Pasidalinsiu viena pamoką is muilo gamybos su NaOH. Gaminau mažą partiją (55 g šarmo).Mišinio su vandeniu vėsinti kaip rašoma kai kuriuose šaltiniuose nereikėjo, nes iš karto buvo tinkamas(hot to the touch o ne verdantis) dirbti toliau. Taigi aliejai jau turi buti istirpinti iš anksto.
Dėl spalvos - gavosi ryškiai oranžinė, nes naudojau palmių aliejų.
Klausimas dėl saugumo, gal kuri patyrusi pakomentuos - pamatavau pH - ir man rodo 8 kas rodytų kad šarmas dar pilnai nesureagavo. Muilui dar tik 2 dienos - ar šarmas reaguos dar toliau, ar kažką ne taip padariau (gal vis tik šarmas su vandeniu per vėsus buvo, termometru nesinaudojau).
M.A.M.A
2009 02 18, 16:00
QUOTE(kunigunda78 @ 2009 02 18, 00:02) Ten kur yra iejima i skuduryna, salia yr snoriukas, o ji praejus ir bus po desine puse alieju parduotuve - kaip kitaip paaiskinti nezinau  Ačiū, šeštadienį važiuosi ieškoti.
irmulia
2009 02 18, 20:13
| ! |
| Forume draudžiama: Šiukšlinti (naudoti "SPAM'ą" - Stupid Pointless Annoying Material/Message ). rašyti temos neatitinkančias žinutes ("Off-Topic" - bet kokios žinutės, neatitinkančios diskusijos arba forumo temos, laikomos besaikiu šiukšlinimu). rašyti žinutes, kuriose atsakoma tik šypsenėlėmis arba vienu žodžiu; jos taip pat laikomos šiukšlėmis.
Bet kokie komercinio/platinimo/reklaminio pobūdžio skelbimai (tiek temos pavadinime ir turinyje, tiek dalyvio logo/avatare/pavadinime ir paraše). Komerciniai skelbimai bus ištrinti, o dalyviui skirtas asmeninis įspėjimas, draudimas rašyti komentarus arba visiškai uždraustas prisijungimas Forume.
Prašome nekelti didelės apimties nuotraukų, nes jos užima daug vietos, kitu atveju jos bus trinamos.
Taip pat necituoti žinučių su nuotraukomis, nes besikartojančios nuotraukos užima daug vietos. |
sakykit, kokio tikslumo svarstykles naudojat muilo gaminimui su sarmu ir kokio tikslumo butu geriausia?
_fajnulka_
2009 02 21, 12:06
sveikos mamos...iskilo klausimas...pradejau jau tarkuoti muila,o pasirodo nezinau ar kai lydant ji ar reikia vandens ipilti nors kazkiek?ar tik istirpinti?noriu gauti skaidru muila,todel tarkuoju ir lydysiu skaidru,bet ar galutinis rezultatas gausis skaidrus muilas?beto ar forma i kuria pilsiu islydyta muila reikia kuo nors patepti?i koki popieriu poto ivinioti muila?ar tinka sviestinis?
LINUTUKĖ
2009 02 21, 12:24
QUOTE pasirodo nezinau ar kai lydant ji ar reikia vandens ipilti nors kazkiek? jai tai ne muilo baze, tai vandens reikia QUOTE ar tik istirpinti? jai muilo baze tai vandens nereikia ir tirpsta ji kuo puikiausiai QUOTE noriu gauti skaidru muila,todel tarkuoju ir lydysiu skaidru,bet ar galutinis rezultatas gausis skaidrus muilas? , jai tirpini koki nors palmolive muila, tai skaidrus nesigaus, bet bus tikrai grazi spalva QUOTE beto ar forma i kuria pilsiu islydyta muila reikia kuo nors patepti? , as netepiau, bet mano formeles buvo elastingos, tai paspaudus dugna langvai iskrito muiliukai QUOTE i koki popieriu poto ivinioti muila?ar tinka sviestinis? , as vyniojaau i ta plevele maistine, na tokia limpancia truputi, bet jai tai bus dovana tai paieskok ko nors grazesnio
_fajnulka_
2009 02 21, 12:45
QUOTE(LINUTUKĖ @ 2009 02 21, 13:24) jai tai ne muilo baze, tai vandens reikia jai muilo baze tai vandens nereikia ir tirpsta ji kuo puikiausiai , jai tirpini koki nors palmolive muila, tai skaidrus nesigaus, bet bus tikrai grazi spalva , as netepiau, bet mano formeles buvo elastingos, tai paspaudus dugna langvai iskrito muiliukai , as vyniojaau i ta plevele maistine, na tokia limpancia truputi, bet jai tai bus dovana tai paieskok ko nors grazesnio aciu tau labai...ir dar toks klausimelis...kiek tada to vandens pilti?ir jeigu noriu daryti sluoksniuota spalvomis tai reikia atskirai po viena spalva tirpinti ir saldyti,poto pilti kita?
LINUTUKĖ
2009 02 21, 13:00
QUOTE(aurelija789 @ 2009 02 21, 12:45) aciu tau labai...ir dar toks klausimelis...kiek tada to vandens pilti?ir jeigu noriu daryti sluoksniuota spalvomis tai reikia atskirai po viena spalva tirpinti ir saldyti,poto pilti kita? as tirpinau ta apta muila, tai pyliau nemazai, gal koki 200 gramu yvairiu skysciu, bet paskui jis dziudamas labai susiraukslejo, todel jai pati dar karta bandyciau daryti tokiu budu muila, tai supilciau ta muila i koki dideli viena inda, ir ilgoklai palaikyciau kol izdzius, o tik tada pjaustyciau, tada jis grazus bus ilgai, o del sluoksniu, tai taip, atskirai kiekviena spalva tirpink, bet manau kad ilgai tarp sluoksniu nereiks laukti, nes ten gaunasi labai tirsta mase, tokia labiau tinkanti rankomis formuoti nei pilti, todel turetu tie sluoksnia nesusilieti, ekspermentuok ir bus viskas Ok, pamatysi
Peliutė
2009 02 25, 13:26
_fajnulka_
2009 02 25, 18:16
na as padariau ta muila...tiek daug skysciu nepyliau...palaikiau pora dienu saldytuve ir dabar neperskaiciusi cia supjausciau ir suviniojau...na bet naudosiu ji tik namuose...ziuresiu kaip bus...jis toks kaip ir skystokas pasirode...bet dar neisbandziau...tikiuyosi bus viskas gerai
minte_7
2009 02 25, 21:11
QUOTE(aurelija789 @ 2009 02 25, 19:16) na as padariau ta muila...tiek daug skysciu nepyliau...palaikiau pora dienu saldytuve ir dabar neperskaiciusi cia supjausciau ir suviniojau...na bet naudosiu ji tik namuose...ziuresiu kaip bus...jis toks kaip ir skystokas pasirode...bet dar neisbandziau...tikiuyosi bus viskas gerai  Pagaminusi muilą aš visada laikau kambaryje ir džiovinu visą laiką pavartydama. Taip jis sukietėja. O laikau ne plėvelėje supakuotą, o kartoninėje dėžutėje. Taip pat ir į šaldytuvą nededu.
raganiukė78
2009 03 05, 11:13
Sveikutes, taip pat uzsikreciau sia liga ir jau pirmieji bandiniai dziusta. aisku labai primityvus. bet ideju turiu nemazai, jei nesusipyksiu su siais. cia kazkas klause kaip rasti naturaliausia muila. tai reik ziuret ingridientus, kad butu be visokiu alkoholiu parabenu ir siaip neaiskiu pavadinimu. beje glicerinas irgi nera labai sveikas dalykas, labai juo nesizavekit, nors jis ir sulaiko dregme, bet uztepus ant kuno jis kartu dregme traukia is giliuju sluoksniu i pavirsinius. todel oda atrodo minksta gaivi. bet ilgainiui ji dziusta. (cia is mano kosmetologines specialybes). labai noreciau irgi pasigamint naturalu muila nuo iki, bet pradzioj gal padraugausiu su parduotuviniais muiliukais.
Ginte222
2009 03 07, 19:45
Sveikos rankdarbiu meistres  Kiek tik temu as cia neskaiciau apie visokius rankdarbius, bet labiausiai susizavejau muiliukais.. Taigi siandien bandysiu ir as kazka gaminti, todel perskaiciau visas jusu temas ir panirau i paieskas..  ebay.co.uk radau parduodamos tos bazes tai 12kg kainele gaunasi apie 190lt, tai kilogramas apie 16lt, ar cia gera kaina? Taip pat radau ir dazu tiems muiliukams dazyti ir visokiu kitokiu gerybiu  gal zinote kiek lietuvoje dazai muilui kainuoja?
irmulia
2009 03 07, 20:50
QUOTE(Ginte222 @ 2009 03 07, 19:45) Sveikos rankdarbiu meistres  Kiek tik temu as cia neskaiciau apie visokius rankdarbius, bet labiausiai susizavejau muiliukais.. Taigi siandien bandysiu ir as kazka gaminti, todel perskaiciau visas jusu temas ir panirau i paieskas..  ebay.co.uk radau parduodamos tos bazes tai 12kg kainele gaunasi apie 190lt, tai kilogramas apie 16lt, ar cia gera kaina? Taip pat radau ir dazu tiems muiliukams dazyti ir visokiu kitokiu gerybiu  gal zinote kiek lietuvoje dazai muilui kainuoja? Sveikute  manau tikrai gera kaina , ti kar čia jau su siuntimu kaina? ar be jos?  nors galima ir iš Rusijos atsisi(sti už 8 lt / kg (senokai žiūrėjau, gal dabar kiek pabrangę) o LT yra kur įsigyti visko muilams: ir senas naujas, ir dekovita, ir kt.
Ginte222
2009 03 07, 21:37
Cia kaina su siuntimu pacioje Anglijoje, o i Lietuva dar irgi kazkiek kainuotu, bet as ten nemazai prisipirkus visokiu niekuciu ir jie pas puske keliauja, o veliau ji man viska ides i mikriuka kur veza i Lietuva, todel ir mastau ka dar cia nusipirkus
Sveikos muilinukės  Atrodo ir aš pasigavau muiliukų ir bombų virusą.  Taigi, perskaičiau viską, pasikonspektavau ir nutariau pereit visus etapus, t.y. pirma išbandžiau gaminimą iš parduotuvinių muilių. Dabar sakiau reikės imt baizės, o gal kada iki šarmų priaugsiu Skaitant labai sudomino jūsų pačių gaminti kremai ir prausikliai. Gal galėtumėt kokią nuorodėlę įmest? niekaip nesugebėjau rasti SM kažko tokio. Va mainais parodysiu savo pirmagimius: Kaviniai muiliukaiLevandiniai muiliukaiKokosinės bombos
LT saulele
2009 03 08, 17:14
QUOTE(irmulia @ 2009 03 07, 20:50) galima ir iš Rusijos atsisi(sti už 8 lt / kg (senokai žiūrėjau, gal dabar kiek pabrangę) gal turi kur nuorodą išsisaugojus? QUOTE(krynka @ 2009 03 08, 16:19) pasigavau muiliukų ir bombų virusą. Kokosinės bombos labai dailios bombos
Ačiū labai
Raminta_S
2009 03 09, 18:03
QUOTE(krynka @ 2009 03 08, 17:19) Sveikos muilinukės  Atrodo ir aš pasigavau muiliukų ir bombų virusą.  Taigi, perskaičiau viską, pasikonspektavau ir nutariau pereit visus etapus, t.y. pirma išbandžiau gaminimą iš parduotuvinių muilių. Dabar sakiau reikės imt baizės, o gal kada iki šarmų priaugsiu Skaitant labai sudomino jūsų pačių gaminti kremai ir prausikliai. Gal galėtumėt kokią nuorodėlę įmest? niekaip nesugebėjau rasti SM kažko tokio. Va mainais parodysiu savo pirmagimius: Kaviniai muiliukaiLevandiniai muiliukaiKokosinės bomboslabai saunus muiliukai, o bombos tai isvis nuostabios labai noreciau ir as ismokti tokias pasigaminti, gal galetum man isduoti savo bombu gamybos paslaptis?
QUOTE(Raminta_S @ 2009 03 09, 19:03) labai saunus muiliukai, o bombos tai isvis nuostabios labai noreciau ir as ismokti tokias pasigaminti, gal galetum man isduoti savo bombu gamybos paslaptis?  Smagu kad patiko Aš gaminau pagal receptuką kurį radau šitam forume. Tai galiu pacituot ingridientus  "Reikės: 1 puodelio sodos 1/2 puodelio kukurūzų krakmolo 1/2 puodelio citrinos rūgšties 1 šaukštelio vandens 3 šaukštų aliejaus 1 šaukštelio eterinio aliejaus Papildomai gali prireikti: Formelių Kisieliaus Maistinių dažų Cukraus Žolelių ir pan." Labai šaunus receptas nes viskas tikrai puikiai gavosi. Ačiū tai panelei, dabar nepamenu niko Aš dariau iš pusės normos, nes sakiau gal nesigaus tai vis mažiau produktų prigadinsiu. žodžiu išėjo 7 bombos, o kas liko i ledukų formeles sugrūdau. Sumaišiau birius produktus, tada pyliau aliejų ir kokosinį aliejuką. Ai aš vandens nepyliau, bet tikrai viskas puikiai ir taip sulipo. Tada viską tolygiai išmaišiau, su rankom pertryniau ir dėjau į tuos kalėdinius permatomus žaisliukus kur skirti dekupažinti. Bet grūdau jau taip iš jėgos. Viena bombytė tokia nedagrūsta buvo tai šiandien žiūriu biškutį patrūkinėjo vietom. Rusvom bombytėm tai cinamono truputuką įbėriau. Labai knietėjo paeksperimentuot  Išiminėjau po kokių 5 min. nes neturėjau pakankamai laisvų formelių. Labai šaniai išsiėmė, taip padaužydavau iš visų pusių ir atidarydavau. Šiandien jau tokios išvis kietos, tik su nagu dar paspaudus isirežia žymė Paskubom viską surašiau, ale tikiuosi bus aišku
Cherry_
2009 03 10, 14:30
Ikeliu savo pirma pabandyma gaminant muiliukus  cia kavos muiliukai su pienu ir al. aliejau nuostabiai kvepia  tik man sunku isimti is formeles, krastai apsigadina  (( lauksiu komentaru, pasiulymu  | ! |
| Nuotraukos pašalintos dėl per didelio formato |
tikroveje jie grazesni tokie marmuriniai, i viena is muiliuku idejau dziovinto moliugo gabaliuka
Cherry_
2009 03 10, 17:11
Runciuke
2009 03 10, 21:17
Sveikos, esu bandziusi daryti muiliukus is skaidrios glicerinines muilo bazes (pirktos is senasnaujas ), bet paskaiciusi sudeti, vis tik susirupinau, kad ten yra visokiu itartinu pavadinimu (pvz.: Propylene Glycol, Sodium Laureth Sulfate...), o ir tas pats glicerinas nera pats sveikiausias dalykas. Taigi, gal yra pirkti kokiu nors "super naturaliu" muilo baziu ? Ar as cia nusisnekejau ?
kunigunda78
2009 03 10, 22:20
QUOTE(Runciuke @ 2009 03 10, 21:17) Taigi, gal yra pirkti kokiu nors "super naturaliu" muilo baziu ? Ar as cia nusisnekejau ?  gal ir yra, bet as jos dar neradau  Speju greiciau pavyks paciai muila issivirti su sarmu nei rasti ka tinkamo
panele zuika
2009 03 10, 23:09
o ar kuri nors savo muiliukus pardavinėja?
Daddygirl
2009 03 11, 00:39
QUOTE(Runciuke @ 2009 03 10, 20:17) Sveikos, esu bandziusi daryti muiliukus is skaidrios glicerinines muilo bazes (pirktos is senasnaujas ), bet paskaiciusi sudeti, vis tik susirupinau, kad ten yra visokiu itartinu pavadinimu (pvz.: Propylene Glycol, Sodium Laureth Sulfate...), o ir tas pats glicerinas nera pats sveikiausias dalykas. Taigi, gal yra pirkti kokiu nors "super naturaliu" muilo baziu ? Ar as cia nusisnekejau ?  'super naturaliu' tai neznau, ar buna  esu macius muilo baziu be SLS. sudeciu pvz: Ingredients: Glycerin, Aqua, Sodium Palmate, Sorbitol, Sodium Cocoate, Palm Acid, Coconut Acid, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate. Aqua, Glycerin*, Sodium Palmate**, Sucrose***, Sodium Cocoate**, Decyl Glucoside, Sodium Chloride, Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Palm Kernelate, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*** *** Certified organic material ** Manufactured from certified organic oils * 15% of the glycerin is manufactured from certified organic oils Glycerine: Aqua: Sodium Stearate: Sodium Oleate: Sorbitol: Sodium Laurate: Sodium Myristate: Stearic Acid: Lauric Acid: Pentasodium Pentetate: Tertrasodium Etidronate.
dilditele
2009 03 11, 02:17
Va ir as jau norejau uzsikrest muilo gamyba, ale pirmas klausimas buvo - ar nebus jie labai cheminiai O kaip del vonios burbulu??? ar gerai citrinos rugstis, soda, krakmolas, juros druska kunui???
Cherry_
2009 03 11, 14:10
Labas rytas  siandien paziurejau vakar gamintus muiliukus, tai jie tokie pajuode, negrazus  ar taip vsada buna su tamsiais muilais ?
QUOTE(Cherry_ @ 2009 03 11, 15:10) Labas rytas  siandien paziurejau vakar gamintus muiliukus, tai jie tokie pajuode, negrazus  ar taip vsada buna su tamsiais muilais ?  Maniškiai tai irgi tamsesni patapo
kunigunda78
2009 03 11, 16:57
QUOTE(Daddygirl @ 2009 03 11, 00:39) Aqua, Glycerin*, Sodium Palmate**, Sucrose***, Sodium Cocoate**, Decyl Glucoside, Sodium Chloride, Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Palm Kernelate, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*** *** Certified organic material ** Manufactured from certified organic oils
kiek tokia baze kainuoja
Daddygirl
2009 03 11, 18:01
QUOTE(dilditele @ 2009 03 11, 01:17) Va ir as jau norejau uzsikrest muilo gamyba, ale pirmas klausimas buvo - ar nebus jie labai cheminiai O kaip del vonios burbulu??? ar gerai citrinos rugstis, soda, krakmolas, juros druska kunui??? tai kad, mano galva, visai neblogos mano pacituotos sudetys as manau, reik tik paieskot, galima rasti nekenksmingu. aisku, tos naturalesnes ir sveikesnes gal bus kiek balksvos (t.y. ne tokios idealiai grazios ir patogios gaminimui), bet ka padarysi Papildyta:QUOTE(kunigunda78 @ 2009 03 11, 15:57) labai tiksliu skaiciu nepasakysiu, nes neteko pirkti. bet manau apie 500g - £3.50; 1kg - £5. plius pristatymas.
Nu baisiai knieti pabandyt tuos muiliukus, bet kažkaip norisi tik to natūralaus su natrio šarmu, bet gi niekur jo negaunu.
kunigunda78
2009 03 13, 21:25
QUOTE(dulyte @ 2009 03 13, 15:06) Nu baisiai knieti pabandyt tuos muiliukus, bet kažkaip norisi tik to natūralaus su natrio šarmu, bet gi niekur jo negaunu.  o jei ne paslaptis -ka darei, kad jo gautum
dilditele
2009 03 14, 11:26
QUOTE(Daddygirl @ 2009 03 11, 00:39) 'super naturaliu' tai neznau, ar buna  esu macius muilo baziu be SLS. sudeciu pvz: Ingredients: Glycerin, Aqua, Sodium Palmate, Sorbitol, Sodium Cocoate, Palm Acid, Coconut Acid, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate. Aqua, Glycerin*, Sodium Palmate**, Sucrose***, Sodium Cocoate**, Decyl Glucoside, Sodium Chloride, Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Palm Kernelate, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*** *** Certified organic material ** Manufactured from certified organic oils * 15% of the glycerin is manufactured from certified organic oils Glycerine: Aqua: Sodium Stearate: Sodium Oleate: Sorbitol: Sodium Laurate: Sodium Myristate: Stearic Acid: Lauric Acid: Pentasodium Pentetate: Tertrasodium Etidronate. O kur jus perkat sitas bazes?
Daddygirl
2009 03 14, 12:12
QUOTE(dilditele @ 2009 03 14, 10:26) O kur jus perkat sitas bazes? as neperku, bet maciau pirkti uk. tai gal ir lt yra.
M.A.M.A
2009 03 14, 15:13
Gal kas nors galite įmesti gerų nuorodų į muilo virimo saitus, aš savo "špargalkę" pamečiau ir nieko nebeatkapstau
skeliga
2009 03 15, 19:30
sveikutes gal galite pasakyti ka darau ne taip. sutarkuoju muila su burokine tarka, tada ipilu vandens, beveik apsemia muila ir verdu, bet man tas muiliukas labai tirstas gaunasi, nesuverda, susisuka i gumba ir viskas, galiu nors ir kamuoliuku formu pridaryti, norececiau, kad jis butu skystesnis, kad galeciau i formeles ipilti. beto kai isverdu ir jau isdziuna tai tas muiliukas man minkstas gaunasi ir nekieteja, neskystas, bet minkstas, kad jei ispaudziu su pirstu tai ten ir lieka pirsto ispaudas, duobute.
minte_7
2009 03 15, 20:01
QUOTE(skeliga @ 2009 03 15, 20:30) sveikutes gal galite pasakyti ka darau ne taip. sutarkuoju muila su burokine tarka, tada ipilu vandens, beveik apsemia muila ir verdu, bet man tas muiliukas labai tirstas gaunasi, nesuverda, susisuka i gumba ir viskas, galiu nors ir kamuoliuku formu pridaryti, norececiau, kad jis butu skystesnis, kad galeciau i formeles ipilti. beto kai isverdu ir jau isdziuna tai tas muiliukas man minkstas gaunasi ir nekieteja, neskystas, bet minkstas, kad jei ispaudziu su pirstu tai ten ir lieka pirsto ispaudas, duobute. Nevirk ant atviros liepsnos. Ant viryklės reikia pastatyti puodą su vandeniu ir į jį įstatyti indą su muilu. Dėl kietėjimo nežinau, pas mane visada sukietėja puikiai. Žinoma ne iš karto. Iš formos ištraukiu kai masė atšala. Jis dar būna minkštokas. tačiau džiovinu kambaryje pastoviai pavartydama kokią savaitę. Palieka kietas, kietas.
skeliga
2009 03 16, 19:43
labai dekui uz atsakyma. as kaip kvaile ant atviros liepsnos virdavau. dziovinsiu ir as savaitele, paziuresiu ar sukietes, lyg ir kieteja po truputeli. na, o vonios bombos tai pasakiskai gavosi, nerealiai kvepia ir suminkstina oda, aciu uz receptukus.
M.A.M.A
2009 03 18, 17:32
Padėkite man truputį susigaudyti ingredientų pavadinimuose iš šios skaičiuoklės. Lye - natrio šarmas? Coconut (fractionated) - rafinuotas kokosų aliejus???? Linseed (flax) - sėmenų aliejus??? Ruošiuosi pirmą kartą virti su šarmu, baisuuuu Papildyta:Ir ta pačia proga užduosiu dar keletą kvailų klausimų dėl paties proceso. 1. Kiek supratau, vanduo su šarmu ir riebalai turi būti vienodos temperatūros. Tai vandenį reikia pašildyti prieš dedant į jį šarmą ar kaip? Ir kaip nuspręsti, kokia turi būti temperatūra? 2. Jeigu jau natrio šarmas tokia baisiai ėsdinanti medžiaga, tai ar nesuės ji mano termometro 3. Sumaišyti su natrio šarmu riebalai, kiek supratau, smarkiai suputoja ir lipa iš puodo. Kokio gylio ir paviršiaus turi būti indas, kuriame maišome? Ar standartinis 10 litrų talpos cinkuotas kibiras tiks? 4. Ar tikrai būtina maišyti blenderiu? Gal galima ranka? Atsiprašau už kvailus klausimus, bet tikrai baisoka pirmą kartą dirbti su chemikalu. Juolab, kad chemija man visada buvo tamsus miškas.
QUOTE(Heart @ 2009 03 18, 18:32) Padėkite man truputį susigaudyti ingredientų pavadinimuose iš šios skaičiuoklės. Lye - natrio šarmas? Coconut (fractionated) - rafinuotas kokosų aliejus???? Linseed (flax) - sėmenų aliejus??? Ruošiuosi pirmą kartą virti su šarmu, baisuuuu Papildyta:Ir ta pačia proga užduosiu dar keletą kvailų klausimų dėl paties proceso. 1. Kiek supratau, vanduo su šarmu ir riebalai turi būti vienodos temperatūros. Tai vandenį reikia pašildyti prieš dedant į jį šarmą ar kaip? Ir kaip nuspręsti, kokia turi būti temperatūra? 2. Jeigu jau natrio šarmas tokia baisiai ėsdinanti medžiaga, tai ar nesuės ji mano termometro 3. Sumaišyti su natrio šarmu riebalai, kiek supratau, smarkiai suputoja ir lipa iš puodo. Kokio gylio ir paviršiaus turi būti indas, kuriame maišome? Ar standartinis 10 litrų talpos cinkuotas kibiras tiks? 4. Ar tikrai būtina maišyti blenderiu? Gal galima ranka? Atsiprašau už kvailus klausimus, bet tikrai baisoka pirmą kartą dirbti su chemikalu. Juolab, kad chemija man visada buvo tamsus miškas. na, kadangi pati ta procesa praejau ir nors visi atsakymai yra įvairiuose saituose, visvien jų nepastebedavau  , pabandysiu tau pakomentuot iš mažos praktikos. Lye =natrio šarmas. 1. Sarmas uzkaitina vandeni. aliejai/ sarmo tirpalas turi buti apie 40 laipsniu. taciau man sarmo tirpalas greit veso, tad laikiau ji voneleje su siltu vandeniu. Ir- pirma istirpinau aliejus. temperaturos termometru as nematavau, saituose rašo 'hot to the touch'. 2. as maisiau su mediniu saukstu tirpala, nesuede 3.putoja vanduo-sarmas, o riebalai ne taip. kai gaminau apie 1,5 litrus, puodas buvo beveik pilnas(gal 10 cm nepripiltas) tiek, kad nesitaskytu plakant veliau. 4.As maisiau mikseriu ir tai 40 minuciu.pirma kart su ranka mikseri laikiau -mirtinai pabodo, antra kart pastaciau puoda i mikserio stova. Blenderis maziau taskosi. chemikalas ne toks jau ir baisus, bet atsargumas butinas. pVz. kai pavaliau be pirstiniu istiskusi nesustingusi(tai reiskia nepilnai suskilusiu NaoH) muila, truputi dilgciojo - o tai reiskia reagavo su oda.
Daddygirl
2009 03 19, 12:28
QUOTE(beer @ 2009 03 19, 07:14) chemikalas ne toks jau ir baisus, bet atsargumas butinas. pVz. kai pavaliau be pirstiniu istiskusi nesustingusi(tai reiskia nepilnai suskilusiu NaoH) muila, truputi dilgciojo - o tai reiskia reagavo su oda. baisus baisus i aki papuls - mazai nepasirodys. man ir rankas yra normaliai 'nuedes', ir tik lasiukas, ir ne gryno sarmo, o sviezio muilo. atsargumo per daug nebus.
M.A.M.A
2009 03 19, 15:22
QUOTE(beer @ 2009 03 19, 09:14) na, kadangi pati ta procesa praejau ir nors visi atsakymai yra įvairiuose saituose, visvien jų nepastebedavau  , pabandysiu tau pakomentuot iš mažos praktikos. Lye =natrio šarmas. 1. Sarmas uzkaitina vandeni. aliejai/ sarmo tirpalas turi buti apie 40 laipsniu. taciau man sarmo tirpalas greit veso, tad laikiau ji voneleje su siltu vandeniu. Ir- pirma istirpinau aliejus. temperaturos termometru as nematavau, saituose rašo 'hot to the touch'. 2. as maisiau su mediniu saukstu tirpala, nesuede 3.putoja vanduo-sarmas, o riebalai ne taip. kai gaminau apie 1,5 litrus, puodas buvo beveik pilnas(gal 10 cm nepripiltas) tiek, kad nesitaskytu plakant veliau. 4.As maisiau mikseriu ir tai 40 minuciu.pirma kart su ranka mikseri laikiau -mirtinai pabodo, antra kart pastaciau puoda i mikserio stova. Blenderis maziau taskosi. chemikalas ne toks jau ir baisus, bet atsargumas butinas. pVz. kai pavaliau be pirstiniu istiskusi nesustingusi(tai reiskia nepilnai suskilusiu NaoH) muila, truputi dilgciojo - o tai reiskia reagavo su oda. Ačiū labai Tai taip išeina, kad vandenį su natrio šarmu reikia maišyti dideliame inde?
QUOTE(Heart @ 2009 03 19, 16:22) Ačiū labai Tai taip išeina, kad vandenį su natrio šarmu reikia maišyti dideliame inde? As naudojau tokio aukscio inda, kad liktu iki virsaus tuscio tiek, kiek pilu skyscio, t.y. dvigubai didesni. O tu youtube gyvai pasiziurek tai susidarysi ispudi ar ten labai kyla i virsu ir kaip ka daryti. Yra smulkiai nufilmuoti visi muilo gamybos etapai (per paieska uzsikrauk soap making). Man pvz buvo naujiena (iki tol niekur nei postuose, nei saituose nebuvo akis uzkliuvusi), kad kai muilas jau supilamas i stingdymo forma, ja patariama apvynioti, t.y. izoliuoti ir pastatyt siltai, kad ilgiau butu siltas ir toliau vyktu cheminiai procesai viduje. sekmes!
Daddygirl
2009 03 20, 09:45
QUOTE(Heart @ 2009 03 19, 14:22) Ačiū labai Tai taip išeina, kad vandenį su natrio šarmu reikia maišyti dideliame inde? putojimo kaip tokio pas mane nebuna. bet aukstas indas saugiau - nesitaskys maisant. Papildyta:QUOTE(beer @ 2009 03 20, 07:40) As naudojau tokio aukscio inda, kad liktu iki virsaus tuscio tiek, kiek pilu skyscio, t.y. dvigubai didesni. O tu youtube gyvai pasiziurek tai susidarysi ispudi ar ten labai kyla i virsu ir kaip ka daryti. Yra smulkiai nufilmuoti visi muilo gamybos etapai (per paieska uzsikrauk soap making). Man pvz buvo naujiena (iki tol niekur nei postuose, nei saituose nebuvo akis uzkliuvusi), kad kai muilas jau supilamas i stingdymo forma, ja patariama apvynioti, t.y. izoliuoti ir pastatyt siltai, kad ilgiau butu siltas ir toliau vyktu cheminiai procesai viduje. sekmes! kai kuriuos muilus ir as megstu laikyti siltai priklauso nuo rusies. o su kai kuriais reikia atsargiai - kad neperkaitinti.
_Ligitukas_
2009 04 03, 14:26
Merginos padėkite, kur jūs perkate Kaune nebrangiai eterinius aliejus? Kiek skaičiau niekur neužmačiau o gal nedaskaičiau, ačiu už atsakymą
M.A.M.A
2009 05 02, 14:52
Žodžiu, pagaliau prisiruošiau išsivirti tikro naminio muilo Išvijau taborą iš namų  Ir pradėjau. Viriau iš 200 g. palmių aliejaus. Pabaigoje neatsispyriau pagundai įvarvinti dar ir arbatmedžio eterinio aliejaus. Išėjo labai mažas gabaliukas, bet pabandymui bus pats tas. Žiūrėsim, kas čia gausis. Labai drebėjo rankos ir rasojo apsauginiai akiniai  Tikrai baisu buvo, ypač kai vakar prisižiūrėjau filmukų youtube ir viename ta moteriškė muilų virėja prigąsdino, kad NaOH gali sprogti, jeigu į jį pateks bent lašas vandens Bet, kad ir kiek streso kainavo pirmas kartas, azartas jau pagavo. Virsiu dar. Tik man keista, kad NaOH užkaito tik iki 41 laipsnių, o kol pasišildžiau aliejų, dar nukrito iki 35. Ar ne per žema temperatūra?
vaitkute
2009 05 02, 20:46
... buvau kabli pagavus koki prasmatnu muiliuka savo odelei palepint issivirt... bet ziuriu kad labai brangus malonumas
Aš dar vis kaupiuosi pirmam kartui, be to, man ilgai besiruošinėjant, atėjo pavasaris, visokių darbų ir užsiėmimų, taigi laiko kaip ir nebelieka.  Bet užsidegimas išlieka, manau, kad vistiek pabandysiu kada.
laimonda
2009 05 08, 18:59
Viska perskaiciau ir buvau uzsikabinus, bet dabar neduoda ramybes viena mintis: kiek tie garai, kai verdi muiliuka, yra nuodingi. Gal kas domejotes?
|
|