Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Dvimečių mokymas namuose
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
Raideles
Sveikos, mamytes,

ieskau budu kaip ir ko galima butu 2 metu vaikuti mokyti namuose. Ilgai knisausi internete ir suradau labai idomia svetaine Letter of the Week, kurioje pateikiama metodika ir planas kaip ir ko mokyti 2 metu vaikuti raideliu, skaiciu, formu, spalvu ir apskritai plesti jo zodyna ir zinojima smile.gif Man labai patiko ir nusprendziau paskirti siek tiek laiko tai programelei adaptuoti (lietuvisku raidziu ir tekstu prideti ir papildyti) ir isbandyti kaip tai veikia su mano vaiku.

Taciau visu prima man labai reikia pagalbos. Nes visi tekstai, eilerastukai, daineles ir knygeles ten yra angliskos, o mes juk kalbame lietuviskai. Gal prisimenante eilerasciu, dainu, pasaku, skaitete knygeliu tomis temomis? Man tai butu didele pagalba, o visa info sudeciau i interneto svetaine Raideles ir galetu kitos mamos pasinaudoti... smile.gif

Ir dar butu smagu, jei atsirastu mamu kurios noretu prie musu prisijungti, butu galima palyginti kaip vaikai i toki zaidima-mokyma reaguoja, pasidalinti ispudziais smile.gif

Beje, sia savaite mes jau pradejom kalbetis apie karves. Ir is ryto as atnesu savo suneliui karves paveiksiuka, sakau "eiks, ka as tau parodysiu...", o jis paziurejo ir sako: "Cia karve. O dabar parodyk arkli!" thumbup.gif Na ir ejom mudu prie kompo arkliu iesjoti laugh.gif
Springlet
Labai sauni ideja clap.gif

Kaip suprantu noretum sukurti interneto svetaine kaip mokyti vaikus raidziu, skaiciu ir pan...

Jei teisingai supratau, tai puslapyje 5 savaiciu planas.
Keli klausimai:
kodel pasirinkta tokia raidziu mokymo seka?
kodel jei mokome raide A, tai is tiesu ne arklys, o karve?
ir ar ne per daug savoku dvimeciui (ir sesiakampis, ir trapecija, gal reiketu nuo paprastesniu pradeti? )?

tai va, o eilerastuku ir pasaku galesiu parasyti, svarbu tema butu smile.gif

mima
Noriu pagirti uz ideja smile.gif
Turiu siek tiek patirties, nes mano dukra kazkodel labai anksti panoro pazinti raides. Taigi, jau 1,8 metu ji jau zinojo beveik visas raides, o triju metu jau skiemenavo smartass.gif Tik turiu pasakyti, kad tai ji siule temas ir raidziu pavadinimus (pvz. raidyte - rutuliukas, kedute, plaktukas, sukytes ir t.t., veliau u su kepuryte ir t.t.) ir neisivaizduoju, kaip tai galima butu susisteminti unsure.gif
Pabandysiu paieskoti eilerastuku ir siaip ko nors smile.gif Sekmes clap_1.gif
Raideles
QUOTE (Springlet @ 2004 02 18, 15:35)
Labai sauni ideja clap.gif

Kaip suprantu noretum sukurti interneto svetaine kaip mokyti vaikus raidziu, skaiciu ir pan...

Na, sukurti svetaine kaip mokyti vaika raidziu ir kt. - butu per daug pretenzinga, juo labiau, kad neturiu pedagoginio issilavinimo smile.gif Tik tiek, kad jau nusprendziau pasinaudoti sia ideja. Kadangi vis tiek tenka daug ka rasyti kompu, tai visa tai ir ketinu sudeti i interneta. Gal kam is to bus naudos?

Jei teisingai supratau, tai puslapyje 5 savaiciu planas.

Artimiausiu penkiu savaiciu smile.gif O issamus ka veikti - kol kas tik vienos.

Na, i kitus klausimus sunku atsakyti, nes ne mano kurta metodika smile.gif
kodel pasirinkta tokia raidziu mokymo seka?

Tiesiog pagal abecele.

kodel jei mokome raide A, tai is tiesu ne arklys, o karve?

Na, kazkur skaiciau, kad jei vaika mokysi a - arklys, k- karve, i - inkilas, s - saule, tai po to jam gali buti sunku suvokti kodel AKIS yra akis, o ne arklys, karve, inkilas, saule. Manau del to. Mokaisi tiesiog paveiksliuko - kaip atrodo a raide, jos ir ieskai visur, kur randi rasytini teksta, jos forma apvedzioji ir t.t.. O tema tada labai lengvai galima pakeisti. Pvz., pagal originalu plana apie snaiges kalbeti reiketu po poros menesiu, kai jau bus vasara, bet ar ne geriau dabar, kai tas snaiges gali gyvai pamatyti? smile.gif

ir ar ne per daug savoku dvimeciui (ir sesiakampis, ir trapecija, gal reiketu nuo paprastesniu pradeti? )?

Na, jei per daug, tai galima nemokyti smile.gif Tuo man ir patinka - lankstumas. O maniskis turi toki zaisla, kur yra 18 figuru, kurias reikia i atitinkamas angas sudeti. Tai mes ir taip tuos pavadinimus ir formas mokomes... smile.gif

tai va, o eilerastuku ir pasaku galesiu parasyti, svarbu tema butu smile.gif

Is anksto dekoju. smile.gif Stengsiuos temas vis ideti is anksto. Gal dar sivakar padarysiu kiekvienai temai komentarus, tai galesi visa literatura tiesiai ten rasyti smile.gif
Springlet
Kas tai per zaislas? Mano tik 10 figureliu turi, tai va ir suku galva kaip kitas ismokyti.
Sesilija
Del raideliu. Turim mes A.Matucio knygele "Girios abecele". Tik nezinau, ar tinkami ten eilerastukai dvimeciams.
Sioje knygeleje kiekvienai raidei skirtas vienas puslapis, kuris dar dalijamas i 2 dalis. kiekvienoje dalyje po eilerastuka. Pirmasis padeda prisiminti, kaip raidele atrodo, o antrajame - zodziai su ta raidele.

Pvz., A:

Girioj namukas
Su aukstu slenksciu.
Laukia nykstukas
Vaikuciu - sveciu.
---------------------------------

Azuolelis slama:
- Ai, man salta, mama! -
O giria - gera mama -
Glaudzia sunu: aaa!

B:

Ir kaip man suskaiciuoti
Padangiu zvaigzdeles?
Nulauziau akiniu dvi kojeles...
----------------------------------

Baubia briedis tarp daubu:
- bu bu bu!
Kaip nuostabu:
Mes su briedziuku abu
Bubaujam bu bu! bu bu!

C:

Bego zirgas, ir staiga
Jam nukrito pasaga.
Guli girioj pasagaite
Tartum C didziule raide.
----------------------------------

Cypcioja - cy! cy! - pele:
- Cit! Ne as viena cyple.
Paklausykit - cyli cyli!
Cypsi vidur girios zyle.

ir t.t.
Kalinka
nug saunuole!!!! thumbup.gif
o maniskiui patinka toks zaidimas( mat nugara daznai prasydavo paglostyti) ant nugarytes "rasyti" raides, skaicius. pradzioj kol nebuvo perprates esmes, jam vedu pirstu kokia raide ir sakau kokia, dabar kai pamirsta kaip kokia raide rasosi pats ateina ir praso ant nugaros "parasyti" o jis ja sekmingai nukopijuoja i popieriu.
Na o kaip su kartojimu ismoktu dalyku? pavz po 2 sav isstudijavus A ir B, 3 savaite skirti ju itvirtinimui, palyginimui, 4 savait C, 5 savaite A/B/C ir t.t.
Springlet
Antros savaites tema maciau apie meska

Vytė Nemunėlis
Meškiukas Rudnosiukas

Ištrauka

Ten miške, kur eglės ošia,
Po pušim sena, sena
Buvo meškinas Rudnosis,
Rudnosienė - jo žmona.

Ir turėjo jie meškiuką, -
Rudnosiuką, kaip ir jie, -
Buvo jis dar be kelnyčių
Ir bėgiojo tik namie.

Vakare, kai tėtis grįžta,
Kai visa šeima namuos,
Sėdi jis šiltam namely,
Klauso pasakų mamos.

Nors už durų švilpia vėjas,
Staugia vilkas už langų, -
Rudnosiukui su tėveliais
Šilta, gera ir smagu.

Raideles
QUOTE (Springlet @ 2004 02 19, 15:38)
Kas tai per zaislas? Mano tik 10 figureliu turi, tai va ir suku galva kaip kitas ismokyti.

Na, toks sesiakampis cilindras ir ant kiekvieno sono po tris figuras. Daug darbo buna, kol sudeda visas. Ir man galvosiukis kaip jas visas pavadinti smile.gif Originaliai skirtas vaikams nuo 2 metu. Tai matyt pats tas visokiu "trapeciju", "lygiagretainiu" ir pan. zodziu mokytis smile.gif
Raideles
QUOTE (Sesilija @ 2004 02 19, 16:11)
Del raideliu. Turim mes A.Matucio knygele "Girios abecele". Tik nezinau, ar tinkami ten eilerastukai dvimeciams.
Sioje knygeleje kiekvienai raidei skirtas vienas puslapis, kuris dar dalijamas i 2 dalis. kiekvienoje dalyje po eilerastuka. Pirmasis padeda prisiminti, kaip raidele atrodo, o antrajame - zodziai su ta raidele.

Aciu, Sesilija. Tik pagal ideja, raide mokaisi sau, o eilerasciai eina pagal savaites tema, kuri nesusijusi su raide ir pagal poreikius netgi gali keisti tema prie raides. Tačiau dalis sios abeceles eilerasciu tikrai tiks i musu temas smile.gif

Beje, jau padariau komentavima prie a ir ą tai viska galima rasyti tiesiai i svetaine smile.gif
Raideles
QUOTE (Kalinka @ 2004 02 19, 16:12)
nug saunuole!!!! thumbup.gif
o maniskiui patinka toks zaidimas( mat nugara daznai prasydavo paglostyti) ant nugarytes "rasyti" raides, skaicius. pradzioj kol nebuvo perprates esmes, jam vedu pirstu kokia raide ir sakau kokia, dabar kai pamirsta kaip kokia raide rasosi pats ateina ir praso ant nugaros "parasyti" o jis ja sekmingai nukopijuoja i popieriu.
Na o kaip su kartojimu ismoktu dalyku? pavz po 2 sav isstudijavus A ir B, 3 savaite skirti ju itvirtinimui, palyginimui, 4 savait C, 5 savaite A/B/C ir t.t.

thumbup.gif Kalinka, ar galiu tavo metoda itraukti i raidziu ir skaitymo mokyma? O tavo vaikis saunuolis - sitaip jaucia raides forma smile.gif

Raidziu ir skaiciu kartojimas vyksta nuolat. Pasidarome po du komplektus skaiciu, raidziu ir zaidziame: vienas deda raidele, kitas turi surasti tokia pacia.
Springlet
Raideles, kaip sekasi psl kurime?
Ingaja
Wow kiek vaikiukui spalvojimui geru dalykeliu radau, atspausdinsiu irisiu bus thumbup.gif knygele smile.gif
Raideles
Marge, as nekonkuruoju su Supermamos vaiku kampeliu, bet dziaugiuosi, jei kitos mamos ir mano psl. atranda naudingu dalyku smile.gif

Springlet, dekui uz domejimasi. Svetaines kurimo neforsuoju, tai kol kas mums uztenka tu penkiu temu, kurios yra. Nors manasis mieliau mokosi daug raidziu is karto, nei visa savaite po viena, tai taip ir zaidziam. Be galo patiko zaidimas apie karvutes ir nors tai darem jau seniai, vis prisimena ir rodo kaip karvute eda zolyte ir visa kita smile.gif Ir eilerastukas, kartojamas visa savaite labai gerai isimenamas ir ilgam islieka smile.gif

Siaip noriu pasiguosti, kad su literatura (tiek proza, tiek poezija) yra gana sunku. O su dainelemis tai is viso nekas sad.gif Arba as nemoku arba nezinau g.gif
Springlet
QUOTE (Raideles @ 2004 04 09, 18:59)
Siaip noriu pasiguosti, kad su literatura (tiek proza, tiek poezija) yra gana sunku. O su dainelemis tai is viso nekas sad.gif Arba as nemoku arba nezinau g.gif

Kaip suprasti sunku? Ar tau rasti sunku ar skaityti?
$

o kur galima daugiau tokiu eilerastuku gauti? rolleyes.gif
Springlet
*Kristina*, knygyne paziurek gal bus A.Matucio "Giriu abecele"

R.Skucaites "Raidziu namuciai" tikrai turetum rasti. smile.gif
$
QUOTE (Springlet @ 2004 04 15, 08:12)
*Kristina*, knygyne paziurek gal bus A.Matucio "Giriu abecele"

R.Skucaites "Raidziu namuciai" tikrai turetum rasti. smile.gif

butinai reikes nusipirkt,aciu!
Raideles
QUOTE (Springlet @ 2004 04 13, 19:02)
Kaip suprasti sunku? Ar tau rasti sunku ar skaityti?

Surasti sunku smile.gif Skaityti as moku smile.gif

Na, pvz., kad ir tema "akys" Kas yra lietuviu kalba apie akis ir kas is to tiktu paskaityti 2 metu vaikui?

Taip pat temos:
Svyturys
Vaivorykste
Zvaigzdes
Saule
Sausainiai
Traukinys
Menulis

Kol kas ties tuo ir sustosiu smile.gif

Beje, idejau Kubilinsko "Ledinuka" ir Zilinskaites "Snaige, kuri nesutirpo".
Galit pasinaudoti, jei reikia. Prie temos apie snaiges.
Meila
Graži idėja, bet turbūt pavėlavau ir nebeteks ja pasinaudoti unsure.gif nes puslapis nebeveikia unsure.gif
saulala
Ech, aš irgi pavėlavau į traukinį... verysad.gif
Raideles, kur dingo tavo puslapiukas?
indruzele
unsure.gif Taip, aisku, kad gaila, kad to puslapio jau nebera, bet negi dabar del to verksi? angel_sadangel.gif schmoll.gif cry.gif schmoll.gif
mes juk vis tiek galime pasikalbeti apie tai, kaip ugdom/ mokom savo mazuosius!
Pavyzdziui, spalvu:
Savo dvimetinuke as mokiau, ne tik rodydama knygute su daug spalvotu paveiksliuku, bet ir ant atitinkamu spalvu deliodama atitinkamas kaladeles. Tiksliau, dukrele deliodavo smile.gif
O kur dar taskeliai, dryziukai...
Mama_Tania
Labai gera idėja, gaila, kad Lietuvoje mažai tam yra skiriama dėmesio. Kadangi aš saviškę mokau rusų kalba, tai su tuo problemų nekyla, kadangi knygų mažiems vaikams rusų kalba yra išleista labai daug.

Pvz., knyga mokyti maža vaiką aritmetikos. Prasideda pasakojimas apie karalių (apkūnys) ir karalienę (aukšta, liekna), kurie simbolizuoja skaičių 0 ir 1 (pilvas, kaip nulis, galva ir t.t.), po to kiekv. skaičiui yra eilėraštukas. Toliau visa knyga su eilėraščiais: sudėti, atimti, kiekybiniai skaičiai ir t.t. Aprašyti sunku, knyga 75-80 psl., o paveikslėliai thumbup.gif thumbup.gif

2 pvz., abėcėlė. Knyga prasideda iš raidžių, šalia pavaizduoti paveikslėliai prasidedantis nuo šios raidės ir eilėraštukas. Toliau paveikslėliai ir ketureiliai (gal 3 metų vaikui, kad būtų išmokti paprasta) apie visus gyvūnus: ir karves, šuniukus, katytes ir t.t. Knygos pabaigoje - pasakos. Vienu žodžiu, mano vaikui labai patinka. Jau daug raidžiu žinom (dar nėra 2 metų).
Vai2x
Mano vaikučiui tai labiausiai patiko, kai nusprendėm patys pasidaryti abėcėlę. Turėjo jis visas raideles iš raidyno (puseserė atidavė), dėliodavo jas iš vienos dėžutės į kitą ir kartais paklausdavo, kuri ką reiškia.
O abėcėlę darėme taip: atspausdinau keletą lapų su raidėmis ir palikau vietos paveikslėliam. Tada ėmėm senus žurnalus ir ieškojom tinkamų. Pvz. prie M klijavom muilą ir panašiai. O vėliau ant lapo dėdavom raideles, kol užpildydavom visą lapą. biggrin.gif
Vaikučiui tai buvo taip įdomu, kad turėdavau net stabdyti, nes pavargdavo nuo informacijos kiekio.
Patikėkit, nei viena knygelė negali to atstoti schmoll.gif
Tik svarbiausia neversti vaiko, viskas turi pavirsti žaidimu.
Raideles
QUOTE(saulala @ 2006 03 05, 03:24)
Ech, aš irgi pavėlavau į traukinį...  verysad.gif
Raideles, kur dingo tavo puslapiukas?
*

Dingo dingo puslapiukas... Serveris sugriuvo sad.gif O be to, pritrukau jegu viska paruosti ir mano dvimetis uzaugo, jau keturmetis...

Bet idejos visada gerai, galim jomis dalintis ir cia smile.gif
WeenUOGE
keletas naudingų patarimų
http://video.lyga.lt/clip/vaiko_auginimas/e0f66c650d00
man rodos patogu, ar ne?
elicik
tik gaila kad ten anglu kalba schmoll.gif
vaida L
Pradžia tikrai gera buvo... ax.gif Taip ir nesuprantu kaip vaiką mokinti g.gif
Gitatuka
4u.gif
Nestuke-gruoduke
Sveikutes, ar yra cia mamyciu, kurios noretu pasidarbuoti su savo vaikuciais pagal sia programele.

As ten perziurejau ir ka jus sau manot susigundziau labai labai, pagalvojau jei butu daugiau mamyciu, kaip butu smagu, pasidalint info eilerastukais dainelems, susijusioms su temom, ir tai kaip sekasi vaikiukams.

As tai susizavejau ziaurei, tikriausei nuo rytdienos pradesim pirmaja temute apie karves, tai pagal juos pirmadieni darome viskas stambiajai motorikai.

Tai as jau pasiemiau karvyciu seimynele pasakosiu maziui kad yra karve, bulius ir jauciukas, kad karvyte duoda piena.

Po to darysim varske is pienuko ir sviesta (tame puslapyje net video yra).
Dainele tai klausysimes Karvute Betina
Eilerastuko dar ieskau.

Uzsivesim sasiuvinuka, kur isprintinsiu karvute ar ka rasiu, mazius gales nuspalvint o po to klijuosim i sasiuvini, su eilerastuku jei rasiu.

Po to dar vaidinsim karves atsistoje ant zemes ir baubsim.

Cia mano planelis rytdienai, ziuresim kiek mus pavyks jo igyvndint.
Nestuke-gruoduke
Kaip keista kad nera mamyciu sad.gif

O mes jau savaicike, kalbejom apie karvytes, kvadratuka ir A raidyte.

Apie karvytes tai labai fainai mano maziukui buvo, del kvadrato manau jis dar per mazas, taip pat ir su raidele, neidomu jam... Vis sako pabaiga ir lipa zemen nuo kedes smile.gif

Tai manau kad raidziu mokyma atidesim.

Bet kaip dziugu buvo, kai vaikas atskyre kur karve yra kur bulius, ir kaip smagu buvo daryti sviesta patiems ir po to ji valgyti.
mergicka393
Sveikos mamytes, as irgi prie jusu prisijungsiu, mums bus gruodi 2 metukai, nzn kaip man vaika lavint. Ji nedasileidzia nieko neklauso, rekia, net negali 5 min isedeti. 4u.gif
Nestuke-gruoduke
QUOTE(mergicka393 @ 2010 11 02, 18:45)
Sveikos mamytes, as irgi prie jusu prisijungsiu, mums bus gruodi 2 metukai, nzn kaip man vaika lavint. Ji nedasileidzia nieko neklauso, rekia, net negali 5 min isedeti. 4u.gif
*

Mano toks pats vijurkiukas, bet tokio amziaus vaikai ir nesusikoncentruoja ilgiau nei 10 min.

As nieko nebedarau, pagal sia temuke... nera palaikymo sad.gif o vienai paciai labai sunku, labai daug ruostis reikia, ieskoti info.

Maniskis, ir ne tik manau, visi tokio amziaus vaikai, nenusedi ramiai, ir piesia pusvalandi ar kalba apie raideles...

As suradau bent jau karviu temai, eilerastuka su judeisiais, per dainele bu bu as jautukas, vaidinom karves ir bademes ragiukais. Veiksmas reikalingas jiems, mano manymu.

O apie spalvas galima mokintis pakeliui i lopseli ir is jo, taip pat skaiciuoi daiktus, ziureti i autobuso nr. ir t.t

Zodziu tik reikia atverti akis, nors tai labai daug reikalaujantis uzsiemimas suaugusiam, kuriam viskas jau pazistama ir seniai nebeidomu, kuriam reikia tik skubeti ir skubeti, kuris vis galvoja apie kazka kita ir niekada nebuna mintimis toje vietoje kur yra...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.