Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Suaugusiuju pasaulio blogybes ankstyvajame amziuje
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 7 metų ir vyresni
dani
Prisimenu save vaikysteje... Kaip tik namuose koks baliukas, jau su draugemis laukiame, kada tevai iseis parukyti i balkona, kad galetume pirstukus pamirkyti taurelese.. Ypac su trauktinemis ar likeriais.. Na nekaltas zaidimas, jokio kriminalo ;D Tuomet rukymas nedomino, nors klasiokai jau 5 klaseje pabandydavo "uz kampo" patraukti Kosmoso, Primos ar Astros. Taip pratempiau nerukydama iki ~23 metus. Gerti daug alkoholio taip pat niekada nemegau, simboliskos taures vakarui pilnai pakakdavo ir pakanka. Tad tevai su manimi tokiu problemu, kaip rukymas ir alkoholis ankstyvoje jaunysteje, neturejo..
Dabar laikai ir civilizacijos tempas labai pasikeite (jauciuosi kaip bobute taip sakydama tongue.gif ;D), maziukai pradinukai jau patraukia dumeli, o siek tiek vyresni - is viso "uzkieteje rukoriai" ohmy.gif Alaus gerimu ir kitais malonumais (apie narkotikus kita tema) nieko nenustebinsi. Prisiminkime savus "ziburelius" wink.gif
Jei jus suuostumete, kad jusu mylimas/ma vaikas pradejo rukyti, isgerineti 6-... klaseje, kokia reakcija?
uzjurga
pritariu, kad siais laikais salygos gerti, rukyti, vartoti narkotikus yra palankesnes - lengviau viso to isigyti, nes didele pasiula. bet is esmes juk niekas nepasikeite - pora mano klasioku ir anais laikais nuo nulines klases pradejo rukyti, o as emiausi tik 12-oje klaseje, kai padoresniu cigareciu pas mus atsirado.
jau kazkur rasiau, kad svarbiausia suzinojus apie tai nesureiksminti ivykio savo isgasciu, baimemis, itarinejimais, asaromis, isterija ar pan. suzinojai ar itari - pasikalbek apie tai kaip apie normalu dalyka. taip kaip pasikalbetum apie nauja mada, apie muzika, apie nauja patiekala ant seimyninio stalo... jei zinai, kad tai pirmas kartas - paklausk, ar patiko, koks ispudis, ar sekanti karta rinksis tas pacias cigaretes, ar kitokias bandys, pats papasakok, kokios tau skanesnes, padiskutuokit, ar verta rinktis cigaretes, kurios turi maziau dervu, bet nuo ju galbut neparukysi ir teks surukyti po dvi, ir t.t. ir pan. juk tai plati tema - cigaretes, cigarai, pypkes, suktukai, mustukai, ritualas, dumu magija, skonio ir kvapo subtilybes, spjaudymasis ir kosejimas ir dar daug kas...
tas pats ir apie alkoholi - skoniai, poveikis, svaigulys ir pagirios, gerimo menas (ismokti jausti savo norma, gerti tik stiprejancia tvarka, kuo maziau maisyti, kuo maziau geriant rukyti, kuo maziau uzsigerineti ir pan.), tavo ispudziai is pirmo pagerimo arba pirmo trukimo, pirmu pagiriu...
ir dar labai svarbu aptarti seimos, gimines, jusu su draugais ar apskritai tautines bei tarptautines gerimo ar rukymo tradicijas - nuo ko buvo pradeta ir kuo tai baigesi, ko prisigalvodavom, kad greiciau kirstu i galva arba kad ilgiau nenusigerus, o rusams pries kiekviena taurele butina pasakyti tosta ir susidauzti, kiti dar ir i stala bokalais trenkia, o vietoj uzkandos pauosto pazasti, o karta po naujametines nakties prisigerem nuo gryno vandens - pasistatem kibira per viduri ir siuntem taure aplinkui...
svarbiausia pries savo vaikus neapsimesti, kad tu tai jau niekada gyvenime... net jei ir is tikruju negerei - pasakyk, kad negerei, bet tada papasakok, ka veikdavai per baliuskas - juk kazkaip vistiek linksminaisi wink.gif
dani
Problema musu tradicijose.. :-/ Neisivaizduojama  sventimo, gero laiko praleidimo be alkoholio palydos. Jei nera padoraus butelio ant stalo, o dar geriau ne vieno ir ne dvieju, tai sventines nuotaikos nerasta :smile.gif tongue.gif
Libra
Mano vienas bernas irgi labai megsta paraugauti trauktines, likeriuko o ypac alaus. O kitas, kai jam siulo paragauti alaus, isdidziai atsako :as negeriu. ;D.
Ernesta
Norėjau sužinoti kitų mamų nuomonės apie TV laidas tokias , kaip pvz.:"Pavojinga zona","Abipus sienos" ir panašiai .Būtent apie šių laidų kartojimą rytais . Aišku eina į mokyklą tai viskas tvarkoje jie nemato , bet pavyzdžiui per atostogas . Būna tikrai tokių epizodų , kad vaikui geriau nematyti . Ką Jūs manote apie tai?
indreja
Mane irgi neramina dukros (jai greit astuoneri) domejimasis visokiomis "Pavojingomis zonomis", "Srovėmis", "Abipus sienos" ir kitomis publicistinėmis laidomis, juk jose kartais parodo tikrai tokio amžiaus vaikui nepritinkančiu vaizdų. Kartais ir pati megstu pažiūrėti "Sroves" ar "Lietuvos ryto televizija", bet niekaip nuo televizoriaus negaliu atitraukti dukros. Juk galėtu tuo metu per kita televizoriu žiurėti kokius filmukus, bet man akivaizdu, kad ja labai domina tokios laidos. O labiausiai buvau šokiruota, kai vieną vakara radau įsijungusią TV 1000 kanalą ir labai įdėmiai stebinčia erotiką  ohmy.gif. Ir dabar vis pastebiu, kad ji iesko to kanalo,bet aš jį užblokavau  ;D. Tačiau tai tik laikina priemonė, jei jau yra susidomėjimas erotika (manyčiau tikrai per didelis tokiame amžiuje  :smile.gif), kriminalais, visokiomis žiaurybėmis, vadinasi, kažkas netaip  :-/. Galbūt vertėtų pasikonsultuoti su vaiku psichologu  :smile.gif.
Springlet
Indreja, gal ji netycia isijunge erotikos kanala, o tu isjungei, tai jai be abejo idomu, tai ko negalima. Visa laika idomu, tai kas draudziama, o jei leidziama, tai jau neidomu. Viena moteris auginanti paaule dukra pasakojo, kad ji jai net cigaretes nuperka, kad nerukytu bet kokiu ir kad kas narkotiku kokiu neikistu ir namuose leidzia rukyti, tai jau nelabai dukrele rukymas ir traukia.
Zinoma yra ir ribos, tarkim tikrai neleisciau vaikams smurtiniu laidu ziureti, na TV 1000 erotika irgi ne jiems, o suaugusiems. Bet argi viska sukontroliuosi?
uzjurga
va va, gal ir gera mintis del psichologo... gal paaiskintu tada, ko tam vaikui truksta, kad taip beatodairiskai domisi visokiu purvu... gal namie per daug svaros wink.gif juokauju, aisku ;D nors ka gali zinoti - gal tiesiog negauna trukstamos informacijos ir tiek - alkis yra... o gal turi kokiu nors polinkiu, kuriems gerai butu uzbegti uz akiu, issiaiskinus tu polinkiu priezastis :-/
Ernesta
Manajai jau aštuoneri ,bet ji pagal savo amžių pastebėjau dar labai naivi . Mano nuomone didelę įtaką daro kiemo vaikai . Grįžo vieną dieną iš kiemo manoji  ir sako:man Karolina sakė , kad kai užaugsiu ir turėsių vyrą ir vaikų turėsių daryti laižiaką.O aš sako ir pasakiau , o kodėl ir kada dar tai bus .
liute
Mano vyriausiajai dar tik 6 bus rudeni, bet ji irgi domis labai jei per sroves ar liet.ryt. tv rodo koki rimta siuzeta. Neveju jos nuo televizoriaus, paaiskinu, jei smurto pasekmes rodo. Manau laikas jau po truputi, palaipsniui supazindinti vaika su realybe, kad deja yra daug blogu zmoniu. Mano vyresneles vienos eina i kiema todel labai rimtai teko pasikalbeti su jom apie vaiku grobimus ir kitus pavojus. Kazkaip manau jei vaikas domisi, reiskia jam klausimai kyla ir reikia su juo apie tai kalbetis.
Libra
O as savo 3.5 metu bernus negaliu atitraukti nuo Kobros, Brigados, Kurmio ir visokiu seriaulu kur saudo. Tai dabar miega su pistoletais po pagalve, baisu pagalvoti kas is ju isaugs. Mano karta ziurejo Nu pogodi, o dabar vaikai ka ziuri..
Ernesta
Aš sutinku , kad iš kaikurie siužetai yra pamokantys ir vaikui galima ,netik kad galima,bet ir būtina paaiškinti ,kad jis nedarytų tokios klaidos.Na bet sutikit su tuo , kad būna ir tokių , kad vaiko akims geriau jau to nematyti .
liute
Nu 'pavojinga zona' neziurim mes, kazkaip laikas netinka, o srovese ir liet ryto tv taij kazkaip nieko tokio ko vaikui ziuret negalima nematem. Buvo laida apie berniuka Tomuka kur komoj, apie visa ju seima. Jis paskui vyresni broli bego per gatve ir nukale masina. Tai mano panos ziurejo ir isvadas dare, paskui ziuriu pro langa kap gatve pereidinja, uz ranku abi susikibe, nosytes i viena puse i kita ir eina, ne bega.    
diana
pritariu, kad siais laikais salygos gerti, rukyti, vartoti narkotikus yra palankios.
pasikalbek apie tai kaip apie normalu dalyka. taip kaip pasikalbetum apie nauja mada, apie muzika, apie nauja patiekala ant seimyninio stalo... jei zinai, kad tai pirmas kartas - paklausk, ar patiko, koks ispudis, ar sekanti karta rinksis tas pacias cigaretes, ar kitokias bandys, pats papasakok, kokios tau skanesnes, padiskutuokit, ar verta rinktis cigaretes, kurios turi maziau dervu, bet nuo ju galbut neparukysi ir teks surukyti po dvi, ir t.t. ir pan. juk tai plati tema - cigaretes, cigarai, pypkes, suktukai, mustukai, ritualas, dumu magija, skonio ir kvapo subtilybes, spjaudymasis ir kosejimas ir dar daug kas...

Nu to dar betrūko, kad dar diskutuočiau su savaisiais dėl rūkymo (tfu, tfu, tfu dėl to dar nebuvo problemų). Čia jau turėtų būti atskiras skyrius N-14. Bet diskutuoti apie skonio ir kvapo subtilybes su 7-mečiu, 9-mečiu ar panašiai, tai man nei logiška, nei normalu.  ??? ??? ???
Tiek suaugusiųjų tiek vaikų gyvenime yra tokių klausimų, kurie praktiškai net nediskutuojami. Yra arba taip arba ne. Konkrečiai. Kodėl vaikas neprašo nei gerti, nei rūkyti, nei atsigerti pvz. tokios kavos, kokią geria suaugusieji? Tai tik todėl, kad visa tai jie sužino jau augdami. Aišku, gal ne moksliškai, kokią įtaką daro žalingi įpročiai, bet esmę. Negalima ir baigta. Juk mes, suaugusieji irgi turim savo nuostatas kas galima ir kas ne. Savo vaikams tame ilgame auklėjimo periode (bus dar ilgesnis ir sunkesnis  :( sad.gif sad.gif ), esu pasakius ir apie tai, kad, kai bus dideli  (pvz. 18 m.), galės ir rūkyti ir ką nori daryti. Na dėl to vėlgi galima labai plačiai diskutuoti.
Jei kartais jau parūkytų "ne laiku", tai turbūt padėčiau priešais nosį pakelį cigarečių ir tegu rūko, tegu "alpsta" iš malonumo.   >:( >:( >:(

Kactukas
Sedejau karta savo kieme ant vienintelio suoliuko su mazaja ir vyresneliu. Esu , nedidele(1.59m) gana jaunai atrodau, tai tikriausiai del to, staiga isniro grupele slyksciai besikeikianciu vaiku ir prisedo visai netoli i mane nereaguodami. Man uzvire kraujas- tokiu slykstybiu seniai negirdejau. Kai pabandziau juos uzciaupti, tai jie eme klausineti, o ka jie blogo daro ir  pats maziausias(6m) soko man i akis ohmy.gif Sako"cia juk ne privati zona(filmu ir laidu pasekmes), as, mol , negaliu jiems isakineti! ohmy.gif Staiga vienas is ju (12 metu) issitrauke cigariuka ir uztrauke dumeli >:( >:( :-/ Na tada as pasiutau! Pasakiau, kad dar neatejo tie laikai,kada as ramiai stebesiu, kaip prie manes geltoni visciukai slykciai blevyzgoja ir dar ruko! Tada tas pienburnis nuruko parukyti uz kampo.Manau, kad as, kaip svetimas zmogus atlikau gana daug, o kad jis neberukytu ir uz kampo, tuo turetu pasirupinti jau jo tevai.
As sutinku , kad yra dalyku, kurie neaptarinejami su vaikais. Yra pasakyta- tu vaikas ir tau negalima. Kalba baigta. Mokyklose mokytojai su vaikais nebesusitvarko! Negalima duoti vaikams tiek daug laisves, nes greitai mums patiems i galva uz kampo irems koks desimtmetis pistulka!
Kas liecia erotines laidas, tai manau, kad  ateina toks periodas, kada vaikams Tai tiesiog ima rupeti nepriklausomai nuo to, slepiama nuo ju ar ne.
As manau, kad rodoma labai daug kenksmongos informacijos per tv. Jau suaugusiam gali pavaziuoti stogas nuo tokiu laidu kiekio, o ka jau kalbeti  apie vaikus!
As pasiziurejus tokiu laidu vaikstau kaip zemes pardavusi -kur paisuksi, ten beda!!!Cia ne realybe! Realybe yra tada, kad tu su ja susiduri. O cia yra stebejimas per tv tos vadinamos realybes!.As neleisiu, kad per mano vaiko dar angeliskas ir nesuteptas smegeneles perfiltruotu  kazkokio pedofilo padarytus nusikaltimus. As, kaip jo motina surasiu zodzius ir pateiksiu ta informacija kitaip ir tikslas mano perteiktos informacijos bus kitoks, nei tv.Tokia informacija , kuri skirta sokiruoti suaugusiuosius yra labai kenksminga nestabiliai psichikai!
Kodel neparodzius kokiu geru dalyku yra nuveikta, kodel neparodzius, koks grazus tas musu pasaulis ir kad, mes turime daug gerio savyje is prigimties, kuris ta pasauli daro dar grazesni! Kodel nepradejus kelti musu dvasios, kodel nesuteikus energijos, silumos musu vaikams  ir nepastumejus eiti pirmyn i saule, uzuot stovejus kitu nelaimes seseliuose?!
Reikia kuo daugiau kalbeti apie geri, kuo daugiau apie grazius dalykus! Patys pabandykit ir pamatysit kad  tas tikejimas, kad geris nugales blogi suteiks jums ir musu vaikams sparnus!!!!
Pazvelkit galu gale i gamta. Ji musu motina ir is ten mes turetumem imti atsakymus i tai ko nezinome. Saugokite savo vaikus, jus esat ju angelai sargai. Saugokit kiek imanoma ilgau nuo to pazinimo blogio, kuo ilgiau!
Iva
nematau as problemos kad anksti vaikai susiduria su blogybemis, jiems reikia viska zinoti ir kuo anksciau tuo geriau (proto ribose zinoma), pana mano ziuri viska atsiputusi, isskyrus erotika ir beprasmi smurta, o jeigu kur buciotis pradeda atsisuka nuo ekrano, sako ne vaikams tai.
Pangasija
Sakyciau, saugoti angeliskas vaiko smegeneles nuo realybes, kurios dalis deja yra kriminalai, kazin ar verta. Tiesa, siuo metu Lietuvoj nuo tos televijos siurpas jau suaugusiam eina - sad.gif - kur beisijungsi, ten lavonai, prievartavimai, nelaimes ir kt. Bet nesakyciau, kad kriminaliniu laidu itaka vaikams labai jau neigi blink.gif ama. Atsimenu, pries N metu, kai dar pati buvau 6-7 metuku, tai nelabai tu kriminalu per TV budavo, bet kai budavo, tai man tevai specialiai leisdavo juos ziureti, o kartais dar kokia baisenybe patys is laikrascio man paskaitydavo. Kodel? Todel, kad zinociau, kad jokiais budais negalima su nepazistamais dedem niekur eiti, net jeigu saldaini siulo, duris rakint reikia ir raktus labai saugot, niekad jokiem nepazistamiem duru neatidarinet, gatveje masinu saugotis, i namus nesivest jokiu pasaliniu zmoniu, tik labai geras drauges ir tik teveliams leidus, su degtukais jokiais nezaist ir t.t.... o tai daug visokiu nelaimiu gali atsitikt -- ziurek tik, kokios baisybes. Zodziu, baisybes islavino instinkta saugot kaili ph34r.gif ka privalo ir suauges, ir wink.gif vaikas
Paaugle
Pas mus salygos gerti ir rukyti yra labai geros.
Ruko daugelis vaikinu nuo 8klases verysad.gif merginos taip pat neatsilieka. Labai jau nori buti suauge. As grieztai PRIES Man tai atrodo ziauriai schmoll.gif Bet jeigu isleidziat savo vaikus i "tusa" tai ten 99% kad jie jau yra paragave alkoholio, nes ir nusipirkti yra tikrai nesunku, ypac mazesniuose miesteliuose...
ewita
Dukters klasiokės rūko jau nuo 6-os klasės, jos dar susitikinėja su daug vyresniais vakinais, kartais net su 30-mečiais vyrais. Duktė jų nekenčia, vadina smirdalėmis biggrin.gif . Aš pati kartą mačiau, kaip jos "kabino" ne patį jauniausią vyriškį. Pasibaisėjau, jos buvo panašios į stoties prostitutes. gun_bandana.gif Jų tėvai par susirinkimus sako, jog prižiūrėti vaikus jie neturi laiko, vis dirba. Paklausiau, kur dės tuos savo turtus, jei dukros nueis šunkeliais. Ir ką, netiki tie tėvai, kad jų vaikams gali kas nors baisaus nutikti. doh.gif Tėvai visiškai nebijo, kad svetimi vyrai gali jų dukras nuskriausti, užkrėsti venerinėmis ligomis, apvogti. g.gif
ugniusa
Žiauru... unsure.gif Mano keli klasiokai (as 6-ke 4u.gif ) ruko. Dauguma bande. Man irgi siule, bet as nebandziau ir nesiruosiu bandyti schmoll.gif thumbup.gif
Apelsine1234
[B]Mano klasiokai dauguma ruko. g.gif
mama333
Manau nuo pasaulio blogybių mes vaikų apsaugot negalim verysad.gif(kiemas,darželis,mokykla ir t.t.) .galim tik kalbėtis apie tai biggrin.gif aš daug šnekėjau su vaikais.stengiaus nemoralizuoti o tiesiog diskutuoti lotuliukas.gif kartais atrodo kad jie nesiklauso,neidomu jiems,bet po keliu metų pamatai kad vaikas pasielgė teisingai thumbup.gif
bitemaja1
Sveikos, mielos mamos ir ne tik mamos, gal net ir teciai! Siuo metu du kolegijos studentai atlieka tyrima apie zmoniu bandymus mesti rukyti, todel labai noreciau paprasyti visu tu zmogiuku kurie bande mesti rukyti ir gal nepavyko arba bandote ta daryti dabar, uzsukti siuo adresu ir uzpildyti anketa "Problemos su kuriomis susiduria žmones norintys mesti rukyti"
Anketa galite rasti

http://www.######/apklausa-15-4ae44395a03cd.html
Is anksto busiu labai dekinga 4u.gif 4u.gif 4u.gif

vietoj groteliu : publika . lt
kazkodel neleidzia man cia jo issaugoti blush2.gif
Liutaure
Mano 6 metu jokiomis blogybemis nesidomi,bet kai mano vaikas paaugs jausiuosi nesaugi visiskai, del busimu bendraklasiu, ju galimos itakos...
daugybe kartu esu aprekus besikeikiancius pyplius, tai suveike bent laikinai g.gif nors pati kaip kokia turbut babune atrodziau jiems blush2.gif
(ne)eiline
Vaikai ima pavyzdį iš tėvų ir draugų. Nuo draugų jie nenori atsilikti. Kas toleruojama vienoje šeimoje, tas toleruojama ir tos šeimos vaikų draugams. Bendrauti neuždrausit, bet čia auklėjimo dalykas. Turi rinktis draugus ir nešiot galvą ant pečių, turėt savo nuomonę ir mokėt pasakyti "ne". Jei taip nebus, to neišvengsit.
indruskee
Šią vasarą taip gavosi kad draugė pasiūlė atsigerti, atsigeriau tik 1 stiklinę. Kai gryžau namo,užuodė,ir nepatikėjo jog tik su drauge ir tik vieną stiklinę.Taigi tos nakties nenoriu prisimint ..Mama mušėsi kitaip sakant. verysad.gif Bet gerai kad brolis namie buvo 18iolikos(tuoj 19) metų tai apgynė..Turbūt mama taip pasielgė nes ir pati tuo metu buvo nemažai išgėrusi su savo antru vyru schmoll.gif
Sate
prašau prabalsuoti peticijoje už Prienų Revuonos mokyklos nusižudžiusį mokinį, kad mokyklose mokiniai būtų saugesni ir kad mokytojai mūsų vaikus bent jau matytų.

Kas liečia "kalbėjimąsi " su mokytojais ir smurtautojų tėvais, nieko nepasieksite, tik blogiau bus. Mūsų vaikai tai žino geriau už mus, todėl nesipasakoja dauguma. Mano dukra vyresnių kl. mokinė ir daug susirašinėja ir šiaip vaikai jai pasiskundžia, bet tėvams pasipasakoti VISI atsisako...
tai vat ...tokios blogybės blush2.gif o statistika baisi ..ir nesiguoskime, kad nesišaudom dar. Nužudymais Ameriką lenkiame doh.gif
ilivit4u
tai jau taip, vargiai vaikus nuo tų blogybių apsaugosi...
pati visko anksti pabandžiau, šeštoje kalsėje, labai gailėjausi, tad tuo ir pasibaigė schmoll.gif
mamai viską papasakojau po kelių svaičių, nors ji manęs prašė, kad jei norėsiu pabandyt, tai pasakyt jai ir ji nupirks, ir sakė kartu bandysim thumbup.gif bet taip ir nesigavo..
LilyLila
O vat manęs tai niekaip neišėjo apsaugot..Kiek buvo kalbėta,sakyta,daryta.Vistiek,buvau durna merga,paėmiau,pabandžiau,op ir užsikabinau.
O paskui ojoj kiek problemų buvo.Bet galų gale,patyriau savo kailiu,supratau kas per velnias tie narkotikai yra..Daugiau niekada niekada niekada. unsure.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.