Treciadienis. Iki numatytos gimdymo datos buvo likusi savaite. Ejau pas ginekologe eilinei apziurai, kai pastebejau, jog salia manes kazkas idomiai makaluojasi

. Pasuku galva - ogi mano ranka. Zodziu, sutriko regejimas, atsirado ir galvos svaigimas, silpnumas. Kadangi nestumo metu tai buvo nutike pora kartu (ir niekas nenustate, kame beda), susistriominusi ginekologe israse siuntima i Antakalnio klinikas. Ten buvau tuoj pat paguldyta ant priemimo kambariuky esancios lovutes, mane apspito visas burys daktariuku

. Pasakiau, kad gimdysiu pas gyd. Daunoraviciu, ir netrukus isvydau susirupinusi savo daktaro veida. Va tada ir nusiraminau - esu patikimose rankose, manimi pasirupins. Taigi, guliu, vaiko tonusai skaiciuojasi, mano savijauta jau pamazu ima gereti, bet daktaru veidai vis ruskani

. Girdziu sako: "tai ruosiam operacine"...
Po ginekologines apziuros mano daktaras pasako, kad atsidarymas 3 cm (kaip ir pries savaite), kad kaip ir viskas nieko, taciau ta alpejimo busena jiems neaiski, jie bijantys, kad ko nors nenutiktu mano vaikeliui, ir siulytu man gimdyti. Apsidziaugiau

, juk jau taip norejosi tureti savo vaikeli. O gimdymo nebijojau visiskai. Nes antras, kaip zinia, eina greiciau ir lengviau. O ir pirmojo metu patirti skausmai nebuvo baisus - tada buvau superine gimdyve, tarp saremiu vis nusnusdavau.
Klizma vykdoma maloniai besisnekuciuojant su slaugytoja, kuri vis pamurma, kad vanduo prastai bega. Po kiek laiko as jai rekomenduoju kuo skubiau baigti, nes baisu, jog ivyks didelis bum

.
Po duso atsiduriu gimdykloje. Kaip sake akusere, "prezidentineje". I palata tvieskia saule, jauciuosi nerealiai pakyleta, issikvieciu vyra, paskambinu vienai kitai draugei, speju pakoketuoti su duomenis pildziusiu daktariuku. Uzsuka mano daktaras, kazkam paliepia ruostis epidurinei nejautrai. Cia as isstoju ir pareiskiu, kad nereikia

, kad, girdi, gimdysiu be epiduro kaip ir pirma karta (o juk antras kartas apskritai daug lengviau). Saremiukai dar nestiprus, kai i gimdykla iskrenda vyras. Su knyga rankose, nes zinojo, kad viskas kazi kiek "uztruks" (beje, taip ir nepaklausiau, ar nors puslapi perskaite).
Nuejusi i tualeta, suprantu, kad klizma nepadare reikiamo darbo. Tada ir sakau akuserei: "As einu dar vienos klizmos... Visai nenoriu gimdydama apsidergti". O paciai taip juokinga - kazi ar buvo nors viena gimdyve, pati savo noru paprasiusi antros klizmos

! Istorija kartojasi: klizmai prastai ir dar prasciau lasant, paskubinu slaugytoja baigti reikala, idant isvengti man gedos, o jai ...
Vel gimdykloje. Saremiai mikliai stipreja. Masazuoja ir akusere, ir vyras, ale skausmas vos kenciamas. Pamirsusi, kaip cykiai ramiai pagimdziau pirmaja, jau ir aimanuoju, ir mama vis pasisaukiu. Dabar sunku ir isivaizduoti, bet saremiu metu negalejau ne zodzio istarti

- iskelta ranka budavo zenklas vyrui masazuoti. Todel, kai tik uzsuka daktaras, sukaupiu jegas ir islemenu: "epidura". O jis tokiu ramiu balsu sako: "jau 8 cm, nebeapsimoka, po valandos jau turesite kudiki".
Dar VALANDA

!!!! Kazi kaip ji ten praslenka, prasliauzia, as bemaz anam pasauly, mintyse tik viena - viskas turetu baigtis kudikiu... Pagaliau stumimo laikas. Is pirmojo gimdymo ji atsimenu kaip labai sklandu ir neilgai trukusi procesa

. O juk as naiviai tikejausi, kad sikart viskas bus daug greiciau... Tasai nezmoniskas, beprotiskas, kaulus skiriantis, lauzantis skausmas truko apie pusvalandi, bet man tai buvo visa amzinybe

. Po sunkiu saremiu nebeturejau jegu, o stumti reikia. Zinojau, kaip reikia kvepuoti, bet nebebuvo jegu taisyklingai ikvept, sulaikyt.... Tik stumiau ir stumiau, nes norejau, kad viskas kuo greiciau baigtusi. Gydytojas gloste galva, drekino lupas, akusere su vaiku gydytoja gloste kojas ir drasino, sakydamos, kad jau uzgime galvyte, jau petukas. Kazka snekejo vyras... Pamaciau susmezuojant zirkles, nejauciau ju. Kadangi vaikas vis negime, raginau daktara dar karta kirpti. Neklause. Vel stumiu stumiu, kai staiga isgirstu verksma... Nusistebejau, kad nepajauciau, kaip ji isslydo - pirmojo gimdymo metu tas pojutis buvo toks aiskus. Pranesa, kad dukryte (zinojom nuo 18 savaites), nusistebi "koki pagurkli uzsiauginusi" ir tuoj pat ant pilvo pamatau savo dziaugsmeli. Tokia rausva, suveltais plaukeliais, rsiek tiek varskiota, verkiancia. Ir tada - valia mano asaroms

. Zliumbiau ilgai ilgai - del to, kad viskas baigesi laimingai, del to, kad tas kosmaras - praeity, del to, kad salia galu gale buvo vyras (pirmo gimdymo metu dar neleido), del to, kad po pirmojo gimdymo taip ir neisdrisau pravirkti, nors oi, kaip norejau... Per tas asaras nepamaciau, kaip vyras perkirpo virkstele, tik glosciau savo vaikeli. Dave pamaitinti. Paskui mazyle paeme, vyras nuleke is paskos. O daktaras man ir sako: "tai ka, dabar gimdysime placenta". Mano akyse - siaubas

: "ka ir vel stumti?!", o jegu nebeturiu NE LASELIO. Daktaras tik syptelejo. Saremio metu placenta pati lengvai lengvai isslydo.
Kai gydytojas mane siuvo, ir mes apie kazka maloniai snekuciavomes

, isvydau po palata plaukiojanti iki ausu apsipatenkinusi savo vyriski su jau suvystyta mazyle ant ranku. Tada paprasiau: "gal ir man parodysi

". Prinese, palenke, parode, ir vel nuejo, svelniai kazka jai niuniuodamas. Veliau prieis ir pasakys: "as ja uzmigdziau"

. Vyras visa valanda ant ranku laike mazaja, todel veliau ji su juo labai ramiai jausdavosi.
Praejus valandai po gimdymo i gimdykla buvo ileista mano vyresnioji su visais klasioku ir mokytoju linkejimais

...
Kai perveze mane i palata, nors buvau beprotiskai nusikalusi, paprasiau vaika atnesti man. Skausmas greitai pasimirso - jauciausi taip emociskai pakiliai, kad visa nakti nesumerkiau akiu - dainavau mazajai daineles.
Iki siol negaliu pamirsti dekingumo manimi ir mano vaiku besirupinusiais akusere (kuri buvo kaip mama), mano gydytoju ir vaiku skyriaus vedeja. Ir kiekviena karta, kai einu pro klinikas, mintyse jiems dekoju ir lenkiuosi

...
Ir dar - nereikia buti taip isitikinus, kad antrasis gimdymas, kaip rasoma knygose, bus greitesnis ir lengvesnis...