta:QUOTE(Kriiste @ 2009 06 04, 15:50) Nesu patenkinta kad isleidau kaip priklauso - dabar ko gero daryciau viska ir nebeleisciau, o kas gali priversti?  Sveiki, ačiū, kad parašėte, nors jums ši problema vienaip ar kitaip praeityje Mes jau ir esame apsisprendę vaiko nevesti šiais metais į pirmą klasę (tyliai tyliai taip mums patarė ir psichologė pas kurią darėme testus ir konsultavomės, ir darželio auklėtoja). Ir niekas tikrai mūsų neprivers. Jau buvome ir mokykloje į kurią turėtume eiti ir apie tai pakalbėjome, ir likome suprasti (direktorės pavaduotoja kuruojanti pirmokus pati turi mažą gruodžio gale gimusį vaiką). Tačiau norėtųsi iškelti šią problemą ir bandyti pasiekti, kad bent jau iki naujų metų gimusių vaikų tėvai galėtų patys apsispręsti ar leisti nepilnų septynerių metų vaiką į mokyklą ar neleisti.
Kriiste
2009 06 04, 18:30
as irgi uz tai tik Manau turetu reiketi nustatyti vaiko branda jei nori leist i mokykla, o ne priesingai - jei nori dar metukus palaukt - juk tikrai vaikai skirtingi - vienas jau 5 metu igalus mokytis, savarankiskas, o kitas ir 7 dar toks plevesa, o nuo to susitupejimo ir priklauso sekme mokykloje, juk dauguma musu dabar visai kitaip ziuretumem i mokslus ir visa kita, ir tos mintys dazniausiai uzplusta laikant baigiamuosius egzaminus - "va taip duotu dar kas metus - oi kaip pasiruosciau  "
viktutes
2009 06 04, 20:08
maniškis dabar šešerių, bet jam ir visiški vėjai galvoje, na nors kas jam įdomu moka kuo puikiausiia, pvz jau išmoko laisvai kalbėt angliškai, ateidamas ir mūsų klausdamas ką reiškia, bet raidės ir skaičiai, tai jam nerūpi,...na mes turim dar laiko, mes tik nuo rudens į paruosiamaja keliaujam, tai gal susitupės ir žinoma mums nėra kitokio pasirinkimo, nes jam 7 sueis kovą... bet aš galvoju, o ar palieka šiais laikas kartoti kursą vaikus, nes gal jei jis tikrai negabus toks vaikas, gal jam tiesiog galima būtų pakartoti kursą  , ar čia jau papildoma trauma vaikui
Kriiste
2009 06 04, 20:16
QUOTE(viktutes @ 2009 06 04, 21:08) maniškis dabar šešerių, bet jam ir visiški vėjai galvoje, na nors kas jam įdomu moka kuo puikiausiia, pvz jau išmoko laisvai kalbėt angliškai, ateidamas ir mūsų klausdamas ką reiškia, bet raidės ir skaičiai, tai jam nerūpi,...na mes turim dar laiko, mes tik nuo rudens į paruosiamaja keliaujam, tai gal susitupės ir žinoma mums nėra kitokio pasirinkimo, nes jam 7 sueis kovą... bet aš galvoju, o ar palieka šiais laikas kartoti kursą vaikus, nes gal jei jis tikrai negabus toks vaikas, gal jam tiesiog galima būtų pakartoti kursą  , ar čia jau papildoma trauma vaikui  jauciu kad trauma - nes visi eina toliau - o jis lieka - na nebent vesi i kita mokykla ir pan - bet jie jau skaiciuoja metus ir supranta pirmokas, antrokas..., o va imt ir neleist metus - ner jokio skirtumo
viktutes
2009 06 04, 21:28
QUOTE(Kriiste @ 2009 06 04, 21:16) jauciu kad trauma - nes visi eina toliau - o jis lieka - na nebent vesi i kita mokykla ir pan - bet jie jau skaiciuoja metus ir supranta pirmokas, antrokas..., o va imt ir neleist metus - ner jokio skirtumo  niu tai va ir aš pagalvojau, kad jau papildoma trauma vaikui, ištiesų geriau paruošiamojoje antrus metus pasėdėti....bet man truputį nesamonė atrodo, kad nėra jokių galimybių vaiką dar vienus metus paruošiamukuose palaikyt, tai kodėl tada yra galimybė mokykloje palikt antrais metais vaiką, kart kursą...čia juk tas pats, atlikai galų gale tą brandumo testą ir viskas aišku, jei dar kokia abejonė kyla, kad tėvai išsigalvoja
Kriiste
2009 06 04, 22:36
QUOTE(viktutes @ 2009 06 04, 22:28) niu tai va ir aš pagalvojau, kad jau papildoma trauma vaikui, ištiesų geriau paruošiamojoje antrus metus pasėdėti....bet man truputį nesamonė atrodo, kad nėra jokių galimybių vaiką dar vienus metus paruošiamukuose palaikyt, tai kodėl tada yra galimybė mokykloje palikt antrais metais vaiką, kart kursą...čia juk tas pats, atlikai galų gale tą brandumo testą ir viskas aišku, jei dar kokia abejonė kyla, kad tėvai išsigalvoja  tai gal geriau tada darziuke dar metus palankyt ir neleist i paruosiama  (tada jauciu bedu maziau), nes visas vajus del ko negali but paruosiamoje du metus - nes istaiga uz ta vaika gali gaut tik viena kart mokinio krepseli
QUOTE(ifigenija @ 2009 06 04, 14:45) O mums kyla konkreti problema -- nepriima antrus metus į parengiamąją grupę darželyje. Sakome -- susimokėsime, atsako -- nėra galimybės  Ir šiaip labai sunku atlaikyti aplinkinių spaudimą -- toks jausmas, kad su šia problema susiduria tik vienetai ir visi susigėdę susigūžę tyli. O pati matau dar sudėtingesnį variantą kaiminystėje -- berniukas gimęs gruodžio mėn., labai vaikiškas, be to auga dvikalbėj šeimoj ir labai blogai kalba abiem kalbomis. Ir mūsų darželyje man atrodo yra dar bent jau vienas toks atvejis -- kai vaikas atrodo gerokai jaunesnis už kitus savo grupės vaikus. Taip ,nepriima ir nepriims i paruosiamaja grupe antrus metus,nes mokamas mokinio krepselis,ir jus ji isnaudojote kaip paruosiamukai  ,deja tokia realybe!  Juk galite dar bandyti kitame darzelyje eiti i paprasta grupe( aisku,jei rasite vieta) arba lankyti ivairius burelius ir pasimokinti namuose  O dar po metu keliauti i mokykla Tik klausimas kyla: kodel ejote i paruosiamaja,jei vaikas dar nepasiruoses,ir jam tik sueis 7-eri metu gale,juk tokiu atveju as zinau,kai vaikas gimes gruodzio men.,i paruosiamaja gr. nuejo ne su savo grupiokais,o dar kitais metais,ir nieko ,dabar uz tai jokiu problemu  Kodel aukletoja nepatare ir jus ,kaip suprantu,nesidomejote,nes as pasikartosiu,tokiu atveju zinau ne viena ,ir jokiu problemu nebuvo  Atleiskite, bet gal as kazka praleidau,ar ne taip supratau,bet ...
grazina37
2009 06 05, 06:30
nu jei darzelyje negali daugiau laikyti,tai leiskit i mokyklos paruosiamaja grupe,kitais metai i pirmaja klase  ,bet pagalvojus kad dabar vidurine baigiama 19 metu,tai jusu sunelis baigs 20
viktutes
2009 06 05, 09:22
QUOTE(grazina37 @ 2009 06 05, 07:30) nu jei darzelyje negali daugiau laikyti,tai leiskit i mokyklos paruosiamaja grupe,kitais metai i pirmaja klase  ,bet pagalvojus kad dabar vidurine baigiama 19 metu,tai jusu sunelis baigs 20  kodėl 20  , kažkaip arba aš ne taip skaičiuoju, arba man vistiek gaunais 19-kos, na tik žinoma univere jei studijuos, tai jam greičiau sueis 20mt, nei, kad kitiems  , jau čia tai man regis mažiausia problema....
ifigenija
2009 06 05, 12:30
QUOTE(Margo& @ 2009 06 04, 22:39) Tik klausimas kyla: kodel ejote i paruosiamaja,jei vaikas dar nepasiruoses...
Taip, mūsų vaikas ir buvo pakliuvęs į jaunesnių metų grupę, bet kai jam oficialiai atėjo metas eiti į parengiamąją grupę direktorė ir auklėtoja pradėjo primygtinai siūlyti: "nežlugdykite vaiko, duokite jam šansą, gal jis ims ir staigiai spurtuos, vystymasis dažnai eina ne tolygiai, o šuoliais ir t.t." Be galo gailiuosi, bet pasidavėm šitiems įkalbinėjimams ir pervedėm į vyresnių vaikų grupę. Toje grupėje jis jautėsi nekaip (nors auklėtoja ir vaikai atrodo tikrai mieli), visus metus ilgėjosi ankstesnės grupės. Labai labai galiuosi, kad neatstovėjau savo nuomonės! Taip, galime bandyti vesti į kitą darželį, bet šiame lieka mūsų dukra ir bus nepatogu vedžioti, be to lieka senoji labai mylima grupė kurią anksčiau lankėme 2 metusir į kurią norėtume grįžti. Viskas iš tiesų išsprendžiama, bet nervina pati buka biurokratiška tvarka, kai nubrėžiamos 1 dienos tikslumo ribos nuo kada reikai eiti į mokyklą. Gaunasi, kad mokykloje antrus metus lankyti tą pačią klasę galima, o darželyje -- ne Man atrodytų logiškesnė tvarka jei pavyzdžiui vaikai eina į mokyklą tais kalendoriniais metais kada jiems sukanka 7 metai arba gali eiti max 8 mėnesiais anksčiau (gimę iki rugsėjo 1 d.gali pradėti metais anksčiau -- tada einant į mokyklą jiems būtų virš 6 metų) arba max 4 mėnesiais vėliau (gimę po rugsėjo 1 d.galėtų pradėti metais vėliau -- tada einant į mokyklą jiems būtų virš 7 metų, bet dar nebūtų suėję 8). Čia turėtų spręsti tėvai tardamiesi su psichologais (abiem atvejais). Papildyta:QUOTE(grazina37 @ 2009 06 05, 06:30) nu jei darzelyje negali daugiau laikyti,tai leiskit i mokyklos paruosiamaja grupe,kitais metai i pirmaja klase  ,bet pagalvojus kad dabar vidurine baigiama 19 metu,tai jusu sunelis baigs 20  Ne --, mūsų vaikas pradės lankyti mokyklą 7 metų ir 9 mėnesių ir baigs mokyklą 19 metų ir 6 mėnesių.
viktutes
2009 06 05, 15:57
bet tai ar negalima atlikt brandumo testo po tos paruošiamosios  ir jei tikrai pasitarus dar su psichologais būtų išvada, kad tam vaikui dar per anksti keliaut į mokyklą, tai gal galima būtų jo nevesti mano viena draugė tai veda savo merginą šiemet į paruošiamąją, nes jai 6 suseis dar tik po nauju, o kitą met dar ruošiasi vesti į mokyklos nulinę klasę, tai gal ir jums taip gautųsi padaryti
[quote=ifigenija,2009 06 05, 12:30] Taip, galime bandyti vesti į kitą darželį, bet šiame lieka mūsų dukra ir bus nepatogu vedžioti, be to lieka senoji labai mylima grupė kurią anksčiau lankėme 2 metusir į kurią norėtume grįžti. Viskas iš tiesų išsprendžiama, bet nervina pati buka biurokratiška tvarka, kai nubrėžiamos 1 dienos tikslumo ribos nuo kada reikai eiti į mokyklą. Gaunasi, kad mokykloje antrus metus lankyti tą pačią klasę galima, o darželyje -- ne Man atrodytų logiškesnė tvarka jei pavyzdžiui vaikai eina į mokyklą tais kalendoriniais metais kada jiems sukanka 7 metai arba gali eiti max 8 mėnesiais anksčiau (gimę iki rugsėjo 1 d.gali pradėti metais anksčiau -- tada einant į mokyklą jiems būtų virš 6 metų) arba max 4 mėnesiais vėliau (gimę po rugsėjo 1 d.galėtų pradėti metais vėliau -- tada einant į mokyklą jiems būtų virš 7 metų, bet dar nebūtų suėję 8). Čia turėtų spręsti tėvai tardamiesi su psichologais (abiem atvejais). ``````````````````````````````````````````````````````` Na as suprantu,kad jau priprates vaikas prie aukletojos,vaiku,bet juk eidamas i mokykla vaikas taip pat tures issiskirti su jais,na su dauguma,nes ne visi eina i ta pacia mokykla,klase  Toje pacioje klaseje lieka del tam tikru priezasciu: nesugebejimo...,bet yra tvarkomi tam tikri popieriai,t.y. vaikui skiriama tam tikra programa: modifikuota,teveliai turi eiti pas psichologus ir jis paraso rasta kokia priezastis,kad vaikui turi buti skiriama si programa  Todel vaikas paliekamas antrais metais,mokytis ta pati kursa,bet jau modifikuota programa  Todel ir mokinio krepselis eina su juo  O jusu atveju,juk negali savivaldybe duoti pinigu uz ta pati moksla Na as nesuprantu,as ir sakau ,kad nematau problemu,juk jusu vaikui 7-eri sueis tik metu pab.,tai kokia cia problema,tai ir eikite po metu,tik jusu nieks nepriims daugiau i priesmokykline,tai siais metais ir eikite dar i darzelio gr.( nueikite pas direktore ir prasykite  ) arba jei nepriims kur lankete,bandykite i kita darzeli,na pasiaukoti del vaiko verta  ,o dar po metu nueisite i mokykla O del mokyklos ejimo 6-eriu,tai as tikrai nesutinku,nes ir taip jie mokosi 12 metu,nereikia vaikams atimti vaikystes Kiek zinau atveju,tokiu kaip jusu,tai jokiu problemu nebuvo,ir pas psichologus nereikejo vaikscioti  ,nebent jus kazko nepasakote,nes kaip minejau,psichologai reikalingi butent kai vaikui jau sueje septyneri arba pirmokas neistengia kaip visi mokytis pagal ta programa
QUOTE(viktutes @ 2009 06 05, 16:57) bet tai ar negalima atlikt brandumo testo po tos paruošiamosios  ir jei tikrai pasitarus dar su psichologais būtų išvada, kad tam vaikui dar per anksti keliaut į mokyklą, tai gal galima būtų jo nevesti mano viena draugė tai veda savo merginą šiemet į paruošiamąją, nes jai 6 suseis dar tik po nauju, o kitą met dar ruošiasi vesti į mokyklos nulinę klasę, tai gal ir jums taip gautųsi padaryti  Sutinku visiskai del testu atlikimo  Juk bus aisku, ar tas vaikas bus subrendes mokyklai ar ne
Zemaiciuke
2009 06 07, 12:34
pas mus darzelyje lieka beveik puse paruosiamosios grupes darzelyje, iseina i mokykla tik 11 vaiku. manau kad cia priklauso nuo darzelio, todel ir problemu pas mus maziau
sveikutes.As net negalvoju dar apie mokykla,bet perskaiciau jusu komentaru susirupinau.Maniskis gyme 2005.12.28  .Darzeli vaikai jau skaiciuoja iki 20 o maniskis tik iki 10 su bedom,visi ailerascius mokynasi ir daineles o manasis nieko nenori,zaidzia sau kampe ir net nesiskauso(namie tas pats).Net per motynos diena kartu su vaikais nenorejo rodyti ka ismoko,buvo ziurovas kaip ir as  .Visi beveik kalba aiskei o maniski as pati vos suprantu ka kalba  .O kaip mokykloi bus tai net bijau ir pagalvot  .Zinau kad dar per anksti man galvot apie mokykla,bet jau dabar supratau kad darzelije jis pats jauniausias(tikrai as pati net nepagalvojau apie tai anksciau,pati atsilykusi kazkokia  ).
Kriiste
2009 06 07, 14:54
QUOTE(rionka @ 2009 06 07, 15:36) sveikutes.As net negalvoju dar apie mokykla,bet perskaiciau jusu komentaru susirupinau.Maniskis gyme 2005.12.28  .Darzeli vaikai jau skaiciuoja iki 20 o maniskis tik iki 10 su bedom,visi ailerascius mokynasi ir daineles o manasis nieko nenori,zaidzia sau kampe ir net nesiskauso(namie tas pats).Net per motynos diena kartu su vaikais nenorejo rodyti ka ismoko,buvo ziurovas kaip ir as  .Visi beveik kalba aiskei o maniski as pati vos suprantu ka kalba  .O kaip mokykloi bus tai net bijau ir pagalvot  .Zinau kad dar per anksti man galvot apie mokykla,bet jau dabar supratau kad darzelije jis pats jauniausias(tikrai as pati net nepagalvojau apie tai anksciau,pati atsilykusi kazkokia  ). tai perveskit i mazesniu grupe - bus pats vyriausias ir protingiausias
idomus pasiulymas  ,reikes su auklytoja pakalbet
Jeigu norite, kad rudenį gimusį, nesubrendusį mokyklai vaiką, paliktų 2 metus priešmokyklinėje grupėje, turite: 1. Patys to labai norėti. 2. Jūs darželyje direktorei turite parašyti prašymą, kad jūsų vaikas būtų ištirtas pedagoginėje psichologinėje tarnyboje. Be jūsų prašymo niekas neis net į kalbas apie palikimą 2 metus. 3. Priešmokyklinio ugdymo pedagogas ( grupės auklėtoja) turi aprašyti jūsų vaiko gebėjimus, užpildyti atitinkamas formas ( jai tai papildomas darbas, kurio kratosi, nes gana sudėtingas.) 4. Reikalauti, kad jūsų vaikas būtų ištirtas pedagoginėje psichologinėje tarnyboje ( sudaro psichologas, spec. pedagogas, logopedas). Tarnybos būna kiekviename rajone. Tik šios tarnybos išvada ( apie vaiko nesubrendimą mokyklai) leidžia vaiką palikti 2 metus priešmokyklinėje grupėje. 5. Jei vaikas lankė prieš. grupę, gavo mokinio krepšelį. Dokumentai su vaiko asmens kodu buvo siunčiami į Švietimo ministeriją. Tad perėjimas į kitą darželį nieko neduos. Po rugsėjo 1 jūsų pradės ieškoti iš šveitimo skyriaus, kokią mokyklą lankote, kur esate. 6. Tarnybos tendencija tokia, kad geriau vaikas lieka 2 metus 1 klasėje, o ne 2 metus priešmokyklinėje grupėje.
ifigenija
2009 06 07, 19:03
QUOTE(Domke @ 2009 06 06, 20:18) Sutinku visiskai del testu atlikimo  Juk bus aisku, ar tas vaikas bus subrendes mokyklai ar ne  Testus darėm, bet ne PPT, o pas šiaip psichologę (Vekslerį ir tą kažkokį brandumo mokyklai testą kur taiko ir PPT) -- tai rekomendacijos nebuvo tokios griežtos "leisti"/"neleisti", o labiau rekomendacinio pobūdžio -- "geriau gal dar pabūti darželyje, bet ir mokykloje, jei patektų pas gerą mokytoją, gal būtų gerai ..." Šiaip mes savo problemą kažkaip išsispręsim, o šiame forume aš kažkaip tikėjausi rasti daugiau žmonių su metų gale gimusiais vaikais ir kartu gal bandyti versti pačią sistemą  Bet kaip matau esame kone išimtis Papildyta:QUOTE(Kriiste @ 2009 06 07, 14:54) tai perveskit i mazesniu grupe - bus pats vyriausias ir protingiausias  Aš nuspręsčiau ar pervedinėti tik tada kai jau reiktų apsispręsti ar jau vesti į parengiamąją grupę (kai tais kalendoriniais metais sukanka šešeri, ar dar geriau palūkėti ir vesti vaiką vėliau) -- iki to laiko tiesiog stebėti vaiką -- gal jis ims ir staiga spurtuos ir bus nors ir jauniausias, bet pats gudriausias grupėje -- tada nereiktų jo niekur pervedinėti
Kriiste
2009 06 07, 19:11
QUOTE(ifigenija @ 2009 06 07, 20:03) Aš nuspręsčiau ar pervedinėti tik tada kai jau reiktų apsispręsti ar jau vesti į parengiamąją grupę (kai tais kalendoriniais metais sukanka šešeri, ar dar geriau palūkėti ir vesti vaiką vėliau) -- iki to laiko tiesiog stebėti vaiką -- gal jis ims ir staiga spurtuos ir bus nors ir jauniausias, bet pats gudriausias grupėje -- tada nereiktų jo niekur pervedinėti  nu gal, bet jei jis iki priesmokyklines bus kartu - gali but trauma vaikui - ten gi jau keli menesiai iki birzelio vaikuciai ruosiasi isleistuvems, rengia programele - visi eis i parengiamaja, o jis liks darziuke. Mano vaikas buvo ir gabus, ir atliko tai ka priklause - tai mus itikino leist i mokykla, bet mokytis mokykloje - jis paprasciausiai nesubrendes  , dabar jau vaiko netraumuosiu ir nepalikinesiu - bet manau butu jo rezultatai dar geresni - jei jis butu tik treciokas
ifigenija
2009 06 07, 19:12
QUOTE(Pušis @ 2009 06 07, 17:56) Jeigu norite, kad rudenį gimusį, nesubrendusį mokyklai vaiką, paliktų 2 metus priešmokyklinėje grupėje, turite: 4. Reikalauti, kad jūsų vaikas būtų ištirtas pedagoginėje psichologinėje tarnyboje ( sudaro psichologas, spec. pedagogas, logopedas). Tarnybos būna kiekviename rajone. Tik šios tarnybos išvada ( apie vaiko nesubrendimą mokyklai) leidžia vaiką palikti 2 metus priešmokyklinėje grupėje.
Kiek žinau, kad jei PPT nustato, kad vaikas turi kažkokį atsilikimą (  MŪSŲ VAIKAS NETURI ATSILIKIMO -- JIS TIESIOG JAUNIAUSIAS IR DAR BERNNIUKAS (kurie ir šiaip lėčiau auga)) -- tada jam darželyje skiriamas ateinantis mokytojas, jis dar metus lieka darželyje, bet po to EINA TIESIAI Į ANTRĄ KLASĘ. Kas mums iš to? QUOTE(Pušis @ 2009 06 07, 17:56) 6. Tarnybos tendencija tokia, kad geriau vaikas lieka 2 metus 1 klasėje, o ne 2 metus priešmokyklinėje grupėje. O įdomu kodėl? Man šiaip irgi labiau patiktų, Kad vaikas pabūtų du kartus pirmoje klasėje (vis tik manau, kad mokykloje geresni pedagogai, be to mes priklausom gerai mokyklai), bet manau būtų didesnė psichologinė trauma vaikui būti antramečiu (visi mokykloje tai žinotų), nei ramiai pabūti dar metus darželyje (pasieškant irgi geros auklėtojos, ir dar pasimokant namie).
QUOTE(ifigenija @ 2009 06 07, 19:12) Kiek žinau, kad jei PPT nustato, kad vaikas turi kažkokį atsilikimą (  MŪSŲ VAIKAS NETURI ATSILIKIMO -- JIS TIESIOG JAUNIAUSIAS IR DAR BERNNIUKAS (kurie ir šiaip lėčiau auga)) bet manau būtų didesnė psichologinė trauma vaikui būti antramečiu (visi mokykloje tai žinotų), nei ramiai pabūti dar metus darželyje (pasieškant irgi geros auklėtojos, ir dar pasimokant namie). Butent,kad jei nenorite ,kad vaikui "pripaisytu"  ligos,kurios jis neturi  ,tai jau kaip minejau( gaila,kad jus tik skaitote ka norite skaityti  ) geriau eiti i kita grupe  ,o po metu i mokykla Na as priestarauju jusu pasisakymui,kad berniukai leciau auga,vystosi  Cia vis delto ir genai suzaidzia dideli vaidmeni  Negalima vienareiksmiskai sakyti Jei jusu sunus butu su bendraamziais,tai gal jus matytumete visai kitoki vaizda  ,o dabar jus matote ji kitaip,nes lyginate su vyresniais
QUOTE(ifigenija @ 2009 06 05, 13:30) Taip, mūsų vaikas ir buvo pakliuvęs į jaunesnių metų grupę, bet kai jam oficialiai atėjo metas eiti į parengiamąją grupę direktorė ir auklėtoja pradėjo primygtinai siūlyti: "nežlugdykite vaiko, duokite jam šansą, gal jis ims ir staigiai spurtuos, vystymasis dažnai eina ne tolygiai, o šuoliais ir t.t." sveiki, labai aktuali tema musu sunus gimes gruodzio 31  darzelyje lanke grupe su metais jaunesniais vaikais. taigi grupeje buvo vyriausias, bet tikrai ne gudriausias, pazangiausias ir pan. sakyciau sugebejimai kaip gimusiu kitu metu sausi- birzeli. Nes kai skirtumas 1m jau jaucias. Ir as norejau leisti i mokykla veliau. Bet direktore aiskiai ir ne karta isreiske nuomone, kad vaikas eis i priemokykline kada jam pagal istatymus priklauso. Kelis sykius norejo ji pervest i tais paciais metais gimusiu grupe (butu tada jauniausias), bet nesutikau, nes vaikas buvo susigyvenes su draugais nuo lopselio. Bet kuo toliau tuo labiau sios minties atsisakiau. Vaikas kasmet augo, brendo, tobulejo. Siaip jis jautruolis, uzdarokas, nedrasus, truksta motyvacijos, nepasitiki savo jegom. Ta ivardija ir aukletojos. Ir mes kaip tevai jauciam didele atsakomybe palengvint jam adaptacija mokykloje. Dabar jam 5.5m laisvai suskaiciuoja iki 100, pazysta raides. Pazysta laikrodi, Jau pradejom mokytis atimti/sudeti iki 10. Siek tiek velavo kalbos raida, lankomes pas logopeda, namie dirbam. Na kartais matyt, kad truksta zodziu isireiskimui, kertasi kai reik atpasakoti, apibudinti. Nors eilerascius 3 stulpeliu ismoksta nesunkiai. Taigi jo grupe lieka dar visus metus darzelyje, o jis vienas keliauja i priesmokykline. Kadangi bunu namie su mazesniu vaiku, pasirinkom priesmokyklini ugdyma salia esancioje mokykloje. Manau, tai tinkmas metas adaptuotis pries 1 klase, grupeje maziau vaiku nei darzelio grupeje. Kartu eis ir dar keli draugai is kiemo. O tai geriau, nei visiskai nepazystami vaikai darzelio priesmokyklineje (beje jau susigyvenes kolektyvas). Vaikas keicias su kiekvienu menesiu. Zinau, kad klaseje bus jauniausias, kad pirmi metai bus nelengvi, bet manau "dirbsim" daug namie, jei reiks kreipsimes pas specialistus ir viskas bus gerai
ifigenija
2009 06 07, 20:11
QUOTE(Margo& @ 2009 06 07, 19:42) Butent,kad jei nenorite ... Na. kad berods jau sakiau, kad mes ir eisim į kitą grupę (o, jei nepavyks susitarti tai keisim darželį arba mokykloje eisim į paruošiamąją grupę) O dėl berniukų lėtesnio vystymosi -- tai jūs pažiūrėkit bet kurių išleistuvių darželyje ar kad ir 3 ar 6 klasių bendras nuotraukas -- berniukai vidutiniškai puse puse galvos mažesni už mergaites  , o ir mokosi tikrai vidutiniškai prasčiau. Pati auginu dukrą kuri būdama metais ir 7 mėn. janesnė už brolį yra ne ką už jį žemesnė, pažįsta daugiau raidžių ir skaičių  , nekalbant apie gebėjimą išmokti eilėraštį Pasiguodimui galiu pasakyti tik tiek, kad ties 16-17 berniukai mergaites pasiveja ir pralenkia  (vėlgi kalbu apie statistinį vidurkį, o ne apie konkrečius atvejus, kurie gali būti labai skirtingi  )
|
|