Sveikos, skubiai reikia tikslaus balandėlių recepto. Žinau, kad teoriškai ten nieko labai sudėtingo, bet gyvenime pati nesu gaminus. Štai ką reiškia išaugti vegetarų šeimynoj, kur niekas negamina nieko mėsiško. Prašau parašykit, kaip gaminti pačius elementariausius balandėlius su mėsa. Būsiu dėkinga. Ryžiai jau verda, reikia tolimesnių instrukcijų
Kaip tik vakar viriau. Gaila, kad neparašei kokį kiekį gaminsi, tai tik abstrakčiai parašysiu:
Sutarkuoju svogūną, sumaišau su faršu ir virtais ryžiais. Imušu vieną kiaušinį, įberiu druskos pipirų, maltų lauro lapų. Viską sumaišau-štai ir įdaras. Tuo tarpu dideliam puode apverdu kopūstą. Truputį apvirus nulupu viršutinius lapus, vėl apvrdu ir dar porą nuimu.Tai kartoju tiek, kiek plannuoju daryt balandėlių- tiek ir lapų. Paskui išpjaunu storus lapkočius lapo pradžioj, dedu faršą ir suvynioju. Lapo galus užlenkiu, perrišu siūlu. Dedu į puodą su pasūdytu vandeniu, per burokinę tarką sutarkuoju vieną morką, porą šaukštų kečiupo. Verdu apie pusvalandį, bet labai priklauso nuo kopūstų, kartais kietesni, kartais minkštesni pasitaiko...Žodžiu žiūriu, kiek reik.Tikrai nieko sunkaus...sekmės,...
Ačiū labai, maždaug taip ir įsivaizdavau
Balandelius reikia virti tol, kol suminkstes kopusto lapai.O as tai pries troskindama, balandelius apkepu apvoliojus juos miltuose.O i puoda, kuriame troskinu dar idedu vistienos sultinio.Labai skanu buna.
Aš irgi pakepu, tada labai skaniai gaunasi.
Ačiū, merginos
... ir dar iš likusio kopūsto kalną sriubos skanios išviriau
Šiaip viska darau kaip jus rašet, tik balandėlius troškinu orkaitėje.Pabandykit kada, tikrai labai skanu, viršus toks apskrudes buna, liuks Į formą dedu sluoksnį morkų su svogūnais, tada sudedu balandelius apvoliuotus miltuose, vel morkų, įpylu sultinio ir troškinu...Prieš pabaiga idedu pimidorų padažo, žalumynais pabarstau ir dar kokiu 10 min. patroškinu. Tada jau skanaus
Į faršą sutarkuoju morką , kopūstą su burokinę tarką, pridedu daug visokių prieskonių, česnako, džiovintų petražolių, krapų ir tt.,,Apvoliuoju džiuveseliuose ir troškinų kaip ir normalius balandėlius, skanu, svarbiausia vaikai valgo, o tai maniškiai virtų kopūstų nilabai
Kartais darau balandėlius tinginius,ypač jei kopūsto galva maža:Faršą pasiruošiam kaip aprašyta aukščiau, kopūstą supjaustau(kaip sriubai) ir sumaišau su tarkuotom morkom.Į puodą dedam sluoksnį kopūstų (per gerą pirštą storio),iš faršo darom kukulius (aš darau kokių 5cm skersmens),dedam vieną prie kito,ant kopūstų.Po to vėl sluoksnis kopūstų ir t.t. (priklauso nuo gaminamo kiekio ir puodo dydžio
AŠ IRGI LABAI MĖGSTU TINGINIUS.TIK KUKULIUS APKEPINU KEPTUVĖJE.
SKANU
Nuo pat ryto seilė tysta
Gal kas dare dar taip,
as tarp balandeliu sloksniu dar dedu(vasara)nuo vynogiu lapu,sode priskinu.Ir nuo krapu visa saka kartu su seklomis. Zinokit priduoda ipatinga skoni.Ant sviesto pakepinu morku ir svogunu dali,grietynes ipilu biski ir i gala pakepinu tomato ir ideu. Nu zinokit ,kas ragavo sake liuks
Cia jau gaunasi graikiski balandeliai,jei su vynuogiu lapais
Yra ,kas nemiegsta su vynogiu lapais. Vynuogiu lapai tik skoni priduoda ipatinga
Nors tema jau sena, bet negalėjau nepasidalinti patirtimi ir aš
Aš tai balandėlius kai apkepu troškinu ne vandeny,o grietinėlėje..Ir prieš baigiant virti idedu pora šaukštu pomidorų padažo.Tas padaziukas Ir dar man morkos pjaustytos skaniau QUOTE(Rasvyte @ 2005 03 31, 13:43) Nors tema jau sena, bet negalėjau nepasidalinti patirtimi ir aš Aš tai balandėlius kai apkepu troškinu ne vandeny,o grietinėlėje..Ir prieš baigiant virti idedu pora šaukštu pomidorų padažo.Tas padaziukas Ir dar man morkos pjaustytos skaniau As irgi visada ydedu pomidoru padazo buna tikrai liuks
O ką daryt,kad kopūstai nebūtų "šlykštinukai"?
Kažkaip retai aš tuos balandėlius verdu,ba man tie kopūstai kartais ne kieti,bet kaip siūlai kokie tarp dantų kai atsikandi jaučiasi QUOTE(geguzevasaris @ 2005 07 22, 11:34) O ką daryt,kad kopūstai nebūtų "šlykštinukai"? Kažkaip retai aš tuos balandėlius verdu,ba man tie kopūstai kartais ne kieti,bet kaip siūlai kokie tarp dantų kai atsikandi jaučiasi Paimk aštrų peiliuką ir nupiauk iš tos lapo pusės, kur labiau iškilę, tas "gyslas".Kai kas jas išdaužo plaktuku mėsai mušti. O aplamai aš gaminu tik iš Savojos (?) kopūstų - na tų tamsiai žalių, garbanotų, pas mus jie Wirsing vadinami. Jie malonesnio skonio ir greičiau išverda.
Tos gyslos būna vidiniuose baltuose lapuose,aš jų ir nenaudoju,tik išorinius,kurie tokie žalesni.
Man patinka balandeliai su vistiena malta - daug skaniau nei su farsu:P
Labai labai ačiū ,kad pasidalinote gerais patarimais
QUOTE(vobla @ 2004 02 29, 16:48) Lapo galus užlenkiu, perrišu siūlu mano vyrasdaro taip esmė padažiuke: pakepina truputyje aliejaus ar sviesto miltų , na tokia skysta košelė gelsvos spalvos gaunasi nes jei per daug paruduos tai bus degėsių skonis, po to po truputį maišydamas pila grietinę, pomidorų padažo maždaug 1:1 tokiu santykiu, na gal grietinės turputį daugiau, po to krapų, vegetos, mokrytę tarkuotą ir apkeptus balandėlius ir troškina ant mažos ugnies. su bulvėm gaunasi
aš ryžius dedu nevirtus ir troškinu troškintuve, orkaitėj
siūlau patobulinimą- nedėti ryžių, dėti į faršą ( beje, skaniau maišytas, gali būti ir su vištiena ar kalakutiena) daug morkų, svogūno, šesnako, galima ir tarkuotos kaliaropės ar cukinijos/aguročio. Bus kompromisinis variantas- geriau suderinti produktai ( daržovės ir baltymai, be angliavandenių), mažiau kalorijų. Valgyti be bulvių, sutaupytas kalorijas panaudoti grietinei
QUOTE(mamagitana @ 2005 07 25, 14:20) siūlau patobulinimą- nedėti ryžių, dėti į faršą ( beje, skaniau maišytas, gali būti ir su vištiena ar kalakutiena) daug morkų, svogūno, šesnako, galima ir tarkuotos kaliaropės ar cukinijos/aguročio. Bus kompromisinis variantas- geriau suderinti produktai ( daržovės ir baltymai, be angliavandenių), mažiau kalorijų. Valgyti be bulvių, sutaupytas kalorijas panaudoti grietinei Dėl mairūno tai manau čia pagal skonį
niu nepyk. aišku, geriau nevemt. Dėl/nedėk, kaip tau geriau. Man , tarkim, kalendros žolė šlykšti, ta vadinamoji kinza, daugiau visos žolės puikios, o bazilikai -puikiausi. mairūnas man kiek prausikliais-plovikliais kvepia, bet patiekale jis atsiskleidžia kitaip.
QUOTE(mamagitana @ 2005 07 25, 18:55) Man , tarkim, kalendros žolė šlykšti, ta vadinamoji kinza, daugiau visos žolės puikios, o bazilikai -puikiausi. mairūnas man kiek prausikliais-plovikliais kvepia, bet patiekale jis atsiskleidžia kitaip. mairūnas yra liuks, ir raudonėlis dar labai, bet bazilikas man irgi prieskonių karalius. kai pirmąkart jo šviežio nusipirkau, tai grįždama iš turgaus vis uosčiau kaip kokią gėlę
o kaip apskaiciuoti farso kieki? Tarkim kokiem 10 balandziu,nes nelabai as noriu kad brangutis sildytusi dar tris dienas po to....Kazkaip man visada labal daug to maisto iseina pagamint.....
QUOTE(juodoji_nasle @ 2005 08 22, 17:27) o kaip apskaiciuoti farso kieki? Tarkim kokiem 10 balandziu,nes nelabai as noriu kad brangutis sildytusi dar tris dienas po to....Kazkaip man visada labal daug to maisto iseina pagamint..... O tai ka tu vargsi del 10 balandeliu? QUOTE(maka @ 2005 08 22, 18:21)
Laba diena. Kiek žinau dar deda faršo kažkur panašiai kaip ir ryžių. tikiuosi Kopūstų lapų jau turit?
QUOTE(Kulinarijos genijus @ 2005 08 23, 10:01) Laba diena. Kiek žinau dar deda faršo kažkur panašiai kaip ir ryžių. tikiuosi Kopūstų lapų jau turit? Ryziu tai tiek pat, bet apvirtu.Jei 500g ryziu isvirsi, (jiems reikia 1litro vandens), gausi 1,5 kg virtu, t.y. pilna dideli puoda.As iki galo neisverdu, tik 10 min, tada maziau gaunasi, bet toliau brinkdami balandeliuose jie sutraukia riebala is farso (as darau is kiaulienos). "Tartar", arba "Tatar" yra ne kas kita, kaip malta jautiena, is geresnio gabalo, be gyslu ir lajaus. Pavadinimas kiles is "totoriaus", atseit jie zalia mesa maitindavosi.Parduotuveje parduodamas tuo vardu geresnes kokybes jautienos farsas. Patiekalui, taip vadinamam, imamas tas farsas, padruskinama, papipirinama, vidury ispaudziama duobute, ten ileidziamas zalias trynys, uzberiama smulkiai piaustyto svoguno.Kai kas par prideda anciuviu file, Tabasco padazo ir pan. QUOTE(Kulinarijos genijus @ 2005 08 23, 10:01) Laba diena. Kiek žinau dar deda faršo kažkur panašiai kaip ir ryžių. tikiuosi Kopūstų lapų jau turit? Tikrai "Tartar"? ar..."Tarta"? Kas yra "tartar" nežinau...o vat "tarta" tai yra toks kaip ir pyragas - iš sluoksniuots tešlos, sūrio, grietinės... QUOTE(Kulinarijos genijus @ 2005 08 23, 11:01) Laba diena. Kiek žinau dar deda faršo kažkur panašiai kaip ir ryžių. tikiuosi Kopūstų lapų jau turit? Nors tema ir ne apie tai, bet atsakysiu, kas yra tartar. tartar terminas vartojamas dviems dalykams: tartar padazas daromas is majonezo, agurkeliu ir kapareliu (prie zuvies) arba tartar steikas daromas is zalio farso su kiausinio tryniu ir prieskoniais. be abejo yra ir visokiausiu tartar variaciju su zalia lasisa ir panasiai. bet is esmes tai yra tie du mano mineti dalykai. QUOTE(olé @ 2005 07 26, 09:08) mairūnas yra liuks, ir raudonėlis dar labai, bet bazilikas man irgi prieskonių karalius. kai pirmąkart jo šviežio nusipirkau, tai grįždama iš turgaus vis uosčiau kaip kokią gėlę Aš tai dedu Santa Marijos prieskonių picai. Tai baziliko, mairūno ir raudonėlio mišinys. Labai tinka į mėsos, daržovių patiekalus. Švieži prieskoniai žinoma skaniau, bet kai jų nėra, tai labai tinka ir tokie. Panašų mišinį bandžiau pasidaryti iš kažkokių lietuviškų prieskonių, bet nelabai kas išėjo (čia aš apie kokybę QUOTE(Amalia @ 2005 08 23, 10:19) NIu aciukas didziulis, daba bent apytiksliai zinosiu O del to uzsaldymo tai as seniai galvojau, tik va daba toks kvaaailas klausimas QUOTE(juodoji_nasle @ 2005 08 23, 19:56) O del to uzsaldymo tai as seniai galvojau, tik va daba toks kvaaailas klausimas Kaip saldyt - Tavo reikalas.Jei virtus saldysi (tik be skystimo), atsildzius greiciau turesi, tik padaziuko reikes, jei zalius - reikes virti (kiek trumpiau nei sviezius).Tik parasyk ant maiselio, kad zali. Syki uzsaldziau paruosusi vyrui zalius pries isvaziuodama porai dienu ir issamiai nepaaiskinau, tas tik pasildes bande kramtyti QUOTE(bea @ 2005 08 23, 19:01) Nors tema ir ne apie tai, bet atsakysiu, kas yra tartar. tartar terminas vartojamas dviems dalykams: tartar padazas daromas is majonezo, agurkeliu ir kapareliu (prie zuvies) arba tartar steikas daromas is zalio farso su kiausinio tryniu ir prieskoniais. be abejo yra ir visokiausiu tartar variaciju su zalia lasisa ir panasiai. bet is esmes tai yra tie du mano mineti dalykai. drįstu įsiterpti: "tartar steikas" Lietuvoje vadinamas totorišku bifšteksu
šiandien pirmąkart gaminau balandėlius. štai kas išėjo:
BALANDĖLIAI KITAIP įdarą ruošiau iš: maltos veršienos 1 žalio kiaušinio smulkiai pjaustyto poro apvirtų ir susmulkintų džiovintų grybų (nuoviro irgi reikės) smulkiai pjaustytos raudonos paprikos prieskonių: bazilikų, mairūnų, petražolių, druskos, pipirų į apvirto kopūsto lapus dėjau po kelis šaukštus įdaro, suvyniojau. į karščiui atsparų indą dėjau truputyje aliejaus pakepintų svogūnų ir morkų (pjaustytų šiaudeliais), lauro lapelį, balandėlius, užpyliau grybų nuoviru, uždengiau indą dangčiu ir troškinau orkaitėj. baigiant troškintis, dėjau susmulkintų pomidorų ir šiek tiek grietinės, dar truputį patroškinau. tikrai skanūs išėjo beje, didelis ačiū: Elenai už idėją troškinti balandėlius orkaitėj Mamaigitanai už balandėlių be ryžių idėją P.S. dar pasidariau dviejų rūšių vegetariškų balandėlių ir užšaldžiau. kai juos gaminsiu, jei išeis skanūs, įmesiu čia
Nu gal kas jau ir darot taip, bet aš nesikankinu prie to verdančio puodo su kopustu.
Aš jy tiesiog kišu 15min i mikrobangine karščiausiam šildymui sutaupau daug laiko QUOTE(Sniegas4 @ 2006 01 23, 14:02) Nu gal kas jau ir darot taip, bet aš nesikankinu prie to verdančio puodo su kopustu. Aš jy tiesiog kišu 15min i mikrobangine karščiausiam šildymui sutaupau daug laiko Galiu tik pritarti. Is SM ismokau ir dabar tik taip tedarau, man 10 minuciu uztenka. Tik sienos aprasoja siaubingai, neuzdengsi gi to kopusto. Bandziau maiselin kisti, garai ji isketojo. O kaip Tu darai?
istryniau dublikata, SM kazko streikuoja.Gal administratore pasalins
QUOTE(Amalia @ 2006 01 24, 11:44) Galiu tik pritarti. Is SM ismokau ir dabar tik taip tedarau, man 10 minuciu uztenka. Tik sienos aprasoja siaubingai, neuzdengsi gi to kopusto. Bandziau maiselin kisti, garai ji isketojo. O kaip Tu darai? Keista net, pas mane nerasoja QUOTE(asfaltuota @ 2004 02 29, 16:48) Sutarkuoju svogūną, sumaišau su faršu ir virtais ryžiais. Imušu vieną kiaušinį, įberiu druskos pipirų, maltų lauro lapų. Viską sumaišau-štai ir įdaras. Tuo tarpu dideliam puode apverdu kopūstą. Truputį apvirus nulupu viršutinius lapus, vėl apvrdu ir dar porą nuimu.Tai kartoju tiek, kiek plannuoju daryt balandėlių- tiek ir lapų. Paskui išpjaunu storus lapkočius lapo pradžioj, dedu faršą ir suvynioju. Lapo galus užlenkiu, perrišu siūlu. Dedu į puodą su pasūdytu vandeniu, per burokinę tarką sutarkuoju vieną morką, porą šaukštų kečiupo. Verdu apie pusvalandį, bet labai priklauso nuo kopūstų, kartais kietesni, kartais minkštesni pasitaiko...Žodžiu žiūriu, kiek reik.Tikrai nieko sunkaus...sekmės,... QUOTE(jolitav @ 2004 02 29, 18:45) troskindama, balandelius apkepu apvoliojus juos miltuose.O i puoda, kuriame troskinu dar idedu vistienos sultinio.Labai skanu buna. QUOTE(inga888 @ 2005 07 25, 13:43) mano vyrasdaro taip esmė padažiuke: pakepina truputyje aliejaus ar sviesto miltų , na tokia skysta košelė gelsvos spalvos gaunasi nes jei per daug paruduos tai bus degėsių skonis, po to po truputį maišydamas pila grietinę, pomidorų padažo maždaug 1:1 tokiu santykiu, na gal grietinės turputį daugiau, po to krapų, vegetos, mokrytę tarkuotą ir apkeptus balandėlius ir troškina ant mažos ugnies. su bulvėm gaunasi oi, mamkos, super duper vis savo trumpa gyvenima galvojau, kad moku balandelius daryti...padariau pora pakeitmu, kuriuos cia suraset ir blandeliai gavos tokie , apie kuriu skoni svajojau nuo savo mokykos laiku ir vis nepavykdavo isgauti. ir kas galejo pagalvot, kad morkos, itarkuotas svogunas i farsa, apkepinimas keptuvej gali padaryt toki dideli skirtuma... nuo siol mano meniu nuo pirmadienio iki sekmadienio bus verdami tik balandeliai.... aciu labai uz nuostabius patarimus
Norejau paklausti o koki padaza darote prie balandeliu? As kai jei valgau kokioje kavineje LT ar UZSUK ar LIDO tai atnesa toki tirsta padaza prie balandeliu. O kaip toki pagaminti?
Jau seile tysta kaip ju dabar cia noreciau,planuoju savaitgali su tuo kopustu galynetis
Na su siulais tai tikrai nereikia apsukti suvyniojus i kopusto lapa
Paskaitinėjau jūsu receptėlius ir neradau kad kas darytų balandėlius su žuvies faršu . Įdarui imi žuvies faršą į jį dedi virtus ryžius , pakepintą svogūna su morka ir prieskonių (pipirai , druska ir ...)Toliau viskas kaip ir su paprastais balandiais -apkepu ir dedu į troškintuvą kur ant dugno pripjaustau morkų . Troškinu orkaitėje apie 1 val. , valgom su majonezo ir tomato padažu taip pat ir bulvėm .Skanaus .
Tai va katik isviriau balandeliu visa puoda,isejo super
QUOTE(Mege @ 2006 03 22, 17:01) Na su siulais tai tikrai nereikia apsukti suvyniojus i kopusto lapa o as vat pagal vienos mamos patarimus surisau juos su siulu. rezultatas buvo tikrai kitoks nei paprastai iviniojus. jie ten taip graziai issitroskino savo sultyse, nei vienas neisiro. vienu zodziu isitikau, kad labai verta juos apvynioti.. ir kas sako, kad juos seimai i lekstes det su siulais |