QUOTE(Noa @ 2005 06 02, 15:06) Kadangi aš turiu du vaikus, tai ir norėčiau jiems skirti kuo daugiau laiko. Jiems, o ne mokytojai ir ne kitiems tėvams  Jeigu aš sugaišiu pusvalandį pakalbėti su mokytoja, tada šio pusvalandžio mano vaikas nebegaus. Kas iš to, kad sužinosiu jo problemas? Prie pažymių sistemos aš jas sužinočiau per 2 minutes, nes pasiekimų knygelę ar šiaip, ar taip vartau, ir likęs laikas būtų mano vaiko  Skirk pora pusvalandziu i menesi mokytojai (ir tai jau bus gana daug), pasikalbeti apie savo vaika, o visus kitus pusvalandzius savo vaikams. Nemanau, jog tai bus baisi vagyste is savo augintiniu.
game over
2005 06 02, 18:25
QUOTE(uola @ 2005 06 02, 14:55) Adaptuotas vaikas privalo buti ivertintas gerai, sumetes visas pastangas tam, kad eilerascio pirma eilute paskaitytu, o gabukas ivertinamas gerai, kai issunkes visas savo galias isporina intonuodamas eilerasti mintinai ir dar issako savo pamastymus analizuodamas autoriaus kurybos labirintus  . O kaip paaiškinti tai gabukui, kuris tikrai nesupras, kodėl už akivaizdžiai skirtingus darbus, vertinama vienodai? Ar tai nenumuš jam ūpo stengtis? Pradinukas per mažas, kad suprastų tuos skirtumus adaptuotas-gabus. Jam vaikai visi vienodi. Tik vienas gal geresnis draugas, kitas nelabai patinka. Tai elementarus vaikų priešinimas. Net ir didesni to nesupranta.
QUOTE(uola @ 2005 06 02, 17:40) Skirk pora pusvalandziu i menesi mokytojai (ir tai jau bus gana daug), pasikalbeti apie savo vaika, o visus kitus pusvalandzius savo vaikams. Nemanau, jog tai bus baisi vagyste is savo augintiniu.  Nu vat aš irgi manau, kad čia daug  Na negaliu aš kas antrą savaitę iš darbo išeidinėt, negaliu, nu... Ir taip jau išeinu, kad tą vaiką pas dantistą nuvesčiau, kad į kirpyklą, kad pas gydytoją, o vaikai taigi du  O skambinėt - ką aš žinau - na neišeina taip - laba diena, gerbiama mokytoja, echm... Nieko neatsitiko, aš tik norėjau paklaust, kaip mano sūnaitėliui šią savaitę sekėsi  Durna mane palaikys  Aš, beje, suprantu pedagogus - jiems neaišku, kaip tau gali būt neaišku  Kaip automobilių meistrai arba kompiuteristai - kaip tu gali nesuprast, kodėl tau kompas sugedo? Mūsų mokytoja irgi tą patį, kaip Uola, sako. Sako, nagi pasižiūrėkit sąsiuvinį, pasižiūrėkit pratybas ir bus aišku, koks jūsų vaiko lygis. Tai jai, blyn, aišku, kai ji jau krūvą metų pedagoge dirba, patirtis, sąsiuvinių mačius ohoho... O aš turiu tą vieną mokyklinuką, ką aš žinau, kaip kiti vaikai ten parašo, kaip ten gerai, kaip negerai? Po pusės metų man dašilo, kad jo, pasirodo, labai negražus raštas, o man taip gražu buvo - mano aniuolėlis, ponimajete, rašo  Na, pastabose va irgi taip - gaila, kad nepasistengei. O ant kiek jis ten, rupūžokas, nepasistengė? Trys ar aštuoni? Ar tikrai nepasistengė, ar jis visai nieko nemoka? Netikiu, kad bent viena mokytoja bet kokiam vaikui įrašo: "Nuprotėt su juo galima, penkiolika kartų aiškinau, nesuprato, reikėtų pasitengt arba gal jūs jį į pagalbinę mokyklą perveskit..." Klausiau kartą - jei būtų pažymiai, kokie jo pažymiai daugiausia būtų? Mokytoja sakė, kad 8, 9, 10. Nu bet yra gi skirtumas tarp 8 ir 10  Juolab kad visai tikiu, kad ir 6-7 gautų kartelį - kitą...  O gal ir negautų, ką aš žinau?  Todėl pažymiais, kartoju, man aiškiau būtų  Gal kam nors taip geriau, o man taip blogiau... O mano vaikui tai do fieni
QUOTE(uola @ 2005 06 02, 17:09) Pardon uz pasakyma, bet sudina ta mokytoja, jei tokiems dalykams pasiraso. Nu ką - hm - kas galėtų paneigti, kolega, kaip sako Sūrskis  Šiaip ji gera pedagogė, vaikai to skirtumo labai lyg ir nejaučia, bent negirdėjau, ale tie favoritai vis tiek yra ir plika akim matosi - net jeigu aš, tokia gluša, matau, tada jau reiškia, kad visi mato  Ale ką darysi... Užtat mano vaikas įvertinamas būtent už savus pasiekimus, o ne už mamytės iniciatyvas...
QUOTE(LinaBoo @ 2005 06 02, 18:25) O kaip paaiškinti tai gabukui, kuris tikrai nesupras, kodėl už akivaizdžiai skirtingus darbus, vertinama vienodai? Ar tai nenumuš jam ūpo stengtis? Pradinukas per mažas, kad suprastų tuos skirtumus adaptuotas-gabus. Jam vaikai visi vienodi. Tik vienas gal geresnis draugas, kitas nelabai patinka. Tai elementarus vaikų priešinimas. Net ir didesni to nesupranta. Ar butu vaikui smagiau, jei jo kaliega vis dvejetus gautu, o jis vis desimtukus nestu?Kiek pazistu vaikus, tai jiems upo nenumus, jei jausis, kad uzverte visa, kiek gali, tak ir paliaupsinimas atitinkamas. Turejau viena adaptuota, tai, kai anas tris eilutes paslebizavodavo- visa klase plot imdavo(kaip ir tam, kuris intonuodamas ta pati eilerasti mintinai atbogindavo). Nuteikti svarbu. Jez,mamkos, gi puikiai zinot, kad jei vaikui sakysi, atnesti is virtuves "buterbroda", tak jis ten neleks ant sparnu taip, jei sakysi, kad anuovietej gyvena sumustinis, kuris laukia nesulaukia, kol didziunas vaikiscias ji teiksis paimti ir atnesti ant sopkes gulinciai uzburtai pabaisai . Ana sumustini suslamstus ims ir pavirs mama....
QUOTE(Noa @ 2005 06 02, 19:07) Nu ką - hm - kas galėtų paneigti, kolega, kaip sako Sūrskis  Šiaip ji gera pedagogė, vaikai to skirtumo labai lyg ir nejaučia, bent negirdėjau, ale tie favoritai vis tiek yra ir plika akim matosi - net jeigu aš, tokia gluša, matau, tada jau reiškia, kad visi mato  Ale ką darysi... Užtat mano vaikas įvertinamas būtent už savus pasiekimus, o ne už mamytės iniciatyvas...  Kei, "koliega" taip sakai, tak ner tragiska, o tik islosimas. O plika akim galima iziureti visiska norejima iziureti butent ta, ka nori iziuret. Antai buvau gavus priekaista, kad vienas vaikiscias renginy vedanciojo role uzima, nors turi rysku kalbos defekta. Ar turejau lekt ir sakyt, kad anam sis "uzimimas" reiske tiek, jog pusmeti i mokykla sparnais plasnojo... o tie, kas visad "pirmukais" buvoti kaip ir privalejo 'kaifavo" budami trecia tulpe is kaires, bo tai mama graziausia pasaulyje sage tai progai isegus buvo...
QUOTE(Noa @ 2005 06 02, 18:58) Aš, beje, suprantu pedagogus - jiems neaišku, kaip tau gali būt neaišku  Kaip automobilių meistrai arba kompiuteristai - kaip tu gali nesuprast, kodėl tau kompas sugedo? Mūsų mokytoja irgi tą patį, kaip Uola, sako. Sako, nagi pasižiūrėkit sąsiuvinį, pasižiūrėkit pratybas ir bus aišku, koks jūsų vaiko lygis. Jei tau meistras penkiolika kartu sakytu, kad perki netinkamus tepalus,reikia pirkti "gold oil56", negi tau aiskiau, jei jis penkiolika kartu parasytu 2?
QUOTE(Noa @ 2005 06 02, 18:58) Netikiu, kad bent viena mokytoja bet kokiam vaikui įrašo: "Nuprotėt su juo galima, penkiolika kartų aiškinau, nesuprato, reikėtų pasitengt arba gal jūs jį į pagalbinę mokyklą perveskit..." Jei kuri taip pasakytu-butu kvaisa, bo tai gautu kulturkes del vaiko neatrastu talentu neivertinima, engima, kyborgiskuma, neizvalga, nepedagogiskuma, nepsichologija, nemokejima pazadinti vaike genijaus, uzsisedima, netakta, nekompetencija... jei dirbi su klijentais, tai siulau tarstelet kada kokiam vienam "psiche tu, gal dingsi is mano akiracio, neismanai, tai nesk sikna is firmos, bo tai to, ko tu, debile , nori, man atrodo, yr neimanoma" Tai gana subtilus dalykai. Vaiko, kurio galimybes ribotos, tevams tai daznai buna pasakoma visokiais kitokiais budais(manau daug svelnesniais , nei istisa dvejetu virtine). Priejimas prie tinginiu tevu vel kitoks, o prie apleistu dar kitoks. Kaip skatinti "darbstukus?" Idomia veikla, spec uzduociu skyrimu, galimybemis reikstis, skatinimais, uztarnautais pagyrimais, svariais komplimentais, testiniais zaidimais, idomiais pasakojimais, priemonemis, kitoniskumu, svarstymais... juk tam yra istisos metodikos. Tiesa, didziausia paskata- tevu ivertinomas. Jei vaikui parnesus"Daug suzinojom, klausydami tavo projekto apie lietuvos upiu gyventojus. Idejai daug darbo. ", tevai nusivaipo(o kartais net neatkreipia demesio i tai, bo tai vistik ner 10. Kokio velnio vaikisciui stengtis. Juk tevai esam, tai gal padziugaukim, kai vaikas parnesa"S", "10", "P", "saunu", saule, gele ar kt., o ne nusivilkim, jog tai ner musu mylimas 10  ir mes nezinome ar anas desimtukininkas, ar devintukininkas
game over
2005 06 02, 21:53
Tai kodėl tamstos kolegos, kurios moko pažymių nesutraumuotus vyresnius vaikus irgi sako, kad tai blogai.
O beje kiek aš prisimenu savo klasiokus-dvejetukininkus, tai man "dalampački "buvo jų pažymiai. Gal todėl, kad adaptuotų tarp jų nebuvo. Niekam atskiros programos nereikėjo. Ir eilėraščius turėjom išmokti visi. neišmokai - 2, ir viskas aišku. O ir kaip tas adaptuotas vaikas mokysis vyresnėse klasėse. Ar jam ir ten pažymiai bus rašomi pagal jo lygį?
QUOTE(LinaBoo @ 2005 06 02, 21:53) Tai kodėl tamstos kolegos, kurios moko pažymių nesutraumuotus vyresnius vaikus irgi sako, kad tai blogai. Kas blogai? Juk jie nepazista vaiku. Paklausk kokio matematikos mokytojo, kaip sekasi Andriui Kisieliui, tak anas ilgai ieskos zurnale pavardes ir paziurejes i pazymius tau pasakys, kad "nekaip", nes va yr trys dvejetai. Anot jusu-visiem viskas aisku, QUOTE(LinaBoo @ 2005 06 02, 21:53) O beje kiek aš prisimenu savo klasiokus-dvejetukininkus, tai man "dalampački "buvo jų pažymiai. Gal todėl, kad adaptuotų tarp jų nebuvo. Niekam atskiros programos nereikėjo. Ir eilėraščius turėjom išmokti visi.. Zinai, kai visi vienodai gabus, nieks neturi sutrikimu, ner invalidu, ner spec poreikiu, asigmatiku, disgrafiku, apleistu, girtu tevu vaiku, elgesio, raidos sutrikimu turinciu, ner jautruoliu, virkaujanciu nuo kozno neigiamo zodzio, ner hiper super aktyviu, ner nemigusiu, nepriziuretu, nevalgiusiu, neatrastu talentu, nepastebetu geniju, neivertintu...Dziugauju , kad keiciasi poziuris ir tevai ima priimti tai, kas auga salia ju, o ne vykdyti penkmecio planus, ar realizuoti savo neigyvendintas svajones. Nu jei negali mano vaikas ismokti to susikto eilerascio mintinai, tai reiskia tik tiek, kad anas nebus diplomuotas deklamatorius, bet tai nereiskia, kad anas nebus genialus dailininkas... QUOTE(LinaBoo @ 2005 06 02, 21:53) neišmokai - 2, ir viskas aišku. O ir kaip tas adaptuotas vaikas mokysis vyresnėse klasėse. Ar jam ir ten pažymiai bus rašomi pagal jo lygį? Adaptuotas- neturintis galimybiu isisavinti bendraja programa. Galima jam rasyti 9 metus dvejetus, tai nieko nepakeis. O galima suteikti "neparinanti" buvima mokykloje ir ziniu, pagal jo sugebejima. Jei kalba eina apie tinginius, tai kalbesiu kitaip. Vaikai (tevai), kurie keturis metus neistenge sureaguoti,i parasymus "neatsiskaite to ir to", "neismoko to ir to....", "nepadare...", "nesistenge...", "liudna, jog nedarai namu darbu", ":neismokai isidemetinos rasybos zodziu", "ne...." nereaguos ir i pazymius.
game over
2005 06 02, 23:11
[quote=uola,2005 06 02, 23:22] Kas blogai? Juk jie nepazista vaiku. Paklausk kokio matematikos mokytojo, kaip sekasi Andriui Kisieliui, tak anas ilgai ieskos zurnale pavardes ir paziurejes i pazymius tau pasakys, kad "nekaip", nes va yr trys dvejetai. Anot jusu-visiem viskas aisku, Mano dukrą pažįsta visos mokytojos. Bent jau tos su kuriomis tenka bendrauti. O aš visada einu į susitikimus su mokytojais, net jei jie varo lauk, sakydami nėra problemų. Ir dukters klasės draugus pažįsta. Nes einam mes dažniausiai kartu, skant visas susirinkimas, taigi matau. O kas liečia adaptuotus ir integruojamus. Aš asmeniškai nieko prieš juos neturiu, Bet kodėl yra suteikiamas šansas jiems, tuo pačiu sukeliant nepatogumų kitiems. Elementarus pavyzdys. Pirmoje klasėje, su mano dukra mokėsi kurčia mergaitė, su klausos aparatu. Ji girdėdavo tik garsią kalbą. To pasekoje, mokytoja visuomet rėkdavo, kad ji girdėtų kas sakoma. Be to ji buvo pikta ir mušdavosi, jei tik jai kas pasirodydavo. Kad ir kiek mokiau dukrą tolerancijos, įdrėskimai ir panašūs dalykai savo darė. Po metų mergatė išėjo, jai buvo per sunku mokytis šioje mokykloje. Liko vaikai (sveiki ), kurie nebemokėjo klausyti normalaus garsumo kalbos. Taip ir mokėsi keturis metus klausydami riksmų. Aišku, tai ir mokytojos kaltė, bet ar nereikėtų pirma paruošti pedagogus, kurie sugebėtų dirbti su ypatingais vaikais. Ir mokyklas gal eksperimentines, kad galima būtų rinktis. Ir iš esmės, nukrypom nuo temos. Kalba eina apie paprastus eilinius vaikus, gabius ir nelabai. Jiems tai reikia to paskatinimo. Ne visi gi tokie sąmoningi kaip Monie  .
QUOTE(LinaBoo @ 2005 06 02, 23:11) Ir iš esmės, nukrypom nuo temos. Kalba eina apie paprastus eilinius vaikus, gabius ir nelabai. Jiems tai reikia to paskatinimo. Ne visi gi tokie sąmoningi kaip Monie  . Tu nori pasakyti, kad tik pazymiais mes galime skatinti ir inesti aisku zinojima ir ugdyti samoninguma? Pazymiu reikia tevams, kuriems nepatogu zvelgti i pasiekimu knygeles ir perskaityti puslapi apie vaiko pasiekimus, ir nesekmes. Daviau ne viena pavyzdi, i kuriuos nesureagavai, nes,manau akivaizdu, kad po tam tikru fraziu, pasakymu, zodiniu ivertinimu ateina gana aiski informacija apie vaika ir daug aiskesne, nei pazymys. p.s. tai ko ten tie dalykininkai nepatenkinti?
QUOTE(uola @ 2005 06 03, 07:23) Tu nori pasakyti, kad tik pazymiais mes galime skatinti ir inesti aisku zinojima ir ugdyti samoninguma? Pazymiu reikia tevams, kuriems nepatogu zvelgti i pasiekimu knygeles ir perskaityti puslapi apie vaiko pasiekimus, ir nesekmes. Daviau ne viena pavyzdi, i kuriuos nesureagavai, nes,manau akivaizdu, kad po tam tikru fraziu, pasakymu, zodiniu ivertinimu ateina gana aiski informacija apie vaika ir daug aiskesne, nei pazymys. p.s. tai ko ten tie dalykininkai nepatenkinti? Uola jeigu viskas vyktų kaip aprašei, patikėk - šitos temos gal net nebūčiau užvedus. Deja pvz pas mus mokykloj tik apie tuos negabiuosius tėveliams prirašomos paklodės, kad tėveliai žinotų vaikų problemas. Pvz aš matau pas dukrą - pažanga padaryta. Klausiu mokytojos - KAIP? Girdžiu -"jums pergyventi nereikia, yra klasėj labiau problematiškų. Gal tik biskutį išsiblaškiusi. O šiaip galite netgi pastiprintas pratybas nupirkti." Na turbūt dabar kuri nors pagalvojot, panelė jeigu vertintų pažymiais būtų 10-tukininkė, ir "vobše" motin ko nori. BET... kai tikrinu pratybas, jau dabar matau spragas (imu abejoti dėl tų sustprintų pratybų...) Metų pradžioje mokytoja rekomendavo į matematikų būrelį, po pusmečio nutilo.... O ir dukra nebekrykščia kokia matematika lengva. Pagal šiuos signalus sprendžiu, kad jai nebe 10 rašytų, o gal kokius 8, o gal net ir 6... Skirtumas yra. O įdomiausia tai, kad parnešė pasiekimų knygelė randu - pasiekė aukščiausią lygį  Nesamonė! Galbūt klasės atžvilgiu ji viena iš stipriausių, bet tikrai tuo abejoju, kad moka 10-tukui. Dabar pagal tokias rašliavas galėčiau šokinėti  pirmūnė, bet žinau, kad taip nėra. Kai buvo vertinama pažymiais, tikrai nebuvo krūva pirmūnų arba išvis nebuvo. Tarkim mano dukros atveju dabar ji būtų trimestrą baigusi 8-tais. Valio, mokinasi gerai, bet šiuo atveju matosi, kad tobulėti yra kur. O jau čia man kaip mamai pasikonsultavus su mokytoja reiktų įvertini ar vaikui gabumų iki to 10 trūksta ar mano merga tinginiauja (šitą dalyką namuose tikrai matau) Bet pabandyk tu dabar mano dukrai paaiškinti, kad jai reikia daugiau mokytis - "mama juk pasiekiau aukščiausią lygį... "
QUOTE(uola @ 2005 06 02, 17:08) jei neaiskumu iskyla karta i menesi- sutinku, o jei neaiskumas, ar atsinest rytoj petrui matematikos pratybas, kada ryt baigsis pamokos, kiek klaidu padare rasydamas diktanta(kai diktantu sasiuvinis vaiko kuprineje)...tai pardon- neypac neaiskumai. Jei motina skambina dėl kiekvieno š....o (atsiprašau),  tai tada jau ji turi "problemų"
Aha, aš po Pievos1 postu irgi galiu pasirašyt. Jeigu tikrai vaikas problematiškas, tada gal ir taip, apie jį rašo. O jei nelabai problemiškas, tada dėmesio nedaug  Gerai, mokytojai atrodo, kad tvarkoj, jei jo pažymiai būtų 8 - 9 - 10. Bet jei jis gauna 8 tik per aplaidumą, o man atkreipus dėmesį tie jo pažymiai pasitaisytų iki 10? Bet kadangi to niekas nerašo, pati žiūrėdama neįsikertu, paskui mokytoją nebėgioju - tai ir nesužinau. Gerai, būsiu bloga mama, bet noriu pažymių  Tegu adaptuotiems ir paišo saulutes, jeigu juos kitaip traumuoja, galų gale... Kažkaip, kai yra pažymiai ir daugiau nieko - tada pats giliniesi, kodėl taip, kas. O dabar lyg ir tipo tau gilintis nereikėtų, nes turi gaut aprašus, bet nieko iš to nesupranti, o ir atsipalaiduoji, nieko iš to gero...Tai geriau jau būtų aišku, ką turi tėvai daryt, ką mokytojai. Yra tradicijos, kaip mano tėvai mano pažymius žiūrėjo, kaip kartu namų darbus darydavom, taip ir aš noriu  Nereikia man tų naujovių, aš ir taip savo vaikus myliu ir jais rūpinuosi, kad ir kaip pedagogai vartytų...
Pasiulykit savo mokytojom tureti "namu darbu" lapa(iklijuota i pasiekimu knygeles), kuriame jums bus aiskiai raidemis pazymeta neatlikti vaiku darbai. Labai veiksminga, mazai rasliavos ir popiereliu klijavimo, o vaikai per galva verciasi, kad tik ten neatsirastu zymos. Ner namu darbo- zyma. Padare- atsiskaityta  . [/quote] Uola turiu tau klausimuką. Kaip supratau esi mokytoja. Siūlai turėti"namų darbų" lapą... OK, bet... kiek aš žinau pradinukams gi namų darbų užduoti negalima.....  Tai kas gi gaunasi? Pažymių rašyti negalima, užduoti namų darbų negalima... reziume - vaikai eina vos ne į vaikų darželį. Kitaip sakant pratęsta "0 klasė" dar 4 metams. Be abejo sutinku, kad tame, kad pažymiai nerašomi, yra pliusų. Bet žinai ką aš įžvelgiu? Visi žinom apie įžymiąją Montesory programą. Rodos  Vaikai morališkai nežlugdomi, vystomi visapusiškai. Ugdomos individualybės. Mąsčiau apie ją, apie galimybę savo vaikams. Bet po to visgi nusprendėm su vyru, kad toliau mokytis pagal tokią programą nėra kur ir vaikas bus įmestas į tą "masinę" aplinką, kur per visą pamoką reik sedėt prie suolo ir negalima piešti ant palangės ir t.t., nes yra nustatyta tvarka ir jos laikytis reikia. Vėliau radau dar ir straipsnį, kad šita programa pritaikyta tiems "silpnesniems", prie kurių reikia ypatingo priėjimo, tik mums tėveliams tai buvo nutylėta. Aš asmeniškai įžvegiu šitų sistemų didelius panašumus.. Jūs ne?
Sviesele
2005 06 03, 09:26
ir as gyvenu pradinuku nuotaikomis, tai parasysiu savo nuomone. Is savo pradiniu klasiu gerai prisimenu, kaip man uz drausme pirmoj klasej pastoviai i pazymiu knygele kaldavo raudoonus taskus (nes pastoviai kalbedavau pamokos metu su klases draugais ir sunkai susikaupdavau), tai buvo didziausias nervinis sokas mano mamai ir man, nes pastoviai namuose budavau auklejama. is to manau po to issivyste nemazi kompleksai  Esu grieztai pries pazymius pirmose klasese velgi del savo prisiminimu. Pirmiausia, pazymiai, visos tikiuosi pritarsite, yra subjektyvus dalykas. Man antroj klasej po dvieju menesiu nebuvimo mokykloj del ligos per kontrolini ikale dvejeta, tai dar po siolei prisimenu kaipas verkiau, nes taip vis ketvertai penketai buvo... vat tau ir pazymys. Po to puse metu matematikos normaliai ir nesimokiau (nes tokia jau esu - arba gerai, arba nereikia). Kadangi trecioj klasej keiciau mokykla, tai reikalai pagerejo. Nenoriu, kad mano pradinuke sukra butu taip traumuojama bent jau iki ketvirtos klases  Tegu dziaugiasi savo vaikyste ir mokslais mokykloje. Suprantu mamytes, kai ju vaikai gerai mokinasi ir yra tarsi nepastebimi mokytoju. Taip jau yra - orientuojamasi mokykloj i klases ziniu vidurki, o gal labiau ir i tuos, kurie nespeja  O gabus vaikai primirstami, deja. Juos vos ne tevai turi papildomai lavinti arba i burelius uzrasyti, nes, ko visi bijome, kad gi aptings vaikai ir mokytis nebenores.  Man patiko vienas pvz., is trecioku gyvenimo, kai mokytoja dali savo darbo pasiule gabesniems vaikams atlikti. kas norejo is gerai besimokanciu klaseje, galejo vietoj dalis namu skaitymo (o berniukai ypac knygu nemegsta skaityti), uzsiimti padeti blogiau klaseje besimokantiems draugams Del teveliu bendravimo su mokytojais. Tai labai svarbu. Privaciose mokyklose yra idiegtos internetines pasiekimu knygeles. Va cia tai geras dalykas, mokytoja galetu daug ten pastabu surasyti, o gal tevams pageidaujant ir "neformalius" pazymius, kad teveliai butu ramus Nu ir prirasiau
Aš norėčiau savo sūnui tokios mokytojos kaip Uola. Gali tada ir pažymių nebūti. Bet jeigu man vaiko mokytoja ištisus metus pieš saules/debesėlius, arba rašys reikia labiau pasistengti, tai geriau tegu tada pažymius rašo.
Ir dar, man visada įdomu žinoti, koks vaiko lygis lyginant su kitais vaikais. Ką tokio amžiaus vaikai turėtų žinoti/mokėti ir kiek jis viso to moka. Vaiko pasiekimų vertinimas man kaip tik labiau primena sovietinius laikus, kai vieną mėnesį pagaminus 10 detalių, kitą mėnesį reikia jau 11. Vejamės ir skubam nežinia ko ir kur. Gal jo lygis mokykloje yra aukštesnis už vidutinį ir jis visai nesiekia tapti genijum matematikos ar kt. srity, o daugiau dėmesio skiria muzikai ar pvz. sportui. Tai jau šiuo atveju vaiko pasiekimų knygelė atrodys nekaip, nes jis nepadarė pažangos, kaip mokėjo skaityt ir skaičiuot taip ir moka. Gal aš ko šitoj sistemoj nesuprantu? Bus gera proga nuo rudens geriau įsigilinti.
Sviesele
2005 06 03, 10:34
Va va... pzistu daug zmoniu, kurie is matematikos blogus pazymius gaudavo, o dabar geras pareigas uzsima ir nieks tu laiku neprisimena  O vaiko ziniu lygis vienoj mokykloj gali buti super, o perejus i kita jau... vidutiniskas  Viskas nuo mokyklos ir klases ziniu lygio priklauso.
game over
2005 06 03, 10:38
QUOTE(Blobse @ 2005 06 03, 10:56) Aš norėčiau savo sūnui tokios mokytojos kaip Uola. Gali tada ir pažymių nebūti. Bet jeigu man vaiko mokytoja ištisus metus pieš saules/debesėlius, arba rašys reikia labiau pasistengti, tai geriau tegu tada pažymius rašo. Tai vat, kad ir aš norėčiau. Bet, kad ji turbūt viena tokia Lietuvoj ir visiems neužteks  . Tuomet būtų viskas aišku, ir velniop tuos pažymius.
QUOTE(Sviesele @ 2005 06 03, 10:34) Va va... pzistu daug zmoniu, kurie is matematikos blogus pazymius gaudavo, o dabar geras pareigas uzsima ir nieks tu laiku neprisimena  O vaiko ziniu lygis vienoj mokykloj gali buti super, o perejus i kita jau... vidutiniskas  Viskas nuo mokyklos ir klases ziniu lygio priklauso.  Tai kad neturėsiu kažkam kažkur kažkiek patepti....kad tas geras pareigas užimti. Ryšių irgi neturiu. Teks mano vaikams gyvenime savo protu vadovautis. Dėl to rūpinuosi, kad smegeninėj nors kažkiek košė virtų. Gyvenimas ne rožėmis klotas... ten nieks nesaugo, ten lipa per galvas....
game over
2005 06 03, 10:49
QUOTE(Sviesele @ 2005 06 03, 10:26) ir as gyvenu pradinuku nuotaikomis, tai parasysiu savo nuomone. Is savo pradiniu klasiu gerai prisimenu, kaip man uz drausme pirmoj klasej pastoviai i pazymiu knygele kaldavo raudoonus taskus (nes pastoviai kalbedavau pamokos metu su klases draugais ir sunkai susikaupdavau), tai buvo didziausias nervinis sokas mano mamai ir man, nes pastoviai namuose budavau auklejama. is to manau po to issivyste nemazi kompleksai  Esu grieztai pries pazymius pirmose klasese velgi del savo prisiminimu. Na ir aš esu gavus dvejetą iš drausmės pradinėse klasėse. Bet aš suvokiau, kad gavau jį pelnytai, išėjau iš klasės kai mokytojos nebuvo. Kiek supratau tau irgi, taškų raudonų, šiaip sau nepaišė. Jei elgiesi blogai, tai ir atpildas turi būti. Nebent eisi šalininkė tokio auklėjimo, kai manoma, kad vaikų visai bausti nereikia ( čia aš ne apie fizines bausmes). Manau, kad vaikas turi suvokti, kas yra ribos tarp kurių mes visi gyvenam. Ir jei nesilaikai tų ribų, turi gauti atpildą. Taip kaip ir už gerus poelgius. Čia bus ne į temą, bet važiuodama mikriuku, mačiau socialinę reklamą. Vaiko ranka prirašyta daug eilučių su žodžiais " susitvarkysiu savo kambarį ". Apačioje prierašas- ne, vaikų smurtui. Tai jei vaikas nubaudžiamas teksto perrašinėjimu, tai jau smurtas?
QUOTE(LinaBoo @ 2005 06 03, 10:49) Čia bus ne į temą, bet važiuodama mikriuku, mačiau socialinę reklamą. Vaiko ranka prirašyta daug eilučių su žodžiais " susitvarkysiu savo kambarį ". Apačioje prierašas- ne, vaikų smurtui. Tai jei vaikas nubaudžiamas teksto perrašinėjimu, tai jau smurtas?  Man irgi buvo šokas  kai tai pamačiau. Čia aš irgi biskutį ne į temą - gal žinot ar žadama kurti organizacijas - vaikų smurtas prieš tėvus? Manau čia sekanti socialinė problema bresta...
game over
2005 06 03, 13:24
QUOTE(Pieva1 @ 2005 06 03, 12:47) Man irgi buvo šokas  kai tai pamačiau. Čia aš irgi biskutį ne į temą - gal žinot ar žadama kurti organizacijas - vaikų smurtas prieš tėvus? Manau čia sekanti socialinė problema bresta... Va va, man irgi įdomu  . Mano panelė prieš kokius tris metus, prisiskaitė apie savo teises. Aš jai pretenzijas dėl nesutvarkyto kambario reiškiu, ji man dar kažką, aš jai dar kažką paskau ( jau net neprisimenu), o ji man skelia, kad vaikų teisių apsaugai paskambins. Žinot kokią pusę minutės žodžio ištart negalėjau, šokas buvo. Po to paaiškinau, kokios to skambučio pasekmės būtų, pasiūliau pagalvot ar tikrai jai taip blogai, staigiai apsigalvojo. Nuo to laiko negirdėjau tokių pareiškimų  . O problema iš tiesų bręsta, pilna vaikų su kuriais tėvai nesusitvarko, net jei labai nori ir stengiasi.
QUOTE(Sviesele @ 2005 06 03, 11:34) Va va... pzistu daug zmoniu, kurie is matematikos blogus pazymius gaudavo, o dabar geras pareigas uzsima ir nieks tu laiku neprisimena  O vaiko ziniu lygis vienoj mokykloj gali buti super, o perejus i kita jau... vidutiniskas  Viskas nuo mokyklos ir klases ziniu lygio priklauso.  Tai vat man uztat ir idomu mano vaiko lygis, pagal bendrus tokio amziaus vaikams keliamus reikalavimus, pagal visu Lietuvos vaiku lygi ,kaip kad per valstybinius egzaminus
QUOTE(Pieva1 @ 2005 06 03, 08:42) Uola turiu tau klausimuką. Kaip supratau esi mokytoja. Siūlai turėti"namų darbų" lapą... OK, bet... kiek aš žinau pradinukams gi namų darbų užduoti negalima..... pirmokams ir antrokams-negalima, treciokams ir ketvirtokams-galima
QUOTE(LinaBoo @ 2005 06 03, 10:38) Tai vat, kad ir aš norėčiau. Bet, kad ji turbūt viena tokia Lietuvoj ir visiems neužteks  . Tuomet būtų viskas aišku, ir velniop tuos pažymius.  Gerai, gerai, mergiotes, tik nereikia cia manes per danti traukti Manau jau isdesciau savo pozicija. Visi pridarom visokiausiu kvaisybiu, niekada iki galo "geras " negali but(nors as tokia iki galo). Ale pati neformalaus ugdymo sistemos ideja , manau, yr gerietiska. O kaip ja pritaikom- asmenybiu klausimas. Nuosirdziai patariu KALBETIS ir DOMETIS. Nuosirdziai patariu nepriekaistaujant issakyti mokytojoms savo lukescius . Sakykit , kad nesuprantat, sakykit, kad norit konkretumo, sakykit, kad vaikai praranda motyvacija, klauskit, kokia kryptimi reiktu dirbti, klauskit, kas neigiamo, susitarkit, siulykit savo sprendimus, siekit, kad informacija iki jusu ateitu ne per pazymius, o per konkrecius vaiko pasiekimu aprasymus ... taip jus priversite savo mokytojus dirbti ir stengtis, nes jus turit teise zinoti. Siekit to, kad pasiekimu knygeles butu pildomos ne menesio gale, o i savaite bent jau pora kartu.SU AISKIAIS aprasymais padarytu ir nepadarytu darbu, sekmiu ir nesekmiu isvardinimais. (o ne su "SAUNUOLIaiS!") Esu garantuota, kad prie pazymiu nebus sugrizta. Dabar nemanau, kad tai tragedija,nors is pradziu maniau ir as, nes neisivaizdavau, kaip be ju galima issiversti.Pasirodo galima.
QUOTE(Noa @ 2005 06 03, 08:22) Aha, aš po Pievos1 postu irgi galiu pasirašyt. Jeigu tikrai vaikas problematiškas, tada gal ir taip, apie jį rašo. O jei nelabai problemiškas, tada dėmesio nedaug Tai labai gaji beda. Liudna ir nesmagu, bet taip yra. Visom mum musu vaikai svarbiausi, o mokytoja turi savo demesi paskirstyti taip, kad adaptuoto, vidutinioko ir aukstesnioko poreikiai butu patenkinti. Daznai zaidziama ant visokiausiais dalykais.Bet dazniausia ligiuojamasi i vidutinioka, silpnesni gauna vienokius darbus, stipriausi kitokius. Visiems vienodu lygiu isaiskinti medziagos neimanoma, aukstesniokai rugsta apsikase savarankisku darbu, didzioji mase vidutinioku isklauso kurso, kuris orientuotas butent i juos, o salia silpniuko stovi mokytoja... Deja, taip yra. Nzn, gal esu bjaurybe,bet suskirstyciau klases i lygius. gal taip ir neteisinga, bet butu labai sveika buti su tais, kurie yra panasiu gabumu (nors, nemanau, kad tai imanoma  ) QUOTE(Noa @ 2005 06 03, 08:22) Gerai, būsiu bloga mama, bet noriu pažymių B Aha, is karto pamaniau, kad esi bloga mama QUOTE(Noa @ 2005 06 03, 08:22) Kažkaip, kai yra pažymiai ir daugiau nieko - tada pats giliniesi, kodėl taip, kas. O dabar lyg ir tipo tau gilintis nereikėtų, nes turi gaut aprašus, bet nieko iš to nesupranti, o ir atsipalaiduoji, nieko iš to gero...Tai geriau jau būtų aišku, ką turi tėvai daryt, ką mokytojai. Yra tradicijos, kaip mano tėvai mano pažymius žiūrėjo, kaip kartu namų darbus darydavom, taip ir aš noriu  Nereikia man tų naujovių, aš ir taip savo vaikus myliu ir jais rūpinuosi, kad ir kaip pedagogai vartytų...  Na, jei nebutu lauzomos nusistoveje tradicijos, muset, progresas but neimanomas. Dziugauju, kad ateina nauji dalykai ir linkiu pamatyti ju privalumus (BEI issireikalauti, kad tie nauji dalykai butu tinkamai panaudoti)
Matai, jeigu geros sistemos neįmanoma įgyvendinti (nėra tinkamų pedagogų, arba tų pedagogų labai mažai), tai reiškia, kad sistema nėra gera, ji paprasčiausiai mums netinkama.
QUOTE(Blobse @ 2005 06 03, 17:34) Matai, jeigu geros sistemos neįmanoma įgyvendinti (nėra tinkamų pedagogų, arba tų pedagogų labai mažai), tai reiškia, kad sistema nėra gera, ji paprasčiausiai mums netinkama. Ji tinkama mums, taciau pramusinejant reforma, ji visuomet susilaukia nepalankiu vertinimu. Tiesiog zmones turi apsiprasti su mintimi. O mokytojai yra tinkami, tik laikosi isikibe seno, nes anaip(su pazymiais), jiems buvo kurkas patogiau, ir apsikrauti papildomais darbais nieks ner linkes, taciau yr priverstas. Todel netinkamai pateikia tai tevams. manau pirmai pradziai mokytojai turetu itiketi, jog tai yr tinkama, o tevai savaime priims permainas, nes jos bus tinkamai isaiskintos ir pritaikytos, informatyvios ir t.t. Neslepiu, kad mane erzina paciu pedagogu nihilizmas, istisas bambejimas, graudenimas ir virkavimas(del atlyginimu, vaiku, valdzios, ubagiskumo ir t.t.) , nutise zemyn veidai ir pakites balsas. O bambantis mokytojas- blogiau uz kvaili. Tuom jis uzkrecia aplinkinius( vaikus, tevus) palaiko slogia nuotaika. Fe....
Aha, dar....(duok pedagogui zodi, tai uzciaupt beda bus  ) O pati didziausia beda mokykloje yra tevu ir mokytoju priespriesa. Kol tiedu elementai neis koja kojon, tol nei vaikui , nei mokytojui, nei tevams nebus gerai mokykloje. Gan daznai ta konfrontacija sukelia tiesiog nesusisnekejimas,ar nenoras sneketis, nusistatymai, nemokejimas isklausyti ir t.t. Bet juk tai jau kiti dalykai .
QUOTE(uola @ 2005 06 03, 18:44) Ji tinkama mums, taciau pramusinejant reforma, ji visuomet susilaukia nepalankiu vertinimu. Tiesiog zmones turi apsiprasti su mintimi. Tas tai taip, gali būt O šiaip tai manau, kad visgi pedagogo asmenybė daugiausia lemia visą mokymą ir ugdymą. Ta prasme, kokia bebūtų sistema, prie gero pedagogo ji bus gera, prie prasto - prasta, o prie vidutinio - vidutinė  Įvairumo dėlei ir aiškumo įvedimui aš paklausiau savo antroko, būsimo trečioko. Sakau, kas tau geriau, pastabos ar pažymiai? Pirmiausia išsiaiškinom, kas tie pažymiai. Žmogus nesuprato  Sako, o koks, mama, skirtumas, ar pastaba, kad kontrolinį parašė 90 procentų, ar pažymys 9 ? Gerai gerai, sakau, negudrauk, kas geriau - ar pažymys, ar parašymas, kad išmokai gerai? Sako, aišku, kad tada geriau pažymys. Cituoju - "parašyta, kad išmokai gerai, bet neparašyta, kokio gerumo - ar 8, ar 9, ar 10". Pirmiausias stipriai nustebau supratus, kad mano mąstymas nuo antroko mąstymo nelabai skiriasi  Antra, gal tai rodo, vaikai irgi nori daugiau konkretumo? Bent jau geriau besimokantys...
QUOTE(uola @ 2005 06 03, 19:09) Tai va kad
meškutė_Nida
2005 06 03, 20:47
Atleiskit, visko neperskaičiau. Tik galiu pacituoti vieną užsiėmusį tėvelį, kuris pasakė: "Mokytoja, rašykit pažymius. Parneš dvejetą, tai bent žinosiu, kad atlupt reikia."
QUOTE(meškutė_Nida @ 2005 06 03, 21:47) Atleiskit, visko neperskaičiau. Tik galiu pacituoti vieną užsiėmusį tėvelį, kuris pasakė: "Mokytoja, rašykit pažymius. Parneš dvejetą, tai bent žinosiu, kad atlupt reikia." Tai jau Uola šitą sakė, tik gal kitais žodžiais...
QUOTE(meškutė_Nida @ 2005 06 03, 20:47) Atleiskit, visko neperskaičiau. Tik galiu pacituoti vieną užsiėmusį tėvelį, kuris pasakė: "Mokytoja, rašykit pažymius. Parneš dvejetą, tai bent žinosiu, kad atlupt reikia." Tai gal nuo to ir pradėkim - ne pažymiai, o tėvai, kurie nemoka reaguoti tinkamai į prastus pažymius, vaikus traumuoja....
Sviesele
2005 06 07, 13:01
Kad ir kaip bebūtų, kol kas pripirkau Pegaso knygyne lavinimo uzduociu vasarai ir sakau papildomai vaiko lavinimu uzsiimsiu per vasarą  Tai kolegos juokiasi is manes, sako, mama vaikui atostogu nenoriu duoti, prieknygy vis sodina  . Moksleivių klausia, kuris atsakymas yra teisingas: 1. Vaikai turi teises 2. vaikai turi pareigas 3. Vaikai turi teises ir pareigas Visi mokiniai choru atsakė: "Vaikai turi teises".  Taip išeina, kad mūsų visuomenėj per daug apie tas teises kalbama, o apie pareigas nutylima
QUOTE(Sviesele @ 2005 06 07, 14:01) Kad ir kaip bebūtų, kol kas pripirkau Pegaso knygyne lavinimo uzduociu vasarai ir sakau papildomai vaiko lavinimu uzsiimsiu per vasarą  Tai kolegos juokiasi is manes, sako, mama vaikui atostogu nenoriu duoti, prieknygy vis sodina  . Moksleivių klausia, kuris atsakymas yra teisingas: 1. Vaikai turi teises 2. vaikai turi pareigas 3. Vaikai turi teises ir pareigas Visi mokiniai choru atsakė: "Vaikai turi teises".  Taip išeina, kad mūsų visuomenėj per daug apie tas teises kalbama, o apie pareigas nutylima  Čia gal anekdotas, bet ant saviškio išbandžiau  Neee, pasirinko 3 variantą. Sakė, mokytoja jiems taip aiškino
QUOTE(Noa @ 2005 06 07, 21:49) Čia gal anekdotas, bet ant saviškio išbandžiau  Neee, pasirinko 3 variantą. Sakė, mokytoja jiems taip aiškino  Reiks saviškei šitą testą padaryt  Įdomu, ką atsakys
Kleopkriste
2005 06 08, 15:39
Visko aš neperskaičiau. Mano dukrytė baigė pirmą klasę, joje vertinimas raidėmis buvo, bet labai džiaugiuosi, kad ne saulutės menuliukai ir t.t. Čia sakė, kad reikia paskambinti ir teirautis kaip vaikui sekasi. Aš grįžusi iš darbo jokiais budais nenoriu sulaukti kažkokio kliento skambučio, vėl gilintis į tą darbą, taip pat ir mokytojai turi savo laisvalaikį. Esu dirbantis žmogus, todėl suprantu kitą dirbantį žmogų. Aš už tai, kad ketvirtoje bent jau klasėje vaikams pradėtų rašyti 10 sistema. Kadangi mokytoja ta pati, prie jos vaikai priprate ir lengviau perneštų. Negana to, kad atėję į penktą klasę į kitą mokyklą, kurioje yra kita sistema, prasideda vaikščiojimas per kabinetus, o dar ir tas vertinimas naujas, tai tikrai silpnesniem (ne tik mokslo atžvilgiu) vaikui tai sunku ištverti. Ir nuo to greitai pavargsta. Mums taip pat iš pradžiu nepatiko tą įvesta 10 balų sistema, buvom šoke, kai sužinojom, (buvau 6 klasėje), ir kol mes pripratom praėjo visi metai. Bet per tuos metus mes labai sunkiai mokėmės, todėl kad ne gana, kad nauja vertinimo sistema, bet dar ir kiti dalykai susidėjo, ir tais metais mūsų stipriausia klasė mokyklos nuvažiavo 60% žemyn. Taip kad skirtumas yra, kada vaikams įvesti pažymių sistemą.
Kleopkriste
2005 06 08, 15:44
QUOTE(Sviesele @ 2005 06 07, 14:01) Kad ir kaip bebūtų, kol kas pripirkau Pegaso knygyne lavinimo uzduociu vasarai ir sakau papildomai vaiko lavinimu uzsiimsiu per vasarą  Tai kolegos juokiasi is manes, sako, mama vaikui atostogu nenoriu duoti, prieknygy vis sodina  . Moksleivių klausia, kuris atsakymas yra teisingas: 1. Vaikai turi teises 2. vaikai turi pareigas 3. Vaikai turi teises ir pareigas Visi mokiniai choru atsakė: "Vaikai turi teises".  Taip išeina, kad mūsų visuomenėj per daug apie tas teises kalbama, o apie pareigas nutylima  Na svarbu kaip tam vaikui tas lavinimo knygeles pateiksi, jei tik žaidimo forma, tai vaikui bus tikrai linksma ir smagu, jeigu liepsi kelias valandas sedėtis ir užsiiminėti tai neteisinga. O aš taip pat labai už papildomas tas lavinimo pamokėles. Ir į naudą ir vaikutis linksmiau laiką praleidžia. Aš dvi nupirkau jai ir jos draugei, kad abidvi žaistu, jei vienai tai gaunasi tas pats kas moykloj, o dviese su drauge žaidžia ateina pas mane aš peržiūriu.
raktazole
2005 06 08, 17:20
Sveikutes!Ar problema pazymiu nerasymas? Kas vertina saulutem, kas raidelem, tai gerai.Teveliai, juk klaidas matote.Tai ir yra atsakymas mums , ar musu vaikui pavyko, ar nelabai.Jei klaidu mazeja, tai pazanga irgi yra.Ir ,patikekite, nesvarbu, kokia vertinimo forma.Patys vaikai visa tai supranta ir nereikia ju taip nuvertinti, kaip mazu kvailuciu su didelemis teisemis.Taip nera!Sekmes teveliams!
vailija
2005 06 08, 18:06
QUOTE(vailija @ 2005 06 08, 18:06) na na na... tik nereikia  Visuose susirinkimuose buvau, su mokytoja bendrauju, vaiko sąsiuvinius turbūt per daug vartau, nes matau problemą, kad nėra normalios vertinimo sistemos. Šiaip pati prieštarauji pati sau. Jums mokytoja duoda info 10-balei sistemoj. Tik pas jus jie nevadinami pažymiais, o taškais. Vadinasi tu matai, kad yra skirtumas kaip gerai vaikas išmoko. Matai kada jis gavo 8 ir kada gavo 10. Skirtumas žinių įsisavinime yra. O kaip man atspėt, kai mokytoja parašo "išmokta", "atsiskaityta" arba dar kokiu terminu?
Mano dukra siais metasi baige 2 klase. Musu mokytoja labai jau bijojo namu darbus uzduoti ir labai jau viskuo dziaugesi.  Budavo raso: dziaugiuosi, kad graziai nupiesei rudenini miska, dziaugiuosi kad gerai skaitai. Tiesa sakant mazai liudejo per visus tuos metus. Dar ir lipdukus klijavo, na jei lipdukai baigdavosi, tai piese grazias gelytes.  as is tu mamu kur tikrai nestatu savo vaiko ant pjedestalo ir nededu lauru vainiko. Maniske skaityti pradejo tik mokykloje. Ir sunkiai jai sekesi. Na aisku kai pagavo cinkeli, tai dabar skaito geriau uz visus. As visad pasidomedavau kas dedasi jos sasiuviniuose. Jei padarydavo daug klaidu, rasydavo diktantus, matematikos uzdavinelius paspresdavom. Aisku ne kiekviena diena. zodziu tikrai zinau, kas mano vaikui lengvai, o kas sunkiai sekasi. I susirinkimus vaiksiojau. Is mokytojos isgirsdavo tik labai gerus atsiliepimus. Klausdavau, gal kas nors jai prasciau sekasi, gal i kazka atkreipti demesi. Ne viskas gerai. As juk nebunu pamokoje, nezinau kaip vaikui sekasi kolektyve. Jeigu mokytoja dziaugiasi ir as dziaugiuosi. pakeitem buta ir teko keisti mokykla. Va tada dziaugsmai baigesi. Vaikas atsinese pasiekimo knygele su nelabai dziaugsmingais 2 pusmecio ivertinimais: pasirodo net choreografija ivertinta 8 (nors maniske lanko stipru sokiu kolektyva), o pamoku metu ji nespeja su visais vaikais.  As manau, kad tokio amziaus vaikui repetitoriu dar nereikia uztenka teveliu pagalba, bet mums teveliams reikalinga teisinga informacija. Tiesiog manau mineta pedagoge zino, kad vaiko ivertinimas pasieks kita mokytoja. Ji taip apsidraudzia pati save. Neklijuos juk savo bendraamziai kolegiai didelio begemoto ar drakono.
Mano dukra eis į mokyklą ateinantį rugsėjį,tad negaliu rašyti savo nuomonės,kaip mama  ,nors pritariu,kad keblumų su tais debesėliais ir saulutėm tikrai bus.  Kadangi dirbu matematikos mokytoja,galiu pasakyt,kad mokiniai atėję į 5-tą klasę kaip išbadėję (atleiskit man už pasakymą) prašo:" MOKYTOJA,PARAŠYKIT MAN PAŽYMĮ", "AR VERTINSIT MUS ŠIANDIEN PAŽYMIAIS","KADA PARAŠYSIT PAŽYMĮ", ir t.t.Jiems atrodo,kad jie gaus TIK 10 , O KAI REALYBĖJE GAUNA MAŽESNĮ (aš jau nekalbu,kai visai mažą) balą,LABAI NUSIMENA,NUSIVILIA... O pripratę prie 10-balės vertinimo sistemos (maždaug po 2 mėn.) , vistiek sako:" MOKYTOJA,NA PARAŠYKIT MAN PAŽYMĮ,NA NORS KOKĮ..."  SIAUBAS, vadinasi,jie mokosi tik dėl pažymio  Žinoma,ne visi,bet tokių tikrai daug...Be to, ateina nepatenkinti 5-tokų tėvai ,kreipiasi į dalykų mokytojus:"Kaip čia gali būti,kad jų vaikas pradinėse klasėse gaudavo tik gėlytes bei saulytes,o čia tik 4,5 6... ???  TAI VA...
Lapute, paskaičiau ir juokas suėmė: įsivaizduoju tuos alkanus vaikus, maldaujančius pažymio  Irgi iš savo patirties žinau, kaip jie nori tų pažymių  Bet man baisūs buvo du dalykai, kai penktokiukai jau gaudavo pažymius: pirmiausia, prasidėjo :"bus pažymys? tada rašysiu.Nebus? Tai ir nerašysiu"  O antra, kai gavo pirmuosius dvejetus, jie NESUVOKĖ, kad tai yra negeras pažymys, kad jie kažko neišmoko. Jiems tai tebuvo skaičius, pažymys, bet bevertis  Taigi aš irgi nemanau, kad šita sistema yra labai gera. O mano auklėtiniai, gavę kažkada pirmojo pusmečio įvertinimus"pp", "pn" (padarė/nepadarė pažangos), iššifravo taip: pilno proto, nepilno proto
Aš už tai, kad nebūtų rašomi pažymai  . ugdykime vaikus mokytis samoningai
|
|