Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Kada vaikučiai pradeda kalbėti?
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 1 iki 3 metų
Pages: 1, 2, 3
gobsiukas
QUOTE(aaidaa @ 2009 01 21, 14:50)
Sveikos, mamytės  smile.gif
Neverta taip labai nerimauti. Pati esu vaikų psichologė, todėl galiu pasakyti, kas vaiko raidoje yra normalu, kalbant apie kalbą. Iki metukų vaikas taria pavienius įvairius garsus, raides jungia i skiemenis, sulaukęs metukų, gali pasakyti vieną kitą žodį. Dažniausiai tai būna mama, tete, baba ( tokie dviskiemeniai, lengvi žodeliai ). Ir tie pirmi vaiko žodžiai greičiau yra taip noriai kartojami dėl sulaukiamo teigiamo suaugusiųjų paskatinimo. Sulaukęs maždaug 18 mėnesių, gali jau žinoti iki 20 žodžiu, bet nebūtinai juos tarti mums visiškai aiškiai ir suprantamai. Dvejų metų vaikas jau supranta 100 - 200 žodžių. Vėlgi, pasakyti juos visus greičiausiai pats dar nesugeba. Iš kitos pusės, iki dvejų metų labiau už patį kalbėjimą vaikui yra svarbiau kalbos suvokimas. Jeigu vaikas supranta ką jūs kalbate, reaguoja i jūsų pastabas, vadinasi viskas yra gerai. Iš pradžių vaikas perpranta visą kalbos struktūrą, žodžių, sakinių sudarymo principus. Paskui tik pradeda pats šnekėti. O apie antruosius metus, naudodamas jau žinomus žodžius, vaikas gali pradėti jungti dvižodžius sakinius.
O svarbiausia yra tai, kad vaikas pradeda šnekėti tada, kai tėvai yra pasiruošę jį išgirsti. Todėl su vaiku reikia nuolat bendrauti, reaguoti į jo kad ir dar neaiškią kalbą, atsakyti, klausti. Ar pastebite, kaip vaikas atidžiai klausosi, kai su juo kalbate? Va tada jisai ir mokosi kalbėti. Sėkmės visoms ir kantrybės wink.gif  smile.gif
*

mes lankome spec darzeli 7men ten visi aplink kalbantis ir jis dazniausiai nesupranta ka sakau tik pacius paprasciausius sakinukus jei sedim ant lovos ir jam sakau einam valgyti jis ziuri i mane ir nieko nesupranta , bet jei as pasakau niam niam tada zino,jei jis iesko savo zaislo ir as jam sakau ant stalo o jis iesko vonioje schmoll.gif kol nenuvedu prie stalo tol neranda g.gif as manau kad jau beveik sulaukus 3 metu turetu suprasti sakini ir manau jau turetu buti isstumti zodziai niam niam ir pakeisti i valgyti doh.gif kaip manot ar mum reiktu eiti pas specelistus
zhiuzepe
mano maziaus 2m2men zodynas smile.gif : mama,mamo,mami-MAMA. tetish, teta, dė-dėdė,au,mū-karvės,avys,arkliai ir t.t. kar-visi pauksciai,pelė- ir pelė ir katė blink.gif ,tuoj, a va,im-imk,lialt-gerti,lialia-vaikas,pomo-kompas,gul-gulti,itą-sitą,unk-junkti,pum-kamuolys,pypy-masina,vaziuoti,ėk-ziurek,teptis-batas,yja-lyja,sliaplis-slapia,du-ledu,titish-titas(jo vardas),aaa-aciu,ma-buciukas,enas-0vienas,du,tys-trys,penki,sesi,tuoni-astuoni..na ir tecio nuopelnas,kad moka pasakyti-papiai doh.gif biggrin.gif na va, kai reikia visu zodeliu ir neatsimenu, bet sitie yra pagrindiniai.tikrai ne daug jis kalba, bent jau mano manymu, bet manau, kad prie to prisideda, jog ne viena lietuviu kalba girdi.ateis laikas ir prades normaliai kalbeti.jei isgirstu koki zodeli tariant taip kaip reiktu ar bent panasiai, prasau kad dar pakartotu, nors ir ne visai tiksliai, bet kad bent jau atsimintu ir su laiku ji prades tarti taip kaip reikiant thumbup.gif
Dakine
Musu sunelis labai snekus,tik kalba jam suprantama kalba smile.gif Kai sakau einam i vonia praustis,eik atsisesk i kedute,nes tuoj valgysim,ar nori banano,obuolio ir t.t,ir pn...Viska supranta kuo puikiausiai!Ir eina ir daro ka pasakau.Ir sneka tarsi skiemenimis sakiniais,taciau nesuprantamai smile.gif
elenuxus
Musu vaika irgi mazai sneka, bet puikiai supranta ka reiskia eisim "amam", arba "puški-puški", kad jei sakau "prasau" ir duodu, tai reikia paimti, o jei pasakau "aciu", reikia kazka duoti.Zino ka reiskia "ateik čia" arba "imk"Pati tik bando kartoti zodziu galus, kaip pvz.kai nusiciaudi sakai "i sveikatyte", ji pakartoja "tyte" ax.gif Kazko kito ir nesitikim, juk dar tik metukai...bent jau kazka savo kalba moka sneketi.
agu-gu
As, kaip ir visos mamos labai nerimavau, kad mano dukryte pradejo tarti zodzius labai anksti, o paskui sustojo, visai nieko naujo nesake, tarsi specialiai nenorejo kartoti...Apsilankymas pas faina, labai patyrusia logopede mane nuramino: pasirodo labai daznai vaikams nuo 1,5 iki 2 metuku buna toks stabdys snekamojoje raidoje. Taip ir atsitiko, mano vaikas tylejo, tylejo,o uz keliu menesiu po logopedes kaip pradejo varyti sakiniais ir tokiai suktais thumbup.gif Musu snekoje nebuvo jokios "koses", tare labai taisyklingai ir aiskiai.

Taciau zinau ir kitus pavyzdzius: mano drauges vaikelis labai tylus ir ramus vaikas, jai atrode,kad jis kuklinasi, bet kuo toliau, tuo labiau pradejo pastebeti, ked vaikas nesneka ir labai, labai jau atsilieka nuo bendaamziu, jam jau buvo virs 3metuku. Pasirodo: vaikui buvo uzgultos ausytes po senos neisgydytos iki galo lygos. Ausytes pravale, pagyde ir po keliu menesiu vaikas staigiai pasivijo bendraamzius! thumbup.gif
kaasaandraa
mes ir nedaug kalbam unsure.gif , bet manau mes su vyrų kalbam viską supranta biggrin.gif
loruto
atrodo ka pasakytume viska beveik supranta: daiktus, ko prasome, norime, bet sneketi mazai sneka smile.gif
Tinasio
Musu maze irgi kalba labai nedaug, siaip viskas kas yra aplinkui paprasciausiai ivardina tet arba det, arba tec na zodziu mazdaug taip

Taciau ji puikiai viska supranta, ir netgi gincijasi jei sakom daryt ka nors ko ji nenori labai aiskai sako nea, nenene ir panasiai biggrin.gif
*weita*
na maniske 2metuku dabar tai savo sneka sneka 80% o lkikusia normaliais zodeliais ,bet vis vien nedaug dar ,ir tie zodziai galunes iskreiptos ..pvz sako bate ,duok bate (bata) .ir t.t. viskas galune E vos ne...o siaip tai daug zodziu jau atkartoja isgirdus ,tik retai juos panaudoja...
giedre g
mes jau jau po truputi pradedam kalbet. daug zodziu kartoja.
user posted image

user posted image
Papildyta:
QUOTE(*weita* @ 2009 02 03, 14:47)
na maniske 2metuku dabar tai savo sneka sneka 80% o lkikusia normaliais zodeliais ,bet vis vien nedaug dar ,ir tie zodziai galunes iskreiptos ..pvz sako bate ,duok bate (bata) .ir t.t. viskas galune E vos ne...o siaip tai daug zodziu jau atkartoja isgirdus ,tik retai juos panaudoja...
*

labai grazi gimdymo istorija. susigraudinau.
Numenor
QUOTE(agu-gu @ 2009 02 01, 18:11)

Taciau zinau ir kitus pavyzdzius: mano drauges vaikelis labai tylus ir ramus vaikas, jai atrode,kad jis kuklinasi, bet kuo toliau, tuo labiau pradejo pastebeti, ked vaikas nesneka ir labai, labai jau atsilieka nuo bendaamziu, jam jau buvo virs 3metuku. Pasirodo: vaikui buvo uzgultos ausytes po senos neisgydytos iki galo lygos. Ausytes pravale, pagyde ir po keliu menesiu vaikas staigiai pasivijo bendraamzius! thumbup.gif
*

Kai nerimaujama del vaiko kalbos vystymosi, visada turi buti pasidomima/istiriama, ar nera klausos sutrikimu. Girdejau apie berniuka, kuriam buvo diagnozuotas autizmas, o paaiskejo, kad jis tiesiog negirdi.
*weita*
QUOTE(giedre g @ 2009 02 03, 14:06)
mes jau jau po truputi pradedam kalbet. daug zodziu kartoja.
user posted image

user posted image
Papildyta:
labai grazi gimdymo istorija. susigraudinau.
*

4u.gif aciu..
upsydaisy
labutis,mano suneliui 2metai9m jam nustate autizma.Jis labai protingas berniukas taciau nesupranta zodziu.pasako jau gan nemazai,taciau dazniausiai tik atkartoja nesuprasdamas.jis nenaudoja kalbos bendravimui.jo nedomona vaikai ar siaip zmones.labai jautrus tam tikriems garsams.labai savarankiskas.nesikreipia i mus mama er teti,ignoruoja tai kas jam neidomu.daktarai sako,kad 2 metu vaikas turi sugebeti pasakyti ne tik keleta zodziu bet ir sakiniu keleta.O laukti kol prabils nepatarciau as nuejau pas gydytojus kai kajukui buvo 2metai.Maniau kad jam maisosi kalbos.taciau gydytoja pastebejo kad nera akiu kontakto,kad nesugeba parodyti kur karvyte kur arkliukas.kai zaide su masina ziurejo kaip sukasi ratai,niekada nerode pirstuku jei ko norejopaimdavo mano ranka ir padedavo ant daikto ar maisto kurio norejo.dabar mums (teveliams )kursai apie autizma.Moko suprast kas tai yra,kaip padeti savo vaikuciui,padeda suprast kaip jie masto.labai daug suzinojome.jei kam reikia info parasykit.tai va svarbiausia kad vaikai suprastu,o kalba ateina su laiku smile.gif
sonkatux
manij nuo 1m. ir 8 men.pradejo kalbeti po to zinoma lavejo kalba,dabar jei virs 2 m. tai ciaskia be perstojo,nes i teti panasi,o jis taip pat labai snekus smile.gif ,mes turim pusesere kuriai greitai 3 m.o kalbeti pradejo pries 3 men.ir kalba labai suniai dar,na mama su ja labai mazai bendrauja,gal todel,siaip tylus vaikas yra,ir zodzius reikia traukte traukti.na kiekvienas vaikas savaip kalba,ir vieni anksciau kiti veliau pradeda,bet kaip be butu jei jau nuo normos nukrypsta,tai manau reiktiu susirupinti.o kitos zinau kurios tiesiog ignoruoja pasakymus kad tavo vaikas mazai kalba,sako prades kalbeti,ir visaks,nesirupina vaiku kad gali buti kazkas ne taip
jovittutte
Sveikutes,labai idomu pasiskaityti,kiek kiti vaikuciai jau gali pasakyti zodeliu ir kokiu,bandau lyginti su savo mazaja ax.gif jai 1m4men. pasako dar nedaug,bet as kolkas dar nesijaudinu,ir labai dziaugiuosi,kad ji labai daug ka jau supranta,jei pasakau einam i laukuti,bega uzsideti kepuryte,atsinesa striuke,iesko batuku,einam praustis-bando nusirengti darbuzelius ir bega prie vonios duru, na einam valgyt irgi labai gerai supranta.Pasako tai :tetia,alio,au au au(suniukas) miau (kate),atyte(katyte),aja(koja) kar kar(Pauksciukai) Bam(kamuolys) opapa (jeigu pargriuna sako) biggrin.gif lelia(lele) niekaip neprikalbinu mane vadinti mama,jei sako" mama", tai rodo i savo nosi g.gif Na dar gali parodyti,kur nosis,ausis,akis,burna ax.gif ir jau bando sakyti situos zodelius,tik dar ne kas gaunasi.
deimuxs
Na as saviski suprantu ko jis nori,aisku ne viska bet kad aiskiai sneketu ar deliotu sakinius kazkaip dar nelabai. schmoll.gif
nerilyte
QUOTE(dangausvaivorykste @ 2009 01 08, 17:10)
Oi paskaitau as jusu parasytas zinutes ir galvoju kad jusu dar maziukai vaikiukai mano berniukui balandi jau 3metukai ir negaleciau pasigirti kad jis daug sneka,,,savo kalba varo nesustodamas,zodzius pilnus ir taisiklingai pasako nedaug-----mama,teti,einam,einu,kaku,sysiu,motiute(mociute),au,mu,miau,ate duok,cia,sitas,ne ,gerti,lele,ir dar yra tu zodeliu bet kaip eikia negaliu prisiminti ka jis dar aiskiai pasako.....
Nuejusi pas gydytoja as pakalbejau su juo ir jis sako:
tavo sunu labai jau gerai jauciasi ir taip,jis zino kad jus ji suprantate ir jis nesistengia,kaip kiti vaikai labai kartoja zodzius o sis ne(nebutu avinas pagal horoskopa),jei paprsai kad pakartotu sako ne nenoriu.
Ir i darzeli eina ir aukletojos sako jis kategoriskai atsisako pakartoti zodzius.
Ir kazkaip gydytojas vis ramina kad ateis laikas ateis ir prakalbes berniukas.

Tad nebezinau ir ka galvoti.....
*

Na mano mergaitei dabar jau 2m ir 6 mėn, nepasakyčiau, kad labai gerai kalba, tariau jau žodelių ir nemažai, dėlioja sakinukus, bet šiaip tai nekalba aiškiai, neramu ir man, atrodo jau kaip ir laikas būtų aiškiau kalbėti, bet nieko doh.gif . Aš namučiuose su ja būnu visą laiką, tai suprantu ko ji nori, bet kiti tai ne viską supranta. Nuo rudens pradėsim lankyti darželį, tai labai noriu tikėti, kad iki to laikiuko mes jau kalbėsim normaliai smile.gif

QUOTE(odette @ 2009 01 09, 19:34)
su vaiku reikia labai daug bendrauti, daug kalbėti aiškinti, tada jis pradeda ankščiau ir pats kalbėti biggrin.gif
mano kleckas nuo šešių mėnesių sako: tete ate ate
dabar du netai, bet net nebeduskaičiuočiau kiek jis sako žodžiū ir jau normaliais sakiniais pradeda kalbėti
sako aš noriu gerti, aš noriu sūlio (sūrio) ir t.t., dešlytės
*

Pritariu Odette, kad reikia su vaikučiais daug bendrauti. Pas mus su mergaite yra bendraujama nuolat, mes gyvenam su seneliais, tai jai dėmesio ir bendravimo tai tikrai užtenka, bet su kalbėjimu tai yra problemėlių smile.gif
Pastebėjau, kad kai mano mažutė pamėgo klausyti skaitomų pasakų, tai lyg ir pradėjo daugiau kalbėti smile.gif
*AJR*
skaitineju cia, nes taip idomu nuo kada mazdaug pradeda sneket maziukai, maniskis dar mazas, bet paprasciausius zodelius pasako, o svarbiausia, kad matau, kad jau daug ka supranta, ko paprasai padaro, tai tikiuosi kad neuzilgo ir pasakys pats daugiau ka 4u.gif
*visterija*
NELAUKIT 3 METŲ AMŽIAUS . O YPAČ JEI VAIKUTIS NESAKO NEI MAMA , NEI ATE , 2 METŲ VAIKA AR 2,6 METŲ , VISADA JEI YRA KOKS NERIMAS NUEIKIT PAS NEUROLOGĄ, JIS ATSAKYS Į JŪSŲ KLAUSIMUS . KAI KURIE PEDIATRAI NETURI VISIŠKAI JOKIOS PATIRTIES SU VAIKAIS AUTISTAIS ARBA RAIDOS SUTRIKIMAIS . KALBU IŠ SAVO PATIRTIES .
sėkmės auginant mažylius 4u.gif 4u.gif 4u.gif
nesekme
kol vaikas nekartos zodziu tol beveik nekalbes.mes iki 2,3 sakem tik kas cia.bet kai pradejo kartot iskarto pradejo tarti kuo daugiau zodeliu.
Nuke1
Mano klausimas gal kvailai nuskambės, bet aš nežinau, kaip suprast, ar vaikas kalba. Aišku, čia apie pirmus žodžius. Pvz. rodo ką nors: ma! na, suprantu kaip "man", paduodu, po keliu dienu tas pats gestas jau "mi!" arba ar kaip nors. g.gif Arba man stebuklas taip jus atskiriat "tėtė, atia, tia (čia), tytė (katytė)" ir panašius perlus. Labai norint galima išgirst ką nori, o kaip suprast, kad vaikas supranta ką sako ir sąmoningai vartuoja tą žodį?
ciuke
QUOTE(Mergiona @ 2009 02 26, 14:54)
Mano klausimas gal kvailai nuskambės, bet aš nežinau, kaip suprast, ar vaikas kalba. Aišku, čia apie pirmus žodžius. Pvz. rodo ką nors: ma! na, suprantu kaip "man", paduodu, po keliu dienu tas pats gestas jau "mi!" arba ar kaip nors.  g.gif Arba man stebuklas taip jus atskiriat "tėtė, atia, tia (čia), tytė (katytė)" ir panašius perlus. Labai norint galima išgirst ką nori, o kaip suprast, kad vaikas supranta ką sako ir sąmoningai vartuoja tą žodį?
*

Mano 1m1 men irgi pradejo taip pavieniai skiemenis 'pa'-lempa, eiti - 'ei'. O po dar 2 menesiu skiemenukus sujunge ir eme tarti lepma, eiti....tai ir supratau, kad kalbeti eme smile.gif dabar jau deda po 2 - 3 zodelius kartu.
Na, o kaip suprasti, kad samoningai vartoja, tai, kai i tete ziuri ar kviecia ir sako tiatia, o kai reikia atsisveikinti-tai reiskia atiaatia. Cia juk pagal konteksta smile.gif . Kai pati pradzia kalbejimo, gal ir sunku kartais atsekti kas yra kas, bet labai greitai situacija tik aiskeja smile.gif
Nuke1
QUOTE(ciuke @ 2009 02 26, 15:03)
Kai pati pradzia kalbejimo, gal ir sunku kartais atsekti kas yra kas, bet labai greitai  situacija tik aiskeja smile.gif
*

Tikiuosi ir pas mus aiškės smile.gif
olesyte
QUOTE(nerilyte @ 2009 02 22, 16:52)

Pastebėjau, kad kai mano mažutė pamėgo klausyti skaitomų pasakų, tai lyg ir pradėjo daugiau kalbėti  smile.gif
*

kaip as laukiu kada mano pupa nores klausytis pasaku. Siuo metu, kai pradedu sakaityti, j mane nutraukia, neidomu jai, arba taip ir pasako ne, arba isvis nusisuka g.gif
ciuke
QUOTE(olesyte @ 2009 02 26, 16:36)
kaip as laukiu kada mano pupa nores klausytis pasaku. Siuo metu, kai pradedu sakaityti, j mane nutraukia, neidomu jai, arba taip ir pasako ne, arba isvis nusisuka  g.gif
*

Gal eilerastuku idomiau klausytis?
olesyte
QUOTE(ciuke @ 2009 02 26, 16:42)
Gal eilerastuku idomiau klausytis?
*

ir tas nepatinka, bandziau ir eilerastukus g.gif nezinau kodel jai neidomu
neilia
Labas vakaras 4u.gif

Mano 1.5 metu dukryte dar nesako jokiu zodziu, nors yra kalbi smile.gif Klausa tikrinom, sveika, ir siaip kiti daktarai sako, kad sveika, ir as taip manau. Perskaiciau internete, kad kalbos vystymas priklauso nuo smulkios motorikos. Mes tikrai su ja zaidziam, ir su ergoterapiniais zaislais, ir su kubeliais ir t.t., bet gal nepakankamai ilgai? Gal yra kazkokiu specialiui zaidimu? Internete radau, kad kol vaikas nemokes valdyti kiekviena pirstuka atskirai tol nekalbes. Mano vaikas atskiria smaliziu, bet istiesti ji nemoka, bando viena rankyte sulenkti kitos rankytes pirstuka, bet jis jai sulenktas nesilaiko, nors kulksni padaryti moka.

Mamytes, kuriu 1.5 metu vaikeliai kalba, atsilepkit! Ka jusu vaikai moka daryti su pirstukais? Labai noretusi suzinoti kiek cia yra tiesos. Is anksto visoms dekoju 4u.gif

Tiomama
QUOTE(neilia @ 2009 02 27, 17:31)
Labas vakaras  4u.gif

Mano 1.5 metu dukryte dar nesako jokiu zodziu, nors yra kalbi  smile.gif Klausa tikrinom, sveika, ir siaip kiti daktarai sako, kad sveika, ir as taip manau. Perskaiciau internete, kad kalbos vystymas priklauso nuo smulkios motorikos. Mes tikrai su ja zaidziam, ir su ergoterapiniais zaislais, ir su kubeliais ir t.t., bet gal nepakankamai ilgai? Gal yra kazkokiu specialiui zaidimu? Internete radau, kad kol vaikas nemokes valdyti kiekviena pirstuka atskirai tol nekalbes. Mano vaikas atskiria smaliziu, bet istiesti ji nemoka, bando viena rankyte sulenkti kitos rankytes pirstuka, bet jis jai sulenktas nesilaiko, nors kulksni padaryti moka.

Mamytes, kuriu 1.5 metu vaikeliai kalba, atsilepkit! Ka jusu vaikai moka daryti su pirstukais? Labai noretusi suzinoti kiek cia yra tiesos.  Is anksto visoms dekoju  4u.gif
*

Kai mano maziukas buvo panasaus amziaus, duodavau pazaisti su degtukais. Aisku, pati ne akimirkai neatsitraukdavau, nes vis taikydavosi i burnyte isikisti. Issipildavom degtuku dezute ant stalo ir stengdavosi po viena ar kelis sudeti i dezute atgal. Gal tai ir nera pats geriausias zaisliukas, bet tuo metu truko fantazijos. Arba su zirniais panasiai.... Is pradziu maziukas stegdavosi pasemti saujele, bet po truputi ipratinau imti su pirstukais.... Tik visada budavau salia rolleyes.gif
Mong
QUOTE(Metana @ 2009 01 07, 17:11)
Sveikos Mielos mamytės. As cia dar visai naujokė,todel turiu daug klausimėlių. tikiuosi,kad man padėsite.. ax.gif Auginu dukrytę 1m9mėn,gyvą sidabriuką,bet ji mažai šneka. Savo kalba čiauška be perstojo, o normaliai tik tiek: kas čia yra?,kas čia atėjo?,ate,duok,tetis,au, mūma (karvytė),papis (as dar maitinu pati)..ir viskas lyg būtų.. verysad.gif as galvoju,kad mažoka tokio amžiaus vaikiukui..o gal aš klystu? patarkit man..būčiau labai dėkinga.. 4u.gif  smile.gif
*

Pasirodo ne viena as pergyvenu, del to, kad vaikas nekalba. Mano mazylis beveik ta pati kalba , tik dar- tiap tiap pradejo sakyt. smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Tiomama @ 2009 02 27, 19:41)
Kai mano maziukas buvo panasaus amziaus, duodavau pazaisti su degtukais. Aisku, pati ne akimirkai neatsitraukdavau, nes vis taikydavosi i burnyte isikisti. Issipildavom degtuku dezute ant stalo ir stengdavosi po viena ar kelis sudeti i dezute atgal. Gal tai ir nera pats geriausias zaisliukas, bet tuo metu truko fantazijos. Arba su zirniais panasiai....  Is pradziu maziukas stegdavosi pasemti saujele, bet po truputi ipratinau imti su pirstukais....  Tik visada budavau salia rolleyes.gif
*

Tikrai superinis pratimas.Su ergoterapiniais zaislais sunelis nezaidzia visiskai. Reikes pabandyt su dantu krapstukais. Aciu.
Valmiera
QUOTE(olesyte @ 2009 02 26, 15:36)
kaip as laukiu kada mano pupa nores klausytis pasaku. Siuo metu, kai pradedu sakaityti, j mane nutraukia, neidomu jai, arba taip ir pasako ne, arba isvis nusisuka  g.gif
*

Nepergyvent, Olesyte, tiesiog tavo lelytei dar ne laikas klausytis pasakų ar eilėraščių. Mano didžiui gal iki kokių 3 metų nelabai įdomios buvo pasakos, bet užtat labai mėgo dainų klausytis smile.gif .

QUOTE(neilia @ 2009 02 27, 18:31)
Mano 1.5 metu dukryte dar nesako jokiu zodziu, nors yra kalbi  smile.gif Klausa tikrinom, sveika, ir siaip kiti daktarai sako, kad sveika, ir as taip manau. Perskaiciau internete, kad kalbos vystymas priklauso nuo smulkios motorikos. Mes tikrai su ja zaidziam, ir su ergoterapiniais zaislais, ir su kubeliais ir t.t., bet gal nepakankamai ilgai? Gal yra kazkokiu specialiui zaidimu? Internete radau, kad kol vaikas nemokes valdyti kiekviena pirstuka atskirai tol nekalbes. Mano vaikas atskiria smaliziu, bet istiesti ji nemoka, bando viena rankyte sulenkti kitos rankytes pirstuka, bet jis jai sulenktas nesilaiko, nors kulksni padaryti moka.
*

Mes su savo mažiuku niekada nežaidėme su jokiais ergoteriniais žaislais, bet mažius jau kalba gražiais ilgais (4-5 žodžių) sakiniais thumbup.gif . Taria visas raides, netgi r ir l. Žinoma, dar ne visuose žodžiuose. Nieko specialaus nedarome, tiesiog turime keletą labai mėgstamų žaisliukų, kur reikia pirštukų darbo.
Turim tokį konstruktorių su skylutėmis, tai aš jam būdavo padarau kubelį ir duodu spalvotus burbulius, kuriuos reikia į tas skylutes sukaišioti. Na toks burbuliukas su uodegyte, kažkas panašaus į mozaiką, tik burbuliukai gerokai didesni ir net įsidėjęs į burną jų neprarysi. Superinis žaidimas thumbup.gif .
Dar labai mėgsta mažiukas dėliones. Turim tokias mikštas dėliones su išpjautais žvėreliais, žuvytėmis ir transporto priemonėmis. Visas tas dalis reikia pataikyti į skylutes. Irgi geras darbelis pirštukams thumbup.gif .
Turim tokį medinį laikroduką, kur išsiima valandos. Ant skaičių padaryti tokie iškilimai skaičiaus paėmimui. Tai tas valandas labai mėgstame dėlioti.
Dar "domino". Pavyzdžiui, statome bokštą arba dedame vieną šalia kitos - darome traukinį.
Netgi virdama košę papilu truputėlį kruopų dribsnių ant stalo, o mažius labai mėgsta juos rankioti. Kad būtų sunkiau, padedu kokią lėkštutę šalia ir paprašau visus dribsnius surinti į ją.
Mano mažiukas labai mėgsta piešti. Duodu jam flamasterius, o jis "tapo". Puikus darbas rankytėms ir pirštukams thumbup.gif . Juo labiau, kad flamasterį laiko taip, kaip ir priklauso laikyti. Dabar jau mūsų piešiniai į piešinius panašūs: jau ir saulė, ir debesys, ir mašinos, ir medžiai į tikrus daiktus panašūs.
Kol dar būdavo mažesnis, paplėšydavau popieriaus, paberdavau ir prašydavu, kad surinktų ir sudėtų į kokią dėžutę. Arba pakarpydavau kokių storesnių siūlų ir duodavau jam žaisti. Jis juos visaip kilnodavo, dėliodavo.

Žodžiu, begalę žaidimų galima sugalvoti ir be ypatingų žaislų, sagų ar degtukų.
Mamkos, pasitelkite fantaziją biggrin.gif .
Marisa
Musu 1,5 metu mergyte aiskiai taria bent kokius 5 zodzius. Ir kasdien jos pastangos pasakyti kazka nauja duoda rezultatu.
neilia
QUOTE(olesyte @ 2009 02 26, 15:36)
*

mano pupa tai labai mėgsta pasakas, jau kiek aš jai pripasakoju kol ji užmiega, o eilėraščius labiausiai, atneša storą knygą, atidaro butent ten kur apie "mucha-cokotocha" ir reikalauja pasakoti, o jau kokia mimika padaro kai klausia smile.gif ir svarbiausia į temą thumbup.gif , tik kalboje tai visai neatsispindi verysad.gif

Kai griš iš močiutės reikės bandyti su degtukais, žirneliais ir kitais smulkiais daiktais žaisti(kur vaikam iki 3 negalima biggrin.gif ), gal 2 metu man jau Puškiną cituos lotuliukas.gif
ingridagr
na mano suneliui 2.6m tai beveik viska supranta , sneka 2 kalbom ir triju keturiu zondiu sakinukai ir pradejo eiti angliska darzeli tai jam trecia kalba kuria jau daug supranta bet dar mazokai kalba,nors iki 10 jau ismoko skaiciuoti 4u.gif
Lanuska
Mano drauges vaikas nekalba,o jam jau beveik 4 metai..Daktarai sako,kad nerimauti reikia pradet tokiais atvejais : Kai vaikas sulaukes 4 dar nekalba ir jeigu tik gestikuliuoja rankom ir mykia,daleiskim piesia rankom kazka panasaus i nama ir pan...O jeigu kalba savo kalba,vadinasi 100 % kalbes ir nereik nerimauti,tik reikia kuo daugiau su vaiku bendraut ir butent bendraut suaugusiu zodziais be jokiu lele,au au ,miau miau,ziulek ir pan... smile.gif
gobsiukas
QUOTE(Lanuska @ 2009 03 03, 23:48)
Mano drauges vaikas nekalba,o jam jau beveik 4 metai..Daktarai sako,kad nerimauti reikia pradet tokiais atvejais : Kai vaikas sulaukes 4 dar nekalba ir jeigu tik gestikuliuoja rankom ir mykia,daleiskim piesia rankom kazka panasaus i nama ir pan...O jeigu kalba savo kalba,vadinasi 100 % kalbes ir nereik nerimauti,tik reikia kuo daugiau su vaiku bendraut ir butent bendraut suaugusiu zodziais be jokiu lele,au au ,miau miau,ziulek ir pan... smile.gif
*

as noreciau papriestarauti mano trimetis sunus kalbejo bet daug zodeliu neistare tad iskart pasiule kasdiena lankyti pas daktarus ir tikrai nebuvo minties kad reikia laukti 4m , jau 5m vaikas turi graziai kalbeti be sveplavimo ,

Atsventes 1aji gimtadieni turi pasakyti keleta normaliu zodziu
2 sulaukes turi pradeti kalbeti sutrumpintais sakiniais is 2,3 zodziu o su 3m vaiku galima jau susikalbeti , ir pas logopeda reikia eiti netada kai 2-3 m nekalba o tada 4-5men neguguoja o 7-9 men nera refleksinio kartojimo , nemegdzioja mamos tecio
darvisiems vaikams kad ir kalba graziai yra butina apsilankyti pas logopeda iki 3m
mabi
QUOTE(neilia @ 2009 02 27, 19:31)
Labas vakaras  4u.gif

Mamytes, kuriu 1.5 metu vaikeliai kalba, atsilepkit! Ka jusu vaikai moka daryti su pirstukais? Labai noretusi suzinoti kiek cia yra tiesos.  Is anksto visoms dekoju  4u.gif
*

na mano mazoji, jau 13men, kuo puikiausiais sugraibo po viena sapeli. netgi mano plaukus. tarkim ant zemes randa, tai ji sugeba paimti, ir i burna kisa doh.gif , aisku cia negerai, bet... bet ji jau senai tai daro, gal nuo kokiu 10-11men.
Rinoja
as irgi manau,kad jei bent kazka sneka,tai jau thumbup.gif ,kai pradeda lankyti darzeli,labai greut pradeda tausketi. zinau kelis vaikus 3metuku,vienas kalba kaip suauges(aiskiai)o kita kaip vokietis.
gobsiukas
QUOTE(Ramunka33 @ 2009 03 04, 14:09)
as irgi manau,kad jei bent kazka sneka,tai jau thumbup.gif ,kai pradeda lankyti darzeli,labai greut pradeda tausketi.
*

maniskis lanko 7men bet nekalba
Rinoja
QUOTE(gobsiukas @ 2009 03 04, 14:11)
maniskis lanko 7men bet nekalba
*

bet ben kazka kalba?????????nesijaudink viskam savas laikas,jam truputi veliau.
gobsiukas
QUOTE(Ramunka33 @ 2009 03 04, 14:13)
bet ben kazka kalba?????????nesijaudink viskam savas laikas,jam truputi veliau.
*

aisku kad kalba geriau sakyti kad ciulba nes kalba nepavadinsi aisku gal po metu ir prades suprantamai kalbeti
Belluci
na mums jau 1.6men ,tai snekam tikrai labai daug,pradejo zodelius kai kuriuos atkartoti nuo 9men.,o dabar jau galima su ja beveik susisneketi,pasako kita karta ir per daug...siaip tai as jau nuo kudikystes skaitydavau pasakeles,nz, ar tai padejo jos kalbos vystimuisi? g.gif
Karista
O mes turim du draugus bendraamzius.. maniskis pirmas pradejo kalbeti apie pusantru- kai kuriuos zodzius aiskiau, kaikuriuos tik as suprasdavau, bet susisnekedavom.
Kitas draugas iki dvieju beveik nieko nesake, o dar po pusmecio jau daugiausiai ir aiskiausiai uz visus kalbejo.
Trecias draugas dvieju metu kiek atsimenu nei mama nepasakydavo.. o nuo dvieju su puse pradejo zodzius kartoti ir nors ju daug nevartoja, taciau taria aiskiai..
Maniskis irgi jau aiskiau po truputi kalba ir zino daug, bet visai svetimam dar ilgesnius pasakojimus sunkoka butu suprasti g.gif

Kiekvienas skirtingas - jei fiziologiniu ar psichologiniu neatitikimu nera - tikrai nera ko pergyventi!
alinata
as visad sakau kad kiekvienas vaikas savaip gabus ir unikalus, ir kalbet pradeda kiekvienas individualiai, o jei labai del to nerimaujat, pasikalbekit apie tai su vaiko gydytoja ir ji pasakys savo nuomone, manau kad nuramins. mums beje 1,5m ir mes jau mokam nemazai atskiru zodziu, kuriu reiksme suprantam ir pasakom kai reikia mirksiukas.gif
Nemarioji
manau kiekvienas vaikas individualus ir vieni veliau, kiti anksciau pradeda kalbeti...manoji nuo 1.5 m. nemazai zodziu sakydavo, bet sakinuku nedeliojo, o nuo 2 m.pradejo sakiniais ir dabar 2.8 m ir kalba kaip suauges zmogus, sakiniais, tik r raides neistaria, bet manau viskam savas laikas 4u.gif
Nezinau ar nuo to jog as nuo 2 men. su ja uzsiimdavau garsus specialius tardavau (kazkur skaiciau jog taip skatina greiciau pradeti kalbeti) gal cia tik sutapimas , nezinau, bet palyginus manoji anksti pradejo kalbeti (as lyginu su jos bendraamziais musu pazystamu rate)
mamyte2006
labukas mamytes
pas mane ir tokia problema mano vaikui bus greit3metukai 4u.gif jis mazai kalba,labai daug varo savo kalbos,nors jau metus lankom darzeli bet kazkaip nesisekam mums su kalba unsure.gif
Apache
As sutinku su nuomonem,kad kiekvienam savas laikas ir kad jei matot,kad jusu vaikutis jus supranta (zina ka reiskia koks nors nesunkus zodelis) tai vadinasi jis vystosi gerai. Bet turim paystama seima,noreciau patarti ju situacija,nes musu jie nelb klauso.Ju sunelis yra vyresnis uz mano dukryte 1.5men. db mums 2m 2men. pires puse metu,mano dukryte jau sake gana daug pavieniu zodziu ir jau bande deliot lengvus sakinukus. ko neiseidavo iskart pasakyti,vistiek bandydavo arba klausdavo kas cia? kad pasakyciau zodeli,o ji jibandydavo pakartoti,dar daugiau zodziu ji supratotikrai su ja ejo susikalbeti,o stai ju berniukas (mes gyvenom visi kartu) nereaguodavo i jam sakomus zodzius... na nzn,pvz sakai duok kamuoli,o ji ziuri kur nors,vel jo prasai,ir taip dug kartu,kol galu gale kai bagsteli i pirstu ir sakau "kamuolys" jis ji meta betkur. kai klausdavau kur tavo mama,ji neatsisukdavo ji jos puse,na lb retai,pirstu rodydavo i visus esancius kambaryje... jis nemokejo nieko pasakyti ko nori,tik saukdavo balses,nieko beveik neusprato.. aciau kad mama neuzsiima su juo,bet perskaiciusi straipsni apie vaui autistus,labai daug pliusu buvo galima uzdeti. kai jiem kas pasakydavo,kad ar nematot kad kazkas negerai,jie pradedavo pykti (savaime suprantama,kiekvieniem tevam vaikas pats paciausias,bet zinant kad mama ji tapo 17 ir lb atsainiai ji augino) galima daryti isvadas arba kad tai visiskas neuzsiemimas su vaiku arba kad jam gal but kas nors negerai,nes lb gaila to berniuko.. kaip jus manot,kokia gali buti priezastis,kad mano dukrytes antros kartos pusbroliukas nekalba?
yngaga
QUOTE(Apache @ 2009 09 11, 14:51)
As sutinku su nuomonem,kad kiekvienam savas laikas ir kad jei matot,kad jusu vaikutis jus supranta (zina ka reiskia koks nors nesunkus zodelis) tai vadinasi jis vystosi gerai. Bet turim paystama seima,noreciau patarti ju situacija,nes musu jie nelb klauso.Ju sunelis yra vyresnis uz mano dukryte 1.5men. db mums 2m 2men. pires puse metu,mano dukryte jau sake gana daug pavieniu zodziu ir jau bande deliot lengvus sakinukus. ko neiseidavo iskart pasakyti,vistiek bandydavo arba klausdavo kas cia? kad pasakyciau zodeli,o ji jibandydavo pakartoti,dar daugiau zodziu ji supratotikrai su ja ejo susikalbeti,o stai ju berniukas (mes gyvenom visi kartu) nereaguodavo i jam sakomus zodzius... na nzn,pvz sakai duok kamuoli,o ji ziuri kur nors,vel jo prasai,ir taip dug kartu,kol galu gale kai bagsteli i pirstu ir sakau "kamuolys" jis ji meta betkur. kai klausdavau kur tavo mama,ji neatsisukdavo ji jos puse,na lb retai,pirstu rodydavo i visus esancius kambaryje... jis nemokejo nieko pasakyti ko nori,tik saukdavo balses,nieko beveik neusprato.. aciau kad mama neuzsiima su juo,bet perskaiciusi straipsni apie vaui autistus,labai daug pliusu buvo galima uzdeti. kai jiem kas pasakydavo,kad ar nematot kad kazkas negerai,jie pradedavo pykti (savaime suprantama,kiekvieniem tevam vaikas pats paciausias,bet zinant kad mama ji tapo 17 ir lb atsainiai ji augino) galima daryti isvadas arba kad tai visiskas neuzsiemimas su vaiku arba kad jam gal but kas nors negerai,nes lb gaila to berniuko.. kaip jus manot,kokia gali buti priezastis,kad mano dukrytes antros kartos pusbroliukas nekalba?
*

O ar berniukas ištaria žodžius mama,tete,ate ar pan.O gydytojam bandė rodyt?
Mano dukrytei jaunesnei nepasakyčiau ,kad labai lengvai su kalba,palyginus su vyresnėle.Mažylei dabar 1m.ir 8 mėn.,ji labai daug šneka savo kalba,t.y,vokiškai,bet visgi bando atkartot ką paprašau,o suprasti tai žinoma,kad viską supranta,kaip tokio amžiaus vaikam ir privaloma.Ji daug žodžių moka,tik ilgus sutrumpina,nes visko neįstengia atkartot.Aišku aš norėčiau,kad ji kalbėtų geriua,kaip vyresnėlė,nes vyresnėlė tokio amžiaus jau kalbėjo trumpais sakinukais.Net ir gydytojai užsiminiau,ar nėra mano mergaitei kas nors su kalba negerai,ji pasakė sunerimti reikia tada,kai vaikas visiškai nešneka,o jei vėluoja truputėlį kalbos įgūdžiai,sulaukus 2 metukų-galima parodyti logopedui.
Ir dar pamąstymui,gal kartais su klausa berniukui negerai,yra buvę ir tokių atvejų. verysad.gif
jurge3
QUOTE(Apache @ 2009 09 11, 14:51)
*

Na tikrai nemanau,kad vaikas vien nuo to,kad mama su juo mazai arba visai neuzsiima ,nekalbetu.Auga gi jis tarp zmoniu ir jei viskas jam butu gerai,tai jis suprastu paprasciausius dalyku,parodytu tai,ko jo prasoma.Labai gaila berniuko.Galetu tevai susirupinti,gal jam reikia tik trupucio specialistu pagalbos ir viskas butu gerai g.gif unsure.gif
Apache
Vat,kad ir mums gaila jo. labai grazus berniukas. o cia kazkaip,kas tik bando kaip nors pasakyti,kad gali buti kas nors netaip ir tiesiog reiktu parodyti medikams,jie inirsta ir pradeda bartis su visais,esa mes ieskom priekabiu ir tiek. siaip nezinau,ji atkartodavo au au,tete,bet ir viskas,ir nelb skridavo kas tas au au unsure.gif db jie gyvena jau atskirai,tai nzn,kaip jiems sekasi,bet matem,kad jie ji augina bi auginti. tikimes,kad cia tik labai paveluota kalba,del neusiemimo,nes kuo ilgiau delsi,tuo paskiau sunkiau atstatyti...
nep
Mano berniukui 2 m 8 men, sneka jis daug ir beveik viska. Na sakiniais, pvz "vasiuoja misinyte su reikalais" lotuliukas.gif Bet manes neramina, kad nors jis kalba sakiniais, ju kartais net mums neiseina suprasti. Sumala tuos zodelius. Reikia ji perklausti, kad gerai suprastum. na pvz "namo" tai "momo" arba "kombinezonas" tai "pozgogonas", kurmis tai "kunis", uzstrigo tai "ustigo", masinyte "misinyte". Isgirsta koki nauja zodi, tai pasako, bet labai netaisyklingai smile.gif Kiti zmones isvis musu klausia ka jis pasake...Nezinau, ar cia taip ir turi buti, ar jau reiktu eiti pas logopeda konsultuotis g.gif Ka kiti vaikuciai sneka apie 3 metus budami?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.