Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Grybai.
Supermamų klubas > Mūsų namai > Kulinarinės idėjos > Konservavimas
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Pieva1
Sveikos. Esu didelė grybų gerbėja. Na su daugeliu grybų kaip ir viskas aišku, bet voverūškos doh.gif Tik va nežinau kaip jas žiemai teisingai paruopšti. Vienais metais bandžiau šaldyt. Tai pagamintos jos kažkokios guminės. Gal kas žinot?
Skambute
Raugintos voveraitės
1 kg voveraičių
1-2 svogūnai
5-6 lauro lapeliai
50 g druskos
0,5 šaukštelio cukraus
juodųjų pipirų
kvapiųjų pipirų
Voveraites nuvalyti, patrumpinti kotus, nuplauti ir nuvarvinti. Kelias minutes apvirti pasūdytame vandenyje ir nukošti.
Svogūnus nulupti, nuplauti ir supjaustyti griežinėliais.
Druską išmaišyti su cukrumi.
Grybus sluoksniais dėti į išplikytą puodynę, puodą arba stiklainį, kiekvieną sluoksnį apibarstyti druska su cukrumi, kas antrą sluoksnį-svogūnais arba prieskoniais.
Uždėti lėkštutę ir paslėgti stiklainiu su vandeniu arba akmeniu.
Po kelių dienų indą su grybais išnešti į šaltą patalpą.
P. S. Grybai nuolat turi būti apsemti skysčio. Jei jo trūksta, dar užpilti sūrymo (užvirinti I I vandens su 30 g druskos).
jolitka
As voveruskas nuplaunu, ant svaraus audinio paberiu, nusausinu, sudedu i saldymo maiselius ir i saldikli. Niekada nebuvo gumines.
lanaa
saldyti nepatariu.viena karta bandziau, tai gavosi gumines cry.gif
Pieva1
QUOTE(lanaa @ 2005 07 18, 23:42)
saldyti nepatariu.viena karta bandziau, tai gavosi gumines  cry.gif
*

drinks_cheers.gif Įdomu, kodėl Jolitkai guminės nesigauna g.gif
laguna
Jeigu jus pacios grybaujant tai saunuoles thumbup.gif . Bet va turguose pradejo atsirasti is tu vietu kur buvo uzsidege pesticidai. Vietiniai ju nerenka, bet ja kam reikia pinigeliu veza i turgu ir pardavineja. Bukit atsargios.
SKANIU GRYBUKU. 4u.gif
Amalia
QUOTE(Pieva1 @ 2005 07 19, 07:54)
drinks_cheers.gif  Įdomu, kodėl Jolitkai guminės nesigauna  g.gif
*

Manyčiau, kad ji jas trumpai plauna, nes ilgiau vandeny palaikius voveraitės vandens prisigeria ir todėl guminėm pavirsta.Geruose restoranuose jos visai neplaunamos, o tik su šepetėliu po vieną nuvalomos (esant tokioms aukštoms kainoms gali sau leisti).Mačiau tokį triuką - voveraites apibėrė miltais, kad jie nešvarumus suklijuotų, rankomis bliūde atsargiai pavartė, tada miltus nukratė, grybus trumpam (!!)dėjo vandenin mažom porcijom, ir po to tuoj ant skepetos nuvarvėti.Parodė vandenį - jame visi brudai nusėdę.Pati nebandžiau, lauksiu, kol atpigs - jas gi pas mus iš Lietuvos veža, tai kaip ir prie delikatesų priklauso.Taigi, gurmanų patarimas - vandeny nemirkyti.
jolitka
QUOTE(Pieva1 @ 2005 07 19, 08:54)
drinks_cheers.gif  Įdomu, kodėl Jolitkai guminės nesigauna  g.gif
*

As darau panasiai kaip Amalia aprase, tik nebarstau miltais. Kiekviena trumpai po kranu nuplaunu, ir iskart dedu ant audeklo dziuti. Dar viena priezastis del kurios nebyna gumunes - pas mane saldiklyje virsutinis stalcius yra staigaus uzsaldymo. Aisku as viska dedu i ji, o po to perkeliu i kitus. Gal del to.
varlyte
o as jas trumpai apverdut tiesiog keliom sekundem imetu i verdanti vandeni o tada saldau
Kokere
Su uogom tai viskas aisku...
Bet kaip marinuoti grybus ziemai blush2.gif
zigzag
Mūsų šeima mėgsta raugintus grybus. Į stiklainius dedame apvirtus grybus sluoksneliais su prieskoniais (krapai, vyšnių bei juod. serbentų lapai, pipirai, česnakai, svogunai, lauro lapai, druska). Reikėtų suspausti, kad neliktų oro. Viršutinis sluoksnis turi būti prieskonių ir lapų ir daug storesnis už kitus. Uždarome plastikiniu dangteliu ir laikome šaldytuve.
Kokere
QUOTE(zigzag @ 2005 08 18, 17:37)
Mūsų šeima mėgsta raugintus grybus. Į stiklainius dedame apvirtus grybus sluoksneliais su prieskoniais (krapai, vyšnių bei juod. serbentų lapai, pipirai, česnakai, svogunai, lauro lapai, druska). Reikėtų suspausti, kad neliktų oro. Viršutinis sluoksnis turi būti prieskonių ir lapų ir daug storesnis už kitus. Uždarome plastikiniu dangteliu ir laikome šaldytuve.
*

Pabadysiu ir sita
zigzag
QUOTE(Kokere @ 2005 08 19, 09:28)
Pabadysiu ir sita
*

Pabandyk. Labai skanu būna sumaišius su grietine valgyti su virtomis bulvėmis. Arba dėti į visokias mišraines.
Tik druskos nepamažink. Geriau jeigu bus per sūru, grybus nuplausi.
Lona
Kaip darot grybus žiemai?
Čia tema turėtų būti ne apie šaldytus. Noriu pati padaryti grybų, niekad nedariau. Ir normas prašyčiau jei galima rašyti: šaukštas, pusė stiklinės ir pan. Ačiū už info.
ultraviolet
rytoj parašysiu tau super receptuką thumbup.gif Tik ten biškį acto reikės(bet rugštu nebus).Man tai pats skaniausias, nes sūdytų nemėgstu.Ir nemėgstu, jei rugštūs būna ax.gif
Lona
Lauksiu.
ViShy
Mes taip pat prisisaldom grybuku pilna saldikli thumbup.gif kaip gerai ziema issivyrti grybu sriubyte blush2.gif
Lona
Tai kaip geriau šaldyt, virtus ar žalius?
vainė
Apie žalių šaldymą nieko negaliu pasakyt (nors sriuba tai verdama iš žalių, tai tikriausiai kažkaip galima, prašau parašyti kaip tai daroma), bet va vakuot tai niekada nebevakuojame, nėr skanesnių kaip iš šaldiklio.... Nors šiemet tai, įtariu, nieks neprigrybaus.... g.gif
nerile
Visus brybus: nuvalau, nuplaunu, isverdu nesudytame vandenyje (30 min), perkosiu slapiai per kiaurasamti (nu kad truputi to skyscio liktu), tada labai gausiai pasudau ir i stiklainius uzdarau. Siaip jau laikom saldytuve visada, nes ne tiek daug ir turime. Jau ruosiant maistui gera pusvanadi numirkau ta suryma vandenyje. Beveik visada issilaiko gerai. Jokiu prieskoniu!!! 4u.gif
Insomnia
Na mes šaldom tai tik baravykus. Žalius, nevirtus. Ant padėkliuko sudėlioji kepurėles ir į šaldiklį. Kai sušąla, tada į maišelius, ir viskas thumbup.gif
O visokius kitokius grybus tai vakuojam. Bet visada mama vadovauja, tai recepto net nežinau ax.gif Ta prasme, ji pasako, o aš padarau, kaip pasakė biggrin.gif O be to ir tie receptai keičiasi, sužino kokią naujovę ir išbandom mirksiukas.gif
Sapokliaka
As tai "uz" saldytus nevirtus grybus (vistiek juos ziema i sriuba dedi, troskini koki ar pagaliau verdi). Virti saldyti kai atsyla buna tokie patize, negrazus schmoll.gif schmoll.gif

O siaip tai mano mama marinuoja grybus.
Raugintu as asmeniskai nemegstu -grybu gadinimas... Atsiranda toks specifinis raugo kvapas.. schmoll.gif schmoll.gif
ViShy
Mes saldom apvirtus grybus smile.gif
vainė
Mes irgi šaldom išvirtus grybus. Nu labai skanu, anksčiau vakuodavau, o kai pabandžiau- atsisakiau bet kokio konservavimo....
Lona
O virtus šaldot su druska ar be? Atsakykit skubiai, nes ryt varau, o į forumą ateisiu tik 1dienį 4u.gif
Hilde
As ir tik saldau, nes kai isimi skonis buna kai svieziu. Apverdu 15 min be druskos! nuplaunu ir i saldikli. Atsaldau saldytuve. O gaminu viska sriubas ar apkepini su prieskoniais ir t.t. Niekada nebuna istize ar guminiai. Vakuoti pakeicia savo skoni schmoll.gif
pokemonas
Baravykus ir voveruškas nuplaunu nusausinu ir šaldau. O paberžiukus, makavykus ir lenkiškus baravykus nuplaunu, apverdu, sumalu mėsmale, troškinu su druska, pipirais ir aliejumi kokias 40 minučių ir sudedu į stiklainiukus.
Kazlėkus verdu 1 valandą a la savo sultyse: litrui vandens 1,5 šaukštelio druskos ir 1 šaukštelis cukraus, šiek tiek maltų pipirų; išpilstau į sterilizuotus (iškaitintus orkaitėje) puslitriukus, į kiekvieną stiklainiuką įpilu po 1 šaukštą obuolių acto, įmetu 1 lauro lapelį ir užsuku.
Tiesa, visus grybus, išskyrus voveruškas, apskutinėju (nurenku dydįjį purvą) ir plaunu nepjaustytus, nes kitaip labai ištežta galvutės, išpjaustau ir išrakinėju jau nuplautus.
traliabum
QUOTE(Insomnia @ 2005 08 25, 11:33)
Na mes šaldom tai tik baravykus. Žalius, nevirtus. Ant padėkliuko sudėlioji kepurėles ir į šaldiklį. Kai sušąla, tada į maišelius, ir viskas  thumbup.gif
O visokius kitokius grybus tai vakuojam. Bet visada mama vadovauja, tai recepto net nežinau  ax.gif Ta prasme, ji pasako, o aš padarau, kaip pasakė biggrin.gif O be to ir tie receptai keičiasi, sužino kokią naujovę ir išbandom  mirksiukas.gif
*

o kur dedi kotukus? kotukai netinka ar kaip???

o man klausimas, jei uzsaldyti nevirtus, tai kaip juos po to ruost? apvirt kaip ka tik is misko? ar uztenka keptuvej pakepint padazui , o kaip kitiems patiekalams?
Gulia
Kiek zinau visus grybus reikia virti,nes sunkus maistas.As kai istraukiu is kameros tiesiai i puoda.Pries 2 metus kai buvo daug grybu ir vietos mazai liko saldytuve-as padariau ikra is kelmuciu thumbup.gif .Grybus reikia isvirti su druska(bet nedaug) ir i kamera(maziau virti vietos uzima),pakui ant keptuves+svogunu,morku-KEPTU ir ant juodos duonos.Niam niam kaip skanu thumbup.gif
Insomnia
QUOTE(traliabum @ 2005 08 28, 22:22)
o kur  dedi kotukus? kotukai netinka ar kaip???

o man klausimas, jei uzsaldyti nevirtus, tai kaip juos po to ruost? apvirt kaip ka tik is misko? ar uztenka keptuvej pakepint padazui , o kaip kitiems patiekalams?
*

O kotukus tai dažniausiai džiovinam. O po to sumalu, arba šiaip gabaliukais į sriubas dedu.
Šaldytus tai dažniausiai pakepinu, arba į kokį troškinį įmetu arba papjaustau ir ant picos pridedu. O mišrainėm naudoju tuos vakuotus ax.gif
filifjonka
o man labai marinuoti skanu g.gif
ar kas dar marinavoja juos ką? vakar baravykus marinavau... tiesą sakant iš galvos.. tai nežinau kas gausis... acto ir druskos nepagailėjau, tai tikiuosi, kad gal bus gerai... gal kas konkretumo galit įnešt ?
būtau dėkinga 4u.gif
Lapkritė
1. Paverdu 10, 15 min. (Jei vanduo labai tamsus atrodo, tada nupilu tą vandenį, įpilu naujo ir dar paverdu 10 min.)
2. Į koštuvą sudedu, nuplaunu su vandeniu.
3. Į maišelius biggrin.gif
thumbup.gif
skorpiniuke
o kelmucius taip pat ruosti kaip ir kitus grybus? jau ryt vaziuosim daug parsivezti is misko biggrin.gif apsidairem vakar tai prisirinksim ziemai per akis tongue.gif bet niekada nedarius ziemai ax.gif
pokemonas
QUOTE(filifjonka @ 2005 08 29, 09:16)
o man labai marinuoti skanu  g.gif
ar kas dar marinavoja juos ką? vakar baravykus marinavau... tiesą sakant iš galvos.. tai nežinau kas gausis... acto ir druskos nepagailėjau, tai tikiuosi, kad gal bus gerai... gal kas konkretumo galit įnešt ?
būtau dėkinga  4u.gif
*

Galiu. Visą dieną ieškojau ir radau. Rašykitės.
Marinatas:
3 stiklinės vandens,
1 stiklinė 6% acto,
2 šaukštai cukraus,
4 šaukšteliai druskos,
3 lauro lapeliai,
6 kvapnieji pipirai,
3 gvazdikėliai.
Į verdantį vandenį sudedi visus išvardintus produktus ir gauni marinatą. Šita dozė skirta 3 litrams nukoštų virtų grybų - užpyli išmakaluoji ir dedi į stiklainiukus. Skanaus. brunette.gif
Elig
Kažkada teko valgyti grybus paruoštus žiemai su morkom, svogūnais, buvo tikrai labai skanu, bet nežinau recepto cry.gif kažkaip ten viską troškina.Gal kuri KĄ NORS PANAŠAUS DARĖTE ?
kristulia
Aš grybus visada tik šaldau. Apvirtus, truputį pasūdytus sudedu į maišelius ir į kamerą. Mano anyta juos marinuoja, bet man tokie nepatinka. O iš kameros išsiėmus ir atsišildžius gali pasiruošti pagal savo skonį su visokiausiais prieskoniais.
Kofee
As marinuoju grybus jau daug metu ir drauges ismokiau ax.gif tad dabar jusu eile blush2.gif Tik mano grybai tai visokie, aisku isskyrus musmeres lotuliukas.gif
Grybus nuvalau, aupjaustau norimo dydzio ir verdu apie 10 min. Po pakeiciu vandeni iberiu kelis saukstelius druskos ir vel 10 min. paverdu. Trecia karta verdant ipilu vandens tik tiek kad apsemtu grybus, iberiu druskos, stambiu pipiru kvapiuju ir juoduju, acto apie 3 saukstus ir paverdu apie 5min. tada jau dedu i stiklainius ir BUTINAI pries uzsukant dangteli ipilu 1arbatini sauksteli aliejaus ant virsaus!
Tikrai labai skanu ir kvapas yra, tereikia atsukus stiklaini nuplauti grybus. O jei persudete tai numirkyti kelias min. Ir galit daryti misraines, deti i sriubas.
SKANAUS 4u.gif
starbee
[quote=Sapokliaka,2005 08 25, 10:42]
As tai "uz" saldytus nevirtus grybus (vistiek juos ziema i sriuba dedi, troskini koki ar pagaliau verdi). Virti saldyti kai atsyla buna tokie patize, negrazus schmoll.gif schmoll.gif

Raugintu as asmeniskai nemegstu -grybu gadinimas... Atsiranda toks specifinis raugo kvapas.. schmoll.gif schmoll.gif
*

[/qu

na šiaip marinuojami grybai tai taip pat grybų gadinimas manyčiau g.gif geriausia tai šaldyti ir šviezi (nors man asmeniškai patinka ir švieži, ir marinuoti ir rauginti) rolleyes.gif
lotute
[quote=starbee,2006 01 17, 23:46]
[quote=Sapokliaka,2005 08 25, 10:42]

*

[/qu

na šiaip marinuojami grybai tai taip pat grybų gadinimas manyčiau g.gif geriausia tai šaldyti ir šviezi (nors man asmeniškai patinka ir švieži, ir marinuoti ir rauginti) rolleyes.gif
*

[/quote]
as tai nuvalau grybus nuplaunu, nusausinu ir i saldymo kamera, kai sugalvoju isimu, tai grybai kaip sviezi thumbup.gif thumbup.gif
cameja
QUOTE(lotute @ 2006 01 19, 21:41)
as tai nuvalau grybus nuplaunu, nusausinu ir i saldymo kamera, kai sugalvoju isimu, tai grybai kaip sviezi  thumbup.gif  thumbup.gif
*

as irgi tik uz tai drinks_cheers.gif thumbup.gif
eimė
Man irgi žiemą patys skaniausi baravykai ištraukti iš šaldiklio . thumbup.gif
Gandi
Jei norit, kad atsildyti grybai nebutu guminiai, tai atsildinekit saldytuve, jokiu budu ne kambario temperaturoje! O, kad atsile nebutu dar ir sausoki, tai pries ussaldyma grybu nesudykite, druska istraukia visus skyscius!( cia mano , kaip kulinares , patarimas). Atsilusius tuoj pat sunaudokite, nes kuo ilgiau stoves, tuo greiciau darysis guminiais. Skanaus 4u.gif
a-d-a
GRYBŲ MARINAVIMAS

1,5 litro virtų be druskos grybų (ir nuvarvintų kiauraindyje)
4 šaukštai 9 proc.acto
2 šaukštai druskos
1 arbatinis šaukštelis cukraus
750 ml vandens
kvap.pipirų kelis žirnelius, pora lauro lapelių, pora skiltelių česnako

viską supilti į puodą ir užvirus pavirti 10-15 min., išpilstyti į iškaitintus stiklainiukus ir sandariai uždaryti. Ir viskas. Skanaus!

Patikėkit, gaunasi tikrai labai skanūs grybai, kuriuos galima valgyti ir su grietine (pasipjauščius svogūnelio), ir prie silkės tinka, ir t.t.
Kas ragavo, negalėjo atsistebėti, kad tokie skanūs gali būti.
Filia
Su nauju grybų sezonu!!!

Aš tai grybukus marinuoju, džiovinu arba šaldau žiemai. O greitam naudojimui - sūdau.
Šaldau apvirtus be druskos apie 8 min. Tada nuvarva ir į kamerą. Dedu porcijomis, kad išsitraukus iš karto sunaudočiau. O išsitraukusi sušalusius iš kameros, dedu į virintą vandenį. Mat grybai turi būti greitai atšildomi, kad bakterijos nespėtų "pasigaminti". Ir tada jau darau ką sugalvoju iš jų bigsmile.gif
Ketob
QUOTE(Rucikas @ 2006 06 27, 17:50)
Su nauju grybų sezonu!!!

Aš tai grybukus marinuoju, džiovinu arba šaldau žiemai. O greitam naudojimui - sūdau.
Šaldau apvirtus be druskos apie 8 min. Tada nuvarva ir į kamerą. Dedu porcijomis, kad išsitraukus iš karto sunaudočiau. O išsitraukusi sušalusius iš kameros, dedu į virintą vandenį. Mat grybai turi būti greitai atšildomi, kad bakterijos nespėtų "pasigaminti". Ir tada jau darau ką sugalvoju iš jų  bigsmile.gif
*

niekad neruosiau grybu ziemai ir visada pavydejau kas sugeba tai daryti, moterytes prisigalvoje tiek yvairiausiu budu, aha sveikinat jau su nauju grybu sezonu, tik kad oras tok sausas, buvom nuleke i miska nieko neradom, tiesa as ne lietuvoi bet oras tas pats ir grybai tie patys auga tik siuo metui dar nesimate nieko, o kokie ten lietuvoi grybukai dyksta ar kas jau pradejote marinuoti, sudyti ar saldyti?
Vėta
Sveikos:) Aš tai didžiumą džiovinu (barščiams, virtinukams, kepinukams ir pan.), šaldau , mažiausius gražiausius baravykiukus marinuoju. Pernai pabandžiau užsišaldyti svieste keptų baravykų ir raudonikių galvyčių (labai skanu bigsmile.gif ). Kol kas miške dar nebuvau, manau, kad tokioje sausroje grybukai dar miega biggrin.gif O šiaip šeimyna esam pamišę ant grybavimo. Anksčiau esu bandžiusi sūdyti, raugti žalius ir virtus grybus, bet dabar pasilikau prie mėgstamiausių.
*ramunė*
QUOTE(Pieva1 @ 2005 07 07, 14:40)
Sveikos. Esu didelė grybų gerbėja. Na su daugeliu grybų kaip ir viskas aišku, bet voverūškos doh.gif Tik va nežinau kaip jas žiemai teisingai paruopšti. Vienais metais bandžiau šaldyt. Tai pagamintos jos kažkokios guminės. Gal kas žinot?
*

Taip ,aš irgi vienais metais "guminukų"prisidariau.Dabar vien tik sūdau,kai reikia paruošti valgymui numirkinu arba nuverdu ig grybai kaip švieži thumbup.gif
Osvile
Jūs man pasakykit, ar tuos marinuotus stiklainiuose būtina šaldytuve laikyti? blush2.gif Gal užtektų kokiam garaže? Būsiu dėkinga parašiusiom.
Filia
Jeigu šaltas rūsys, tai galima ir rūsyje, bet jeigu šiltas, tai geriau šaldytuve. Kaime aš laikau rūsyje, o kai parsivežu į Vilnių - šaldytuve.
Vėta
QUOTE(Osvile @ 2006 08 16, 16:15)
Jūs man pasakykit, ar tuos marinuotus stiklainiuose būtina šaldytuve laikyti? blush2.gif  Gal užtektų kokiam garaže? Būsiu dėkinga parašiusiom.
*

Marinuoti grybai puikiausiai išsilaiko ir nebaisiai šaltame daugiabučio rūsyje, tik per metus būtinai reikia sunaudoti.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.