Sveiki. Klausimas, manau, bus iš administracinės teisės srities, tačiau tikiuosi, jog atsakysite.
Praeitą vasarą, kuomet dar gyvenome kitame mieste, kaimynas apkaltino mano vaiką (kuriam tuo metu buvo nepilnai 6 metai) apgadinus jo automobilį.
Sūnus buvo lauke (su draugu, be tėvų, nors aš mačiau jį per langą). Kiti vaikai ėmė mėtyti akmenis, aš dar juos sudrausminau ir liepiau sūnui eiti namo. Uždariau langą ir nuėjau į prieškambarį. Praėjus vos kelioms minutėms, į namus įėjo mano sūnus, su kitu vaiku ir nepazistamu vyriskiu. Vyriskis prisistatė esas kaimynas is gretimos laiptines. Jis teige, jog vaikai apmete jo automobili akmenimis. Jis pats nemate, taciau jam paskambino kaimynas ir pasake, kad vaikai meto i jo automobili akmenis. Paklausiau ar butent mano vaikas apmete jo automobili. Jis atsake kad nezino kuris vaikas tiksliai, taciau maniskis irgi buvo ten. Salia stovejo dar vienas vaikas, taciau jis atsisake rodyti kur gyvena (maniskiui buvo prisakyta, kad jei kalbina suauges svetimas zmogus, is karto eitu namo). Veliau tas vaikas is viso pabego. Vyriskis nusivedes mane prie masinos, parode beveik nematomus ibrezimus ant kapoto ir pasake kad turiu jam sumoket 800 Lt. Atsakiau jog negaliu sumoket, nes mano vaikas nemete akmenu. Tuomet jis nuejo, o uz keliu minuciu i mano namus atejo moteris, prisitaciusi kaimyno zmona. Atsakiau, jog jei nori irodyti kad butent mano vaikas apmete automobili, tegul kviecia policija. Ji pasake, jog pati yra policininke ir eme grasinti, kad jei as nesumokesiu, ji paduos mane i teisma del vaiku neprieziuros, kad nuvarys automobili i Audi servisa ir man kainuos tris kart daugiau. Taciau as atsakiau, jog be irodymu nemokesiu, juo labiau, kad net jos vyras sake, kad vaikas buvo ne vienas, tiesiog maniskio klaida buvo ta, kad parode kur gyvena. Juo labiau, kad pati per langa maciau, kad akmenis mete ne mano vaikas. Ir net ne i masina.
Kaimyne isejo.
Po geru 3-4 valandu i kiema atvyko policijos automobilis. Maciau kaip surasinejo protokola, nors masina buvo patraukta is vietos ir jau buvo isvaziavus kazkur, veliau grizo. Pas mane policija neuzejo, nors namie buvau ir net maciau juos per langa.
veliau, uz poros men mes issikraustem i kita miesta. Registruoti esame prie savivaldybes (be adreso). Neseniai (praejus daugiau nei pusei metu) vaiko gydytoja pasake, jog mano sunaus iesko policija. Labai nustebau, nors supratau kodel. veliau, man paskambino policininke (musu rajono) ir liepe atvaziuoti i PK. Nepaaiskino kodel, nenurode jokiu bylos detaliu, tiesiog pasake, kad tai "del praejusios vasaros ivykiu" ir liepe atvykti su vaiku. Paklausiau ar jie gali kviesti vaika, ji atsake kad vaikas dalyvauti privalo.
veliau as paskambinau ir paprasiau kad atsiustu kvietima rastiskai, nes noreciau tureti dokumenta.
Per savaite kvietimo negavau, nors savaites gale policininke paskambino ir pasake, jog neatvykau jau kvieciama du kartus. Laisko nebuvau gavusi. Paskui pasake, kad issiunte dar viena kvietima. Ji gavau jau praejus dienai nuo datos kai reikejo atvykti. Kvietimas yra mano sunui (kuriam 6 metai) nurodant, kad atvykstant reikia atsivezti viena is tevu lotuliukas.gif doh.gif
Klausimai:
1. Ar turi teise policininke (nepilnameciu reikalu inspektore) apklausti mazameti vaika? reikalauti jog vaikas dalyvautu apkalusiant tevus? Ar gali kvietima i teises pazeidimo bylos nagrinejima israsyt mazamecio vaiko vardu?
2. Administraciniame kodekse nurodyta, jog tevu atsakomybe yra uz vaiku nuo 14 iki 16 metu padarytus nusikaltimus, mazesniu vaiku padaryti nusikaltimai neapibreziami. Ar tevai gali buti nubausti uz mazameciu vaiku padaryta zala?
3. Ar imanoma irodyti jog butent mano vaikas mete akmeni, jei kaimynas mate per langa vaikUS metancius akmeni. Ar imanoma irodyti jog butent mano vaiko mestas akmuo padare ta zala net jei jis butu metes).
4. Ar butu pripazistamas asmens (mano vaiko) atpazinimas jei praejo jau daugiau nei puse metu, vaikas stipriai pasikeite (net plaukai jau gerokai tamsesni) o zmogus anksciau jo nepazinojo.
5. Ar gali mane baust uz tevu valdzios nepanaudojima? Ar yra apibrezta nuo kokio amziaus vaikas gali vienas eiti i kiema?

Aciu is anksto, man tai labai svarbu, nes nujauciu, jog siuo atveju yra piktnaudziaujama policininko statusu.