Sveiki,
turiu kelis klausimus:
Mano mergaite tarp savo bendraamziu yra mazesne ir lietesne. Is jos labai lengva atimti daiktus, tuo kiti vaikai ir naudojasi (amzius 1,5 men.). Vaikas nemoka pastoveti uz save. Ar man kistis kiekviena karta, kai kila toks konfliktas, ar kazkaip kitaip spersti problemas, ir kaip vaika ismokinti pastoveti uz save?
Ir del baimiu. Suprantama, kad tu baimiu yra. Bet viena ypac nedoda man ramybes. Mano mergaite bijo suaugusiu nepazistamu vyru. Net ir 10-12 metu berniukas jai atrodo nepatikimai. Savo tevo aisku kad nebijo, o labi ji myli. Turiu itarima, kad jinai issigando 11 menesiu kai senis saltis paeme ja ant ranku, nor tada ir neverke. Bet kai mato sita nuotrauka, atsiranda baime jos akyse. Kaip iveikti sita baime? ar nebus veliau nepageidautinu pasekmiu?
Ir gal jus galetumete parekomenduoti kelias knygas apie vaiko ugdyma, kur galima butu rasti atsakymus i kirtus panasius klausimus?
Aciu
Psichologe
2008 05 17, 15:17
Man atrodo, kad padeti mazylei reiktu, jei is jos atima zaisla. Galite jai patarti, kad stipriau laikytu zaisliuka, bet, jei ji mazesne ir silpnesne uz kitus, tai nepades. Tai, kiek vaikas sugebes "pastoveti uz save" priklauso ne tiek nuo auklejimo, kiek nuo vaiko temperamento. Todel galvoti, kad to galima ismokti, butu nevisai teisinga. Vaikai gimsta su nevienodu agresijos lygiu (ir atitinkamai -noru pakovoti uz save), be to, ir su ne vienodu baimes lygiu (juk vieni vaikai is prigimties labai atsargus, kiti labai drasus, bebaimiai). Todel neagresyvus, atsargus vaikas ir nekovos uz save, o galbut paims zaisti kita zaisla, arba Jus galite padeti pasiulydama ka nors idomaus.
Be to, tinkamai auklejimi vaikai (jei tevai is ju neatima daiktu, jei gerai supranta vaiko jausmus) paprastai nebuna linke atimineti zaislu is kitu vaiku, nes zino, kad tai negerai, arba ateme tuoj atiduoda. Tai yra, norejau pasakyti, kad zaislu atiminejimas nera problema, susijusi su Jusu mazyle.
Tokiu baimiu, kurias aprasete, tureti normalu, pasekmiu del to nebuna. Paprastai rekomenduojama vengti baime kelianciu situaciju, kol baime praeina. Praeis tikriausiai savaime. Juk, jei pagalvotume giliau, tokios vaiku baimes labai naudingos- jos padeda vaikui, kuris dar nepazista pasaulio, isvengti pavojaus, nes vaikas bijo kokiu nors dideliu, keistu dalyku, nepazistamu zmoniu.
O kaip toki vaika paruosti eimui i darzeli? ar nebus jis ten pastoviai skriaudziams?
nes nuo rudens jau leisim po truputi. Jai bus 1,8 menesiai.
Psichologe
2008 05 21, 14:03
Gali buti skriaudziama, jei grupeje bus daug agresyvesniu vaiku, o gali jaustis ir gerai, jei grupeje bus taikus, draugiski vaikai. Kuo Jus galite daugiausiai padeti- tai pasakyti, kad vaikas kreiptusi pagalbos (i aukletoja, ar bent mamai pasakytu), jei ja skriaudzia. Be to, geri vaiko santykiai su aukletoja labai gali padeti vaikui gerai jaustis tarp vaiku grupeje.
Pastebejau, kad Lietuvoje tevai labai bijo vaikui "skundiko" etiketes (ne karta ir siame forume apie tai buvo kalba), ir labiau buna linke palikti vaika paciam apsiginti, nors mazylis tam nepajegus- jam belieka kenteti.