Maniškiai prie manęs nesikeikia.Anksčiau atrodė, kad nesikeikia aplamai, o neseniai sūnus pranešė, kad mokykloj už kiekvieną keiksmažodį renka į taupyklę po 5 centus...tai vadinasi, keiksmažodžių moka pakankamai.
Mano sunui uz 3 dienu sueis 8 metai. Taigi, siek tiek is patirties keiksmazodziu tema.
Nors siaip maniskis nesikeikia (kokius pora kartu yra kazka tokio pasakes bet nesuvokdamas - kai dar buvo mazesnis). Kai paaugo ir eme suprasti, kas tie keiksmazodziai ir kad tai negrazu, eme labai kontroliuoti aplinka - visiems suaugusiems liepia nesikeikti ir net isizeidzia, jei prie jo tai yra daroma. Nieko del to nedariau ir negaliu girtis, kad tai mano auklejimo vaisius - anaiptol. Jis pats toks. Bet vakar kilo toks gincas. Dabar nepasakysiu nuo ko tai prasidejo, bet eiga mazdaug buvo tokia - kodel kazka daryti suaugusiems galima, o vaikams - ne. Vienas is aptariamu dalyku buvo - kodel suauge gali keiktis (buna ir man isprusta), o vaikui - ne. maniskiui labai padejo toks palyginimas: Ziurejau viena filma, kuriame vaikas norejo ismokti kautis kardu. Jam dede pasake - pirma ismok naudotis galva ir sirdimi, tuomet galesi mokytis naudotis kardu. Papasakojau tai sunui ir pasakiau - vaikas pirma turi ismokti graziai kalbeti, ismokti jausti ir ivardinti tuos jausmus, turi ismokti uzjausti, suprasti kita zmogu, turi ismokti ivertinti situacija, turi ismokti gerbti kita zmogu, o tada gales mokytis plustis ir keiktis. Nes kol vaikas yra mazas, gali keiksmais pridaryti labai daug bedos. Na ir daviau kelis pavyzdzius is musu gyvenimo. Kazkaip tai ji itikino.
Mano dukra nors dar tik sesiu metu irgi kartais nusikeikia. As tai pirmiausia paklausiu is kur toki zodi isgirdo, tada klausiu ar zino kokia jo reiksme, o tada jau nuo situacijos: jei nezino, tai liepiu nesakyti zodziu jei nesupranta ka reiskia, o jei zino tai klausiu ar tas zodis cia tiko ar ne. Dazniausiai padeda, ir daugiau tokiu zodziu nebevartoja. Nors sunkiausia kai liepi to zodzio nevartoti, o tik isijungi televizoriu ir ten kas antras zodis toks. Na tada sunkiau paaiskinti kodel jie vartoja, o jai negalima.
Aš dėl savo vyresniųjų keiksmažodžių nebepergyvenu, visi tai praeina. Žinoma, jeigu tai normos ribose.
Mano sunus nesikeikia. Jau nesikeikia-keikesi, kai jam buvo 3 metai
na as manau pirmiause kad vaikas nesikeiktu reikia paciam nesikeikti jo akivaizdoje.aisku vaikai greitai ismoksta tai ko negalima tai geriause ne saukt ant jo nes tai dar daugiau jiems sukels azarta keikis,o paprasciausiai pasikalbet.manoji dukryte kadaise yra pasakiusi kelis zodzius is keiksmazodziu,bet tai buvo dar seniau.kolkas negirzdiu is jos daugiau keiksmazodziu
na pas mus irgi įkalta, kad keiktis galės, kai bus suaugęs. Tai vakar vat žiūrėjom krepšinio varžybas abu ir sirgom už Žalgirį su emocijom. tai mano 8,5m sirgalius sako, mama, tu nesupyk, bet galiu trumpam suaugusiu pavirsti ...
Ne vieną kartą esu pagavusi sūnelį besikeikiant. Bandom išaiškinti, kad tai tušti be vertės žodžiai. Aš jam aiškinu, kad vaikai keikiasi todėl. kad mano jog tada jie bus "kietesni". Bet juk taip nėra. Sūnui sakau tu būsi daug "kietesnis" jeigu mokėsi gerai skaityti (tada iš knygų sužinosi daug įdomių dalykų), daug sportuosi, būsi stiprus, būsi sumanus, turėsi daug draugų. Vat tada tu būsi "kietas", o ne pavartojęs kokį bjaurų žodį. lygtais mano aiškinimai nenueina vėjais.
QUOTE(Rigedora @ 2005 03 10, 12:39) na pas mus irgi įkalta, kad keiktis galės, kai bus suaugęs. Tai vakar vat žiūrėjom krepšinio varžybas abu ir sirgom už Žalgirį su emocijom. tai mano 8,5m sirgalius sako, mama, tu nesupyk, bet galiu trumpam suaugusiu pavirsti ... AR leidai?? As pati nusikeikiu kai susinervinu, ir bijau, kad vaikas isgirs butent is manes 3,5 pyplys keikiasi.ka daryt?baudziau visaip,dabar bandau ignoruot,ale jau nuo zmoniu geda
Prisiminiau
Kai vaikas pradejo keiktis namie ji uzjaucianciu balsu pradejo kalbet: oi, burnyte susirgo, kad taip negraziai kalba, ojojoj kaip negerai, reiks gydyt. Tada nuvede vaika i vonia ir isplove burna su muilu. Rase, jog vaikas pavaiksciojo po namus kelias valandas iskises lieziuvi, bet daugiau keiktis nemegino manau, kad panasiai elgciaus: barciau burnyte, gal net pirstu pliauksteleciau. Savo didziosios kartais taip pirstukus baru, ypac, jei ka nors is broliuko atimineja. Jei ignoravimas nepadetu, bandyciau tematizuoti ir ikyriai klausineti, ka vienas ar kitas zodis reiskia.
Maniškis tokio amžiaus irgi išgirdo iš didesnių vaikų žodį b****, tai ir jis pradėjo taip šnekėti. Bet aš išgirdusi vis paklausdavau ką tas žodis reiškia. Kadangi nežinojo, tai greitai liovėsi jį vartojęs. Dabar darželyje yra vaikas kuris keikiasi, bet kažkaip išaiškinom kad jei kitas vaikas negražiai šneka, tai nereikia visko kartoti. Juk jis ne tas vaikas. Kol kas jokių keiksmažodžių negirdim iš jo. Lauksim paauglystės...
Kieme dičkiai primoko mažius, tie kartoja ,o jie kvatoja už pilvų susiėmę,o paskui mažiai darželį kartoja ir mamkos raudonuoja.Na , kad mergaitės keiktusi kažkaip negirdėjau, nebent paauglės.
QUOTE(xaiva @ 2006 03 31, 11:06) O aš girdėjau.
kai isgirdau pirma b...,tai nekreipiau demesio,o antra karta paklausiau ka reiskia,daugiau nebekartojo...
Aš savo 10mečiui pusproliui paaiškinau pochui, nachui, jobtvaimat reikšmes, tai dabar niekada nebeišgirsi sakant
O kaip su mažais vaikais, tai nežinau, gal tikrai geras būdas liežuvį pamuilint
as parduoduvej savo trimeti ganiau vaiku kambari ir atejo penkaimeciu komanda vienas kita gaidziais vadinanciu
manasis ismoko dviem kalbom keiktis,dauk ka daro atostogos lietuvoje,tada dauk ko is vyresniu isgirsta....o cia tai labai daznai vaikai keikiasi,tevai nelabai reaguoja.....na seip jau bent nesu macius kad sureaguotu...
lietuviskus keiksmazodzius primirsta kol y lt negrysta....o ispanisku vis isgirstu kai zaidzia su kompiuteriu ir kas nors nenusiseka...tada baru burnyte... bet tikrai man tas budas su muilu atrodo veiksmingas...tikrai manau man reikes jy isbandyti kai isgirsiu,,graziu ,,zodeliu
Maniškis lietuviškų tiksliau rusiškų keiksmažodžių nevartoja...namie negirdi...o mieste kada ne kada išgirsta iš "kulturingų" lietuvaičių...bet nesureikšmina...Kažkada pasakė "shit" paaiškinau kad negražu taip sakyti...ir kai man netyčia išsprūsta
O jei keiktūsi aš irgi eičiau burnytės su muilu plaut
maniškis tai iš daržo tokių perliukų parsineša, kad net ausys raitosi. bandžiau i gnoruot, paskui klausinėt reikšmių, bet darželyje žodynas kasdien papildomas. bet finalas viso to buvo kai savo seneliui, beveikl 80 mečiui, pareiškė: bliaka mūka dulniau dink is cia.
tiesa, dabar turiu naują metodą: sakau, kad nuo keiksmažodžių dantys genda ir taisyt reiks, ir pas daktarą važiuos. kol kas bijo. jei vėl prasidės, teks su muilu plaut.
Mano mergina irgi retkarčiais parodo "savo erudiciją"
QUOTE(Bittersweets @ 2006 03 31, 18:52) Aš savo 10mečiui pusproliui paaiškinau pochui, nachui, jobtvaimat reikšmes, tai dabar niekada nebeišgirsi sakant O kaip su mažais vaikais, tai nežinau, gal tikrai geras būdas liežuvį pamuilint As irgi savo pusbroliukui isaiskinau tuos rusiskus zodzius ir dar "zajebis". Kai suzinojo reiksmes - daugiau nevartojo. O ir dediene manau dekinga, nes jai geda buvo verst, ka vaikas sako ir pats nesupranta.
O as,kai mano mergina nusikeikia,nuo pat mazens sakydavau,kad tai labai negrazus zodelis,dar apsimetu,kad verkiu,tai ji prieina,apkabina,ir pasako,kad daugiau negraziu zodeliu nesakys
Papildyta: Tiesa,papasaksiu viena baika.iseinam is laiptines,ir pro pat vaikinas,man pasirode,lyg "metalistas"praejo,tai ji ant viso kiemo kaip susuko,mama ziurek ankogolikas eina(tipo alkoholikas).O mieste,laukiant autobuso moteris "labai pavargusi" sedejo ant suoliuko.Tai atsisuko mazoji ir tyliai sako:mam,o cia bijoke?(tipo pijoke).
Kai sūnelis negražiai pakalbejo, tai močiutė pasiūle užbert pipiriukų ant liežuvio. Keletą kartų kartojo, kad taip bus, jei nesiliaus. Vaikas susidomejo ir pats paprašė "tų pipiriukų" paragaut. Močiutės nuostabai, anūkeliui jų skonis patiko
O dabar tai bandysiu muiliuko terapiją ir aš, nes jau bandžiau ir per lūpytes suduot, ir aiškint,bet nepadeda. Manau, keturmetis jau suvokia, kad supykus nedera vadint namiškių kvailiu ar šūdu, bet tas jo įprotis ėmė erzint. bandžiau nekreipt dėmesio, bet kantrybė trūko, kai tokiais žodeliais pavadino močiutę. man siaubingai gėda prieš mamą, ir pikta, kad nesugebu iteigt vaikui, kad negalima supykus visų šudint... Pradedu jaustis bejege, kai kartoja ir laukia kokia bus mano reakcija. Kolkas nera rusiškų keiksmažodžių, bet man labai gana ir šių... Tiesiai pasako vaikas, kas taip darželyje kalba. O jam ir prilimpa... Rytoj bandysiu muilo terapiją ir laukiu Jūsų, mamytes, minčių ir patarimų šiuo klausimu
na kas del keiksmazodziu tai manau kad kiekvienas vaikas ju parsinesa is darzelio, tik nereikia labai jau to sureiksminti, nes kai nekeripi demesio vaikas mato kad tevam tas neaktualu, namie jie taip nekalba tai tik paklausia kodel kiti taip kalba, tada jam paaiskini kad ne viskas ka kiti daro yra gerai viska su juo issiaiskini ir viskas kazkaip dideliu problemu del to ir nebuvo, bet gal dar bus?
As tai savo dicki paemiau uz sprando primuilinau kempine ir gerai patryniau veideli uz grazias pamokas
,melo , keiksmažodžių žalą ir t.t
maniskis irgi buvo kieme "prisirinkes" graziu zodeliu. Tai viena karta nebeistverusi, pamuilinau liezuviuka... tai dabar pamirsome visus negrazius zodzius, nes daugiau burnytes nenori plauti:)
maniskis irgi turi turtinga zodyna
kai ka is darzelio parsinese visokius pimpa ir pan.nemazai ismoko is vyro brolio ir seip kai isvaziuoja su tetuku i sporto sale tai irgi pramoksta perliuku.o vyras juokiasi
bent kol kas nesikeikia,o ir darzeli aukletoja labai gedina jei kuris taip daro,jei netycia kas susikeikia prie jos tai ji is kart pasako,kad negalima taip sneket
O ką daryt kai vaikas nesikeikia, o tiesiog atžagariai grubiai kalba.... ? "Aš tave išmesiu", "aš su tavim negyvensiu" ir t.t. ir dar su tokiu tonu ir arogancija, kad kartais jau net ne pikta o elementariai skaudu....
Mes tarpusavy tikrai taip nešnekam QUOTE(murzinyte @ 2006 12 09, 01:37) O ką daryt kai vaikas nesikeikia, o tiesiog atžagariai grubiai kalba.... ? "Aš tave išmesiu", "aš su tavim negyvensiu" ir t.t. ir dar su tokiu tonu ir arogancija, kad kartais jau net ne pikta o elementariai skaudu.... Mes tarpusavy tikrai taip nešnekam as manau,kad taip vaikas galbut isreiskia jame susikaupusi pykti.ir sakyciau,kad yra gerai kad jis isilieja o ne viska savyje kaupia.paprasciausia gal vaikui truksta demesio,benravimo.
man irgi atrodo, kad vaikui susikaupia pyktis, neigiamos emocijos ir jis paprasciausia, nezino kito budo, kaip jas isreiksti, kaip su jomis tvarkytis... siulyciau pasikalbeti su vaiku, ramiai be pykcio, paklausti, kodel jis piktas, paprasyti, kad papasakotu, kas ji taip supykde, na, tiesiog padeti jam issakyti tai, kas kaupiasi viduje... ir nereiketu i vaiko pykti atsakyti pykciu, nors kartais tai atrodo neimanoma, nes taip mes nemokom vaiku kaip tvarkytis su emocijomis, o tiesiog patvirtiname, kad jis teisingai elgiasi, juk mes irgi pykstame...ir gaunasi uzdaras ratas...
o su keiksmazodziais mes kovojam senu geru budu - Kaledu seneliu... juk vaikams, kurie negraziai kalba, kazin, ar kokia dovanele priklauso... zinokit padeda, mano pypliui 3,5 ir keiktis nustojo kaip burtu lazdele pamojus, ir dar kitus perspeja, kad gali dovanu ir negauti, jei negraziai kalbes... QUOTE(murzinyte @ 2006 12 09, 01:37) O ką daryt kai vaikas nesikeikia, o tiesiog atžagariai grubiai kalba.... ? "Aš tave išmesiu", "aš su tavim negyvensiu" ir t.t. ir dar su tokiu tonu ir arogancija, kad kartais jau net ne pikta o elementariai skaudu.... Mes tarpusavy tikrai taip nešnekam maniskis irgi turi toki iproti, na o "Shudas" tai nenulipa nuo zodyno. zino, kad negerai, kalbeta buvo ne karta, bet vos supyksta is kart "shudas. as su tavim nedraugausiu / ismesiu / primusiu" ir jei suaugusiu pokalby kazkur is kalbos isprusta koks negrazesnis zodis, pats is kart pastebi ir pradeda rekt "tu negraziai sneki!!!" nors visumoj namie nei kas keikiasi, nei vieni kitiems grasina, nei barniai vyksta :| i kalbas, kad negaus dovanu, saldainiu, filmuku neleisiu ziureti atsakymas irgi vienas "nu ir kas..." QUOTE(jurgixe @ 2006 12 09, 13:46) as manau,kad taip vaikas galbut isreiskia jame susikaupusi pykti.ir sakyciau,kad yra gerai kad jis isilieja o ne viska savyje kaupia.paprasciausia gal vaikui truksta demesio,benravimo. Na tai ir turėjau omenyje, kad taip kalba dažniausiai supykęs, kai nepatenkinami jo kaprizai. Kažkur skaičiau , kad reikia tokio amžiaus vaikus mokyti įvardinti emocijas - pykstu, liūdžiu ir t.t. nes jie to nemoka ir patys susipainioja jausmuose. Mes tai praktikuojam , visada bandau klausti kaip jis jaučiasi, kaip mano dėl ko; kartais pavyksta pasikalbėti, kartais kaip į sieną Manau išaugsim iš to QUOTE(sandralita @ 2006 03 29, 17:08) 3,5 pyplys keikiasi.ka daryt?baudziau visaip,dabar bandau ignoruot,ale jau nuo zmoniu geda maniskiui irgi beveik 3,5 m. ir kartais pasako QUOTE(Zhaliaake @ 2007 02 02, 21:12) maniskiui irgi beveik 3,5 m. ir kartais pasako QUOTE(murzinyte @ 2006 12 09, 00:37) O ką daryt kai vaikas nesikeikia, o tiesiog atžagariai grubiai kalba.... ? "Aš tave išmesiu", "aš su tavim negyvensiu" ir t.t. ir dar su tokiu tonu ir arogancija, kad kartais jau net ne pikta o elementariai skaudu.... Mes tarpusavy tikrai taip nešnekam tai mano vaikas sako ,kaip užaugsiu tai nužudysiu mamą {čia jis taip aukletojai sakė}man kaip jinai pasakė tai neturėjau kur akių dėti
Toleruojam laisvą verbalinės ekspresijos formą, nei patiems nesinori restrikcijuoti savęs, nei vaiko. Keikės ir siuntinėjo į visas penkias pasaulio puses visos trys - išaugo, svetimiems tiesiog paaiškindavom, kad dabar tokia stadija ir, kad neverta kreipti dėmesio. Dabar visos pakankamai mandagios ir be 'riebių' keiskmažodžių leksikone, nenaudojant drausminimų, muilo ir moralų
Dukrai greit 9 metai. Nera gyvenime nusikeikusi, ji net zodzio sudas negali pakartoti, jai tai negrazu, nemandagu.
Sunui 5.5 metai, irgi nera nusikeikes, net i galva jam neateina. Is kur vaikai gali keiktis? Jei tevai blogai aukleja, neapaaiskina apie blogus zodzius. Papildyta: Man irgi nepatinka kai aplinkiniai linke spresti apie vaiko seima is jo kalbu ar darbu. Mano vyras nufilmavo kaip vaikai zaisdami musasi tarpusavyje, grumiasi...is visu jegu. Tai jie ten su visokiais garsais, ir juoko ir riaumojimo kariavo. Galetum pagalvoti, kad rimtai ten jie...bet juokiasi tuo paciu. Na tai esme tame, kad mano mama pamate ta nufilmuota vaizda ir aptirpo. Ji dabar jau gilioje depresijoje, kad musu seimoje vyrauja egresija ir smurtas, o as tikriausiai visa tai slepiu ir kenciu
aplinkinių jau toks darbas galvas kraipyti
man nei šilta, nei šalta nuo to o keiktis ir mano mažoji buvo pradėjus, bet kaip prasidėjo, taip ir baigėsi, mes nereagavom į jos posakius su prieskoniu f**k QUOTE(taza @ 2006 03 31, 11:30) Maniškis tokio amžiaus irgi išgirdo iš didesnių vaikų žodį b****, tai ir jis pradėjo taip šnekėti. Bet aš išgirdusi vis paklausdavau ką tas žodis reiškia. Kadangi nežinojo, tai greitai liovėsi jį vartojęs. Dabar darželyje yra vaikas kuris keikiasi, bet kažkaip išaiškinom kad jei kitas vaikas negražiai šneka, tai nereikia visko kartoti. Juk jis ne tas vaikas. Kol kas jokių keiksmažodžių negirdim iš jo. Lauksim paauglystės... mes darem panasiai, veliau aiskinom ka tie zodziai reiskia ir kokie zmones tokius dazniausiai naudoja. Nezinau kaip mokykloj jie elgiasi, bet mum saviskiu keikiantis netenka girdet.
Prausti burną su muilu man atrodo žiauru, manau, tai ne tik fizinė bausmė kiek pažeminimas vaikui. Tikrai nepritariu
Mes negražius žodžius bandome išgyvendinti "moraliniu spaudimu", atrodo, kad pasiteisina
o mes kaip tik pagrasinam muilu. dar nei karto neteko plauti burnos, bet aš pasiryžusi, jei tik ką.......
man tik įdomu - naujų gerų žodžių reikia mokinti, kartoti, kol vaikas įsisavina, o blogo - užtenka kad kieme kažkas pasakytų vieną kartą.... nejaugi tokia žmogaus prigimtis?
dickis mano irgi buvo pasigaves negraziu zodziu, as nekreipdavau demesio, nes kelis subarus ziuredavau kad dar dazniau kartoja, kai emiau nebekreipt aprimo, bet va mama mano isgirdus subare ji, tai jis vel savo vare ta grazuji ant 3 raidziu, tai kai mama vel isvaziavo is musu ir uzsimirso, tad mano nuomone reik paaiskintkad negrazu taip kalbet bet jei neklauso tada nekreipt demesio, matys kad neidomu ir pamirs, na cia mano nuomone
sutinku!
kartais vaikai kartoja tuos blogus zodzius, net nezinodami ju prasmes, nes mato kazkokia ypatinga tevu reakcija (nuostaba, juoka, pykti, susierzinima,....) aisku, tai labiau tinka mazesniems vaikams
maniskis taip pat tik isgordo nauja keiksmazodi tai ir kartos
|