Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Rusakalbių vaikų likimas
Supermamų klubas > Socialinis gyvenimas
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
LINCE
Su tokia problema tikrai niekad nesusidūriau ,tai gal nepyksit ,jei ko nors nesuprantu ax.gif
Dar kartą perskaičiau visą temą ir labai užkliuvo ''sodinimo ''terminas.Mokinių manymu,mokytojai juos visada dėl ko nors sodina. :ax:Amžina problema bet kurioj mokykloj,nors mokytojas pasakytų ,kad nesodina,o vaikas tiesiog ko nors nemoka ir gauna blogą įvertinimą. Tikriausia būtų lengviausia pasakyt,kad tai dėl tautybės,o tėvai labai greit patikėtų,nes tai tikrai skaudi tema.
Rašėt ,kad kalbos dalykai įverinami blogiau,bet gal tiesiog šį dalyką sunkiau mokytis,įdedama daugiau pastangų ,o negaunamas geriausias įverinimas.Gal tiesiog psichologiškai tai primti sunku :)Manau ,viskam yra paaiškinimai.
Gal reiktų tiesiog surašyti pliusus ir minusus skirtingų mokyklų ?
Beje,turėjau auklėtinį iš mišrios šeimos(rusiška pavarde),buvo gabus ,šaunus,muzikalus vaikas,vienas iš klasės lyderių.Tiesiog temperamentingesnis už tikrus lietuviukus ,mokytojų numylėtinis,laisvai kalbantis rusiškai ,bet ir už lietuvių k.renkantis gerus pažymius,raštingesnis už kai kuriuos lietuviukus.Kai vaikui sekasi,tautybė įtakos neturi,jei yra problemų gali atsirast nuostata ,kad problema tame ,jog esu kitoks . Tokia mano nuomone ax.gif
zanetka
QUOTE(tulia @ 2005 07 19, 13:09)
Sveiki! O pas mus yra taip: aš su vaikais kalbų rusiškai, vyras - lenkiškai, o sport.burelyje vaikas bendrauja lietuviškai. Labai norėjau leisti vaika į rūsų mokykla, bet užrašem į lenkų (dėl vyro pageidavimų). O apie lietuvių mokykla ne būvo net gi minčių, nes vis del to mūsų kultūros yra labai skirtingos. Pas pažystamu, kurie vaikai lanko lietuvių mokyklas , su laikų pradeda gedintis kalbeti rusiškai su tievais prie draugų. O kaip jūsų vaikas mokinsis  Lietuvos istorijos? Vis del to lietuvių mokyklose dar vyrauja antirusiška nuotaika. O vaikai gi yra šiek tiek žiaurus. Aš manau, kad mamoms reikia daryti taip kaip sako širdis, o ne pulti daryti taip kaip visi rusakalbiai.Lietuvių kalbos vaikas ir taip išmoks kalbeti, tik ne reikia iš to daryti problemos. Gal jūsų vaikui prireiks daugiau anglų k.( gal išvažiuos mokytis ir dirbt į kitą šalį) - mes gi dabar Europiečiai. drinks_cheers.gif
*

drinks_cheers.gif man atrodo kad šis patarimas yra pats geriausias, drinks_cheers.gif
LINCE
tulia,man kažkaip užkliuvo sakinukas-''o kaip jūsų vaikai mokinsis Lietuvos istorijos?''Kaip mokytoja ,negaliu praleist to pro ausis nono.gif smile.gif Negi rusų mokykloje jos nebus mokoma arba faktų pateikimas priklauso nuo to,ar rusų,lenkų ,lietuvių mokykloj mokaisi?Drįstu baisiai nesutikt.Persiprašau,bet taip ir atsiranda nesusikalbėjimai blink.gif
O šiaip viską reikia daryti taip ,kaip širdis sako smile.gif
vicky
QUOTE(LINCE @ 2005 07 20, 14:16)
Su tokia problema tikrai niekad nesusidūriau ,tai gal nepyksit ,jei ko nors nesuprantu ax.gif
Dar kartą perskaičiau visą temą ir labai užkliuvo ''sodinimo ''terminas.Mokinių manymu,mokytojai juos visada dėl ko nors sodina. :ax:Amžina problema bet kurioj mokykloj,nors mokytojas pasakytų ,kad nesodina,o vaikas tiesiog ko nors nemoka ir gauna blogą  įvertinimą. Tikriausia būtų lengviausia pasakyt,kad tai dėl tautybės,o tėvai labai greit patikėtų,nes tai tikrai skaudi tema.
Rašėt ,kad kalbos dalykai įverinami blogiau,bet gal tiesiog šį dalyką sunkiau mokytis,įdedama daugiau pastangų ,o negaunamas geriausias įverinimas.Gal tiesiog psichologiškai tai primti sunku :)Manau ,viskam yra paaiškinimai.
Gal reiktų tiesiog surašyti pliusus ir minusus skirtingų mokyklų ?
*

Sodina sodina.Patikėkit manim, kad sodina. Pati perėjau lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos "sodinimo terorą". Laimei, kad valstybinis lietuvių kalbos egzaminas (gimtosios statusas) parodė mano realų žinių lygį. Gavau virš 95%.Nors metinis pažymiys gautas mokykloje ir pakišo man koją stojant į universitetą. Man ir keliem rusakalbiam buvo tarta:"arba išmokstat kalbėt be akcento, arba Jums ne kas". Sodino, kai atsakinėjom už kiekvieną ne taip ištartą balsę (minusavo po vieną balą). Kita vertus, džiaugiuosi, kad mano lietuvių nepriekaištinga (jokio akcento). Todėl mamos mielosios, veskit į lietuvių mokyklą savo vaikus ir būkit pasiruošusios savo vaikus paguosti nevilties minutęsmile.gif (o tokių tikrai bus nemažai).
vicky
QUOTE(zanetka @ 2005 07 19, 16:28)
tai gailėsi dėl lietuviškos mokyklos, nori pasakyti kad geriau į rusišką, kad nesodintų ir taip toliau?
*

Zanetka, man labai pasisekė, kad iš tokio š... į kurį įklimpau lietuviškoj mokykloj išėjau sausa. Taip, dabar nesigailiu, kad perėjau vos ne pragarą. Taip, rusų mokykloj nesodins, nes iš mano brolio patirties žinau (esu tik rusakalbė, ne rusė). Siūlau labai gerai pagalvoti prieš žengiant tokį žingsnį. Visada sunku dirbti į perspektyvą, kurios rezultatai bus matomi tik po 12 metų. Jei žengsit tokį žingsnį, tai nuteikit savo vaiką, kad reikės plėšytis ir kovoti mokykloje, kad niekas nepasakytų:"Ko Jūs norit, taigi čia rusė, ji gi nieko nemoka". O bus visko, patikėkit manim.
zanetka
cry.gif mirksiukas.gif cry.gif cry.gif cry.gif

ne už ka nevesiu vaiko į lietuv mokyklą, eis ten kur aš mokiausi , ir tikrai gyvenime neprapuls. Aš baigiau rusų mokyklą , toliau įstojau gavau du diplomus, nejaugi mano vaikas yra durnesnis už manę , blush2.gif nemanau, neprapuls gyvenime, aš vaikystėje ne vieno žodžio lietuviškai nemokėjau ir tai nieko išgyvenau, o dabartiniai vaikai nuo kudikystės dviem kalbom moka.

Labai tikiu kad sodis mokytojai kad kabinesis prie vaikų, o jei tas vaikas bus kvailas ir tinginys, tai bent rusų mokykloje ne bus ką kaltinti, pats ir kaltas. thumbup.gif

jėga
QUOTE(vicky @ 2005 07 20, 18:30)
Sodina sodina.Patikėkit manim, kad sodina.
*

blink.gif blink.gif blink.gif
Į temą užsukau atsitiktinai, ir akimis permečiau tik paskutiniuosius postus ax.gif
Nežinau, vicky, kaip ten buvo su tavim, bet mano sūnaus 7-oko klasėje mokosi rusiukas (tikrų tikriausias rolleyes.gif ) Taigi, jis - klasės pirmūnas smartass.gif first.gif Geriau besimokančio klasėje nėra schmoll.gif Tiesa, lietuvių kalbos mokytoja - klasės auklėtoja ax.gif
tulia
QUOTE(zanetka @ 2005 07 20, 16:16)
drinks_cheers.gif man atrodo kad šis patarimas yra pats geriausias,  drinks_cheers.gif
*

tulia
Labai ačių ZANETKAI už toki įvertinimą, ir LINCE už kritiką. Nesitikejau , kad mano nuomone sulauks tiek demesio. Apie Lietuvos istorija... Mažuma yra labiau pažeidžiama. Aš norečiau, kad mano vaikas apie ta laika sužinotų iš savų , gal išdestita bus švelniau ir nebus taip skaudu. Ir aplamai... Kažkur esu skaičiusi , kad vaikas turi mokintis tą kalbą kuri kalba mama Del to turejau daug galvos skausmu. Vaika leidau į lenkų mokyklą del to, kad ta mokykla yra jam nesvetimą (lanke sekmadieninė mokyklele) ir mokosi ten daug pažystamų vaikų. Pažiuresim kaip seksis... g.gif
Elina
QUOTE(tulia @ 2005 07 19, 12:09)
O pas mus yra taip: aš su vaikais kalbų rusiškai, vyras - lenkiškai, o sport.burelyje vaikas bendrauja lietuviškai. O apie lietuvių mokykla ne būvo net gi minčių, nes vis del to mūsų kultūros yra labai skirtingos. Pas pažystamu, kurie vaikai lanko lietuvių mokyklas , su laikų pradeda gedintis kalbeti rusiškai su tievais prie draugų. O kaip jūsų vaikas mokinsis  Lietuvos istorijos? Vis del to lietuvių mokyklose dar vyrauja antirusiška nuotaika.
*

Būsiu konservatyvi g.gif :jei manot, kad vaikui gyvenančiam Lietuvoj, pakanka pabendraut lietuviškai tik sporto būrelyje, šita tema " rusakalbių vaikų likimas" ( ox, kaip dramatiška tongue.gif ) nesamoninga... Tas pats ir apie kultūrų skirtumus: juk tas rusiukas gyvena ne Rusijoje, prie ko čia skirtumas blink.gif ? Bus tas skirtumas- natūralu 4u.gif
Tai, kad vaikas pradės ar nepradės gėdytis savo gimtosios kalbos, tikrai nepriklauso nuo to, lankys ar nelankys jis lietuvišką mokyklą g.gif blink.gif . Dėl istorijos dirol.gif : mokėmės ir mes, lietuviai, istorijos su antilietuviškomis nuotaikomispioneer.gif pioneer.gif pioneer.gif beee.gif
QUOTE(tulia @ 2005 07 19, 12:09)
Gal jūsų vaikui prireiks daugiau anglų k.( gal išvažiuos mokytis ir dirbt į kitą šalį) - mes gi dabar Europiečiai. drinks_cheers.gif
*

O Lietuva- ne Europa?wacko.gif
Bajm
QUOTE(zanetka @ 2005 07 20, 19:06)
cry.gif  mirksiukas.gif  cry.gif  cry.gif  cry.gif

ne už ka nevesiu vaiko į lietuv mokyklą, eis ten kur aš mokiausi , ir tikrai gyvenime neprapuls. Aš baigiau rusų mokyklą , toliau įstojau  gavau du diplomus, nejaugi mano vaikas yra durnesnis už manę ,  blush2.gif  nemanau, neprapuls gyvenime, aš vaikystėje ne vieno žodžio lietuviškai nemokėjau ir tai nieko  išgyvenau, o dabartiniai vaikai nuo kudikystės dviem kalbom moka.

Labai tikiu kad sodis mokytojai kad kabinesis prie vaikų, o jei tas vaikas bus kvailas  ir tinginys, tai bent rusų mokykloje ne bus ką kaltinti, pats ir kaltas.  thumbup.gif
*

VALIOOOOOOOOOOOOOOO thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif

tikrai neprapuls

ir dar asmeninė pastaba: kažkaip rusams sunkiau negu kitoms tautybėms atsikratyti akcento kalbant lietuviškai. Čia man pasakė draugai-lietuviai.
Tai reikės daugiau pastangų dėti mokantis lietuvių kalbos. Pvz. Leontjeva kaip puikiai kalba lietuviškai, o pavardė rusiška g.gif
Kleopkriste
QUOTE(zanetka @ 2005 07 20, 19:06)

ne už ka nevesiu vaiko į lietuv mokyklą, eis ten kur aš mokiausi , ir tikrai gyvenime neprapuls. Aš baigiau rusų mokyklą , toliau įstojau  gavau du diplomus, nejaugi mano vaikas yra durnesnis už manę ,  blush2.gif  nemanau, neprapuls gyvenime, aš vaikystėje ne vieno žodžio lietuviškai nemokėjau ir tai nieko  išgyvenau, o dabartiniai vaikai nuo kudikystės dviem kalbom moka.

Labai tikiu kad sodis mokytojai kad kabinesis prie vaikų, o jei tas vaikas bus kvailas  ir tinginys, tai bent rusų mokykloje ne bus ką kaltinti, pats ir kaltas.  thumbup.gif
*

Apskritai rusai yra patys protingiausi žmonės. Pusę Amerikos mokslininkų yra rusų. O ir mes kaip mokėmės buvo viktorina kažkiokia kur daugiausia mokslininkų žinojom rusus. Taip kad tegu mokosi kur vaikai nori, vistiek bus patys protingiausi. biggrin.gif
Bajm
Jooooooooooo

rusai tikrai yra ypatinga tauta

va kokia didelė Rusija, visas pasaulis žino apie šią valstybę

dar man patinka rusiška muzika (nu aš nerusė ir nelietuvė)

šiaip ir linksmintis rusai moka

vestuvėse labai daug rusiškų dainų būna, jos tokios universalios

o dar poezija, literatūra - pvz. "Anna Karenina"

4u.gif ax.gif
Kleopkriste
QUOTE(Bajm @ 2005 07 21, 09:12)
VALIOOOOOOOOOOOOOOO  thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif

tikrai neprapuls

ir dar asmeninė pastaba: kažkaip rusams sunkiau negu kitoms tautybėms atsikratyti akcento kalbant lietuviškai. Čia man pasakė draugai-lietuviai.
Tai reikės daugiau pastangų dėti mokantis lietuvių kalbos. Pvz. Leontjeva kaip puikiai kalba lietuviškai, o pavardė rusiška  g.gif
*

Mano mama baigė rusų mokyklą, aš to ne nežinojau mažutė. Ir taip niekaip nepastebėjau, kad pas ją yra akcentas, bet va bendradarbė kai išgirdo mamą kalbančia, sako pas Tavo mamą yra idomus akcentas ar tik nerusė. Sakau taip. Bet tikrai pati pripratau tai atrodė normaliai.
Na mane nervuodavo tik toks dalykas, kad gyvena LT, o kalba rusiškai su lietuviais. To tai aš nemėgstu. Mano močiutė iki šiol normaliai nekalba, bet jau tiek metų LT. Tai siutas ima juodai ant jos.
Bajm
QUOTE(Kleopkriste @ 2005 07 21, 10:28)
Mano mama baigė rusų mokyklą, aš to ne nežinojau mažutė. Ir taip niekaip nepastebėjau, kad pas ją yra akcentas, bet va bendradarbė kai išgirdo mamą kalbančia, sako pas Tavo mamą yra idomus akcentas ar tik nerusė. Sakau taip. Bet tikrai pati pripratau tai atrodė normaliai.
Na mane nervuodavo tik toks dalykas, kad gyvena LT, o kalba rusiškai su lietuviais. To tai aš nemėgstu. Mano močiutė iki šiol normaliai nekalba, bet jau tiek metų LT. Tai siutas ima juodai ant jos.
*

mano draugas rusas

tai jis pardėse visada rusiškai kreipiasi į pardavėjas
ir šiaip jeigu paklausti reikia svetimo žmogaus - tai irgi rusiškai

nu mane irgi tas nervina, sakau: mes gyvenam Lietuvoje
Kleopkriste
QUOTE(Bajm @ 2005 07 21, 10:28)
Jooooooooooo

va kokia didelė Rusija, visas pasaulis žino apie šią valstybę

dar man patinka rusiška muzika (nu aš nerusė ir nelietuvė)

o dar poezija, literatūra - pvz. "Anna Karenina"

4u.gif  ax.gif
*

Mane taip pat rusų muzika "veža". Linksmintis jie tikrai moka (nu gal jeigu mes tiek gertume tai ir mes mokėtume biggrin.gif ), net žadu per naujakus važiuoti į rusiją, nes Lietuvoje man tikrai per daug liūdna. O nauji metai man didelė šventė kaip ir rusams. Kalėdos man tai nuostolis tikras tongue.gif .
Elina
QUOTE(Bajm @ 2005 07 21, 09:28)
Jooooooooooo
*

rodos pasikeitė temos esmė biggrin.gif
vicky
QUOTE(zanetka @ 2005 07 20, 18:06)

ne už ka nevesiu vaiko į lietuv mokyklą, eis ten kur aš mokiausi , ir tikrai gyvenime neprapuls. , nejaugi mano vaikas yra durnesnis už manę ,  blush2.gif  nemanau, neprapuls gyvenime.
*

Zanetka, tai Jūsų asmeninis reikalas be jokios abejonės. Tačiau Jūs darot savo vaikui problemas ateityje, lengvindama mokyklinius metus. Tegul dabar mokosi, kad nieko lengvai gyvenime negaunama.
aš vaikystėje ne vieno žodžio lietuviškai nemokėjau ir tai nieko  išgyvenau

Už tai Jums medalio niekas neduos.
Aš baigiau rusų mokyklą , toliau įstojau  gavau du diplomus

Dabar rusiškų grupių univeruose nėra.
Kleopkriste
QUOTE(vicky @ 2005 07 21, 12:31)
Zanetka, tai Jūsų asmeninis reikalas be jokios abejonės. Tačiau Jūs darot savo vaikui problemas ateityje, lengvindama mokyklinius metus. Tegul dabar mokosi, kad nieko lengvai gyvenime negaunama.

Už tai Jums medalio niekas neduos.

Dabar rusiškų grupių univeruose nėra.
*

Ne nėra, bet tik dėstytojai mums nemažai dėsto iš rusų kalbos verstų. O Univere ir nereikia, ten ir pavardes ištaria normaliai, ir jiems nesvarbu kas tu iš kur. Jiems svarbu mūsų rezultatai.
O mokyklos viskas svarbu, kas, iš kur, kodėl?
zanetka
QUOTE(Elina @ 2005 07 21, 08:56)
Būsiu konservatyvi g.gif :jei manot, kad vaikui gyvenančiam Lietuvoj, pakanka pabendraut lietuviškai tik sporto būrelyje, šita tema " rusakalbių vaikų likimas" ( ox, kaip dramatiška tongue.gif ) nesamoninga... Tas pats ir apie kultūrų skirtumus: juk tas rusiukas gyvena ne Rusijoje, prie ko čia skirtumas blink.gif ? Bus tas skirtumas- natūralu 4u.gif
Tai, kad vaikas pradės ar nepradės gėdytis savo gimtosios kalbos, tikrai nepriklauso nuo to, lankys ar nelankys jis lietuvišką mokyklą g.gif  blink.gif . Dėl istorijos dirol.gif : mokėmės ir mes, lietuviai, istorijos su antilietuviškomis nuotaikomispioneer.gif  pioneer.gif  pioneer.gif  beee.gif

O Lietuva- ne Europa?wacko.gif
*

schmoll.gif Elina tavo nuomonė labai šališka, tu žiuri tik iš vienos pusės, nes tau atrodo kad vaikas turi Lietuvoje kalbėti lietuviškai ir t.t. tau ne kilo problema, kad vaikas su mama kalba gimtąja kalba, parduotuvėje jis nieko nesupranta, rusiškų darželių yra mažai , vaikui pirma laika yra ten labai sunku, jokių butrelių lankyti negalėsime nes nesuprantome kalbos, tai kaip mokytis dailės ar muzikos ir t.t. Mes tikrai savo vaikams neskiepijame antiletuviškų minčių , trai labai žiaurus kaltinimas schmoll.gif , mes ieškome aukso vidurį, kaip palengvinti vaikui gyvenimą visapusiškai, ir kad Lietuvą mylėtų, ir su mama knygas skitytų ir su seneliu bendrautu ir dar baigtų universitetą. leisk su tavo nuomone nesutikti.
zanetka
QUOTE(Kleopkriste @ 2005 07 21, 13:02)
Ne nėra, bet tik dėstytojai mums nemažai dėsto iš rusų kalbos verstų. O Univere ir nereikia, ten ir pavardes ištaria normaliai, ir jiems nesvarbu kas tu iš kur. Jiems svarbu mūsų rezultatai.
O mokyklos viskas svarbu, kas, iš kur, kodėl?
*

Kaž kas ironizuoja blush2.gif Aš esu baigus universitetą labai sėkmingai mes ne apie tai
Elina
QUOTE(zanetka @ 2005 07 21, 16:54)
schmoll.gif Elina tavo nuomonė labai šališka, tu žiuri tik iš vienos pusės, nes tau atrodo kad vaikas turi Lietuvoje kalbėti lietuviškai ir t.t. tau ne kilo problema
Mes tikrai savo vaikams neskiepijame antiletuviškų  minčių , trai labai žiaurus kaltinimas
leisk su tavo nuomone nesutikti.
*

Mieloji, nurimk mirksiukas.gif. Kur ir kuo tave aš kaltinu blink.gif ? Mano šeimoje- lietuvių mažuma tongue.gif Bet iš esmės, tema užvesta jau turint kategorišką nuomonę ax.gif Tai kokia temos prasmė? g.gif
vicky
QUOTE(zanetka @ 2005 07 21, 16:54)
schmoll.gif Elina tavo nuomonė labai šališka, tu žiuri tik iš vienos pusės, nes tau atrodo kad vaikas turi Lietuvoje kalbėti lietuviškai ir t.t. tau ne kilo problema, kad vaikas su mama kalba gimtąja kalba, parduotuvėje  jis nieko nesupranta, rusiškų darželių yra mažai , vaikui pirma laika yra ten labai sunku, jokių butrelių lankyti negalėsime nes nesuprantome kalbos, tai kaip mokytis dailės ar muzikos ir t.t.  Mes tikrai savo vaikams neskiepijame antiletuviškų  minčių , trai labai žiaurus kaltinimas  schmoll.gif , mes ieškome aukso vidurį, kaip palengvinti vaikui gyvenimą visapusiškai, ir kad Lietuvą mylėtų, ir su mama knygas skitytų ir su seneliu bendrautu ir dar baigtų universitetą.   leisk su tavo nuomone nesutikti.
*

Jūs taip objektyviai mąstot ir dar dvejojat, leisti vaiką į lietuvišką mokyklą ar ne. Pradėkit nuo lietuviško darželio. 4 metai vaikui pats tas. O perspektyvos rusakalbiam tikrai ne iš optimistiškiausių.
Kažkas rašė, kad gėda vaikam prie draugų su tėvais rusiškai kalbėti. Tai čia nuo vaiko priklauso. O aš atsimenu, kad buvo tokie laikai, kai buvo baisu rusiškai prabilti gatvėje. Pirmoje klasėje bijojau pasakyti, kad skaitau rusiškai ir pan. Todėl vertinant dabartinę situaciją, sąlygos tikrai palankesnės.
zanetka
QUOTE(Elina @ 2005 07 21, 18:34)
Mieloji, nurimk mirksiukas.gif. Kur ir kuo tave aš kaltinu blink.gif ? Mano šeimoje- lietuvių mažuma tongue.gif Bet iš esmės, tema užvesta jau turint kategorišką nuomonę ax.gif Tai kokia temos prasmė? g.gif
*

labai paprasta išgirsti pasakojimus ir nuomones mamų kurių vaikai kalba daugiau nei viena kalba smile.gif ir tų kurie tokios problemos neturi mirksiukas.gif

trumpai : mano vaikas nuo metų iki dbiejų visai nekalbėjo, nes jau lankė darželį kur kalbėjo lietuviškai ir naumuose girdėjo kitą kalbą, dėl to letėjo kalbos vystymasis, logopedė net vaikui užrašė diagnozą ; sutrikęs kalbos vystymasis cry.gif tai man čia problema .

dabar situacija gerėja nes pradėjau su vaiku kalbėti griežtai rusiškai ir po dviejų mėn nuėjome pas logopedą, tai ji negalėjo patikėti kad tokį dignoza buvu surašiusi Žinai kiek mamos ašarų išlieta ? unsure.gif
tulia
Zanetka, aš tave puikei suprantu g.gif Mano pirmas sunūs pradejo kalbeti 4-iu metų. Dirbom aktivei su logopedu du metus. Dakatarai tik veliau man pasake, kad čia sunkaus gimdimo pasekmes. Lik ir susitvarke, bet vis tiek jam sunkų išreikšti nuomone, koroče ne plepys. Ir atmintis blogesne negu pas kitus mano vaikus , bet už tat sporte labai gabus. Kai vaikas pradejo laisvai kalbeti rusiškai ir lenkiškai, jis pradejo dometis ir lietuvių kalbą. Buvo labai svarbu ir tai , kad vaikas sportuodamas pažino daug draugų, plius labai gera lietuve-trenerė ir jis nevaržydamas pats pradėjo dometis ir klausti apie lietuvių kalba. Dabar kai sunūs žiuri multikus , kartais pradedu jam versti, tai jis pradeda šaukti kad ir taip viska supranta.... mirksiukas.gif mirksiukas.gif mirksiukas.gif
vicky
QUOTE(zanetka @ 2005 07 21, 18:14)
mano vaikas nuo metų iki dbiejų visai nekalbėjo, nes  jau lankė darželį kur kalbėjo lietuviškai ir naumuose  girdėjo kitą kalbą, dėl to letėjo kalbos vystymasis, logopedė net vaikui užrašė diagnozą ; sutrikęs kalbos vystymasis  cry.gif tai man čia problema .

dabar situacija gerėja nes pradėjau su vaiku kalbėti griežtai rusiškai ir po dviejų mėn nuėjome pas logopedą, tai ji negalėjo patikėti kad tokį dignoza buvu surašiusi  Žinai kiek mamos ašarų išlieta ?  unsure.gif
*

Zanetka, o gal logopedė prasta? Kita vertus, atsimenu iš savo patirties, kad iš pradžių tik tylėjau, bandžiau susigaudyti, tiesiog kartojau veiksmus kaip beždžionėlė. Jūs matyt per anksti pradėjot nerimauti. Suprantu,kad Jūs jaudinatės. Bet visada yra nelengva priimti spendimus tokio tipo:)))
Bajm
Neabejoju, kad Zanetka žino atsakymą į savo klausimą. Tiesiog tema užvesta, norint rasti daugiau argumentų savo sprendimui.
Aš visada žinau atsakymą į savo problemą, tiesiog kartais sunku jį suformuluoti ir išgryninti.
Visi atsakymai yra širdyje, tiesiog reikia išmokti įsiklausyti į save mirksiukas.gif
zanetka
Ačiū jūms supermamytės drinks_cheers.gif thumbup.gif drinks_cheers.gif , net susijaudinau blush2.gif

O vakar net baisu buvo šioje temoje, blink.gif net išsigandau kaip užpuolė ........ blink.gif blink.gif

Nome
Na jau tik nereikia Zanetka, kas jau cia tave uzsipuole? blink.gif
Pati uzvedei tema, jau zinodama atsakyma, kad niekada nevesi vaiko i lietuviska mokykla (cia tave pacia cituoju), tai kai zmogus parase kitokia nuomone, tau jau pasirode puolimas. Jokio puolimo as cia nepastebejau. 4u.gif
Tik tau paciai spresti i kokia mokykla vaika leisti ir niekas uz tave to nepadarys. Ir nereikia pykti, jei zmogus turi siek tiek kitokia nuomone nei tavo. Tik tiek... ax.gif
zanetka
QUOTE(Nome @ 2005 07 22, 12:30)
Na jau tik nereikia Zanetka, kas jau cia tave uzsipuole?  blink.gif
Pati uzvedei tema, jau zinodama atsakyma, kad niekada nevesi vaiko i lietuviska mokykla (cia tave pacia cituoju), tai kai zmogus parase kitokia nuomone, tau jau pasirode puolimas. Jokio puolimo as cia nepastebejau. 4u.gif
Tik tau paciai spresti i kokia mokykla vaika leisti ir niekas uz tave to nepadarys. Ir nereikia pykti, jei zmogus turi siek tiek kitokia nuomone nei tavo. Tik tiek... ax.gif
*

rolleyes.gif šiaip jau nereikia šitaip, puolimu vadinu tai kad nuo vaikų laimės perėjome prie tautų amžinos kovos, kas kam blogą padarė, o nuomonė tai kiekvieno asmeniška, tikrai atsirado pašnekovų kurių nuomonė nors ir priešinga buvo bet išdestyta vaikų atžvilgiu kaip vaikui geriau, o ne apie kitką. prie ko čia pyktis ? g.gif Viena mokytoja jei skaitei parašė labai aiškią ir tinkamą komentarą. pati šiek tiek susinervinai, otarp kitko ar ši problema tau asmeniškai ar užkliuvo?

kad negalvotum kad aš pykstų siunčiu viesiems wub.gif bučkį thumbup.gif

Elina
QUOTE(zanetka @ 2005 07 19, 15:15)
man  pvz tikrai nesmagu kai mano pavardę taria su kožkokia ironija  balse,
man pasakojo baisias istorijas.
*

nereikia dramatizuoti, Zanetka mirksiukas.gif . Rusai lietuvoje- ne ufonautai iš kosmoso, siulau nesusireikšminti drinks_cheers.gif . Linkiu nenukrypti nuo temos apie rusakalbių vaikų likimą 4u.gif
vicky
QUOTE(Nome @ 2005 07 22, 11:30)
Na jau tik nereikia Zanetka, kas jau cia tave uzsipuole?  blink.gif
Pati uzvedei tema, jau zinodama atsakyma, kad niekada nevesi vaiko i lietuviska mokykla (cia tave pacia cituoju), tai kai zmogus parase kitokia nuomone, tau jaue, pasirode puolimas. Jokio puolimo as cia nepastebejau. 4u.gif
*

Labai teisingai. Tik kam tada kitų klausti?Kam diskutuoti, jeigu jau apsispręsta? O Lietuvėlėje yra ne tik rusiškų pavardžių, bet ir lenkiškų, žydiškų ir t.t. O dėl ironiško pavardės tarimo, tai aš tikrai to nepastebėjau, nors nešioju ir nerusišką (ir nelietuvišką) pavardę.
zanetka
4u.gif Bet tai visai nuo temos nukrypome............. o gaila.
Nome
Man atrodo nenukrypom mes nuo temos. Tema paprasciausiai issiseme ax.gif .
Radai atsakyma i savo klausima (nors tiesa sakant, pateikdama klausima, jau is anksto zinojai atsakyma), todel ir tolesnes diskusijos kazkaip nebetenka prasmes tongue.gif biggrin.gif
mordashka
Tik dabar pamačiau šitą temą ir tiesiog negaliu patylėti...
Mano mergaitės grupėje darželyje kone pusė vaikų - rusakalbių ir lenkų. Pagrindinis tėvų motyvas yra tai, kad vaikai ruošiami gyvenimui Lietuvoje, greičiausiai (bent jau artimiausius metus) jie mokysis Lietuvos mokyklose ir aukštosiose mokyklose bei studijuos LT universitetuose. Dirbs irgi kuri laiką LT. O tam būtina mokėti Lietuvių kalbą ir taisyklingai ja kalbėti. Pati girdžiu, kaip vaikai tarpusavyje darželyja bendrauja lietuviškai, o su tėvais, seneliais - savo gimtąja kalba. Ir manau, kad tai yra teisinga, nes gyvenant šalyje, nesvarbu kokioje, jos kalba yra pagrindas, o tautiškumas puoselėjamas šeimoje ir bendrijose.
Bajm
QUOTE(musyte @ 2005 07 25, 13:51)
o tautiškumas puoselėjamas šeimoje ir bendrijose.
*

nu mokykla ir yra tokia bendrija, bent jau mano nuomone mirksiukas.gif
janna
As ir mano sesuo, esame uzaugusi misrioje seimoje.
Lankeme lietuviu darzeli, o mokykla - rusu.
Manau, kad labai daug kas priklauso nuo tevu.
Kieme mes kalbejome lietuviskai, su tevais rusiskai., kas keisciausiai visiskai be akcento ir eidamos i mokykla skaiteme ir raseme abejomis kalbomis. (ot tai pasigyriau) ir viena ir kita kalba.
tarp kita ko tarp mano bendraklasiu tokiu buvo nemazai.
mano dukterecia lanke ir darzeli ir mokykla lietuviska, bet seimoje kalba rusiskai.
tad dabar ji laisvai jau kalba ir bendrauja dvejomis kalbomis ir dar mokosi anglų. ir labai lengvai pereina nuo vienos prie kitos kalbos.
zinoma teveliai turetu apsispresti, kur ju vaikuciai gales studijuoti, ar tures pinigeliu leisti mokytis i Rusija, tada gal ir vertetu leisti i rusu mokykla. nors kita vertus mano sesuo sekmingai studijavo KTU lietuviu kalba, ir tame nemate jokios problemos.
Elina
QUOTE(janna @ 2005 07 26, 09:28)
Manau, kad labai daug kas priklauso nuo tevu.

*

Labai sutinku 4u.gif . Mano pažįstamų šeima turi dvi dukras ( 3 m. ir 11 m.). Vyras- lietuvis, motina iš Tulos. Gyvena ji Lietuvoje jau 15 metų. Šeimoje kalbama tik rusiškai, vyresnioji mergaitė lietuviškai moka pasakyti tik "labas" ir " ačiū". Mama lietuviškai "nesupranta" nė vieno žodžio. Taip, kad tikra tiesa, jog viskas priklauso nuo tėvų. Beje, net " vaikų likimas" ( temos pavadinimas) 4u.gif
zanetka
Sveikutės mamytės 4u.gif kai kas mane čia kritikavo kad labai jau tragiškas pavadinimas blink.gif Bet MAN TAI TIKRA TRAGEDIJA, nėra dienos kad negalvočiau apie tai , mano vaikui keturi.......

Aš tikrai pavydžiu mamoms kurios tokios problemos neturi.
Dabar man pasidarė dar sunkiau, nes po reformų neliks rusiškų mokyklų su 12 klasių tik 10 klasių. Tiesa liks tik gimnazijos. Aš labai bijau dėl savo vaiko atities, nenoriu jam padaryti kožkokios mini tragedijos su ta mokykla. cry.gif

Ach kad mane kas suprastu .....

jei kam idomus mano likimas tai papasakosiu dar baisiau bus. Šiaip esu lenkė, mano vaikas irgi....... Ištekejau, su vyru kalbu tik rusiškai, reiškia vaikas šios kalbos nemokės, Mano mamos nebėra, nėra kam mokyti anuko. O jis lenkas turėtų eiti ir į bažnyčia, nes aš tikiu Dievu, bet jvaikas ten nieko nesupranta. Mokyti iš karto nesigavo, nes pas vaiką buvo suletintas kalbos vystymasis. o dar tų kalbų begalė..... cry.gif Taigi pradėjau ir su vaiku kalbėti rusiškai.

net nežinau kam aš rašau žinutę, taigi žinau kad niekas man spendimo nepasiūlys, - toks jau mūsų likimas. verysad.gif
vicky

Dobry wieczor, mysle že pani denerwuje sie bez sensu. Nie ma sensu denerwowač się. Kiedyš pisalam swoje zdanie. Ale pani powiedziala, že wie lepiej co robič. Moim zdaniem, jeszcze wystrczy czasu, žeby przygotowač się i rozpocząč studia w szkole litewskiej. Ješli pani chce napisaš coš więcej, može korzystač z sms prywatnej. Przepraszam, ale tu nie znalazlam liter polskich.
Blobse
O kaip jums atrodo lietuviai sprendzia problemą su mažais vaikais išvykę gyventi į užsienį? Kadangi pasirinkimo nėra, visi vaikai lanko tos šalies mokyklas tos šalies kalba ir niekam net minčių kitokių nėra. Negirdėjau, kad kokiam lietuviui būtų iškilę dėl to kokių nors problemų, kalbos sutrikimų ar pan.
Išvažiavę gyventi į Londoną irgi leistumėte vaikus į mokyklą rusų kalba?
tulia
QUOTE(Blobse @ 2005 09 24, 21:37)
O kaip jums atrodo lietuviai sprendzia problemą su mažais vaikais išvykę gyventi į užsienį? Kadangi pasirinkimo nėra, visi vaikai lanko tos šalies mokyklas tos šalies kalba ir niekam net minčių kitokių nėra. Negirdėjau, kad kokiam lietuviui būtų iškilę dėl to kokių nors problemų, kalbos sutrikimų ar pan.
Išvažiavę gyventi į Londoną irgi leistumėte vaikus į mokyklą rusų kalba?
*

Tat kodel Maskvoj nuo šiu metų atidarė antra lietuvių mokyklą?
Blobse
QUOTE(tulia @ 2005 10 20, 05:46)
Tat kodel Maskvoj nuo šiu metų atidarė antra lietuvių mokyklą?
*

Todel, kad ten mokosi vaikai tu tevu, kurie laikinai atvaziavo dirbt i Rusija. Nemanau, kad Rusijoje 50 metu gyvenantys lietuviai leidzia vaikus i lietuviskas mokyklas.
Mirėja
Mokykla reiškia ne tik kalbą, bet ir tautos kulturinį paveldą. Manau aš leisiu savo vaiką į rusų mokyklą, jeigu, aišku, jų dar liks. Pastaruojų metų yra abejonių ar išliks, nes po reformos tikrai nieko gero nežadama.
Čėska
Netiketai cia uzsukau ir pastebejau shia tema smile.gif Man ji irgi aktuali smile.gif Ash ir vyras esame rusakalbiai, baigeme rusu mokyklas, bet sugebejome istoti i aukshatsias mokyklas jas pabaigti ir gerai isidarbinti. Ir viskas tai vyko paciu " antirusu" periodu. Ir dar - vyras iki 8 klases visai nesimoke lietuviu kalbos (nes buvo ish karininku sheimos), o aukshtojoje mokykloje kalbos kultura ishlaike geriau uz visus lietuvius grupeje. Cia lenkiu prie to, kad viskas imanoma, ir jei vaikas baige rusu mokykla, tai visai nereshkia kad negales paskui adaptuotis visuomeneje.
Juk dabar nuo 4 klases visi vadoveliai lietuviu kalba ( net ir rusu mokykloje) blink.gif
Savishki leidziu i lietuviu darzeli, noriu kad ishmoktu graziai kalbeti lietuvishkai, nes dabar jis kaip kempine, jau puikia bendrauja abiem kalbom thumbup.gif bet i mokykla leisiu rusishka, juk skyriasi tradicijos, mentalitetas, kultura, shventes,literaturos kuriniai ir t.t. smile.gif Aj, nemoku ash graziai rashyti, nehumanitare ash blush2.gif bet minti supratot tikriausiai biggrin.gif Kazkas rashe kad blogai leisti i letuviu darzeli ir paskui i rusu mokykla g.gif nesupratau kodel g.gif Paciai teko taip ishaugti tongue.gif
savanna
QUOTE(zanetka @ 2005 09 24, 18:09)
Dabar  man pasidarė dar sunkiau, nes po reformų neliks rusiškų mokyklų su 12 klasių tik 10  klasių. Tiesa liks tik gimnazijos. Aš labai bijau dėl savo vaiko atities, nenoriu jam padaryti kožkokios mini tragedijos su ta mokykla.  cry.gif
*

Taip pat bus ir su lietuviškomis mokyklomis: bus dešimtmetės, kas norės toliau mokytis, eis toliau į gimnaziją, kas nebenorės- į profesines mokyklas ir pan. ax.gif
viro
Mokykite vaika lietuviskai,nes rusu mokyklose jokios perspektyvos nera.jei ne,taileiskite i rusu mokykla po to vaikas vaziuos mokytis i Maskva ar i Kraliauciu{tycia rasau}geriausiu atveju rolleyes.gif
Board
QUOTE(viro @ 2005 11 01, 13:08)
Mokykite vaika lietuviskai,nes rusu mokyklose jokios perspektyvos nera.jei ne,taileiskite i rusu mokykla po to vaikas vaziuos mokytis i Maskva ar i Kraliauciu{tycia rasau}geriausiu atveju rolleyes.gif
*

kodėl?
Pati baigiau rusų mokyklą, įstojau čia Lietuvoje, viskas buvo tvarkoj, jokių problemų dėl kalbos neturėjau. schmoll.gif
vaižgantė
Girdėjau, kad rusų ir lenkų mokyklų abiturientai laikys tokį pat lietuvių kalbos egzaminą kaip ir lietuviai. Kaip manot, kiek procentų išlaikys?..
Mirėja
QUOTE(vaižgantė @ 2005 11 04, 21:06)
Girdėjau, kad rusų ir lenkų mokyklų abiturientai laikys tokį pat lietuvių kalbos egzaminą kaip ir lietuviai. Kaip manot, kiek procentų išlaikys?..
*

Gal galėtum patikslint ką turi omenyje? Kad rusų ir lenkų vaikai yra netinkamai ruošiami egzaminams? Kad yra kvailesni? Kad jie bus verčiami laikyti egzaminą iš dalyko kurio nebuvo mokomi? (tautynių mažumų mokyklose nemoko lietuvių (gimtosios) kalbos, moko lietuvių (valstybinės) kalbos, tai yra atskiri dalykai ax.gif )
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.