Labai idomu kiek jusu vaikai-paaugliai turi savarankiskumo. Nes mano laikais dauguma dalyku spresdavo tevai, o dabar paaugliai beveik viska nori spresti patys...
as savo dukros labai nekontroliuoju. ji daug ka sprendzia, bet kartais tenka man padeti taska. daznai musu nuomones nesutampa, taciau padiskutuojame ir nusprendziame.
Manyčiau, beveik visus jūsų išvardintus dalykus vaikas gali spręsti pats (žinoma, tėvai gali koreguoti, tarkim, kad ir baldų pasirinkimą, kad jie būtų ne tik gražūs, bet ir patogūs, ir su kaina normalia. tas pats su kambario įrengimu). O tv programos, draugai... Manau, gali spręst patys
Tai,kad mano abu paaugliukai viską išvardintą sprendžia patys.
Draugus tai tikrai patys renkasi, o kambari nebent mergaites turi ideju kaip pasidaryti graziai ir idomiai, o berniukams svarbu, kur daiktus nusimesti ir tiek manau. Tai visas irenginejimas mamos galvos skausmas
Manoji, būsima trečiokė, lyg ir vaikas dar būtų, bet mes su vyru jau žiūrim kaip i paaugliukę, o ir pačiai labai patinka tas apibūdinimas, beveik viską sprendžia pati, bet pasitaria su mumis. Savo nuomonės kategoriškai neperšam, bet beveik visada sutariam.
Iš visų išvardintu dalyku sprendžia pati nors dėl draugų kartais kyla pykčiu bet randam kompromisa.
Kalbėjau su pussesere, tai jos dvylikametė susigalvojo būti vegetare ir atsisako net kiaušinių. I mamos pasakymus, kad kenkia augančiam organizmui atšovė: turiu teisę su savo kūnu elgtis kaip noriu.
Cia manau iš per didelės laisvės. Nes ir rūbus pati rinkdavosi ir kai baldų ieškojo pati parduotuves susirado, mama tik kainą prižiūrėjo. Tai net nežinau kaip atskirti, kur jau pakankamai suaugęs spręsti, o kur dar vaikas...
Žinoma, sprendžia didžioji labai daug ką pati. Tik nebūna taip kategoriškai viskas. tariamės, diskutuojam, aiškinamės, priimam abiem pusėm priimtinus sprendimus.
Katriuke, vegetarizmas tikrai nekenkia augančiam organizmui, jei pasirenkami tinkami, mėsą/kiaušinius pakeičiantys produktai.
Manau nieko blogo jai vaikas pats renkasi rūbus.
QUOTE Kokius burelius lankyti? Kaip isirengti savo kambari? Kokias TV programas ziureti? Su kuo draugauti? Gaila, kad negalima uz keleta is karto balsuoti. Visa tai vaikai sprendzia patys. Malonu, kad konsultuojasi, pasakoja apie naujus draugus) QUOTE Kokius burelius lankyti? Kaip isirengti savo kambari? Kokius baldus pirkti? Kokias TV programas ziureti? Su kuo draugauti? Ka valgyti (pvz. buti vegetaru)? Esu paauglė. Visus įšituos dalykus srendžiu pati. Būreliai - kiekvieno pomėgiai skirtingi ir juk tėvai negali liepti lankyti to ar to jeigu man patinka kitkas. Kaip įsirengti savo kambarį - kambarys hgi mano ne jų. Kokius baldus pirkti - dėl baldų, kuriuos perka man, visada paklausia r man patinka ar ne? Juk aš jais naudosiuos. Kokias TV programas žiūrėti - tas pats kaip su būreliais. Su kuo draugauti - nu čia jau visai. Gi draugai MANO. Kiekvienas renkasi tokius draugus, kurie suprastų, su kuriaias galėtum nuoširdžiai pasikalbėti. Ir, kad būtų linksma. Ką valgyt - tas pats kaip su būreliais ir TV programom. QUOTE(lentyna @ 2008 07 29, 19:55) Draugus tai tikrai patys renkasi, o kambari nebent mergaites turi ideju kaip pasidaryti graziai ir idomiai, o berniukams svarbu, kur daiktus nusimesti ir tiek manau. Tai visas irenginejimas mamos galvos skausmas Nelabai norėčiau sutikti, kad tik mergaitės turi idėjų.
Beveik visus čia išvardintus dalykus sprendžia pati, tačiau su mano suderinimu
QUOTE(Katriuke @ 2008 07 31, 14:24) Kalbėjau su pussesere, tai jos dvylikametė susigalvojo būti vegetare ir atsisako net kiaušinių. I mamos pasakymus, kad kenkia augančiam organizmui atšovė: turiu teisę su savo kūnu elgtis kaip noriu. Cia manau iš per didelės laisvės. Nes ir rūbus pati rinkdavosi ir kai baldų ieškojo pati parduotuves susirado, mama tik kainą prižiūrėjo. Tai net nežinau kaip atskirti, kur jau pakankamai suaugęs spręsti, o kur dar vaikas... va ,va,aš irgi panašiai elgiuos nuo pat paauglystės pradžios, (12-13m mazdaug). dėl maisto tai ne,tuos klausimus sprendzia mama,bet pvz visad rubų pirktis,ar net kitų svarbesnių daiktų( telefonas,fotoaparatas) pirkt eidavau viena. Man taip tiesiog labiau patinka,kai galiu nieko nevaržoma išsirinkt kas man labiausiai patinka
Gaila, kad neina prabalsuoti už visus punktus. Kai įrenginejom vaikų kambarius, baldų projektus pirmiausia koregavo jie patys, kad jiems būtų patogu, naudinga; sienu spalvas taip pat rinkosi patys, mums atrodė bus per ryšku, greit atsibos, bet leidom jiems rinktis. Praėjo jau pora metų po remonto, bet perdažyti kambarių dar neprašo. Rūbų nei batų viena seniai jau neperku, gal ne visada sutampa mūsų skoniai, bet tuos rūbus, kuriuos išsirenka jie patys, nešioja, o mano išrinkti dažnai ir prakabo spintoj, kol išauga. Dėl draugų problemų nėra, visus pažįstu, jų tėvus taip pat. Kas liečia būrelius, tai vidury mokslo metų buvo norų vieną mesti eiti į kitą (nes kažkoks draugas pradėjo kažką naują lankyti), bet aš tuo klausimu esu kategoriška, mokslo metais turi užbaigti tai, ką pradėjęs. Paskui ir noras praeina kažkur lakstyti, nes norint kažką pasiekti, visur reikia daug ir kruopščiai dirbti. Dėl maisto, tai renkasi patys, tiesa kol kas nebuvo jokių pareiškimų, kad bus vegetarai ar pan., bet pvz. sūnus nuo mažens nevalgo kiaušinių ir žuvies, ir tikrai niekada neįkalbinėju tai valgyti.
Aš labai ne kokiu būdu įsitikinau kad mano 10m. sūnus jau turi savo nuomonę ir gana tvirtą. Aišku jis pasielgė labai negražiai ir dabar galvoju gal dėl to kad man jis dar vis mažiukas....
pernai metais aš nusprendžiau kad jis lankys baseiną, aišku jis nenorėjo, bet...įtikinau. Pasirodo jis jo nelankė maždaug pusę metų
Dauguma dalykų vaikai sprendžia patys, tačiau galutinis sprendimas visada būna vienos kurios nors pusės - arba jų, arba tėvų, nors svarstom visi kartu. Manau, kad vaikai turi mokytis iš savo klaidų (aišku, nekalbu apie sveikatai ir kitkam žalingus dalykus, o apie iš esmės atitaisomus). Būrelius renkasi patys, Kad paskui nebūtų taip, kaip nutiko su foox vaiku. Kam versti vaiką eiti ten, kur jis nenori, jei tą laiką galima išnaudoti, surandant kokį kitą jam mielą būrelį? Net jei mano dukra sumanytų mesti muzikos mokyklą, aš galėčiau ją versti ten eiti ir toliau, tačiau vis vien 100 procentu nebūčiau tikra, kad ji lankys pamokas ir nuoširdžiai mokysis, nuoširdžiai mokysis ir ko nors išmoks, jau nebe tas amžius, kai vaikai visur vedžiojami už rankos. Mokytis vaiko niekaip nepriversi, ypač tokio dalyko, kurio pati gerai neišmanai (grojimo)
Mano vaikui dešimt metų, ir jis sprendžia visuos klausimus pats, bet su mano ir tėčio pritarimu...
QUOTE(foox @ 2008 09 02, 12:20) Aš labai ne kokiu būdu įsitikinau kad mano 10m. sūnus jau turi savo nuomonę ir gana tvirtą. Aišku jis pasielgė labai negražiai ir dabar galvoju gal dėl to kad man jis dar vis mažiukas.... pernai metais aš nusprendžiau kad jis lankys baseiną, aišku jis nenorėjo, bet...įtikinau. Pasirodo jis jo nelankė maždaug pusę metų kokia pazystama istorija, tik man tada buvo 11 metu ir as "lankiau" muzikos mokykla prabalsuociau uz visus, nes mano 15mete dukra viska sprendzia pati. Aisku ji klausia patarimo pas mus. |