Na,mamytes ir teveliai,auginam nuostabius,grazius,zavius vaikus ir visi norim,kad ju vaikyste butu saugi.Taciau siame pasaulyje vyksta labai daug blogybiu,baisybiu,nelaimiu,o kai tai vyksta mes ne visuomet bunam salia savo vaiku :(Tai va siulau pasidalint nors maza dalele saugumo vaiku,kuria jus skiepyjat jiems.Kokiu taisykliu mokot savo vaiku,kad zinotumet kad tam tikroj situacijoj jie nepasimes ir sugebes islikt saugiais? Pati auginu 5m mergyte ir kolkas jai skiepyju jos amziui budingas taisykles: 1.nuo pat mazumes mokom ja :vardas,pavarde,gyvenama vieta bei telefonas. 2.niekada nekalbet su nepzistamais,tiek to,kad tas nepazistamas/a pasakys ,kad ji yra nemandagi 3.neimti is nepazistamu jokiu saldainiu,dovanu ar dar ko 4.netiketi jokiom svetimom tetom ar dedem,kurie gali ateit i darzeli ir nores ja paimt namo,sakydami kad juos siuntem mes.Jei jau kazkas atsitiks,tai ja paims jai zinomi zmones 5.jei jau pasimetei pvz parduotuvej,tai stovek toj vietoj,kurioje buvai su mama ar teciu,o nebegiok po visa parduotuve ju beieskodama arba prieik prie pardavejos ir jai pasakyk kad pasimetei,ji jau zinos ka tokiu atveju daryt ir tau pades. Va butent siai taisyklei pateiksiu pavyzdi:ejau su drauge i Akropoli,buvo mase zmoniu,nes savaitgalis ir pro Akropolio duris isbego kokiu4-5 m. mergyte,kuri begdama verke ir sauke"teveli,teveli".Bego ji i gatve,kur judejimas ta diena buvo nemazas,laime kad spejom ja pasigaut ir isklausinejom kas atsitiko.Ji pasake,kad jos tetis ja paliko ir isejo is parduotuves:(Tada mes ta mergyte nuvedem prie apsauginio ir pasakem kas atsitiko,staigiai buvo pranesta per mikrofona kad pasimete vaikutis ir labai laukia tevelio.Po kurio laiko atsirado persigandes,isbales tetis,kuris buvo gatavas mus isbuciuot uz jo vaiko suradima,nes ji pasirodo dingo jau is pacio knygyno,kai jis rinkos sau knyga.Tai isivaizduokit kiek vaikas begiojo po ta parduotuve ieskodamas savo tecio ir nieks net neatkreipe i ja demesio:( Tai va sitas pagrindines taisykles ir skiepiju saviskei,nes dar kolkas per maza suvokt apie didesniu vaiku sauguma,taciau apie ji ir kalbu,uzsimenu ka reik dar zinot:)Na va,dabar tikiuos kitos mamytes prates sita taisykliu tema,o gale galetume sujungti visas taisykles i viena kokia skiltele ir turetume grazu saugaus musu vaiku gyvenimo taisykliu egzemplioriuka
giedrulka
2004 03 15, 23:46
Taip, tikrai butinos taisykles. As tai pati maciau, kaip vienas iskrypelis mergaite gal kokiu 5 metu kalbino. TIkrai mates, kad iskrypelis, ir tai mergaitei nepazistamas. Ciupinejo ta mergaite. Fui, kai prisimenu tai net pagaugai eina!!!! Kaip vijom mudvi su drauge ta dieda  , o paskui ziurim ir mociute pareina is parduotuves. Pasirodo mergyte visai ir nepasimete, o tiesiog lauke mociutes prie pardes. Kaip sitaip? Kaip taip mociute galejo ramiai palikti vaika???!!!
Labai gerai, kad mokai savo dukryte.Su metais taisykliu dauges,bet tos pagrindines isliks.As dar mokau vaikus viska pasipasakoti mums,nes tik tevai vaikams nori gero.Mes visada vaikus suprasime ir pasistengsim uz viska atleisti.
nuobodi
2004 03 16, 11:50
yra tokia knyga vaikams , ten su paveiksliukas parasyta ka daryti, ko nedaryt.panasiai kaip Gosh parase
Zinot,kai pasiskaitai,pasiziuri per TV kiek visokiu nelaimiu vaikams nutinka del ju zioplumo,nezinojimo tai va ir skatina tai imtis kazko tokio,kas padetu uztikrint ta ju sauguma kai musu ner salia nors minimaliai,kad bent tos zinios,kurias mes jiems suteikiam kad butu kazkiek naudingos.Neistverciau jei kazkas atsitiktu mano dukrai,kaltinciau save visaip kad negalejau jos apsaugot ar negalejau jai suteikt tu ziniu,kurias ji butinai turejo zinot Dabar tiek daug tu iskrypeliu,va kaip Giedrulka pasakojo,o jie juk taip megsta mazas mergytes,o kazkaip va imt ir sakyt vaikui,kad va zinai dede gali rodyt kazka tau,liest ar dar ka daryt,tai tu rek,bek ar dar ten ka daryk,tai kazkaip jauciu ivaryciau pilna baime dukrai,cia reik jau kazkokio kitokio priejimo prie mergaiciu Reik aiskint matyt,kad va gali kazkas tokio but,nes laikai dabar nesaugus,o teveliai nevisada bus salia ir jai reiks paciai apsigint,issigelbet,bet kaip tai svelniai,negasdinant padaryt ar skaitot kad vaika reik isgasdint?
milabra
2004 03 16, 23:26
Aš saviškę irgi mokinu visų tų pačių dalykų - savo adresą jau nuo 4 metų atmintinai iškalus, dabar mokomės visų telefonų (namų, močiutės ir pagalbų). Jei lieka namie viena, griežtai uždraudžiu eiti prie durų, nes aš visada turiu raktą, jai nereikia manęs įleisti. Telefonu sakyti, kad mama daro kaku  ir paskambins, kai išeis. Parduotuvėje, kaip ir GOSH, lygiai taip pat kalu į galvą, kad nerėk, o atsistok prie pardavėjos ir stovėk, aš jau tave susirasiu. (jau buvo pasimetus Toys markete, bet berėkdama pati sumojo pas pardavėją nulėkti). Pasakoju apie negerus vyrus, kad jie gali jai išlaužti rankas ir kojas, įkišti į krūmus, kur aš jos neberasiu - todėl griežtai draudžiama kalbėti su nepažystamais. Išmokinau uždegti ir užgesinti degtuką. Kai moka ir žino kas tai per daiktas, jau nebėra noro imti - nespėjo užpūsti, prilietė pirščiuką. Tada ir pamokinau, kad niekada nemesk, o stipriai pūsk, užges. Intensyviai mokomės eismo taisyklių, nes iš mokyklos reikės eiti per labai pavojingą perėją. Mano draugė kartą papasakojo berniukams (7 ir 4 m) apie pedofilus. Bet per daug negražindama pasakė, ką jie gali padaryti. Kad būtumėte mačiusios, kaip jie vienas kitą saugoti pradėjo. O tie gąsdinimai  Na vistiek auklėdamas kažkuom pagasdini, nes kaip kitaip iliustruosi - kodėl man nekalbėti? Teisybės visos irgi neišaiškinsi, bet kažkaip reikia pasakyti, nes tie dalykai yra tikrai baisūs....
giedrulka
2004 03 17, 13:03
O man po to ivyko su mergyte, tai koznas i vaika pasiziurejes nusmurges diedas, jau pedofilas. Kazkaip esu labai nugasdinta. Uzvakar vaikstau su Adomu lauke, o pro sali einantis pagyvenes vyriskis, sako Adomui: "Mmmm, koks grazuolis!" Nugi nori nenori imssi blogiausia galvoti. Kai moteris ima girti vaika, tai kazkaip iprasta, mes gi moterys sentimentalios. Bet kai vyras ima garsiai reiksti savo susizavejima vaiku, tai kazkaip .... Man turbut jau paranoja.
Tai va,isitikinau kad maniske jau ta taisykle apie nepazistamus oi kaip perkando Uzkalbino cia ja prie laiptines nepazistama teta,as ejau is paskos,tai maniske kaip dave kudasiaus iki penkto auksto nesustodama.Paklausiau ko taip pabego,tai va pasake kad nepazista tos tetos ir issigando jos Tai jau paaugusi ir daugiau proto tures kad reik ant staigiuju begt nuo tokiu zmoniu,bet va jei viena namo eis tai jau negerai,kaip ji atsirakins greit ta spyna? Oi,kaip neramu del tu vaiku,na kodel yra tiek negeru zmoniu,kurie naudojais mazais bejegiais vaikais?
Prie visu Gosh puikiu gyvenimo taisykliu prisimenu viena is savo vaikystes, kuria man ikale tetis : ZIRKLES, PEILIS IR DEGTUKAI - NE MAZU VAIKU ZAISLIUKAI
Mįsliukė
2004 03 27, 13:35
Pakalbėkime apie tai, kokiose pavojingose situacijose yra atsidūrę jūsų mažyliai.Štai mano 2 metukų mergaitė vos neprigėrė visai nedideliame dubenyje.Dar labai sukrėtė vasarą įvykęs įvykis, kai berniukas pasikorė ant virvelės, kuri buvo priršta prie laiptų durims laikyti.Kartais net nepagalvoji, kad vienas ar kitas daiktas gali sukelti pavojų.Į kokius pavojingus daiktus reikia atkreipti dėmesį, kaip sukurti saugią aplinką.Pasidalinkite savo patirtimi.
GEra tema MAno mazylis taip norejo kaime pas senele pasilikt O man tai kele siauba vos pagalvojus ,visur atrodo tik pavojai tyko Nors mociute turejo 5 vaikus ir puikiai uzaugino Gal as perdedu su tuo rupinimusi ,bet juk taip neramu?
Mano dukte, kai buvo metu laiko, uzsiverte ant saves karstos arbatos puodeli. Reanimacijoje 3 paras pragulejome, veideli ir pecius nusiplike. Bet veiduka spejome po saltu vandeniu pakisti, tai randu neliko, o ant peties liko randeliai Taigi mamytes, saugokit vaikus nuo karstu skysciu ir jei jau nusiplike- is karto po saltu vandeniu kisti. Jokiu budu netepkite riebalais! ( Cia cituoju gydytojus).
Nora-xx
2004 04 09, 19:20
Mamytės, nepalikit mažylių be priežiūros- visada akylai nors viena akim stebėkit, ką daro. Nedrauskite vaikui, tyrinėti aplinką, bet patraukite į nepasiekiamą vietą viską, kas vaikui draudžiama imti ar pavojinga.
Aš viriau 1,5 metų vaikui dešrelės ant viryklės, vyras sėdėjo prie stalo ir laikė vaiką ant kelių. Kai aš ėjau su puodu nuo viryklės link kriauklės nupilti vandens, vaikas nuslydo tarp vyro kojų pro rankas nuo kelių ir puolė prie manęs. Aš dar ir dabar matau tą vaizdą, kai verdantis vanduo bėga ant į mane žiūrinčio kūdikio veido. Veidą mes iš karto pakišome po šalto vandens srove, tačiau nepagalvojome nuplėšti rūbų ir pažiūrėti, ar nėra kitų nuplikinimų. Pasirodo, vandens buvo tekę ir ant rankutės, o per vilnonį megztuką to nesimatė. Rezultate - gilus rankos nudegimas, odos persodinimas ant rankos ir randai visam gyvenimui. Veidukui ir kaklui - mažiausio laipsnio nudegimas, užteko tepalo ir jokių randų ar kitokių liekamųjų odos sužalojimų. Mamos, mokinkitės ką daryti įvykus nelaimei buityje, kaip suteikti pirmąją pagalbą. Nuo visko vaiko neapsaugosi. O daugelio nelaimių žalą ir pasekmes galima labai sušvelninti laiku suteikus reikiamą pagalbą. Kiekviena mama turėtų mokėti elsgis nudegimo, cheminio apsinuodijimo, kraujavimo atveju, mokėti daryti kūdikiui ir vaikui dirbtinį kvėpavimą.
man tai labai baisus dalykas-sulinys kaime. Buvo kazkoks periodas, kai mazius labai domejosi juo, tai, kai pradejau "skiesti", kad ten visokios varles gyvena ir t.t., tai jam dar smalsiau pasidare. Ryskiai persistengiau  , o ir pati ta proga prisigalvojau visokiu baisiu dalyku. o arbata, tai ir mes kazkada issipyleme, bet mums baigesi viskas dar neblogai-mazyte puslele ant krutines.
ballando
2004 06 11, 11:49
Mūsų mažylis yra kyštelėjęs raktelį rozetę. Silpnai krestelėjo- po to pats nebelįsdavo. Pats didžiausias pavojus - kai pradėjo laipioti, prisistūmęs kėdę. Kad kruopas išversdavo iš spintelės pasilypėjęs - ne bėda. Bet kartą nespėjau apsidairyti- buvo pradėjęs ropštis ant palangės ties atidarytu langu ( mes 3 aukšte ). Pripuolusi už kojų nusitempiau. Brrrr, dar dabar siaubas apima, kaip galėjo baigtis....Nieko tokiu ( ir aprašytais kitų mamyčių ) atvejais negalima kaltinti - tik save. Pamoka man didžiulė - nė sekundei negalima tokių mažių palikti vienų. Dar iš draugų patirties. Močiutės vaistai ( labai gražūs, spalvoti.... ) buvo palikti pasiekiamoje vietoje. Pastebėjo apsiseilėjusį pilietį kažką maumojant, su pirštu iškrapštė iš burnytės.
Cikadelė
2004 06 12, 16:44
drauges maziukas berniukas buvo iskises i nosies skylute 10 centu moneta sunkiai ja gydytojai iskrapste, bet aciu dievui praejo o stai grupioke pasakojo kaip ji lanke muzikosmokykla, grojo bugnais ir stai kazkokia tai diena laike bugno lazdeles arti prie veido kazkas ejo pastume ir viena lazdele sulindo jai i gerkle  gerai, kad nepazeide gerklas, bet sake, kad sulinde buvo giliai savo nuotykiu su verdanciais vandenimis gal ir nepsakosiu-mama uzvire vandens serganciam broliui pakvepuoti garais, padejo ant kedes, o as nepamaciau ir isedau i ta puoda, paskui dar buvau uzsimetusi ant kojos lygintuva, besisupant nuluzo supynes vienas stovas ir bumptelejo man ant galvos, kad netekau samones.... ek, nuotykiai  vargsai mano tevai
Pangasija
2004 06 12, 18:17
 o wa as esu kazkada koja pakisus po tevo masinos ratu kai jis nemate... ir nematydamas pervaziavo...  bet man nieko nebuvo, tik kojine biski plyso
| QUOTE (Dios @ 2004 06 12, 18:17) | | .....tik kojine biski plyso |
jooooo taip sakant -  nuostolis
Musu namas remontuojamas, mes gyvenam palepej, iseitu 3 aukstas. Tai yra rimti pavojai - laiptai, garazo duobe, nebaigta instaliacija (nors atrodo, ten kur srove - izoliuota, ale man vis tiek baisu kur neizoliuoti laidai styro). O kambary nupirkom specialias rozetes su dangteliais ir uzsidarancio skylutem (o tai viena tokia nesutvarkyta iki galo vis bandydavo is sienos islupti, o buvo tada gal 7 men. ). Peilius labai saugodavau, o dabar jau atrodo supranta, kad pavojinga. Arbatos nepaliekam pasiekiamoj vietoj. Nuo dujines puodo dar nepasiima, gal kol susipras, spesim virtuve isirengti geriau apsaugota  Sakuciu niekada nedraudeme, tai moka su jomis elgtis. Valgo suaugusiuju sakute. Vaistai daugiausia homeopatiniai, bet vis tiek kuo toliau. Nes kai tik pamato: NOLIU TABETES!!!!! MIKSTUROS!!!! Miau
Jurgytė
2004 06 18, 15:07
Va cia tema man! Galetu daugiau mamu parasyti. Zinai zmogus, kad nuo VISKO reikia vaika saugoti, bet isgirsti konkreciu atveju tikrai naudinga, kad neprarastum budrumo. Musu didzioji nelaime atsitiko, kai maziukei buvo 5 men. Ji buvo pradejus vartytis, o as dar prie to kaip ir neipratus. O juk vaikas nepasakys: mama, verciuosi! Jai nukristi uzteko sekundes. Aciu Dievui viskas baigesi laimingai. Saugokit, mamytes, pradejusius vartytis maziukus!
jurgita.v
2004 09 29, 09:12
Ziuriu baisiu jums cia nelaimiu nutiko.As ir visa laika bijau kad kas nenutiktu.Ypac kad nenusiplikytu karstu vandeniu.Neseniai sugalvojau ir paprasiau vyro , kad i duris sudetu kabliukus.Tai zinokit visai neblogai.Jei ka nors verdu,o bunu isejusi tai uzkabinu ir zinau kad tikrai nieko nenutiks.Galit ir jus pameginti ir bisit ramesnes.
O kokie pavojai tyko gatvėse, kiemuose!  Tie narkomanai visur primeto švirkštų... Ir vaikui napasakysi: neimk švirkšto, nes juo dėdė narkomanas leidosi narkotikus ir galbūt užkretė ŽIV ar dar kuo...
jurgita.v
2004 09 29, 09:58
PATARIMAI TEVAMS
1. VISADA LAIKYKITE SAUGIOJE PRIEINAMOJE VIETOJESAVO VAIKU NUOTRAUKAS,ISVAIZDOS APRASYMA (NUOTRAUKOS TURI BUTI NEPASENUSIOS) 2. VAIKAI TURI MINTINAI ZINOTI SAVO VARDA ,PAVARDE ,TELEFONA,ADRESA KUR GYVENA. 3. PARODYKITE VAIKUI KAIP PASKAMBINTI SPECIALIUJU TARNYBU TELEFONU . 4. JUS VISADA TURITE ZINOTI KUR JUSU VAIKAI.GERAS PAVYZDYS VAIKAMS,KAI JIE ZINO KUR JUS ESATE. 5. NIEKADA NEPALIKITE VAIKO VIESAJAME TUALETE. 6. NEPALIKITE VAIKO VISISKAI VIENO. 7. ISITIKINKITE KAD JUSU VAIKO VARDAS NERA MATOMAS, T.Y . KAD NERA ISSIUVINETAS ANT DRABUZELIU,UZRASYTAS ANT DVIRACIO,ZAISLU. VAIKAS GREICIAUSIAI ISSIGAS JEI NEPAZYSTAMAS PASAKYS JAM JO VARDA. 8. MOKYKITE SAVO VAIKUS NEBENDRAUTI SU NEPAZYSTAMAIS. 9. DOMEKITES VAIKO UZSIEMIMAIS BEI JO DRAUGAIS. 10. PASIVAIKSCIOKITE SU VAIKU I MOKYKLA IR ATGAL,BEI PARODYKITE VAIKUI KUR REIKETU BEGTI ,JEI KAS UZPULTU.(I NAMUS , I DRAUGU NAMUS,I POLICIJOS NUOVADA,AR PAN. 11.ISIKLAUSYKITE,JEI VAIKAS SAKO ,KAD JAM NEPATINKA KAZKOKS ASMUO.VISADA ATSARGIAI ISSIAISKINKITE KODEL. 12. BUKITE YPATINGAI BUDRUS,JEI KAZKAS VAIKUI SKIRIA PER DIDELI DEMESI. 13. NESISAIPYKITE IS VAIKO BAIMES AR NERIMO,NET JEI MANOTE,JOG BAIME PAGRISTA AR ISIKALBETA. 14. PASAKYKITE SAVO VAIKUI,KAD JEI KAS NUTIKS,JUS JO IESKOSITE KOL SURASITE. 15. NURODYKITE SAUGIUS NAMUS KUR GALETU KREIPTIS NUTIKUS NELAIMEI. 16.VAIKAI IR TEVAI TURETU TURETI SUTARTINI ZENKLA,SLAPTAZODI TOKIEMS ATVAJAMS,KAI KAS NORS IS PAZISTAMU NORI IS KAZKUR PAIMTI JUSU VAIKA NEVA JUSU PRASYMU.VAIKAS TURETU ATSISAKYTI VYKTI,JEI ZMOGUS NEZINO SLAPTAZODZIO. 17.NIEKADA NELEISKITE SAVO VAIKAMS VAIKSCIOTI PO PARDUOTUVE KOL JUS APSIPERKINEJATE.ISAISKINKITE JIEMS,JOG PASIMETUS ARBA KAM NORS PRIE JU PRIKIBUS JIE PRASYTUSI KASININKO AR DARBUOTOJO NESIOJANCIO KORTELE PAGALBOS.ISAISKINKITE JIEMS,JOG PASIMETE JIE NEPALIKTU PARDUOTUVES.
Laima35
2004 09 29, 12:18
O kaip apsaugot vaikus nuo gatvėse primėtytų narkomanų švirkštų? Negi sakyti, kads neimk to švirkšto, nes narkomanas juo leidosi narkotikus ir galbūt užkretė...
Jurgytė
2004 09 29, 22:03
Manau reikia atidziai priziureti vyresnius vaikus, kurie nori buti dideliais padejejais ir nori stumdyti maza broliuka ar sesyte vezimuke. Esu girdejus ne viena atveji, kai maziuka is vezimo isverte. Ir siaip didesni vaikuciai (4-5 m.) labai nori globoti maziukus: nori juos nesioti, supti supyneje ir pan. mane tai baugina...
Tikri sunkumai man prasidėjo pernai, kai duktė ėjo į 6 klasę  Juk beveik kiekvienoje klasėje atsiras mergaičių besidominančių vyresniais bernais, alkocholiu  Dauguma klasiokių jau rūko, yra ir "sexiukių".  Nuo jų sunkiau vaikus saugoti, negu nuo svetimų, jos turi labai didelę įtaką bendraamžėms.
| QUOTE (jurgita.v @ 2004 09 29, 09:59) | 16.VAIKAI IR TEVAI TURETU TURETI SUTARTINI ZENKLA,SLAPTAZODI TOKIEMS ATVAJAMS,KAI KAS NORS IS PAZISTAMU NORI IS KAZKUR PAIMTI JUSU VAIKA NEVA JUSU PRASYMU.VAIKAS TURETU ATSISAKYTI VYKTI,JEI ZMOGUS NEZINO SLAPTAZODZIO. . |
Fasolka
2004 09 30, 19:01
| QUOTE (Tuja @ 2004 03 16, 11:51) | | yra tokia knyga vaikams , ten su paveiksliukas parasyta ka daryti, ko nedaryt.panasiai kaip Gosh parase |
gal galetum duoti tikslesne nuoroda apie knyga.. tikrai praverstu
Yra , berods, NAUJOSIOS ROSMOS išleistos knygelės: "Mano pirmoji knyga" ir "Mano antroji knyga". Gana neblogos, kietais puslapiais. Jose ir abėcėlė, ir skaičiai nuo 1 iki 20, ir spalvos, ir formos, ir muzikos instrumentai ir t.t. Vienas puslapis, atrodo, taip ir vadinasi "Draudimai". Ten visokie paveiksliukai: "Nežaisk virtuvėje", "Nekalbėk su nepažįstamais" ir t.t.
lengvute
2004 10 09, 09:24
nuo visko neprisaugosi, va, paskutiniu metu mano 7-metė uždarinėjo orlaidę, ją kažkaip kilstelėjo, ta išsimovė iš vyrių ir krito  , gerai, kad dukrytė spėjo pasitraukti
Maniškei buvo gal pusantrų metukų. Aš gaminau pietus, o ji sėdėjo už stalo ir graužė šviežią morką. Man pasigirdo kažkoks keistas garsas. Aš atsisukau į ją, o ji kažką bando lyg sakyti, lyg įkvėpti. Lūpos iš pradžių pamėlo, paskui pajuodo, veidas irgi sustingo. Supratau - užspringo. Esu greitai puolanti į paniką, bet tada, net pati stebėjausi, kažkaip šaltai ir blaiviai į viską pažiūrėjau: stvėriau mažę į glėbį, mečiau per sulenktą savo kelį jos pilvu į apačią, porą kartų stiprokai sudaviau per nugarytę. Paskui dar suėmiau už kojyčių ir gerokai pakračiau žemyn galva. Tada pastačiau ant žemės ir mano akyse jos lūpos atgavo normalią spalvą. Supratau, kaip svarbu nepasimesti ir žinoti, kaip ir kokią pagalbą suteikti.
lengvute
2004 10 16, 09:51
tiesa, dar prisimenu, dukrytė yra nukritusi nuo kalno, apsimiegojusi pas senelius išėjo iš namo ir nugriuvo, lūžo raktikaulis...O dar neseniai, jau būdama 6-rių, atsidarė važiuojančio automobilio duris
Alambra
2004 10 28, 10:48
O aš dar pasakyčiau atsargiai su čiupa čiupsais Mano 2 metų būdamas čiulpė, čiulpė ir kažko tai bėgo pas mane. Bėgdamas užkliuvo ir trenkėsi veidu į sofą, kur aš sėdėjau. AŠ nesupratau, ko jis taip ilgai nesikelia - bet kai atsikėlė jau buvo pamėlęs ir iš burnos styrojo čiupa čiupso pagaliuko galas. Ačiū Dievui, aš už jo galėjau jį ištraukti... Gerai, kad šalia buvau, pamačiau. Išvis turi būti šventa taisyklė - maistas atskirai, visa kita veikla, žaidimai - atskirai. Arba dukra karpė prie stalo su žirklutėm - ir kažkur nuspremdė bėgti, ir bėga su tom žirklėm. Užkliuvo. Griuvo žirklėm į viršų atkištom, ačiū Dievui, milimetras nuo veido.
kokia gera tema ir tik dabar pamačiau.
nuo visko aišku neapsaugosi,bet pastangų tam padaryti reikia maximaliai.
aš asmeniškai tų mamyčių vietoje,kurios samdosi aukles vaikučiams,būčiau labai labai nerami,šią temą paskaičiusi...juk pati dar vis tiek gali sužiūrėt tą ar aną... o auklei juk sąrašo nepateiksi nuo ko saugoti.o gal? pabandysiu punkteliais surašyti nuo ko saugoti..
1. karštas,verdantis puodas,puodukas
2.smulkūs daiktai (maniškė visai neseniai įsikišo pupelę į nosį ,o aš jai daviau jomis pažaisti virtuvėje kol pati grindis ploviau,pasižiūriu,ogi pupelė nosyje ir dar žiūriu pirštą į nosį kiša tai aš staigiai kaip griebiau jai už nosies paspaudžiau,kad iškristų pupa,tai dar lengvai iškrito.bet kaip įsigandus buvau užtat gavau pamoką.šiaip smulkių daiktų žaisti duodu,bet tokių kad susikištų į nosį ne..
3.vaistai.turi būti paslėpti ne tik namuose kur gyvenat,bet ir ten kur lankotės dažniausiai,pvz senelius. (mano ir vyro tėvų namuose vaistai padėti tik suaugusiems prieinamoje vietoje,todėl,kad jei netikėtai atvažiuojam,būna užsimiršta ir vaistai lieka nepaslėpti,todėl apie tai reik pagalvot iš anksto)
4.saldainiukai.čia tie kuriuos dalina IKI ir MAXIMOSE ,aš iškart pardavėjai pasakau,kad saldainių neduoti.čia aišku,kad nepaspringtų bet blemba nu kaip nervuoja su tais saldainiais,reikia eiti į administraciją,kad lieptų pardavėjom pačiom atsiklausti ar galima vaikui duoti saldainį,nes būna,kad taip staigiai paduoda,kad net nespėju mirktelt,dar kai visai kitą klientą aptarnauja nu negaliu,o kaip iš vaiko paskui tą saldainį atimti.
5.paslėpti mamom mezgėjom virbalus ir kabliukus (čia kalba eina apie rozetes )
6.dar kai sugalvosiu parašysiu.nu tiek norėjau parašyt,ir kol vieną parašau kitą pamirštu
Kol vaikas mazesnis, kazkaip lengviau jam idiegti tokias taisykles. O kai jau "jura iki keliu"? Man labai aktualu, nes mergickai 9 metai, dar negana to, simpatisko veidelio, o drasa per krastus liejasi (nekalbu apie tevu duotas uzduotis  - tada drasos ner  ). Kol kas apsieinu su zodziais "nuskriaus", bet atrodo, kad jai tai vis maziau veikia. Na nenoriu as jai siaubo filmo apie isprievartavimus pasakoti
| QUOTE (Ama @ 2004 10 29, 09:56) | Kol vaikas mazesnis, kazkaip lengviau jam idiegti tokias taisykles. O kai jau "jura iki keliu"? Man labai aktualu, nes mergickai 9 metai, dar negana to, simpatisko veidelio, o drasa per krastus liejasi (nekalbu apie tevu duotas uzduotis - tada drasos ner ). Kol kas apsieinu su zodziais "nuskriaus", bet atrodo, kad jai tai vis maziau veikia. Na nenoriu as jai siaubo filmo apie isprievartavimus pasakoti |
Aš neseniai susiduriau su panašiu užsispirimų. Laura (9 m) vienu metu labai pamėgo vedžioti į namus mažai pažįstamus žmonės  Sakiau, kad gali nuskriausti, apvogti. Pradėjo kviestis, kai nieko nėra namuose. Kartą paslapčia atvėdė kažkokią merginą, daug vyresnę (13 - 15). Viešnia man nepatiko, kažkokia nešvari, matosi kad išgerinėjanti, beveik valkata. Pasikalbėjau su Laura, jinai prižadėjo nekviesti. Vis tiek atvėdė, jau kitą dieną. Viešnia pavogė apie 20 litų, kitaip nesužinočiau apie jos vizitą. Šiaip esu griežtai nusistačiusi prieš fizines bausmes, bet tą kartą Laura gavo lupti.  Dabar jai jau nesinori prasidėti su svetimais vyresniais žmonėmis.
| QUOTE (ewita @ 2004 11 02, 23:42) | | QUOTE (Ama @ 2004 10 29, 09:56) | Kol vaikas mazesnis, kazkaip lengviau jam idiegti tokias taisykles. O kai jau "jura iki keliu"? Man labai aktualu, nes mergickai 9 metai, dar negana to, simpatisko veidelio, o drasa per krastus liejasi (nekalbu apie tevu duotas uzduotis - tada drasos ner ). Kol kas apsieinu su zodziais "nuskriaus", bet atrodo, kad jai tai vis maziau veikia. Na nenoriu as jai siaubo filmo apie isprievartavimus pasakoti |
Aš neseniai susiduriau su panašiu užsispirimų. Laura (9 m) vienu metu labai pamėgo vedžioti į namus mažai pažįstamus žmonės  Sakiau, kad gali nuskriausti, apvogti. Pradėjo kviestis, kai nieko nėra namuose. Kartą paslapčia atvėdė kažkokią merginą, daug vyresnę (13 - 15). Viešnia man nepatiko, kažkokia nešvari, matosi kad išgerinėjanti, beveik valkata. Pasikalbėjau su Laura, jinai prižadėjo nekviesti. Vis tiek atvėdė, jau kitą dieną. Viešnia pavogė apie 20 litų, kitaip nesužinočiau apie jos vizitą. Šiaip esu griežtai nusistačiusi prieš fizines bausmes, bet tą kartą Laura gavo lupti.  Dabar jai jau nesinori prasidėti su svetimais vyresniais žmonėmis. |
Manau Laurai padėtų didesnis popamokinis užimtumas- kažkos būrelis, treniruotės po pamokų, nebandėte???
| QUOTE (pusk @ 2004 11 03, 13:23) | Manau Laurai padėtų didesnis popamokinis užimtumas- kažkos būrelis, treniruotės po pamokų, nebandėte??? |
Laura lanko dailės studiją ir keramikos burelį. Deja, jinai labai domisi vyresnemis gatvinėmis merginomis, mano, kad jos yra "labai kietos", nes rūko ir pasakoja visokias nesąmones, kuriomis ji šventai tiki.  Sunku Laurai paaiškinti, kad tos "kietos panos" vagiliauja, išgerinėja ir valkiojosi su įtartinais vaikinais. Ji užsispirusiai netiki, kad tokie žmonės pavojingi, mano, kad aš - snobė, nemėgstu "vargšų paprastų žmonių".
| QUOTE (ewita @ 2004 11 03, 18:31) | | QUOTE (pusk @ 2004 11 03, 13:23) | Manau Laurai padėtų didesnis popamokinis užimtumas- kažkos būrelis, treniruotės po pamokų, nebandėte??? |
Laura lanko dailės studiją ir keramikos burelį. Deja, jinai labai domisi vyresnemis gatvinėmis merginomis, mano, kad jos yra "labai kietos", nes rūko ir pasakoja visokias nesąmones, kuriomis ji šventai tiki.  Sunku Laurai paaiškinti, kad tos "kietos panos" vagiliauja, išgerinėja ir valkiojosi su įtartinais vaikinais. Ji užsispirusiai netiki, kad tokie žmonės pavojingi, mano, kad aš - snobė, nemėgstu "vargšų paprastų žmonių". |
Kazkaip sunku patiketi, kad uzimtas vaikas dar randa laiko tokioms nesamonems...Manau arba uzimtumas per mazas, arba (kas labiau realu) Laurai truksta tevu demesio
| QUOTE (pusk @ 2004 11 04, 10:05) | | QUOTE (ewita @ 2004 11 03, 18:31) | | QUOTE (pusk @ 2004 11 03, 13:23) | Manau Laurai padėtų didesnis popamokinis užimtumas- kažkos būrelis, treniruotės po pamokų, nebandėte??? |
Laura lanko dailės studiją ir keramikos burelį. Deja, jinai labai domisi vyresnemis gatvinėmis merginomis, mano, kad jos yra "labai kietos", nes rūko ir pasakoja visokias nesąmones, kuriomis ji šventai tiki.  Sunku Laurai paaiškinti, kad tos "kietos panos" vagiliauja, išgerinėja ir valkiojosi su įtartinais vaikinais. Ji užsispirusiai netiki, kad tokie žmonės pavojingi, mano, kad aš - snobė, nemėgstu "vargšų paprastų žmonių". |
Kazkaip sunku patiketi, kad uzimtas vaikas dar randa laiko tokioms nesamonems...Manau arba uzimtumas per mazas, arba (kas labiau realu) Laurai truksta tevu demesio |
Dėl dėmėsio trukumo tu jau perlenkei.  Kažkodėl vyreesnė duktė jokių panašių problemų neturi. Psichologė sakė, kad kartais pasitaiko klaidingas romantikos supratimas.
Foxenas
2004 11 24, 03:57
Musiskis yra baisiai smalsus vaikas, tai vienintelis dalykas kas bent kiek astrina jo savisaugos instinktus, tai skatinimas isbandyti: siulau prisiliesti prie arbatos puodelio, kad isitikintu koks jis karstas, siulau idurti su adata, kad pakmatytu kaip skaudziai ji gali idurti, siulau ikist pirsta i ugni, siulau pakist galva po vandeniu... Musiskiui sitas veikia: kuo labiau siulai, tuo mazesnis noras isbandyt. O jei ir pabando, tai kita karta jau uztenka perspeti zodziu ir paklauso. Kita vertus, kartais ir didelis ziurejimas neapsaugo nuo nelaimiu. Kai vaikui buvo 5 menesiai, jis labai megdavo gulet ant stalo (tipo toli matosi), taigi, kad lavinti nugarytes raumenis leisdavom tai daryti. Kad ko nenutiktu - tetis sesdavosi priesais ir ibedes nosi priziuredavo. Ir vis vien bedos neisvengem. Vaikas numete zaisla ant zemes, tetis, aisku, bloskesi jo pakelti, o tuo tarpu mazgius atsispyre rankomis ir nuslydes nuo stalo znegtelejo kitoj pusej. Paspringe buvom jau kokius tris ar keturis kartus. Kol prades melynuot nelaukiu. Vos tik matau, kad vaikas keistas ir tylus, iskart verciu aukstyn galva ir ploju per nugara. Taip kaip reikiant ploju. Kai jau pradeda rekt, vadinas viskas gerai. Bent pora kartu buvo paspringes riebiu ir minkstu Havarcio suriu, gal jis kazkai ypac gerai uzlipina jam ten?
pritariu tau Foxenai  Reikia leisti vaikui isbandyti tai kas draudziama. Tik butinai tada turi stoveti salia. As saviskiui dar metu nesulaukus leidau paliesti ikaitusia virykle (na ne pati karsciausia taska aisku), leidau paciupineti karsta kavos puodeli, leidau isitikinti kad adata duria, dar kaska leidau, tik nepamenu  Metodas labai greitai suveike ir iki siol veikia (tfu tfu tfu). Bet juk kartais ir visai nenumatyti atvejai pasitaiko  Ypac su uzspringimu-todel niekada neleidom ir neleidziam zaidziamt valgyti O stai su tais dalijamais saldainiais parduotuvese, tai tikras kosmaras  Vyras jau ne karta yra apsaukes pardaveja  O dabar tai vos tik prieina prie kasos ir uzbliauna JOOOKIUUUU SALDAINIUUU  Bet taip daug geriau, nei atimineti is vaiko Dabar didziausi mano priesai pasidare smulkus daiktai  Ne pagal amziu cia mes pradejome viska degustuoti  O as jau tryniau rankas, kad budamas maziukas vaikas nieko i burna nekisdavo  Se tau kad nori  . Sbarviausia, kad sugeba tokiu detaliu atkapstyti is savo zaislu, apie kurias as net nepagalvociau
| QUOTE (Ama @ 2004 10 29, 09:56) | Na nenoriu as jai siaubo filmo apie isprievartavimus pasakoti |
Geriau jau papasakoti, negu tai isgyventi  Prie visu patarimu prisiminiau patarimus maziuku mamoms: vaikams reiketu parodyti gaisrininko nuotrauka su uniforma (dar geriau - gyva), nes nelaimes atveju nemazai vaiku issigasta ir bega sleptis.
Taip sutinku, kad vaiką reikia mokyti taisyklių bet ką daryti su keturmečiu kuris tikrai dar jų nežino .O dabar paskaitykite skyrelį kur mamos svarsto nuo kada vaiką leisti vieną į kiemą , kai net prie parduotuvės keliom minutėm palikt pavojinga.
QUOTE(ulija @ 2005 05 21, 16:08) Taip sutinku, kad vaiką reikia mokyti taisyklių bet ką daryti su keturmečiu kuris tikrai dar jų nežino .O dabar paskaitykite skyrelį kur mamos svarsto nuo kada vaiką leisti vieną į kiemą , kai net prie parduotuvės keliom minutėm palikt pavojinga.  Šito per dieną, per kartą nepadarysi. Taisyklę ne tik nustatai, bet jos laikaisi visada. Ir vaikui nuolatos primeni, kodėl taip reikia daryti. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo paties vaiko, ir nuo šeimos.
Virvutė
2005 06 22, 13:51
tEISYBĖ, NUO VISKO NEAPSAUGOSI. MANIŠKIAI BE GALO JUDRŪS, TAI IR NORĖDAMAS NESUSPĖSI PRIBĖGIOTI JIEMS IŠ PASKOS. LIEKA TIK TAS IŠBANDYMŲ METODAS - LEISTI PATIEMS PABANDYTI. ET, BAISU ČIA TĄ TEMĄ IR SKAITYTI. JUO LABIAU, KAS EINA Į DARŽELĮ, KAI SERGA, PRIŽIŪRI AUKLĖS, O ŠIUO METU PAS MOČIUTĘ ATOSTOGAUJA JAU TREČIA SAVAITĖ. TAIGI, JEI PRADĖSIU GALVOTI, TAI GALIU IR SUSIRGTI KOKIA PARANOJA.... IŠ SAVO PATIRTIES GALIU PASAKYTI, KAD LABIAUSIAI SAUGOTI REIKIA NUO BALKONŲ IR LANGŲ. BUVO TOKS STEBUKLINGU LAIKU SUREAGUOTAS ATVEJIS. ĮEINU Į KAMBARĮ, O TEN VAIZDELIS-SIMONAS PUSĘ SAVO ŪGIO IŠLINDĘS PRO BALKONO(3 AUKŠTE) LANGĄ, KITA PUSĖ KŪNO ANT SKALBINIŲ VIRVIŲ. NET IR DABAR NEPRISIMENU KAIP ATSIDŪRIAU BALKONE.....VYRAS PASKUI TIK MANE BARĖ, KAD PERSISTENGIAU AUKLĖDAMA......GĖDA PRISIPAŽINTI, BET ABU BROLIAI GAVO SKŪRON KAD KO GERO ATSIMINS DAR ILGAI, PASKUI ATSIKLAUSĖ MORALO. DIDČKIUI KLIUVO DAR DAUGIAU, KODĖL VISĄ PAVOJŲ JAU SUOPRASDAMAS LEIDO BROLIUI TAIP ELGTIS. BET GALIU IR PAGIRTI SAVO VYRENĮJĮ. TAI JO DĖKA SIMAS ANTROJO VIRBALO NESUKIŠO ROZETĖN. JIS VAIKAS BROLĮ IŠ VISŲ JĖGŲ NUSTŪMĖ PAS MANE Į VIRTUVĘ. AIŠKU SUPRANTAT MANO PASIDIDŽIAVIMĄ DAR KAS TURI DU JUDRUOLIUS AR DAUGIAU, TAI GERAI SUPRANTA LAKSTYMO PASEKMES. BE GUZŲ SUNKU APSIEITI BAISU, KAD BAISESNIŲ DALYKŲ, TOKIŲ, KAIP SMEGENŲ SUKRĖTIMAS, NENUTIKTŲ. IR PABAIGAI TOKS MANO PRAKTIŠKAS PATARIMAS. VISADA TURĖKITE ŠALDIKLYJE PLASIKINIUOSE MAIŠELIUOSE UŽŠALYTŲ LEDUKŲ. TAI PUIKI PIRMOJI PAGALBA SUSITRENKUS.
Idomu,kaip dabar Ewitos laurai sekasi?
renolda
2006 12 11, 16:18
Na aš saviškiam taip pat viską leidžiu išbandyt, tik pradžioj įspėju  , o po to žiūriu, jei labai nori, tai prašau...  , o aš seku visų įvykių seką. Jie greit pasimoko ir ištyrinėję, jei pasitvirtina mano prognozės nebebando
Nu vat rašot apie pasimetimą parduotuvėse, o mums neseniai buvo koncerte. Jokių pardavėjų, tiesa...Ir žmonių su kortelėmis ( į vyrus kreiptis griežtai uždraudžiau). Tai pamokiau, kad pasimetus ieškotų moters su vaiku ir papasakotų, kad pasimetė. Tai gerai, kad buvau ne labai toli, aišku pirmiausia supanikavo, pašūkavo, o paskui prie kažkokios pagyvenusios moters su vaiku prišoko. Va taip būna...
|
|