Turiu 4.5m. sūnų, kuri leidziu i darzeli nuo 1,1m. tai gana draugiska vaiku grupe jau pakankamai susigyvenusi ir atrodo is gana kulturingu seimu, taciau viena diena pareina mano atzala is darzelio ir sako "mamyte, Kliadas sake "ciulpk b....." o ka tai reiskia..?" na tiesa pasakius buvau siek tiek pribloksta tokio vaiko posakio, bet neturejau ka paaiskint apart to kad taip kalbeti negalima ir negrazu jei pats nesupranti ka reiskia....aisku veliau pasitaikydavo ir idomesniu ir daznesniu klausimu, ka reiskia vienas ar kitas posakis.....namuose jis jau puikiai zino kad keiktis yra tabu ypac kai girdi mamyte, bet ne kiek neabejoju kad darzeli ir jam tenka "pasireiksti", kaip vaikui padet suvokt kad tai yra negrazu.., nes kiek supratau is jo atsakymu "o kodel tas ir anas gali keiktis o as ne....." musti yra beprasmiska....
As irgi auginu maza keikuna. Ko tik nebandziau, ir dirzu bausti, ir barti, niekas nepadejo. O mociute atrado gera buda atpratinti vaika nuo keiksmazodeziu. Kai tik tas pradeda keiktis, mociute traukia is kisenes adata ir sako, na tuoj badysiu liezuvi. Va taip pamazu ir atpratinom, as manau kad tai veiksmingas budas.
Libra gal ir geras budas jeigu padeda, nes tikrai niekas negelbsti nei dirzas nei pedagogiski aiskinimai.Nors sako gasdint negalima bet tai ka gi daryt kur tie psichologai ko nepaaiskina.
del keikunu girdejau tokia nuomone (skaiciau kazkur) kad jie taip kitu demesi i save atkreipt stengiasi. tada vienintelis budas atpratinti - visai nekreipt demesio - tegu keikiasi, kad ir kaip mums butu nepatogu prie kitus ir pan. man suveike, kai bande keiktis, o jau kai viskas praeje buvo, pana paaugo, pradejom sneketis kodel kiti vaikas sako negrazius zodziu, kad tik negeri sako ir pan.
Aisku yra dar viena priezastis - kada namie pastoviai girdi, tada jau be sansu atpratint. Yra vienas berniukas darzelyje, keikiasi kaip turginis koks, ir siaip elgiasi kaip banditelis, mane tai stebino tol kol nepamaciau jo teti ir kaip tas su sunum bendrauja, gal kas trecias zodis buvo bl... tai ka is vaiko noret. Cia jau patologija, kaip taip galima su vaiku?
Iva na as bandziau nekreipti demesio, bet zinai kai parduotuvei paklausai kaip vaikas pradeda "kodel tu bl...man neperki to ar ano...." man paciai is salies ziurint baisu darosi, cia man didesne problema gal yra ta kad as nemoku paaiskint tu keismazodziu ka jie reiskia, tik temoku pasakyt kad tai negrazu, o manajam to neuztenka, nes anot jo jis pats zino kad negrazu, tik va ka reiskia jei jau negrazu jis nezino :
Kaip auga vaikai... Temoje nuo 1 iki 3 metų "Mažieji šnekučiai", o jau nuo 3 iki 7 metų "Mažieji keikūnai" :o
Degute na ka padarysi, tokia siandiena..... :-[
Nesakykit, kad ir manes tas pats laukia ateity... [img]http://smilies.sofrayt.com/%5E/q/cry.gif[/img]
Tikriausiai visi per tai pereina, vieni skaudziau, kiti maziau.
Asta ar tu tikrai manai kad jam reiksmiu reikia? Be to daugelis keiksmazodziu juk be tiesioginiu reiksmiu, tad ir aiskint nera ka, tavo jau pakankamai didelis suprast kad kai kurie zodziai gali skaudint aplinkinius, kad tau nesmagu girdet kaip sunelis sneka taip negraziai kaip tik blogi zmones sneka, paklausk ar jis noretu tokiu blogu but? Yra tokia labai gera knyga, man ji labai patinka - "tarp tevu ir vaiko" praktiskosios psichologijos serijos. ten labai graziai ir suprantamai parasyta, ji man labai padejo, ten yra tokia mintis, kad vaikui, ypac berniukui, yra butina keiktis, jeigu taip daro jo aplinkoje, nes jis nori pasirodyti kietas, buti lygus su bendraamziais, taciau jis turi zinoti leistinumo ribas, tarkim zino kad tai keiksmazodis ir kad keiktis jeigu nori gali tik savo aplinkoje, ne prie mamos, tecio, suaugusiuju, mergaiciu. Gal cia ir yra dalis tiesos
Maniškė irgi labai gražiai ir svarbiausiai garsiai moka sakyti"ETIKMAT". Bet nežinau - drausti tai ar ne, nes kaip tada paaiškinsi vaikui, kodėl taip per televizorių kalba
[smiley=smiley1.gif] [smiley=smiley1.gif] [smiley=smiley1.gif] vaikai kaip kempines, ziuriu tik ir ziurek ka sneki. del to "etikmat' vakar ziurejau laida, tipo Salamakina i kokia ten komisija iskviete, kodel i eteri keikiasi [smiley=smiley1.gif] atrodo nusprende kad nieko cia tokio, jeigu jam galima tai gal ir vaikam tada turbut galima [smiley=smiley1.gif]
Mano, kad vaikai keikiasi kol jiems idomu, po to praeina. Maniske sededavo 2,5m. ant puodo ir kalbedavo bl..., bl..., tokiai nieko nepaaiskinsi. Bet kai keikesi 4m.sunus pasakiau, kad ir as, ir tete zinom dar daugiau keiksmazodziu, bet garsiai nesakom. Dar paklausiau ar zino ka reiskia megstami keiksmazodziai: pider...., b..., ir ju atitikmenis literaturine kalba. Nezinojo- tad paaiskinau, o jis paklause kaip negrazei yra pute, pasimeciau, bet pasakiau. Sis pokalbis labai padejo(kalbejomes vakare lovoje). Dabar sunui 7,7m ir pats juokiasi ir pasakoja kaip vaikai kieme keikiasi ir kad nezino keiksmaz. reiksmes.
[smiley=smiley1.gif] [smiley=smiley1.gif] [smiley=smiley1.gif] isivaizduoju kai jis verteju draugam dirba, saunuole va cia tai auklejimas, o keiktis jam noras dingo?
Bent jau pastoviai nesikeikia, nes zino, kad taip daro tik lialiukai kurie dar nieko nesupranta. O jei supykes ka ir pasako- stengiames neakcentuoti, jei tai ne per daug slykstus zodis.
Zinot, vakar atradau gera metoda, padedanti atsikratyti keiksmu, gal ir jums pades!. Ogi pagrasinau, kad jei dar is burnytes islys liezuvis arba negrazus zodis (musu atveju b*y*b*i*s), tai uzklijuosiu su dideliu pleistru >:( Sako, o as nusiplesiu. Ogi sakau, pamegink1 Uzteko tik atkirpti gabala, klijuot jau nebereikejo! Gal pades, kaip manot? ;D ;D
Na mano metoda irgi gal kazkiek ziurokas, bet veiksmingas ;DAs paemiau zirkles ir pasakiua kad nukirpsiu liezuvi, kuris taip negraziai sneka. Cypdama leke ;D Daugiau nebereikia keiktis
As tai irgi apturejau juoka pro asaras. mano sunui buvo dveji, dar vos kalbet ismokes. Jis paprase iskept blynu. As paziurejus i saldytuva pamaciau, kad nera pieno.
-Nela pieno?-klausia sunus. -Kas dabal bus? -Blynai bus neskanus, - atsakau. -Neskanus? Nu pyzdiec! (atsiprsau uz dialogo autentiskuma ;D) PO tokio pokalbio mes su vyru tik susizvalgem ir kad pradejom juoktis ;D ;D ;D. Na, nesusilaikem, taip juokingai tas keiksmazodis is tokio vos kalbet mokancio spoko nuskambejo. Po to, aisku paaiskinom, kad taip kalbet negrazu. Dabar jau sunui 11 metu. Jei keikiasi, tai tik tada, kai as negirdziu ;D
Mano panikei buvo 2m kai is darzelio "parsinese" keiksmazodi. Viena karta pasakiau, kad negrazu taip kalbeti, kita karta, bet zodziai nelabai veike. Tada pasakiau, fui, kokia nesvari burnyte, kad tokius bjaurius zodzius kalba, reikai isplauti ja. Paemiau jos dantu sepeteli, pamuilinau ir padaviau, kad pati issiplauta negraziai kalbancia burnyte. Putojo muilas, panelei akytes asarojo, bet daugiau keiksmazodziu is jos neteko girdeti. Gal kiek ziauroka, bet patikekit, labai veiksminga.
dabar jai 4.5
taip, dabar ir as turiu namie mazaji keikuna:) Jis kuo puikiausiai supranta, kad taip sakyti yra negrazu, tuo ir megaujasi:)
Karta teta pasake, kad kai jis keikiasi, jam is burnytes-smirda, ir, kad teks visiems aplinkiniams mautis dujokauke:).... nepatikesite, koks efektas buvo, kai tevelis is tiesu surado dujokauke:D
Ginte, keiksmazodziu parsinesa ne tik is darzelio. Tiesiog siame amziuje jie tampa idomus, juk labai smalsu pasakyti koki negera zodi ir laukti tevu reakcijos. O jei tevai supyko, tai juos nervinti vel ir vel...
Su muilu dantu nevalyciau ne uz ka, pati pabandyk sau ar teciui, juk tikrai kartais netycia issprusta ir suaugusiam riebesnis zodelis, negi vienintele priemone turi buti tokia drastiska. Tikrai jau geresnis Ofos varijantas, jis bent jau su jumoru ir efektas yra. O siaip keiksmazodziai buvo, yra ir bus. Tai gal geriau juos ismokykime keiktis lietuviskai? Lietuviski svelnesni Ofa, malonu, kad prisijungei malonu ir man, kad jus cia suradau:) tik labai jau keista, kad mamyciu forume apie vyresnius vaikus, skaicius, atvikshciai proporcingas , vaikuciu amziui:) Juk is tiesu, vaikui augant rupesciu tik daugeja.
Sveikute Ofa
taip rupesciu daugeja, bet laiko mazeja, kai vaikai paauga klausimu maziau kyla gerai cia su ta dujokauke bet muilu tai tikrai nesiimciau, labai jau drastiskai atrodo, ir bjauru gi kaip turi buti daug daugiau juoko mums su vyru sukele, vienas musu nepavykes pedagoginis bandymas. sutarem, kad pats baisiausias zodis, sukeliantis teveliams nevienareiksmiska, pakraupuse reakcija, bus "boingas"(cia tas didelis didelis lektuvas) Mums, kazkodel, atrode, kad mazius ,prie maloniuju kaimynu ir kulturinguju tetu, geriau jau kas 3 minutes kartoja "boingas", negu s****s:). Ir, ka galvojate-pavyko, puse dienos pyplius isikandes sita zodi, megavosi musu pastabomis, kad taip sneketi yra labai negrazu ir t.t. Dziugavome.... ta pati vakara, visa seimyna, draugiskai ziurime vakaro zinias, o ten diktores balsas ramia intonacija, parnesa "....lietuvos avialiniju boingas...." As tik spejau pamatyti kvadratines ish nuostabos savo "kudikelio" akytes....Supratingas pasirode vaikis, lyg ir norejo, klausti, o kodel, ta teta is TV keikiasi, bet pamates mus su vyru is juoko besiraitancius ant zemes, viskas jam isaiskejo.
Mano berniokas irgi megsta pasikeikti.Tai kazkokiam filme maciau,kaip nusikeikusiam vaikui muila i burna ikiso,manasis irgi mate.Tai dabar baigia atprasti bijo kad ir mes muilo i burna neikistume.
Maniškė nuo beveik dvejų metukų lanko darželį, todėl neišvengiamai parsineša iš kolektyvo ir jo žodžių. Iš pradžių jie buvo "švelnesni", tai jų aš "negirdėdavau". Maždaug nuo ketverių žodynas prasiplėtė: atsirado įvairesnių, "riebesnių" žodžių. Tada aš ramiai klausdavau, ką kuris žodis reiškia, nes aš tokio nežinau ir nesakau, kur jį išgirdo. Pradėdavau aiškinti, kad taip kalba įvairiausi valkatos, girtuokliai, kad tai nepadorūs žodžiai ir kad geriausia kalbėti tokiais žodžiais, kuriuos pati supranti. Kadangi namuose iš tėvų ir senelių tokių žodžių maniškė tikrai negirdi, tai ir pasako labai jau retai, gal tik sau, kai žaidžia. O darželyje, tikiu, pasako ir dažniau, juk tam ir yra kolektyvinės "ligos"...
maniskis irgi karts nuo karto keikteli, bet kol kas l. retai tai ir nereaguoju. Viska idemiai perskaiciau gal teks pasinaudoti
O as siandien isgirdau, kaip maza mergaiciuke riebiai nusikeike, ir mamai bei jos draugem tai sukele juoko priepuoli, prase pakartoti ir pan. As maniau, kad cia ne juoktis o verkt reikia! Vaizdelis kraupus buvo.
Cia jau ne vaikams kazkoki pamoksla reikia atrasyt, o tevams...
mano mergike tai irgi is darzelio atsinese tokiu zodeliu kaip : s.dinas, apsi.kes, apsis.k, bet cia visos grupes liga, per susirinkima aukletojo minejo sita problema, ir dar minejo kad vienas berniukas l.keikiasi, tai visai tiketina kad greitu laiku ir kiti vaikai prades riebius keiksmazodzius kartoti. is tikru kartais buna labai juokinga kai mazas zmogeliukas nusikeikia
Mano mažius kažkurį vakarą kai jam kažkas nepavyko tarė: "*ūdas b*et". Nesureaguot nagalėjau. Paklausiau ką reiškia, sako nežinau, bet taip sakyti reikia, kai susinervuojama. Paaiškinau, kad tai labai negražus žodis ir taip kalbėti negalima, kad taip kalba valkatos, kur maisto konteineriuose ieško. Kol kas nepakartojo. O šiaip jau manau, kad nereikia turėti iliuzijų, kad vaikai nesikeiks. Tačiau jie turėtų žinoti kur ir kada to nedaryti. Kai prisimenu save ir savo draugus, vienu tarpu žiauriai keikėmės (buvome maždaug 13 m), tačiau paskui tas praėjo. Dabar net ir susinervinus jokiomis aplinkybėmis kažkaip neišspūsta. Na tiksliau labai jau retai
................mes irgi turim sita problemele,tik labai nepatogiai jauciuosi,kaip viesoj vietoj pasako,isikandes zodeli viena toki riebu,cia kelis kartus filme "Gyvuneliu detektyvas"isgirdo,tai varo nesustodamas ,o zodelis tai."pimpal....s" nu sakes,bandem drausti,aiskinti,kad negrazu,visvien savo varo,dabar nekriepiam demesio,bet kazkakaip nepamirsta
O as saviske mergiote pamokau, kad negraziai kalba tik tie vaikuciai, kurie nemoka graziai kalbeti ir juos reikia pamikyti. Pvz. sako sudas, tai sakau, kad sakytu grudas, kai bliat - tai balionas. Dar ji man kelis kart sakydavo eik tu sikt, o pamokiau sakyt - eik tu malku kirst.
Labai juokemes, kai ji kazkur nugirdo (gali but, kad is tecio): jobtrimat, sakau, cia taip pat negrazus zodis, reikia sakyt gelyte, tai ji sako jobtrimat gelyte, ai tegu ir sako. Mes tuos negrazius zodelius pavertem i zaidima, ji taip pat pati turi sugalvoti, kaip negrazu zodi paversti graziu Pabandykit ir jus. Visai linksma buna
mano keikunui spalio men bus 3metai.Nei jis darzeli lanko,nei su vaikais bendrauja.Siandien atejo ir sako:nei per saldu nei per rugstu(REKLAMU AUKA)ai,eina nakui.Ir is kur?
Is savojo siandien irgi pirma kart isgirdau riebu zodeli.nu bet aisku cia teveliai kalti is kur vaikelis tokiu zodziu istrauks.Atnesiau as sriubos lekste sakau eik valgyt o tas pakeles galva sako: o ka cia turi ble*,tai ciut lekste neiskrito is ranku.Ir jau kelis kartus siandien isgirdau .zaidzia su playstation'u sako :nu neina ble* zaist.Nu nezinau reiks imtis auklejimo.
Man irgi teko raudonuoti del mazes sneku.
Vaziavom mes is Palangos autobusu namo, o mano mazoji bendraujanti labai, tuoj ir tarp suaugusiu susiranda draugu As zaidziau prie kompo, zaidziau zaidziau ir zaidimas nuluzo, as labai issigandau, verkiu, beldziu tetciui i vonios duris, sakau, gelbek, o tevelis man, rekia supykes, palauk, pas.ksiu ir ateisiu... O mergina isijautus pasakoja, autobusas visas girdi, o man tai nors po kede lysk...
Tai va buvo ir man karta toks nuotykis parvaziavom is kaimo aisku su didizusiais nesuliais nu ir vaikinukas jau pades nesti griebe savo zaislus ir tempe
gera tema
"Ir atskrido juodas varnas - eik anas bi*in, Atsitūpęs ant lieptelio š*ko vandenin" Įsivaizduokit autobuso keleivių reakciją
Kiek teko pastebet, tai svarbu per daug nesureiksmint, kad musu
Parvaziuojam mes karta is darzelio, lipam is masinos, o dukra ir sako, zinai mano drauge toki zodi moka-pi.da! O as, kad sureagavau-ojojoi,ajajai, vaikuti, kaip negrazu, nesakyk daugiau taip Dabar jau pamirso tikiuosi
Na, maniske dar maza palyginus, tai ir zodeliai pas ja tokie "nekalti"- sh...as, durnius ir pan. Na, bet vistiek sugeba "laiku" juos panaudoti. Pvz., parduotuvej stoviu as prie lentynos, o ji uz manes grudasi ir netelpa, sako: "Patrauk savo su...ine, as netelpu...". O salia tokia bobute stovejo, tai vos nenualpo...
maniškis sugalvojo tokį žodį
šiknabaka
Mano mazoji,kai supyksta ant seses,drebia:"Tu sudas" arba"tu p...palas"...Darzelio mokykla
Jooo, mano trimetinukas šiaip tik neseniai pradėjo daugmaž kalbėti, tai daba taip turim kontroliuoti ką sakome patys
Taigi rytais vietoj LABAS RYTAS girdime "ŠŪDALAS"
Maniskis i darzeli isejo 2.5 m. Buvau prisiklausius kalbu "nu dabar kaip prades keiktis". Laukiau laukiau, ir................. ka jus manote, per metus vaikas is darzelio neparsinese nei vieno keiksmazodzio
dabar einam i kita darzeli, cia situacija kiek kitokia, i namus kol kas neatejo keiksmu, turbut per mazai dar laiko (tik savaite lankom ta nauja darza), bet kaimyne pasakojo, kad jos vaikis jau kalba "pilnu darzelio leksikonu".
Na maniskis nelabai atsinesa is darzelio tu zodeliu..kazkaip jau praejo..tik supykes kazkokias nesamones barbalioja, na vienas keiksmazodis "pistalas"..seip jei negraziai kalba pora sykiu varem burnyte prauti, nes sakom, kad blogas kvapas, kai vaikai blogai sneka...Mes su vyru is vis nesikeikiam, nes nuolat esam vaiku akivaizdoje...
O dabar atejo laikas, kai uzeina kad barbaliuoja, kaip mazasis brolis..bijau, kad nesustotu jo kalbos vystimasis, nors ir taip tai sakau jam, kad tu ir taip mazas, bet ne toks..tu jau sneki labai sauniai, tu saunuolis ir pats pats
Tikriausiai gerą darželi pasirinkote, kad vaikas nesikeikia
Maniskis sedi namie ir visko prisiklauso
vaikai greitai uzauga, jau keiktis ismoka apie 8 metu... O kaip Jus jauciates kai suzinote is kitu tevu, mokytoju kads jusu vaikai labai negraziai keikiasi ? Ar juos barate? s:
Vaikai greitai auga tas tiesa. Is kitu negirdejau del sunaus keiksmazodziu, bet paciai isgirdus nelabai budavo malonu. Barti niekada nereikia vaiku, reikia su jais pasikalbeti ir aisku patiems nesikeikt:)
mes darom taip(3metu vaikui)nekreipiam demesio,jei vistiek demonstruojasi izuliai tai sakom,kad as nieko nesuprantu ka tu cia pasakei ,paskui nustoja keiktis kai pamato,kad niekas nereaguoja.manau jei aiskinsime kaip negrazu,tai gali specialiai is pykcio keiktis.kaip vyresniems veikia nzn
Aš savo sūnui (6 m.) liepiu išsiplauti burną, jei išgirstu
keiksmažodį. |