Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: „Darbuotojo, vieno auginančio vaiką“ sąvoka
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Vaiką auginu viena
mamulia
Šis puslapis atspausdintas iš DELFI interneto vartų.

Adresas http://www.delfi.lt/archive/index.php?id=6520860 Dėl “Darbuotojo, vieno auginančio vaiką” sąvokos LR DK

Advokatų Kalyčio, Rukštelės ir partnerių kontora „Acta Juris“
2005 balandžio mėn. 21 d. 00:01

Darbo kodekse (DK) yra vartojama „Darbuotojo, vieno auginančio vaiką“ sąvoka. Tokiems darbuotojams galiojantis DK numato papildomas garantijas - nustato 35 kalendorinių dienų kasmetines minimaliąsias atostogas (LR DK 166 str. 2 d. 2 p.), taip pat nustato teisę tokiam darbuotojui į ne visą darbo dienos arba darbo savaitės darbo laiką (LR DK 146 str. 1 d. 3 p.).
Tačiau įstatymų leidėjas galiojančiame įstatyme nepateikė šios sąvokos išaiškinimo, todėl praktikoje neretai kyla diskusijos dėl šios sąvokos ir su tuo susijusių teisinių pasekmių taikymo.

Pažymėtina, kad:

1. tiek DK 166 str. 2 d. 2 p., tiek DK 146 str. 1 d. 3 p. įtvirtinta teisės norma apima tokius darbuotojus, kurie faktiškai vieni augina vaiką (pvz., našlys (-ė); vieniša motina; vienam iš sutuoktinių terminuotai ar neterminuotai yra apribota tėvų valdžia; sutuoktiniai nors ir neišsituokę, tačiau gyvena skyrium; vienas iš tėvų atlieka bausmę įkalinimo įstaigoje; tai taikoma ne tik tėvui ar motinai, taip pat ir globėjui, ir t.t.);

2. tokių darbuotojų sąrašas nėra ir negali būti baigtinis, kadangi praktikoje gali būti daug individualių atvejų, kai darbuotojas gali būti pripažįstamas faktiškai vienas auginantis vaiką;

3. šį sąvoka visiškai nėra siejama su išlaikymo sąlyga (t.y. visai nesvarbu, ar tik vienas iš tėvų visiškai vienas išlaiko vaiką, ar kitas vaiko tėvas padeda ir vykdo įstatyminę pareigą materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus);

4. jei darbuotojas faktiškai vienas augina vaiką, jam turėtų būti taikomos garantijos numatytos DK. Tuo atveju, jei tarp darbdavio ir darbuotojo kilo ginčas, ar konkrečiam darbuotojui taikytina DK aukščiau nurodytos garantijos, ginčas yra spręstinas DK XIX skyriuje nustatyta darbo ginčų nagrinėjimo tvarka.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio, ja neturi būti remiamasi kaip galutine teisine nuomone ar konsultacija.

Konsultacijas rengia advokatų Kalyčio, Rukštelės ir partnerių kontora „Acta Juris“, Vilnius, Verkių g. 52, LT-09190 Vilnius, tel./faks. +370 5 273 86 45, el. paštas advokatai@vap.lt

Advokatų Kalyčio, Rukštelės ir partnerių kontora „Acta Juris“
baltoji
Esu vieniša, auginu tris vaikus. Dirbu UAB'e. Darbo sutartyje numatyta 40 darbo valandų per savaitę. Ar turiu teisę reikalauti, man priklausančias 2 laisvas darbo dienas per mėnesį, ar reikia perrasyti darbo sutartį???
mamulia
reiktų klausti šių konsultantų, pamėgink el.paštu wink.gif
Kirma
QUOTE(mamulia @ 2005 04 29, 00:25)
reiktų klausti šių konsultantų, pamėgink el.paštu wink.gif
*

Šių konsultantų išaiškinimas nėra pagrindas darbdaviams.
Mūsų įmonėje kolektyvinėje sutartyje įrašyta šiek tiek
siauresnė "Darbuotojo, vieno auginančio vaiką" sąvoka.
Personalo darbuotojos remiasi kolektyvine sutartimi.

Užklausiau profsąjungos, atsakymo dar negavau
Kirma
QUOTE(Adnumriks @ 2005 04 29, 15:07)
Šių konsultantų išaiškinimas nėra pagrindas darbdaviams.
Mūsų įmonėje kolektyvinėje sutartyje įrašyta šiek tiek
siauresnė "Darbuotojo, vieno auginančio vaiką" sąvoka.
Personalo darbuotojos remiasi kolektyvine sutartimi.

Užklausiau profsąjungos, atsakymo dar negavau
*

Gavau atsakymą, remiamasi darbo inspekcijos rekomendacijomis,
jei nesutariate su darbdaviu gražiuoju, galima kelti darbo ginčą ar
kažkas panašiai.
Tiek to, nesiginčysiu su darbdaviu...
Bekasė
as irgi dirb uab pagal kolektyvine sutarti, bet jinai negali priestarauti DK, todel kai reikia pasiimtu ta laisva diena per menesi ( man viena uz du vaikus priklauso). Paprasciausiai kelias dienas pries parasau prasyma ir viskas.
Mano virsininkas jau tik isgirdes mano prasyma pasako, jei tau tai priklauso ir neturesi problemu su buchalterija, tai as nepriestarauju.
Kirma
QUOTE(Silvute @ 2005 05 10, 19:02)
as irgi dirb uab pagal kolektyvine sutarti, bet jinai negali priestarauti DK, todel kai reikia pasiimtu ta laisva diena per menesi ( man viena uz du vaikus priklauso). Paprasciausiai kelias dienas pries parasau prasyma ir viskas.
Mano virsininkas jau tik isgirdes mano prasyma pasako, jei tau tai priklauso ir neturesi problemu su buchalterija, tai as nepriestarauju.
*

dėl dienos per mėnesį jokių problemų nėra (tik aš nebeįtelpu į tuos rėmus),
kalba ėjo apie 35 dienų atostogas.
baltoji
Aciu Silvute, tikrai apsvietei biggrin.gif O atostogu tai tikrai, tikrai 35 d. prasysiu cool.gif vacation4.gif
Shiduh
ši konsultacija parengta vadovaujantis Aukščiausio teismo išaiškinimu, kuris turi įstatymo galia ir yra privalomas visiems darbdaviams.
Shiduh
QUOTE(baltoji @ 2005 04 28, 10:05)
Esu vieniša, auginu tris vaikus. Dirbu UAB'e. Darbo sutartyje numatyta 40 darbo valandų per savaitę. Ar turiu teisę reikalauti, man priklausančias 2 laisvas darbo dienas per mėnesį, ar reikia perrasyti darbo sutartį???
*

turi teisę reikalauti. darbo sutartis ne prie ko, reikalingas prašymas kiekvieną kartą imant laisvą dieną arba, galima parašytio vienkartinį prašymą visam laikui, nurodant konkrečias dienas. pvz.: kiekvieno mėn. kas antra pirmadienį.
BlackDee
nu aš tundra, nesuprantu tų sąvokų doh.gif Esu išsiskyrusi, vaiko globą teismas priteisė man, ex-vyras niekur nedirba, porą kartų į men. vaiką paima pas save. Tai aš skaitausi kaip "viena auginanti vaiką" ar ne? g.gif
*Fortūna*
QUOTE(BlackDee @ 2006 01 04, 15:46)
nu aš tundra, nesuprantu tų sąvokų  doh.gif  Esu išsiskyrusi, vaiko globą teismas priteisė man, ex-vyras niekur nedirba, porą kartų į men. vaiką paima pas save. Tai aš skaitausi kaip "viena auginanti vaiką" ar ne?  g.gif
*

Visai nesvarbu, ar jis dirba ar ne. Tu vistiek esi viena auginanti vaiką 4u.gif
BlackDee
O man galioja trumpesnis darbo laikas arba vienas laisvadienis per menėsį? Ar čia tik auginantiems du ir daugiau vaikų? g.gif
Žydriausia
aga, as irgi nesuprantu ar man priklauso viena iseigine per menesi, jei auginu viena vaika? g.gif
O atostogu tai as va kaip tik dabar ir esu pasiemusi viena savaite eiliniu savo atostogu, o viena savaite kaip viena auginanti vaika thumbup.gif thumbup.gif
Poli1
Nelabai ir aš supratau apie tas laisvas dienas vieną kartą per mėnesį. Ar jos apmokamos ar tai savo sąskaita? Mums darbe ir taip neprieštarauja kai tau reikia laisvos dienos, nesvarbu ar tu vieniša ar ne. O jei aš nepaimu tos vienos dienos per mėnesį, ar galima susikaupti kiekvieno mėnesio po vieną dieną ir jas gale metų iš karto pasiimti 11 dienų? Man taip būtų žymiai geriau.

Ir dar, man priklauso 30 darbo dienų atostogų. Dabar aš pasiimu 5 dienas prie atostogų nir dėl to nekyla problemos. Tačiau po 3 metų man priklausys 35 darbo dienų atostogų. Kaip tada? Ar bus papildomai ir kiek tų dienų prie atostogų?

Gal yra visa tai kur nors išaiškinta smulkiau?
Llaume
Radau sia gera, bet senai uzmirsta tema. Pakeliau i virsu biggrin.gif . Manau, kad daugeliui aktualu. Galetumeme apie tai padiskutuoti placiau. Gal koks zmogus, daugiau susiduriantis su teise, galetu mus informuoti apie sio istatymo pasikeitimus ar papildyma mirksiukas.gif
^Angel^
thumbup.gif Man aktualu

Jei istekesiu, ar darbe skaitysiuos vis dar kaip viena auginanti vaika ar ne? Jog mano vaikas taip ir liks issiskyrusiu tevu vaikas... jog ji niekas neisunys... tad va dabar man tas klausimas labai aktualus g.gif
Llaume
QUOTE(Angel99 @ 2009 06 29, 11:43)
thumbup.gif Man aktualu

Jei istekesiu, ar darbe skaitysiuos vis dar kaip viena auginanti vaika ar ne? Jog mano vaikas taip ir liks issiskyrusiu tevu vaikas... jog ji niekas neisunys... tad va dabar man tas klausimas labai aktualus  g.gif
*

Jeigu istekesite, tai nesiskaitysite, kad esate viena auginanti vaika 4u.gif
^Angel^
bet kazkur skaiciau, kas skaitysiuos. Jog mano sutuoktinis negali pasiimti nedarbingumo, kai vaikas suserga, tas pats ir su NPD ir PNPD. Dabar skaiciuoja man kaip vienai auginanciai vaika, ir nemanau, kad kazkas turetu pasikeisti po mano santuokos. Cia tai tikrai skaitysiuos kaip viena auginanti vaika. Tik va neaisku del tu 35 d.  atostogu..ir kitu garantiju numatytu DK g.gif
ravesa
QUOTE(Llaume @ 2009 06 29, 12:01)
*

Jei naujasis vaiko tevas vaiko nesisivaikins, tai skaitysis, kad viena auginate vaika. taikant NPD, ta patvirtina VMI, o del atostogu 35 dienu- darbo inspekcija. mano lygiai tokia pati situacija.
^Angel^
QUOTE(ravesa @ 2009 07 01, 12:15)
Jei naujasis vaiko tevas vaiko nesisivaikins, tai skaitysis, kad viena auginate vaika. taikant NPD, ta patvirtina VMI, o del atostogu 35 dienu- darbo inspekcija. mano lygiai tokia pati situacija.
*

didelis aciu 4u.gif Taip ir maniau mirksiukas.gif
Llaume
QUOTE(Angel99 @ 2009 07 01, 14:05)
didelis aciu  4u.gif Taip ir maniau  mirksiukas.gif
*

Atsiprasau, jeigu suklaidinau blush2.gif 4u.gif
laureta
QUOTE(Llaume @ 2009 06 29, 12:01)
*

QUOTE(ravesa @ 2009 07 01, 13:15)
*

papildoma diena, NPD ir 35 d. atostogos 4u.gif
ravesa
QUOTE(laureta @ 2009 07 02, 16:58)
papildoma diena, NPD ir 35 d. atostogos  4u.gif
*

Laisva diena nesuteikiama, jei auginamas vienas neinvalidas vaikas, reikia bent dvieju smile.gif, nepriklausomai, ar viena auginate, ar ne :
214 straipsnis. Papildomos lengvatos asmenims, auginantiems vaikus

Darbuotojams, auginantiems vaiką invalidą iki šešiolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų – dvi dienos per mėnesį (arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.
^Angel^
tai reiskia, kad ir kitos garantijos numatytos LR DK galioja, kaip vienai auginanciai vaika? as turiu omeny pvz. kai mazinamas darbuotoju skaicius darboveteje ir pan.?
liepuxs
gal kas turi tikslu internetini adresiuka DK, liecianti vaikus auginancias mamas... ax.gif Ir tikrai butu idomu suzinot, ar jokiu pataisu nera bigsmile.gif
Elentari
Tai jei vieniša motina augina vieną vaiką, kokios konkrečiai lengvatos priklauso?
espana
QUOTE(liepuxs @ 2009 10 02, 12:06)
gal kas turi tikslu internetini adresiuka DK, liecianti vaikus auginancias mamas... ax.gif Ir tikrai butu idomu suzinot, ar jokiu pataisu nera  bigsmile.gif
*

mirksiukas.gif
aaaita
QUOTE(Elentari @ 2009 11 02, 16:28)
Tai jei vieniša motina augina vieną vaiką, kokios konkrečiai lengvatos priklauso?
*

4u.gif
ir mane domina biggrin.gif bigsmile.gif
jujan
mano draugė laukiasi vaiko nuo šeimos žmogaus, ar verta prisiteisti alimentus ar geriau susitarimo būdu
Shater
Priklauso nuo žmogaus...Jei jis patikimai mokės vaikui išlaikymą iki 18 metų ir suteiks savo pavardę,tai visai nebūtina tampytis po teismus.
laimulka
man ir aktualu kokios lengvatos priklauso ir idomu del atostogu laiko pasirinkimo ar yra kazkokia pirmumo teise?nes pas mus medicinoj del atostogu amzini gincai verysad.gif
GITALE
QUOTE(laimulka @ 2010 01 11, 23:48)
man ir aktualu kokios lengvatos priklauso ir idomu del atostogu laiko pasirinkimo ar yra kazkokia pirmumo teise?nes pas mus medicinoj del atostogu amzini gincai verysad.gif
*

yra pirmumo teise pasirinkti atostogas ir net darbo grafika, as irgi pasirenku atostogas, nors vienas veikejas tam baisiai priesinasi, tai paskambinau net i darbo insp. ka jie man ir patvirtino dar karteli, vyrai moteru nesupras gi niekada, be to 35 d,.atostogu
antrakartmamyte
Su vaiko tėvu nebuvau susituokusi, vaiko gyvenama vieta priteista su manim-mama. Dabar esu susituokusi , su vyru bendru vaikų neturime. Ar aš skaitausi vieniša mama? Juk mano vyras nėra vaiko tėvas. Ar man priklauso 35 k.d. atostogų? g.gif
diana34
va dabar tai visai nieko nebesuprantu smoke.gif
antrakartmamyte
butent, ir as nebesuprantu. Pajamu apmokestinimo atveju, as esu vienisa mama, o atostogu atveju ? g.gif
vienpaneles
As tiesiog neisdrisciau reikalauti to kas man priklauso, nors viena auginu du vaikus. Tokiem kaip as aplamai sunku susirasti darbo. As net biliuteni pasiimti nedrisciau.
antrakartmamyte
QUOTE(vienpaneles @ 2010 10 11, 21:04)
As tiesiog neisdrisciau reikalauti to kas man priklauso, nors viena auginu du vaikus. Tokiem kaip as aplamai sunku susirasti darbo. As net biliuteni pasiimti nedrisciau.
*

cha, nedrystum pasiimt biuletenį ? O jei tau dirbant susirgtu abu vaikai ir jei neturėtum močiutės ar ateinančiai auklei pinigėlių ? g.gif kaip tada? Mestum darbą ,kad galėtum prižiūrėt vaikus ?
vienpaneles
QUOTE(antrakartmamyte @ 2010 10 12, 09:30)
cha, nedrystum pasiimt biuletenį ? O jei tau dirbant susirgtu abu vaikai ir jei neturėtum močiutės ar ateinančiai auklei pinigėlių ?  g.gif  kaip tada? Mestum darbą ,kad galėtum prižiūrėt vaikus ?
*

na i musu darzeli tokios mamos veda sergancius vaikus. as tieiog is vis nedirbu, kol vaikai nesiadaptuos darze. Bet esu dirbusi Lt, man nepatiko. O esu dirbusi USA ir visai kitaip su zmogumi bendrauja.
Paukstutis
pas mane darbe del to nedarbingumo lapelio dar nieks nieko nesake 4u.gif , ji imdavau gal kas 3men periodiskai blush2.gif , nes kol ejo mazas i darzeli pastoviai sirgdavo verysad.gif . Aciu die dabar reikalai tvarkosi , net nepamenu kada del to buvau namie , gal tik kai buvau kojos raiscius pasitempus kovo pradzioj , tai dvi savaites pragulejau g.gif
Soul
Vieni auginantys vaikus pagal DK:

135 straipsnis. Pirmenybės teisė būti paliktam dirbti, kai mažinamas darbuotojų skaičius

2) kurie vieni augina vaikus (įvaikius) iki šešiolikos metų arba prižiūri kitus šeimos narius, pripažintus pirmos ar antros grupės invalidais;

146 straipsnis. Ne visas darbo laikas

1. Ne visas darbo dienos arba darbo savaitės darbo laikas nustatomas:

3) pareikalavus nėščiai moteriai, neseniai pagimdžiusiai moteriai (motinos, pateikusios darbdaviui sveikatos priežiūros įstaigos pažymą apie gimdymą ir auginančios vaiką, kol jam sukaks vieneri metai, toliau Kodekse – neseniai pagimdžiusios moterys), krūtimi maitinančiai moteriai (motinos, pateikusios darbdaviui sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, kad augina ir maitina savo vaiką iki vienerių metų, toliau Kodekse – krūtimi maitinanti moteris), darbuotojui, auginančiam vaiką iki trejų metų, bei darbuotojui, vienam auginančiam vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų;

147 straipsnis. Darbo laiko režimas

5. Darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų, jeigu yra galimybė, turi pirmumo teisę pasirinkti darbo pamainą.

150 straipsnis. Viršvalandinių darbų apribojimas

4. nėščios moterys, neseniai pagimdžiusios moterys, krūtimi maitinančios moterys, darbuotojai, auginantys vaiką iki trejų metų, darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų, ir invalidai gali būti skiriami dirbti viršvalandinius darbus tik jų sutikimu. Be to, invalidai gali būti skiriami dirbti viršvalandinius darbus, jeigu to jiems nedraudžia invalidumą nustatančios komisijos išvada.

154 straipsnis. Darbas naktį

4. Invalidai, jeigu jiems nedraudžia invalidumą nustatanti komisija, nėščios moterys, neseniai pagimdžiusios moterys, krūtimi maitinančios moterys, darbuotojai, auginantys vaiką iki trejų metų, darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų, gali būti skiriami dirbti naktį tik jų sutikimu.

155 straipsnis. Budėjimas

4. Budėti įmonėje arba namuose negalima skirti asmenų iki aštuoniolikos metų. nėščios moterys, neseniai pagimdžiusios moterys ir krūtimi maitinančios moterys, darbuotojai, auginantys vaiką iki trejų metų, bei darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų, invalidą slaugantys asmenys, invalidai, jeigu jiems nedraudžia invalidumą nustatanti komisija, budėti įmonėje arba namuose gali būti skiriami tik jų sutikimu.

162 straipsnis. Švenčių dienos

2. Skirti dirbti švenčių dienomis draudžiama, išskyrus tokius darbus, kurių sustabdyti negalima dėl techninių gamybos sąlygų (nepertraukiamai veikiančios įmonės, organizacijos), darbus, būtinus gyventojams aptarnauti, taip pat neatidėliotinus remonto ir krovos darbus. nėščias moteris, neseniai pagimdžiusias moteris ir krūtimi maitinančias moteris, darbuotojus, auginančius vaiką iki trejų metų, bei darbuotojus, vienus auginančius vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų, asmenis iki aštuoniolikos metų dirbti švenčių dienomis galima skirti tik jų sutikimu.

166 straipsnis. Kasmetinės minimaliosios atostogos
2. Kasmetinės trisdešimt penkių kalendorinių dienų atostogos suteikiamos:
2) darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų;

169 straipsnis. Kasmetinių atostogų suteikimo tvarka

4. Teisę pasirinkti kasmetinių atostogų laiką po šešių mėnesių nepertraukiamojo darbo įmonėje turi:

2) nėščios moterys ir darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų.

Papildoma laisva diena į mėnesį- tik auginantiems 2 vaikus.
Papildomos neapmokamos 14d atostogos į metus- visiems, auginantiems vaiką iki 14metų, nebūtinai vieniems.

pastudijavimui:
Darbo kodeksas

Visko čia yra....bet dėl šventos ramybės daugelis naudojamės tik 35 atostogų dienomis 4u.gif
Jolantuke
QUOTE(Soul @ 2010 11 17, 15:22)
Vieni auginantys vaikus pagal DK:

Ačiū tau labai!
4u.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.