Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ar pakankamai suaugusi?
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Auklėjimas
DedeTomas
Sveiki,
Susidureme su maza problemele, musu mergaitei 15 metu. Ji labai aktyvi visur lenda, viskas jai idomu. Nori su draugais bastytis naktim, kartais ir isgerus gryzta, lekia i diskotekas. Mes perdaug jos nedrausminam, nes manom, kad tokiame amziuje tai jau galima. Bet nesenei ji susirado "vaikina", labai artimai su juo bendrauja (jis trimis metais uz ja vyresnis). Mums tai nelabai patinka, bijom kad konors "neprisidirbtu". Is kitos puses su juo budama ji gryzta visada "blaiva" ir mums buna ramiau del to kad ji "nesibasto" po laukus. Nezinom ka daryt, ar leist jai draugaut toliau ar uzdrausti. Dabar mes jai parodom, kad nenorim jog ji "taip" draugautu su vaikinais. Turiu omenyje ji kartais pasilieka nakvoti pas ji nakciai ir t.t. Nors vaikinas lyg ir mielas, bei neturi piktu keslu. Neapsisprendziam kas geriau ar leisti draugauti (ir bijoti, kad konors "neprisidirbtu"), ar toliau leisti i diskotekas ir t.t. (ir bijoti, kad jai kas neatsitiktu) Ir ar uzdrausdami draugyste nepakenktume vaiko psichikai?

Laukiu patarimo, Laurynas. 4u.gif
ostra
Man atrodo,kad kažko jau nepakeisit,jei anksčiau tiek daug leidot.Apsvarstykit su dukra ir jos draugu jų draugystės "rėmus",kurie tiktų jums visiems.O drausti jau tikrai per vėlu.
jėga
Taaaip. Situcija ne iš lengvųjų. Ko gero per daug laisvės mergaitė turėjo. Ką čia ir bepatarsi g.gif Bandykit atvirai kalbėtis su abiem. Jei jūs dar esat autoritetas mirksiukas.gif
Zuma
Pati ne taip senai buvau penkiolikmetė, jaučiausi baisiai suaugusi ir už save atsakinga. Turėjau vaikiną ax.gif Nieko mes su juo blogo nedarėme. Žinoma priklauso nuo jūsų dukros kokia ji yra apskritai, ar atsakinga, ar gerai mokosi ir t.t. Paauglystėj taip norisi viską pabandyti, bet jei ji protinga mergaitė, manau greitai atsirins kas jai priimtina ir kas ne (čia ir dėl tų diskotekų ir dėl išgėrimo). Žinoma jūs turėtumėte leisti jai suprasti savo poziciją, kad jums jos elgesys kai kuriais atvejais nėra labai priimtinas, tačiau kažką griežtai drausdami galite užsitraukti paauglės neapykantą ir nepasitikėjimą, ir visiškai prarasti galimybę ją nors kiek pakontroliuoti. Taip kad linkiu kantrybės ir būtinai parodykit mergaitei, kad pasitikit ja, taip ji laikys jus savo draugais ir nenorės jūsų nuvilti. Sėkmės 4u.gif
Laisvė
QUOTE(Zuma @ 2005 06 14, 10:37)
būtinai parodykit mergaitei, kad pasitikit ja, taip ji laikys jus savo draugais ir nenorės jūsų nuvilti
*

Jei jau anksčiau daug ką leidote, dabar nebėra kaip trauktis atgal. Belieka kaip nors parodyti tikėjimą ir pasitikėjimą dukra.
nirvana
Nu aš dar save labai gerai atsimenu tokio amžiaus. Ir galiu pasakyti, kad jeigu jai kąnors uždrausit, tai dabar kaip tik tas paauglystės laikotarpis, kai ji tam tikrai pasipriešins, ypač jei ji tą vaikinuką labai myli. O šiais laikais tokio amžiaus jaunimas jau gerai supranta kaip apsisaugot. Ir šiaip, daug pavojingiau ją leisti į diskotekas, kur ji grįžta girta, vat per visokius tūsus ir prisidirbama manau daugiausia.... g.gif
#Mia#
Uzdraust neuzdrausit. Pbandykit su abiem kartu pasisneketi, kad norit jog saugotusi, aisku butu malonu, kad nieko nevyktu ir t.t. Mano tevai kazkada taip padare (kazkur 14-15 ir buvau), tai kai nakvodavau pas vaikinuka, tas eidavo i kita kambari miegot smile.gif .
ejeva
QUOTE(ostra @ 2005 06 13, 15:49)
Man atrodo,kad kažko jau nepakeisit,jei anksčiau tiek daug leidot.Apsvarstykit  su dukra ir jos draugu jų draugystės "rėmus",kurie tiktų jums visiems.O drausti jau tikrai per vėlu.
*

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif Reikėjo ankssčiau "pastayti į vietą" mirksiukas.gif Dabar ji laisva, kaip paukštė. g.gif
Cukrinukė
Manau, kad jei jau grįžta išgėrus, tai jau viršūnė. Vadinasi ir parūko, ir dar daug ką padaro. sad.gif huh.gif
Šokoladka
O man atrodo reikia tiesiog draugiškai pasišnekėt. Ir apie vaikiną, ir apie santykius ir apie seksą ir t.t.
Uždrausti draugauti su vaikinų??? Nemanau, vistiek ji pasielgs savaip.
...... oi oi oi prabėgo tik 7 metukai kai buvau 15-metė, ir jau čia patarinėju biggrin.gif (Kai buvau tokio amžiaus, tėvai tikrai leisdavo daug, bet žinojau ribas. Šnekėjo, aiškino, mokė. Gal buvo ir nedrąsu šnekėti intymiom temom, bet juk tai gyvenimas) S E K M Ė S
rrrRRRRrrr
aplinkiniu patirtis rodo, kuo tu vaikus labiau saugosi ir laikysi pririses prie saves kaip nuosavybe, tuo didesne tikimybe, kad tai niekuo geru nesibaigs. Sveika yra duoti laisves ir mokinti su ja elgtis, sneketis reikia su vaikais, ir apie apsisaugojimo priemones, ir kad anksti dar 15kos pradet, kad be noro dar yra ir sveikas protas, kuo tai gali baigtis..
mes su sese visa laika turejom daug laisves, tevai man daugiau draugai nei tevai, bet ir mokemes gerai, ir vaiku neprisidirbom ir visa kita gerai sekasi, nes tevai ne drausdavo ar liepdavo, o paaiskindavo kas ir kodel butu neprotinga, bet palikdavo teise rinktis, isugde nora mastyti savo galva, o ne kaip kas palieps.
o kas bus kai uzdrausit? sakys einu i kluba, o nueis pas drauga, sakys einu i mokykla, o neeis, nes zinos kad po pamoku negales but su savo draugu ir t.t. svarbiausia yra sneketis.
Jicky
QUOTE(jėga @ 2005 06 13, 18:26)
Taaaip. Situcija ne iš lengvųjų.
*

Na kodėl iškart taip griežtai? Nemanau, kad ši situacija tikrai jau tokia baisi.
Kas čia blogo? Kad ji turi vaikiną? Ar kad į diskotekas nueina? Na, kad išgėrusi grįžta, tai čia jau, žinoma, negerai. Bet juk paauglystė. Taip norisi viską išbandyti rolleyes.gif Aišku, geriau, kad to alkoholio išvis nebūtų... bet juk neapsaugosi nuo visų blogybių, juo labiau dabar. Protingiausia būtų ne uždrausti, o išaiškinti, nustatyti ribas, laiką, kada ji turi jau būti namuose. Jei to nevykdys, taikyti kažkokias bausmes, pvz. neišleisti į šokius, pas drauges. Mane mama taip drausmindavo... tikrai veikdavo mirksiukas.gif
taiptaip
QUOTE(Supergirl @ 2005 06 26, 23:40)
pvz. neišleisti į šokius, pas drauges. Mane mama taip drausmindavo... tikrai veikdavo  mirksiukas.gif
*

Na neaišku ar veiks, kas tinka vienam, kitam ne visada. Ji juk pripratus, kad viskas leidžiama g.gif Neleisi , vistiek išeis ir ką tada, kaip tada elgtis. Juk būna paauglių , kurie ir neperspėję negrįžta namo. Oi slidus čia reikaliukas ir kiekvienam savitas, reikia spręsti patiems , sunku patarti nežinant nei vaiko nei tėvų nuomonės ir tarpusavio santykių g.gif
Zhiema
situacija laaabai gerai pažįstama ax.gif
pradėsiu nuo galo, bet apie gerą- šiuo metu dirbu didelėje įmonėje ekonomiste mirksiukas.gif baigiau universitetą, prieš tai mokiausi gimnazijoje.
20m ištekėjau (gal kai kam atrodo anksti, bet aš buvau tam pasiruošusi), po pusės metų pastojau, bakalauro darbą rašiau jau su savo angelėliu wink.gif
dabar nuo pradžios ax.gif jau 14 ėjau į šokius, 15 ir parukyt pabandyt parūpo ir alkoholio pabandyt.. proto ribose. be keliu mėnesių 16 susipažinau su vaikinu - 4m vyresniu už mane (taigi, jam buvo 20). Suveikė paaugliškumas - vyresnis, vyras kaip mūras, mašina, darbas etc etc - juokinga, ane? bet man rodos daugeliui paauglių tas suveikia.... mano tėvai labai priešinosi šiai draugystei, taip pat ir daugelis darytų turbūt. bet nebuvo prasmės - jau buvau įsimylejusi iki ausų, o toks tėvų prieštaravimasi r prasidėję kvaili draudimai tik paaštrino mano savigyną ax.gif pradėjau lengvai maištauti, nešnekėti su tėvais ir.t.t juk žino turbūt visi.. (p.s. bet mokiausi gerai biggrin.gif) rūkiau.. (ir dabar vėl rūkau), na gal nebepasakosiu, nes ir taip aišku - buvau tipinė paauglė. Na ir ka gi, suma sumarum - vaikų neprisidirbom, mokyklą baigiau gerai (toliau skaityti pradžią mirksiukas.gif ).
mano, kaip buvusios paauglės prieš 8metus patarimas - šnekėti su vaikais, aišku per vieną dieną nieko nepakeisi, tas turi vykti nuolat, reikia kad vaikas turėtų tam tikras vertybes, ne bijotų tėvų, o juos gerbtų, jei manot kad mažai žino apie apsisaugojimą - šnekėkit ta tema, neapsaugosit jos drausdami lyt santykius, nes tai padaryti jei nori galima bet kada ir bet kur. Tuo labiau jei tas vaikinas jums atrodo priimtinas.... juk butent tas, kuris taip nepatiko mano tėvams iš pradžiu dabar yra mano vyras ir mylimas žentas, super geras tėtis ir t.t.t.t.t.t
SĖkmės 4u.gif
p.s. gerai jau kažkas sakė- trumpas pavadėlis prie gero nepriveda dažniausia... kiek pažįstu žmonių, kurių tėvai juos labai "saugodavo" ir neleisdavo niekur, o pajutę laisvę (dažniausia išvykę studijuoti) ojojoj kur risdavosi.... VISUR TURI BŪTIO PROTINGOS RIBOS IR AUKSO VIDURIUKAS drinks_cheers.gif
knielita
Man irgi atrodo, kad reikia sneketis. Nelabai jie klauso, bet kai draudi tumet nieko gero nebus schmoll.gif Sunkus toks amzius, bet ko cia noret - jei jau 11 metu mergaites apie sokius ir bernus galvoja blink.gif doh.gif
alinute_m
hmm... galiu is patirties pasakyti, kad veiksmingiausia apie viska atvirai pasisneketi - ir apie seksa, ir apie narkotikus ir alkoholi ar rukyma. Nekaltinti, nerekti (net ir sokiruojanciais atvejais), o issikalbeti, patarti. Na, papasakoti apie savo paauglystes trasiojimus ir ka buvo galima tuo metu daryti kitaip, nepakliuti i keblias situacijas (taip pat ir apie tai kad tevams irgi neramu, jie rupinasi, ta prasme, kad paauglys jaustusi atsakingas uz tuos tevu jausmus).

Taip pat susipazinti su draugais ir draugu. Ta prasme, geriau zinoti, ka daro ir kur daro. Beje, veiksminga, kad tevas, kaip vyras su vyru, pakalbetu su dukters draugu, na, kad tevas tikisi, kad draugas rupinasi jo dukters saugumu. smile.gif .

Draudimai nieko gero neatnes, zmogus prades priestarauti, noreti irodyti savo, meluoti, begti.

Zinau, is patirties, oi zinau. 4u.gif
PunkKloid
Mielosios, mielieji mamos, teciai ir pan.

siaip nei mama, nei tetis nesu...labai netycia pries koki menesi atradau supermamos puslapi ir foruma...nugi begalo idomu... smile.gif
neiskenciau.nusprendziau usiregistruot, parasyt...na ir sita mano poelgi isprovokavo sita tema...

manau galeciau kanors pasakyt, nes man yra 17 ;]

tiesa, i klubus nevaikstau.man labiau spektakliai patinka biggrin.gif

taciau kai buvau 15, ejau ir i klubus...merginos neturejau, bet buvau tokioj kompanijoj, kurioje tu gali gaut betka...as gaudavau demesi, kurio man uztekdavo...labai malonus jausmas kai gauni demesio, ar ne ?..

na del dukros, kuriai 15 galiu pasakyt.nors, gal ir negaliu pasakyt.zmogus zmogui nelygus.mat pradejau "gurksnot" alkoholi nuo 16 su puse gal...nu taip saugiai...gal ir esu kada padaugines, bet nera tevai pagave...
visa tai sakau, kad paaiskinciau, kad dukros neimanoma sugaudyt.jums atrodys vienaip, o bus visai kitaip.ir jokie ce kalbejimai nepades.siais laikais gyvenimas siulo labai labai daug.reikia ismokti paciam atsirinkt, kas gera, kas bloga...tai sunku, bet manau, kad mergina protinga...
o del vaikino, tai ohohohohooooooooo...teveliai... :DDD
Germante
Manau, per velu jau aiskintis, draugauti jai su tuo vaikinu ar ne. Geriau suseskit kartu su dukra ir labai rimtai apie kontraceptines priemones pakalbekit (ir ne tik del nestumo, bet ir del LPL). Ir jums sirdies neskaudes, kad "neprisidirbtu" ir dukrai geriau bus.
peppi
QUOTE(Zhiema @ 2005 06 30, 09:57)
situacija laaabai gerai pažįstama  ax.gif
pradėsiu nuo galo, bet apie gerą- šiuo metu dirbu didelėje įmonėje ekonomiste  mirksiukas.gif baigiau universitetą, prieš tai mokiausi gimnazijoje.
20m ištekėjau (gal kai kam atrodo anksti, bet aš buvau tam pasiruošusi), po pusės metų pastojau, bakalauro darbą rašiau jau su savo angelėliu wink.gif
dabar nuo pradžios  ax.gif jau 14 ėjau į šokius, 15 ir parukyt pabandyt parūpo ir alkoholio pabandyt.. proto ribose. be keliu mėnesių 16 susipažinau su vaikinu - 4m vyresniu už mane (taigi, jam buvo 20). Suveikė paaugliškumas - vyresnis, vyras kaip mūras, mašina, darbas etc etc - juokinga, ane? bet man rodos daugeliui paauglių tas suveikia.... mano tėvai labai priešinosi šiai draugystei, taip pat ir daugelis darytų turbūt. bet nebuvo prasmės - jau buvau įsimylejusi iki ausų, o toks tėvų prieštaravimasi r prasidėję kvaili draudimai tik paaštrino mano savigyną  ax.gif pradėjau lengvai maištauti, nešnekėti su tėvais ir.t.t juk žino turbūt visi.. (p.s. bet mokiausi gerai biggrin.gif) rūkiau.. (ir dabar vėl rūkau), na gal nebepasakosiu, nes ir taip aišku - buvau tipinė paauglė. Na ir ka gi, suma sumarum - vaikų neprisidirbom, mokyklą baigiau gerai (toliau skaityti pradžią  mirksiukas.gif ).
mano, kaip buvusios paauglės prieš 8metus patarimas - šnekėti su vaikais, aišku per vieną dieną nieko nepakeisi, tas turi vykti nuolat, reikia kad vaikas turėtų tam tikras vertybes, ne bijotų tėvų, o juos gerbtų, jei manot kad mažai žino apie apsisaugojimą - šnekėkit ta tema, neapsaugosit jos drausdami lyt santykius, nes tai padaryti jei nori galima bet kada ir bet kur. Tuo labiau jei tas vaikinas jums atrodo priimtinas.... juk butent tas, kuris taip nepatiko mano tėvams iš pradžiu dabar yra mano vyras ir mylimas žentas, super geras tėtis ir t.t.t.t.t.t
SĖkmės  4u.gif
p.s. gerai jau kažkas sakė- trumpas pavadėlis prie gero nepriveda dažniausia... kiek pažįstu žmonių, kurių tėvai juos labai "saugodavo" ir neleisdavo niekur, o pajutę laisvę (dažniausia išvykę studijuoti) ojojoj kur risdavosi.... VISUR TURI BŪTIO PROTINGOS RIBOS IR AUKSO VIDURIUKAS  drinks_cheers.gif
*

QUOTE(alinute_m @ 2006 01 20, 03:01)
hmm... galiu is patirties pasakyti, kad veiksmingiausia apie viska atvirai pasisneketi - ir apie seksa, ir apie narkotikus ir alkoholi ar rukyma. Nekaltinti, nerekti (net ir sokiruojanciais atvejais), o issikalbeti, patarti. Na, papasakoti apie savo paauglystes trasiojimus ir ka buvo galima tuo metu daryti kitaip, nepakliuti i keblias situacijas (taip pat ir apie tai kad tevams irgi neramu, jie rupinasi, ta prasme, kad paauglys jaustusi atsakingas uz tuos tevu jausmus). 

Taip pat susipazinti su draugais ir draugu. Ta prasme, geriau zinoti, ka daro ir kur daro. Beje, veiksminga, kad tevas, kaip vyras su vyru, pakalbetu su dukters draugu, na, kad tevas tikisi, kad draugas rupinasi jo dukters saugumu.  smile.gif .

Draudimai nieko gero neatnes, zmogus prades priestarauti, noreti irodyti savo, meluoti, begti.

Zinau, is patirties, oi zinau.  4u.gif
*

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
man mama leido viska gyvenime rinktis kai kokiais atvejais pakreipdama mane reikiama linkme o mano drauges tevai nieko jai neleido..dabar-as gyvenu su vyriskiu, turime vaika, rukau, daug linksminames..drauge vis dar gyvena su tevais, kurie vis dar kontroliuoja jos grizimo namo laika-jai dabar 24 metai, vyriskio jokio horizonte o kai istruksta "i laisve" shoka ant stalu striptiza..na tai ir ivertinkite kas geriau..o as pasakysiu, kad geriau nebuna kai pats gali rinktis..ziauru kai tevai ikalina vaikus savo neaiskiuose principuose ir kompleksuose.. schmoll.gif
IngridaB
Na jūs čia ir prigąsdinote mane. wub.gif Pas mane yra sūnus irgi 14,5 metų,tai jis dar labai vaikiškas palyginus su mergaitėmis.Bet va yra sūnus ir18 metų,tai mes jau leidžiame ir į naktinius klubus po truputi iršiaip į visokias pramogas. Nes bijome,kad kitais mokslo metais jau bus studentas ir išvžiavęs iš namų nutruks nuo "virvės". drinks_cheers.gif O aš su vyru tai iš viso nutrukgalviai buvome.Pašnekame,kad palyginus mūsų vaikai-angelai.Aš 16 metų buvau prisigėrusi tablečių,už tai,kad mama neišleido į šokius.Bet jei mano dukra taip elgtųsi 15 metų-išprotėčiau...
xlr
O man neramu del seses. Jai uz keliu dienu 15, bet nerodo jokio noro eit i sokius, ar su draugem i miesta. Jai vaikinai neidomus. Mokosi prastai. Daug laiko praleidzia prie kompiuterio. Neramu, nes ji neturi jokio poreikio bendrauti. Su mama apie nieka nesikalba, amzinai su ja pykstasi. Kartais siulau ja pasiimt kartu su savimi, ar i koki vakareli pasikviest. Bet ji nieko nenori, visad nusiminus, bega is pamoku. Pradedu itart, kad jai gali but depresija.
Getter
ojojoj blink.gif maniskiui dar tik 4ri...bet as jau taip daznai pagalvoju kas bus paauglystej??? Neisivaizduoju kaip elgsiuos g.gif
Mano mama manes niekur neleisdavo...bet jei pavykdavo kur istrukt..kazkaip pati sveiko proto nepamesdavau smile.gif Nors kaip cia kas minejo apie pajuntama laisve...kazkaip nenutrukau..taip pabandziau rukyt...(nu nepatiko baisiausiai)...alkoholis irgi skanus nepasirode smile.gif nesupratau kame yra prasme prisgert..atsitusint...kad po to nezinot nei kur esi nei su kuo ir pan.
Aizku buciau norejus kad mama manim butu pasitikejus ir butu pati isleidus...tam kad patenkinti mano paaugliska smalsuma....ir beabejo susidaryt savo kaip "suaugusio" zmogaus nuomone apie tai...
O vaikina turejau nuo 15, draugavom 9men...jis buvo 6m vyresnis ax.gif bet matomai nepanoro manes uzsiaugint lotuliukas.gif 16 turejau bendraamzi draugavom irgi apie 9men. kazkaip del vaikinu mama problemu nedare, nors nakvot leisdavo pasilikt tik isimtinais atvejais (Nauji metai, gimtadienis)...
Kai suejo 18 kazkaip jau pati daugiau laisves issikovojau...suprantama proto ribose...
O kas del sunaus tai galvoju iki 18 NIEKUR NIEKO NIEKADA lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Svajoju taip... lotuliukas.gif
Zarazza
QUOTE(Cukrinukė @ 2005 06 22, 11:41)
Manau, kad jei jau grįžta išgėrus, tai jau viršūnė.  Vadinasi ir parūko, ir dar daug ką padaro. sad.gif huh.gif
*

blink.gif blink.gif blink.gif
Įdomu, kas tas "daug kas".
Aš irgi 15 metų būdama retsykiais išgerdavau, na ir rūkiau tada, bet iki "daug ko" dar toli buvo... Visgi kažkiek proto makaulėj turėjau. Ir manęs niekas baisiai nevaržydavo, bet, vadovaudamasi tuo savo protu, jokiais klystkeliais nenuėjau.
Per greitos išvados.

QUOTE(Zhiema @ 2005 06 30, 10:57)
p.s. gerai jau kažkas sakė- trumpas pavadėlis prie gero nepriveda dažniausia... kiek pažįstu žmonių, kurių tėvai juos labai "saugodavo" ir neleisdavo niekur, o pajutę laisvę (dažniausia išvykę studijuoti) ojojoj kur risdavosi.... VISUR TURI BŪTIO PROTINGOS RIBOS IR AUKSO VIDURIUKAS  drinks_cheers.gif
*

drinks_cheers.gif
Aha, ir aš ne vieną pažįstu... Mergiotė, kurios pavadėlis buvo trumpiausias, įjunko į narkotikus, metė studijas, susilaukė vaiko nuo narkomano draugo, kuris ją tuoj pat metė...

Nuo ankstyvų išgėrimų, parūkymų ir lytinio gyvenimo tėvai apsaugot negali, bet pasikalbėt su dukra apie kontracepciją galėtų.
Selena
Na laiku as cia paskaiciau 4u.gif .Prisiminiau ir savo vaikystes maistavimus.O dabar jau savaite pykstames su sunumi doh.gif .Jam 14,5m-mokosi neblogai,puikiai treniravosi.Bet va pazymiai suprastejo,atsirado kazkokia kvaila nuomone,kad mokytis reikia tik tada,kai bus egzaminai doh.gif .I treniruotes taip pat jau neis...Ateina kaimynas 16-metis,kuris jau ruko doh.gif .Nu man jau stresas.......jau pykstames,uzdraudziau prie kompo sedeti,kol neissitaisys pazymiu.Bet cia prisiskaicius ivairiu pavyzdziu pagalvojau,gal as per grieztai.Prisiminiau vaikystes drauge,kuria mama labai grieztai laike.Jos ir mokslai ir asmeninis gyvenimas nuejo suniui ant uodegos......
Taistė
Na nustebino mane situacija truputeli.. unsure.gif 15metei leidziama pas vaikina nakvoti?! blink.gif Jetus man net 18 neleisdavo! doh.gif Na gal cia ir per grieztai, bet nepilnametei tikrai neleisciau pas bernus nakvot. Va tada taip ir buna kad tenka anukus supuot laukiant dukros is vakareliu begriztancios.. brrr schmoll.gif
dara
O mano kaimynystėje 2 šeimos. Vienoje 17-metė jau pagimdė, o kitoje 16- metė laukiasi. Pirmajai tėvai viską leido, antrąją laikė "trumpai". Išvada- turi, oi turi būti tas minėtas AUKSINIS VIDURIUKAS.
Pangasija
QUOTE(knielita @ 2005 07 12, 18:39)
Man irgi atrodo, kad reikia sneketis. Nelabai jie klauso, bet kai draudi tumet nieko gero nebus  schmoll.gif Sunkus toks amzius, bet ko cia noret - jei jau 11 metu mergaites apie sokius ir bernus galvoja  blink.gif  doh.gif
*

gal nuskambes kaip juodas jumoras, bet kazkada girdejau lietuviu liaudies daina, kur zodziai buvo daugmaz tokie: "parsivesiu sau panele trylikos meteliu, as ja vyneliu girdysiu.." ir t.t.
taip kad del to "anksti" nera ko perdaug stebetis.

o kiek leist, kiek neleist, priklauso nuo kiekvieno zmogaus samoningumo lygio. vienas ir nekontroliuojamas sugebes elgtis atsakingai, o kitas kad ir prie "trumpo pavadzio" sunybiu prikres.
o tevai -- tai zmones, kurie savo vaika turetu pazinot geriausiai.
Selena
Nu as gal ir per griesta mama,bet man atrodo tvarka turi buti.Aisku reikia nuo mazens ziureti.Vaikas turi zinoti remus.As sakau ,kad turi pats galva tureti,is paskos nepribegiosiu.Bet tevu turi klausyti,kol ju duonele valgo,tai ju ir taisykles.Uzsidirbs,save islaikys ,tada tegul ir gyvena kaip ismano.
Angela
LABAS clap.gif

Taip labai vienoda situacija ir pas mano mama, as turiu seseri kuriai neseniai suejo 16 metu bet jau nuo 15 draugauja su vyresniu vaikinu ( 2 metu skirtumas).
Ji su juo visur eina, pas ji lieka nakvoti, aisku nepaslaptis kad ir miega kartu.
Mano mamai ramiausia yra , jog ji zino kad mano sesuo su juo ir jis ja priziuro.
Butu jug baisiau jei nezinai kur tavo vaikas klaidzioja naktimis ir su kuo.
Amzina problema buna : Ar tik neuzsitaisys vaiko, geriausia kontraceptines tabletes naudoti.Pas mus Danijoj paaugles naudoja tokius vaistus ir nuo pastojimo ir nuo menstruacijos problemu. Visai patikima.Beto jei bandysi isskirti juos bus tik dar blogiau, paaugliai labai i viska sensityviai reaguoja, jie tiesiog gyvena kitam pasauli. Geriausia bandyt palaikyti dukra ir jos sprendimus ir tuo paciu neuzsipuolant pasisneketi ka tu galvoji ir kodel manai kad ka ji daro nera gerai.
Geriau kad dukra snekes apie viska su tavim negu bijos arba jausis kad tu nesuprasi.
Duok laiko visi isauga is to amziaus thumbup.gif
***smile***
QUOTE(Cukrinukė @ 2005 06 22, 12:41)
Manau, kad jei jau grįžta išgėrus, tai jau viršūnė.  Vadinasi ir parūko, ir dar daug ką padaro. sad.gif huh.gif
*

manau, kad klysti, aš pati panašaus amžiaus...girta negryžtu, na kartais išgėrusi kokio sidro ar pan, bet tai dar nereiškia, kad rūkau, tikrai ne, o tuo labiau - su vaikinais "kažką darau"... mane griežtai auklėja tėvai, nors dažnai tam pasipriešinu, bet nors ir, atrodo, būtų galimybė, bet nesiveliu į "labai jau artimus" santykius su vaikinais, o ir cigaretės niekas neįsiūlytų (žinoma, čia nuo kiekvienos priklauso)...

o mamytėms, kurios anksčiau paleidžia vėjais blaškytis, tai jau tokiame amžiuje per vėlu gaudyt "laukuos", nes vaikas tikrai neklausys, pradės specialiai daryti priešingai, kraštutiniu atveju bėgti iš namų, nusistatys prieš tėvus, pradės aplinkiniams draugams šnekėti "aš jų nekenčiu" ir pan... pati turiu vaikiną 4 metais vyresnį, labai jį myliu, jis kaip iš merginos iš manęs nieko TOKIO nesitiki, net žodžio nėra pasakęs (tik dėl to mes jau 2 metai kartu lotuliukas.gif )...

žinau, kaip tėvai pergyvena dėl savo dalelės, bet kartais reikia suprasti ir juos, jog jau nėra 5iamečiai (nors ir nesuaugę), nors supratimas - tai jokiu būdų ne lasvė daryti ką tik paauglys užsigeidžia smile.gif
Pangasija
QUOTE(Angela @ 2006 04 26, 09:55)
LABAS clap.gif
  Taip labai vienoda situacija ir pas mano mama, as turiu seseri kuriai neseniai suejo 16 metu bet jau nuo 15 draugauja su vyresniu vaikinu ( 2 metu skirtumas).
Ji su juo visur eina, pas ji lieka nakvoti, aisku nepaslaptis kad ir miega kartu.
Mano mamai ramiausia yra , jog  ji zino kad  mano sesuo su juo ir jis ja priziuro.
*

blink.gif o man tiesa sakant visai nesuprantama, kai paaugle dukra jau "miega su" o tevai i tai pro pirstus ziuri. Ir kaip suprast "jis ja priziuro"? blink.gif taigi ir paciam dar tikriausiai vejai galvoj.
nors man tik 21, bet gal siuo atveju esu kiek senamadiska -- manau kad voliojimuisi su bernais deretu bent jau 18 metu palaukti. Aisku, vaikai nebutinai klausys, bet vertybes kazkokias ir minimalia atsakomybe tevai turetu idiegt.

o tai bus kaip tas anekdotas:
Mama 14-metes dukros laukia is diskotekos griztant. Dukra parsivelka trecia nakties. Mama:
-- Dukrele, kai as buvau tavo metu, tai...
-- Nepradek, mama. Tavo metu man buvo puse metu.
Melisiukas
Man keista tik tas, kad vaikinui leidžiama nakvoti pas dukrą. Va tas tai nustebino...O "ar leisti draugauti" - tai gali drausti kiek nori, visa tiek darys, kaip norės, o norės ir pasimylės - ir tėveliai niekaip neuždraus. Šnekėtis reikia ir tiek. Paaiškinti apie kontracepcija, kad "staigmenų" nebūtų. Tik man atrodo, jei jau tas vaikinukas nakvojo, tai... mirksiukas.gif
Taistė
QUOTE(Dios @ 2006 06 13, 11:13)
blink.gif o man tiesa sakant visai nesuprantama, kai paaugle dukra jau "miega su" o tevai i tai pro pirstus ziuri. Ir kaip suprast "jis ja priziuro"? blink.gif  taigi ir paciam dar tikriausiai vejai galvoj.
nors man tik 21, bet gal siuo atveju esu kiek senamadiska -- manau kad voliojimuisi su bernais deretu bent jau 18 metu palaukti. Aisku, vaikai nebutinai klausys, bet vertybes kazkokias ir minimalia atsakomybe tevai turetu idiegt.
*

drinks_cheers.gif
Gyvenimas yra gražus
Jeigu tas vaikinas jum, tėvam, atrodo patikimas, tai ko ten kištis į tą draugystę? Dėl artimesnių jų santykių, labai rimtai su dukra apie tai pakalbėčiau, nepasigėdyčiau ir gumyčių įteikt.
Tik aš pati nepalaiminčiau tokių penkiolikmetės nakvynių g.gif
slonko
QUOTE(DedeTomas @ 2005 06 13, 14:42)
Sveiki,
Susidureme su maza problemele, musu mergaitei 15 metu. Ji labai aktyvi visur lenda, viskas jai idomu. Nori su draugais bastytis naktim, kartais ir isgerus gryzta, lekia i diskotekas. Mes perdaug jos nedrausminam, nes manom, kad tokiame amziuje tai jau galima. Bet nesenei ji susirado "vaikina", labai artimai su juo bendrauja (jis trimis metais uz ja vyresnis). Mums tai nelabai patinka, bijom kad konors "neprisidirbtu". Is kitos puses su juo budama ji gryzta visada "blaiva" ir mums buna ramiau del to kad ji "nesibasto" po laukus. Nezinom ka daryt, ar leist jai draugaut toliau ar uzdrausti. Dabar mes jai parodom, kad nenorim jog ji "taip" draugautu su vaikinais. Turiu omenyje ji kartais pasilieka nakvoti pas ji nakciai ir t.t. Nors vaikinas lyg ir mielas, bei neturi piktu keslu. Neapsisprendziam kas geriau ar leisti draugauti (ir bijoti, kad konors "neprisidirbtu"), ar toliau leisti i diskotekas ir t.t. (ir bijoti, kad jai kas neatsitiktu) Ir ar uzdrausdami draugyste nepakenktume vaiko psichikai?

*

kai prisimenu save penkiolikos (negali buti kad tai buvo pries 13 metu, kokia as sene!! blink.gif ) tai man atrodo kad cia toks amzius, norisi ne tik tevu meiles, bet ir priesingos lyties atstovu biggrin.gif Be to, atrodo kad esi be galo savarankiska asmenybe. Nuo to kaip kas mokosi priklauso tik elgesio niuansai, esme lieka ta pati. As labai gerai mokiausi, bet norejau eiti ir i diskotekas, ir su draugu pradejau 15 susitikti tongue.gif biggrin.gif Mes per visa savo draugyste tik buciavomes, gal del to ir liko silti prisiminimai blush2.gif Jei dukra mato seimoje normalius santykius, jei seima dave kazkoki supratima apie moralinius principus tai viskas bus gerai, viskam savo laikas ir tas etapas turbut neisvengiamas wub.gif
Atogrąža
QUOTE(DedeTomas @ 2005 06 13, 14:42)
Sveiki,
1. Susidureme su maza problemele, musu mergaitei 15 metu.  Nori su draugais bastytis naktim, kartais ir isgerus gryzta, nesenei ji susirado "vaikina", labai artimai su juo bendrauja ...

2. Mes perdaug jos nedrausminam, nes manom, kad tokiame amziuje tai jau galima.  Ir ar uzdrausdami nepakenktume vaiko psichikai?

*

aš čia tik kažkokius prieštaravimus matau :
1. 15 metė geria, duodasi naktim, miega su kažkuo kažkur ir tai - tik maža problemėle??? blink.gif Gal čia aš jau iškasena visai.... g.gif
2. Tai vis tik vaiko? Ir su dar vis labai pažeidžiama psichika? Bet vistiek manote, kad tokiame amžiuje tai galima? Tai jūsų nuomone vaikams galima bastytis naktimis, gerti ir ,,labai artimai draugauti" doh.gif . (O nuo kokio amžiaus, būtų įdomu sužinoti? ) O jei jau vistik manote, kad galima, tai kame tada ta problemėlė?

O gal ji tame, kad bijote, jog be jūsų, tą trapią vaiko psichiką gali pažeisti kas nors kitas (pvz., per anksti pradėtas suaugusiųjų gyvenimas su visomis suaugusių problemomis ir jų pasekmėmis?). Atleiskite, bet kodėl tada jums atrodo, kad jos amžiuje suaugusiųjų gyvenimas jau galimas?

Nenoriu nieko įžeisti, bet toks įspūdis, kad jūs patys nežinote, ko norite. O gal svajojate, kad jūs dukrai viską leisite, kad netraumuoti, o ji, viso to nedarys, nes protinga mergaitė? Bet taip pasirinkti pajėgūs tik suaugusieji, o vaikai paprastai daro ir kur kas daugiau, nei jiems leidžiama...

Aišku dabar drausti jau vėlu, manau ir pats tai žinote, tik širdį nuraminti mėginate... 4u.gif
Jei

Aišku, kad drausti vėlu. Viskas prasideda dar smėlio dėžėje, čia aš rimtai. Prisiminkim, kiek vaikų atšilus orui kieme būna tiek , kiek nori? Penkiamečiai ir pan. iki išnaktų leidžia laiką kieme. Bet būtent jau tada ir turi prasidėti tų ribų ieškojimas - kada, kas ir kiek galima. Laikytis taisyklių, šeimoje priimtinų elgesio normų turi tapti įpročiu, savaime suprantamu dalyku. Staiga čia nieko nepadarysi.TĖVAI IRGI TURI LAIKYTIS TŲ TAISYKLIŲ: pažadėję, laikytis duoto žodžio ir pan.
Aš manau, kad 15 m. RIMTAI DRAUGAUTI tikrai ne laikas. Gal aš irgi kokia senamadiška, bet mokykla ir seksualinis gyvenimas man atrodo nesuderinami dalykai. Diskotekos, draugai, pramogos - taip. Bet tik ne alkoholis, rūkymas ir pan. Mes su vyru niekada to netoleravome. Kad paaugliai pabando, tai taip. Bet jie turi žinoti tvirtas tėvų nuostatas. Aš niekada nemačiau savo dukrų išgėrusių ( dabar jos studentės, viena jau baigusi bakalaurą), tiesa, niekada ir neuosčiau, stengėmės rodyti pasitikėjimą jomis. Ribas jos tikrai žinojo.
Be galo sunku su paaugliais, nereikalaukite kažko neįmanomo, prisiminkite save, juk temperamentas ir kt. dalykai paveldimi. Reikia vaikams nuo mažens užimtumo: sporto, muzikos, dailės mokyklos ir pan. Ir ypač svarbu jų draugai. Visada geriau bendraamžiai, klasiokai - jų panašūs interesai. Ir visada KALBĖTIS, ramiai , neįžeidžiant, net apie pačius "baisiausius" dalykus.
Ingulyte

QUOTE(Jei @ 2006 11 07, 10:28)
Aišku, kad drausti vėlu.  Viskas prasideda dar smėlio dėžėje, čia aš rimtai. Prisiminkim, kiek vaikų atšilus orui kieme būna tiek , kiek nori? Penkiamečiai ir pan. iki išnaktų leidžia laiką kieme. Bet būtent jau tada ir turi prasidėti tų ribų ieškojimas - kada, kas ir kiek galima. Laikytis taisyklių, šeimoje priimtinų elgesio  normų turi tapti įpročiu, savaime suprantamu dalyku. Staiga čia nieko nepadarysi.TĖVAI IRGI TURI LAIKYTIS TŲ TAISYKLIŲ: pažadėję, laikytis duoto žodžio ir pan.
  Aš manau, kad 15 m. RIMTAI DRAUGAUTI  tikrai ne laikas. Gal aš irgi kokia senamadiška, bet mokykla ir seksualinis gyvenimas man atrodo nesuderinami dalykai. Diskotekos, draugai, pramogos - taip. Bet tik ne alkoholis, rūkymas ir pan. Mes su vyru niekada to netoleravome. Kad paaugliai pabando, tai taip. Bet jie turi žinoti tvirtas  tėvų nuostatas. Aš niekada nemačiau savo dukrų išgėrusių    ( dabar jos studentės, viena jau baigusi bakalaurą), tiesa, niekada ir neuosčiau, stengėmės rodyti pasitikėjimą jomis. Ribas jos tikrai žinojo.

*

Auksines mintys.
Klaida merginos teveliai padare jau tuomet, kai pradejo toleruoti isgerinejimus. Taip suprantu reikia vaika i diskotekas isleisti ir duoti jam laisves, bet toleruoti tai, kad 15 m. vaikas grizta isgeres to jau per daug. Ko noret, jei tevai toleruoja isgerinejimus, tai toleruos ir "pasigulinejimus" vyresnio vaikino namuose.
LarisaMal
QUOTE(Ingulyte @ 2010 06 19, 16:19)
Auksines mintys.
Klaida merginos teveliai padare jau tuomet, kai pradejo toleruoti isgerinejimus. Taip suprantu reikia vaika i diskotekas isleisti ir duoti jam laisves, bet toleruoti tai, kad 15 m. vaikas grizta isgeres to jau per daug. Ko noret, jei tevai toleruoja isgerinejimus, tai toleruos ir "pasigulinejimus" vyresnio vaikino namuose.
*

Visiškai pritariu. Mums būvo atsitikę panašūs dalykai, grįžto porą kartų namo "su kvapeliu", tai buvo uždrausti įvairūs dalykai. Na tai žinot ir pavyko sudrausminti thumbup.gif
Kaip bus toliau nežinau, bet žinau tiksliai, kad taikstytis su išgerinėjimai tokiame amžiūje tikrai negalima lotuliukas.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.