Patarkit, kaip namų sąlygomis geriau susidžiovinti obuolius?
Jau daug metu labai paprasta dziovinam.
"Paprastumo" salyga viena - sulaukti sildymo sezono. Tada pjaustai obuolius i deklus nuo kiausiniu ir dedi ant radijatoriaus. Pas mus radijatoriai seni, is keliu vertikaliu sekciju, tai ir tarp tu sekciju sukaisiojam, per pora dienu obuoliukai isdziusta. Namai kvepia
Mes irgi panasiai dziovinam
i orkaite
o tai kaip orkaitej isdziovinti? gal galima placiau?
o tai kokia temperatura turi buti? ar reikia pakaitinti, isjungti ir tada deti? ar kaip?
sorry, uz durnus klausimus
o dabar jau galima nusipirkti specialius džiovintuvus (elektrinius) skirtus vaisiams, daržovėms, žolelėms džiovinti. nusipirkom ar tai slovakų ar slovėnų gamybos džiovintuvą, kaina - apie 120 Lt. Džiovinam viską, o labai gerai tinka grybams džiovinti. panašius mačiau ir kiniečių gamybos......Forma šių džiovintuvų labai panaši į garų puodo., susideda iš 5-ių lentynų.
Na man orkaitėj džiovinti atrodo vargo vakarienė. Kiekvieną kol apvartysi oi vargeli
tas dziovinimo prietaisas turetu buti super dalykas. ten ir uogytes galima pasidziovinti
Nusipirkite elektrinį džiovintuvą ir be vargo išsidžiovinsite grybus ,obuolius,kriaušes uogas ir visa kitą.
Tik reikia žiūrėti jų yra ivairių gamintojų.
Obuoliukus, grybus džiovinu orkaitėje. Ji pas mus elektrinė. Iš seno šaldytuvo grotelių, kurios dėdavosi į šaldytuvą, vyras sumeistravojo (galus nupjovė) tokias groteles (3 vnt.), jos įsideda ir kaip tik telpa į orkaitę, va ant jų prikraunu pjaustytų obuolių arba grybų, įjungiu ant mažiausio galingumo, įjungiu ventiliatorių ir džiūsta iš lėto. Ir vartyti nereikia, nes per tuos metalinius strypus šiluma puikiausiai praeina. Vis išjungiu, kai atvėsta, vėl įjungiu. Jokio čia vargo, tik elektros truputuką daugiau sunaudojam.
as irgi obouliukus dziovinu orkaitej. pas mane dujine orkaite, tai ijungiu maza ugnele ir dar tarp duru idedu sakute, kad nesudegtu
Sveikos obuoliukų džiovintojos
Noriu paklausti,ar kuri esate džiovinusi kriaušes. Pasidalinkite,savo įgyta patirtimi.
Mąstau ir aš rytoj prisikraut orkaitę obuoliukų džiovint. Labai jų daug turiu, o obuolienės jau nebesinori, sultis geriu tik aš viena tai jų taip pat ne per daugiausiai reikia. Bus vaikam sveikuoliškų saldainių
QUOTE(rasiux- @ 2009 10 11, 16:39) Mąstau ir aš rytoj prisikraut orkaitę obuoliukų džiovint. Labai jų daug turiu, o obuolienės jau nebesinori, sultis geriu tik aš viena tai jų taip pat ne per daugiausiai reikia. Bus vaikam sveikuoliškų saldainių Rasiux Tuo pačiu noriu klausti dėl kriaušių džiovinimo. QUOTE(regna @ 2009 10 04, 23:41) Sveikos obuoliukų džiovintojos Noriu paklausti,ar kuri esate džiovinusi kriaušes. Pasidalinkite,savo įgyta patirtimi. As dziovinu kriauses QUOTE(glossi @ 2009 10 15, 16:27) As dziovinu kriauses Glosi
prisiminiau kad mano mociute senai labai dziovindavo kriauses, tai tikrai skonis pasakiskas budavo, o dziovindavo neluptas ir dujineje orkaiteje
mano mociute irgi dziovindavo,bet man tai jie nelabai
Sveikos.
Pritariu dėl kiaušinių dėklų, kuriuose buvo sudėti kiaušiniai (nuosavų ar nenuosavų vištų) pavojingumo sveikatai, ir net jei apkloti juos popieriumi, tai galutinai nuo to pavojaus neapsisaugosi, nes popierius nuo drėgnų obuolių sušlaps ir turės tiesioginį sąlyti su kiaušinių dėklais. Tačiau jei džiovinti obuoliukai bus skirti tik terminiam apdorojimui (pvz.,virimas), tai nieko baisaus, kad dėkluose. Bet kur garantija, kad vaikas paskui be terminio apdorojimo neįkiš į savo burnelę? Todėl geriau nerizikuoti, o džiovinimui dėti bent į saldainių dėžutes. Aš tai grybus ir obuolius džiovinu dujinėje orkaitėje mažiausioje temperatūroje su atviromis durelėmis, kart nuo karto maišydama ir išjungdama orkaitę, taip darau keletą dienų, o paskui sudedu į popierinius maišelius. Tik tokio proceso negalima palikti be priežiūros. Gamini valgyti -įjungi, prižiūri, išeini iš virtuvės- išjungi orkaitę, bet palieki atviras orkaitės dureles. Aišku, džiovinimo aparačiukas būtų gėriau, bet gi yra ir kitokių variantų, kuriais galima pasinaudoti. Pvz., ant radiatorių kartoninėse dėžutėse dėti irgi gerai - jokio papildomo mokesčio už dujas ar elektrą. Tik tokių variantu pasinaudoti negalėčiau, nes turiu keturkojus smalsuolius, o karoliams (žr. žemiau), kaip vaikystėje, jau neturiu laiko. Vaikystėje iš supjaustytų obuoliukų dariau didelius karolius (naudojau didesnę adatą su storesniais siūlais) ir kabindavau ant virvutės virš orkaitės ar kitoje virtuvės vietoje, nes virtuvė ne tik šilta nuo maisto gaminimo, bet ir geriausiai vėdinama vieta, o vasarą tokius karolius kabindavau balkone ant skalbiniams skirtų virvių. O kai obuoliukai buvo išdžiuvę, dėjau į popierinius maišelius (vpz., nuo miltų).
Čia gal ne į temą.....aš vakar su džiovintais obuoliukais (pernykščiais) padariau silkutę. Pakepinau morką tarkuotą, išmirkinau vandenyje dž. obuoliukus, smulkiai supjausčiau, irgi pakepinau, 1 didelę galvą svogūno, pridėjau daržovių prieskonių, atvėsinau ir sudėjau ant silkutės. Vyrui pasakiau, kad čia su voveruškom. Patikėjo...
QUOTE(silsta @ 2009 10 21, 15:25) Čia gal ne į temą.....aš vakar su džiovintais obuoliukais (pernykščiais) padariau silkutę. Pakepinau morką tarkuotą, išmirkinau vandenyje dž. obuoliukus, smulkiai supjausčiau, irgi pakepinau, 1 didelę galvą svogūno, pridėjau daržovių prieskonių, atvėsinau ir sudėjau ant silkutės. Vyrui pasakiau, kad čia su voveruškom. Patikėjo... Na ir prajuokinai, Silsta, su voveruškom, net apsiašarojau nuo juoko! Čia, sakyčiau, net labai į temą, nes po džiovinimo reikia gi kur nors juos naudoti -kompotus virti, į pyragus dėti, šiaip kramtyti, bet, kad į silkę - niekada net nepagalvojau dėti, reikia išbandyti, galima ir apvirti, o paskui sumalti ir apkepinti kartu su svogūnais (manyčiau, irgi būtų skanu), tada galima būtų vyrui pasakyti, kad tai baklažanų ar kitų daržovių ikrai (mano vyras patikėtų). Labai gera idėja!
Regna, klausei apie kriaušių džiovinimą, tai šiame forume radau vieną receptą (tema apie kriaušių gaminimą), kurį paskelbė Smike, bet čia, turbūt ne visai tas tikras džiovinimas, bet irgi originalu, cituoju:
,,Taigi reikes: 4 kriausiu, 3 valgomu saukstu medaus, 1 valgomo sauksto smulkintu graikiniu riesutu, ziupsnis imbieru. Kriauses perpjauti per puse, isimti seklas, apvolioti medaus, riesutu ir imbiero misinyje. Deti i skarda ir dziovinti is pradziu vidutinio karstumo, o po to 80 laipsniu temp. orkaiteje. Jos neturi buti labai perdziuvusios, bet ir neturi jaustis dregmes." Manyčiau, kad šis principas - sumaišimas su prieskoniais prieš džiovinimą, gali būti panaudotas ir džiovinant obuolius ir kriaušes įprastiniu būdu.
Palapine turiu. Zaisti jau idomu pradedanciam mazyliui, o skirta iki 3 maziukui.
QUOTE(Natalja200710 @ 2009 10 21, 17:44) Regna, klausei apie kriaušių džiovinimą, tai šiame forume radau vieną receptą (tema apie kriaušių gaminimą), kurį paskelbė Smike, bet čia, turbūt ne visai tas tikras džiovinimas, bet irgi originalu, cituoju: ,,Taigi reikes: 4 kriausiu, 3 valgomu saukstu medaus, 1 valgomo sauksto smulkintu graikiniu riesutu, ziupsnis imbieru. Kriauses perpjauti per puse, isimti seklas, apvolioti medaus, riesutu ir imbiero misinyje. Deti i skarda ir dziovinti is pradziu vidutinio karstumo, o po to 80 laipsniu temp. orkaiteje. Jos neturi buti labai perdziuvusios, bet ir neturi jaustis dregmes." Manyčiau, kad šis principas - sumaišimas su prieskoniais prieš džiovinimą, gali būti panaudotas ir džiovinant obuolius ir kriaušes įprastiniu būdu. Kažkada aš užklausiau dėl kriaušių džiovinimo. Bet tik dabar užtikau,gal kas yra taip darę,lauksiu atsako.
Mes taipogi viska dziovinam orkaitej nuo batono dziuveseliams iki dziovintu cili papriku
Papildyta: QUOTE(diamond13 @ 2011 09 26, 00:02) Dar mano mociute dziovindavo obuoliukus vasara ant saules. Nezinau kodel bet jos man skanesni budavo,nors obuoliukai is to pacio darzo.. QUOTE(regna @ 2011 08 08, 17:01) Kažkada aš užklausiau dėl kriaušių džiovinimo. Bet tik dabar užtikau,gal kas yra taip darę,lauksiu atsako. Receptas tas man irgi patiko, bet dar nebandžiau pagal jį pagaminti Obuoliukus, kitus vaisius, grybus ir kt. dabar džiovinu elektriniame džiovintuve (veikimo principas: plaukų džiovintuvo), labai mažai elektros naudojama, išdžiovina ganėtinai greitai ir puikiai, didelė talpa.
Sveikos
Obuoliu traskuciai: I platu puoda ipilt 150 ml vandens ir ibert 150 g cukraus. Kai sirupas uzvirs, idet paruostus obuolius ( po nedaug, kad grezineliai laivai plaukiotu), pavirt 2-3 min ir isgriebt. I sirupa sudet kita obuoliu porcija, o tuos kurios isgrebet, viena eile isdeliot anr pergamentiniu popieriumi isklotos skardos. Nelabai karstoje orkaiteje (120C) dziovint 60-90 min. Kai ataus, sudet i metalines dezutes ( pvz. nuo dsausainiu). Taip laikomi obuoliai ilgiau isliks traskus. Jeigu kas bandet parasykit ar patiko, galvoju si savaitgali pabandyt |