Pas mus veiksmingiausia: " kadangi jūs negirdit, tai negirdim ir mes". Kol kas gerai veikia.
Maniškė kol kas to "negirdėjimo" nesuvokia, dar gal per maža, nes nemasto tiek daug į priekį. O dėl pupų tai pagalvojau ar išsiugdys vaikui tas natūralus noras gyventi tvarkingai. Gal bus pradžioj pupos o paskui tik už pinigus tvarkys, o to tai jau nenoriu
QUOTE(Ritulka @ 2006 07 23, 19:28) Maniškė kol kas to "negirdėjimo" nesuvokia, dar gal per maža, nes nemasto tiek daug į priekį. O dėl pupų tai pagalvojau ar išsiugdys vaikui tas natūralus noras gyventi tvarkingai. Gal bus pradžioj pupos o paskui tik už pinigus tvarkys, o to tai jau nenoriu Nereikia jokių PINIGŲ Po kiek laiko galima karts nuo karto pupų neduot įdėt, taip kad vaikas nesitvarkytų tik tam kad gaut pupas įdėt.... Fantazijos Ritulka, fantazijos
Gal vis dėlto pradžioje pabandysiu plakatą, jis kažkodėl man priimtinesnis.
Getter, Apziurejau nuotraukas bet jusu plakatelio neradau Saunuole esi QUOTE(solele @ 2006 08 02, 17:43) Getter, Apziurejau nuotraukas bet jusu plakatelio neradau Saunuole esi Uoj ačiū Daug idėjų "pasisėmiau" iš laidos "Super nanny" ir dirbdama Tarptautinės Amerikos Mokyklos darželyje (pagal amerikiečių programą)... Keista, nes tas plakatas tikrai yra nuotraukose "Marčiaus dienelės" Kai dabar problemos su kakojimu,tai kai tai padaro duodam po 1lt. į taupykle.Kai susidaro didesnė suma tai perkam drabužėlių ar einam į karuseles (ką tuo metu nori). Pas mus su žaislų tvarkimu buvo irgi problemos.Pirma gązdinau, nkad surinksiu žaislus ir atiduosiu vaikams kurie neturi tėvelių.Po to supratau, kad tai kvaila, bet supratimas apie vaikus be tėvelių atsirado, nors tas buvo pliusas.Dabar tiesiog rodau pavyzdžiais.PVZ: nerinko flomasterių, jie išsibarstė, kurie liko atidaryti išdžiuvo ir teko išmesti,sako nupirk, aš atsakau kad buvau pirkus, o tu jų netvarkai, mėtei,piešk su tais kas dar liko.kaulijo, gerai sakau nupirksiu jei pažadi tvarkyt, sutiko.Dabar apie tai neprimenu tiesiog kai baigia žaist ir ima kažką kito paklausiu kaip draugės: "Ar žaisliukai neverks nesutvarkyti? Ji atsako, kad sudėjo, ir jau gali imti kitus.Aš dar paklausiu ar kitą kartą ras,sako taip, ir padeda į vietą. Net gi dabar kol skaičiau straipsnį žaidė su matrioškom.Sako noriu piešt,Paklausiau ar jau nebežais, sako ne,tuoj sudėsiu matrioška ir atnešk man spalvojimo knygeles.Taip ir sutarėm.
O mano kaip nekeista tvarkosi, tik ta tvarka idomiai supranta. Sako, kad jis man padeda savo kambary sutvarkyti.
Aš su saviškiu tai turiu pakovot,kad bent jau žaisliukus susirinktų
QUOTE(Amazing @ 2004 03 20, 12:00) Ji kad ir kaip noredama miego,negali atsigult,kol kambary kazkas ne taip sudeliota. I ka tas vaikas toks pedantas,mes abu tokie tikrai nesam Mes su vyru irgi ne pedantai, bet mūsų mergiočių kambary net jos pačios kelius ir galvas balnojasi: net po "susitvarkymo" pabandžius įeiti, po kojom būtinai trekšteli koks nors žaislas. Ypač jaunėlė beviltiška: ji viską meta kur eina, jai nuėjus miegoti vieną kojinę randu virtuvėj ant stalo, kitą vonioj prie kriauklės, kur dantis valėsi, šepetukas po suoliuku, maikutė kur nors tarpdury... Visa jos natūra tokia: ji išsiterlina viskuo, kuo tik įmanoma išsiterlinti, amžinai už visko kliūna ir griūna, o eidama ką nors daryti pakeliui randa dar tris užsiėmimus ir pamiršta ko ėjo. Ir baram, ir gražiuoju auklėjam - kartais tiesiog rankos nusvyra. Vienintelis dalykas, kurį dar sugebam išsireikalauti iš dukrų (budrios akies ir rodomojo piršto pagalba), tai kad savo žaislus iš kitų kambarių susirinktų. O jų kambarį neišsikentus vis pati sutvarkau - juk norint išsiurbti, reikia bent jau grindis pamatyti...
Man tokios problemos nebėra, nes aš savo šešiamečiui sūnui esu sudariusi savaitinį planelį , kuriame surašiau kokius darbelius jis turi kiekvieną dieną padaryti t.y. išeinant į darželį ir einant vakare miegoti palikti savo kambarį tvarkingą, kiekvieną rytą ir vakarą išsiplauti dantukus, ryte nusiplauti rankytes, išeinant į darželį susišukuoti plaukučius, vakare nusiplauti kojytes, per dieną turi padaryti du kokius nors gerus darbus (pvz. išnešti šiukšles, išluoti laiptinę, plaistti gėles ir t.t)........ir daug kitų darbelių, kuriuos mano manymu, vaikas jau sugeba padaryti pats. Visi mano sugalvoti darbeliai yra surašyti popieriaus lape ir kiekvieną dieną po kiekvienu darbeliu, jei jis yra atliktas, yra dedamas pliusas arba, jei darbelis nepadarytas, yra dedamas minusas. Savaitės pabaigoje yra skaičiuojami pliusai ir minusai. Pasibaigus savaitei aš šį užpildytą planelį pasidedu į papkę ir pradedame pliusus ir minusus dėlioti naujame plane........Kadangi mano sūnaus svajonė yra nuvykti į Egiptą, jam yra pažadėta, kad jei pavasarį bus daug daugiau pliusų negu minusų, mes vyksime į Egiptą, o jei ne, teks palaukti tos kelionės........ Žinokit, kokia veiksminga auklėjimo priemonė. Nereikia ir sakyti, ką vaikas rytais ar vakarais turi padaryti.............
Na pas mane su tvarka irgi problematiška... Dažniausiai tenka mamai neapsikentusiai sutvarkyti vaikų kambarį, nes ilgiau uždelsus ten imtų veistis krokodilai
QUOTE(juva @ 2004 03 05, 16:27) Nu nežinau. Pas mane bernas beveik 6 metų. Kambary tvarka ideali QUOTE(winner @ 2004 03 05, 17:02) Mes su mazyle turim toki smagu ritualiuka vakarais pries miega: visus zaisliukus ir knygutes sunest i tam skirtas lentynas. Taip pradejom daryt pries pora menesiu, kai jai buvo 1,2 m., jai patiko, tai ir priprato kaip faina kad vaikai tvarkosi o maniskei toks noras budavo tik keleta kartu per metus kol kazkur cia forume radau toki pasiekimu plakata :
Mano vaikas neturi savo kambario, gyvenam abu vienam, tai tenka pakovoti už savo laisvę vaikščioti
Reiks tikrai pameginti daugiau su paskatinimais, o ne bausmem. Gugile, su tuo aitvaru nelabai supratau: kas ten ir kaip kyla aukštyn
Aš, tai būna, kad kelias dienas nieko nesakau, kai jau matau, kad tik nosys kyšo iš po "jovalo", paprašau susitvarkyti (kartais ir užrėkiu
QUOTE(Darija @ 2006 10 02, 14:39) Gugile, su tuo aitvaru nelabai supratau: kas ten ir kaip kyla aukštyn NU GAILA DABA FOTIKO NETURIU O KUR PAVYZDI RADAU IR GI NENEPAMENU, BET PADARAI AITVARA SU ILGA UODEGA ANT TOS UODEGOSDAUG KASPINELIU FIGURELIU, IR NUSIPIESI ANT ATSKIRO LAPO KOKIA VAIKO MEGSTAMA FIGURELE SU KURIA KILSI (mes turimnusipiesedrugeli vietoj jo galvytes priklijavome dukrytes nuotraukyte) ISSIKERPI KITOJ PUSEJ PRISITAISAI TO DAUGKARTINIO PLASTILINO IR SU TA FIGURELE KYLI AUKSTYN. (va radau, tas plastilinas vadinasi FIXY gum) o pavyzdy tai buvo kelias su automobiliu nupiestas....
Dėkoju
Ieškodama visokių variantų, aš pamėginau nupiešti ant lapo jam kokios yra taisyklės, t.y. vienoj lapo pusėj kaip negalima daryti, kitoj - kaip reikia. Ant kito lapo eglutę, kur už kiekvieną gerą darbą ir taisyklės laikymąsi jam galima nupiešti po žaisliuką papuošti eglutei. Prieš Kalėdas žiūrėsim, kaip papuošta eglutė ir pagal tai Kalėdų senis rinks dovaną. Jam pradžioj labai patiko ta mintis, bet kai pamatė, kad nedaug per dieną išeina nupiešti, tai jis pats, be jokio leidimo ir skaičiavimų pripiešė žaisliukų, kiek atrodė vertas Tai va, taip mes kovojam už tvarką . Reiks keisti taktiką QUOTE(nuobodi @ 2004 03 05, 09:10) pamaciau ismetytus dukros rubus (eilini karta) ir sakau: -einu pasikarsiu ,-ir uzdariau jos kambario duris. Po kiek laiko ji ateina i virtuve mane pamato ir sako: - mama, tu mane apgavai - nepasikorei.. - as su ja nesusikalbu del tvarkos Kol nesusitvarkysi kambario ten neisi, to nedarysi ir t.t. Dažnai ateina ir sako vaikas: "Mama eik patikrinti, kaipsusitvarkiau..." Aš tai kaip kokia mama inspektorė
pas mane dvi mergaites, tvarkytis yra didele problema. Siaip kai as pati pradedu tvarkyti tai retkarciais ir jos puola padeti ypac vyresnioji 4,5 m. Bet labai noretusi kad grizus is darbo nereiktu pult tvarkyt zaislu kalno. be to didzioji mano labai megsta imti is spintos savo rubus, kurie zinoma islyginti ir graziai susdeti, ir rengia savo leles. Gali sakyt ka nori, neima i galva. Po to vel viska skalbt ir lygint. taip ir nusileidzia rankos. Zaislus seniai jau ismeciau. Pirma karta tik paslepiau kai paprase atiduot grazinau, o antra karta ismeciau tiesiai i siuksline. Liko keli zaislai ir galiu pasakyt kad daugiau ir nereikia. Net kazkur skaiciau kad daug zaislu vaiko kambaryje blasko vaiko demesi ir jis neismoksta susikaupti ties vienu dalyku.
QUOTE(jolantajuskiene @ 2006 10 12, 12:58) pas mane dvi mergaites, tvarkytis yra didele problema. Siaip kai as pati pradedu tvarkyti tai retkarciais ir jos puola padeti ypac vyresnioji 4,5 m. Bet labai noretusi kad grizus is darbo nereiktu pult tvarkyt zaislu kalno. be to didzioji mano labai megsta imti is spintos savo rubus, kurie zinoma islyginti ir graziai susdeti, ir rengia savo leles. Gali sakyt ka nori, neima i galva. Po to vel viska skalbt ir lygint. taip ir nusileidzia rankos. Zaislus seniai jau ismeciau. Pirma karta tik paslepiau kai paprase atiduot grazinau, o antra karta ismeciau tiesiai i siuksline. Liko keli zaislai ir galiu pasakyt kad daugiau ir nereikia. Net kazkur skaiciau kad daug zaislu vaiko kambaryje blasko vaiko demesi ir jis neismoksta susikaupti ties vienu dalyku. tai gi ziuriu,kad ne tik pas mane vyksta karas su dukra del kambario tvarkymo. Galvoju gal reikia tartis del kokio tai atlygio, kad ji susitvarkytu
Zadejau ir as ismest lauk zaislus nieko nepadeda net nesuprato kad dingo puse zaislu
QUOTE(Darija @ 2006 10 02, 13:39) Mano vaikas neturi savo kambario, gyvenam abu vienam, tai tenka pakovoti už savo laisvę vaikščioti As irgi kovoju uz teise vaikscioti
Pas mus yra tvarkos diena sestadienis dazniausiai, ta diena jau vyresnieji zino, kad kol "neblizges" kambariai nieko nebus. Valosi dulkes savo kambariuose, siurbliuoja. Zaislus sutvarko. Siek tiek rubus, nors keturmetei dar reik padet su rubais.
Bet va savaites vidury ko tik negalima rasti... Nors pries miega bendra vaizda visada sutvarko, bet spintose galima rasti visko... Manau, svarbu taisykles siuo klausimu, ir zinoma, tevu pavyzdys. QUOTE(#Mia# @ 2006 10 12, 19:47) As irgi kovoju uz teise vaikscioti Su savo vyrais as ir kovoju,kad kambari susitvarkytu.. niekaip negaliu nieko padaryt... QUOTE(rasike @ 2006 10 14, 16:58) Su savo vyrais as ir kovoju,kad kambari susitvarkytu.. niekaip negaliu nieko padaryt... Man tas padejo... pirmus 5 kartus, o paskui
maniskiui jau 6, o zaislus rinkti nenori, niekas nepadeda, nors kazkur skaiciau, kad vaiko kambari turi buti nedidelis "bardakas", bet mane tai erzina. Kariaujam kas diena, bet....
gal ateis ta diena ir taip, kad nebereikes sakyti, BUK GERUTIS, SUSITVARKYK ZAISLIUKUS
mano mergytei 3 su puse metuku ir atrodo visokeis budais mokinu tvarkytis zaisliukus ir visai nenori ir viskas,ir sakau kad zaisliukai verke,ir pati mokinu kaip reike tvarkytis atrodo kur ta paslaptis kaip cia uzvest kad noretu tvarkytis
QUOTE(maargarita @ 2006 10 25, 17:40) mano mergytei 3 su puse metuku ir atrodo visokeis budais mokinu tvarkytis zaisliukus ir visai nenori ir viskas,ir sakau kad zaisliukai verke,ir pati mokinu kaip reike tvarkytis atrodo kur ta paslaptis kaip cia uzvest kad noretu tvarkytis Galbūt, reikėtų leisti vaikui paūgėti, o mamytėms truputį atsipalaiduoti... Su saviškiu(dabar 8) tvarkiausi kartu ilgai. Būdavo, kad paliepus, susitvarkydavo pats, kaip sugebėdavo. Svarbiausia įvertinti vaiko pastangas. Galbūt, vaikas kažkada susitvarkė pagal savo išgales, o mamytė ,pažiūrėjus, nutarė, kad ne taip ir pertvarkė. Vaikas tai pamatęs, nutarė daugiau nesitvarkyti, nes vistiek mama pertvarkys. Tai taip pat ugdo vaiko nepasitikėjimą savimi (mamos pertvarkymai). Dabar maniškis tvarkosi pats, bet priminti dar reikia. Kartais padaro siurprizą ir sutvarko savo kambarį nelieptas, net akmenėlius ratuku sudeda... Gražu... Tad , mielosios mamytės, truputį atsipalaiduokite... QUOTE(Meškius @ 2006 10 25, 20:54) Galbūt, reikėtų leisti vaikui paūgėti, o mamytėms truputį atsipalaiduoti... Su saviškiu(dabar 8) tvarkiausi kartu ilgai. Būdavo, kad paliepus, susitvarkydavo pats, kaip sugebėdavo. Svarbiausia įvertinti vaiko pastangas. Galbūt, vaikas kažkada susitvarkė pagal savo išgales, o mamytė ,pažiūrėjus, nutarė, kad ne taip ir pertvarkė. Vaikas tai pamatęs, nutarė daugiau nesitvarkyti, nes vistiek mama pertvarkys. Tai taip pat ugdo vaiko nepasitikėjimą savimi (mamos pertvarkymai). Dabar maniškis tvarkosi pats, bet priminti dar reikia. Kartais padaro siurprizą ir sutvarko savo kambarį nelieptas, net akmenėlius ratuku sudeda... Gražu... Tad , mielosios mamytės, truputį atsipalaiduokite... Mes turim dar tokį išgalvotą žaisliukų nykštuką Kartais jis ateina naktį pažiūrėti kaip žaisliukai gyvena, jei juos randa gražiai sudėtus, nesulaužytus - palieka saldainiuką Vieną kartą paliko Oj kaip spindėjo jo akutės....
mums truksta keliu menesiu iki 4 metu,o su tvarkymu niekaip nerandam iseities.Bandziau gasdinti,kad ismesiu i siuksline,o svarbiausia,kad tik pasakau,kad reikia susitvarkyti zaislus,iskart i asaras.Tas juodai uzknisa
Mano šešiametei kažkas atsitiko.
Beje, kambary tebekaraliauja anarchija. Bet tą kambarį ji dalinasi su keturmete sese. Gal čia ir paslaptis? Matyt, vaikai tiesiog kažkuriam amžiuje subręsta tam tvarkymuisi, pradeda jaustis savo daiktų šeimininkais ir ima jais rūpintis.
Tai vat ir aš manau, kad iki to reikia "pribręsti"... Aš pati maža buvau laaabai netvarkinga...
Teisingai Meškius parašė - GAL ATSIPALAIDUOKIME ?
Pasiskaičiusi įvairiuose forumuose, man susidarė įspūdis, kad mes norim būti tikros SUPERMAMOS. Jau norim būti visos tokios tokios... Gal kurios jaučiamės nerealizavusios savęs? Tai norim atsigriebti namų ruošoje ir vaikų auginime, būdamos super. Aš kažkada buvau tarp Freken Bok ir raganos ant šluotos, kas lietė namų tvarkymą. Su laiku supratau, kad kažkokia čia nesąmonė: kam visus ant ausų statyti, pyktis, gadinti sau ir kitiems nuotaiką. Dabar mano mažius vydury svetainės iš čiužinių ir pledų pastato namus ir žaidžia žaidžia. Stovi tie namai savaitę, visi aplink vaikšto. Ateina laikas , susitvarkom. Ir nieko. Ir nėra jokios betvrakės. Priklauso kaip į tą namą pažiūrėsi: kaip į betvarkę ar vaiko kūrybą. Tad ištikrųjų, ATSIPALAIDUOKIME ir būkime tiesiog mamomis, o ne supermamomis!
Čia jau pradedam į pievas grybauti, bet tiek to...
Dar dabar vis prisimenu psichoterapeutės pas kurią lankiau nėščiųjų "būrelį" posakį :Nereikia būti tobula mama, reikia būti pakankamai gera mama.
Maniškei 5 metukai.
Tvarkosi nors ir nevisada, o kartais susitvarko atbėga ir pasko - man gražu, bet tau gal bus nelabai Nuėjusi vistiek pagiriu už pastangas O tvarkyti pradėjo būtent nuo to, kad kambaryje pastatėme vaikišką šiukšlių dėžę ir viena kartą sudėjau išmėtitus žaisliukus į ją.
Mums irgi padėjo šiukšlių dėžė. Be to, daug įvairių dėžučių, į kurias galima susidėti smulkius daikčiukus. Dėžučių išorė pačios mergytės dekoruota. Dar kalbėjom, kad vieną žaidimą užbaigus, viską reikia sutvarkyti ir tik tada pradėti kitą (juk ir daržely taip būna)
Mūsiškiui dabar ketveri. Tai jis, paprastai, tvarkosi žaislus tada, kai laukiame svečių. Man tai to maža, nes žaislus laikome tame kambary, kuriame ir svecius priimame, ir patys laiką leidžiame. Kitur nėra vietos. Tai kartais jau sunku būna praėjimui vietą rast. O kokia tragedija, kai ką nors sulaužom užlipę... Tai, deja, nepadeda, kad pradėtų tvarkyti.
Neseniai pati sutvarkiau visus žaislus, paaiškinau, kur ką padėjau ir pasakiau, kad jau greitai žiema, Kalėdos, tai Kalėdų Senis siunčia nykštukus, kurie tikrina, kaip gyvena vaikų žaisliukai, ar jie tvarkingai sudėti ir t.t. O paskui nykštukai viską papasakos Kalėdų Seniui. O šis dali pagalvoti, kad netvarkingam vaikui nauji žaislai nereikalingi, nes jau ir senųjų nesusitvarko. Tai dovanų neatneš... Tai va. Savaitę namuose beveik tvarka. Viską stengiasi padėt į vietą, tik retkarčiais primenu. Kažin kaip bus toliau? Pagyvensim, pamatysim. QUOTE(Getter @ 2006 07 22, 02:11) Yra tokia tema Vaikas negirdi ką sakau...pasiskaitykit ten yra daug patarimų... Permetu kelis iš jų (mano pačios pasiūlytų) čia Šitas būdas geriausiai pritaikytas žaislų tvarkymui...bet galima ir dar kam nors Labai patiko tavo idėja Mano dukra irgi netvarkydavo savo išmėtytų žaislų. Nesvarbu, ar jos gražiuoju prašydavau, ar piktuoju. Bet pradėjo lankyti darželį ir ten mato, kaip visi vaikai tvarkosi, tai ir ji ir namie pradėjo tvarkytis QUOTE(Ledas @ 2006 11 08, 14:37) Ir dar mes su MB pasakom , kad senis šaltis viską mato ir jei ji nesitvarkys, tai pas ją per kalėdas dovanų neatneš. Tai irgi padeda, nes labai jau senio laukia Pas mus taip pat su tuo Kalėdų seniu Bet sūnus sumastė, kad jei jis visada tvarkysis, o kiti vaikai ne, tai Kalėdų senis jam turės atnešti ir tų negerų vaikų dovanas....
jau antras vakaras kai dukra pati sutvarko ne tik savo kambarį, bet ir iš saliono susineša žaislus. kažin ar ilgam tas noras bus?
Mes turim katina, kuris irgi megsta su zaisliukais pazaisti... tai jei maniskei praeina noras tvarkytis, pasakau, kad katinas isnesios zaisliukus ir paskui ju neberasim, tai ji labai greit viska susirenka.
Siuo momentu ir pas mus Senelis Shaltis labai padeda
Bandziau pagasdinti - nesitvarkysi, ishmesiu visus zaislus. Arba atiduosim kitiems vaikuciams. Tai dar padeda sukrauti viska i maishus Mano drauge savo dukrytei duoda po 1centa i taupykle uz kiekviena atlikta darba - galu gale viskas daejo iki to, kad pradejo mergina deretis kaina ir uz dyka visai nieko nebedaro Gal bandysim su tuo paveikslu/plakatu... Skamba visai neblogai
Prieš miegą skaitome pasakas. Tai vienoje iš knygelių buvo pasaka apie nykštuką, kuris lanko vaikučius ir susirenka netvarkingai sudėtus žaisliukus. Pradžioj pasiima vieną, po to sugrįžta kito.
QUOTE(renolda @ 2006 12 06, 14:21) Tai vienoje iš knygelių buvo pasaka apie nykštuką, kuris lanko vaikučius ir susirenka netvarkingai sudėtus žaisliukus. Pradžioj pasiima vieną, po to sugrįžta kito. o kokia čia pasakėlė? Manau kad maniškei ir suveiktų, nes pasakas mėgsta QUOTE(jolančiukas @ 2006 12 07, 10:55) Pasakėlė apie netvarkos nykštuką
Cia tai gera tema apie zaisliukus
QUOTE(dalytuke @ 2006 12 13, 13:44) Cia tai gera tema apie zaisliukus Mums šitas nė velnio neveikia
reikes ir man tokia priemone pritaikyti. Gal bent kiek susimastys, kai megstamiausi zaisliukai iskeliaus.
|