Jau esamos ir būsymos mamulytės
Stai cia yra gimdymo plano aprasymas ir du pavyzdziai.
http://www.supermama.com/gimdymas/gimdymoplanas.html Ten yra ir mano gimdymo plano pavyzdys. Labai dziaugiuosi kad ji sudariau, nes jis isreiske visus mano norus ir pageidavimus. Su akusere apie visa gimdyma kalbejau gal menesi iki gimdymo, tada ir ispejau kad bus toks planas, pasakiau kas ten bus parasyta ir koki emano pageidavimai. O pati plana atsinesiau jau i gimdyma
man tai idomu, kaip pas mus reaguoja i tuos planus, jei nesi is anksto susitares ir aptares jo su gydytoju - jauciu, labai greitai planelis atsiduria siuksliadezej...
Auges, as naudojausi tavo gimdymo planu ir dar draugei parekomendavau
Kai ejau susitikti pirma karta su akusere, kai ziurinejom gimdyklas, ir supratau kad butent su sia akusre gimdysiu, pasakiau kad turiu kelis pageidavimus, kad esu lankiusi tokia nesciuju mokykla, esu pasirasius gimdymo plana, ar imanoma laikytis mano pageidavimu. Akusere ji perzvelge, perskaite, liepe atsinest tiesiai i gimdyma. Kai atvaziavau gimdyt, liepe padet ant palanges (matyt jau vieta pastovi yra tam dalykui
Auges, norejau pasiteirauti del vieno punkto: Pageidauju akusheres patronazho i namus. Kaip suprasti? Juk namuose lanko vietine gydytoja.
Kai lankiau Semetos kursus, (pagal ji as ta gimdymo plana ir rasiau), jis pasakojo kaip kaikuriose salyse akuseres kurios priziurejo nescaja, gimdyve, veliau lankosi jaunos mamos namuose kuri laika, padeda jai su visais buities darbais ir vaikiuko prieziura. Siaip tai, kiek dabar prisimenu, tai buvo net ne pasakojimas, o filmukas kazkoks. Ateina moteriske pas jauna seima is ryto i namus, padaro mamai arbatos, paduoda vaikiuka kad pamaitintu, parodo kaip geriau maitint, pasirupina ir mama ir vaikiuku, padeda kazkokius namu darbus nudirbt.
Tai jis (Semeta)visoms jo kursus lankancioms moteriskems pataria tiesiog "profilaktiskai" irasyt ta punkta i gimdymo plana, su ta mintim kad kadaise ateity gali but toks atvejis kad visiskai netycia, pasiskaite pankamai daug gimdymo planu, susimastys ir gal but sukurs tokia paslauga. Taip siuo metu ateina apylinkes slauge kai gryzti is gimdymo namu, taciau ta slauge pasirupina tik vaikiuku, o ne mamyte ir jos buitimi.
Auges, sorry, as be piktu minciu - is smalsumo. Man atrodo, kad visi tie plane surasyti dalykai yra naturalus arba priklauso nuo gimdymo eigos ir gimdyklos galimybiu.
Juk ir turetu stengtis issaugoti tarpviete, nepriklausomai nuo to, kas parasyta plane... Naturalu, kad neturi buti pasaliniu... Nors man turbut dzin - netrukdytu, galetu ir studentu visas burys stoveti, jei ka. Naturalu, kad jei gimdyve samoninga, jai viskas paaiskinama - bent jau man viska smulkiai aiskino ir klause mano nuomones, pvz., ar kirpti vandenu maisa ir kt. O tai ka, gali siuti tarpviete BE NUSKAUSMINIMO????? Jei taip, SAUDYT TOKIUS SIUVEJUS. Beje, manes niekas net neklause, noriu vaiko palatoj, ar ne, xi xi xi. Jei vaikas sveikas, net ir prasant neisnestu. Kai kurie dalykai priklauso nuo savijautos tuo momentu, ju nenuspesi is anksto - pvz., kai pirmasyk gimziau ir lasino i vena skatinamuosius, nenorejau nei biskio judeti - tik guleti. Ir padeti siule pasirinkti, ir tupeti, bet patogiausia pasirode man toji iprasta padetis ant kedes. Jei trecia gimdysiu, gal ir isiversiu i vonia is smalsumo, bet kazin - jau tokia mano fiziologija, kai neskauda - tai neskauda, o kai pradeda nuo kokiu 8 cm, nebesinori jokiu voniu, kamuoliu ir pan. Tai cia tik toks pasvarstymas, kad nelabai tas planas reikalingas. Nu gal antram, treciam, kai jau viskas zinoma - bet tada nera reikalo rasyti, juk galvoje viskas, pasakyti galima. O jei jau neteksi samone, tai tikrai niekas i plana nebeziures. Miau
Mew, va matai tau tas yra naturalu ir suprantama, o kai kuriems gydytojams tai vis dar "issigalvojimai" ir "bereikalingi ismyslai"
Deja Dabar pagalvokim: ar siuvant tarpviete tas nuskausminimas (net ir numatytas gimdymo plane Dabar neskaitysiu savo gimdymo plano, nebepamenu kas ten tiksliai irasyta. Be to gimdymo planas yra rekomendacinio pobudzio, o ne privalomas visiems. Jei jis tau nereikalingas, valio nereikia jo rasyti ir gadinti popieriu, man jis buvo labai reikalingas, gal del to kad pati pasijusciau geriau, labiau pasitikeciau savimi ir savo akusere. Pora punktu: Man buvo labai svarbu kad per gimdyma butu kuo maziau zmoniu gimdykloj. Kodel? Todel kad turiu siokiu tokiu kompleksu, ir del ju nenoreciau kad mane kas nors is pasaliniu, kuriuos kita diena galiu sutikti gatvej pamatytu tokia kokia as buvau per gimdyma... Cia del vienumos. Del nuskausminimu: man is pradziu siule nospa, dar kazkokio bieso, kad primazint skausmus, nenorejau, pasakiau kad tai yra parasyta mano gimdymo plane ir kad tai yra nuspresta, jei kas nors pasikeistu as butinai jiems pranesiu... Juolabiau kad nemanau jog nospa butu padejus Del to kad po gimdymo neisnestu vaikelio... Deja dar yra ligoniniu kur vaikeli primygtinai siulo isnesti nakciai, kad mama pailsetu, as nenorejau net tokio klausimo, todel ta isanksto irasiau i savo gimdymo plana, man buvo nepriimtina kad vaikelis tiek laiko praleides su manim, butu atskirtas nuo manes is karto po atejimo i si pasauli. Kas dar? Na del visu kitu dalyku: kaip tarpvietes issaugojimas... deja siandien dar daug kur gyvas tas dalykas kad geriau prakerpam moteriai tarpviete, nei veliau ji gal pati suplys, ir sunkiau bus siut ir visa kita... Todel ta irasydama as tiesiog velgi apsidraudziau... Man pasirode ir ganetinai svarbus tokie dalykai kaip vyro buvimas salia visa laika, del spyginancios sviesos vaikui uzgimstant (ji buvo isjungta), del vaiko padejimo ant pilvo o ne isnesimo ji praust ir matuot, del virksteles nekirpimo kuri laika, kol ji dar pulsuoja, bei dar daugelio dalyku kurie isvardinti mano gimdymo plane. Jei jie jums nesvarbus tai nekreipkit demesio, uzmirskit kad toks dalykas egzistuoja, ir kad jo gali prireikt. Visos mes pagimdem ar su gimdymo planu, ar be jo. Atsiprasau uz gramatines klaidas, dabar jau pakankamai velu, ir postas labai jau ilgas, tingiu tikrint. Labanakt.
Del patronazo. Kiek zinau, tai pavyzdziui, Olandijoje, po gimdymo tam tikra laika kiekviena diena i gimdyves namus prisistato padejeja. Tai jos uzduotis yra visaip kaip palengvinti ka tik gimdziusios moters buiti - ji gali nueiti i parduotuve supirkti maisto, sutvarkyti namus, padaryti valgyti, atsakineti i telefono skambucius (pvz., pasakyti, kad mamyte dabar uzsiemusi mazylio maitinimu
Sveikos, mergytės,
pasiskaičiau šiandien Delfi apie gimdimo planą. Supratau, kad galimybė pačiai pasirinkti kokiomis sąlygomis, kokioje aplinkoje, kokioje "kompanijoje" nori gimdyti yra puiku, bet... ar tai realu? Gal kuri iš jūsų jau išbandė šią naujovę? Kaip reagavo jūsų gydytojas ar gimdymo namų personalas, kai pateikėtė jam savo pageidavimų sąrašėlį? O gal tas gimdymo planas jau nebe naujovė? Gal tai turėtų būti toks pat įprastas dalykas, kaip nėščiųjų kursai? P.S. jeigu ką, tai čia galima paskaityti, kas tas "gimdymo planas" Gimdymo planas
Aš tik už gimdymo planą, bent jau jį turėti galvoje, nebūtinai nešti ir rodyti, tačiau kai kurie punktai tikrai įgivendinami, be jokios gydytojų nuostabos
QUOTE(monia @ 2005 08 03, 15:50) mano nuomone yra tokia, jog gimdymas toks dalykas, kurio tu nesuplanuosi, tai tiesiog neplanuojamas reiskinis, o ivykstantis savaime, kiekvienai moteriai skirtingai...planuoti gali vienaip o gautis gali visai kitaip ir tavo planai nueis suniui ant uodegos...as nieko neplanavau, sakiau kaip bus taip bus, bet tik meldziausi, kad viskas praeitu gerai be jokiu komplikaciju, kad mano vaikelis gimtu sveikutelis, taip ir atsitiko, gime kuo graziausias ir geriausias berniukas, be jokiu planu... Planas tai nėra instrukcija QUOTE(bafi @ 2005 08 01, 17:53) Aš tik už gimdymo planą, bent jau jį turėti galvoje, nebūtinai nešti ir rodyti, tačiau kai kurie punktai tikrai įgivendinami, be jokios gydytojų nuostabos manau, kad ta plana verta tureti ne tik galvoje, bet ir ant popieriaus. ir suderinta su gydytoju. na mazhu mazhiausiai del to, kad isitikintumet, kad toje ligonineje tokia dalykai realiai imanomi ir igyvendinami. o antra, del ko verta ish anksto viska aptarti - bent jau ash gimdydama mazhiausiai norejau apie kazhka diskutuoti... tikrai tuo metu ne tas buvo galvoje.... o bet kokie klausimai tik trikde ir blashke.... taip, kad ir tksliai zhinodama, ko nori, gali netureti galimybes to pasakyti gydytojams... o kai ish anksto aptarta - greichiausiai ir bus atsizhvelgta i tuos pageidavimus. trechia, ruoshdama gimdymo plana, busi priversta kuo daugiau suzhinoti apie pati gimdyma, pogimdymini laikotarpi, naujagimi ir ligonines, kurioje planuoji gimdyti, politika. manau, kad tokia informacija tik i nauda
Apie gimdymo planus ir Supermamos bei Auges pavyzdiniai gimdymo planai http://www.supermama.lt/content/view/14/54/
Pavyzdiniai ne turiniu, o tuo, ko galima noreti gimdant
Supermamos
GIMDYMO PLANAS Prieš gimdymą ir gimdymo metu 1. Pasibaigus nėštumo terminui iki 42 savaičių dirbtinai neskatinti. 2. Neskusti plaukų gaktikaulio srityje. 3. Turėti galimybę sudaryti individualią atmosferą (magnetofonas, šildytuvas, žvakės, prietema ir t.t.) gimdykloje. 4. Sąrėmių metu pasinaudoti pagalbinėmis priemonėmis: čiužiniu, gimdymo kėde, kamuoliu, maišu. 5. Oro temperatūrą gimdykloje palaikyti +24-25 C. 6. Sąrėmių metu turėti galimybę būti šilto vandens vonioje arba duše. 7. Pageidauju susipažinti su visomis atliekamomis procedūromis ir tyrimais. 8. Pageidauju gimdyti be skatinamųjų. 9. Esant galimybei, pageidauju gimdyti be skausminamųjų. 10. Vaistų lašinimo į vieną metu ( jei to prireiks), pageidauju judėti. 11. Pageidauju išsaugoti tarpvietę. Jei būtina, kirpti per tarpvietės vidurį ir tik tada, kai pasirodo galvutė. 12. Sąrėmių metu pageidauju būti atskiroje palatoje, nekontaktuojant su kitomis gimdyvėmis. 13. Pageidauju, kad sąrėmių metu patalpoje būtų rami ir pritemdyta aplinka, tyli muzika. 14. Pageidauju gimdyti atskiroje gimdykloje. 15. Gimdyti mano pageidaujamoje padėtyje. 16. Vaikui gimstant, pageidauju, kad būtų išjungtas tiesiai į jį šviečiantis prožektorius. 17. Užgimus galvutei, leisti man ją paliesti. 18. Prireikus, cezario pjūvį daryti su epidurine nejautra. Po gimdymo 1. Užgimusį vaikutį paguldyti ant mano krutinės neperkirpus virkštelės, 2. Kol virkštelė nenustos pulsuoti nekirpti jos. 3. Leisti vyrui nukirpti vaikelio virkštelę. 4. Atjungus nuo virkštelės, duoti vyrui vaiką palaikyti ant rankų. 5. Po gimdymo, nesant būtinybei, pageidauju nedėti ledo ant pilvo. 6. Siuvant tarpvietę pilnai nuskausminti. 7. Po gimdymo pirmąsias 2 valandas vaikelį palikti prie manęs. 8. Suteikti galimybę būti su vaikeliu vienoje palatoje. 9. Po gimdymo leisti vyrui būti visą parą prie manęs. QUOTE(voverius @ 2006 11 02, 12:32) O idomu i visus pageidavimus yra atsizvelgiama, ar cia tik seip sudarai, o kaip gausis taip gausis ? sudarineji juk ne ish oro. tai juk yra pageidavimu sarashas, nei realiu veiksmu planas, nes gimdymo su visom detalem neimanoma tiksliai ish anksto numatyti. imanoma, tik isivaizduoti, kaip noretum. ir shita plana butinai turi aptarti su savo gydytoja - tik ji gali pasakyti, kas konkrechioj ligoninej konkrechiom aplinkybem igyvendinama, o kas ne. beje, pavyzdiniame plane aptariamas tik normalus gimdymas. bet gal reikia pasikalbeti ir apie tai, kas daroma kilus komplikacijoms? kokiais atvejais kerpama tarpviete? kada daromas cezaris? ar gali, komplikaciju atveju, tevas buti su kudikiu, jei kudiki reikia atskirti ir ishvezhti i intensyvios priezhiuros palata? ir tt. visko, be abejo, numatyti ir aptarti neimanoma. bet vis tik, verta pagalvoti ir apie "plana B", jei "planas A" nepavyktu. Lietuvos gydytojai dažnai moja ranka i plana - kam cia tie planavimai - kaip bus taip. Bet jis labiausiai reiklaingas mums, mamoms, kaip as suprantu. Kad sunkia akimirka pati ar vyras pasakytu - "juk aptarta ir irasyta gimdymo plane". tada nereiks pergalvoti - reik man to ar ano, kiek kenkia ar nekenkia tas ar anas... Zodziu, tai kelias suzinoti ir numatyti savo galimybes. Plysimui seniau buvo stengiamasi uzbegti uz akiu kerpant. Tada ir buvo aiskinama, kad kirpimas labiau kontroliuojamas, kad grazus krastai geriau susiglaudzia ir gyja, kad renkiesi kirpimo vieta ir.t.t.. Kaip rodo siuolaikines studijos, tai VISISKAI nepasiteisino. Kerpama per daznai, be reikalo, po to vistiek plystama daznai (tik nieko nepasakoma savaime aisku), gijimas ne kiek ne lengvesnis ir t.t.t. Dabar uzsieny nebekerpa (tik tam tikrai atvejais) ir laiko tai atgyvena. Plysimo niekas negali taip lengvai nuspeti. Kaip jau minejo Raideles - rodosi, plys - o neplysta.... Dar plane galite aptarti ir numatyti - kiek kartu jums landzios tikrinti kakleli ir panasius dalykus... Tam aisku, reik tureti ziniu ir pasitikejimo savimi. Na ir aisku, negerai konfliktuoti su medikais. Geriau pamatyti ju reakcijas ir nuomones - plano sudarymo metu, o ne gimdymo metu. QUOTE(voverius @ 2006 11 02, 13:32) O idomu i visus pageidavimus yra atsizvelgiama, ar cia tik seip sudarai, o kaip gausis taip gausis ? Viskas priklausys nuo to, kiek pazadesi pinigeliu gydytojai
Gimdžiau "Mažylio" gimdymo namuose Kaune. Gydytoja netgi pati pasiūlė atsinešti savo gimdymo planą į gimdymą. Tačiau, kaip visada tokiais ar panašiais atvejais...neparuošiau namų darbų
gimdymo planas, mano supratimu, yra atsakymas i tam tikrus gimdyvei svarbius klausimus apie gimdyma (priklausomai nuo planuojamos gimdymo vietos: ligonineje, gimdymo namuose, namuose, etc.) pvz:
1. kas dalyvaus gimdyme (vyras, drauge, mama, etc.) 2. kokios daromos paruoshiamosios proceduros (gimdyves korteles pildymas, apzhiura, depiliacija, klizmavimas, etc.) 3. kas gimdyvei leidzhiama saremiu metu (galimybe judeti, rinktis padeti, buti dushe, guleti vonioje, reguliuoti apshvietima, triukshma, etc.) 4. kokios (ir kokiais atvejais) taikomos medicinines intervencijos saremiu metu (kaklelio tikrinimas, prijungimas prie vaisiaus tonus matuojanchio aparato, nuskausminamieji vaistai, epidurine ar kitokia nejautra, lashelines, shlapimo pashalinimas kateteriu, etc.) 5. kas gimdyvei leidzhiama ishvarymo laikotarpiu (gimdymo poza, etc.) 6. kokios (ir kokiais atvejais) taikomos medicinines intervencijos ishvarymo laikotarpiu (tarpvietes kirpimas/plyshimas, etc.) 7. kaip elgiamasi su placenta (laukiama, kol gims savaime / pagreitinamas jos pasishalinimas, etc.) 8. kaip elgiamasi su naujagimiu (paguldomas motinai ant krutines, sudaroma galimybe zhindyti per pirmasias valandas) 9. kokios (ir kada) atliekamos medicinines proceduros naujagimiui (skyschiu ishsiurbimas ish kvepavimo taku, lashai i akis, sverimas, neonatologo apzhiura, etc.) 10. gimdyves ir naujagimio priezhiura pogimdyminiame skyriuje 11. kokios strategijos laikomasi ekstra atvejais: kas daroma, jei vaisiaus vandenys nubega dar neprasidejus gimdymo veiklai, kas daroma, jei gimdymas neprasideda numatytu terminu, kokiais atvejais taikomas gimdymo skatinimas, kada atliekamas cezario pjuvis, kokiais atvejais naudojamas vakuuminis ekstraktorius, kas gali buti su motina ir naujagimiu intensyvios terapijos skyriue, etc. mano akimis zhiurint, tai yra svarbiausiu aspektu sarashas. neshchioji gali aptarti savo norus ir galimybes su gydytoju ir kitais gimdyme dalyvausianchiais zhmonemis. tai, kas bus nutarta, ir sudaro gimdymo plana. amerikietishkuose interneto puslapiuose rekomenduojama toki plana parengti rashtu ir paprashyti, kad ji savo parashu pavirtintu gydytojas. manau, kad gimdymo planas naudingas, nes: 1. skatina neshchiaja dometis gimdymo fiziologija, pasirinkti gimdymo vieta, buda, prizhiurinti personala, susizhinoti, kokia tvarka galioja pasirinktoje medicinos istaigoje. 2. prizhiurintis gydytojas turi galimybe ish anksto suzhinoti neshchiosios norus ir pageidavimus ir aptarti su ju igyvendinimo galimybes 3. visa tai suteikia pasitikejimo, saugumo jausmo, sumazhina laukimo nerima, gimdyve gimdymo metu elgiasi samoningiau, nebereikia paskutine akimirka blashkytis, analizuojant galimybes ir sprendzhiant, ka pasirinkti. QUOTE(Jusma @ 2006 11 10, 11:13) SM gydytoja ginekologė mano, kad gimdymo planas - mados reikalas. Tai niekaip ir nesuprantu, jei toks nepopuliarus, tai, kam apskritai apei tai kalbėti. Juk gyvenime visko nesuplanuosi, o tą planą galima su vyru aptarti, kad žinotų ir reikalui esant viską susakytų machiau jos atsakyma. ir jis reishkia tik viena paprasta dalyka: bet kuriuo atveju, su planu ar be jo, atejus laikui neishvengiamai pagimdysi - ligoninej, namie, mishke, ar mashinoj... su gydytoju priezhiura ir kyshiais... arba su pribuveja... arba viena... sterilioj arba nesterilioj aplinkoj... su lashelinem arba be ju... ir ttt tiesiog vienaip ar kitaip ishgimdyti turi. klausimas chia yra KAIP tai vyks. KIEK samoningai tu visame procese dalyvausi. KAM teks atsakomybe uzh tavo ir kudikio fizine ir dvasine sveikata. mano supratimu, gimdymo planas ish esmes nera diskusija, "kur ash ishsideliosiu savo smilkalus ir zhvakes..." gimdymo planas reishkia SAMONINGA neshchiosios (gimdyves) dalyvavima ir tam tikru dalyku pasirinkima. gimdymo planas reishkia nora ZHINOTI ir tureti galimybe RINKTIS. kurie klausimai man asmenishkai atrodo svarbus - ash jau rashiau ankschiau... shiu klausimu aptarimas vien tik su vyru gali ir nepadeti, nes jei ligonines tvarka ko nors nenumato, ar neleidzhia, tu to ir negausi... plana reikia aptarti su savo gydytoju, arba bent jau ishsiaishkinti, kokias galimybe suteikia ta vieta, kur planuoji gimdyti... ash nuoshirdzhiai nesuprantu pozhiurio, "gimdymo nesuplanuosi". planavimas shiuo atveju man prilygsta pasiruoshimui. nuostabu tai, kad spresdami elementarius buitinius klausimus skiriame jiems zhymiai daugiau demesio - ilgai ir nuobodzhiai analizuojame visas indapolves ar skalbimo mashinos ypatybes priesh ja nusipirkdami arba savaitem studijuojam priesh egzamina... o gimdymas, kuris ish tiesu yra gyvenimo ir mirties klausimas, tampa dalyku "kurio nesuplanuosi", todel net ir galvoti apie tai neverta...
Nenoriu moralizuoti, bet man atrodo, kad gimdymas be pasiruošimo yra neatsakingas poelgis. Tas pasiruošimas nėra tik kyšio gydytojui davimas ar planelio surašymas popieriuje. Pasiruošimas turi prasidėti nuo tos minutės, kada sužinai, kad laukiesi.
Nesureikšminkim to ''gimdymo plano''. Galima jį pavadinti ir kitaip, domėjimusi, aktyviu dalyvavimu gimdymo procese. Aktyviu netgi tokiu atvėju, jeigu daroma operacija ar leidžiama narkozė. Gimdymo nesuplanuosi? O kodėl gi ne, tiesiog reikia numatyti daugiau galimų variantų, aptarti juos su ligoninės personalu, su artimais žmonėmis, kurie tave palaikys gimdymo metu. Aš savo gimdymą irgi iš pradžių įsivaizdavau vien rožinėm spalvom, dėje, viskas vyko ne taip idiliškai. Bet aš buvau numačiusi ir tokią tikimybę, todėl gimdymo metu mes su vyru jautėmes gana užtikrintai. Reikia pačios gimdyvės noro- kas trukdo iš anksto pasirinkti gimdymo namus, o ne laukti, kol greituškės vairuotojas nuveš kur jam yra arčiau? Gydytoją irgi galima pasirinkti, nemanau kad visi taip jau ir reikalauja nežmoniškų kyšių, čia jau mados ir finansinių galimybių reikalas. Galu gale, informacijos stokos šiuo klausimu šiais laikas tikrai nėra, pasikartosiu- reikia noro, o ne pasyvumo. Ir nereikia bijoti gydytojų, kaip kažkokių dievų- drąsiai išsakyti savo reikalavimus ir į juos bus atsižvelgta.
visai grazhus straipsnis anglu kalba apie gimdymo plana
as savo gimdymo plana parasiau "ant greicio"
Gimdymo planas reikalingas toms, kurios zino, kokio nori savo gimdymo ir nenori buti pasyvios dalyves. O jei nezinai, ko nori, ir nesieki suzinoti - tada zinoma, kam tau tas planas... Butu juokinga surasyti punkteliais tai, kuo pati netiki ir pakisti kazkam po nosim. O kai jau zinai, ko nori, tada forma nera taip svarbu. Galima, labai pasitikint, palikti viska zodiniame susitarime, manau. Viskas priklauso nuo gydytojo/gimdyves santykiu. Gaila, kad tiek daug mamu galvoja, kad kazkas kitas geriau nusimano apie ju instinktus ir norus gimdymo metu - tiesiog atsiduoda i rankas medikams nemastydamos. QUOTE(Linokas @ 2006 11 17, 21:40) ir pagal GP nemanau, kad viskas taip gausis, kaip noretusi, tad nematau ir reikalo ji rasyti, tuo labiau kisti gyd. po nosim. Gimdymo planas nereiškia idealaus gimdymo aprašymo; gimdymo plane turėtų būti numatyti ir kit variantai, pvz. kaip jūs elgsites, jei viskas bus ne taip, kaip suplanuota; pvz. ar norėsite gimdymo skatinimo, nuskausminimo ir pan. Nes kai užeis sąremiai, nespėsit visko apgalvoti. O jeigu ir buvo apgalvota, patikėkit, gali pasimiršti. QUOTE(aldyte @ 2006 11 17, 21:58) Gimdymo planas reikalingas toms, kurios zino, kokio nori savo gimdymo ir nenori buti pasyvios dalyves. O jei nezinai, ko nori, ir nesieki suzinoti - tada zinoma, kam tau tas planas... Butu juokinga surasyti punkteliais tai, kuo pati netiki ir pakisti kazkam po nosim. O kai jau zinai, ko nori, tada forma nera taip svarbu. Galima, labai pasitikint, palikti viska zodiniame susitarime, manau. Viskas priklauso nuo gydytojo/gimdyves santykiu. Gaila, kad tiek daug mamu galvoja, kad kazkas kitas geriau nusimano apie ju instinktus ir norus gimdymo metu - tiesiog atsiduoda i rankas medikams nemastydamos. QUOTE(Mama_anarchija @ 2006 11 19, 17:02) Gimdymo planas nereiškia idealaus gimdymo aprašymo; gimdymo plane turėtų būti numatyti ir kit variantai, pvz. kaip jūs elgsites, jei viskas bus ne taip, kaip suplanuota; pvz. ar norėsite gimdymo skatinimo, nuskausminimo ir pan. Nes kai užeis sąremiai, nespėsit visko apgalvoti. O jeigu ir buvo apgalvota, patikėkit, gali pasimiršti. Nemanau kad gimdymo planas mados reikalas. Bet aišku nenorėkim čia pas mus Lietuvoj įgyvendinti 100 proc. tarkim Šemetos rekomenduojamą planą. Pvz. man labai rūpi kaip ir kokiu būdu gims vaikelis, noriu kad vyras būtų šalia, kad turėtų galimybę padėti kad ir masažu kokiu, kad nukirptų virkštelę, kad mažiuką dar nenuvalius padėtų tam tikram laikui ant krūtinės, leistų pirmą priešpienio gurkšnį įtraukt ir pan. t.y. mes su gyd. aptariam pagrindinius, svarbiausius akcentus, nesitikim ir nepageidaujam smilkalų ir žvakių, tuomet reiktų rinktis kitus gimdymo namus o ne AK. Juk nebūtina viską susirašius eit gimdyt ir sekt papunkčiui, tikrai nebus taip kaip susiplanuosi, bet pačią eigą aptart su gyd. manau reikalinga, jei nori būti aktyvi gimdymo metu, o ne paslika gulėt ir atiduot save į kažkieno rankas su mąstymu "ai kaip bus taip".
Pasirašiusios gimdymo planą pasidarote paslaugą sau. Juk daug lengviau, kai išdėstai savo pageidavimus lape. Žinoma, per gimdymą viskas gali keistis
Labukas visoms, jau tapusioms mamytėmis
Aptariame nemažai temų apie gimdymą ir jo eigą, mūsų elgesį gimdymo metu. Suprantama, kad sklandus gimdymas priklauso nuo daugelio dalykų (fiziologija, paveldimumas, pasirengimas, įv.komplikacijos ir t.t.), tačiau iš dalies mes galime prisidėti prie jo sėkmės. Juk kiekviena iš mūsų, paprašyta artimiausių draugių patarimo "kaip sėkmingiau pasiruošti gimdymui ir jį atlaikyti", turėtų ką patarti ir kuo pasidalinti. Siūlau šioje temoje sukurti "auksinių taisyklių" suvestinę būsimoms mamoms. Pasidalinkime savo patarimais, ką reikėtų atlikti, kaip elgtis norinčioms kuo sėkmingiau pagimdyti. Aš pradedu nuo savo "taisyklių", o kitas mamas mielai kviečiu papildyti jas savosiomis 1. Domėkis, kaip vyksta gimdymas. Kuo daugiau žinosi apie jo eigą, tuo geriau orientuosiesi, kas su tavim vyksta ir ką tau pačiai reikia daryti. Ieškok informacijos literatūroje, internete, spec. kursuose ar klausk savo gydytojos. 2. Nusiteik, kad TAI - Tavo išbandymo momentas. Visoms nelengva, tačiau atlaiko. Taigi, ir TU atlaikysi! Tik reikės mokėti pakentėti ir mobilizuoti visas savo jėgas. 3. Jei tik gali, susirask SAVO gydytoją, kuriam iki gimdymo ir gimdymo metu galėsi užduoti bet kokį klausimą. Gydytojas, kuriuo pasitiki, gimdymo metu padės tau jaustis komfortiškiau ir lengviau atlaikyti šį nelengvą išbandymą. 4. Pasirūpink būtiniausiais daiktais, kurių prireiks gimdymo metu ir po jo. Kuo geriau susiruoši, tuo tvirčiau jausiesi ir mažiau jaudinsiesi. 5. Gimdymo skausmus lengviau atlaikyti padeda savimasažas ir teisingos mintys, pvz. Visos pagimdo - pagimdysiu ir aš; Vėliau bus dar sunkiau; Mano vaikelis reikalauja iš manęs trupučio ištvermės - padarysiu viską, ką galiu. 6. Sunkiausių sąrėmių metu skaičiuok sekundes. Juk prieš pat gimdymą sąrėmiai trunka apie 40-50 sekundžių, po jų bus pertraukėlė atokvėpiui: lauk jos ir pertraukos metu pasidžiauk, kad turi šiek tiek laiko pailsėjimui. 7. Didžiuokis savimi, kas bebūtų 8. GImdymo metu žiūrėk gydytojui ir akušerei į akis, stenkis kuo tiksliau atlikti tai, ką jie liepia. Nuo to priklauso, kaip greitai ir sveikai tavo mažylis išvis pasaulį. 9. Kaip bebūtų sunku, neisterikuok. Žinok, kad milijonai moterų pagimdo vaikus, ir jos taip pat tai iškentėjo. Iškentėsi ir tu. 10. Sukurk SAVO taisykles, kurios padės Tau pagimdyti Na, gal estafetę perims kitos mamytės? Juk kiekvienos mūsų patirtis svarbi ir neįkainuojama!
Aciu uz nauja tema!
Sutinku su dauguma punktu, bet apie visu pasaulio moteru skausmus gimdykloje, deja, galvoti laiko neturejau. Kas man asmeniskai padejo, tai buvo galvojimas apie savo vaikeli, kuriam gimdymo metu lygiai taip pat sunku ir skauda kaip ir man. Todel buvau nusiteikusi kuo geriau atlikti savo darba, kad palengvinciau savo vaikelio gimima. Taip pat galvojau, kad su kiekvienu skausmingo saremio pabaiga ir su kiekviena praejusia skausmo minute,as arteju prie finiso, tai yra pamatyti savo kudyki
Galiu pasidalinti kokias taisykles sau nusistaciau gimdydama
1. Klausyt daktaru paliepimu (klausiau visko SAZININGAI) 2. Kvepuot kiek galima stipriau kai jau pajunti ateinant saremi (kvepavau galvodama apie tai kad per saremi vaikeliui tenka mazai deguonies) 3. Nesinervint (buvau rami kaip niekad gyvenime) 4. Nerekt (nors rekiau kai nebegaledavau iskest Ir dar (cia ka sake man daktarai kai gimdziau): Mano vaikas ateidamas i sita pasauli kencia labiau nei as ir turiu jam padet Uz mane niekas nepagimdys P.s. Pagimdziau greitai. Per 5.5val
Aš galvojau tik apie vieną - turiu padaryti viską, kad mano pupa kuo lengviau ateitų į šitą pasaulį. Klausiau gydytojo ir akušerės ir dariau viską labai tiksliai ir tada, kai pasakydavo.
Dabar žinau, padariau viską viską ir ačiū dievui turiu gražią ir sveiką dukrytę. Sėkmės visoms
Aš gal labai daug patirties neturiu, bet vieną vaikelį jau pagimdžiau.
Viskas buvo ne taip baisu kaip tikėjausi. Mano pagrindinė taisyklė buvo, kad visi pasaulio žmonės yra pagimdyti, tad pagimdysiu ir aš, o skausmas nebus amžinas. Taip pat buvau nusiteikus, kad panikuoti neturiu teisės, nes taip negalėsiu blaiviai mastyti ir klausyti medikų nurodymų, o taip pakenksiu savo leliukui. Man toks nusiteikimas tikrai padėjo, nes nuo pat vandenų nubėgimo momento buvau rami ir susikaupus, klausiau visų gydytojų nurodymų, kad ir kaip buvo sunku. Į gimdymą stengiausi žiūrėt kaip į sunkų fizinį darbą, kurį turiu padaryt, kad mano vaikelis ateitų kuo lengviau. Sėkmės visoms ir kuo sklandesnio pasimatymo su savo vaikeliais
Man tai labai padejo tai,kad akusere viska aiskino,kas vyksta ir ka su manimi darys.Nes kai gimdziau pirma,tai nieks man nieko neaiskino,kazka daro tau prie koju,o ka net pati nezinai
Aš visada galvojau apie tai, kaip gimdė mano močiutės, prosenelės...ir pagimdė, ir ne po vieną vaikutį,o visą būrį. Ir gimdyti joms teko ne gimdymo namuose, kur esi medikų priežiūroje...ir pagimdė, tai ir aš pagimdysiu...Svarbiausia nusiteikimas ir ramus laukimas. QUOTE(Bluko @ 2007 06 14, 16:24) Noreciau gydytojui ir akuserei ziuret i akis, bet bijau, jei reiks akinius nusiimt galiu tu akiu ir nematyt Nereikės akinių nusiimti. Aš visą gimdymą buvau su akiniais. QUOTE(jbs @ 2007 06 14, 19:22) Teko girdėt, kad tupint labai patogu, arba klūpint ant kelių ir rankomis įsirėmus į ką nors. Nebandžiau - nežinau. Kai buvau nuvažiavusi į gimdymo namus apsižiūrėti, ir man sakė, kad galima bus gimdyti kaip norėsiu: tupint, klupint...o realiai, tai neleido net vaikščioti. Taip ir pragulėjau visas tas valandas, kol pagimdžiau...
1. mylek save, savo kuna ir savo ateinanti kudiki
2. pasitikek savim, savo kunu ir savo kudikiu 3. suzhinok kuo daugiau apie save, savo kuna ir savo ateinanti kudiki 4. buk atsakinga uzh save, savo kuna ir savo ateinati kudiki 5. nebijok klausti klausti klausti, jei tik klausimu kyla 6. nebujok kalbeti apie tai, ka jauti ir kaip jautiesi 7. tikek savo intuicija, jausmais ir pojuchiais 8. buk atsakinga uzh savo gimdyma, uzh naujo vaikelio gimima ir naujos mamos gimti. nepamirshk - neshiojame devynis menesius, gimdome viena diena, o auginame visa likusi gyvenima...
po pirmo gimdymo buvau susigalvojusi antram gimdymui taisykle
Skaitant, kai kurių mamyčių atsiliepimus, gydytojų buvo paminėta Visiškai nepasiruošusi gimdymui. Tai labai teisingi žodžiai. Juk ne viskas priklauso nuo medikų, pirmiausia, nuo pačios būsimos mamos. Ir šis pasirengimo momentas tikrai turi būti ne kartą pasąmonėje permąstytas bei pakankamai skirta laiko ir jėgų gimdymo pasirengimui.
Reikia būti pasirengus: 1. TEORIŠKAI. Pakankamai turėti informacijos apie gimdymo procesą (lankyti nemokamas paskaitas poliklinikoje arba mokamus kursus nėščiųjų mokyklėlėse, daug skaityti straipsnių spaudoje, internete ir visur kitur). 2. PSICHOLOGIŠKAI. Gerai psichologiškai nusiteikti, kad viskas bus gerai. Nesinervinti dėl smulkmenų. Paklausti patarimų gydytojos, pas kurią lankotės nėštumo metu arba tos gydytojos, pas kurią gimdysite, kaip įveikti gimdymo baimę, išreikšti savo susirūpinimą, kalbėtis gimdymo tema. Atsakingiausiu vaikučio užgimimo (stūmimo) metu nesupanikuoti, sąmoningai vertinti situaciją. Tiesiog, išlikti ramiai ir užtikrintai sklandžia gimdymo eiga. 3. FIZIŠKAI. Daug vaikščioti gryname ore, mankštintis, lankyti baseiną, gerai jaustis artėjant gimdymui, pakankamai pailsėti. 4. PASITIKĖTI MEDIKAIS. Pasirinkti profesionalią gydymo įstaigą ir gydytoją gimdymui, iš anksto susipažinti, supažindinti gydytoją su nėštumo eiga, išreikšti savo pageidavimus. Labai didelis privalumas lankytis nėštumo metu ir gimdyti pas tą pačią gydytoją. Kai yra bendravimo ryšys, gydytoja ir pacientė geriau viena kitą supranta. Gimdymo metu, tai leidžia gerai jaustis psichologiškai, didesnė tikimybė, kad gimdymas bus sklandus. 5. PARENGTI GIMDYMO PLANĄ. Tai ypač reikalinga pirmą kartą gimdant. Gimdymo planą iš anksto suderinti su gydytoja, kuri priims gimdymą. 6. SUSIPAŽINTI SU APLINKA, KURIOJE GIMDYSITE. Iš anksto nėštumo metu nuvykti į gydymo įstaigą, apžiūrėti patalpas, pabendrauti su medikais, susipažinti su sąlygomis, papildomomis paslaugomis bei išsiaiškinti visais kt. jums rūpimus klausimus.Visada turėti gimdymo įstaigos Priėmimo sk. telefoną, kad iškilus kokiems nors neaiškumams, būtų galima pasiskambinti (galima teirautis ar jau reikėtų atvykti, galima klausti dėl įv. procedūrų, gydymo įstaigos tradicijų, prieš vykstant gimdyti galima pasiteirauti, koki gydytojai tuo metu dirba ir t.t.). 7. PAPILDOMOS PRIEMONĖS GIMDYMO METU. Nepamiršti gimdymo metu jums reikiamų priemonių ar daiktų (vandens, rankšluostėlio ir kitų jūsų nuožiūra). Pasistengti ir iš anksto pasirengti (galima pasiruošti priemones - muzika, talismanas ir kt.), kad būtų geras mikroklimatas gimdymo palatoje, tiesiog puikiai jaustis. 8. ARTIMŲJŲ PAGALBA GIMDYMO METU. Jei dalyvaus gimdymo metu kas nors iš jums artimų žmonių, tai iš anksto aptarti kokios pagalbos norėsite bei pageidausite. Šis asmuo taip pat turi būti tam tinkamai pasirengęs ir turi turėti pakankamai informacijos apie gimdymo eigą ir pagalbą tuo metu.
Pasidalinsiu ir as:
1. negalima gailetis saves nes del to susilpneja saremiai ir gali prireikti skatinamuju 2. maziau galvoti apie save ir savo skausmus, daugiau apie kudiki 3.negalima gedytis savo kuno, pykti, reikia bent tam laikui viesiems ir viska atleisti... 4. svarbiausia - pasakyti savo kudikiui kad tu ji labai myli ir lauki
Pradėjau abejoti kad toks planas reikalingas. Kai laukiausi pirmo vaiko, sudariau. Buvau labai už natūralų gimdymą - be skatinimo ir nuskausminimo. Tą ir aprašiau gimdymo plane. Tai nežinau ar dėl plano kaltės gydytojas net nepasiūlė nei nuskausmino nei skatinimo kai kaklelis negalėjo atsiverti daugiau nei 7 cm.
Iškart cezarį pasiūlė, apie kurį aš išvis negalvojau tada - nėštumas buvo labai lengvas ir kažkodėl naiviai tikėjausi, kad viskas vyks kaip vadovėlyje, jei tik tam nusiteiksiu ir be medikamentų įsikišimo viskas vyks. bučiau numačius, parašyčiau, kad "esant sulėtintai gimdymo veiklai, prašau panaudoti ir nuskausminimą ir skatinimą, o tik tada jau apie cezarį galvoti". Tai dabar ir nežinau, ar rašyti man tą planą vėl ar ne. Kas turės laiko jį skaityti ir į mano pageidavimus atsižvelgti, jei dabar tiek VGN tiek Antakalnyje vos gimdymus spėja priiminėti. QUOTE(Chloe @ 2007 08 09, 13:09) Tai dabar ir nežinau, ar rašyti man tą planą vėl ar ne. Kas turės laiko jį skaityti ir į mano pageidavimus atsižvelgti, jei dabar tiek VGN tiek Antakalnyje vos gimdymus spėja priiminėti. parashyk. bet ne tik parashyk - suplanuok, kas priims tavo gimdyma, ir su tuo zhmogumi aptark, ka parashei... nes "atsitiktinis" "budintis" medikas greichiausiai netures laiko skaityti tavo plano... ypach ipusejus gimdymui, kai jo nuomone, reiks imtis "skubiu veiksmu" ir tikrai bus ne laikas diskusijoms... be to, manau, plane reiktu numatyti ir tai, ka pageidautum daryti, jei kiltu komplikaciju, nukrypimu - pvz., jei butu nuspresta vel atlikti cezari... tik sakau, ish "budinchio" gydytojo nesitikechiau "plano vykdymo"... atidzhiai rinkchiausi gydytoja, su juo aptarchiau galimybes pagimdyti pachiai po pirmojo cezario (juk daugelis visa dar nusiteike, kad jei jau buvo cezaris - tai kitus kartus tik operacija)...
as uz plana
Auges, ar antrą vaikutį gimdyti ėjai irgi su gimdymo planu? Papasakok įspūdžius, jeigu gali
-- Chloe, planas čia niekuo dėtas. Juk jei žinotum kur krisi - pagalvę pasidėtum
Visai merginos nuo temos nusivažiavot
O jei į temą, nežinau ar kas čia rašė, Šemėtos kursuose mums pasakė 3 punktus 1. visuomet stengtis dėmesį sukoncentruoti į bet ką, tik ne į skausmą. man padėjo - įdėmiai apžiūrinėjau baldus, akušerę, vyras pasakojo nesąmonės) 2. taisiklingas kvepavimas (įkvėpiam pro nosį, skaičiuodami iki keturiu, iškvėpiam pro burną, skaičiuodami iki šešiu, kvepavimas gilus - pilvu, lūpos atpalaiduotos) 3. masažai - instrukcijos nerašysiu, galima daug kur rasti. nors man nepadėjo, vaikščiuojau iki pat stumimu. tiesa padėjo ir dušas prie 7 cm atsidarymo. man buvo svarbu, kad viską suprantu, kas ir kaip vyksta, taigi
Nu va, kiek dar naujos ir naudingos informacijos. Jau maniau, kad esu pasikauscius, bet apie gimdymo plana, deja, nieko negirdejau. Begu studijuoti ir pati "kopijuoti".
ACIU
Man būtų įdomu, ar sutiktų kas su tokiais punktais kaip:
netrukdyti rėkti priimti kūdikį ne ant gimdymo stalo, o vonioje arba priimti/sugaut kūdikį iš tupimos pozos neskubinti ir, esant normaliai mamos ir vaiko savijautai, leisti gimdyti kad ir 24 ar 36 valandas. nepraplėšinėti vaisiaus vandenų pūslės matavimų kūdikiui neatlikti arba atlikti praėjus kelioms valandoms po gimdymo ir pan. Nes mes galvojam apie gimdymą namie, bet viena svarbiausių priežasčių yra tai, kad nesinori atsiduot visagalio visavaldžio personalo rankose. Ir manom, kad nesąmonė yra gimdyt natūraliai ir taip, kaip norisi, o prasidėjus stangoms "užverst kojas" ant gimdymo stalo, kad būtų patogiau personalui. Na, o jei jau būtų atsižvelgta į panašius pageidavimus, tai pliusas gimdyti ligoninėj būtų tas, kad visa šeima tuo laiku būtų labiau atsipalaidavus ir iki tol nekiltų nereikalingų diskusijų.
Gimdymo plano reikšmė:
1. Teorinis pasirengimas žinios, suvokimas kas vyksta gimdymo metu. 2. Psichologinis pasirengimas geras nusiteikimas, baimės įveikimas, pasitikėjimas savo jėgomis. 3. Gydytojo pasirinkimas, betarpiškas ryšys tarp pacientės ir mediko, gimdymo plano suderinimas, pasitikėjimas medikais. 4. Daugybės nesusipratimų, neaiškumų išvengimas prieš gimdymą, gimdymo metu ir po jo. 5. Išankstinis pasirengimas ir aptarimas, kokia pagalba bus reikalinga, dalyvaujant gimdyme jums artimam žmogui. 6. Labiausiai svarbus ir reikalingas gimdant pirmą kartą.
Nuvaret matau i lankas. Cia tema buvo apie taisykles kaip lenviau pagimdyti, bet, kad jau taip, tai as antraji maitinau iki metu ir 4men. su zinduku pazaisdavo tik kaip su zaisliuku, pakramtydavo ir numesdavo. Pieno nenutraukinejau, nebent labai tempe, tai tik tiek, kad neskaudetu.
O dabar bandysiu grizt prie temos. Buvau susikurus sau taisykles: suzinosiu iki gimdymo kiek imanoma daugiau- naudojausi visais imanomais saltiniais Busiu rami ir islaikyta- po pirmo saremio supanikavau ir apszliumbiau Darysiu viska ka lieps- dariau viska saziningiausiai medituosiu- nebuvo kada apie tai net galvot, nes tarp saremiu norejau miego Pirmoj vietoj kudikis- viska dariau, kad padeciau lenviau isvysti si pasauli(mat domejausi daug ir zinojau, kad jam sunkiau negu man) Kalbesiu su vaikeliu- kalbejau ir net nesitikejau, kad bus negeda prie svetimu, bet buvo viskas dzin, kalbejau tiek, kiek norejosi tyliai kesiu saremiu skausmus- rekiau, net sienos aidejo taigi busimos mamytes, planuokit, kurkit savo taisykles, kad veliau butu ka lauzyt visoms sekmingu ir neskausmingu gimdymu |