Esu dar nesena gelininke ir baisiai entuziastingai viska noriu daryti. Bat nelabai zinau, kada ka reikia. Gal pasidalinkite savo sezoniniu darbu tvarkarasciais, kaip pvz. rugpjuti laikas kasti tulpiu svogunelius, rugseji geneti rozes ar pan. Davai, kai ka nors padarote sezoninio, ir parasykite. Kalbu ne tik apie sodo darbus, bet ir apie kambarines geles, kada jau kuria nesate i rusi, kada gumbus is zemes iskasate, kada seklytes perkate ir daiginate. Beje, dar apie seklytes norejau paklausti: visos rasote, kad pirkote kambariniu geliu seklu, o as tai matau tiktai lauko geliu, prieskoniu ir darzoviu seklu, kur gauti kambariniu geliu seklu?
Gera tema. Patyrusios gėlių augintojos tikrai galėtų pasidalinti patirtimi ir padėti jaunosioms gėlių augintojoms.
Tulpių ir narcizų svogūnėlių aš pati neiškasinėju rudenį. Na, nebet kokių narcizų labai prisidaugina, tai tada išsodinėju juos... Kiek žinau, rugpjūčio mėnesį, jei yra reikalas, galima skirstyti ir sodinti vilkdalgius. QUOTE(Susiena @ 2005 08 05, 11:08) Gera tema. Patyrusios gėlių augintojos tikrai galėtų pasidalinti patirtimi ir padėti jaunosioms gėlių augintojoms. Tulpių ir narcizų svogūnėlių aš pati neiškasinėju rudenį. Na, nebet kokių narcizų labai prisidaugina, tai tada išsodinėju juos... Kiek žinau, rugpjūčio mėnesį, jei yra reikalas, galima skirstyti ir sodinti vilkdalgius. O vat įdomu, šiandien Ermitaže mačiau vos po 2 Lt kainuojančių visokių svogūnėlių rinkinių. Juos, aišku, reikėjo sodinti jau praeitą rudenį, ar pavasarį, bet jeigu nepasodinti, tai ar jie jau sugedo, ar dar galima pabandyti iš jų ką nors išgauti? Labai jau pigūs, o viename rinkinyje 6 rūšių gėlės po 10 svogūnėlių, ir tik 1,99 Lt.
Tokiais svoguneliais nesizavekit.Pati esu isbandzius ir dazniausiai-neisdygsta.Kartais geriau viena isigyt gera,nei 10prastu.Siemet pirkau ixiju.Mirkiau ir daiginau,sodinau...vos 2 ir tos nei gyvos,nei mire:))Geriau su kazkuo i kazka mainyt,apsikeist ar koki isigyt pagal skelbima,turguje-nauda didesne.
O kas del tulpiu.Ju nereikia perdodinet kasmet,bet kasmet jos giliau lenda i zeme.Tad,turint geru veisliu reiktu kas keli metai perkasti ir persodinti.
jei jau apie sezoninius darbus, tai įsikėlus į namą tenka bent minimaliai daržiuku pasirūpinti
kažkaip iš rudens sodinami? na tik nesijuokit iš manęs.... iki šiol aš daugiau gėlėmis ir apželdinimui tinkamais augalais domėjausi, o va darže dar nearti dirvonai (turiu omenyje patirtį)
O kaip su visokiu begoniju gumbais, jurginu... Ar lkaukti salnu, ar jau kai tik nuzydi, tai ir iskasti juos, nupjovus sakas? O kur juos geriausia laikyti, jeigu auginau balkone. Ar gal galima palikti balkono lovelyje?
O rozytes geneti irgi kada? Kai tik nuzydi, ar dar leisti pastoveti iki salnu? Irgi auginu balkone
Jurginai dabar pačiame žydėjime. Jurginus iškasame, kai žiedus pakanda pirmosios šalnos. Geriausia iškasti, nupurtyti žemes, apdžiovinti ir laikyti kokiam rūsy. Tik kad nebūtų labai šilta, nes gumbai sudžius. Lygiai tas pats su kardeliais.
man irgi labai rūpi žieminiai česnakai, būkit geros, papasakokit...
Pavasarį pirkau hiacintą žydintį. Kai jis nužydėjo, dar auginau vazonėly namie ant palangės, kol lapai nudžiuvo. Nelaisčiau, tai žemė išdžiuvo ir gėlę vazone laikiau per vasarą sausai. Ką man dabar daryti su tuo svogūnu? Nešt sodint į lauką ar persodint į kitą vazonėlį ir pradėt laistyt?
QUOTE(Čika @ 2005 08 11, 22:32) Pavasarį pirkau hiacintą žydintį. Kai jis nužydėjo, dar auginau vazonėly namie ant palangės, kol lapai nudžiuvo. Nelaisčiau, tai žemė išdžiuvo ir gėlę vazone laikiau per vasarą sausai. Ką man dabar daryti su tuo svogūnu? Nešt sodint į lauką ar persodint į kitą vazonėlį ir pradėt laistyt? Apie hiacintus buvo daug šnekėta čia.
o tai česnakų taip išeina niekas neaugina? ar slepiat komercines paslaptis
QUOTE(jolaxus @ 2005 08 10, 12:32) pasidarė įdomu kaip ten daroma su žieminiais česnakais? jie kažkaip iš rudens sodinami? QUOTE(jolaxus @ 2005 08 12, 13:55) Pas mane kaime, žinau, kad buvo kažkokių ten žieminių česnakų, bet kad mes nelabai jų ten valgėm... Tai bijau suklysti ką nors... Ar čia apie tuos pačius kalbam? Tie, kur kaime, tai tiesog neiškasami žiemai, lieka žemėje, tai todėl ir vadinom žieminiais česnakais... Bet kažkaip nelabai mes ten jų ir valgyt pasikasdavom...Tik augo ir tiek.
na va paskaičiau ČIA ir liko tik vienas klausimas - iš kur tų sodinukų imti?
QUOTE(jolaxus @ 2005 08 12, 16:17) Gal turguje pas bobutes būtų?
O ar jau laikas kišti į žemę tulpių svogūnėlius? Ir kur jų gauti, tokių visai paprastų, raudonų tulpių? Nes parduotuvėse tai tos mandros ir brangios, o aš noriu prie laiptinės pasisėti, kad būtų gražu. Bet kadangi didelė tikimybė, kad pavasarį nemažai jų bus išrauta, tai noriu kokių nebrangių ir daug. Ar jau laikas būtų jas sodinti?
Tu raudonu tulpiu svoguneliu turiu as.Tai ankstyvosios Darvino.Turiu ir geltonu,bordo.Ankstyvu,velyvu(sarase perku,parduodu,keiciu-paskaitinek).Ytra ir narcizu.O sodinti dar siek tiek per anksti.
QUOTE(Zhuvycia @ 2005 08 18, 10:50) O ar jau laikas kišti į žemę tulpių svogūnėlius? Ir kur jų gauti, tokių visai paprastų, raudonų tulpių? Nes parduotuvėse tai tos mandros ir brangios, o aš noriu prie laiptinės pasisėti, kad būtų gražu. Bet kadangi didelė tikimybė, kad pavasarį nemažai jų bus išrauta, tai noriu kokių nebrangių ir daug. Ar jau laikas būtų jas sodinti? Tulpes reikėtų sodinti spalio mėn. Narcizus ir smulkiąsias svogūnines gėles reikia sodinti tada, kai pradeda rausti klevo lapai. Svarbu, kad iki šalčių spėtų išleisti šaknis. Nors jau pora metų kaip surizikuoju ir nusipirkusi smarkiai atpigintas tulpes bei narcizus pasodinu labai vėlų rudenį, o pavasarį sulaukiu žiedų
Jei kam dar rūpi
O žieminių česnakų tai tikrai galima nusipirkti turguje pas bobutes. Jie skiriasi nuo vasarinių, nes jų skiltys yra didelės. O dabar kaip tik jų pardavimas, nes jų reikia visiems koncervuojant agurkus. Aš tik tokius ir auginu.
Sis metas tinkamas sodint margutes,isskirstyt,persodint daugiametes geles.
Galima išnešti į balkoną (geriau stiklintą) šaltamėges kambarines gėles.
O dar geras metas sodinti bijunus, daugiamecius augalus ir geles, kurie ziemoja lauke.
Ir dar ( gal cia ir ne apie geles, bet pamaciau diskusija apie zieminius cesnakus) pries ziema taip pat galima sieti morkas, salierus, porus. Gal kam ir naudinga bus tokia informacija.
Girdėjau, kad žiemai galima išsiauginti ir prasižydinti kambaryje tulpių ir narcizų...
QUOTE(ievune @ 2005 09 12, 16:46) Girdėjau, kad žiemai galima išsiauginti ir prasižydinti kambaryje tulpių ir narcizų... Per anksti dar: http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...dpost&p=2308834
Gal jau laikas sodinti tulpes? Orai atšalo. Ka manot?
Mano jau susodinta tulpes,dekoratyviniai cesnakai,valgomi cesnakai.Iskasta kanos,mombretes,acidanteros,kardeliai,frezijos.
Su tulpėm dar galima savaitėlę palaukt
Tai tikra tiesa,todel as ir suskubau tvarkyti savo augmenija.O jos sociai.Iskasiau svogunines geles.Apdzius,tada reiks perziuret,atskirstyt mazus nuo dideliu,atskirai sudestyt,suzymet.O dauguma ju kibirais..Apziurejus,sutvarkius, galesiu kai ka ir pasiulyti.
O kaip jūs, patyrę gėlininkės, paruošėt rožes žiemai? Aš visada dengdavau eglišakiais, bet šiemet kažkaip sudėtingai su jais gaunasi...
Laukiu patarimo
jo jo mane irgi domintu alternatyva roziu dengimui eglisakemis, nes kol kas taip ir stovi jos pas mane plikos.
QUOTE(Romeo @ 2005 11 21, 08:37) Nu ir prirasiau as cia biskutuka forumas uzluzes buvo Bet vis tiek kazkodel niekas patarimu neduoda. As pagalvojau, kad gal nieko joms ten neatsitiks ir be eglisakiu, jei apsals tai atzels naujai.
Jau dvi žiemas rožių niekuo nedengiau. Netyčia taip gavosi. Ir nei viena neiššalo. Tiesa, kasdama sniegą nuo takų vis taikau užmesti ant rožyno. Tai galvoju, kad ir šiais metais taip liks. Tik patrumpinau šakas ir viskas.
Brangiosio mamytės,
PATARKIT
Na, aš pradedanti gėlininkė
Mes rozes mulciuojam durpemis ir apdengiam eglisakem.
Mulciuoti-tai durpem apiberti augalu saknis.Tai daroma,kad apsaugotume nuo salcio augalu saknis.Pvz mes,nusiperkam 300litru talpos neutraliu durpiu arba su mikroelementais ir visas isbarstome-apsildome augalus.Kai augalu nedaug,nedaug ir durpiu reikia.
Ačiū
QUOTE(Regila @ 2005 11 28, 20:35) Mulciuoti-tai durpem apiberti augalu saknis.Tai daroma,kad apsaugotume nuo salcio augalu saknis.Pvz mes,nusiperkam 300litru talpos neutraliu durpiu arba su mikroelementais ir visas isbarstome-apsildome augalus.Kai augalu nedaug,nedaug ir durpiu reikia. O kur perkat ir kiek maždaug mokat už tuos 300litrų durpių? Keliems augalams to kiekio užtenka? Kaip paskui pavasarį ką darot su tom durpėm? Neatrodo šiukšlynas?
Medasta,tokia durpe perkam Agrofirmos parduotuvej(manau daugelyje vietu yra visokiu).Perkam neutralia mineralizuota.Jos pavasari nuimt nereikia,tiesiog apkaupiant pasislepia,susimaiso su buvusia zeme ir lieka.Jei tai buti rugsti(spanguolems ir rododendrams-tada pavasari tokia reiktu nuimt,nes augala zudytu.Tas didziulis staciakampis maisas-briketas kainuoja siek tarp20- 23-28Lt.Jo gali uztekti metams,dviems(priklausomai kiek augalu turima ir kiek ketinama mulciuoti).Mes savaji rudeni isbarsteme per valanda.Visa ir dar but buve gerai,jei dar butu buve..Matai,musu sode apie 300skirtingu augalu,kai kuriu yra ne po viena.Zinoma,visu nebarstem,bet lepiausiems teko..
Sia durpe galima barstyti siltnamyje,zemes pagerinimui(isbarstyti storai ir pries ziema apkasti-taip padarem).Taip pat su sia maisant galima sodinti daigus(augaliukus praturtins,kol mazi ir nera tresiami).Pavasari,i sia zeme(maisyta su kitom) sesiu pomidoru,papriku ir kitas seklas.Kai bus sodinami pomidorai i siltnami,i duobes pilsim sios durpes.Kai i lauka sodinsim,sesim agurkus-i griovelius pilsim sios ar panasios durpes.Taip,kad per sezona isnaudot galima pakankamai(jei naudoji).Net ir kambarinius augalus persodinant i zemiu ruosinius ipilu bent kelias saujas jos.Ji lengva,puri,pralaidi vandeniui,laiko siluma(jei po zeme-saknim,jei ant virsaus-tarpa tarp saknu ir kamieno). Taip,kad sias durpes(kazkaip kasmet pasitaiko vis kitokios firmos)esam isbande ne per vienerius metus..ir pasiteisino.O ta durpe niekur nedingo,ne tik apsaugojo augalus,bet ir pagerino zeme ties tuo augalu,kuriam jos buvo skirtos. QUOTE(Regila @ 2005 12 04, 13:38) Medasta,tokia durpe perkam Agrofirmos parduotuvej(manau daugelyje vietu yra visokiu).Perkam neutralia mineralizuota.Jos pavasari nuimt nereikia,tiesiog apkaupiant pasislepia,susimaiso su buvusia zeme ir lieka.Jei tai buti rugsti(spanguolems ir rododendrams-tada pavasari tokia reiktu nuimt,nes augala zudytu.Tas didziulis staciakampis maisas-briketas kainuoja siek tarp20- 23-28Lt.Jo gali uztekti metams,dviems(priklausomai kiek augalu turima ir kiek ketinama mulciuoti).Mes savaji rudeni isbarsteme per valanda.Visa ir dar but buve gerai,jei dar butu buve..Matai,musu sode apie 300skirtingu augalu,kai kuriu yra ne po viena.Zinoma,visu nebarstem,bet lepiausiems teko.. Sia durpe galima barstyti siltnamyje,zemes pagerinimui(isbarstyti storai ir pries ziema apkasti-taip padarem).Taip pat su sia maisant galima sodinti daigus(augaliukus praturtins,kol mazi ir nera tresiami).Pavasari,i sia zeme(maisyta su kitom) sesiu pomidoru,papriku ir kitas seklas.Kai bus sodinami pomidorai i siltnami,i duobes pilsim sios durpes.Kai i lauka sodinsim,sesim agurkus-i griovelius pilsim sios ar panasios durpes.Taip,kad per sezona isnaudot galima pakankamai(jei naudoji).Net ir kambarinius augalus persodinant i zemiu ruosinius ipilu bent kelias saujas jos.Ji lengva,puri,pralaidi vandeniui,laiko siluma(jei po zeme-saknim,jei ant virsaus-tarpa tarp saknu ir kamieno). Taip,kad sias durpes(kazkaip kasmet pasitaiko vis kitokios firmos)esam isbande ne per vienerius metus..ir pasiteisino.O ta durpe niekur nedingo,ne tik apsaugojo augalus,bet ir pagerino zeme ties tuo augalu,kuriam jos buvo skirtos. Aiū, Regila už išsamų atsakymą
...na nevisai...nes mesla reikia apkasti,o durpes sildo is virsaus(kasti nera butinumo,nes tai butu kita paskirtis).Principas panasus,bet meslo efektas geresnis,nes pasitresia,o cia tik kokia dalele praturtina zemes dalele.Meslas daugiau sildo saknis ir patresia augala,durpes tuo pasigirti negali.Jos tik apsildo dali tarp saknu ir stiebo.Vat juos abu naudojant-ir siluma ir trasa.
Dabar jau visai aišku.
Jau laikas pradet galvot ka ir kur sesim,sodinsim,kokias seklas ir is kur pirksim.Jau ir zemem daigams reiktu rupintis,indeliais i ka sesim,pikiuosim.Laikas greit praeis,nepajusim kaip jau bus butina tai daryt..
QUOTE(Regila @ 2006 01 04, 08:56) Jau laikas pradet galvot ka ir kur sesim,sodinsim,kokias seklas ir is kur pirksim.Jau ir zemem daigams reiktu rupintis,indeliais i ka sesim,pikiuosim.Laikas greit praeis,nepajusim kaip jau bus butina tai daryt.. Aš jau galvojau pasisėti į vazonėlius petunijas ir našlaites, kad pavasari anksčiau žydėtu.
Petunijas reikejo gruodzio men set.Naslaitems jau laikas.Tik viskam reiks spec lempos gelems,kad daugiau krumytusi,o ne tystu i virsu.Nors neperliek daigu,kad neapsirgtu juodlige(kai kotai pajuosta ir nuluzta arba buna kad is po nakties kaip nupjauta).
|