Aš esu žindymo klausimais konsultuojanti mama  , jei kas žinot mama-mamai paramos grupes. Taigi, man paskambino moteris ir po kelių minučių pokalbio pasakė, kad jai dabar labai sunku ir ji tiesiog nori su kuo nors pasikalbėti. Dabar pabandysiu trumpai apibūdinti jos (pavadinkime ją Laima) situaciją. Gyvena mažoje gyvenvietėje 2-jų kambarių bute su išgėrinėjančia mama. Laimai 32 metai, ji turi psichikos sveikatos problemų, dėl kurių nustatytas 35% darbingumas. Nėštumo metu nedirbo, šiuo metu jos vaikeliui 8 mėnesiai, vaikutis dėl sveikatos problemų (nežinau kokių) guli netolimo miesto ligoninėje - vienas. Laimai nustatyta depresija (II laipsnio), šiuo metu ji turėtu gultis į KMUK. Vaiko tėvą Laima apibūdina tiktai neigiamai: recidyvistas, vaiku nesirūpina, pinigų neduoda  . Nežinau, ar jie kartu gyvena, susituokę nėra, jis yra oficialus vaiko tėvas. Jis grąsina, kad atims vaiką iš Laimos (prisiteis??). Laimos namuose lankosi socialiniai darbuotojai, seka situaciją. Klausimai: 1. Laimos pajamos: vaiko pinigai (tie 90Lt)+invalidumo pensija. Kaip ir kur pradėti tvarkyti reikalus dėl alimentų? 2. Skolos: skolinosi pinigus iš žmonių pirkti pieno mišinukus ir sauskelnes. Susikaupė skolos už vandenį, elektrą ir pan. Paslaugų teikėjai bando skolas išsiieškoti.  Ar gali atsitikti taip, kad ją iškeldins iš būsto? Ką išvis čia galima patarti? 3. Jei vyras išties atitinka Laimos apibūdinimą, ar turi realaus pagrindo jo grasinimai atimti vaiką? Gal čia reikėtų kreiptis į nemokamus teisininkus? (Laima gyvena netoli Prienų) 4. Dėl socialinių darbuotojų: jie stebi situaciją, tačiau nepadeda, nes "viskas yra mokama". Aš nežinau, bet gal žmonės tik formaliai atlieka savo pareigas? Dabar vaikutis jau nebemiega tiek daug ir Laima nebespėja susitvarkyti buities, aš jai patariau pirmiausia rūpintis savalaikiu maisto paruošimu ir kad namuose vaikui būtų šilta. Kas ką dar žinote apie minimalius vaiko priežiūros reikalavimus tokioje situacijoje? Kaip galima būtų "optimizuoti" buities darbų naštą? Mano mintys: kiekvienas mūsų pats nueiname savo gyvenimo kelią, su visais atradimais ir praradimais. Negaliu "įpūsti" Laimai optimizmo ir kritiškesnio mastymo (čia aš apie gyvenimo draugą). Bet galiu išklausyti, nepasmerkti ir -galbūt patarti. Jei būčiau turtinga ponia  , sumokėčiau jos skolas ir pasamdyčiau laikiną pagalbininką buityje. Bet esu labai panaši į Laimą: tokio paties amžiaus vaikutis, buities rutina, amžinas "galo su galu" durstymas. Tik su gyvenimo partneriu pasisekė kur kas labiau. Užsirašiau Laimos adresą ir tel. nr. ir būsiu dėkinga už Jūsų mintis, mielos mamos
Klepesova
2008 03 12, 16:47
O man dabar atrodo... kažin su kuo vaikučiui būtų geriau? Su depresuojančia mama, ar su tėvu? Ir šiaip jeigul jai depresija viskuo tikėti negalima- žmonėms tadea atrodo viskas blogai- visi blogi- tik jie vieni geri, tik jiems sunku, jie, jie, jie. Žinau ką kalbu- mano anyta apie metus sirgo sunkia depresija. Susikalbėt nei gražiuoju nei piktuoju nėjo.
O šiaip- tegul kreipiasi į bėdų turgų (ar kaip ten dabar) vaikutis ant rankų- 8 mėnesių- gal padės.
Nei su vienu, nei su kitu tam vaikui nesaugu. soc darbuotojai turėtų pasirūpinti vaiko apgyvendinimu vaikų namuose. Man taip atrodo. Žiauru, bet...
Temos autorė sako: būčiau turtinga ponia, apmokėčiau skolas... Tai tektų visą gyvenimą mokėti tų žmonių skolas, juos išlaikyti. Recidyvistas tuoj pajustų naudos šaltinį.
gal "Bėdų turgus" imtųsi. Bet abejoju, nes nesimato noro ir gyvasties kabintis į gyvenimą.
"Asocialus"-nevisuomeniškas, kenkiantis visuomenei, pasyvus, abejingas visuomeniniams santykiams. Asocialias šeimas rodo per TV: tėtis geria, mama kartais geria, kartais tėtis muša mamą, kartais vaikus, kartais jie išeina gerti pas tolimus kaimynus, palikę vaikus vienus, be maisto ir nešildomam būste. Šiuo požiūriu Laima yra sociali: perka vaikui pieno mišinukus, sauskelnes, žiemą namus šildė ir elektriniais šildytuvais, kad vaikučiui nebūtų per šalta. Išgėrinėja Laimos mama, todėl Laima viena rūpinasi buitimi. Ir būtent dabar, kai mažylis paaugo, mažiau miega ir aktyviau juda, jai tapo sunkiau: "aš nespėju net dulkių gerai nuvalyti..". Vaiko tėtis "sudalyvavo" vaiko gyvenime Laimos paprašytas: aplankė ligoninėje. Nors aš tiesiai nepaklausiau, bet iš tam tikrų detalių esu (beveik) tikra, kad jis gyvena atskirai. Kaip Laima pateko socialinių tarnybų akiratin? Manyčiau tada, kai dar būdama nėščia gydėsi KMUK ir paprašė pagalbos ten dirbančio socialinio darbuotojo. Ir ką? Butas mamos, o suteikti laikiną socialinį būstą "nėra galimybių". Pinigai: vieniša mama, jei neturi įgijusi itin gerai apmokamos specialybės, arba nėra materialiai remiama savo tėvų, verčiasi sunkiai, o dažnai skursta. Pagalba vaikų priežiūroje arba buityje irgi neteikiama. Valstybės pagalba apsiriboja situacijos stebėjimu ir menkomis pašalpėlėmis. Iš tiesų, Lietuvoje socialinę atskirtį ir skurdą mažina ne valstybinės institucijos o TV laida "Bėdų turgus"!! (Pagarba Mildžytei&Co). Dėl vaikelio paėmimo: vaikas būtų paimtas iš mylinčios ir juo pagal išgales besirūpinančios mamos. Todėl manau, kad reikia ne paimti, o suteikti didesnes galimybes. Dėl "Bėdų turgaus": savo bažnytkaimyje tampi viešu asmeniu. Laima priklauso tikinčiųjų bendruomenei. Kaip minėjau, jai per 30, netekėjus - ir pagimdė. Tai dabar davatkos turi kalbos. O dar jei TV pinigų duotų...Kaip minėjau, Laima serga depresija ir yra labai jautri aplinkinių nuomonei. Bet aš irgi jau nematau kitos išeities. Dėl vaiko tėvo: kaip sakiau, jis šeimai nepriklauso, vaiko neišlaiko, nesirūpina. Nesuprantu, kodėl Laima jį stengiasi vistiek įtraukti į vaiko gyvenimą. Tų pastangų rezultatas: pikti "pokštai" telefonu ir grasinimai pasiimti vaiką (bet vyras turi kalėjimo praeitį..) Paprastai tariant, aš netgi bijau ištiesti Laimai pagalbos ranką, kad į ją neįsikibtų šis vyras. Tarkim, dabar Laima gulasi į ligoninę ir nėra kam pasirūpinti jos vaiku (kol kas ir vaikutis ligoninėje). Mano šeimoje auga lygiai toks pat "pipiras".. Dėl etiškumo: rašau apie Laimą jai nežinant. Nors ir stengiuosi išlaikyti jos anonimiškumą, galbūt kai kurios atskleistos detalės leistų ją atpažinti aplinkiniams. Moralinės ir bendražmogiškos nuostatos verčia mane viešai prašyti patarimo, kai negaliu patarti pati. Bet kamuoja ir abejonės, ar etiškai aš elgiuosi, ypač po to, kai skurstančią ir socialinės pagalbos reikalingą šeimą neatsakingai įvardinau kaip "asocialią" temos pavadinime
rutelyte
2008 05 18, 11:39
[quote=Kaje,2008 03 13, 19:42] "Asocialus"-nevisuomeniškas, kenkiantis visuomenei, pasyvus, abejingas visuomeniniams santykiams. Asocialias šeimas rodo per TV: tėtis geria, mama kartais geria, kartais tėtis muša mamą, kartais vaikus, kartais jie išeina gerti pas tolimus manau svarbiausi neprisiimti atsakomybės už kitą žmogų, gal jam padėti, bet iš esmės ji pati atsakinga už tai kaip gyvena,man ne krtą taip buvo, kad norėjau geranoriškai padėti, o gavos kad ant galvossudeda savo problemas ir tikis kad jas išspręsiu
Oi nežinau... Panašią šeimą ir aš remiu. Trys vaikai, netekėjusi, gyvena su trečio vaiko tėvu - neišsilaikančiu jokiame darbe, mėgstančiu išgert ir prigėrus muštis ir daužyti daiktus. Iškviesta policija jį išsiveža, po kelių val paleidžia, jis grįžta, atsiprašo, pora mėn negeria ir toliau viskas iš naujo... Ji tolima mano giminaitė(giminių giminė), tai paremiam kuo galim - baldeliais, drabužėliais vaikams, maistu,perkam vaistus, vitaminus, kartais ir pinigėliais. Bet kuo toliau, tai aš pradedu jausti, kad esame tiesiog išnaudojami. Pagalbos dabar tiesiog kaip ir reikalaujama ir net ačiū nepasakoma. Nerimauju, kad jie jau galvoja mus esant atsakingais už jų gyvenimą, nes iškilus mažiausiai problemai, jie jau pas mus... Būčiau turtuolė - tai tiek to, bet patys sau ne viską galim leisti, ir saviems vaikams norisi padėti kiek nors... Tai va, įkliuvom su gera dūšia ir ką daryt? Vaikučių gaila, bet visų mes nepajėgūs išlaikyti. O jie jauni, sveiki - dirbtų ir turėtų. Manau, kad padarėm jiems meškos paslaugą, o taip pat ir sau.
energize
2008 10 01, 21:16
LIETUVOS RESPUBLIKOS PINIGINĖS SOCIALINĖS PARAMOS NEPASITURINČIOMS ŠEIMOMS IR VIENIEMS GYVENANTIEMS ASMENIMS ĮSTATYMAS 2003 m. liepos 1 d. Nr. IX-1675 Vilnius
(Lietuvos Respublikos 2006 m. lapkričio 21 d. įstatymo Nr. X-916 (nuo 2006 m. gruodžio 1 d.) (Žin., 2006, Nr. 130-4889) redakcija)
3 straipsnis. Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims rūšys Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims (toliau - piniginė socialinė parama) rūšys yra šios: 1) socialinė pašalpa; 2) būsto šildymo išlaidų, išlaidų šaltam vandeniui ir išlaidų karštam vandeniui kompensacijos (toliau - kompensacijos). daug informacijos galima rasti čia, tik reikia laiko ir noro pačiam ieškotis, nes įstatymų yra daug bet žmonės jų visų nežino socialines apsaugos ir darbo ministerija
QUOTE(energize @ 2008 10 01, 22:16) [daug informacijos galima rasti čia, tik reikia laiko ir noro pačiam ieškotis, nes įstatymų yra daug bet žmonės jų visų nežino socialines apsaugos ir darbo ministerijaĮ panašią problemą ir aš įsivėlusi - turiu tokius giminaičius. Ji nedirba ir nenori dirbti, nors šiaip tvarkinga, negeria, vaikus žiūri. Turi tris vaikučius. Su trečio tėvu gyvena, jei tai galima vadinti gyvenimu: amžinai girtas ir agresyvus. Kartais kokį litą parneša, jei lieka nuo alaus... Pirmi du vaikai jau paaugę, bet alimentų neprisiteisus iš jų tėvo, tai ir gyvena iš tų kelių šimtų, kuriuos gauna kaip daugiavaikė mama. Nes kai nepriteisti alimentai , tai ir pašalpų negauna, o neprisiteisia todėl, kad neturi pinigų teismams... Kiek galim padedam, bet dabar jau ir patiems sunkiau, nes sunkiai serga vyras. Bet irgi pastebėjau, jog jiems atrodo, kad visi jiems privalo padėt, visai nesistengia kaip nors dėl savęs pakovot patys - tik gyvena šia diena ir laukia stebuklo...
Lilijana147
2008 10 24, 08:48
oj varkses tosmoterytes.....
is tikruju, kai kurios socialiai remtinos seimos nieko nedaro tik laukia kad kas padarytu uz jas.. bet manau galima jas igalinti, paskatinti  o jei nebus to noro, tai ka dabar padarysi, nesuselpsim visiems
QUOTE(Envuke @ 2008 11 21, 01:54) is tikruju, kai kurios socialiai remtinos seimos nieko nedaro tik laukia kad kas padarytu uz jas.. bet manau galima jas igalinti, paskatinti  o jei nebus to noro, tai ka dabar padarysi, nesuselpsim visiems  Man atrodo, kad tokioms šeimoms social. darbuotojai turėtų ne tik kruopas ar miltus dalint, bet daugiau padėt juridiniais klausimais, ypač dėl alimentų prisiteisimo, nes gaunasi uždaras ratas: negauna jokios paramos, kad neprisiteisus alimentų, o alimentų neprisiteisia, nes neturi pinigų advokatams. Tie vadinamieji nemokami advokatai tik atsikrato pasakę kelis sakinius, o menko išsilavinimo moteris taip ir nesupranta ką ir kur reikia daryt - interneto juk tokioj šeimoj nėra. Su krūva vaikų ir darbo padoresnio negali susirast jei gyvena kaime.
QUOTE(eva* @ 2008 06 13, 16:26) Oi nežinau... Panašią šeimą ir aš remiu. Trys vaikai, netekėjusi, gyvena su trečio vaiko tėvu - neišsilaikančiu jokiame darbe, mėgstančiu išgert ir prigėrus muštis ir daužyti daiktus. Iškviesta policija jį išsiveža, po kelių val paleidžia, jis grįžta, atsiprašo, pora mėn negeria ir toliau viskas iš naujo... Ji tolima mano giminaitė(giminių giminė), tai paremiam kuo galim - baldeliais, drabužėliais vaikams, maistu,perkam vaistus, vitaminus, kartais ir pinigėliais. Bet kuo toliau, tai aš pradedu jausti, kad esame tiesiog išnaudojami. Pagalbos dabar tiesiog kaip ir reikalaujama ir net ačiū nepasakoma. Nerimauju, kad jie jau galvoja mus esant atsakingais už jų gyvenimą, nes iškilus mažiausiai problemai, jie jau pas mus... Būčiau turtuolė - tai tiek to, bet patys sau ne viską galim leisti, ir saviems vaikams norisi padėti kiek nors... Tai va, įkliuvom su gera dūšia ir ką daryt? Vaikučių gaila, bet visų mes nepajėgūs išlaikyti. O jie jauni, sveiki - dirbtų ir turėtų. Manau, kad padarėm jiems meškos paslaugą, o taip pat ir sau.  taip,taip ,galų gale jiems nereikia nieko daryti,tik padejuoti,o paskui ne dejuoti,o tiesiog reikalauti...oi,kiek galėčiau čia papasakoti apie tuos tipo vargšelius... jiems kuo daugiau duodi,tuo daugiau reikia...
QUOTE(vilma1978 @ 2008 12 01, 17:49) taip,taip ,galų gale jiems nereikia nieko daryti,tik padejuoti,o paskui ne dejuoti,o tiesiog reikalauti...oi,kiek galėčiau čia papasakoti apie tuos tipo vargšelius... jiems kuo daugiau duodi,tuo daugiau reikia... Tikra tiesa. Ir gaila, ne tiek jų, bet vaikučių, ir baisiausiai pikta...
Rudaakė
2008 12 15, 01:29
turbut daug galeciau kalbeti tokia tema, pati uzaugau ne pinigu kalne, su girtu tevu pries aky, ir dar su 2 broliais ir 2 seserim, mama.... bet..... va, dabar gyvenu gerai, gal net labai gerai, ir viska pasiekiau pati..... pati, nes labai norejau.... norejau gyvent gerai, mokiausi, galvojau is kur pinigeliu prasimanyt....Nesakau, tikrai, ne visi zmones, kad ir nori, gali geriau gyeventi, bet... as tikiu tikrai, kad paties zmogaus noras daug ka reiskia, net gal viska... Ir pati dabar esu linkusi kazkam padeti, kam rubeliais, daiktais ar tuo, ka galiu pati pagelbeti  nes zinau ta gyvenimo karcia patirti, bet esu uz tai, kad zmogus ne tik imtu, tai ka duoda kiti, bet ir pats i gyvenima kibintusi.... pasikartosiu, uzaugau ne lobiu kasykloj, kiek galiu padedu dabar tiems kam reikia, kam tikrai reikia, kiek mano pacios galimybes leidzia. Pati noriu gyventi geriau nei dabar gyvenu, ir gyvenu ta mintimi, siekiu kazko, to, kas atrodo dabar neimanoma, bet tikiu, kad po kokiu 5-10 metu, tos mano dabar neigyvendinamos svajone jau bus realybe....
Kaip padėti asocialioje šeimoje gyvenančiam vaikui (13m.). Aš jos apgyvendinti kažkur pas save nagaliu, o padėjimais pinigaisar daiktais naudos neduoda nes viskas buna išdalinta ar sualužyta. Ar galima kur nors kreiptis, kad toks vaikas būtų apgyvendintas kur nors? Oficialiai motinai motinystės teisės neatimtos, bet jei padėti jau nebenoriu nes tai naudos neduoda.  Patarkite jei kas ką galite.
QUOTE(Rudaakė @ 2008 12 15, 01:29) turbut daug galeciau kalbeti tokia tema, pati uzaugau ne pinigu kalne, su girtu tevu pries aky, ir dar su 2 broliais ir 2 seserim, mama.... bet..... va, dabar gyvenu gerai, gal net labai gerai, ir viska pasiekiau pati..... pati, nes labai norejau.... norejau gyvent gerai, mokiausi, galvojau is kur pinigeliu prasimanyt....Nesakau, tikrai, ne visi zmones, kad ir nori, gali geriau gyeventi, bet... as tikiu tikrai, kad paties zmogaus noras daug ka reiskia, net gal viska... Ir pati dabar esu linkusi kazkam padeti, kam rubeliais, daiktais ar tuo, ka galiu pati pagelbeti  nes zinau ta gyvenimo karcia patirti, bet esu uz tai, kad zmogus ne tik imtu, tai ka duoda kiti, bet ir pats i gyvenima kibintusi.... pasikartosiu, uzaugau ne lobiu kasykloj, kiek galiu padedu dabar tiems kam reikia, kam tikrai reikia, kiek mano pacios galimybes leidzia. Pati noriu gyventi geriau nei dabar gyvenu, ir gyvenu ta mintimi, siekiu kazko, to, kas atrodo dabar neimanoma, bet tikiu, kad po kokiu 5-10 metu, tos mano dabar neigyvendinamos svajone jau bus realybe....  Kad tokiu zmoguciu taip inirtingai besikabinanciu i gyvenima butu daugiau  Nuvaziavus i kaima(ne i rajona, nors ir jame pilna visko) pasidaro kraupu... Deja kai kurie asocialiai nenori nei girdeti apie valia, pastangas ir pan. Imti moka, bet patys deti pastangu nelabai
vaiduoklisss
2009 04 11, 04:05
QUOTE(eva* @ 2008 06 13, 15:26) Oi nežinau... Panašią šeimą ir aš remiu. Trys vaikai, netekėjusi, gyvena su trečio vaiko tėvu - neišsilaikančiu jokiame darbe, mėgstančiu išgert ir prigėrus muštis ir daužyti daiktus. Iškviesta policija jį išsiveža, po kelių val paleidžia, jis grįžta, atsiprašo, pora mėn negeria ir toliau viskas iš naujo... Ji tolima mano giminaitė(giminių giminė), tai paremiam kuo galim - baldeliais, drabužėliais vaikams, maistu,perkam vaistus, vitaminus, kartais ir pinigėliais. Bet kuo toliau, tai aš pradedu jausti, kad esame tiesiog išnaudojami. Pagalbos dabar tiesiog kaip ir reikalaujama ir net ačiū nepasakoma. Nerimauju, kad jie jau galvoja mus esant atsakingais už jų gyvenimą, nes iškilus mažiausiai problemai, jie jau pas mus... Būčiau turtuolė - tai tiek to, bet patys sau ne viską galim leisti, ir saviems vaikams norisi padėti kiek nors... Tai va, įkliuvom su gera dūšia ir ką daryt? Vaikučių gaila, bet visų mes nepajėgūs išlaikyti. O jie jauni, sveiki - dirbtų ir turėtų. Manau, kad padarėm jiems meškos paslaugą, o taip pat ir sau.   taip taip padaret,ir daug yra tokiu kurie verkia ir praso,o patys nei pirsto nepajudina... Papildyta:QUOTE(populi @ 2008 12 24, 12:33) Kaip padėti asocialioje šeimoje gyvenančiam vaikui (13m.). Aš jos apgyvendinti kažkur pas save nagaliu, o padėjimais pinigaisar daiktais naudos neduoda nes viskas buna išdalinta ar sualužyta. Ar galima kur nors kreiptis, kad toks vaikas būtų apgyvendintas kur nors? Oficialiai motinai motinystės teisės neatimtos, bet jei padėti jau nebenoriu nes tai naudos neduoda.  Patarkite jei kas ką galite. i vaiku teises,o pati nisimk sau ant galvos kitu bedu jei patys kabintis nenori...
žinom ir mes tokią šeimą, dar gimus jų vaikeliui, ejom i krikšto tėvus  bet jiems ir kaimynai siūlo ūkio darbus, nu nė pro kur ir taškas. geriau ant pečiaus miegot  pikta, ir tiek vaiko labiausiai gaila tai tik mergytei visada viską vežam
VasarineRD
2011 12 12, 09:00
QUOTE(zbara @ 2009 04 21, 16:06) žinom ir mes tokią šeimą, dar gimus jų vaikeliui, ejom i krikšto tėvus  bet jiems ir kaimynai siūlo ūkio darbus, nu nė pro kur ir taškas. geriau ant pečiaus miegot  pikta, ir tiek vaiko labiausiai gaila tai tik mergytei visada viską vežam   Smagu girdet, kad dar yra žmonių kurie pagal išgales stengiasi padėt... Labiausiai gal vaikams tos pagalbos ir reikia... Ir remt manau reiktu tik tikslingai tai yra kokias miltais kruopom sasiuviniais nes pinigai pas tokius tevelius nesilaiko...
QUOTE(VasarineRD @ 2011 12 12, 09:00)  Smagu girdet, kad dar yra žmonių kurie pagal išgales stengiasi padėt... Labiausiai gal vaikams tos pagalbos ir reikia... Ir remt manau reiktu tik tikslingai tai yra kokias miltais kruopom sasiuviniais nes pinigai pas tokius tevelius nesilaiko... Nors labai abejoju ar galima jiems padėti ?
|
|