Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Lavinamieji žaidimai
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
asfaltuota
Leisk į lopšį- ten visada yra kas veikti wink_3.gif maniškė irgi turėjo tokią problemą, bet lopšelis išgydė. Vakarais po jo būna pasiilgusi visų žaislų, visų naminių žaidimų...Viena bėda tik, kad paskui mus suaugėlius bando priversti žaisti lopšelinius žaidimus, o lopšeliokai mes tokie gerokai peraugę ir nerangūs gaunames...Pvz. lopšely eina lenktynių su tom pasispiriamom mašinytėm, tai paskui namie pati sėda ant tos mašinytės, o mus verčia ją vaikytis triratuku, arba atvirkščiai, ale vistiek ne ką tegeriau megalol.gif
loretaltl
nu musu lelius irgi tokio pat amziaus.....tokia pat problema.....ka namie gali daugiau ir nuveikti...tai ta pakuicia tai ana....mes nupirkom ciuozykla kambarine....tai galvojau zais zais zais .....tai kur tau gal valanda.....siaip tai daugiausia smirineje kampas is kampo...as irgi nesugalvoju ka tokio jam sugalvot kad turetu kuo uzsiimti......
ainax
Ir pas mus tas pats variantas. Siandien bendradarbe papasakojo kaip ji uzima savo bachuriuka (jam 3m.). Ji padaro tesla is vandens, miltu ir daug druskos (kad vaikutis jos nevalgytu) ir sake, kad maziausiai valandai -dviems uzsiemimas garantuotas. Dar jeigu ir mamyte tuo paciu metu virtuvej kazka dirba, tai tada abiems is viso smagu buna. Reikes pameginti.
gima
O musu mergicka 1,5 metuku namuose istisai veikloj smile.gif Rytas prasideda prie suniuku (zaisliniu), komandos: sest, gult, yra ju gal 8, tai kol visus pratreniruoja... Labai megiamas uzsiemimmaszaisti su indeliais:puodukai, leksteles, girdo lelytes, suniukus, pati geria, mus pasikviecia, vaidina, kad deda cukraus, kad karsta, pucia, o jeigu dar isipila tikros arbatos, tai vaiko visai nera....
O dar knyguciu skaitymas, piesimas, lipdymas, raideles ir t.t., pati nusitveria "lietuvos ryta" ir duoda skaitalu.
Aisku, buna dienu, kad reikalauja daug demesio ir reikia viska veikti su ja, bet siaip labai savarankiska. Nupirkom traukinuka, isivaizdavom, kad ji ta traukini vezios, pasirodo, kad ne, reikia mums ji vezioti, o ji is priekio bega, matai kelia rodo!
Megsta vezioti dviratuka, susisodina visus gyvius ir prasideda autostrada.
na ir dar vienas nelabai pagirtinas reikalas, kuri as vadinu "rubu terapija".Musu spintos durys yra stumdomos, tai niekaip negali ju pritvirtint, kad mazge nedarinetu, tai vis nusigriebia koki euba ir tada jau puosiasi smile.gif kartais ir megztuka apsirengia ir kelnes ant galvos apsimauna-visko buna. cool.gif
Bet matosi, kad jos toks budas-krapstosi ir krapstosi biggrin.gif

Tiesa, free, o galbut tu visa diena prabuni su savo vaikeliu? As pamenu, kai nejau i darba, tai jau tikrai per visa diena jau taip man paciai tos veiklos pritrukdavo, nors aisku ir mergina buvo mazesne, o dabar, kai puse dienos aukle, puse as, o vakare dar ir tetis, tai visai smagu thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
free
QUOTE(gima @ 2005 01 04, 22:04)
Tiesa, free, o galbut tu visa diena prabuni su savo vaikeliu? As pamenu, kai nejau i darba, tai jau tikrai per visa diena jau taip man paciai tos veiklos pritrukdavo, nors aisku ir mergina buvo mazesne, o dabar, kai puse dienos aukle, puse as, o vakare dar ir tetis, tai visai smagu  thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif
*

Taip, mes visa diena praleidžiam kartu ir kažkaip iki šiol tos veiklos mes susigalvodavom, bet kuo jis labiau auga, tuo pas ji daugėja energijos ir visos veiklos greitai nusibosta. Todėl aš jau ir pradėjau galvoti ką čia reikėtų pakeisi - gal pradėti lankyti lopšelį, o man eiti dirbti, o gal tik dažniau jį palikti pas senelius, taip ir suku sau galvą blink.gif

gima
Man atrobo, free, kad tau reikia pailseti thumbup.gif thumbup.gif nuo namu, nuo vaiku....
Savo kailiu isbandziau, kaip issekina namai biggrin.gif Taigi-pasistenk istrukti is namu smile.gif bent truputi
free
Na gima čia kalba eina ne apie mane wink_3.gif - man viskas gerai - turiu aš to "poilsio nuo vaikų" tongue.gif . Juk kalbame apie mano sūnų, kuris yra didelis nenuorama ir pilnas energijos vaikas, kuriam viskas greit nusibosta, taip kad nenukrypkim nuo temos... smile.gif

Ar jau išbandėte tešlą??/ smile.gif
loretaltl
vakar padariau....bet bijojo imti.......ir taip siuliau ir anaip......mane tai dabaigs kniauke istisa diena.....nieko neveikiu tik su vaiku zaidziu......tik 5min atsisedu tuoj mama mama mama.......oi oi oi......tikriausiai vesiu i darzeli nors keliom valandom...... sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif
free
Žinok, ainax, tikrai berniukai tokio amžiaus visko mažiau sugeba. Mano vyresnioji mergaitė kai buvo tokio amžiaus irgi veiklos dauk daugiau turėjo ir problemų dėl to nebuvo. Ji ir piešė ir žaidė su virtuvėlėmis, indeliais, ir t.t. Nuo dviejų metukų jau spalvas pažino ir dauk raidelių, bet jai ir įdomu buvo, o šis berniūkštis 2.gif tai tris sekundes pasiklauso jam skaitomas pasakas, arba eilėraščius, ir vėl lekia doh.gif Nesakau kad berniukai išvis dundukai doh.gif rolleyes.gif , bet kad viską kiek vėliau pradeda išmokti tai manau tiesa wink_3.gif
Paskutinėm dienom labai susidomėjęs naujom knygelėm su gyvunėliais - kur atsiverčia kas slepiasi ir mašinomis su sirenomis thumbup.gif
Jurgytė
Maniškė galėtų žaisti ir žaisti su vandeniu, bet... kad ir kiek tariamės, kad neišlaistys - tuoj ant lovos ar kilimo atsiranda bala. Todėl tokie žaidimai trumpi. Patinka Lego kaladėlės, žiūrėti žurnalus. Bet viena dar nelabai žaidžia - vis reikia šalia mamos smile.gif O aš kai grįžtu po darbelio - tik pasėdėt norisi megalol.gif Laukiam begalo pavasario, kada vakarais galėsim į lauką traukt!
Aušrinė
Maniškei tai daugiausiai laiko "užima" kokių smulkių daiktelių krapštinėjimas. Turiu tokius komplektus atsargoj (kai esi užsiėmus svarbiais reikalais ir trūks plyš reikia ramybės): mano nagų lakų buteliukai į dėžutę sukrauti, plaukų gumelių ir segtukų rinkinys, virtuvėj turi "savo" stalčių su samčiais, nedūžtančiais indais ir t.t.. Labai mėgsta kraustyt šaldytuvą. Kartais leidžiu, kai pvz darau valgyt...
Dar dabar auklė padovanojo dėlionę iš medinių detalių - jėga thumbup.gif Ypač gerai tinka sėdint ant puodo - kitaip sunku nulaikyt.
O anytos užprašiau virtuvėlės - irgi veiklos daug joje mergina turi. O jei paprašai pamaitint kokį meškiuką, tai ohoho kiek visko reikia padaryt - neša puodą ant "viryklės", paverda, tada įdeda į lėkštę, o tada papūtus maitina. Gražu žiūrėt biggrin.gif
Tiesa, hipnotizuojančiai veikia paprastas knygelių vartymas. Bet jau šitam procese reikia dalyvaut kažkam ir įvardyt jos rodomus paveikslėlius.
Dar nerealus dalykas yra bėgantis kranas. Galėtų valandą stovėt rankas pakišus.
Prieš miegą eina knist savo rūbų. Atsidaro komodos stalčių ir traukia viską, deda ant savęs, bando megztinį užsimaut, bet pavyksta tik galvą įkišt, tai taip ir vaikšto... Žiūriu, ne tik migos dukrytei tinka "rūbų terapija" biggrin.gif

Aišku, gal čia biški ne į temą. Vaiką gal reiktų gudresniais dalykais užimt. Čia gavosi labiau mano pupos malonumų santrauka wink_3.gif
blondine
QUOTE(Aušrinė @ 2005 01 07, 16:46)
Žiūriu, ne tik migos dukrytei tinka "rūbų terapija"  biggrin.gif

*

O jo joi koks geras dalykas ta terapija biggrin.gif . Mano mergina nuo kokių aštuonių mėnesių ją taikyti pradėjo biggrin.gif . Na, bet čia ne į temą.
Vis bandau prisiminti, ką žaidė mano sūnus tokių metų, bet galvon ateina tik vienas faktas - jis visai nežaisdavo vienas. Vis mama ir mama. Turbūt dauguma berniukų tokie. Manau, kad mus nuo visiško žiemos nuobodulio gelbėdavo seneliai (ir save taip pat biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif ). Porą kartų per savaitę nuveždavom jį pas juos į svečius dienai ar pusdieniui. Tai ir ten būdavo įdomu, ir naminių žaislų grįždavo pasiilgęs. Ir lopšelis tokiam energingam vaikiukui gan nebloga išeitis - tegul išsidūksta. Galima leisti ir pusei dienos, kad labai nuo mažiuko nenutoltumei.
Vaidulė
QUOTE(blondine @ 2005 01 09, 11:21)

Vis bandau prisiminti, ką žaidė mano sūnus tokių metų, bet galvon ateina tik vienas faktas - jis visai nežaisdavo vienas. Vis mama ir mama. Turbūt dauguma berniukų tokie. 

Mano "ne toks" tongue.gif Jis net labai savarankiskas thumbup.gif Bet vistiek veiklos pritruksta sad.gif Nors pastaruoju metu jau vis reikalauja demesio - t.y. su juo nereikia 'uzsiimt" bet jis nori, kad ji stebetu kazkas is vyresniu kaip jis ka daro; va todel man ir laiko sau vis pritruksta rolleyes.gif
O mano pyplio diena prasideda arba nuo TV ijungimo - isitaiso pas mane lovoj ir kokia net minute ziuri biggrin.gif - arba isijungia kompa ir barskina klavetura(uztrunka net iki 15-20min ir as net kava ramiai galiu isgert) thumbup.gif , o kai nulipa nuo kedes - isjungia ir eina toliau smile.gif Tada praso ko nors niam niam ir vaiksto pvz duonos rieke krimsdamas - tuo metu TV paziuri prabegom, knygas pavarto, kaladeles ismeto, su manim eina i vonia, ten savo zaislus i skalbianke sumeta ir t.t. ir apie 12,30 eina pietu miego smile.gif po 2val atsikelia, pavalgo ir vel knyguciu vartymas, visokiu muzikiniu zaislu bandymas, su masina pavazineja, su asiliuku pajoja, dar padainuoja i mago mikrofona, vel kompas ir apie 17 val eina vel liulia; atsikeles valgo ir vel zaidzia arba vaziuojam kur nors i svecius pas draugus ar senelius,o ten nauja vieta, nauji daiktai traukia smile.gif Atrodo viskas butu ir nieko, bet tik kol jis uzsimirsta ir manes nemato, nes vis tempia mane uz rankos kad ziureciau ka jis veikia doh.gif Jauciu,kad nekokia as mama,kad vaikas mane vargina, bet as pvz nezinau kaip toki judru vaika man sudomint kad ir knyguciu skaitymu doh.gif vos pradedu skaityt, jis tuoj vercia kita psl ir vis paemes mano pirsta vedzioja ir rodo daiktus,kad as juos iverdinciau tongue.gif Tik po drabuzius tai uzdraudziau landziot vis pabaru, nes uzknisa rankiot ir vel det atgal schmoll.gif

Ir vis galvoju nuo pavasario i lopseli pas vaikus leist kokiam pusdieniui smile.gif Tegu issiduks ir zinau kad jam ten patiks - tuo labiau,kad laisvai ir su svetimu galiu palikt-nereikia mamos sijono tongue.gif kad tik veiklos netruktu biggrin.gif
mamux02
Labai jau artimas dalykas ta amzina veiklos vaikui stoka...Mano sunus, kuriam dabar per Kaledas suejo 2 metai, beveik nezaide su zaislais, galejai daryt ka nori...Naujas zaislas idomus gal koki 15 min., o paskui pasideda kur nors, vos ne specialiai kad ir pats nerastu, ir baba...Tampydavos mus po visus kambarius, pats nezinodamas ko nori. o megstamiausi jo zaislai - ivairiausi tecio atsuktuvai, varzteliai ir pan., kuriu niekas jam taip paprastai neduoda. Uz tai namie pastovus rekimai... Uztat pries pora menesiu nusprendziau, kad mano fantazija yra per ribota vaikui uzimti ir isleidau i darzeli. O dabar tai liuks thumbup.gif . Matyt ten yra kur pasireiksti jo aktyvumui ir energijai, tai namuose uztenka kartu paskaityti knygeles ir del veiklos nebera problemu, randa kuo uzsiimt - piesia, purskia geles 5 kart per diena smile.gif ir pan.
spurgele
nu va, o as galvojau viena su tokiu nenuorama vargstu - zaidziu biggrin.gif . jei stato kaladeles tai tingi pats pakelti tai ir rekia mama tek tipo pakelk, tai ziurek nukrito bokstas ir vel... bet neseniai atradom viena uzsiemima tai nors kiek buna ramybes : i kriaukle pripili vandens primeti visokiu daiktu ir pasodini maziu prie kriaukles geram pusvalandziui ramybe garantuota, dar mes megstame ziureti animal planet kanala (aisku tik per tam tikra atstuma, kitaip isjungiu telika) ir meta meskinija per LTV paskui rodo senaja animacija (kitokia jam nepatinka). reiks isbandyt ir mums teslos terapija biggrin.gif
šviesa
Yra tokia ''Didzioji vaiku zaidimu ir darbeliu knyga'' 2000m antras leidimas, leidykla ''Lektura''. Ji versta is vokieciu Ravensburgo knygu leidyklos. Ten galybe pasiulymu ka pasiulyti vaikui nuo 0 iki 10 metu smile.gif
slibe
QUOTE(šviesa @ 2005 02 01, 23:09)
Yra tokia ''Didzioji vaiku zaidimu ir darbeliu knyga'' 2000m antras leidimas, leidykla  ''Lektura''. Ji versta is vokieciu Ravensburgo knygu  leidyklos. Ten galybe pasiulymu ka pasiulyti vaikui nuo 0 iki 10 metu smile.gif
*

reiks pasiziuret knygu lentynose, jei nelabai brangiai kainuos gal ir nusipirkt smile.gif
o realiai ar padeda ji realiam musu gyvenime, nes kartais pasiulymai pranoksta musu buiti.
saulala
Mes kai plojam katutes, tai dar ir dainuojam:

Katu katu katutes (plojam delniukais)
Keps mamytė bandutes (vis dar plojam)
Šitokio didumo (rodom, kokio didumo)
Šitokio skanumo (glostom pilvuką)

Manasis net kai "košę verdam", rodo, kokio didumo biggrin.gif

iCute
O mums dar tik metukai, taigi musų žaidymai yra patys paprasčiausi - ridenam kamoliukus įvairaus dydžio ir spalvų, įdedam, išimam, mėgstame žaisti su podais, ir dėviname virt. kombainą, daviau vieną didesnį siaurą indą, kitą mežiasnį - siauresnį ir vaidinam virt. kombainą - trinam daržoves biggrin.gif , yra senukose l. fainas žaislas, pvz. įdėti kvadratą į jam skirtą vietą, trikampį ir t.t. Dar labai patinka žaisti slėpinių.
Kazimiera d'Artanjan
Mums irgi dar tik metukai, bet kamuoliukus itin mėgsta. Kalades statom vieną ant kitos- sunkus darbas smile.gif Turim Puzzle medinį su didelėm detalėm-nuo 18 mėn, tai kol kas tik išima ir labai retai pataiko atgal (aš ir pati kartais vos pataikau) smile.gif Dar mokomės į rankinuką įdėti , o paskui atidaryti ir išimti žaislus.
Visada duodu "įtraukti " dulkių siurblio laidą, sudėti į skalbyklę drabužius, paskui ištraukti, kai išskalbti, grindis pavalyti su drėgnu skudurėliu, kartu renkam žaislus. Tokie namų ruošos lavinamieji darbai tongue.gif
iCute
Prieš savaitę Senukose (banginys) radau thumbup.gif daliką, žaislų skyriuje, sulčiaspaudę. Veikia kaip "tikra", įdedi batėrijas, pasuki jungyklį ir pradeda suktis. Mažius atsidžiaugt negali, paliko ramybei mano kombainą smile.gif . Kaina simbolinė - 3.90lt. Galvojau, kad dienai užteks, bet gi ne .............
sms-zinutka
Sveiki mamytes ir teciai.Va auginam mes savo brangiausia atzala ir turta pasauly ir galvojam su vyru,ka veikt su tavim mazius savaitgali smile.gif Mums 1metai ir 4 menesiai i darzeli neeinam,turim aukle,labai faina ir gera aukle,pilnai ja patenkinti:)Bet va kai ateina savaitgaliai noretumem kur nors savo atzala nusivesti pas vaikucius ar i kokius nors klubus.Tai va ar galite mums pasakyti kas zino,kas domisi, kas veda ,ar yra Klaipedoje kas nors kur imanoma vaika palinksminti ir uzimti,zinoma nepalikti ji,o buti kartu su juo,tik kad jam butu idomu?:)Aciu uz demesi ir atsakymus:)
odryte
4u.gif as tai siulyciau i spektaklius vaikiskus pavaiksciot,manau ,kad vaikui tikrai daug ispudziu butu ax.gif
Grytė
į spektaklį gal dar ir per anksti - neišsėdėtų, o ir nelabai dėmesį dar sutelktų. Bet į kokią lavinimo mokyklėlę, skirtą tokio amžiaus vaikams - manau, pats tas būtų ax.gif
jolak
Sveiki, as savo mazyli vienu metu ir 10men vedziau i spektakli vaikams, tai vienintelis kuris verke kai uzgrodavo muzika garsesne, nelabai tesupranta. Dabar kai ziema, su rogutem i lauka galima, arba nuvarykit visa seima i baseina. bigsmile.gif
Su pagarba mama Jolanta
Neringicka
Na, maniskiui patinka dukti kamuoliukuose. Jis pas mane judrus vaikas, tai jam kaip tik energijai islieti thumbup.gif
sms-zinutka
Na mes ir su rogutem vaikstom ir lakstom lauke,ir i svecius daznai vaikstom,bet vaiku mazu is draugu puses jau nebeturim,tai kazkaip liudnoka gyvenasi:)O beje,kur yra tie kamuoliukai,kiek zinom tai nuo 3 metu yra zaidimo kambariai prekybos centruose,ar yra kur nors Klaipedoj ir maziesnems?Mes tai su vyru pagalvojam gerai butu jei koks darzelio tipo susiburimas butu ,kur ateitum su vaiku ir vaikai galetu nors pora valandu visi kartu pazaist su teveliais,bet numanom kad tokio nera:)Na sekmes maytes jums uzimant savo vaikus:)Kazkaip norisi idomesni gyvenima pasiulyt vaikui o ne vien zaislai ,kiemas ir namai:)
mykolė
Jo.. Čia jau problema ne tik savaitgalinė..aš iš vis nebesugalvoju nei kuo savąjį po darbo grįžusi beužimti, o ką jau apie savaitgalius.Neįdomūs jam žaislai, tik kamuoliukus dar pasvaido, bet max kokias 10min..O tada tąso už rankos paėmęs pirmyn ir atgal, zyzia.. Patinka tai , kas draudžiama: kompiuterį "pareguliuoja", degtukus nori pagraižyti, mano kosmetikos krepšelyje pasirausti ir pasukinėti ką randa, cukriuką ar kruopas papilstyti, na dar į klozetą paplėšyti popierių ir nuleisti vandenį, kai gaminu maistą-pamaišyti puode ar keptuvėje gaminius.Viskas.
Gal turite ką išradingesnio pasiūlyti?
Tiesa, kai buvo tarpšventinis laikotarpis ir didžiuosiuose prekybos centruose vyko ala koncertėliai-tai mažius bėgdavo prie scenos pavėpsoti, irgi patiko
Skirma
Mes planuojam vaiką nuvesti į Keistuolių teatrą. Kaip tik šį sekmadienį rodys spektaklį vaikams "Pelytė Zita", 1 valandos trukmės. Manau, valanda kaip tik tokiam mazgiui, tikiuosi, neatsibos. Parašysiu po to įspūdžius 4u.gif
medasta
Mes su 1,3m sūneliu stengiamės važiuoti pas draugus. Visi draugai turi vaikus, mažesnius ar didesnius. Bet šiaip Edvinukas labai mielai važiuoja( pats procesas jam patinka), žaidžia su lego ir pan su mumis. Man atrodo smagu būtų į kokią lavinimo mokyklėlę su vaikiuku nulėkti, bet iki trijų metų reikia mokinti tokių elementarių dalykų, kad tai galima daryti lauke, kambaryje ir tt mirksiukas.gif
Džeinė
tokio amziaus vaikas vienas ilgam nemoka demesio sukaupt, jam greit pabosta...
ax.gif man gerai, mazasis turi su kuo zaist wub.gif
edux
sutinku,kad tokio amziaus vaikui sedeti vienoje vietoje ar zaisti su tais paciais zaislais greitai atsibosta.mano sunus tada atranda idomesniu dalyku-pasikuisti po spinta,kompaktinius diskus apziureti....kuo daugiau stengiuosi isvesti i lauka pasivaikscioti.ir grynu oru pakvepuoja,ir ispudziu nauju igyja.tada namie ramiau zaidzia bigsmile.gif
natalyjabut
QUOTE(dzeine @ 2006 08 26, 22:14)
tokio amziaus vaikas vienas ilgam nemoka demesio sukaupt, jam greit pabosta...
ax.gif man gerai, mazasis turi su kuo zaist  wub.gif
*

Maniškis ir turi su kuo žaist ax.gif Bet jei tik sese nori - tada jis viską daro, ką ji sako - ir paguli, ir "miegot" eina, ir leidžia but sušukuojamas, ir tt. Bet jei sesei ner nuotaikos su juo užsiimt - tada jau muštines vyksta doh.gif O šiaip mes esame pripirke dideliu kaladeliu, lego - statome namus; toliau mašinos mūsų megstamiausias užsiemimas - tarp namų pastatytu važinejame. Megsta, kai dainas dainuoju ir ypač šokti. Kartais paskaitau knygų - kur daug gyvunų ir kaip jie kalba - tada bando kartoti tuo visus garsus. Dar turime tokį kilimą, su kurio ir namus statom - jam patinka juos griaut...Dar muilo burbulai - oi kaip patinka, tada džiaugsmo pilnos kelnes. O šiaip puse žaislu paslepiu, o po kokiu 10 dienu duodu žaist, o kita puse paslepiu. Tada va ir pats žaidžia. Na, mylimiausias užsiemimas po seses žaislus pasikrapštyt laugh.gif
nikitosmamyte
mums 14 menesiu, nei broliuko, nei sesutes neturim. megsta zaisti su lego kaladelem, kamuoliais ir mamytes tase kraustyti ( tada tai valanda bus uzimtas). o dar patinka gaudyniu zaisti.
Mama_Tania
Arba sugalvoti kokius nors zaidimus, pvz.,

Automobilio plovimas

Leisk vaikui savarankiškai atlikti rimtą darbą, kurį jis stebėjo tave darant. Tam idealiai tinka automobilio plovimas, nes reikia tik šilto vandens, kempinės ir daug putų.

Kaip žaisti

Gražią dieną, kai nuspręsi plauti mašiną, paimk kibirą su šiltu muilinu vandeniu bei po kempinę sau ir vaikui. Kol tu plausi savo automobilį, leisk vaikui plauti savo automobilį, sunkvežimį ar dviratį. Kai apipilsi savo automobilį vandeniu, duok vaikui žarną ir leisk jam apipilti savo transporto priemonę. Vėliau duok vaikui mažą rankšluostį ar skudurėlį, kad galėtų išblizginti savo mašiną. Atvirai didžiuokis jo atliktu darbu.

Žaidimo reikmenys

• didelis žaislinis automobilis, sunkvežimis arba dviratis,
• kibiras su šiltu muilinu vandeniu,
• kempinė,
• šveičiamasis šepetys,
• mažas rankšluostis ar skudurėlis valyti.

Mokymasis ir lavėjimas

Šio amžiaus vaikai dievina dalytis suaugusiųjų darbus ir dalyvauti jų gyvenime. Tvarkymasis jiems ne tik žaidimas. Jie taip pat mokosi vertinti gerai atliktą darbą.

Šaltinis www.pampers.lt
Mama_Tania
Dar vienas:

Tapyba pirštais

Dauguma vaikų dievina tapyti pirštais. Dalinė to priežastis – dažant pirštais galima tepliotis ir daryti netvarką. Laimė, šiame džiaugsme galima dalyvauti keliomis paprastomis priemonėmis tą netvarką kontroliuojant.

Kaip žaisti

Uždenk paviršius, kurie galėtų būti sutepti. Surask bute tokią vietą, kur galėsi leisti savo mažyliui žaisti dažais. Patalpos stalą ir grindis užklok laikraščiais. Padėk vaikui pasiraitoti marškinių rankoves, užrišk jam prijuostę, užvilk chalatą ar išaugtinį palaidinį, kad apsaugotum jo drabužius nuo dažų tiškalų.

Išbandyk tapybos technikas. Paskatink mažylį užtepti ant popieriaus truputėlį dažų. Vėliau ant nuspalvintos vietos iš šaukšto užlašink vandens, kartu su vaiku stebėkite gautą rezultatą. Gali tai daryti atvirkščiai – tepti pirštais dažus ant šlapio popieriaus. Sulygink abiejų technikų rezultatus.
Žaisk spalvomis. Žaidimą pradėk viena pagrindine spalva. Po truputį spalvink vis kitomis spalvomis, kad mažylis galėtų jas maišyti ir stebėti pokyčius.

Supažindink vaiką su visa eiga. Kalbėk su juo apie tai, ką jis jaučia, tapydamas pirštais. Paskatink jį vartoti apibūdinamuosius žodžius ir metaforas. Įjunk muziką, kuri priverstų džiaugsmingai judėti mažylio pirštus. Parodyk mažyliui, kaip pirštais galima tapyti įvairius raštus.

Daryk atspaudus. Gali daryti savo vaiko piešinių atspaudus, tokio paties ar didesnio formato popieriaus lapą uždėdama ant nuspalvintojo ir atsargiai suslėgdama abu lapus. Iš vaiko nuspalvinto paveikslo atvirkštinio atspaudo galima padaryti beveik sausą ranka dažytą ofortą, tinkamą įrėminti arba paprasčiausiai pakabinti ant šaldytuvo!

Kiti lytėjimu pagrįsti žaidimai. Jei tavo mažylis nenori dažais išsitepti pirštų, juos galima pakeisti kuo kitu, pvz., skystuoju muilu, skutimosi kremu su truputėliu maistinio dažiklio arba net šokoladiniu pudingu!

Žaidimo reikmenys

• laikraščiai grindims ir stalui užkloti,
• prijuostė, chalatas arba išaugtinis palaidinis, saugantis vaiko drabužius nuo tyškančių dažų,
• vandeniui nelaidus popierius, specialusis švytintis popierius tapyti pirštais, braižybinis popierius, vandeniui nelaidus popierius sienoms, kartonas lygiomis briaunomis, plastikinio padėklo nugarėlė,
• pagrindinių spalvų dažai tapyti pirštais – pirktiniai ar pačių gaminti (receptą pateikiame).

Tapyba pirštais (1)
• 1–3 šaukšteliai skystojo standiklio,
• 1 šaukštelis temperos dažų.
Ant spalvinamojo paviršiaus išvedžiok standiklio (vietoje vandens). Pridėk temperos dažų.

Tapyba pirštais (2)
• 4 stiklinės šalto vandens,
• 1 stiklinė grūdų krakmolo,
• 1 arbatinis šaukštelis temperos arba maistinių dažų.

Ištirpink vandenyje grūdų krakmolą, virk ant vidutinės ugnies, nuolat maišydama, kol susidarys vienalytė masė. Nukėlusi nuo ugnies, pridėk temperos ar maistinių dažų. Gali skystį padalyti į tris dalis ir į kiekvieną pridėti kitos spalvos dažo.

Mokymasis ir lavėjimas

Tapyba pirštais yra viena labiausiai jaudinamų ir suteikiančių pasitenkinimo vaikų kūrybinės raiškos formų. Tapymo teikiama nauda – ne tik mažyčių rankų ir pirštelių stiprinimas. Tai taip pat padeda susipažinti su spalvų maišymo procesu.

Šaltinis www.pampers.lt
Mama_Tania
Pilnas „lobių“ krepšys

Prisikrauk krepšį daiktų, reikalingų žaidimams, kurie lavina kūdikio jutimus, ir pasiimk juos į išvykas automobiliu, eidama pas gydytoją, į restoraną – visur, kur mažyliui gali prireikti Tavo dėmesio.

Kaip žaisti

Išsirink keletą daiktų, reikalingų tokiems žaidimams:

Žvilgsnio treniruotei: nedūžtantį plastmasinį veidroduką (žiūrėk „Pažvelk į mane“), mažytį stikliuką arba kompaktinę plokštelę, kuriais parodysi vaivorykštę, išgausi šviesos efektus, kuriuos Tavo mažylis sekios žvilgsniu, šeimos nuotrauką, įdėtą į permatomą plastmasinį aplanką (žiūrėk „Žaidimai su šeimos nuotraukomis“), lėlytę (žiūrėk „Lėlytės“) ir kojinę, skirtą įvairiems daiktams slėpti arba skudurinei lėlytei pasigaminti.
Klausai lavinti: keletą nedidelių plastmasinių indelių su ryžiais, pupelėmis, varpeliais, monetomis ir netgi vandeniu (įsitikink, ar indeliai sandariai užsukti – jie turi būti užklijuoti arba apvynioti lipnia juostele); raktelių, suvertų ant žiedo, rinkinį, kurį galima nusipirkti ūkinių prekių parduotuvėje; mažytę muzikos dėžutę arba grojantį žaisliuką bei kasetę su Tavo mažylio mėgstamų dainų įrašais.
Lytėjimui lavinti: keletą 15 centimetrų ilgio skirtingos faktūros medžiagų skiaučių; mažą paties pasigamintą popierinę vėduoklėlę maloniam vėjeliui sukelti; aliejaus, kurio prireiks vaikui masažuoti, kad jis atsipalaiduotų; juostelių; keleto skirtingų nedidelių daiktų, paslėptų gerai užrištose kūdikio kojinaitėse; skiautės vaškuoto popieriaus, ryžių, sagų, polistireno.
Uoslei lavinti: keletą gerai užsiūtų maišelių su džiovintomis žolėmis arba gėlėmis, pvz., mėta, levanda, rožių žiedlapiais. Taip pat gali pasiimti vieną ar dvi gyvas gėles.

Žaidimo reikmenys

* krepšio drabužiams,
* lobių (žiūrėk, kas parašyta pirmiau).

Mokymasis ir lavėjimas

Vaikai mokosi lavindami savo pojūčius. Jų sąmonė ir pasaulio suvokimas vystosi stimuliuojant įvairius jutimus.

Šaltinis www.pampers.lt
Mama_Tania
Dažymas vandeniu

Mano dukra atrado, kaip smagu turėti didžiulį šepetį ir kibirą dažų. Tikriausiai tai patiktų ir Tavo vaikui. Dažymas yra puikus žaidimas, padedantis vaikui įvertinti tikrą darbą.

Kaip žaisti

Susirask šepetį namui dažyti. Pripilk kibirą vandens. Paprašyk, kad vaikas „nudažytų” namo sienas, tvorą arba medžio kamieną. Tavo vaikas veikiausiai bus sužavėtas, jeigu jam pasiūlysi dar daugiau dažytojui reikalingų priemonių, pavyzdžiui, skrybėlę, mažas kopėtėles, volelį dažymui, padėkliuką bei vežimėlį visiems šiems įrankiams vežiotis.

Žaidimo reikmenys

* šepečio sienoms dažyti,
* plastmasinio kibiro,
* pagalbinių priemonių, pavyzdžiui: skrybėlės, mažų kopėtėlių, volelio, padėkliuko, vežimėlio (pasirinktų savo nuožiūra).

Mokymasis ir lavėjimas

Tavo vaikas vis labiau domisi jį supančiu pasauliu. Jis dažnai klausinėja, kam reikalingi vieni ar kiti daiktai. Žaidimai, atskleidžiantys priežasties ir pasekmės ryšį, yra labai vertingos pamokos, padedančios vaikams pažinti pasaulį.

Šaltinis www.pampers.lt
Mama_Tania
Lietaus žaidimai

Vienintelės būtybės, labiau už vaikus mėgstančios lietų, yra antys. Lauke pliaupiant lietui, jūs galite labai smagiai pažaisti.

Kaip žaisti

Abu su vaiku užsimeskite neperšlampamus apsiaustus, apsiaukite guminius batus, užsidėkite skrybėles nuo lietaus ir išeikite pasivaikščioti. Abu šokinėkite per balas. Mėtykite į jas šakas ir lapus. Nustebink vaiką išsitraukdama žaislus, kuriuos anksčiau, jam nematant, įsidėjai į rankinuką; tai gali būti vaikiškas laivelis, guminė antytė, puodukas arba mažas kamuoliukas. Visais šiais daiktais gali su juo žaisti, pavyzdžiui, kad maitinate antis, kad valtele keliatės per ežerą. Taip pat gali pastatyti krioklį, smarkiai taškyti vandenį! Kalbėk su vaiku apie tai, ką jis mato, girdi ir ką patiria: apie ratilus balų paviršiuje, krintant lietaus lašams, apie garsą, kai lietaus lašai atsimuša į skėtį, apie lašus, varvančius ant nosies ar liežuvio. Papasakok vaikui, kas atsitinka lietaus lašams, kai jie patenka į kanalizacijos šulinius ar lovelius, kalbėk apie tai, kodėl visiems gyvūnams reikia lietaus; kodėl antys beprotiškai mėgsta lietų ir iš kur atsiranda vaivorykštė. Kiek daug galima nuveikti lietingą dieną!

Žaidimo reikmenys

* neperšlampamo apsiausto,
* guminių batų,
* skrybėlės nuo lietaus,
* skėčio,
* mažų plastmasinių žaisliukų, šiuo atveju tinka laivelis, guminė antis, puodukas, * mažas kamuoliukas,
* humoro jausmo ir noro žaisti.

Mokymasis ir lavėjimas

Tavo vaikas vis labiau domisi jį supančiu išoriniu pasauliu, jis vis dažniau kalba su Tavimi užduodamas įvairiausių klausimų. Žaidimai, parodantys priežasties ir pasekmės ryšį, yra labai vertingos pamokos vaikams suvokiant pasaulį. Jie gali Tavo vaikui atsakyti į daugelį jam rūpimų klausimų.

Šaltinis www.pampers.lt
Mama_Tania
Formų pritaikymas: apskritimai ir kvadratai

Kol Tavo mažylis bus pasiruošęs žaisti su tradicinėmis dėlionėmis, turi jį išmokyti sudėlioti pagrindines geometrines figūras į joms skirtas skyles. Toks specialus Tavo nupirktas arba pačios padarytas žaisliukas, su kuriuo žaisdamas vaikas mokosi sudėlioti figūras į joms skirtas skyles, yra puiki treniruotė lavinant svarbius vaiko įgūdžius, o kartu ir nuostabus žaidimas.

Kaip žaisti

Norėdama pati pasidaryti tokį žaisliuką, susirask batų dėžutę ir jos dangtelyje nupiešk dvi figūras: mažo kamuoliuko arba apvalios dėžutės dydžio apskritimą ir medinio kubelio dydžio kvadratą. Peiliu išpjauk dangtelyje nupieštas figūras. Paskui paduok savo mažyliui keletą apvalių ir kvadratinių daiktų, tegul jis juos palaiko rankutėse, o Tu apibūdink daiktus, pasakyk, kaip jie vadinami: „Štai čia yra kamuoliukas. Kamuoliai yra apvalūs. Kaip manai, į kurią skylę reikėtų mesti šį kamuolį? Įsižiūrėk, kokios formos yra daiktas, kurį dabar laikai rankutėje? Jis nėra apvalus kaip kamuolys. Jo aštrūs kampai. Tai kvadratas. Kaip manai, į kurią skylę reikia mesti kvadratą?“. Kai jau abu primesite pro skyles į dėžutę šiek tiek daiktų, parodyk savo mažyčiui, kaip atsidaro dėžutė ir kur tie daiktai yra. Tavo vaikas veikiausiai norės juos išsiimti ir pro skyles vėl sumėtyti atgal į dėžutę. Laikui bėgant išpjauk naujų, kitokios formos skylių, kad šis žaidimas taptų didesnis iššūkis Tavo mažyliui.

Žaidimo reikmenys

* batų dėžutės,
* keleto apvalių ir kvadrato formos daiktų.

Mokymasis ir lavėjimas

Pritaikydamas kiekvieną geometrinę figūrą prie tos pačios formos skylės, Tavo vaikas mokosi planuoti, numatyti ir spręsti problemas.

Šaltinis www.pampers.lt
Mama_Tania
Vėjo žaislai

Kad vaikai galėtų pažinti jį supantį pasaulį ir juo žavėtis, jiems reikia įvairiausios patirties, įvairiausių žaidimų tiek namie, tiek lauke. Vėjuotą dieną pabandykite lazdele sugauti vėją, laidyti aitvarus arba pūsti muilo burbulus.

Kaip žaisti

Vėjo lazdelė
Norint pasidaryti lazdelę reikia sukarpyti celofano, medžiagos skiautę, gabalą krepo arba kaspino į šešias dviejų centimetrų pločio ir daugiausia 30 centimetrų ilgio juosteles. Priklijuok lipnia juostele sukarpytas juosteles prie pagaliuko, plastmasinės apyrankės arba mažos popierinės lėkštutės. Parodyk vaikui, kaip galima bėgioti laikant lazdelę aukštai virš galvos ir gaudyti vėją. Bėgiokite kartu. Paklausk savo bamblio, ar jis žino, iš kurios pusės pučia vėjas. Kai lauke lyja ar nėra vėjo, vaikas gali mosuoti lazdele namie, šokdamas grojant jo mėgstamai muzikai.

Aitvaras
Kartu su vaiku iš 20 X 30 cm dydžio lapo popieriaus išlankstykite paprastą aitvarą, pasiruoškite virvutę. Pirmiausia leisk vaikui papuošti aitvarą, spalvoti jį pieštukais, žymekliu, priklijuoti lipdukų. Paskui suklijuok lapo kraštus 5 centimetrų ilgio lipnia juostele. Pradūrusi juostelėje skylutę, įverk 60 – 90 centimetrų ilgio virvutę. Pamokyk vaiką, kaip laikyti aitvarą aukštai virš galvos, kad jis pleventų vėjuje.

Burbulai
Pūsti muilo burbulus vėjuotą dieną gali būti ypač įdomus užsiėmimas. Pasidaryk šiek tiek muilo tirpalo burbulams pūsti, paimk kokteilio šiaudelį ir turėsi puikų vamzdelį burbulams pūsti.

Žaidimo reikmenys

Vėjo lazdelei:
* celofano, medžiagos skiautės, krepo arba kaspino (sukarpytų 30 centimetrų ilgio juostelėmis),
* medinio pagaliuko, plastmasinės apyrankės arba mažos popierinės lėkštutės,
* lipnios juostelės.

Aitvarui:
* popieriaus lapo (20 X 30 centimetrų dydžio),
* lipnios juostelės,
* skylamušio (jeigu reikia),
* virvutės arba siūlo.

Muilo burbulams:
naminio muilo tirpalo, pagaminto iš:
* 1/4 puodelio indų ploviklio,
* 10 litrų vandens,
* 1 šaukštelio glicerino, kurio galima gauti kiekvienoje vaistinėje.
Gerai išmaišyk sudėtines tirpalo dalis ir … štai turi viską, ko Tau prireiks burbulams pūsti.

Mokymasis ir lavėjimas

Žaidimai bėgiojant ir lenktyniaujant su vėju skatina vaiką būti judresnį. Tai puiki proga pažinti atmosferos reiškinius ir suvokti priežasties bei pasekmės ryšį.

Šaltinis www.pampers.lt

Mama_Tania
Indų plovimas ir grindų šveitimas

Vaikams patinka stebėti ir dalyvauti jų aplinkos suaugusiųjų kasdieniuose darbuose. Siūlome idėją, kaip paversti žaidimu paprasčiausią indų plovimą.

Kaip žaisti

Kai plauni indus, pastatyk greta vaiką, duok jam plastikinių vaikiškų indų rinkinį: stiklinių, puodelių, lėkštučių, dubenį su vandeniu ir truputėlį indų ploviklio. Jis galės kartu su tavimi plauti indus. Parodyk vaikui, kaip reikia sausinti indus šluoste. Patrumpinusi medinę rankeną, gali savo vaikui iš didelio padaryti mažą šepetį grindims šveisti. Kai baigsite plauti indus, paprašyk vaiko padėti iššveisti grindis. Kitas variantas: tavo vaikas savo dubenyje gali plakti muilino vandens putas paprastu ar moderniu kiaušinių plaktuvu (gal teks jam padėti prilaikant plaktuvo rankeną).

Žaidimo reikmenys

• dubuo su vandeniu,
• padėklas,
• šluostė,
• virtuvės rankšluostis,
• indų ploviklis,
• paprastas ar modernus kiaušinių plaktuvas,
• maža kempinėlė arba šepetėlis,
• vaikiškos plastiko lėkštutės, puodeliai ir dubenėliai,
• mažas šveitiklis grindims plauti.

Mokymasis ir lavėjimas

Vaikai dievina dalyvauti kasdienėje namų ruošoje. Tvarkymas jiems ne tik žaidimas. Jie mokosi vertinti gerai atliktą darbą.

Šaltinis www.pampers.lt
Mama_Tania
Namų smėliadėžė

Dauguma vaikų mėgsta žaisti žaidimų aikštelių smėliadėžėse. Tačiau orai gali dažnai riboti tokio žaidimo galimybę. Čia rasi būdą įrengti namų smėliadėžę, kuri suteiks vaikui galimybę kiaurus metus kasti, sijoti ir statyti iš smėlio.

Kaip žaisti

Iki pusės pripildyk rezervuarą sauso, smulkaus ir švaraus smėlio. Pastatyk „smėliadėžę“ ant žemo staliuko arba tiesiog ant grindų, šalia išskleisk paplūdimio rankšluostį. Duok vaikui keletą žaislų tinkamų žaisti smėlyje. Dabar duok valią savo vaizduotei! Iškask duobutę, nu-tiesk kelią, prikrauk į sunkvežimį smėlio, supilk kalną, užkask lobį ar dinozauro kaulus, pastatyk smėlio pilį. Tavo mažylis krykštaus iš laimės! Tavo vaikas šiuos kubelius gali paversti bokštu, klojimu, garažu, oro uostu, pilimi – jis tikrai sugalvos kuo. Pridėk jam įvairių žaidimo reikmenų – gumos ar plastiko žvėrelių, transporto priemonių, mažų lėlyčių ir žmogeliukų. Fotografuok savo vaiko sukurtus statinius, vėliau kartu juos aptarkite.

Žaidimo reikmenys

• negilus rezervuaras, pvz., dubuo, nenaudota katino vonelė, plastmasinė dėžė žaislams, indas „cemento skiediniui“ ruošti,
• idealiai švarus smėlis, pirktas sodininkų parduotuvėje,
• smėliadėžės žaislai: šaukšteliai, formelės, sietelis, semtuvėlis, laistytuvėlis,
• kiti reikmenys įvairioms žaidimo scenoms ir situacijoms vaidinti: akmenukai, kriauklelės, pagaliukai, gumos ar plastikiniai žvėreliai ir žmogeliukai, mažos transporto priemonės iš plastiko,
• šepetys ir semtuvas smėliui sušluoti.

Mokymasis ir lavėjimas

Vaikai dievina žaidimus su smėliu, pažintį su daugybe jo nepaprastų savybių. Rankomis semdami, kasdami, imdami smėlį ir iš jo statydami, vaikai lavina rankas. Naudojantis namų smėliadėže, žaislais ir žaidimo reikmenimis (mažyčiai žvėreliai, žmogeliukai, transporto priemonės) sykiu galima vaidinti įvairias istorijas, scenas ir situacijas.

Šaltinis www.pampers.lt
Nerytė
Mama_Tania, thumbup.gif idejos!
Mama_Tania
Pabandykite, gal kas patiks. Gal susikursite kitą žaidimą šiuos šiek tiek pakeitę arba savo žaidimus 4u.gif

P.S. idejos - ne mano schmoll.gif
astukas
Kai vaikai neina į mokyklą kažkodėl niekaip nesugalvoja ką veikt g.gif O vasaros metu tai košmaras doh.gif Ar tik pas mus taip yra? verysad.gif Kaip pas jus vaikai užsiima būdami ilgesnį laiką namie? Kažin kaip reikėtų auklėt mūsų mažių, kad vėliau vėl netektų išgirst to klausimo blush2.gif
Jurlin
Na ir kuris is musu isaugome be tu zodziu? g.gif
Tai normalu, kad kol vaikas auga, kad teks tai isgirsti, nes juk ir suaugusiems buna, kad padus niezti kazkur nulekti, kazka padaryti, o taip ir neina sugalvoti ka cia nuveikus. Na bet jei tas kartojasi daznai, gali buti, kad reiketu pagalvoti apie bendra veikla kartu, tiek namu ruosoje, tiek prie kokiu vaikisku rankdarbiu (lipdyti, klijuoti, konstruoti ar dar kazkaip sudominti)
Rela
mano neturi kad sakyti- ka man veikti. Viskas prasideda mokykla toliau muziko mokykla, aerobika, teatro studija, suniuko vedziojimas, pamoku ruosimas, grojimas namuose. Laisvalaikis: knygu skaitymas, truputis interneto ir laiko leidimas kartu, kai tik mes ir nieko daugiau, tada dazniausiai enam pasivaikscioti.
fana
QUOTE(Rela @ 2006 11 23, 10:04)
mano neturi kad sakyti- ka man veikti. Viskas prasideda mokykla toliau  muziko mokykla, aerobika, teatro studija, suniuko vedziojimas, pamoku ruosimas, grojimas namuose. Laisvalaikis: knygu skaitymas, truputis interneto ir laiko leidimas kartu, kai tik mes ir nieko daugiau, tada dazniausiai enam pasivaikscioti.
*

Nuo kokio amžiaus pradėjote lankyti muzikos mokyklą?
Rela
QUOTE(fana @ 2006 11 23, 13:22)
Nuo kokio amžiaus pradėjote lankyti muzikos mokyklą?
*

Nuo penkeriu, iki tol lanke ankstyvojo ugdimo mokyklele.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.