Kationok
2008 04 11, 08:09
Dukra VAIKŲ bibliotekoje paėmė paskaityti eilėraščių knygą. Ji jau skaito be mano priežiūros ir pagalbos. Netyčia atradau perrašytą į sąviuvinį eileraštį:
NEGYVAS RUONIS
EISIME PRIE JŪROS, KUR SMĖLIO KRŪVOS.
PILSIM SUPILSIM PILĮ AUKŠTĄ- BANGOS JŲ GRAUŠ, NUSIPLAUS JĄ.
ŽUVĖDROS ŽUVĮ GAUDĖ IR NIEKAS JŲ NEŠAUDĖ
O RUONIS TIK VIENĄ VIENINTELĮ KARTĄ APLANKĖ MŪS KRANTĄ.
JĮ RUSAI NUŠOVĖ KAIP DIVERSANTĄ.
Po tokio eileraščio man atsirado noras tikrinti visą vaikų skaitomą literatūrą. Kaip jūs manote, ar tai teisingas vaikų lavinimas?
Kad lavinatis,tai nepasakyčiau,bet tikrinti viską ką vaikas skaito vargu ar realu.O jei dar pasipils priekaištai vaikui,kad skaito netą,tai vaikas pradės slapukauti.
Pangasija
2008 04 11, 09:39
koks liudnas eilerastis bet panasu kad istraukta is konteksto. kuriais laikais ir kas ta knyga isleido? tas daug ka pasako. atsimenu, ankstyvoj paauglystej megau knygas apie kara, ir prisitempdavau is bibliotekos tokiu sovietiniu laiku leidiniu, kuriuose aisku slovinami komunistai. bet tiesiog buvo toks laikmetis, kad bibliottekose buvo daugiausia tik senos knygos, o nauju nedaug. tai negi jie dabar puls ir ismes kas nesutinka su siandienine pasauleziura. o siaip vaikus pirmiausia aukleja ir vertybes formuoja TEVAI. todel nemanau, kad knygos gali kaip nors stipriai pakenkti. galbut tik uzvesti ant tam tikru pokalbio temu
Kationok
2008 04 11, 10:07
QUOTE(Dios @ 2008 04 11, 10:39) koks liudnas eilerastis bet panasu kad istraukta is konteksto. kuriais laikais ir kas ta knyga isleido? tas daug ka pasako. atsimenu, ankstyvoj paauglystej megau knygas apie kara, ir prisitempdavau is bibliotekos tokiu sovietiniu laiku leidiniu, kuriuose aisku slovinami komunistai. bet tiesiog buvo toks laikmetis, kad bibliottekose buvo daugiausia tik senos knygos, o nauju nedaug. tai negi jie dabar puls ir ismes kas nesutinka su siandienine pasauleziura. o siaip vaikus pirmiausia aukleja ir vertybes formuoja TEVAI. todel nemanau, kad knygos gali kaip nors stipriai pakenkti. galbut tik uzvesti ant tam tikru pokalbio temu  Va tame ir esmė, kad knyga išleista 2006 metais, vadivasi "Čia rimtai vaikai" autorius Vytautas Landsbergis (aišku daug ką sako). Pilnai sutinku, kad vertybės formuoja tevai, bet nenorėčiau, kad informacija apie rūsų tautybę VAIKAM būtų pateikta tokią formą.
Pangasija
2008 04 11, 11:05
QUOTE(Kationok @ 2008 04 11, 10:07) Va tame ir esmė, kad knyga išleista 2006 metais, vadivasi "Čia rimtai vaikai" autorius Vytautas Landsbergis (aišku daug ką sako). Pilnai sutinku, kad vertybės formuoja tevai, bet nenorėčiau, kad informacija apie rūsų tautybę VAIKAM būtų pateikta tokią formą. suprantu jūsų nerimą. aišku, kontekstas daug ką savaime pasako, tiktai toks knygelių vaikams turinys kursto tautinę nesantaiką, ir yra neetiškas. galima būtų kreiptis į leidyklą ir pasisakyt šiuo klausimu, ar iškelt temą į viešumą.
Man šis eilėraštis nepatiko ne tik dėl tautinės nesantaikos kurstymo, bet ir šiaip jis kažkoks  , na, žemo literatūrinio lygio, ar kaip čia pasakius  . Lyg ne suaugusio rašyta, o vaiko, bandančio kažką sueiliuoti  . O šiaip manau, kad tėvai turi domėtis, ką skaito vaikas, ir pasiūlyti vertingas knygas, tada neliks laiko mažiau vertingoms knygoms. Aš vaikystėje labai mėgau skaityti, bet niekas man nepatarė, ką skaityti, tai skaičiau daug atsitiktinių knygų, o daug knygų iš "aukso fondo" taip ir liko neperskaityta  . Tai dabar kartu su savo vaikais pirmą kartą perskaičiau "Karlsoną, kuris gyvena ant stogo" ir "Pėpę Ilgakojinę"  .
Kationok
2008 04 11, 12:07
QUOTE(Dios @ 2008 04 11, 12:05) suprantu jūsų nerimą. aišku, kontekstas daug ką savaime pasako, tiktai toks knygelių vaikams turinys kursto tautinę nesantaiką, ir yra neetiškas. galima būtų kreiptis į leidyklą ir pasisakyt šiuo klausimu, ar iškelt temą į viešumą. Labai ačiū už palaikymą. Mano vyro nuomonė (o jis "tikras" lietuvis) labai panašį į jusų.
Eilėraštis kvailas pats savaime, nepatikėčiau kad suaugusio žmogaus iš vis rašytas, o dar žinomo  nušauti ruonį  atrodo kad mažai dar visokie digimonai šaudo ekrane  diversantas ruonis, visiška nesamonė
Ramunita
2008 04 11, 12:31
nu... man šitas eilėraštis ir šiaip nevaikiškas  tokius eilėraščius gali suaugusieji skaityt, kurie supranta kas tas diversantas  ...o vaikai
Pangasija
2008 04 11, 12:57
QUOTE(Saja @ 2008 04 11, 11:33) O šiaip manau, kad tėvai turi domėtis, ką skaito vaikas, ir pasiūlyti vertingas knygas, tada neliks laiko mažiau vertingoms knygoms. Aš vaikystėje labai mėgau skaityti, bet niekas man nepatarė, ką skaityti, tai skaičiau daug atsitiktinių knygų, o daug knygų iš "aukso fondo" taip ir liko neperskaityta  . Tai dabar kartu su savo vaikais pirmą kartą perskaičiau "Karlsoną, kuris gyvena ant stogo" ir "Pėpę Ilgakojinę"  . tiesą sakant, abejoju ar tų "aukso fondų" ir kitų panašių atseit prestižinės literatūros sąrašų vaikymasis yra teisingas požiūris į skaitymą. atsitiktinių knygų gali būti irgi daug labai įdomių ir vertingų. grįžtant prie temos, nemanau kad skaitomų knygų turinį reikėtų kontroliuoti. vaikai ir taip mažai skaito, o jei dar tėvai pradės knistis "skaityk tą, neskaityk to, nes va -- politiškai nekorektiška" tai vargu ar iš viso trauks prie knygų. o tokių tekstų leidimas -- kūrėjo ir leidėjo sąžinės reikalas. tėvai turėtų kalbėt, kas teisinga, o kas ne.
Lithium
2008 04 11, 15:39
šiaip, beje, Vytauto V. Landsbergio vajus dabar... pasakėlių jo visai gražių yra.. bet jau eilėrščiai  (oratorių konkurse tai čiut ne kas antras jo tekstas buvo deklamuojamas)... neseniai teko būti seminare apie poeziją, tai mum irgi skaitė eilėraščius iš neseniai išleistos vaikiškos poezijos knygutės, tai ten tokios nesąmonės...na, jei pirmokas tai sukurtų gal ir šaunu būtų, bet ir pirmokas, manau, geriau sueiliuotų..  (beje, ta "poetė" pati važinėja po mokyklas ir vaikam platina knygeles  ) o šiaip knygų leidyba kartais būna verslas, tad visur šlamšto prikiša dabar..
QUOTE(Dios @ 2008 04 11, 13:57) tiesą sakant, abejoju ar tų "aukso fondų" ir kitų panašių atseit prestižinės literatūros sąrašų vaikymasis yra teisingas požiūris į skaitymą. atsitiktinių knygų gali būti irgi daug labai įdomių ir vertingų.
Žinoma, ne visos geros knygos įrašytos į aukso fondus, bet visgi tuose fonduose gerų knygų procentas yra gerokai didesnis, negu tarp knygų bendrai. Juk visų knygų neperskaitysi, todėl geriau perskaityti daugiau gerų, o ne pirmas pasitaikiusias. Aišku, jei vaikas nenori patarimų, tai tegu geriau skaito ką nori, negu visai neskaito  .
Pangasija
2008 04 12, 13:59
siandien Lietrytyje perskaiciau, kad lietuviai protestuoja prie Rusijos ambasados, kad Rusijoje medziojami ruoniu jaunikliai. gal ir eilerastis cia prie to?
Mazasis_Kazius
2008 04 13, 12:11
QUOTE(Kationok @ 2008 04 11, 09:09) Dukra VAIKŲ bibliotekoje paėmė paskaityti eilėraščių knygą. Ji jau skaito be mano priežiūros ir pagalbos. Netyčia atradau perrašytą į sąviuvinį eileraštį: NEGYVAS RUONIS EISIME PRIE JŪROS, KUR SMĖLIO KRŪVOS. PILSIM SUPILSIM PILĮ AUKŠTĄ- BANGOS JŲ GRAUŠ, NUSIPLAUS JĄ. ŽUVĖDROS ŽUVĮ GAUDĖ IR NIEKAS JŲ NEŠAUDĖ O RUONIS TIK VIENĄ VIENINTELĮ KARTĄ APLANKĖ MŪS KRANTĄ. JĮ RUSAI NUŠOVĖ KAIP DIVERSANTĄ. Po tokio eileraščio man atsirado noras tikrinti visą vaikų skaitomą literatūrą. Kaip jūs manote, ar tai teisingas vaikų lavinimas?  ner del ko cia jaudintis paskaitykite daugiau lansbergio knygu ;D pvz obuoliu pasaka tos pasako suaugusiems bet sitas knygas as dar 15 metu budamas skaiciau ir man buvo juokinga tikrai juokinga ;D cia nera kazkoks komunistinis propogandinis eilerastis cia tiesiog yra skaudi tiesa  manau jusu vaikas tai tikrai supranta  nedaryykt problemos ten kru jos nera
Atogrąža
2008 04 13, 23:59
QUOTE(Kationok @ 2008 04 11, 09:09) Dukra VAIKŲ bibliotekoje paėmė paskaityti eilėraščių knygą. Ji jau skaito be mano priežiūros ir pagalbos. Netyčia atradau perrašytą į sąviuvinį eileraštį: NEGYVAS RUONIS Kaip jūs manote, ar tai teisingas vaikų lavinimas? Aš ne kritikė, bet neįžiūriu šiame eilėraštyje jokios meninės vertės ir net jokios pagrindinės minties (nebent ji - tikrai ta, kurios nesinorėtų skubėt pripažinti). Jei ne, tai - tiesiog kažkokia apgailėtina ,,Brisiaus galo" parodija. Bet mažo vaiko jausmai, perskaičius šį eilėraštį, turėtų būti panašūs: be galo gaila nekalto gyvūnėlio ir be galo pikta ant žmogaus žudiko (kas šiuo atveju = ruso žudiko). Neskanu  , o kaip suaugusiąjam - šlykštoka.
na pliusas bent tas kad vaikas pats savo noru poezija skaito
Bitch_Intriguer
2008 10 01, 12:13
Nieko blogo nematau tokiuose eilėraščiuose. Na taip, meninės vertės neperdaugiausiai, tačiau nematau dėl ko reikėtų drausti. Apskritai nereikia vaikam drausti skaityti ką jie nori - tik reikia pasidomėti ir paaiškinti kas ir kaip. Aš kai tik išmokau skaityti, o laisvai skaičiau jau būdama 4 metų, skaitydavau "Genio" žurnalus - bet tuos senuosius, sovietinės propagandos persunktus, tarybinę moterį, bei tarybines enciklopedijas, sovietinius eilėraščius ir pan. Tėvai buvo  ką jų duktė skaito, bet nedraudė, tik aiškino kas ir kaip. Ir ką, neišaugau sovietinio režimo propaguotoja
jau eilerastukas  galvojau, kad poetu tapti talento reikia...
Elariux
2008 10 01, 18:27
QUOTE(tiekto @ 2008 10 01, 14:46) jau eilerastukas  galvojau, kad poetu tapti talento reikia...   Pagalvojau......Gal ir man tada isirasyti i poetus......Na,tokios nesamones gal ir nepavyktu sueiliuoti,bet nors kazka be rysio parasyti vistiek pavyktu Mano vaikai poezijos neskaito,o knygas parekomenduoju pati.Megstu skaityti ir stengiuosio pomegi perduoti ir vaikams.
Elemire
2008 10 08, 16:14
QUOTE(tiekto @ 2008 10 01, 13:46) jau eilerastukas  galvojau, kad poetu tapti talento reikia...  Man tai skamba kaip apie tuos čiukčius: što vižu, to paju.  Neprisigėręs nesuprasi. O dėl to draudimo, drausti gal ir nereikėtų, bet tiesiog paskaitinėti knygą prieš perkant vaikui.
O man tai būtų įdomu sužinot, kodėl ji persirašė būtent tą eilėraštį, gal jai jis juokingas tiesiog, kažin, kokių minčių jis jai sukėlė, bet sutinku, kad eilėraštis nevaikiškas, arba gerokai vyresniems vaikams, vyresnių klasių, kurie jau istorijos pasimokę.
Geras eilerastis  Tik matyt, geriau suprantamas suaugusiam
Na zinanat , kas autoriu tokio eileacio nieko nustabaus , o gal jis kazko uzsliepto norejo pasakyt , o kad vaikas peskaite nematau cia tagedijos , juk turi zinot kad yra visokiu nupuseliu
Lady Dy
2008 10 10, 10:02
Nu ir tipo eilėraštis,nėr lygių,geriau metų vaikas sueiliuotų ir nuoširdesnis išeitų.Kiša vaikams visokį šlamštą,jei jau ruonyje rusą diversantą mato.
Mano vaikai irgi tokį sukutų, ypač sūnus, jam kuo didesnė nesąmonė tuo geriau.
QUOTE(Heida @ 2008 04 11, 12:18) Eilėraštis kvailas pats savaime, nepatikėčiau kad suaugusio žmogaus iš vis rašytas, o dar žinomo  nušauti ruonį  atrodo kad mažai dar visokie digimonai šaudo ekrane  diversantas ruonis, visiška nesamonė  Apkritai, eilėraštis vaikui, kuris ko gero nežinos žodžio "diversantas" reikšmės... Kvailas eilėraštis, ne kitaip.
pašnekutė
2008 10 10, 17:57
QUOTE(Kationok @ 2008 04 11, 09:09) Dukra VAIKŲ bibliotekoje paėmė paskaityti eilėraščių knygą. Ji jau skaito be mano priežiūros ir pagalbos. Netyčia atradau perrašytą į sąviuvinį eileraštį: NEGYVAS RUONIS EISIME PRIE JŪROS, KUR SMĖLIO KRŪVOS. PILSIM SUPILSIM PILĮ AUKŠTĄ- BANGOS JŲ GRAUŠ, NUSIPLAUS JĄ. ŽUVĖDROS ŽUVĮ GAUDĖ IR NIEKAS JŲ NEŠAUDĖ O RUONIS TIK VIENĄ VIENINTELĮ KARTĄ APLANKĖ MŪS KRANTĄ. JĮ RUSAI NUŠOVĖ KAIP DIVERSANTĄ. Po tokio eileraščio man atsirado noras tikrinti visą vaikų skaitomą literatūrą. Kaip jūs manote, ar tai teisingas vaikų lavinimas? Čia eilėraštis ??? Na, mokinukai kur kas geriau eiles per pamokas "sukala" O čia - jokio ritmo, jokio rimo Apie turinį - patyliu Autorius, taip mąstantis, pats turėtų gerokai tikros literatūros pasiskaityti ir pasimokyti, o gal net pas psichologą apsilankyti. Jei nežinočiau kas autorius - manyčiau, kad koks mažaraštis kaimietukas bandė pasireikšt Ir dar spausdina tokius...  Ar tose leidybos įmonėse jau visai nebėra suvokiančių, kas yra poezija? O dar - vaikų? Jis nevertas net popieriaus, ant kurio parašytas
laurima
2008 10 10, 18:05
Eilėraštis tai ne koks, bet vis gi dukra jį nusirašė. Gal reiktų su dukra pasikalbėti, kodėl ji išsirinko būtent šitą eilėraštį?
nenoriu kurti atskiros temos... taigi... kaip reaguoti, kai sese (14) sukuria toki eilerasti???!!! Įsivaizduok - tau keturiolika, Visų vaikų tu nekenti. Turi draugelį alkoholiką. Ir tu nėščia! Ir tu verki... Galvoji - gal jį nužudyti, Pati kol kas esi vaiku. Bandai šalin mintis šias vyti Praėjo pusmetis - vėlu. Po 10 mėnesių laukimo, Tu pajunti, jis tuoj ateis.. Mažai, labai mažai beliko... Tas skausmas, rodos, nepraeis... Staiga tu išgirsti verkimą, Lieti jį drebančiais delnais. Laikai tu būsimą vaikiną... ir tau ramu, ir tu šypsais...
marytexxx
2008 10 11, 17:53
geras eileraštis,daug geresnis nei pirmas
Kažkaip labai jau subrendus ta 14-metė, ar dabar visos tokios?  Aš dar 13-kos paskutinį kartą su lėle žaidžiau.
Mercredi
2008 10 11, 23:26
Pirmasis eilėraštis - Landsbergio, labai rimtai reaguot nederėtų Antrasis... Jis šiaip parašytas, ar pagal savo patirtį?  Jei pastarasis variantas, tai sesei reikia pagalbos
sena niekšė
2008 10 11, 23:30
QUOTE(tomka @ 2008 10 11, 18:47) nenoriu kurti atskiros temos... taigi... kaip reaguoti, kai sese (14) sukuria toki eilerasti???!!! pasakyčiau komplimentą. labai rimtas eilėraštis.
QUOTE(tomka @ 2008 10 11, 15:47) nenoriu kurti atskiros temos... taigi... kaip reaguoti, kai sese (14) sukuria toki eilerasti???!!! Įsivaizduok - tau keturiolika, Visų vaikų tu nekenti. Turi draugelį alkoholiką. Ir tu nėščia! Ir tu verki... Galvoji - gal jį nužudyti, Pati kol kas esi vaiku. Bandai šalin mintis šias vyti Praėjo pusmetis - vėlu. Po 10 mėnesių laukimo, Tu pajunti, jis tuoj ateis.. Mažai, labai mažai beliko... Tas skausmas, rodos, nepraeis... Staiga tu išgirsti verkimą, Lieti jį drebančiais delnais. Laikai tu būsimą vaikiną... ir tau ramu, ir tu šypsais... Labai geras eilerastis . Paprasciausiai paaugle masto daugiau nei bendraamziai . Patikekit ne tokios dar mintys galvoje kai tau 14 , as kadangi dienorasti rasiau kartais pasiskaitau  Tikrai kartais kraupoka .
V.V. Landsbergio pasakėlės tikrai gražios, na bet eilėraštis - negaliu patikėti savo akimis. Nereikėtų to skaityti vaikams, kurie ir taip nejautriai reaguoja į tai, kas yra ne taip.
dilidin
2008 10 13, 09:06
QUOTE(tomka @ 2008 10 11, 17:47) nenoriu kurti atskiros temos... taigi... kaip reaguoti, kai sese (14) sukuria toki eilerasti???!!! Įsivaizduok - tau keturiolika, Visų vaikų tu nekenti. Turi draugelį alkoholiką. Ir tu nėščia! Ir tu verki... Galvoji - gal jį nužudyti, Pati kol kas esi vaiku. Bandai šalin mintis šias vyti Praėjo pusmetis - vėlu. Po 10 mėnesių laukimo, Tu pajunti, jis tuoj ateis.. Mažai, labai mažai beliko... Tas skausmas, rodos, nepraeis... Staiga tu išgirsti verkimą, Lieti jį drebančiais delnais. Laikai tu būsimą vaikiną... ir tau ramu, ir tu šypsais... Man atrodo, kad paauglės plati vaizduotė. Gali būti, dar ir papildyta kokias nors panašiais serialais... Jei ji tikrų tokių faktų žinotų, nekiltų ranka rašinėti eiles. Aš bandyčiau pasikalbėti - ką ji galvojo taip rašydama. Gali būti, kad kažką prisifantazavo...
[quote=tomka,2008 10 11, 18:47] nenoriu kurti atskiros temos... taigi... kaip reaguoti, kai sese (14) sukuria toki eilerasti???!!! Jei tu jos sesė, tai manau neturėtų būti susėtinga pasikalbėti su ja apie šį eilėraštį, bet nemanau, kad tas eilėraštis apie ją pačią.
zvaigzdut
2008 10 14, 11:30
normalų normaliausi tie eilerasciai  nors aisku apie ka, nu nusove juros zvereli ir tiek, o buna gi tokiu pievu, kad net nzn apie ka ir kodel gal ir ne i tema, bet vaikystej is vaiku bibliotekos buvau pasiemusi "1000 ir 1 naktis" ar kaip ta knyga vadinasi, kur sechrezada princui pasakodavo tas pasakas NU va ten  seksas is visu galu svelniai tariant  nzn kokio ten leidimo ale ir dabar atsimenu  (o skaiciau kokiu 12-14 metu - pries gerus 10 metu) Veiksmas vyksta, kaip ten kazkokia moteris pabego, sudraske zverys jos rubus, o ji medy slepesi, nakti po tuo medziu kazkox ponas nakvojo su tarnais, ja pamate, padare, paskui kitas padare, pasiglauste  Va teip ir parasyta "padare, pasismagino" ir pan  Nzn kiek as ten perskaiciau, ale 5 puslapiuose gal kokiu 10 tu padarymu buvo  tada tikrai nesupratau, ka ten reiskia Gerai isversta knygute buvo  Visos neperskaiciau, nes nelabai idomu pasirode. Reikes dabar paieskot toj pacioj bibliotekoj sitos knygutes Gal idomiau skaitysis
svajone*
2008 10 17, 16:40
QUOTE(Kationok @ 2008 04 11, 11:07) Va tame ir esmė, kad knyga išleista 2006 metais, vadivasi "Čia rimtai vaikai" autorius Vytautas Landsbergis (aišku daug ką sako). Pilnai sutinku, kad vertybės formuoja tevai, bet nenorėčiau, kad informacija apie rūsų tautybę VAIKAM būtų pateikta tokią formą. Autoriu pamacius visai nenustebau ...
Lithium
2008 10 18, 16:29
QUOTE(tomka @ 2008 10 11, 18:47) nenoriu kurti atskiros temos... taigi... kaip reaguoti, kai sese (14) sukuria toki eilerasti???!!! tik nereaguokit audringai - "atmušit" norą kurt
Eilėraštis pasibaisėtinas, bet dabar labai daug tokios neigiamos informacijos yra visur ir televizijoje, kalbu apie animaciją skirtą vaikams ir vaikiškuose žurnaliukuose pilna
|
|