daikteliautoja
2008 03 10, 15:41
Prašau manęs nesmerkti. Nebežinau kaip pasielgti. Mano vaikas nuo kūdikystės mėgsta pešioti mano kasas. Ir taip ir anaip rodau, kad negalima, reikia mamytei daryti caca. Vos tik noriu su ja pažaisti, prigulu ant lovos, ji peša. Ir taip skaudžiai skaudžiai, saujoje lieka gniužulas mano plaukų. Rodau kaip reikia galvelę glostyti, kad mamytei popa, o ji pikdžiugiškai juokdamasi vėl peša, vėl skaudžiai. Jau porą dienų nesivaldau. Vos ji prisiliečia prie likusių mano plaukų, pešu ir jai. Irgi skaudžiai. Ima verkti, ir dar skaudžiau mane pešioja. Bijau užploti, papurtyti. Jau ir taip gerklę laidau. Ką daryti? Kaip išaiškinti?
mama_gulbe
2008 03 14, 10:11
QUOTE(daikteliautoja @ 2008 03 10, 16:41) Prašau manęs nesmerkti. Nebežinau kaip pasielgti. Mano vaikas nuo kūdikystės mėgsta pešioti mano kasas. Ir taip ir anaip rodau, kad negalima, reikia mamytei daryti caca. Vos tik noriu su ja pažaisti, prigulu ant lovos, ji peša. Ir taip skaudžiai skaudžiai, saujoje lieka gniužulas mano plaukų. Rodau kaip reikia galvelę glostyti, kad mamytei popa, o ji pikdžiugiškai juokdamasi vėl peša, vėl skaudžiai. Jau porą dienų nesivaldau. Vos ji prisiliečia prie likusių mano plaukų, pešu ir jai. Irgi skaudžiai. Ima verkti, ir dar skaudžiau mane pešioja. Bijau užploti, papurtyti. Jau ir taip gerklę laidau. Ką daryti? Kaip išaiškinti? parodyk jai is veido mimikos kad tau skauda apsimesk kad verki nes kaip suprantu vaikasdar mazas ir tai suvokia kaip zaidima ji tau pesa imi ir verki tada papase jai nu paverkiat abi gal pades
saulala
2008 03 14, 13:57
Mes turėjome panašią problemą, kai sūnui virš metukų buvo, o gal jau ir visi pusantų - tik jis nesipešiojo, o draskė veidą. "Davimas atgal" problemos neišspręs. Toks ping - pong (tu man, aš tau, tada tu vėl man...) gali užsitęsti iki begalybės.
Kadangi vaikas dreskia (peša) tada, kai esi prie jo labai arti (pvz., laikai ant rankų), geriausia pastatyti ant žemės ir nueiti nuo jo. Taip labai akivaizdžai tokiam mažiui parodysi, kad tau nepatinka tai, ką jis daro. Bent jau maniškiui, kuris beveik nuo manęs neatsiklijuodavo, tai labai padėjo.
Gali būti, kad psichologė jau yra rašiusi, kaip svarbu nustatyti ribas atsižvelgiant į vaiko amžių. Metukų vaikas tiek fiziškai, tiek emociškai, tiek intelektualiai nėra tapatus suaugusiam žmogui, todėl 'akis už akį' metodas visiškai netinkamas, nebent norit įskaudinti, o ne išmokyti. Taip pat nepadės "graudinimai", nes tokio amžiaus vaikas neturi sugebėjimo įsijausti į kito emocinę būseną - tiesiog tam yra per mažas. Šiuo konkrečiu atveju labiau padėtų tas pasiūlymas atsitraukti. Tokio amžiaus vaikas nėra įvaldęs kalbos, kaip suaugęs, todėl labiausiai padėtumėte jam suprasti, kas galima/negalima veiksmais: kai toks elgesys nepatinka, suimkite rankutes, žiūrėdama į akis aiškiai pasakykite "ne", "negalima". Jūsų balso tonas ir veido išraiška turi būti adekvati tam, ką sakote: nesišypsokite ir nesakykite to paplonintu ar panašiai balsu. Žinoma, rėkti nereikia, bet aiškiai, rimtai ir tvirtai pasakyti ir sustabdyti netinkamą elgesį. Taip pat svarbu taip elgtis visada, kai vaikas peša jusų plaukus. Nuoseklumas labai svarbus, kad vaikas jaustųsi saugiai ir aiškiai.
|
|