Idomu butu suzinoti nuo kokio amziaus nustojote malti mesyte ir darzoves savo maziukams ir kiek jie tuo metu jau turejo dantuku. Butu malonu jei pasidalintumete savo patirtimi
As nuo kokiu 11 menesiu nustojau trinti mesa, o su peiliu smulkiai supjaustau. Pas maniski 8 zubikai.
Mazdaug nuo vienuolikos menesiu ir as baigiau labai malti. Pirmas dantukas maniskiui isdygo lygiai metuku
Mes darzoves trynem gan ilgai, gal iki 14-15 men. Virdavau tokias kaip sriubas ir sumaldavau blenderiu (vienintelis budas isiulyti darzoves buvo - per buteliuka
Puses metuku musiskis turejo keturis dantukus. Dabar jam greit pusantru. Turi 16 dantuku ir kapoja viska netrinta- ivairios rusies mesa, zuvi, darzoves. O vat piena tik is buteliuko
As maldavau mazdaug iki 15 men., nors jau turejo beveik visus dantis, taciau kitaip isiulydavau tik pora sauksteliu, o sumalus suvalgydavo viska
Maniskei 14 men. Dar malu. Turim 4 pilnai isdygusius ir 1 tikka prasikalusi danti. Kiti dantys turetu pasirodyt "ant dienu". Gal tada ir nebemalsiu
Beje, nuo stambesniu gabaliuku kartais ziaugcioja
Maniskis 13,5 men. irgi ziaukcioja nuo didesniu gabaliuku, nors turi jau astuonis dantukus
Mano panelei greit 11men - jau daug ka duodu netrinta: banana, frikadeles, bulvytes, morkytes ir t.t. Tik viska valgo pati su rankytem su sauksteliu dar ne.
Per pietus ji gauna savo dali porcijos netrinta (bulves su mesa), dali sutrinta kosyte (trinu su sakute kad butu ka ir pakramtyti).
As gal nuo kokiu 10menesiu savo merginai nulupto obuolio skiltele duodavau, banano juostele ir pan. Jinai labai smagiai suchiunkdavo viska
Mano drauges sunui pirmas dantis ishdygo 15menesiu... O jis jau viska valge be dantu
mamos, o jusiskiai labai springdavo nuo menkiausio gabaliuko?
maniskei 8men bet bijau ka ir beduot stambelesnio nei kose ar pieno konsistensija...
mano berniukui 13 men. dar malu (trinu, tarkuoju) ir t.t. kai buvo paspringes pora kart del didesnio kasnio (nekramtyto) ryjimo- tai nusprendziau geriau jau trinsiu maista iki pirmos klases- nei paciai soko busena patirt.
Maniskis, tfu tfu tfu, nuo nieko nespringsta. Jam zmogui 9 menesiai, tuoj bus 10, bet specialiai maisto nemalu nuo kokiu 8 - nuo tada, ka jis ta kudikiska valgyt atsisake. Zinau, kad ankstokai... Jis pas mus pirmunas valgymo reikaluose
Tai dabar padarau visiems dietiskai, ta prasme, beveik be druskos, ir visi valgom. Na aisku, jei tetis valgo burokeliu misraine - tai maziukas valgo ta pati, tik be kiausinio baltymu ir be majonezo ir be raugintu agurku. O ta kasneli burokelio kazkaip suvalgo, nors dantu turi viso labo 2 apatinius Kartais gauna kotleta - ten malta mesa. Kartais mesos ir nemalu - pvz. kai jautiena labai labai isverdu, jinai tokia sukrentanti beveik pasidaro - tai kam as ja dar malsiu? Darzoves valgo sakute atkneibtas nuo 7,5 menesiu - gerai isvirtas bulves, kalafiorus, ka ten trint, gi minksti? O visokius duoniukus, sausainius, obuolio skilteles, fermentinio surio gabaliukus, virtas bulves tai taso nuo 6 menesiu po namus, ner namiskio, kuris i ta bruda isilipes nebutu, tfu, gadost kakaja
Bet Semper kosese nuo 8men jau tookie gabaliukai kad iseina nuo 8 menesiu kramtyt gerai turetu, visa mesa isspjaunama reikia paciai dar karta pertrinti
O gal galite patarti, kaip elgtis? manoji jau beveik 11 men., jei atskirai duodi banano, ar obuolio, ar duoniuka, ar duonos-puikiausiai kanda ir kramto, o vat kosiu nekramto, t.y. kai ikisu sauksta, tai viska nuryja is karto, o kas lieka burnytej, ta dar pakramto...nors jau nemalu kosiu taip smulkiai, tik sakute viska pertrinu, tai jau tokiu neblogu gabaliuku lieka....taigi baisiai nemalonu, tokius ryti, pati bandziau
ir su kruopinem kosem tas pats: ryja is karto, o kas lieka pakramto... dantu turim jau keturis ir dar keturi lenda is karto.... kaip tam vabalui paaiskinti, kad reik kramtyti
Maniškė irgi nekramto, net banano jei perdidelį kąsnį atsikanda tai išspjauna. Parodyt kaip reikia kramtyt tai puikiai gaunasi, o va su maistu burnoj niekaip, ryja cielus gabaliukus, o jei per dideli iškiša liežuvį - išimk:) Taip, kad ir aš laukiu patarimo. Kita vertus tai gal tiesiog ateis laikas ir pradės kramtyt?
Aš tai maždaug nuo metų baigiau malti daržoves, o nuo 13 mėn. jau ir mėsą.
Kai turi visus dantukus, nebereikia trinti maisto, nes ilgai duodant trinta maista gali nesivystiti klausos organai.
mano mažajam greit bus 9 mėnesiai. primaitinu nuo 6 mėnesių. tai tryniau daržovių košeles tik kelis pirmus kartus, o dabar su kočėlu sugrūdu (ir tai ne idealiai) ir viskas. kruopų irgi nemalu, pašutinu tik ilgiau.
obuolį vaikinas pats valgo. nulupu, atpjaunu gabaliuką ir graužia atsisėdęs. tik va, praeitą savaitę lauke graužė, veidelį obuoliu išsiterliojo, tai vapsva įkando
Mums jau 6 menesiai.Koses valgom jau pora menesiu
Zodziu, lig siol viska valgem tyreles pavidale, bet mes jau turim sesis dantis ir girdejau, kad reik stambesnio maisto.Na sausainius jau grauziam, bet nezinau kaip su tom darzovienem daryt.Juk neduosi visai netrintos.Bandziau sakute, bet kad morkos nesusitrina ir kopustas...Kaip jus darot? QUOTE(NGVICI @ 2005 10 06, 22:21) Mums jau 6 menesiai.Koses valgom jau pora menesiu Zodziu, lig siol viska valgem tyreles pavidale, bet mes jau turim sesis dantis ir girdejau, kad reik stambesnio maisto.Na sausainius jau grauziam, bet nezinau kaip su tom darzovienem daryt.Juk neduosi visai netrintos.Bandziau sakute, bet kad morkos nesusitrina ir kopustas...Kaip jus darot? Darzoves visada trinu per sieteli (kombaina tingiu visas dalis plaut), o mesa kapoju peiliu. O dantukas isdygo tik 9men., bet duodu rupu maista. Kruopines koses verdu is dribsniu ir nesmulkinu.
Mano mazylis, tai nuo kietesnio maisto ziaugcioja, o ir taip nelabai nori valgyt, tai stengiuosi sutrinti kuo smulkiau.
As tai trinu paprastu plaktuvu - suplaka viska ir darzoves ir mesa ir kruopas.
mes turim beveik 8 dantukus, todel koseles malu rupiau. Manajam tai itakos neturejo-kramtyti mokame jau pora menesiu.
Aš tai tuo pereinamuoju laiku nuo visai sutrintos tyrės iki tik šakute sutrinto maisto dariau taip: kai kurias daržoves(morkas, kopūstą) tryniau tuo el. smulkintuvu, o kitas(bulves, cukiniją)- su šakute, mėsytę- peiliu skersai raumenų, tada viską sumaišydavau ir
Pas mano valgytoją dantys dar tik 2 ir tie išdygo 9 mėn, bet ji jau nuo kokio 6 mėn vaizduodavo kad kramto. Kartais trinu su blenderiu, kartais su tuo prietaisu kur bulvių košę trint (nežinau kaip jis ten vadinasi). Kartais puse išvirtų daržovių sumalu, kitą pusę supjaustau mažais gabaliukais ir viską sumaišau. Gaunasi tokia košė, kurioje yra mažų daržovių ir mėsytės gabaliukų.
Maniskis irgi pradejo vaizduot, kad kramto...O jej dar su sakute maista duodi, tai vaikui visai svente
Labai gerai smulkinasi su tokiu nedideliu daiktu česnakams smulkinti. Labai fainai smulkina.
Sveiki, ar susidurete kas nors su tokia problema, kad vaikas nevalgo gabaliuku. Valgo tik koses be jokiu gumuliuku, labai gerai sutrintas. Jeigu pabandau duoti koses su kruopu gabaliukais, tai nevalgo, sukasi spjauna ir pan. Tai kaskarta vel tenka sutrinti iki visiskai vientisos mases. Mums jau 11 su trupuciu menesio ir reikia pratinti vaika valgyti bendro stalo maista, tai tas pratinimas baigiasi vienu gabaliuku kokios nors bulves, mesos ar kito patiekalo, kuri pakramtes po kokiu 10-15 minuciu isspjauna. Netgi obuoli atsikanda, pakramto, iskramto sultis, o tirscius isspjauna. Mums tokie dalykai kaip nedavimas valgyti ir laukimas kol isalks ir suvalgys bet ka negalioja. Kaip ipratinote vaikus valgyti normalu maista? Gal tiesiog reikia laukti, kol pats prades nobenoreti vientisos koses?
Man lygiai taip pat nesiseka, kiek mesa nesmulkinu viska spjauna. Pediatre liepe duot pirktines mesines tyreles, turbut teks...Gal tikrai kas patars
Mūsų mažajai paskutiniu metu pradėjo nebepatikti mėsytė, gal dėl to, kad ėmiau mažiau smulkinti. Pradėjau smulkinti taip - virtą mėsytę ir tris keturis šaukštus sultinio (kartasi prisireikia ir daugiau) sudedu į blenderį ir laaaabi išsuku, taip kad gautųsi skystos grietinės konsistencija be jokių mėsos gabaliukų, tada maišau su bulvėmis, arba makaronais, ar ryžiais - ir valgo puikiai
P.S. Jei neturite blenderio - šią savaitę Saulutėje kainuoja apie aštuoniolika litų plius du litai Saulutės pinigėlių
Kazkur skaiciau kad kudikiai turi igimta refleksa isstumti liezuviu kietas daleles. O mesos i vientisa mase man nepavyksta sumalti
QUOTE(Vilusa @ 2005 11 10, 21:50) P.S. Jei neturite blenderio - šią savaitę Saulutėje kainuoja apie aštuoniolika litų plius du litai Saulutės pinigėlių butent ta smulkintuva as ir nusipirkau, darzoves sumala labai gerai, bet mesa vistiek ''grudeta''.Nezinau ka daryt
Mums tuoj sukaks 11 mėn ir tik dabar pradejo valgyti po truputį maistą su gabaliukais. Anksčiau plakdavau kombainu iki vientisos tyrės, kitaip neidavo pamaitinti, nes viską išspjaudavo. Kartą į tą tyrę ibėriau virtų ryžių truputį. Tai nežinau, ar tie ryžiai patiko, ar kas, kad suvalgė ir tokį maistą, tiesa, truputį mažiau nei įprastai. Ir kaip taisyklė, dabar visada pirmą šaukštą išspjauna į saują ir kol toliau valgo, tą maistą saujoje nagrineja, ragauja
Nu va mums jau metukai, o mes vis valgome vientisa iki visiskos koses sutrinta maista... Kazkaip ranka nekyla laikyti vaika alkana, kad pradetu valgyti gabaliukus. Siandien bandziau kiausini. Puse kiausinio susikiso i burna, kramte, kramte, bande ryti paziaugciojo ir viska isspjove. Netrinta valgo tik banana ir tai kartais randu isspjaudytu gabaliuku lovoje, zaislu dezeje, ant zemes...
QUOTE(persefone @ 2005 11 12, 09:51) butent ta smulkintuva as ir nusipirkau, darzoves sumala labai gerai, bet mesa vistiek ''grudeta''.Nezinau ka daryt ![]() Malant mėsą - visas gudrumas tame - reikia iš pradžių su skysčiu sumalti vien mėsą - malti galima kelias minutes, jei galingumas nedidelis, tik po to sudėti daržoves. O kokią mėsą duodi? Gal ją pertrumpai verdi, todėl ji kieta ir nesusimala ir vaikui nepatinka?
Mėsa kartu su daržovėm ir skysčiu puikiausiai susimala, jeigu indas yra siauras ( pvz. puslitrinis stiklainis). Niekada nelieka jokių gumuliukų.
Mums ta pati problema. Vaikui jau už poros gerų savaitėlių metai, o jokio rupaus maisto nevalgo, gokčioja, sprinsta, baisu bet kokį sausainį duot pakramtyt, porą kartų teko net žemyn galva kratyti kad džiuvėsio gabaliukas iškristų, kažkoks košmaras. Ir mėsinę košę trinu iki vientisos tyrelės,. Man labai gerai sutrina ,viską sudedu kartu, nelieka jokių gumuliukų. Trinu tik ką išvirtą, kad nespėtų atvėsti, bet čia gal ir nuo trintuvo priklauso, pas mano vieną pažįstamą nesutrina iki vientisos tyrės. Net nežinau kaip tą vaiką pratint prie normalaus maisto, kruopų košių irgi nevalgo, tik manų košytę ir tas pieniškas iš pakelių. Bet gal kiekvienam vaikui turi ateiti laikas kuomet jis prades viska valgyti. Tai aš kol kas maitinu tokiom košelėm ir laukiu kada gi jam ateis laikas normalaus maisto valgymui. O gal kas žino kokių būdų kaip jį greičiau pripratinti prie rupaus maisto ?
O mėsą tai būtinai reikia kaitalioti, jei žinoma vaikiukas nėra alergiškas. Mes vieną dieną valgom jautieną, kitą veršieną dar kitą kalakutieną ir t.t. Ir daržoves pakaitalioju, tai su vienom verdu tai su kitom. Bet jau taip norėtųsi kad pradėtų ir kitokį, normalų maistą ragauti... QUOTE(persefone @ 2005 11 10, 17:37) Man lygiai taip pat nesiseka, kiek mesa nesmulkinu viska spjauna. Pediatre liepe duot pirktines mesines tyreles, turbut teks...Gal tikrai kas patars ![]() Mes pirktines mesiskos tyreles bandem jau seniai (beje tik viena karta, nes paragavusi dukra vos neapsiveme). Daugiau nedaviau. Bet man pasirode, kad ten irgi labai susmulkinta, tikrai ne gabaliukai...
Aš galvojau, kad tik mes tokie tinginiukai ir nieko nekramtom, pasirodo daug tokių
Maniškė net nededa jokio maistelio pati į burnytę Valgo tik viską kas sutrinta iki vientisos košytės, tik pabandau duoti ką nors su gabaliukais tuoj viskas išspjaunama ir valgymas baigtas Atrodo teks laukti kol pati užsinorės būti didele ir kramtyti
Na va, jau po truputi valgom mesyte. Reiskias taip: mesos kukuli verdu apie pusantros valandos, ir siauram ( kad tik tilptu smulkintuvo antgalis ) inde sumalu ipylus nemazai sultinio. Viska sumaisau su darzoviene ir valgom!
As per mazai pildavau sultinio
Aš manau, kad su laiku pripras valgyti kietesnį maistą. Džiuvėsėlius, baronkas, javinukus, obuolio gabaliuką aš pradėjau duoti nuo 8 mėn. labai ilgai pakramtydavo ir didesnį gabaliuką išspjaudavo. Dabar kai šiuos valgo nė gabaliuko neišspjauna. Na mėsos dar nebandžiau duoti gabaliukais.
Mes irgi ilgai valgem iki vientisos tyres susmulkinta maista. Bet paskui viena diena kazkur apie 10menesiu pabandziaiu trint tik su sakute ir dabar kolkad valgom toki be problemu. O kazkur nuo 8-9menesiu griauzdavo duoniukus
Mano dukrytei tuoj 9 menesiai. Kadangi ji nevalgo mano pacios gamintu mesos ir darzoviu tyreliu, tai tenka pirkti. Su ozkyte tyreles visos suvalgomos , nes vientisa mase, bet ten jos pagamintos 4-6 menesiu vaikams. O va pabandem Nestle bei HIPP 8 men. jau su gabaliukais, tai vaikas ziaugciojo ir isspjaudavo. Maitinu ir toliau tom skystom koselem, bet truputi neramu, ar ji gauna pakankamai mesos, kaip tokio amziaus vaikas
man su visais panasiai buvo.bet as elgiausi gan ziauriai,bet po menesio buvo rezultatai.o juk 11men. butent tas momentas,kada vaikas savarankiskai pradeda valgyti.ryte paduodavau kosiu,o per pietus-vistienos su darzovem.vistiena/arba desreles,mesa,blynus/supjaustydavau smulkiai,uzbarstau darzoviu kokius3saukstus ir pakisu po nosim.ziuri nustebes i mane,purkstauja-kas cia.smlsumo nugaletas ima i rankeles ir ,aisku,i burnyte deda.jei puse patiekalo nesuvalgydavo,palikdavau ant stalo,isalkes prieina ir kosminiu greiciu velau viska sudorodavo.nauda dvigiba.o esme ta kad butina vaikui leisti zaisti su maistu,eksperimentuoti.
Nu neblogai. Prieina ir suvalgo!!!!! Jeigu maniskis pamato ant stalo koki nors maista, tai kaip mat ininka zaisti. Labai greitai to maisto buna pilna lova, foteliai, sofa, zaislai. Jeigu tai gerimas tai buna visas islaistytas ant zemes ir ismozotas, o dalis susigerusi i rubelius, nes jis butinai i tos balos viduri nori atsisesti. Jeigu tai kose, tai juolabiau buna visos grindys ja ismozotos, puse zaislu ir baldu. Kai ka deda i burnyte, kramto, bet is karto spjauna ir mozoja viska, kas imanoma.
Sveiki,mano metukų laiko vaikas nemoka kramtyti.Nors turi 8 dantis,bet kaip tik koks maisto gabaliukas papuola i burna iskart springsta,vemia.Visa maistą valgo skystą,sutrintą su blenderiu.Keista,kad jam iki siol nenusibosta tas pats maistas,neismanau ką jam galima pasiūlyt.Bandžiau kaip ir visos mamos tirštinti maistą,bet nieko neišėjo,nes sūnus ryja,paspringsta ir su kiekvienu kąsniu ta pati dainelė.Gal yra ir daugiau mamų susidūrusių su šia problema?
Kaip pastebėjau SM forumuose, tokios problemos kyla, kai vaikiuką vėlai pradeda pratinti prie tiršto maisto.... Žinoma, aš galiu ir klysti, juk visi vaikai skirtingi....
Paprasčiausiai kokią savaitę ar dvi duok nurimti, nesiūlyk gabalinio maisto, bet tarp maitinimų duok graužti kietų valgomų daiktų - kietą (labai) baranką (tik kad neatkąstų), truputuką apvirtą morką ir pan. Reikia, kad vaikiukas pajustų graužiamo maisto skonį ir susidarytų refleksą: graužimas = skanumas. Tada gali bandyti duoti mažą gabaliuką minkštos baltos duonos į burnytę - tegul čiulpia, bando ryti, vėliau - juodos duonos arba labai išvirtos bulvės kasnelį (pradžioje gali tą bulvės gabaliuka suspausti pirštais, kad nebūtų krislų, kad susičiulptų) ir pan. Daug kantrybės ir išradingumo, nes tavo lelis ne tai kad nenori kieto maisto, bet jau tingi kramtyti, nes kasdien gauna sutrintą. Pasiųlyk kažką naujo, kas jam būtų skanu ir duok ne per maitinimą (kad psichologiškai nebūtų asociacijos su valgymu). Sėkmės Beje, mano mažoji jau keturi mėnesiai valgo rupų maistą visai sėkmingai, bet - jei trintoje košėje, kurią ji įpratusi tiesiog ryti, būna didesnių galiukų - springsta, nes automatiškai ryja, net nebandydama kramtyti. Jei mėsytės kukulį duodi vieną - sukramto puikia, nors turi tik du dantis.
Pratinau prie tirstesnio maisto nuo 7 men,bet taip visada ir rijo.Daviau ir pirktines nuo 8 men.tyreles su gabaleliais,niekas nepadejo.Ryja tik koses ir darzoves,o siaip sausainius,obuoliu graziai atsikanda ir sukramto,aisku,pasitaiko,kad uzspringsta.O duonos,baranku,duoniuku nevalge niekada.Jei i rankyte paduodi,jis meta ant zemes ir zaidzia kaip su zaislu arba bando sumaitinti mamai.
Tada bandyk atskirai duoti kieto maisto - pvz. mėsos kukuliuką (maltą mėsą maišytą su bulvėmis ir balta duona) kasneliais be jokios košės, po to atskirai šaukštelį košės. Gal taip pavyks
Na, kaip sekasi?
Beja, 7mėn. pradėti duoti tirštą maistą - tikrai per vėlai, labai dažnai tokie vaikučiai ilgai nepripažįsta košių, nevalgo gabaliukų - kai pačios. Mano mažoji pradėjo šaukštelių ragauti banano nuo 4,5mėn., nuo 6 mėn. kirto daržovienę su mėsa, nuo aštunto - pradėjau duoti šakute trintas daržoves, ir tai prie to, kad dar iki šiol ji valgo MP. Manau, nereikia pulti į kraštutinumus ir suderinti įvairias nuomones apie kūdikių primaitinimą. Sėkmės
na mum beveik ta pati problema
Mes irgi taip vargstam.Maista trinu ir dziaugiuosi,kad valgo,nes iki 9 men maitinimas buvo didziausias vargas.Nuo 4 men.pradejau duoti banana,obuoli,nuo 5 men.normaliai valge ir koses, ir hipp tyreles su mesa.Nuo 6 men prasidejo kosmarai.Vienas maitinimas trukdavo valanda,prievartaut nereikejo,bet jis paprasciausiai nerydavo.Su tokiais ilgais maitinimais sulauke 9 men,pradejom valgyt normaliai,bet...tirsto maisto kramtyt nemoka.Tik tiek,kad jis ne spjauna,o ryja
|