gal kas žinote šaltalankių uogienės receptuką?
Vaikystėj prisimenu tokia skani močiutės šaltalankių uogienė buvo, deja, jau nebėra iš ko recepto paklausti
Sveikutės,
gal kas žinote šaltalankių uogienės receptuką? Vaikystėj prisimenu tokia skani močiutės šaltalankių uogienė buvo, deja, jau nebėra iš ko recepto paklausti QUOTE(Cicera @ 2006 07 31, 09:56) Sveikutės, gal kas žinote šaltalankių uogienės receptuką? Vaikystėj prisimenu tokia skani močiutės šaltalankių uogienė buvo, deja, jau nebėra iš ko recepto paklausti Pati niekada neviriau saltalankiu uogienes, bet teko ragauti, siaip nelebai patiko Jei supranti rusiskai, tai radau viena svetaine kur pateikti receptai su saltalankiu uogomis. Jei bus sunkumu su vertimu, padesiu QUOTE(Cicera @ 2006 07 31, 08:56) Sveikutės, gal kas žinote šaltalankių uogienės receptuką? Vaikystėj prisimenu tokia skani močiutės šaltalankių uogienė buvo, deja, jau nebėra iš ko recepto paklausti Man ji irgi, kaip Valiutei, ne per labiausiai. Virusi esu, nors ir senokai. Taigi - reikia prieš verdant atsikratyti odelių ir sėklų - nuplautas uogas arba išspausti per presą (jei turi), arba jas užvirinti mažam kieky vandens, kol susproginės, tada pertrinti per sietą. Gautą košę maišyti su cukrum ir virti. Vieni ima košės ir cukraus po lygiai, kiti deda cukraus mažiau, iki pusės kiekio - skonio reikalas. Vieni verda trumpai, kiti ilgai, (pas mus namie mama visas uogienes virdavo apie pusvalandį, čionai Vokietijoje jos teverdamos keletą minučių, ir vistiek laikosi)... Patartina pridėti citrinos sulčių ( 1 citrina 1 kg uogų), lygiai taip ir erškėtrožienę verdant. Kodėl - nežinau, mama sakydavo, kad taip reikia, tarsi skaniau ir uogienė geriau tirštėjanti. Galima uogas imti per pusę su obuoliais, tada tas skonis bus ne toks intensyvus. Jei nori drebučius virti - pakaitintas susproginėjusias uogas išspausk per skepetą, kaip bulves cepelinams, tada gausi tik sultis, į jas dėk cukrų, ir virk, kaip visus kitus drebučius verdi. Ačiū ačiū už receptukus na sakoma, kiek zmoniu, tiek skoniu as atsimenu vaikysteje atsivalgyt jos niekaip negalejau, jau toks skanumas buvo
Esu girdejusi kad is saltalankiu iseina labai skani uogiene. Bet nezinau recepto. Gal kas esate isbandes ir galite pasidalinti receptu?
ir aš prisidedu prie receptų laukimo
Zurnale "Paragaukite" buvo toks receptas, as ji turiu, bet pati nesu gaminusi, gal pameginkit ir mums pasakysit kaip isejo:
1 kg saltalankio uogų, 1,5 kg cukraus, 0,5 ltr vandens. Uogas nuplauti, 5 min. blanširuoti verdančiame vandenyje. Kai vanduo nuvarvės, supilti į dubenį su verdančiu cukraus sirupu. Uogienę sukrėsti karštą į švarius stiklainius, užsukti sterilizuotais dangteliais ir apverstus atvėsinti.
as verdu kitaip.
Surinktas uogas sumalu mesmale, is gautos tyres isspaudziu sultis. I sultis dedu cukraus beveik lygiomis dalimis ir verdu. gaunasi tepama uogiene, kaip dzemas. Kitas variantas- verdu paprasta obuoliene, bet i ja ipilu saltalankiu sulciu- skonis liux O siaip pagrinde tai darau is sulciu sirupa, is kurio ziema gaminam karsta gerima- ipili i vandenuka pagal skoni ir viskas. ir skanu ir sveika
na taip darau: surinktas uogas nuplaunu, sumalu mesmale, tada isspaudziu sultis, cukraus dedu is akies, pavirinu ir - i butelius.
liux gerima padaryt galima, tiek su saltu vandenuku, tiek su karstu. Pameginkit:)
na man anyta yra sakius kaip daryt- o aš 1 tik kartą pabandžiau... tai štai dedama tik šaltalankiai ir cukrus- verdama iki tokio lygio kol paėmus truputuką ant lėkštelės jie sutirštėja (panašiai kaip pradedanti aušt žele) i psio- užsukame... po kiek laiko jau užsuktuose nusistovi ant pačio viršaus toks ale aliejus- jis vertingiausias.
Mano močiutė darydavo labai skanią šaltalalkių uogienę... Dėja receptas išėjo kartu su ja
o jei jas šaldyt įdomu kas gausis?
Sveikutės
Mane taip pat labai domina ką veikti su šaltalankiais. jei skaitote rusiškai, įdedu nuorodą http://dachnikam.ru/zagotov/produkt/oblepiha.php O kada renkate? Kiek domėjausi, tai geriausia žiemą, kai uogytės pašala ir tada jas tiesiog nupurtyti pasitiesus po medeliu paklodę.
Radau "Moters savaitgalio" rugsėjo mėn. receptą:
ŠALTALANKIŲ SULTYS SU MĖTOMIS Uogas perrinkti, nuplauti, nusausinti ir sutraiškyti mediniu šaukštu. Išspausti sultis per marlę. Į tris stiklines šaltalankių sulčių dėti 50 gr. medaus, įpilti 1 stiklinę virinto vandens, ir 1-2 stiklines mėtų nuoviro. Viską išmaišyti ir išpilstytas į stiklainius laikyti vėsioje vietoje. Dar neišbandžiau recepto, bet artimiausiu metu tikrai bandysiu. QUOTE(silsta @ 2008 10 23, 14:23) Radau "Moters savaitgalio" rugsėjo mėn. receptą: ŠALTALANKIŲ SULTYS SU MĖTOMIS Uogas perrinkti, nuplauti, nusausinti ir sutraiškyti mediniu šaukštu. Išspausti sultis per marlę. Į tris stiklines šaltalankių sulčių dėti 50 gr. medaus, įpilti 1 stiklinę virinto vandens, ir 1-2 stiklines mėtų nuoviro. Viską išmaišyti ir išpilstytas į stiklainius laikyti vėsioje vietoje. Dar neišbandžiau recepto, bet artimiausiu metu tikrai bandysiu. O mėtų nuovirą kaip pasigaminti? Gal žinai
Tame recepte parašyta nebuvo, bet as manau, tai mėtas užplikinti verdančiu vandeniu kaip arbatai. Bandysim, tada tikrai žinosim
QUOTE(aralija @ 2008 10 06, 15:53) as verdu kitaip. Surinktas uogas sumalu mesmale, is gautos tyres isspaudziu sultis. I sultis dedu cukraus beveik lygiomis dalimis ir verdu. gaunasi tepama uogiene, kaip dzemas. Kitas variantas- verdu paprasta obuoliene, bet i ja ipilu saltalankiu sulciu- skonis liux O siaip pagrinde tai darau is sulciu sirupa, is kurio ziema gaminam karsta gerima- ipili i vandenuka pagal skoni ir viskas. ir skanu ir sveika Sveikutes, merginos esu nauja nare, bet mane irgi domina saltalankiu uogienes receptas. tikejausi susirasti recepto su medumi. mama sake, kad reikia ruosti uogiene su medumi, o ne su cukrumi, ir kad trinti uogas butina su mediniu grustuvu, o ne su metaliniu irankiu mes su vyru specialiai vaziavom i parduotuve bulviu grustuve pirkti, kad uogiene skanesne butu bute skaniai kvepia tikiuosi maziuks patarimas pades PS> kad liecia medu- galbut tai nera butinas cukraus pakaitalas. QUOTE(silvertree @ 2008 12 28, 02:44) Sveikutes, merginos esu nauja nare, bet mane irgi domina saltalankiu uogienes receptas. tikejausi susirasti recepto su medumi. mama sake, kad reikia ruosti uogiene su medumi, o ne su cukrumi, ir kad trinti uogas butina su mediniu grustuvu, o ne su metaliniu irankiu mes su vyru specialiai vaziavom i parduotuve bulviu grustuve pirkti, kad uogiene skanesne butu bute skaniai kvepia tikiuosi maziuks patarimas pades PS> kad liecia medu- galbut tai nera butinas cukraus pakaitalas. dekit medu i mikrobange ir turesit skysto:)
saltalankiu uogienes pora sauksteliu arba sirupo uzpylus puodelyje karstu vandeniu arbata gaunasi...
o man rūpi, ar dar kažkur kasdieniuose patiekaluose naudojat šaltalankius? na be sulčių, uogienių... gal į kokias salotas?
QUOTE(silvertree @ 2008 12 28, 02:44) mama sake, kad reikia ruosti uogiene su medumi, o ne su cukrumi, ir kad trinti uogas butina su mediniu grustuvu, o ne su metaliniu irankiu Sveikos. Palaikau Silvertree mamą dėl uogienės su medumi, bet tokios uogienės virti ar kitaip termiškai apdoroti negalima. Dėl medinio grūstuvo - irgi teisingai, nes lieka daugiau naudingų medžiagų, tačiau mėsmalę sumalti, o paskui išspausti per marlę sultis - greičiau, lengviau ir daugiau sulčių išeina. Aš gaminu taip: sumalu mėsmale, išspaudžiu per marlęsultis sumaišau su cukrumi (1 (sulčių) : 2 (cukraus) ir sudedu į pakaitintus nedidelės talpos stiklainius, vietoj dangtelio apdengiu 2 sluoksnių baltu popieriumi, kurį aprišu gumyte, bei laikau šaldytuve (galima ir dangteliais užsukti). Pagal tokį receptą neseniai ir gaminau. Jei gaminu su medumi, tai viska darau analogiškai, tačiau medaus dedu 1:1. Su medumi neseniai gaminau šermukšnius ir putinus (atskirai). Aukščiau buvo pateikta nuorodą į rusišką internetinį puslapį, kuriame pateikti receptai, kai kiekvienas sluoksnis uogų stiklainyje apibarstomas cukrumi, o paskui stiklainiai su uogomis pasterizuojami, paskui stiklainiai sandariai užsukami. Čia irgi neblogas paruošimo metodas, nes tokias uogienes galima laikyti ilgiau ir ne šaldytuve, o naudingų medžiagų išlieka daugiau, nei po paprasto virimo.
O kaip jas renkate? Jos taip duria,uogos smulkios
O gal kas žinote gerų vietų, kur tų šaltalankių rinkti galima?
Kadaise, seniai seniai, su tėvais ir giminaičių šeimyna važiavome kažkur Ukmergės apylinkėse, ten visa plantacija tų šaltalankių buvo. Deja, tėvai kažkaip nelabai pamena tos vietos dabar (veiksmas vyko daugiau nei prieš 10 metų)... Gal, sakau, yra dar kur išlikę tokių "giraičių"?
O kada juos rinkt galima? JAu turbut per velu ???
QUOTE(borooze @ 2009 11 22, 01:35) Sveikos. Rinkti galima ir žiemą, bet pagal mano pastebėjimus labiausiai auga prie autostradų, kur rinkti negalima dėl didelės taršos. Manyčiau, kad turguje ir yra parduodama ši pagrindinė užteršta dalis, nors tai gali būti tik mano subjektyvi nuomonė. Šiemet suradau miške krūmelį, surinkau, išspaudžiau sultis ir sutriniau su cukrumi, o prie autostradų niekada nerenku ir turguje neperku.
Dar galima rasti prie senu zvyro karjeru.
laba gal netycia zinote kur Kaune galima isigyti tikru saltalankiu sulciu???
|