Mercredi
2007 12 05, 18:32
QUOTE(davusi viltį @ 2007 12 05, 18:17) prajuokinai  "prisigalvos ko nors". Aš pradinėse klasėse likdavau viena namie ir neturėdavau ką veikt. Žinai, ką veikdavau? Pedagogines knygas skaitydavau  Ir visai įdomios buvo, negaliu skųstis Manau, viskas nuo vaiko priklauso - nuo jo charakterio, savarankiškumo buityje. Aš tikrai nebūčiau norėjusi likti su kažkia aukle, nepažįstamu žmogum. Man geriausia vienai, ir dabar tos vienatvės labai pasiilgstu, nes paskutiniais metais neišeina vinai namie pabūt... Aš šneku tik apie pirmą klasę, pirmus mėnesius, kol vaikas pats normaliai nusigaus iki mokyklos, išmoks savarankiškumo, galima gi per porą mėnesių visa tai susitvarkyt. O po mėnesio, poros, o gal metų (čia vėlgi nuo žmogaus priklauso, kai kurie bijo būt vieni). Bet aš irgi mėgstu būt viena, tačiau pradinėse eidavau pas močiutę po pamokų, bet ne dėl to, kad prižiūrėtų, o todėl, kad labai toli gyvenau, tai laukdavau, kol atvažiuos manęs parvežt.
LoretaKaupinaitienė
2007 12 12, 16:29
Maniškė, jau vaje kaip senai viena būna. Nuo 5 metų visą dieną viena prabūdavo. ir dabar. Ankščiau dar kažkaip baimė, o dabar nieko. Palieki valgyti, pasišildo mikro bangų krosnelėje ir sesę pažiūri. Palaisto gėles, susitvarko. Bet vat ta problema kompiuteris, didelė jau panelė 8,5 metų, tuoi 9, bet neseniai uždėjom slaptažodį kompiuterije, tik aš ir tėtis jį žinome, tai kad susibjaurojo, sako nebūsiu su sese, nevalgysiu, sedėsiu nuoga ir lėlių nevilksiu, jei sims2 neleisit žaist. Tai kągi, šiaip sakau pasižiūri ir sesė patenkinta viskas, bet ką su kompiuteriu daryti. Kartais pasirodo dar mažesniosios ožių, kad kur aš einu? Ir kaip ji su sese bus, pažadi šokoladėlį ir ramu.
Dykuma5
2007 12 12, 17:30
Aš savo sūnų nuo 5 metų pradejau pratinti būti namie vieną - iš pradžių 15 min, paskui 30, ir daugiau. Dabar 3 valandas išbūna vienas - kompo prašo ir būna sau. Ilgiau palikti dar bijau [po naujų pirksim vaikui mobiliaką, kad ramiau būtų] Kai serga - tai imu biuletenį, nes dar bijau ilgam palikti, bet į parduotuvę jau išleidžia. Pratinsim su vyru prie ilgesnių palikimų, nes kitais metais į pirmą klasę, tai reiks būti ir vienam.
Mercredi
2007 12 12, 21:10
QUOTE(Gegytė @ 2007 12 12, 18:08) Baisu...  Todėl ir sakau, reikia atsargiau su tokiais dalykais, kol vaikas apsipras būti namie vienas. (ir daugeliui tai tampa netgi malonumas  ). Labai gerai, man atrodo, daro dira , nes vaikas po truputį, neskausmingai pratinamas.
Aš saviškę jau nuo 5 metų palieku vieną. Pradžioje 30min., vėliau valandai dviem. Dabar jau pirmokėlė ir esant būtinybei ir visą dieną pabūna. Neseniai sirgo, tai ir vaistukus pati išgerdavo , ir temperatūrą pasimatuodavo. ryte lovoj prasivartydavo iki 11, po to dribsnių pusryčiams pasigamindavo, pamokėles pasiruošdavo, pagrodavo(mokos muzikalkėj). pietus mikrobangėj pasišildydavo. Po darbelių multikus žiūrėjo, su kompu žaidė. Vieną dieną net žaislus sugalvojo susitvarkyt.Aišku, nesinori ilgai vienos palikinėt, bet nėra kas galėtų kartu pabūti, negi dabar ieškosi auklės pirmokėlei. tiesa, dar skambinamės po keletą kart į dieną, dar su močiutėm telefonu paplepa, taip ir prabėga diena. Tiesa, yra namie ir šuo, gana didelis, tai ji sako, kad drąsiau kartu namie būti. Žinoma, šuo griežtai išmokytas, kas namuose šeimininkai, o ir mergina suvokia , kad augintinio kankint ir erzint negalima.
viena namie budavau tik pradejus eiti i mokykla - 7 metu, dar sese is darzelio paimdavau, valgyt padarydavau. iki tol i darzeli nuvesdavo ir parvesdavo vienas is tevu
***Žaltvykslė
2007 12 13, 16:51
Nuo pirmos klasės.Buvo šimtą kartų pravesti instruktažai,ką galima ir ko negalima namie daryti ir abu užaugo be problemų.Aš jau nuo keturių metų leidau vienus prie laiptinės žaisti,aišku,vis lėkdavau pažiūrėti,nuo kokios trečios klasės į vaikų polikliniką vieni eidavo -profilaktiškai ir kai lengvai sirguliuodavo ,grįždavo su receptais,žodis į žodį pakartodavo,ką gydytoja sakė, bet kaip išdidžiai, su tokiu atsakingumu. Labai savarankiški užaugo.
Mercredi
2007 12 13, 17:21
QUOTE(kisiukas @ 2007 12 13, 16:51) Nuo pirmos klasės.Buvo šimtą kartų pravesti instruktažai,ką galima ir ko negalima namie daryti ir abu užaugo be problemų.Aš jau nuo keturių metų leidau vienus prie laiptinės žaisti,aišku,vis lėkdavau pažiūrėti,nuo kokios trečios klasės į vaikų polikliniką vieni eidavo -profilaktiškai ir kai lengvai sirguliuodavo ,grįždavo su receptais,žodis į žodį pakartodavo,ką gydytoja sakė, bet kaip išdidžiai, su tokiu atsakingumu. Labai savarankiški užaugo.  Oho... Retai būna, kad vaikai vieni eina į poliklinikas  Bet už tad, kada palikdavai, ir išmoko būti savarankiški
Pangasija
2007 12 14, 12:05
QUOTE(-=migle=- @ 2007 12 13, 17:21) Oho... Retai būna, kad vaikai vieni eina į poliklinikas  Bet už tad, kada palikdavai, ir išmoko būti savarankiški  aš irgi vaikščiojau į polikliniką viena. tada visai nebuvo būtina tėvus kartu vestis. dabar lygtais be tėvų neleidžia
***Žaltvykslė
2007 12 14, 16:30
Pas mus tai leidžia.Va neseniai mano 13-kametis skiepijosi kokius 2 mėnesius. Pirmiausia,nueina-užsiregistruoja.Paskui nueina pas gydytoją-tyrimų lapelius parsineša.Paskui-neša tuos tyrimus,priduoda kraują,vėl registruojasi.Paskui nueina,išrašo leidimą skiepyti,bet ta,kur skiepija-jau nedirba.Vėl nueina-išvykusi kažkur.Tai taip ėjo,ėjo,ir pagaliau pasiskiepijo.Kada aš su juo tiek privaikščiojus būčiau?
Mercredi
2007 12 14, 18:01
QUOTE(kisiukas @ 2007 12 14, 16:30) Pas mus tai leidžia.Va neseniai mano 13-kametis skiepijosi kokius 2 mėnesius. Pirmiausia,nueina-užsiregistruoja.Paskui nueina pas gydytoją-tyrimų lapelius parsineša.Paskui-neša tuos tyrimus,priduoda kraują,vėl registruojasi.Paskui nueina,išrašo leidimą skiepyti,bet ta,kur skiepija-jau nedirba.Vėl nueina-išvykusi kažkur.Tai taip ėjo,ėjo,ir pagaliau pasiskiepijo.Kada aš su juo tiek privaikščiojus būčiau?  Niekada nebūna tvarkos poliklinikose
saviski palikdavau bent 2-4 valandom viena nuo kokie 6 metu, nes jam neidomu su tevais vaziuoti i miesta. o dabar kai jam ipusejo astunti, tai isvis nematau bedos palikti kad ir visai dienai. aisku skambina tada daznai, bet pilnai pasirupina savimi ir patenkintas laisve
*Vasaros lietus*
2007 12 17, 20:08
Manoji dieną irgi pabūna viena be problemų  bet vakare tai visi turi būti namie, o ypač aš. jei neįspėjus kur nors užsilaikau iškart sulaukiu skambučio
Gabii__
2008 03 26, 17:47
ir isvis vaikai savarankiskesni uzauga...atsakingumo ismoksta...pati taip augau...tai jau 8 metu pilnai ir vakariene tevam paruosdavau...o va kaikuriu draugu tevai kurie sededavo kartu, po sijonu laikydavo, tai ir budami gana didli paaugliai patys nesugebedavo nieko pasidaryti.... aisku pirma reikia vaika ismokyti viena buti...  o tai paskui nebebus ir kur buti....
ŽuvelėNEauksinė
2008 03 27, 19:38
na nzn 4m vaika-NIEKADA vieno neiisleisciau prie laiptines zaisti-visokiu iskrypeliu ir autonelaimiu pasitaiko  nerizikuociau o kada viena palikciau namie,net nezinau  kai mastys su galva o ne su uzpakaliu
sraigiausia
2008 03 28, 18:53
QUOTE(Eglute:} @ 2008 03 27, 21:38) na nzn 4m vaika-NIEKADA vieno neiisleisciau prie laiptines zaisti-visokiu iskrypeliu ir autonelaimiu pasitaiko  nerizikuociau o kada viena palikciau namie,net nezinau  kai mastys su galva o ne su uzpakaliu  Mano maziausiam greit 5, bet vieno jo nei palikciau , nei i kiema isleisciau - jis labai aktyvus ir turi tvirta nuomone, kuri daziausiai su mano nesutampa  Todel netikiu, kad kai as nematysiu jis nesugalvos kokios nesamones, nes megsta eksperimentuoti ( neseniai atemiau zirkles, nes sukarpe kede - norejo paziureti kas viduj ir nukirpo stalines lempos laida  ir cia tik maza dalis jo veiklos) O vyresnes mergaites ramiai palieku vienas ir i kiema vienas isleidziu.
Vienas namie buna jau senokai, i kiema vienas iseina nuo 3 metu (gyvenam daugiabutyje), i darzeli daznai keliauja vienas (kokie 300 metru, bet per kiemus, yra ir gatve), i arduotuve vienas eina nuo 4 metuku. Namie vienas buna nuo 5 metuku, jokiu problemu, ir arbatos pasidaro, ir sumustiniu karstu mikrobanginej pasigamina, ir mums su vyru savaitgaliais i miegamaji atnesa  Puikiai pats save priziuri, jokiu problemu neiskyla ir nera jokio pagrindo stovet jam prie uzpakalio, pilnai juo pasitikim
QUOTE(Gabii__ @ 2008 03 26, 18:47) ir isvis vaikai savarankiskesni uzauga...atsakingumo ismoksta...pati taip augau...tai jau 8 metu pilnai ir vakariene tevam paruosdavau...o va kaikuriu draugu tevai kurie sededavo kartu, po sijonu laikydavo, tai ir budami gana didli paaugliai patys nesugebedavo nieko pasidaryti.... aisku pirma reikia vaika ismokyti viena buti...  o tai paskui nebebus ir kur buti....  As siaip irgi nuo 7 jau budavau viena nes kai buvau pirmoke man net perejos nereikdavo ar kokios gatves pereit mokyklele pro langa matosi  Todel ir tevai nebijodo, kad eisiu namo is mokyklos viena ar panasiai.Jokiu klausimu nebudavo man tiesiog turiu but namie nes tevai dirba ir viskas
Memoria
2008 04 29, 08:37
WildCat
2008 06 12, 15:49
O aš, kadangi gyvenu ne Lietuvoje, Vyresnėlį galėsiu palikti vieną namie kai jam sukaks 14 metų. O kol kas tik kartu.
Mercredi
2008 06 13, 06:47
QUOTE(WildCat @ 2008 06 12, 16:49) O aš, kadangi gyvenu ne Lietuvoje, Vyresnėlį galėsiu palikti vieną namie kai jam sukaks 14 metų. O kol kas tik kartu. Gal galėtum plačiau papasakot, labai įdomu, kaip patys vaikai reaguoja į tokius dalykus? Nesipriešina, priima kaip natūralų dalyką? Bent LT man sunkoka įsivaizduot, kad 13-ametis dar negalėtų pasilikt namuose vienas.
sena niekšė
2008 06 13, 08:12
QUOTE(Ašaros lietuje @ 2008 06 13, 07:47) Gal galėtum plačiau papasakot, labai įdomu, kaip patys vaikai reaguoja į tokius dalykus? Nesipriešina, priima kaip natūralų dalyką? Bent LT man sunkoka įsivaizduot, kad 13-ametis dar negalėtų pasilikt namuose vienas. LT su užsieniu neverta lygint. aišku, kad LT paauglys įsižeistų, jei jam pareikštų "tu dar per mažas pasilikt namie vienas". bet jei tai yra senai įprasta, ir NIEKAS vaikų vienų nepalikinėja, tai savaime suprantama. o pasilikti vienam, tai nelygu kuriam laikui.
Indrutia
2008 06 14, 21:29
na suprantu jei tevai isvaziuoja savaitei kur nors tai vaika turetu kazkas priziuret. aisku as tai pabuciau viena  bet tik tiek, kad gali nelaime kokia atsitikti. Bet jei tevai iseina pusdieni tai negi 12m vaikas nepabus  kas per istatymas. as girdejau, kad anglijoj net gatvei eiti vaikui iki 14m (ar kiek ten)negalima vienam  cia rimtai? negali but
QUOTE(dira @ 2007 12 12, 18:30) Aš savo sūnų nuo 5 metų pradejau pratinti būti namie vieną - iš pradžių 15 min, paskui 30, ir daugiau. Dabar 3 valandas išbūna vienas - kompo prašo ir būna sau. Ilgiau palikti dar bijau [po naujų pirksim vaikui mobiliaką, kad ramiau būtų] Kai serga - tai imu biuletenį, nes dar bijau ilgam palikti, bet į parduotuvę jau išleidžia. Pratinsim su vyru prie ilgesnių palikimų, nes kitais metais į pirmą klasę, tai reiks būti ir vienam. Mano sūnus bus tuoj pirmokas.Mokykloj nėr prailgintos grupės,tai grįžes nuo 13,00iki18,00turės sėdėt vienas.Man tai labai nepatinka,nes jis visą laiką praleis prie teliko  zinau,nes ir trumpam paliktas tik tą ir tedaro...Pasidalinkit savo patirtim,mamos,kaip organizuoti vaiko dienotvarkę.Kontroliavimas ką veikia telefonu-taip,o gal yra kitų būdų  Beto kaip jūsų vaikai išeina vieni į mokyklą?Iki mokyklos 10 min kelio,pamokos nuo 8,00,omes su vyru į darbus turim išeit 7,00  Tiek klausimų sukasi galvoje...
mes savo 7 metį vesim į mokyklą patys ir paliksime prailgintoje grupėje bei būrelių keletą vėl imsim, nes pernai, kai buvo pirmokėlis, pastebėjome, kad pats namuose pamokų neruošia. tik teliką spokso ar kompu žaidžia. Gerai jei kieme su vaikais sumasto dviračiais pasivažinėti.
Na ir mažas dar - pabuvęs ilgiau nei 2 val. vienas bijo visokių siaubūnų...
QUOTE(Naminė @ 2009 08 14, 15:02) Mano sūnus bus tuoj pirmokas.Mokykloj nėr prailgintos grupės,tai grįžes nuo 13,00iki18,00turės sėdėt vienas.Man tai labai nepatinka,nes jis visą laiką praleis prie teliko  zinau,nes ir trumpam paliktas tik tą ir tedaro...Pasidalinkit savo patirtim,mamos,kaip organizuoti vaiko dienotvarkę.Kontroliavimas ką veikia telefonu-taip,o gal yra kitų būdų  Beto kaip jūsų vaikai išeina vieni į mokyklą?Iki mokyklos 10 min kelio,pamokos nuo 8,00,omes su vyru į darbus turim išeit 7,00  Tiek klausimų sukasi galvoje... ir pas mus lygiai tokia pati problema, na tik rytais iki mokyklos palydesim 7.30 val. Brt kas bus po pamokų....  tikra sumaištis galvoje
dinokis
2009 09 01, 22:26
QUOTE(MaršuA @ 2009 08 31, 21:55) ir pas mus lygiai tokia pati problema, na tik rytais iki mokyklos palydesim 7.30 val. Brt kas bus po pamokų....  tikra sumaištis galvoje  na gal turite kokią kaimynę pensijon išėjusią, kuri galėtų pašefuoti  , o tokiam dalykui jau reikėjo iš anksto pratinti vaiką ir tuo pačiu patiems pratintis Na gal mokyjkloje yra būrelių, kuriuos vaikas galėtų lankyti  , taip nors kelias val pratemtų
vernela
2009 09 02, 19:46
QUOTE(WildCat @ 2008 06 12, 15:49) O aš, kadangi gyvenu ne Lietuvoje, Vyresnėlį galėsiu palikti vieną namie kai jam sukaks 14 metų. O kol kas tik kartu. as palieku mergaite viena,jai 10 metu,pati parvaziuoja is mokyklos autobusu. O ka daryti? Situacija panasi kaip pas tave.
as pamenu, kad man paciai labai patikdavo pasilikti namuose vienai, tada ir tvarkytis netgi savo kambaryje atrodidavo idomiau. Tik biski bijojau, kai cigonai pradedavo po kiemus vaiksciuoti  palindavau po lova
Austeja139
2010 03 06, 18:56
Neiznau..As tai savo dukryte nuo kokiu 6m. palikdavau viena namie (kai pradejo eiti y mokyka)nes mes abu iseidavom dirbti su vyru tai nebuvo nieko ka ir bedaryti.O vienai jai net patikdavo buti (kiek pasiklausiau kitu mamu istoriju tai vaikams nepatinka buti vieniems) kaip ir sakaiu manoji tai net dziuagdavosi ir jokiu problemu us ja nebudavo ,paskambins pasilaus ko nors,valgyti pasidrys. Beja nesuprantu tokio durnizmo kiap aukles ! suprantu ten vaikas 3-4m.bet kad vyresnam aukle samdyti tai nesuprantu kam. pinigus ytoky atsiprasant S....leisti tai atsiprasau..
vogoniene
2010 03 06, 20:14
Austeja139
2010 03 07, 09:42
QUOTE(vogoniene @ 2010 03 06, 22:14) Tavo situacija suprantu ,bet jeigu seip samdyti tai biski
Savo sunu pradejome palikineti viena jau nuo 7 metu, bet nemanau, kad tai yra labai anksti. Pagalvojus, kad mes taip ir augome, tevai dirbdavo nuo 8 iki 5, namie budavo tik apie 6, pasisildydavome valgyti, paruosdavome pamokas, bent jau ka suprasdavome, o tokiu minciu, kad baisu likti vienoms namie, tikrai nebudavo. Gal mes tiesiog neleidziam jiems buti savarankiskesniems.
Mano mergaite pabuna namuose viena, bet neramu. Jai rupi drauges pasikviest, i kiema iseit, o kol as darbe, tokiu dalyku nenoriu leisti. Karta radau duris nerakintas  . Dabar bus dar sunkiau, kai pavasaris ateina, o ir vasara ne uz kalnu. O siaip dziaugiuosi savo pana  , nes su broliuku galiu palikt valandai kokiai, tai tikrai...
o as namie viena sededavau visada kai tik sirgdavau. Pamenu lovoj su manim guledavo visos leles, pliusiniai zaislai, popierius, piestukai, plastilinas... o karta mama mane rado lovoj ir ...rogese  arbata palikdavo termose, vaistai - vienoj lekstej pusryciams, kitoj pietums. maistas po pagalve tevu lovoj. o kai sirgau plauciu uzdegimu, ateidavo kaimyne-med.sesele suleisti vaistuku - dar virinami svirkstai buvo... turedavau ja isileisti. tai pamenu rytais kartais neisileisdavau - apsimesdavau kad miegu  pagal med. kortele tuo metu man buvo 4 su trupuciu...
QUOTE(vavute @ 2010 03 07, 22:13) Gal mes tiesiog neleidziam jiems buti savarankiskesniems. Pritariu  Mane palikdavo viena dar i mokykla neinancia. Ir visai dienai palikdavo, kartais ir nakciai. Bet as geras vaikas buvau - atsakinga. Ka pasakydavo, ta ir darydavau  Tik va beda, kad kiti vaikai ne tokie, tik galvoja, ka cia "nuveikus", koki eksperimenta atlikus. Cia mama turi pati matyti, ar gali pasitiketi vaiku ir...pakontroliuoti ji, kad ir per mob.tel., ar kaimyne uzeiti paziureti.
MeskeLepeske
2010 03 13, 18:17
Mano tai vaikiai tik ir laukia, kad iseiciau ir juos vienus palikciau. Tada juk kompiuteris be kontroles lieka ir televizoriu galima ziuret be saiko, bei visokius sausus pusrycius valgyt ir mamos isvirta sriuba ignoruot. Pana aisku jau didele, bet ir mazius labai nori vienas net be seses but - laisve brangiau uz viska matomai  Bet kai palieku, man visada neramu - kas bus jei pasprings, gal sugalvos lipt ant kokios spintos ir uzsivers ant saves, kas jei koki vagi isileis per klaida, o jei persipjaus ir nukraujuos  Vienu zodzu paranojiniu minciu pilna, taciau palieku aisku laikas nuo laiko, tik ne visai dienai. Nors siaip tai maniskiai labai atsakingi - draugu be mano zinios nesiveda, namus apsitvarko ir aplamai zino, kad jei vieni budami nesamoniu pridarys, tai kita karta atsiusiu mociute priziuret ju, o jau ta vien burokeliais ir visokiais kitais sveikuoliskais dalykais juos maitins, teliko ziuret neleis ir kambarius tvarkyti vers Siaip tai maniske seseriu metuku buvo kai as ja viena su ka tik gimusiu broliu kokiai valandelei pusantros palikinet pradejau - tada ir supratau, kad labai atsakinga mergina mano
Mano 7m. sunus, nepasilieka vienas ne uz ka!!!  Isleidzia tik nueiti iki pasto dezutes arba siuksles isnesti. Jei reikia iki parduotuves, tai akys kai pas isgazdinta zuiki Buvo karta toks ivykis pries metus, kai dar gyvenom su tevais name, su vyru kazko prireike greit isvaziuoti ir galvojom,kad yra tevai pirmam aukste ir islekem,kokiai 20min. O pasirodo, kad tevai irgi isvaziave buvo. Tai gavosi taip, kad sunu palikom viena ziurinti telika, o kai gryzom jis buvo issigandes ir labai supykes ant musu, kad palikom ji. Manau tai turejo itakos
Giedruma
2011 01 10, 19:19
As dukra galejau drasiai nuo kokiu 4 metuku porai ar daugiau valandu palikt,savarankiska ji pas mane ir kol maza tookia ramiake-kur padesi ten rasi  nors vistiek pirmus kartus palikus mintys tik apie vaika sukos,ar nepasidarys ko bloga,ar svetimu neisileis..brr,kai prisimenu,daug nervu kainavo.Tai gerai,kad daznai netekdavo palikinet vienos-mano mociute vis apsiimdavo paziuret.O mazaji sūneli tai pirma kart vienus su sese gal puses metuku palikau pusvalandziui,kol iki krautuves subegiosiu,veliau jau nuo treju metu abiem teko namuose vieniem pabut jei darbai uzpuldavo savaitgali ar apsirgdavo mazasis(dukra po mokyklos isleisdavo mane darban).Mazelis kitoks nei sese,daug deretis tekdavo,kol sutikdavo vienas su sese likt,net ir paasarodavo vaikas  Dabar jau be problemu,savarankiskesnis net uz seseri,pats atsikelia,pats pavalgo(palieku termosiuka arbatos ir i dekucius susuktus pietus)visai vieno ilgai nepalieku,max trim valandom,nes vaikiui fantazijos netruksta ir kai atsibosta laukt,gali ir sau sukuosena pakirpt ir uzuolaidas karpiniais paverst
neringasaud
2011 01 17, 21:15
Be problemų pasilieka vienas, kartais ir brolį pažiūri, kol apsiprekiname parduotuvėje Tik bėda, bijo tamsos
|
|