Peržiūrėjau daug temų, bet niekur neradau kaip pasigaminti pačiai varškę, gal žinot kokių "paslapčių" kad skanesnė gautusi
Aš tai buvau viena ausim nugirdus patį principą tai ir darau bilekaip bet kartais gaunas kaip guminė... o darau taip:
3 litrai saldaus pieno
3 litrai rūgusio pieno
druskos
cukraus
saldų pieną užvirinu, dedu cukraus, druskos, tada supilu rūgpienį ir kai sutraukia ir pasidaro balkšvas skystis, išgriebiu varškę
kazkur saldumynu temoj maciau ,varau paieskoti ...paciai aktualu...
stai ka radau...nukopinau is kazkurios posto..Raso,kad taip gamina ricotos suri,bet kazkuri is mamyciu taip varske daro.Reiks tikriausiai pabandyt.
Gaminti rikotos sūrį namų sąlygomis nėra labai sudėtinga. Svarbiausia reikia turėti pieno ir rūgšties varškės gumulėliams suformuoti. Ką tik pagamintas sūris, laikomas šaldytuve, išliks šviežias savaitę laiko. Jei norite jį išlaikyti ilgiau, užšaldykite.
I būdas:
3 l. natūralaus pieno, 1 su trupučiu šaukštelio citrinos rūgšties, 1 nepilnas šaukštelis druskos.
Supilkite pieną, citrinos rūgštį ir druską į didelį puodą apsaugotą nuo cheminių reakcijų. Įkaitinkite turinį iki 90 laipsnių celsijaus reguliariai maišydami. Kuomet pradeda formuotis varškės gumuliukai, atsiskyrę nuo pieno išrūgų, užsukite ugnį ir leiskite mišiniui 15 minučių pabūti. Tuomet patieskite dvigubą sluoksnį audeklo rėtyje ar dideliame sietuve ir supilkite ten gaminamą mišinį. Džiovinkite sūrį apie 1 valandą arba tol kol pasieksite norimą konsistenciją. Laikykite pagamintą sūrį šaldytuve, sandariame inde, ir ne ilgiau kaip savaitę.
II būdas:
3 l. natūralaus pasterizuoto pieno, 1/4 puodelio balto distiliuoto acto, nepilnas šaukštelis druskos.
Puode įkaitinkite pieną iki 85 laipsnių celsijaus. Nukelkite nuo ugnies ir sudėkite likusius ingredientus. Lengvai išmaišykite. Varškės gumulėliai pradės formuotis akimirksniu. Uždenkite puodą 2 valandoms. Tuomet patieskite dvigubą sluoksnį audeklo rėtyje ar dideliame sietuve ir supilkite ten gaminamą mišinį. Leiskite sūriui džiūti valandą ar dvi, priklausomai nuo to, kokio kietumo/drėgnumo norite. Laikykite pagamintą sūrį šaldytuve, sandariame inde, ir ne ilgiau kaip savaitę.
stai ka radau...nukopinau is kazkurios posto..Raso,kad taip gamina ricotos suri,bet kazkuri is mamyciu taip varske daro.Reiks tikriausiai pabandyt.
Gaminti rikotos sūrį namų sąlygomis nėra labai sudėtinga. Svarbiausia reikia turėti pieno ir rūgšties varškės gumulėliams suformuoti. Ką tik pagamintas sūris, laikomas šaldytuve, išliks šviežias savaitę laiko. Jei norite jį išlaikyti ilgiau, užšaldykite.
I būdas:
3 l. natūralaus pieno, 1 su trupučiu šaukštelio citrinos rūgšties, 1 nepilnas šaukštelis druskos.
Supilkite pieną, citrinos rūgštį ir druską į didelį puodą apsaugotą nuo cheminių reakcijų. Įkaitinkite turinį iki 90 laipsnių celsijaus reguliariai maišydami. Kuomet pradeda formuotis varškės gumuliukai, atsiskyrę nuo pieno išrūgų, užsukite ugnį ir leiskite mišiniui 15 minučių pabūti. Tuomet patieskite dvigubą sluoksnį audeklo rėtyje ar dideliame sietuve ir supilkite ten gaminamą mišinį. Džiovinkite sūrį apie 1 valandą arba tol kol pasieksite norimą konsistenciją. Laikykite pagamintą sūrį šaldytuve, sandariame inde, ir ne ilgiau kaip savaitę.
II būdas:
3 l. natūralaus pasterizuoto pieno, 1/4 puodelio balto distiliuoto acto, nepilnas šaukštelis druskos.
Puode įkaitinkite pieną iki 85 laipsnių celsijaus. Nukelkite nuo ugnies ir sudėkite likusius ingredientus. Lengvai išmaišykite. Varškės gumulėliai pradės formuotis akimirksniu. Uždenkite puodą 2 valandoms. Tuomet patieskite dvigubą sluoksnį audeklo rėtyje ar dideliame sietuve ir supilkite ten gaminamą mišinį. Leiskite sūriui džiūti valandą ar dvi, priklausomai nuo to, kokio kietumo/drėgnumo norite. Laikykite pagamintą sūrį šaldytuve, sandariame inde, ir ne ilgiau kaip savaitę.
T.P.Keberiokst, ačiū, ryt gaunu šviežio pieno tai ir bandysiu
QUOTE(uzniukas @ 2008 07 01, 12:38)
T.P.Keberiokst, ačiū, ryt gaunu šviežio pieno tai ir bandysiu
Pasidalink po visko ispudziais
As tai darau taip:
1 litra pieno uzvirinu, tada supilu 1 litra kefyro, ismaisau ir nutraukiu nuo ugnies. Po keliu valandu (kartais padarau is vakaro, tai palieku per nakti) perkosiu per merliuka. O tada jei noriu isidedu pagal skoni druskos ar cukraus arba nieko nededu, jei naudoju ta varske apkepui.
1 litra pieno uzvirinu, tada supilu 1 litra kefyro, ismaisau ir nutraukiu nuo ugnies. Po keliu valandu (kartais padarau is vakaro, tai palieku per nakti) perkosiu per merliuka. O tada jei noriu isidedu pagal skoni druskos ar cukraus arba nieko nededu, jei naudoju ta varske apkepui.
QUOTE(lapute33 @ 2008 07 01, 13:23)
Pasidalink po visko ispudziais
na, dariau pagal tą pirmą variantą skani gavos varškytė, bet labai jau mažai o pas mane dažnai lieka rugusio pieno tai nebėra kur tą padėt
Kaimiskas paprasta variantas:
Imam pasildom piena iki ~35C tada puoda uzdengiam laukiam kol surugs ir pasidarys "rugstus pienas" (cia mazdaug para laukti) Tuomet imam ta puoda, statom ant virykles ir kaitinam kol pasidarys varskes gumuliukai, tada viska perkociam ir stai jums varske
Imam pasildom piena iki ~35C tada puoda uzdengiam laukiam kol surugs ir pasidarys "rugstus pienas" (cia mazdaug para laukti) Tuomet imam ta puoda, statom ant virykles ir kaitinam kol pasidarys varskes gumuliukai, tada viska perkociam ir stai jums varske
QUOTE(Povila$ @ 2008 07 12, 18:53)
Kaimiskas paprasta variantas:
Imam pasildom piena iki ~35C tada puoda uzdengiam laukiam kol surugs ir pasidarys "rugstus pienas" (cia mazdaug para laukti) Tuomet imam ta puoda, statom ant virykles ir kaitinam kol pasidarys varskes gumuliukai, tada viska perkociam ir stai jums varske
Imam pasildom piena iki ~35C tada puoda uzdengiam laukiam kol surugs ir pasidarys "rugstus pienas" (cia mazdaug para laukti) Tuomet imam ta puoda, statom ant virykles ir kaitinam kol pasidarys varskes gumuliukai, tada viska perkociam ir stai jums varske
O, dar tokio varianto nežinojau bandysim , bandysim
QUOTE(uzniukas @ 2008 07 12, 21:10)
O, dar tokio varianto nežinojau bandysim , bandysim
Nezinau, bet pas mus kaime tai visos mociutes taip daro, varse buna tokia biri - tikrai ne gumine (na aishku jeigu gerai neperkosi tai irgi nebus biri) skanaus ir parasykit kaip sekesi
Aš irgi taip visada darau varškę, t. y. pašildau ant viryklės surūgusį pieną. Svarbu jo neperkaitinti, nes varškė gausis sausa, šildau maždaug tiek, kad įkišus pirštą jam nebūtų karšta. Geriau truputį mažiau pašildyti negu perkaitinti, mano nuomone. Tada supilu į sūrmaišį ir pakabinu kad nuvarvėtų išrūgos arba užsukus tą maišą padedu ant grotelių virš puodo. Jei padarau iš vakaro - ryte jau ragaujame šviežią varškytę.
Kaip T. P. Keberiokst aprašė II variantą, aš taip darau vadinamą saldaus pieno sūrį. Parašysiu kaip darau. Verdu pieną (aš darau su kaimišku tikru pienu, nežinau ar čia tinka pienas iš pakelių, tiesiog tokio niekad neperku ir nebandžiau). Pasūdau pagal skonį.Verdu beveik iki virimo, prieš pat virimą pradedu pilti po šaukštą actą 9 proc. Iš pradžių galima įpilti 2-3 šaukštus, išmaišau, matau, kad dar nesutraukė pieno, dar įpilu šaukštą, vėl išmaišau ir t.t., kol susidarys balti varškės gabaliukai ir atsiskirs žalsvos spalvos išrūgos, jei dar matosi kad išrūgų spalva balkšva tai dar įpilu šaukštą acto. Po to supilu į sūrmaišį, atsargiai nes labai karšta, nuvarvinu kol išbėga išrūgos, jos palyginti greit išbėga. Ir dar karštą, užrišusi stipriai sūrmaišį, paslegiu. Iš 3 l pieno gaunasi normalaus dydžio apie 600-700 g sūris. Mes labai tokį mėgstame. Sėkmės.
Kaip T. P. Keberiokst aprašė II variantą, aš taip darau vadinamą saldaus pieno sūrį. Parašysiu kaip darau. Verdu pieną (aš darau su kaimišku tikru pienu, nežinau ar čia tinka pienas iš pakelių, tiesiog tokio niekad neperku ir nebandžiau). Pasūdau pagal skonį.Verdu beveik iki virimo, prieš pat virimą pradedu pilti po šaukštą actą 9 proc. Iš pradžių galima įpilti 2-3 šaukštus, išmaišau, matau, kad dar nesutraukė pieno, dar įpilu šaukštą, vėl išmaišau ir t.t., kol susidarys balti varškės gabaliukai ir atsiskirs žalsvos spalvos išrūgos, jei dar matosi kad išrūgų spalva balkšva tai dar įpilu šaukštą acto. Po to supilu į sūrmaišį, atsargiai nes labai karšta, nuvarvinu kol išbėga išrūgos, jos palyginti greit išbėga. Ir dar karštą, užrišusi stipriai sūrmaišį, paslegiu. Iš 3 l pieno gaunasi normalaus dydžio apie 600-700 g sūris. Mes labai tokį mėgstame. Sėkmės.
QUOTE(Povila$ @ 2008 07 13, 18:07)
Nezinau, bet pas mus kaime tai visos mociutes taip daro, varse buna tokia biri - tikrai ne gumine (na aishku jeigu gerai neperkosi tai irgi nebus biri) skanaus ir parasykit kaip sekesi
Taip pas mane kaime irgi visos mosciutes taip sitaip varske gamina o ten jau birumas koks bus tai priklauso nuo to ka sugalvos daryt ar seip valgyti ar suri spausti man paciam asmeniskai tokiu budu gaminta varske skaniausia t.y. vien is rugusio pieno
QUOTE(RiMami @ 2008 07 14, 02:08)
Aš irgi taip visada darau varškę, t. y. pašildau ant viryklės surūgusį pieną.
QUOTE(DeepsorroW @ 2008 07 16, 01:05)
tokiu budu gaminta varske skaniausia t.y. vien is rugusio pieno
nu tai dar patikslinkit - ar tas pienas turi būti jau visiškai surūgęs - nu rūgpienis- ar tik sugyžęs pereitą savaitę gavosi kažkokia neskani varškė, tai nusprendėm su MB kad gal pienas buvo perrūgęs, gal nereik iki galo suraugint